Dodaj do ulubionych

Co nauczyciel robi?

01.04.19, 20:18

No wlasnie nadal nikt mi nie wyjasnil co nauczyciel np. Biologii, Geografii czy Historii ba nawet Matematyki, Chemii, Fizykii robi tak codziennie te kilka godzin w domu po pracy przy biurku. Przeciez on klepie przez te 20 lat to samo . Program sie zmienia ktos mi napisal. Serio z matmy ? No jakos watpie.
Obserwuj wątek
    • maaria33 Re: Co nauczyciel robi? 01.04.19, 20:27
      wycina kordzikiem swoje inicjały
      • fornita111 Re: Co nauczyciel robi? 01.04.19, 20:47
        Tresuje rybiki cukrowe
        • aaa-aaa-pl Re: Co nauczyciel robi? 01.04.19, 21:19
          Lubię rybiki smile
    • bluea.nne Re: Co nauczyciel robi? 01.04.19, 20:29
      Nic. W klasie ma same bezproblemowe aniołki, uczą się właściwie same...hmmmm, zawód do likwidacji
      • milva24 Re: Co nauczyciel robi? 01.04.19, 20:37
        Prawda?
    • paniusiapobuleczki Re: Co nauczyciel robi? 01.04.19, 20:31
      Jolka, zlituj się. Tyle razy było wałkowane, to raz. A dwa, że uprzedzając wypowiedzi wiedzących ematek nienauczycielek, powiem ci, że ja nie wiem co nauczyciele w/w przedmiotów robią. Wiem co robią anglistki i polonistki w mojej szkole. W mojej, rozumiesz? Bo w różnych szkołach jest różna specyfika pracy. Podejrzewam, że matematyk licealny ma przynajmniej porcję kartkówek do codziennego sprawdzenia. Kolega od historii zawsze siedzi nad klasówkami i wypracowaniami (tak z historii) Widzę bo on akurat przychodzi do szkoły wcześniej, żeby posprawdzać bo mu w domu dzieci nie dają. Praca w podstawówce ma nieco inny charakter, ale nie znam się więc się nie wypowiadam.
    • milva24 Re: Co nauczyciel robi? 01.04.19, 20:36
      Sprawdzanie sprawdzianów chociażby. Z tego co mówią koleżanki mające dzieci w starszych klasach podstawówki to sprawdziany są co chwilę, kartkówki, prace klasowe. Poza tym rady i takie tam kiedy nauczuciel przy tablicy nie jest ale jak najbardziej jest w pracy. Drzwi otwarte (w szkole mojej córki co miesiąc kilka godzin), kółka zainteresowań, zajęcia wyrównujące, wywiadówki. To tak na szybko od strony rodzica.
    • nangaparbat3 Re: Co nauczyciel robi? 01.04.19, 20:37
      Przede wszystkim pracuje w szkole o wiele dłużej niż wskazuje pensum. Rozmawia z uczniami, z rodzicami, prowadzi konsultacje dla uczniów, dodatkowe (niepłatne) godziny indywidualnego toku nauki, wypełnia papiery, pisze rozkłady, programy, sprawozdania, przygotowuje najróżniejsze imprezy, bierze udział w różnych zebraniach, pracuje w zespołach zajmujących się różnymi sprawami - wciąż poprawia statut szkoły, regulaminy, robi zestawienia wyników diagnoz, przygotowuje arkusze egzaminacyjne. Jeśli ma indywidualne nauczanie, musi do ucznia dojechać (godziny płatne identycznie jak te w szkole). Las not least - dyżuruje na korytarzu. Można by bez końca.
      • oqoq74 Re: Co nauczyciel robi? 01.04.19, 20:52
        Akurat statutami szkoły czy regulaminami powinni zajmować się np. prawnicy, np. zatrudnieni w urzędach miejskich.
        • little_fish Re: Co nauczyciel robi? 01.04.19, 21:27
          Fajnie by było. Niestety robią to nauczyciele
          • oqoq74 Re: Co nauczyciel robi? 01.04.19, 22:06
            Przyznam, że tego nie rozumiem. Wiem, że tak jest. I dlatego te statuty, w większości, pełne są błędów. To nie jest przytyk do nauczycieli. Po prostu tworzeniem takich dokumentów, moim zdaniem, powinni zajmować się ludzie z wiedzą prawniczą.
            • nangaparbat3 Re: Co nauczyciel robi? 01.04.19, 22:24
              Zgadzam się. Może nie do końca: powinny tworzyć zespoły, w których bylłby też prawnik.
            • slonko1335 Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 08:50
              u nas taki dokument(każdy dokument w zasadzie) zatwierdzić musi prawnik-każda placówka ma przydzielonego takiego który się nią opiekuje ale i tak są błędy...
              • little_fish Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 12:26
                Zatwierdza owszem, prawnik op. Ale gdyby współtworzył to byłoby dużo prościej
                • slonko1335 Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 13:44
                  a pewnie, że tak, tylko chyba musiałby być jeden na każdą jednostkę a nie jeden na 30wink
                  • oqoq74 Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 19:36
                    No bez przesady, każda jednostka ma jeden statut - zmian nie ma aż tyle. Po co w każdej jednostce prawnik?
                    • slonko1335 Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 22:11
                      każda jednostka ma też kilkadziesiąt różnych umów, regulaminów nie tylko dotyczących uczniów i szkoły jako placówki oświatowej ale i wynagrodzeń, pracy, funduszu socjalnego, polityki ochrony danych , zamówień publicznych, przetargów, spraw sądowych, interpretacji przepisów-każda jedna musi być zatwierdzona przez prawnika, każda jedna musi być przygotowana wcześniej przez placówkę/ewentualnie dostawcę oczywiscie jeżlei to akurat ten przygotowuje umowę.
                      • oqoq74 Re: Co nauczyciel robi? 03.04.19, 08:29
                        Mowa była wcześniej o statucie. A co do pozostałych spraw, to jak w firmach prywatnych, zwykle korzysta się z doraźnej pomocy prawnej.
                        • little_fish Re: Co nauczyciel robi? 03.04.19, 08:39
                          Nie, mowa była o statucie i regulaminach.
                          oqoq74 01.04.19, 20:52
                          Akurat statutami szkoły czy regulaminami powinni zajmować się np. prawnicy, np. zatrudnieni w urzędach miejskich.
                          • oqoq74 Re: Co nauczyciel robi? 03.04.19, 18:26
                            No faktycznie to zmienia postać rzeczy.
                        • slonko1335 Re: Co nauczyciel robi? 03.04.19, 09:38
                          prywatne firmy nie mają wielu obostrzeń i nie są objęte wieloma absurdami z jakimi boryka się budżetówka ..właściciel prywatnej firmy może sobie podpisać dowolne umowy, my nie możemy żadnej podpisać na dłużej niż rok na przykład i bez zgody organu a wiec co roku od nowa wszystko łącznie z procedurami przetargowymi ...no i przede wszystkim placówka oświatowa to jednostka podrzędna , więc w wielu sprawach nie decyduje dyrektor placówki tylko organ prowadzący mimo, ze umowa sporządzana jest na placówkę....
                          • oqoq74 Re: Co nauczyciel robi? 03.04.19, 13:26
                            Owszem prywatne firmy też robią przetargi, zawierają umowy itd.
                            • slonko1335 Re: Co nauczyciel robi? 03.04.19, 13:33
                              oczywiście ale mogą sobie umowę zawrzeć na 5 czy 10 lat jak mają taki kaprys a nie bujać się co roku, mogą wybrać z kim chcą podpisać te umowy, itd...
                              • oqoq74 Re: Co nauczyciel robi? 03.04.19, 18:28
                                Nie wiem co próbujesz udowodnić.
                                • slonko1335 Re: Co nauczyciel robi? 03.04.19, 18:48
                                  Ja nic. Ty próbujesz udowodnić że prawnik nie miałby co robić w placówce bo tylko statutem by się zajmowal. No otóż to bzdura jakby miał tworzyć sam wszystkie regulaminy umowy i inne spokojnie można by go zatrudnić ale taniej jest to zrzucić na kilku innych pracowników i tak zatrudnionym i dać mu tylko do zatwierdzenia bo wtedy może zatwierdzić trzydziestu placówkom .
    • angazetka Re: Co nauczyciel robi? 01.04.19, 20:38
      A przedmioty dlaczego wielkimi literami? Szkoła nie nauczyła? wink
    • ficus_carica Re: Co nauczyciel robi? 01.04.19, 20:45
      Twój nauczyciel polskiego rzeczywiście się nie przyłożył. Albo po prostu wymiekł.
      • triss_merigold6 Re: Co nauczyciel robi? 01.04.19, 20:50
        Uznał, że to bez sensu. Inni podobnie.
        • ficus_carica Re: Co nauczyciel robi? 01.04.19, 20:53
          W sumie słusznie. Też bym dała spokój po zderzeniu z betonem.
    • bezkres Re: Co nauczyciel robi? 01.04.19, 20:51
      Jestem nauczycielem biologii (Biologii???) i właśnie czytam ematkę. Żeby mieć etat uczę 18 klas, w każdej 25-30 uczniów. Sprawdziany średnio 3 w półroczu, zeszytów do sprawdzenia 400, kartkówek nie liczę. A Ty wiesz jola, że biologia (Biologia) się zmienia? Ludzie za odkrycia zmian w takim np. splicingu Noble dostają wink i sobie czytam o tej biologii, żeby uczniom opowiedzieć, jak jest wspaniała. Jak poczytam, wrócę na ematkę, przeczytam jakie kokosy zarabiam za nicnierobienie i pomyślę o emeryturze -o czasach, kiedy każdy będzie chciał być nauczycielemsmile
      • kandyzowana3x Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 00:25
        Bezkres tak na marginesie, ale fajnie sie czyta, ze sa nauczyciele, ktorych praca nie sprowadza sie do zadania materialu I kartkowek raz w tygodniu. Czytajac o tym jak nauczyciele sprawdzaja po kilka h codziennie kartkowki w domu wylania sie przerazajacy obraz szkoly.
        • bezkres Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 18:52
          Dziękuję smile Moi uczniowie chcą i projektów i odpowiedzi i sprawdzianów i kółek... no i mają, co tam, oni chyba mnie lubią i w większości się uczą, bo przecież biologia fajna jest. Do każdej lekcji zrobiłam prezentacje, rzutnik multimedialny sama zorganizowałam, bo on być musiał dla lepszego przyswojenia wiedzy. Ale zmęczona jestem liczeniem, czy stać mnie wakacje po 30 latach pracy. I bardzo bardzo mnie wkurza, kiedy jola pyta co robię, kiedy "nic" nie robię. A co do postów niżej - marzę o pracy od 7,30 do 16....
      • natalia.nat Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 11:38
        To nie rób tyle kartkówek i sprawdzianów. I Ty skorzystasz, i uczniowie odetchną.
        Bezsens polskiego szkolnictwa. Szkoła zamiast uczyć, sprawdza czy się umie.
        Poza tym to nie jest jakiś wielki problem wygospodarować jedno pomieszczenie w szkole dla nauczycieli, żeby mogli tam sprawdzać prace czy przygotowywać się do lekcji, zmieniając się rotacyjnie. Nie widzę powodu dla które ta grupa zawodowa nie może mieć 8-godzinnego dnia pracy, zwłaszcza w sytuacji tak dużego czasu wolnego w roku: wakacji, ferii, dni okołoświątecznych oraz domagania się lepszych płac. Bo jak to sprawdzić i zmierzyć, jeden nauczyciel przygotowuje się w domu, inny nie, de facto jeden pracuje więcej godzin, drugi mniej. Po coś jest wymyślony ten 8-godzinny dzień pracy, przecież w innych zawodach cześć pracy też by można było wykonywać w domu. Tylko, że do tego wszystkiego potrzebna jest wola zmiany ze strony nauczycieli, a tej niestety nie ma, bo wygodniej jest im tak jak jest.
        Nie chcę już nawet pisać o jakości pracy nauczyciela i jego odpowiedzialności za efekty a właściwie jej braku, ale tutaj też niestety jest wiele do zrobienia. Nie chcę pisać, ile niepotrzebnych rzeczy uczniowie muszą przemleć, a ile mogliby w tym czasie przyswoić sensownych zagadnień. Polska szkoła wymaga reformy i to jak najszybciej. Przestarzała instytucja, która służy głównie interesom nauczycieli oraz segregowaniu i dyscyplinowaniu uczniów, powinna zmienić się w miejsce mądrego elastycznego kształcenia na miarę czasów, gdzie najważniejszy jest uczeń.
        Mrzonka? Pewnie tak, ale trzeba wreszcie zrobić ten pierwszy krok.
        • frey.a86 Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 12:24
          natalia.nat napisała:

