Dodaj do ulubionych

"Meczety i synagogi należałoby spalić"

01.04.19, 14:23
Jaka byłaby Wasza reakcja na takie słowa? Czy gdyby ktoś tak napisał serio to czy należałoby taki wpis zostawić czy raczej skasować?
Czy też jak w mojej sygnaturce?
Obserwuj wątek
    • tanebo2.0 Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 14:35
      Tak. Jak również świątynie Shinto i hinduskie Śikhary. Żadna religia nie przyczyniła się do postępu cywilizacji.
      • beneficia Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 15:01
        Nie przesadzaj. Kapłani byli kształceni, czytali, pisali, prowadzili szkoły.
        • kolter Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 15:06
          beneficia napisała:

> Nie przesadzaj. Kapłani byli kształceni, czytali, pisali, prowadzili szkoły.

tak, kształcili sobie wiernych janczarów...
          • alpepe Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 15:11
            amen
          • beneficia Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 22:00
            A tam. Człowiek umiejący czytać i pisać ma jednak większe szanse na rozwój. Ma dostęp do różnych tekstów, źródeł. A co z tym zrobi to inna kwestia.
      • beneficia Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 22:02
        A poza tym nie-religia buddyzm uczy samoświadomości, co nie jest bez znaczenia.
    • 1matka-polka Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 14:39
      Na tym forum można palić tylko kościoły.
      • tanebo2.0 Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 14:42
        Jak na razie to palicie książki...
        • ichi51e Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 15:14
          #hajcujemy
      • kolter Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 14:58
        1matka-polka napisała:

> Na tym forum można palić tylko kościoły.
        >

do rozpałki należy użyć książek Harrego Pottera ??
        • 1matka-polka Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 15:02
          Spytaj specjalistek od tego tematu.
          • woman_in_love Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 16:20
            Ty jesteś z frakcji która się specjalizuje w tym, dlatego się ciebie pytamy.
            • 1matka-polka Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 17:00
              Hello, przecież to ty jesteś z tej frakcji.
              • kolter Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 17:02
                1matka-polka napisała:

> Hello, przecież to ty jesteś z tej frakcji.

mnie uczono respektowania cudzej własności
    • gyubal_wahazar Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 14:44
      A dlaczego kasować ? Gupki też mają prawo do swoich opinii. Wolność słowa jest
      • gyubal_wahazar Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 14:46
        Podobnie nie chwytam pomysłu, by karać pudłem negowanie holocaustu. Jak to nie jest ograniczanie wolności wypowiedzi, to co to jest ? Kneblowaniem ust niczego się nie załatwi, nawet przy najlepszych intencjach
      • bialeem Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 14:48
        Nawoływanie do przemocy plus nienawiści na tle religijnym. Takie coś po prostu naruszałoby prawo.
        • tanebo2.0 Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 14:52
          Palenie? Tak. Ale nikt nie postuluje palenia. Zabrać katabasom, zburzyć a na działce postawić coś pożytecznego.
        • gyubal_wahazar Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 14:56
          Śliski temat, bo gdzie wyznaczysz próg za którym zaczyna się nawoływanie ?
          Nie ma różnicy między 'Spalmy !' a 'Należałoby' ? Na moje jest. Pierwsze to ewidentna groźba, a drugie - swobodne rozważanie. Może niezbyt etyczne, ale karając za trochę bardziej kontrowersyjne postawienie trudnego tematu, kompletnie spacyfikowałabyś dyskusję. Na moje - nie warto
    • fornita111 Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 14:46
      Nie spalic, ale najpierw pozamykac a potem przerobic na puby/galerie/cokolwiek pozytecznego. Amen.
      • tanebo2.0 Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 14:50
        Jestem za.
      • dziennik-niecodziennik Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 16:30
        Nie no, jak juz to biblioteki czy sale koncertowe (przewaznie swietna akustyka). A nowsze to jakies galerie sztuki czy swietlice kulturalne.
        Po co niszczyc zabytki, dziela sztuki i architektury?...
        • fornita111 Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 16:36
          Piszac "galerie" mialam na mysli galerie sztuki a nie handlowe wink z koncertami tez dobry pomysl. Jeszcze swietlice by mozna. No i nie kazdy kosciol to zabytek, czy dzielo sztuki-bez przesady.
          • raczek-nieboraczek Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 16:55
            kto dzisiaj chodzi do galerii ??

ja byłam,
            bo musiałam dziecko nakarmić na mieście, nikt mi nie przeszkadzał 9w sensie nikt nie zwiedzał)
            jakby specjalnie dla mnie otworzyli
            • aerra Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 21:41
              Ja chodzę. Lubię.
    • alpepe Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 15:10
      Uzupełniłabym o kościoły.
      • flegma_tyczka Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 15:26
        Teksty o paleniu kościołów są na tym forum od lat i nikogo nie gorszą.
        Dlatego ciekawa jestem reakcji na palenie meczetów i synagog, ewentualnie przerabianie ich na sale gimnastyczne lub dyskoteki.
    • ichi51e Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 15:14
      Dopisalabym “i koscioly!”
      • pani07 Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 15:36
        Wychodzi na to, że na tle Europy wypadamy blado, pokazuje to raport Unii Europejskiej:
        wiadomosci.onet.pl/swiat/raport-unii-europejskiej-coraz-mniej-atakow-antysemickich-w-polsce/syt1nsc
        • flegma_tyczka Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 15:39
          Dla niektórych tutaj to bardzo smutna wiadomość smile
    • janja11 Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 15:41
      No to już wiesz. Cała ematka...

https://sites.uci.edu/artunderattack/files/2015/12/Taller_Buddha_of_Bamiyan_before_and_after_destruction.jpg
      • tanebo2.0 Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 21:48
        Zdajesz sobie sprawę że zrobili to talibowie z pobudek religijnych?
        • beneficia Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 22:05
          Ty "spaliłbyś kościoły" z pobudek antyreligijnych.
          Ale tak serio, podpaliłbyś Notre Dame?
          • tanebo2.0 Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 22:27
            Zostawiłabyś kancelarię III Rzeszy gdyby wyglądała jak Notre Dame?
            • beneficia Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 02.04.19, 08:18
              Co mi budynek zawinił? Mogę tam muzeum zrobić.
              Zabytek to zabytek. Patrz Budda powyżej.
    • aerra Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 16:28
      Ja nie jestem nawet za paleniem kościołów (ba, uważam, że spalenie niektórych to byłaby zbrodnia), a meczety i synagogi to analogiczne budowle.
      Jestem natomiast za zakazem puszczania nabożeństw odbywających się w którymkolwiek z powyższych przez głośniki na zewnątrz, zakazem bicia w dzwony co godzinę i obcięciem funduszy - oprócz kościołów/meczetów/synagog, które są zabytkami ORAZ są udostępnione zwiedzającym.
    • rekreativa Re: "Meczety i synagogi należałoby spalić" 01.04.19, 17:20
      Żadnego palenia, niszczenia i burzenia.
      Czy to meczet, czy kościół, wiele z nich ma wartość historyczną i zabytkową, to raz. A dwa, po co niszczyć już zbudowany, solidny budynek, jak można w nim coś fajnego urządzić?
      Co do kasowania wpisu: ja bym zostawiła. Bądź co bądź jest różnica dosyć zasadnicza pomiędzy "Trzeba spalić wszystkie kościoły", a "Trzeba spalić wszystkich katolików".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka