flegma_tyczka 01.04.19, 14:23 Jaka byłaby Wasza reakcja na takie słowa? Czy gdyby ktoś tak napisał serio to czy należałoby taki wpis zostawić czy raczej skasować? Czy też jak w mojej sygnaturce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tanebo2.0 Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 14:35 Tak. Jak również świątynie Shinto i hinduskie Śikhary. Żadna religia nie przyczyniła się do postępu cywilizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
beneficia Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 15:01 Nie przesadzaj. Kapłani byli kształceni, czytali, pisali, prowadzili szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 15:06 beneficia napisała: > Nie przesadzaj. Kapłani byli kształceni, czytali, pisali, prowadzili szkoły. tak, kształcili sobie wiernych janczarów... Odpowiedz Link Zgłoś
beneficia Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 22:00 A tam. Człowiek umiejący czytać i pisać ma jednak większe szanse na rozwój. Ma dostęp do różnych tekstów, źródeł. A co z tym zrobi to inna kwestia. Odpowiedz Link Zgłoś
beneficia Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 22:02 A poza tym nie-religia buddyzm uczy samoświadomości, co nie jest bez znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 14:39 Na tym forum można palić tylko kościoły. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 14:42 Jak na razie to palicie książki... Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 14:58 1matka-polka napisała: > Na tym forum można palić tylko kościoły. > do rozpałki należy użyć książek Harrego Pottera ?? Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 15:02 Spytaj specjalistek od tego tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 16:20 Ty jesteś z frakcji która się specjalizuje w tym, dlatego się ciebie pytamy. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 17:00 Hello, przecież to ty jesteś z tej frakcji. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 17:02 1matka-polka napisała: > Hello, przecież to ty jesteś z tej frakcji. mnie uczono respektowania cudzej własności Odpowiedz Link Zgłoś
gyubal_wahazar Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 14:44 A dlaczego kasować ? Gupki też mają prawo do swoich opinii. Wolność słowa jest Odpowiedz Link Zgłoś
gyubal_wahazar Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 14:46 Podobnie nie chwytam pomysłu, by karać pudłem negowanie holocaustu. Jak to nie jest ograniczanie wolności wypowiedzi, to co to jest ? Kneblowaniem ust niczego się nie załatwi, nawet przy najlepszych intencjach Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 14:48 Nawoływanie do przemocy plus nienawiści na tle religijnym. Takie coś po prostu naruszałoby prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 14:52 Palenie? Tak. Ale nikt nie postuluje palenia. Zabrać katabasom, zburzyć a na działce postawić coś pożytecznego. Odpowiedz Link Zgłoś
gyubal_wahazar Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 14:56 Śliski temat, bo gdzie wyznaczysz próg za którym zaczyna się nawoływanie ? Nie ma różnicy między 'Spalmy !' a 'Należałoby' ? Na moje jest. Pierwsze to ewidentna groźba, a drugie - swobodne rozważanie. Może niezbyt etyczne, ale karając za trochę bardziej kontrowersyjne postawienie trudnego tematu, kompletnie spacyfikowałabyś dyskusję. Na moje - nie warto Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 14:46 Nie spalic, ale najpierw pozamykac a potem przerobic na puby/galerie/cokolwiek pozytecznego. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 16:30 Nie no, jak juz to biblioteki czy sale koncertowe (przewaznie swietna akustyka). A nowsze to jakies galerie sztuki czy swietlice kulturalne. Po co niszczyc zabytki, dziela sztuki i architektury?... Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 16:36 Piszac "galerie" mialam na mysli galerie sztuki a nie handlowe z koncertami tez dobry pomysl. Jeszcze swietlice by mozna. No i nie kazdy kosciol to zabytek, czy dzielo sztuki-bez przesady. Odpowiedz Link Zgłoś
raczek-nieboraczek Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 16:55 kto dzisiaj chodzi do galerii ?? ja byłam, bo musiałam dziecko nakarmić na mieście, nikt mi nie przeszkadzał 9w sensie nikt nie zwiedzał) jakby specjalnie dla mnie otworzyli Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 21:41 Ja chodzę. Lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 15:10 Uzupełniłabym o kościoły. Odpowiedz Link Zgłoś
flegma_tyczka Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 15:26 Teksty o paleniu kościołów są na tym forum od lat i nikogo nie gorszą. Dlatego ciekawa jestem reakcji na palenie meczetów i synagog, ewentualnie przerabianie ich na sale gimnastyczne lub dyskoteki. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 15:14 Dopisalabym “i koscioly!” Odpowiedz Link Zgłoś
pani07 Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 15:36 Wychodzi na to, że na tle Europy wypadamy blado, pokazuje to raport Unii Europejskiej: wiadomosci.onet.pl/swiat/raport-unii-europejskiej-coraz-mniej-atakow-antysemickich-w-polsce/syt1nsc Odpowiedz Link Zgłoś
flegma_tyczka Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 15:39 Dla niektórych tutaj to bardzo smutna wiadomość Odpowiedz Link Zgłoś
janja11 Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 15:41 No to już wiesz. Cała ematka... Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 21:48 Zdajesz sobie sprawę że zrobili to talibowie z pobudek religijnych? Odpowiedz Link Zgłoś
beneficia Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 22:05 Ty "spaliłbyś kościoły" z pobudek antyreligijnych. Ale tak serio, podpaliłbyś Notre Dame? Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 22:27 Zostawiłabyś kancelarię III Rzeszy gdyby wyglądała jak Notre Dame? Odpowiedz Link Zgłoś
beneficia Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 02.04.19, 08:18 Co mi budynek zawinił? Mogę tam muzeum zrobić. Zabytek to zabytek. Patrz Budda powyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 16:28 Ja nie jestem nawet za paleniem kościołów (ba, uważam, że spalenie niektórych to byłaby zbrodnia), a meczety i synagogi to analogiczne budowle. Jestem natomiast za zakazem puszczania nabożeństw odbywających się w którymkolwiek z powyższych przez głośniki na zewnątrz, zakazem bicia w dzwony co godzinę i obcięciem funduszy - oprócz kościołów/meczetów/synagog, które są zabytkami ORAZ są udostępnione zwiedzającym. Odpowiedz Link Zgłoś
rekreativa Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 17:20 Żadnego palenia, niszczenia i burzenia. Czy to meczet, czy kościół, wiele z nich ma wartość historyczną i zabytkową, to raz. A dwa, po co niszczyć już zbudowany, solidny budynek, jak można w nim coś fajnego urządzić? Co do kasowania wpisu: ja bym zostawiła. Bądź co bądź jest różnica dosyć zasadnicza pomiędzy "Trzeba spalić wszystkie kościoły", a "Trzeba spalić wszystkich katolików". Odpowiedz Link Zgłoś