> Poza tym to nie jest jakiś wielki problem wygospodarować jedno pomieszczenie w
          > szkole dla nauczycieli, żeby mogli tam sprawdzać prace czy przygotowywać się do
          > lekcji, zmieniając się rotacyjnie.

Z ciekawości, jak konkretnie miałoby to pomieszczenie wyglądać? Nauczycieli w szkole jest ok. 50. W sali komputerowej mieści się zazwyczaj ok. 10 stanowisk. Jedno stanowisko dzielone "rotacyjnie" przez 5 osób?

Jedyne sensowne rozwiązanie, to osobne pracownie dla nauczycieli jak w krajach anglosaskich, ew. małe pokoje do pracy dzielone np. wyłącznie przez językowców. Tylko, że to wymagałoby przebudowy istniejących budynków szkolnych, bo w szkołach nie ma miejsca na wygospodarowanie aż tylu dodatkowych pomieszczeń.
          • little_fish Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 12:28
            U nas jest 70 nauczycieli, szkoła dwuzmianowa. Większość sal zajętych przez cały dzień. Ta rotacja to chyba na korytarzu
            • natalia.nat Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 12:50
              O tym właśnie piszę, że nie ma woli zmiany. Zawsze będzie źle, nie tak, nie da się.
              Przede wszystkim, ja nie mówię, że tak ma być od jutra z tym co jest na tę chwilę w szkołach, oczywiście, że to wymaga organizacji i przemyślenia. Moja pierwsza praca odbywała się w sali wielkości klasy szkolnej, biurko obok biurka, połowa stanowisk z komputerami, jedna drukarka, typowy back office. Każdy sobie pracował i robił swoje. Jeżeli problemem jest wygospodarować takie jedno pomieszczenie w szkołach, gdzie jest sporo sal, to może dobudować albo wynająć coś gdzieś obok. Tak zrobił dyrektor w podstawówce mojego dziecka, kiedy już nie można było pomieścić dzieci w szkole, wynajął drugi budynek i powstała filia. A od dziś budować już szkoły z myślą o takim miejscu dla nauczycieli. Ja uważam, że się da to zrobić, Ty uważasz, że nie. Mamy inne zdania.
              • frey.a86 Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 13:15
                Dobrze rozumiem, że ta "wola zmiany ze strony nauczycieli" miałaby polegać na dzieleniu jednego stanowiska i jednego komputera w szkolnej sali przez kilku pracowników, zamiast po prostu wykonać robotę w domu jak człowiek?

Nie wiem kiedy zaczęłaś pracować, ale pewnie były to lata 90-te lub krótko po roku 2000. Wtedy w wielu miejscach pracy były kiepskie warunki i brało się to, co jest. Teraz nawet w urzędach i małych firmach pracownicy otrzymują takie minimum, jakim jest własne stanowisko pracy i bez tego stanowiska nie ma co wymagać, żeby pracę wykonywali na kolanie lub siedząc na korytarzu.
                • natalia.nat Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 13:57
                  Powtórzę na czym polega problem: "Bo jak to sprawdzić i zmierzyć, jeden nauczyciel przygotowuje się w domu, inny nie, de facto jeden pracuje więcej godzin, drugi mniej. Po coś jest wymyślony ten 8-godzinny dzień pracy, przecież w innych zawodach cześć pracy też by można było wykonywać w domu"
                  Jak dla mnie nauczyciel może sobie "tę robotę" wykonywać w domu, ale jak w takim razie oceniać wymiar jego pracy, tak żeby to było z sensem i sprawiedliwie?
                  Jedna sala ze stanowiskami (back office) to normalność w wielu miejscach pracy, zwłaszcza w większych firmach. A szkoła jest raczej większą firmą. I wydaje się tym bardziej uzasadniona w sytuacji, kiedy zasadnicza część pracy nauczyciela odbywa się w klasie z uczniami, do tej ogólnej sali (zaplecza) przychodziłby on na 2, pewnie góra 3 godziny, żeby zająć się papierkami, sprawdzianami, coś wydrukować, coś skserować etc. Warunki odpowiednie i uzasadnione. Własne stanowisko pracy w dużej sali, "na chwilę", to kiepskie warunki? I nigdzie nie napisałam, że ktoś ma swoją pracę wykonywać na kolanie lub siedzieć na korytarzu.
                  • frey.a86 Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 14:06
                    natalia.nat napisała:

> Własne stanowis
                    > ko pracy w dużej sali, "na chwilę", to kiepskie warunki?

To nie są "kiepskie" warunki, tylko beznadziejne i widać, że masz mgliste pojęcie o pracy nauczyciela. Ja uczę w domu i poza samym nauczaniem całą pracę dodatkową wykonuję przy komputerze. Mamy XXI wiek, wiele materiałów jest online, korespondencja z uczniami/ rodzicami odbywa się przez internet, nauczyciele szkolni mają jeszcze na głowie uzupełnianie librusa i pisanie rozmaitych pism i sprawozdań. Na maszynie albo ręcznie tego raczej nie robią. Nie wyobrażam sobie pracy w takich warunkach, że mając okienko muszę "polować" na wolny komputer w zbiorczej sali dzielonej przez 5 razy więcej osób, niż jest miejsc. A drukarka zapewne jedna na 10 komputerów. Cud miód. smile
                    • frey.a86 Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 14:10
                      Bo w zawodzie nauczyciela pensje są tak żałośnie niskie, że praca ta jest łakomym kąskiem głównie dla matek małych dzieci, bo faktycznie da się pracę z łatwością pogodzić z macierzyństwem. To pamiętam ze studiów - większość dziewczyn, które zaraz po studiach planowały wyjść za mąż i urodzić dzieci intensywnie szukały pracy w szkole, reszta wolała tłumaczenia, pracę w korpo lub wyjazd za granicę.
                    • natalia.nat Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 14:38
                      Nie, to nie są kiepskie warunki nawet na cały dzień pracy, a tym bardziej na 2 czy 3 godziny.
                      Ja zresztą nie pisałam konkretnie, tylko jak mniej więcej sama to widzę. To nie musi być stanowisko rotacyjne, wydawało mi się to sensowne, rozumiane jako miejsce dzielone na dwie osoby według grafiku, po co miałoby stać puste, ale oczywiście, że mogą to być osobiste stanowiska pracy z komputerem, z dowolną liczba drukarek, według potrzeb, w dużej sali, bo to nie jest główne miejsce pracy nauczyciela i tego bym się trzymała. To ma być forma zaplecza. Pewnie inaczej by to trzeba zorganizować w dużej, a zupełnie inaczej w małej szkole.
                      Ode mnie tyle. Myślę, że wyraziłam jasno, o co mi chodzi. Nauczyciel powinien pracować w szkole pełnym wymiarze godzin za jaki ma pobierać wynagrodzenie, tak jak jest w każdym innym zawodzie.
                      • little_fish Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 14:57
                        To ja zadam jedno pytanie - skoro to jest takie oczywiste i zarazem (jak sugerujesz) łatwe do zorganizowania, dlaczego ministerstwo ani op nie wprowadzą takiej zasady pracy?
                        • natalia.nat Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 15:06
                          A jaki mieliby w tym cel?
                          Reforma edukacji, zlikwidowanie karty nauczyciela i wszystkie zmiany jakie należałoby wprowadzić to tylko kłopot dla rządzących. Dla nich samych zyski żadne, a tylko koszty i niezadowolenie dużej grupy zawodowej.
                          • betty_bum Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 15:20
                            Nauczycieli jest zdecydowanie mniej niż rodziców, więc jeśli zmiany miałyby być korzystne dla dzieci i rodziców to przecież warto byłoby zaryzykować. Zauważ, że na stole nie ma propozycji 1000 złotych w zamian za likwidację KN. Dlaczego?
                            Zmiany trzeba wprowadzić, ale to czego oczekuje społeczeństwo kosztowałoby dziesiątki miliardów, a brakuje nawet dużo mniejszych kwot.
                      • betty_bum Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 15:14
                        W Polsce wiele szkół pracuje na 2 zmiany i więcej. Jeśli nauczyciel będzie do 15.00-15.30 to kto będzie uczyć dzieci po tej godzinie? Który rodzic zerwie się z pracy, bo o 14.00 ma zebranie? Kto pojedzie z dziećmi do teatru? Kto przyjdzie na rodzinny piknik w sobotę? Kto pojedzie do innego miasta na konkurs, zawody z których wraca się o 18.00? Zielona szkoła? Dyskoteka? Jasełka dla rodziców o 13.00? Kółka zainteresowań? Najwspanialsze pomysły okazują się kiepskie jeśli sprowadzi się je do konkretnych działań i poprosi o źródła finansowania. Jeśli nie można kupić krzeseł i komputerów dla dzieci to kupować je dla nauczycieli? Szkoły też podlegają pod PiP, trzeba spełnić wymagania.
                        W prywatnych szkołach, gdzie nauczyciele pracują na innych zasadach nikt im nie każe siedzieć po 8 godzin. Jak myślisz, dlaczego?
                        Nauczyciele są też w przedszkolach. Chciałabyś, żeby dziecka pilnowała ci niania, która jest w pracy od 7 godzin i ma pod opieką całe podwórko. Czułabyś, że jest bezpieczne?
                        • natalia.nat Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 15:58
                          Grafik pracy nauczyciela jest do uzgodnienia, generalnie powinien być w godzinach jakich trwają lekcje dla uczniów. W innych zawodach też pracuje się na zmiany i niekoniecznie w godzinach 8-16, ale np 10-18.
                          Co do konkursów, z tego co wiem to najczęściej odbywają się w godzinach pracy nauczyciela, czy będzie on w swojej szkole czy na konkursie w innym mieście, nie ma to znaczenia. Poza tym cała organizacja jak w innych zawodach według kodeksu pracy, są przecież nadgodziny, wszystko jest do uzgodnienia na normalnych zasadach. W innych zawodach ludzie też jeżdżą na delegacje i inne wyjazdy, mają spotkania które się przedłużają. Tak samo w przypadku Zielonych Szkół, czy pikników w sobotę, chociaż dla mnie to nie są rzeczy potrzebne, u nas zawsze jest problem żeby odpowiednia grupa się zadeklarowała, bo nie ma chętnych uczniów. Informację dla rodziców można przesłać przez librus, jeżeli już musi być to spotkanie twarzą w twarz, to też można to jakoś zorganizować, uzgodnić i albo rodzice będą musieli się dostosować (żeby załatwić w urzędzie też musza się zwolnić) albo nauczyciel odbierze nadgodziny. Ja np. kończę pracę o 19.00 i nie mam szans zdążyć na zebranie, które jest w szkole zawsze o 18.00.
                          Wszystko to jest kwestia organizacji i przyjęcia rozwiązań z Kodeksu Pracy. Dokładnie na takich samych zasadach jak w innych zawodach.
                          Nie twierdze, że organizacja tego to pstrykniecie palcem, twierdzę że da się to zrobić.
                          • little_fish Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 16:08
                            A kto za te nadgodziny zapłaci? Przypominam, że w budżecie brak pieniędzy na szkoły i dla nauczycieli.
                            "Tak samo w przypadku Zielonych Szkół, czy pikników w sobotę, chociaż dla mnie to nie są rzeczy potrzebne" - wyobraź sobie, że nie są one potrzebne do szczęścia również wielu nauczycielom. To często wymysł dyrekcji lub nawet pani minister, która między innymi za takie rzeczy przyznała punkty w wytycznych do oceny pracy nauczyciela
                            • natalia.nat Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 16:22
                              Jeżeli są pieniądze na pensje, to będzie i na nadgodziny, to ułamek tej kwoty. Już może nie sprowadzajmy dyskusji do absurdu. W ten sposób to nic by się nie opłacało zmieniać, bo zawsze są jakieś koszty czy straty.
                              W kwestii tego czy w budżecie brakuje pieniędzy się nie wypowiem. Ale skoro rząd przeznacza dziesiątki miliardów na puste rozdawnictwo, to chyba jednak są te pieniądze.
                              • little_fish Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 16:27
                                Nauczycielom chcącym strajkować o podwyżki przedstawiciele rządu powiedzieli, że tych pieniędzy nie ma. Może i są, ale nie dla nauczycieli.
                              • betty_bum Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 16:36
                                To nie absurd. Jedna godzina nadliczbowa tygodniowo dla każdego nauczyciela (30x500.000) daje sumy przekraczające pół miliarda rocznie, a liczę po taniości. Ile na stol wyłożył rząd w negocjacjach? 667 milionów, jako wszystko na co stać budżet?
                                Ile podwyżki oczekiwałabyś, gdy pracodawca zarządził, że 3 razy w tygodniu pracujesz nie do 19.00, a 22.00?
                                • natalia.nat Re: Co nauczyciel robi? 03.04.19, 13:26
                                  Ależ oczywiście, że to absurd. Przecież ja nie mówię o konkretnej kwocie, tylko że jest to ułamek pensji. Policz ile nauczyciele otrzymują pensji i porównaj te dwie wartości. Płaca za 40 godzin w tygodniu nie będzie się praktycznie różniła od płacy za 41 godzin. Skoro są pieniądze na pensje, to będzie i na nadgodziny, to oczywiste. Firmy by wszystkie pobankrutowały, gdyby nadgodziny miały być dla nich znaczącym wydatkiem.
                                  • betty_bum Re: Co nauczyciel robi? 03.04.19, 13:45
                                    Ułamek pensji pomnożony przez pół miliona pracowników daje takie kwoty. Strajk nauczycieli, jakby nie patrzeć też jest w sumie o ułamek pensji, a pracodawca załamuje ręce.
                              • araceli Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 18:24
                                natalia.nat napisała:
                                > Jeżeli są pieniądze na pensje, to będzie i na nadgodziny

Jak jest na chleb - to będzie i na kawior big_grin
                                • little_fish Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 18:28
                                  A jak nie mają chleba, to niech jedzą ciastka 😉
                              • rosapulchra-0 Re: Co nauczyciel robi? 03.04.19, 07:40
                                natalia.nat napisała:

> Już może nie sprowadzajmy dyskusji do absurdu.

Na razie to ty sprowadzasz dyskusję do absurdu big_grin
                          • szmytka1 Re: Co nauczyciel robi? 03.04.19, 07:43
                            Jestem bardzo za. Moim zdaniem qe wszystkim masz racje.
                            • little_fish Re: Co nauczyciel robi? 03.04.19, 07:49
                              Też jestem za - przedstawcie proszę to stanowisko samorządom. Np mojemu op, który właśnie domaga się zabrania mojej szkole w przyszłym roku około 80 godzin tygodniowo (w ramach oszczędności oczywiście ), co wiąże się z likwidacją 3 oddziałów. Może zlikwidować 5 i urządzić pokój do pracy dla 30 nauczycieli?
                            • natalia.nat Re: Co nauczyciel robi? 03.04.19, 13:15
                              Oczywiście, że tak. Ale niestety, karta nauczyciela jest bardzo wygodna dla nauczycieli i nigdy nie będą chcieli z niej zrezygnować, o czym świadczy ten i każdy podobny wątek na ten temat. Od razu zaznaczyłam, że nie ma woli. No tak jakby dzisiaj powiedzieć beneficjentom 500+, że dostaną pieniądze ale nie w gotówce, tylko w formie bonów na różnorakie kursy dla dzieci, wycieczki, wyprawki szkolne, bilety do teatru etc. Nikt by tak nie chciał, bo każdy woli sam zdecydować jak wydać tę kasę, na przykład zrobić sobie operacje plastyczną.
                              Problemem nie jest zorganizowanie sali dla nauczycieli i wyposażenie jej, problemem jest to, że nauczyciel nie chce siedzieć w szkole tych 8 godzin. Sprawdziany jednej klasy poprawi sobie, kiedy inna klasa pisze swój albo kiedy uczniowie wykonują tzw. pracę na lekcji, w tym czasie przygotuje materiały na następny dzień, większość bazuje na tych samych sprawdzianach od lat, niektórzy nauczyciele nie biorą żadnej pracy do domu, i nawet jak jednego dnia trzeba coś przygotować, to innego nie robią w domu nic. A tutaj musieliby siedzieć 8 godzin dzień w dzień. Poza tym wygodniej jest wyskoczyć do urzędu nie biorąc dnia wolnego, czy odebrać dziecko z przedszkola o 14.00. Nie ma więc szans na zmianę. A na pytanie jak sprawdzić wymiar pracy nauczyciela, żeby móc sprawiedliwie wypłacić mu pensję, nie ma pomysłów.
                              • little_fish Re: Co nauczyciel robi? 03.04.19, 13:33
                                Ależ ja wielokrotnie pisałam, że chętnie będę w pracy 8 godzin. Tylko co dalej? Mam sama o to wnioskować do ministerstwa? Znaleźć sponsora na urządzenie pomieszczenia?
                              • betty_bum Re: Co nauczyciel robi? 03.04.19, 13:36
                                Jeśli dzieci siedzą w szkole do 17.00 nauczyciel może wyskoczyć po swoje o 14.00? Woźna się zaopiekuje klasą? Jak nauczyciel przedszkola swoje może odebrać o 14.00, jeśli pracuje do 17.00?
                                • natalia.nat Re: Co nauczyciel robi? 03.04.19, 13:50
                                  Ale przecież wiadomo, że nie piszę o każdym nauczycielu, czy o każdym dniu jego pracy. Jeżeli pracuje on do 17.00 to zapewne przychodzi na późniejsza godzinę i do do urzędu może wyskoczyć rano.
                                  Chyba nie chcesz mi powiedzieć, że nauczyciel nie ma wygodniej pracując na karcie nauczyciela?
                                  • little_fish Re: Co nauczyciel robi? 03.04.19, 13:56
                                    W pewnych kwestiach ma wygodniej. Ponawiam pytanie - chcemy, żeby było lepiej, czy żeby nauczycielom było mniej wygodnie niż dotychczas?
                                    • natalia.nat Re: Co nauczyciel robi? 03.04.19, 14:05
                                      Myślałam, że to jest jasne.
                                      Chcemy żeby nauczyciel pracował jak każdy pracownik według kodeksu pracy 40 godzin w tygodniu. Chcemy, żeby było jasne za jaki wymiar czasu pracy ma płacone. Masz pomysł jak to zrobić?
                                      • betty_bum Re: Co nauczyciel robi? 03.04.19, 14:37
                                        A wiesz, że w nowoczesnych firmach od dłuższego czasu odchodzi się od takiego modelu? Od obsesyjnej kontroli, od wyliczania i w miarę możliwości pracownik wybiera sobie jak, kiedy i gdzie mu się pracuje? Z punktu widzenia zarządzania ematka z oczekiwaniami wobec nauczycieli jest jak Janusz biznesu sprzed lat.
                                      • little_fish Re: Co nauczyciel robi? 03.04.19, 14:51
                                        Chcesz żeby pracował, czy żeby przebywał w pracy 40 godzin? Bo tak jak napisałam - skoszarowanie w tej kwestii niczego nie zmieni. Sumienny będzie pracował jak do tej pory, leń wydrukuje sprawdzian z gotowca a resztę czasu spędzi udając, że pracuje
                                        • little_fish Re: Co nauczyciel robi? 03.04.19, 15:04
                                          Mało tego - paradoksalnie może się okazać, że tym najbardziej zaangażowanym spadnie wydajność
                                        • natalia.nat Re: Co nauczyciel robi? 03.04.19, 15:33
                                          Nie odpowiedziałaś na moje pytanie.
                                          Ja pozostanę przy swoim stanowisku. Skoro nauczyciel ma płacone za 40 godzin, powinien tyle godzin spędzić w pracy. Jeżeli będzie siedział i udawał, że pracuje, to trudno. W innych zawodach też czasem się udaje, że się pracuje, poza tym też jednego dnia jest więcej roboty, innego mniej. To niby lepiej żeby poszedł sobie po 3 godzinach do domu, a pensję wziął za 8 godzin?
                                          Uważam też, że to będzie tylko z korzyścią dla uczniów. Jeżeli nauczyciel będzie wiedział, że poprawę sprawdzianów czy jakieś inne prace papierkowe, wpisywanie ocen etc. może zrobić później, bo i tak musi swoje godziny odsiedzieć, nie będzie wykorzystywał do tego lekcji i kartę pracy uczniowie będą robili z jego pomocą, a nie sami. Tak jak się należy. Dodatkowo uczniowie będą mieli nauczycieli dłużej w szkole, będą mogli coś skonsultować czy umówić się na poprawę.
                                          • little_fish Re: Co nauczyciel robi? 03.04.19, 16:00
                                            Spoko. U moich dzieci nauczyciele nie sprawdzają prac podczas lekcji. Nie wykluczam, że gdzie indziej może tak być. Z tym, że jeśli nauczyciel ma takie przyzwyczajenie, to pewnie nadal będzie tak robił. A po lekcjach rozwiąże krzyżówkę udając, że czeka na rodziców
                                          • betty_bum Re: Co nauczyciel robi? 03.04.19, 17:07
                                            Gdzie te umówione konsultacje i poprawy miałyby się odbywać? W tej sali, gdzie 30 nauczycieli pracuje, może na korytarzu, na boisku? Twoje rozumowanie jest godne Zalewskiej. Zróbmy reformę! Zlikwidujmy gimnazja! Zero myślenia o konkretach, szczegółach, pieniądzach i wyszło jak wyszło.
                                            To samo z kuriozalnym pomysłem innej forumki. Co rok egzaminy dla nauczycieli. Przeegzaminować co rok czy nawet dwa pół miliona ludzi?! Kto miałby egzaminować? Ktoś wyobraża sobie koszty takiej zabawy? 20% odpadnie i co? Mamy na rynku tylu lepszych?

• zetkaad Re: Co nauczyciel robi? 03.04.19, 17:51
                                              Mieszkam w wyludniającej się miejscowości. Szkoła jest duża, a dzieci niewiele, w klasie czesto jest mniej niż 20 dzieci, ale też słyszę, że nic się nie da zrobić, no nic, bo gdzie i jak? Sposobu myślenia nauczycieli nie zmienisz.
                                              • betty_bum Re: Co nauczyciel robi? 03.04.19, 18:03
                                                A tak uczciwie, w tej wyludniającej się miejscowości znajdziecie nauczycieli lepszych od obecnych? Przecież w pierwszej kolejności wyjeżdżają ludzie z głową.
                                              • little_fish Re: Co nauczyciel robi? 03.04.19, 18:17
                                                Znaczy czego konkretnie nie da się zrobić?
                                      • iwles Re: Co nauczyciel robi? 03.04.19, 14:53
                                        natalia.nat napisała:

> Myślałam, że to jest jasne.
                                        > Chcemy żeby nauczyciel pracował jak każdy pracownik według kodeksu pracy 40 god
                                        > zin w tygodniu. Chcemy, żeby było jasne za jaki wymiar czasu pracy ma płacone.
                                        > Masz pomysł jak to zrobić?

A pozwalasz nauczycielowi, jako zwyklemu czlowiekowi pracujacemu wg kodeksu pracy zaplanowac urlop kiedy bedzie chcial? Np. 3 tygodnie w maju, albo w listopadzie?
                                        • natalia.nat Re: Co nauczyciel robi? 03.04.19, 15:07
                                          Pozwalam.
                                          Myślę, że nauczyciele woleliby żeby z urlopami zostało tak jak jest. Ale jeżeli chcą mieć 26 dni w dowolnym czasie (nikt nie bierze więcej niż 2 tygodnie naraz), też można to zorganizować. U mojego dziecka tydzień w tydzień nie ma jakiegoś nauczyciela, czasem i dwóch naraz, są byle jakie zastępstwa, albo odwoływane lekcje, nikt się tym jakoś nie przejmuje. Nie będzie więc inaczej niż jest teraz.
                                          • little_fish Re: Co nauczyciel robi? 03.04.19, 15:13
                                            Będzie gorzej. Teraz nie ma tylko chorych. Później nie będzie chorych i urlopowanych.
                                          • frey.a86 Re: Co nauczyciel robi? 03.04.19, 15:16
                                            Robiłaś jakieś badania, że wiesz, że nie będzie inaczej niż jest? Bo ja od kilku lat obserwuję wśród swoich uczniów (uczę głównie dorosłych), że coraz więcej osób wyjeżdża na urlopy w kwietniu/maju albo we wrześniu, bo wtedy jest taniej i nie ma tłumów. Sporo jeździ też na narty zimą i to niekoniecznie w ferie. Także nie byłabym taka pewna, że ludzie będą brali urlopy wyłącznie w miesiącach letnich. A zastępstwa to kłopot i to spory.
                                            • natalia.nat Re: Co nauczyciel robi? 03.04.19, 15:57
                                              Wiesz, jeżeli to miałoby być z korzyścią dla uczniów, to dla mnie nauczyciele mogą mieć wolne w takim wymiarze jak obecnie, czyli wakacje, ferie, dni okołoświąteczne, a to o wiele więcej niż zwykły wymiar urlopu według kodeksu. Tylko co z tego, i tak ich nieobecności w roku szkolnym są bardzo uciążliwe. Zastępstwa polegają na tym, że uczniowie siedzą bez sensu przez godzinę w klasie, czasem bez nauczyciela, bo wypadło nagle. To nie są lekcje przedmiotowe. Więc i dziś ten problem kuleje. Może właśnie załatwienie tego systemowo rozwiązałoby problem.
                                              W kwietniu i w maju to wyjechać może ktoś kto nie ma dzieci w wieku szkolnym. Ja nie wyjeżdżam w tym czasie na urlop.
                              • skumbrie Re: Co nauczyciel robi? 03.04.19, 15:23
                                Jasne, wiesz, jak wygląda praca nauczyciela. Przy takich założeniach, jak podalas, rzeczywiście się nie da, ale merytorycznie dyskutować z betonem.
                                • natalia.nat Re: Co nauczyciel robi? 03.04.19, 15:40
                                  Jeżeli tylko takie są twoje argumenty merytoryczne, to faktycznie dyskusja nie ma sensu. Zresztą nie chcesz, nie dyskutuj. Nie ma takiego obowiązku.
                                  • frey.a86 Re: Co nauczyciel robi? 03.04.19, 15:45
                                    Przecież ty nigdy w życiu nie pracowałaś jako nauczyciel i masz dziwne wyobrażenia o tym zawodzie. Ja sobie nie wyobrażam przygotowania lekcji podczas pilnowania klasy piszącej sprawdzian. Jeśli gdzieś są nauczyciele, którzy tak robią, to znaczy, że są kiepscy i należy ich wyeliminować z zawodu, a nie dowalić całej grupie zawodowej przymuszaniem do pracy 8 godzin w spartańskich warunkach. I nie jest prawdą to, co napisałaś wyżej, że "Problemem nie jest zorganizowanie sali dla nauczycieli i wyposażenie jej, problemem jest to, że nauczyciel nie chce siedzieć w szkole tych 8 godzin.", bo jest dokładnie na odwrót - chcą, tylko nie mają warunków.
                                    • natalia.nat Re: Co nauczyciel robi? 03.04.19, 16:04
                                      To że ty sobie czegoś nie wyobrażasz, nie znaczy że tego nie ma. Jak niby można wyeliminować kiepskich nauczycieli, zwłaszcza że jest ich większość? Trzeba by zacząć od likwidacji karty nauczyciela. Jakoś się nie zanosi.
                                      • little_fish Re: Co nauczyciel robi? 03.04.19, 16:46
                                        A dlaczego się nie zanosi? Ktoś o to wnioskował? Czy może oczekujesz tego od nauczycieli? Bo na razie padają argumenty że nauczyciele bronią karty, nigdy z niej nie zrezygnują.... A ktoś chciał zmienić te ustawę? Padały jakieś konkretne propozycje?(poza forum)
                                      • betty_bum Re: Co nauczyciel robi? 03.04.19, 17:16
                                        Nie da się wyeliminować kiepskich pracowników budżetówki, właśnie dlatego, że jest ich zbyt wielu. Jak wyeliminować kiepskich lekarzy, pielęgniarki, urzędników, prokuratorów, sędziów (zwłaszcza teraz, kiedy promowane są największe miernoty).
                                        Gdyby jutro zniknęła KN i wszyscy nauczyciele stracili pracę to jak sobie wyobrażasz 1.09? Pojawia się do tego czasu rzesze ludzi z choćby formalnymi kwalifikacjami i gotowych pracować za proponowane pieniądze?
                      • skumbrie Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 15:42
                        >ale oczywiście, że mogą to być osobiste stanowiska pracy z komputerem, z dowolną liczba drukarek, według potrzeb, w >dużej sali,
                        Ależ oczywiście, że mogą. Skąd pieniądze na to, skoro dziś w wielu szkołach nie ma nadal na papier do drukarki. Jednej...
                      • rosapulchra-0 Re: Co nauczyciel robi? 03.04.19, 07:34
                        natalia.nat napisała:

> Nie, to nie są kiepskie warunki nawet na cały dzień pracy, a tym bardziej na 2
                        > czy 3 godziny.
                        > Ja zresztą nie pisałam konkretnie, tylko jak mniej więcej sama to widzę. To nie
                        > musi być stanowisko rotacyjne, wydawało mi się to sensowne, rozumiane jako mie
                        > jsce dzielone na dwie osoby według grafiku, po co miałoby stać puste, ale oczyw
                        > iście, że mogą to być osobiste stanowiska pracy z komputerem, z dowolną liczba
                        > drukarek, według potrzeb, w dużej sali, bo to nie jest główne miejsce pracy nau
                        > czyciela i tego bym się trzymała. To ma być forma zaplecza. Pewnie inaczej by t
                        > o trzeba zorganizować w dużej, a zupełnie inaczej w małej szkole.
                        > Ode mnie tyle. Myślę, że wyraziłam jasno, o co mi chodzi. Nauczyciel powinien p
                        > racować w szkole pełnym wymiarze godzin za jaki ma pobierać wynagrodzenie, tak
                        > jak jest w każdym innym zawodzie.

I gdzie będzie miejsce na te stanowiska pracy dla nauczycieli? I kto zapłaci za te komputery, drukarki, papier?
                        Zdecydowanie nie masz pojęcia o pracy w polskiej szkole.
                  • little_fish Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 14:34
                    Na chwilę? To kilka godzin dziennie wyjdzie, w zależności od dnia. Mam dni, kiedy mam 2 lub 3 lekcje, więc w tej sali spędzić musiałabym 5 godzin. To nie jest chwila.
                    Druga sprawa jest taka, że takich sal w szkole po prostu nie ma. Przynajmniej w mojej nie ma i póki co, raczej nie będzie na nią warunków.
                    • natalia.nat Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 14:54
                      No tak, ale ogólnie wyjdzie taka sama liczba godzin, jakie trzeba będzie spędzić w tej sali, to zależy od grafiku poszczególnych nauczycieli. Wszystkich kwestii ja tutaj na forum nie rozwiążę. Może też pensum jest za niskie w Polsce, jest wiele takich głosów.
                      • little_fish Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 15:35
                        Nie wiem jak dla ciebie, ale dla mnie jest różnica czy danego dnia spędzę tam 5 godzin czy 2. To tak jakbyś powiedziała, że jak ktoś będzie pracował po 5 godzin dziennie, albo jednego dnia 5 a drugiego 8 i będzie tak samo zmęczony.
                        Wszystkich kwestii na forum nie rozwiążesz, ale diabeł tkwi właśnie w tych szczegółach i specyfice pracy różnych szkół. I dlatego trudno jednym odgórnym hasłem "nauczyciel w szkole 8 godzin" wprowadzić to w życie.
                  • betty_bum Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 15:33
                    A wiesz, że coraz więcej pracowników różnych firm korzysta z możliwości pracy w domu albo, o zgrozo, siedząc z drinkiem pod palmą? Oczywiście nie wszędzie jest to możliwe i sensowne, ale taki jest trend.
                  • elf1977 Re: Co nauczyciel robi? 03.04.19, 13:37
                    2 godziny nie starczą mi nawet na sprawdzenie wypracowań jednej klasy. Czasem sprawdzam pół dnia i i tak mi coś jeszcze zostaje.
              • little_fish Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 13:20
                Ja uważam, że da się to zrobić pod warunkiem, że będą odpowiednie nakłady na oświatę. Skoro brakuje klas i dzieci uczą się na dwie zmiany, obcinane są godziny zajęć rewalidacyjnych, łączone oddziały w maksymalną ilość osób (a nawet forsowane są niezgodne z prawem przekroczenia ilości dzieci w oddziale) to nikt nie wyda pieniędzy na dobudowanie pomieszczenia dla nauczycieli. Nie mówiąc już o tym, że nie wszędzie się da. Ja naprawdę bardzo chętnie będę całość pracy robić w szkole, jeśli będzie to możliwe (i tak dużo robię w szkole ze względu na specyfikę placówki)
                • little_fish Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 13:34
                  I jeszcze jedno - nauczyciele (i ci znani mi w realu i ci na forum) raczej nie protestują na propozycje pracy w szkole przez 8 godzin. Raczej sugerują, że nie ma gdzie tego robić. Rozumiem, że pożądaną postawą jest domaganie się przez nauczycieli takich zmian i poszukiwanie środków, które pozwolą je przeprowadzić?
                  • natalia.nat Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 14:03
                    A ja znam takich nauczycieli, którzy są właśnie bardzo przeciwni 8-godzinnej pracy w szkole, bo to jednak dezorganizuje dzień. Wygodniej jest móc odebrać dziecko z przedszkola o 14.00 albo wyskoczyć do urzędu, a popracować sobie w domu wieczorem (albo i nie).
                    • betty_bum Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 15:26
                      Dokładnie ten sam trend jest w firmach, gdzie jest to możliwe i pracodawcy na to się godzą, a niektórzy nawet bardzo cieszą, bo spadają koszty utrzymania i obsługi biur, a wzrasta wydajność.
                • frey.a86 Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 13:37
                  Dokładnie tak, jak będą warunki, to nauczyciele sami będą chcieli pracować w budynku szkoły. Pisałam kiedyś, że pracowałam swego czasu w rewelacyjnie wyposażonej szkole językowej. Był cichy pokój do pracy, laptopy do dyspozycji, ksero, drukarki (również kolorowe), bindownica, laminarka i ogromna biblioteczka z różnymi książkami do nauki języka. Większość nauczycieli przychodziła do pracy już ok. 13:00, chociaż pierwszy blok zajęć startował koło 16:00. Sama wychodziłam z założenia, że po co mam pracować w domu i marnować tusz i papier w prywatnej drukarce, kiedy mogę wszystko wykonać w firmie, bo jest sprzęt i materiały. Tylko, że w większości szkół państwowych takich warunków nie ma i prędko nie będzie, bo nie ma pieniędzy. Trudno więc oskarżać nauczycieli o "złą wolę", bo nie chcą pracować w beznadziejnych salach bez wyposażenia i wolą zabierać pracę do domu.
                  • little_fish Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 13:48
                    A kolejna rzecz jest taka, że mam przypuszczenie, niemal graniczące z pewnością, że gdyby dyrektor szkoły, który zdobył dodatkowe środki na rozbudowę (od op, sponsorów czy też projektów unijnych) i przeznaczył je na wybudowanie i wyposażenie sali do pracy dla nauczycieli, zamiast na pracownię komputerowe, sale dydaktyczne czy gimnastyczne, to rodzice (zapewne ci sami, którzy chcą by nauczyciel był w szkole 8 godzin) nie byliby zadowoleni
                    • frey.a86 Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 13:53
                      Oczywiście, że tak by właśnie było. Po podliczeniu i opublikowaniu wydatków na rozbudowanie i doposażenie w całym kraju stanowisk pracy dla nauczycieli zacząłby się jazgot, że się tym nauczycielom w tyłkach poprzewracało, bo przecież tyle lat pracowali w domach, a teraz się sal zachciało. wink
                  • skumbrie Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 15:35
                    Ekhem, wolą? Raczej muszą, bo w szkole brak sprzętu i papieru.
          • kurt.wallander Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 18:31
            frey.a86 napisała:

> natalia.nat napisała:
            >
            >
            > > Poza tym to nie jest jakiś wielki problem wygospodarować jedno pomieszcze
            > nie w
            > > szkole dla nauczycieli, żeby mogli tam sprawdzać prace czy przygotowywać
            > się do
            > > lekcji, zmieniając się rotacyjnie.
            >
            > Z ciekawości, jak konkretnie miałoby to pomieszczenie wyglądać? Nauczycieli w s
            > zkole jest ok. 50. W sali komputerowej mieści się zazwyczaj ok. 10 stanowisk. J
            > edno stanowisko dzielone "rotacyjnie" przez 5 osób?

Czy do sprawdzania kartkówek i sprawdzianów potrzebny jest komputer? A to przeciez to sprawdzanie podobno stanowi sporą częśc pracy nauczyciela.
            • little_fish Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 18:44
              Ale szkoły i nauczyciele są różni. Jak się coś odgórnie zarządzi to musi to uwzględniać tę różnorodność. Ja np nie sprawdzam żadnych kartkówek ani testów. Po lekcjach moja praca to pisanie dokumentów ( z wyjątkiem dzienników zajęć do wszystkich potrzebuję komputera) i przygotowywanie pomocy - tutaj albo potrzebuje komputera, albo "trochę" miejsca i laminatora, gilotyny, bindownicy, farb, pędzli, kleju na gorąco i wielu, wielu innych gadżetów. Trudno z takim majdanem się przenosić co chwilę do innej sali, która akurat będzie wolna.
            • frey.a86 Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 22:05
              kurt.wallander napisała:

> Czy do sprawdzania kartkówek i sprawdzianów potrzebny jest komputer? A to przec
              > iez to sprawdzanie podobno stanowi sporą częśc pracy nauczyciela.

A jeżeli sporą część pracy urzędnika stanowi przybijanie pieczątek na pismach, to też należy uznać, że nie są im potrzebne osobne stanowiska pracy z komputerem, tylko wystarczy "rotacyjne", bo mogą się dzielić?
            • morekac Re: Co nauczyciel robi? 03.04.19, 07:21
              >Czy do sprawdzania kartkówek i sprawdzianów potrzebny jest komputer? A to przeciez to sprawdzanie podobno stanowi sporą częśc pracy nauczyciela.

Na pewno potrzebne jest biurko i spokój. Oraz komputer do wpisania ocen.
        • rosapulchra-0 Re: Co nauczyciel robi? 03.04.19, 07:30
          Natalia.nat, pracowałaś kiedyś jako nauczycielka?
        • mamaaspiama Re: Co nauczyciel robi? 03.04.19, 09:19
          "Poza tym to nie jest jakiś wielki problem wygospodarować jedno pomieszczenie w szkole dla nauczycieli,"

Powiedz to w szkołach, w których lekcje prowadzone są w piwnicy i na korytarzach, bo brakuje sal big_grin
          • little_fish Re: Co nauczyciel robi? 03.04.19, 09:22
            Przy czym jeżeli w pomieszczeniu ma siedzieć np 30 nauczycieli nie może być wielkości schowka na szczotki. W mojej szkole tylko sala gimnastyczna pomieści tyle osób. 😀
    • makinetka82 Re: Co nauczyciel robi? 01.04.19, 20:51
      Co nauczyciel robi?

No nic nie robi. Forum nie czytasz?
    • betty_bum Re: Co nauczyciel robi? 01.04.19, 20:54
      W klasie maturalnej mojego dziecka prawdopodobnie sprawdza setki matur próbnych i sprawdzianów tygodniowo, sądząc po ilości tego co piszą. Z samej tylko biologii widzę w tym semestrze z 10 ocen z testów i sprawdzianów (w tym poprawy) i 3 czy 4 z matur próbnych. Semestr trwa od stycznia chyba czy jakoś tak. Cześć z tych sprawdzianów odbywa się poza lekcjami, żeby nie tracić czasu (zerówki, zastępstwa)
      Oczywiście są przedmioty, gdzie teraz nauczyciele się nie przemęczają, np. drugi język, ale uczniowie ich za to wielbią i nie przez cała edukację tak to wyglądało (tylko wtedy ktoś inny był w 3 klasie).
      Ostatnio miałam wątpliwą przyjemność zczytywania wypracowania własnego dziecka, prawie godzinka w plecy, a w klasie dzieciątek ze 30. Oczywiście ja nie mam wprawy, ale nadal to mnóstwo czasu.
      • moadek Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 18:02
        wyjątkowa ta Twoja szkoła , u nas też biologia lo, cztery oceny , w tym probna jedna .
        • betty_bum Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 18:15
          Profil z rozszerzoną biologią, szkoła w warszawskiej i polskiej czołówce, zebrania czy dni otwarte są często, ale nie wiem po co. Nigdy, poza pierwszym w roku, nie byłam.
    • asia_i_p Re: Co nauczyciel robi? 01.04.19, 20:59
      Z biologii, geografii, chemii i fizyki uczy na przykład całą szkołę. Czyli co miesiąc-sześć tygodni ma 300 sztuk sprawdzianów do sprawdzenia (odliczyłam drugie i trzecie liceum bez rozszerzenia z danego przedmiotu), nie licząc popraw. Po wejściu nowego liceum będzie miał tych sprawdzianów do sprawdzenia 600. Dochodzą kartkówki. Ponieważ jest sam na szkołę z danego przedmiotu, więc odpowiada z tego przedmiotu za wszystkie konkursy i imprezy. Nasza geografka do kompletu ma jeszcze edukację dla bezpieczeństwa, więc konkursy i imprezy podwójnie. Konsultacji - kółek mają pod dwie godziny tygodniowo, czasem więcej - bo uczniowie potrzebują, a nie ma drugiego nauczyciela.

Wszyscy radośnie liczą pensum godzinami, a nikt nie bierze pod uwagę, że mając tyle godzin co ja, nauczyciel wyżej wymienionych przedmiotów ma od 3 do 5 razy tylu uczniów co ja. Więc na przykład na początku roku dostosowania pisze dla wszystkich uczniów z opiniami (kilkudziesięciu) w całej szkole. Musi dopilnować, żeby każdy z 300+ uczniów miał oceny, dorwać wychowawców/rodziców tych, którzy nie mają, zaliczyć z nimi brakujący materiał (mamy taki wpis w statucie, tzw. sprawdziany frekwencyjne).

Program się zmienia w mniejszym stopniu może, ale zmienia się baza. Podręczniki, ale nie tylko. Po kolejnym zakwalifikowanym projekcie (i znowu - biolog obsadza wszystkie godziny zajęć z takiego projektu, no bo jest jeden), zmodyfikowane zostały sale, dodane pełno sprzętu, wszyscy się cieszą - ale tego sprzętu trzeba się nauczyć, wychodzić u konserwatorów i dyrekcji naprawy, bo na początku szwankuje. Zajęcia na uczelniach czy wyjazdowe zielone szkoły w centrum meteorologicznym - fajna sprawa, ale trzeba swoje na telefonie powisieć, żeby załatwić. Potem pamiętać, że trzeba zrobić zdjęcia i wrzucić na facebooka szkolnego, dopilnować uczniów, żeby napisali relację, bo cenimy głos ucznia, poprawić relację, najlepiej jeszcze skontaktować się z lokalnymi mediami, bo przecież musimy "promować szkołę".

Ale najgorsze jest chyba to bycie jedynym nauczycielem przedmiotu. Nas anglistów jest pięcioro, więc konkursy, wyjścia mamy podzielone między nas, wypadają dni otwarte czy tydzień przedmiotowy - dzielimy się zadaniami, omawiamy ze sobą, co zrobimy. Ci nauczyciele "jednogodzinnych" przedmiotów odpowiadają sami całkowicie za wszystko związane ze swoim przedmiotem.
    • la_mujer75 Re: Co nauczyciel robi? 01.04.19, 21:19
      Mój syn dzisiaj jechał na 7.15 poprawić ostatnią kartkówkę z chemii. 7.15 ! Po zmianie czasu. Kazałam mu się upewnić, że na pewno pani będzie tego dnia miała dyżur. Była ona, był mój syn i jeszcze sporo dzieciaków z róznych klas. Cała sala była zajęta "chętnymi" do poprawy.
      Pani uczy w naszej szkole wszystkie VII, VIII i III gimnazjalne. W sumie ma 9 klas. Uczy chemii i fizyki. Czyli to nie jest te mityczne 18 godzin.
      Dziś pani zrobiła kolejną kartkówkę z chemii, a i zrobiła tzw. sprawdzian przed sprawdzianem z fizyki, który jest zapowiedziany na piątek. Poleceń było około 20. Z tej fizyki. Plus rysunki (mają optykę). Czyli licząc lekką rączką z samej klasy syna ma jakieś 50 kartkóweczek do sprawdzenia, plus prace z dyżuru. Czyli najmniej w dniu dzisiejszym sobie zafundowała około 70 prac do sprawdzania. A przecież nie miała lekcji tylko z klasą syna.
      Panie od matematyki, polskiego i angielskiego prowadzą (darmowe!!!) lekcje, na których przygotowywują dzieciaki do egzaminów. Te same panie uczą również w jeszcze jednej ósmej klasie i z tamtymi dzieciakami też spotykają się na dodatkowych zajęciach. Te zajęcia odbywają się przed normalnymi lekcjami, więc panie co najmniej dwa razy w tygodniu przyjeżdżają na 7.05 do szkoły. Od września.
      Nie, ale oni nic nie robią.
      • maja0026 Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 17:47
        No jak mityczne 18 godziny, ma po prostu 2 etaty najpewniej. Nie wiem moja mama- nauczycielka nogdy dluzej niz swoje godziny w szkole nie zostawala, nie liczac 2 lub 3 zebran z rodzicami w semestrze jakieś imprezy andrzejkowej z dziecmi z jek klasy i zabawy karnawalowej
        • betty_bum Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 17:50
          Czy przez takie nauczycielki jak Twoja mama mają cierpieć wszystkie dzieci i nauczyciele?
          • maja0026 Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 20:58
            Dlaczego cierpieć? Ja wiem ile nauczyciele zarabiaja i nie uwazam ze to mało, zresztą sama q szkole przez chwile pracowałam wiec wiem jak to wyglada. Jak im nie odpowiada to zawsze mozna poszukać lepiej platnej pracy i tyle w temacie
            • betty_bum Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 21:17
              Tylko w pierwszej kolejności zrobią to najzdolniejsi, najlepsi, którzy poradzą sobie najlepiej. Kto przyjdzie na ich miejsce?

• iwles Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 23:19
              maja0026 napisała:

> . Jak im nie odpowiada to zawsze mozna poszukać lepiej platnej pracy i tyle w temacie

To kto bedzie uczyl?
    • hanusinamama Re: Co nauczyciel robi? 01.04.19, 21:21
      Co robi codziennie Jola??? Leży, pachnie....napisze coś na e-matce, pachnie dalej, leży itd...
      • ga-ti Re: Co nauczyciel robi? 01.04.19, 23:32
        Sugerujesz, że nauczyciel nie pachnie? big_grin
        • hanusinamama Re: Co nauczyciel robi? 01.04.19, 23:42
          smile
        • antonina.n Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 11:47
          ga-ti napisała:

> Sugerujesz, że nauczyciel nie pachnie? big_grin

Leży, a nawet nie pachnie...? I to z moich podatków....;-D
          • araceli Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 18:27
            antonina.n napisała:
            > Leży, a nawet nie pachnie...? I to z moich podatków....;-D

Oplułam monitor big_grin
          • little_fish Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 18:30
            Za małe podatki - na mydło i perfumę nie wystarczyło😜
          • rekreativa Re: Co nauczyciel robi? 03.04.19, 15:18
            big_grin
    • aaa-aaa-pl Re: Co nauczyciel robi? 01.04.19, 21:22
      Masz w klasie(jednej!!!!) 10 dyslektyków, 2 orzeczeniowców i 5 , którzy są niezdiagnozowani .Dostosuj do dziubasków- zadania, sprawdziany, karty pracy.
      Dostosować- teraz to obowiązek.
      A to tylko część pracy....
      • la_mujer75 Re: Co nauczyciel robi? 01.04.19, 21:28
        Przez 8 lat nauki mojego syna nikt nie dostosowywał zadań pod niego, więc juz nie opowiadaj, że to normalna praktyka.
        Owszem- pani od polskiego nie zlicza mu błędów ortograficznych. Pisze te same testy, te same sprawdziany w tym samym czasie, co jego cała klasa.
        • aaa-aaa-pl Re: Co nauczyciel robi? 01.04.19, 21:30

Napisałam o swojej szkole- bo tak, u mnie, jest.
          • azja001 Re: Co nauczyciel robi? 01.04.19, 21:59
            Może zapierdziela do innej pracy bo za 2800 ciężko utrzymać rodzinę
            • jola-kotka Re: Co nauczyciel robi? 01.04.19, 22:09
              A to inna sprawa i zeby bylo jasne ja nigdy nie napisalam ze nauczyciel zarabia ok i ze zle robia ze walcza o wyzsze zarobki
        • saszanasza Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 14:42
          la_mujer75 napisała:

> Przez 8 lat nauki mojego syna nikt nie dostosowywał zadań pod niego, więc juz n
          > ie opowiadaj, że to normalna praktyka.
          > Owszem- pani od polskiego nie zlicza mu błędów ortograficznych. Pisze te same t
          > esty, te same sprawdziany w tym samym czasie, co jego cała klasa.

W klasie córki jest dziecko z Białorusi, które nie dość, że kazdy sprawdzian pisze na innych zasadach, inne pytania, to jeszcze niektóre lekcje ma indywidualne. Niektóre dzieci piszą dłużej, jest kilkoro, które dostają słowniki ortograficzne na czas sprawdzianów.
    • jola-kotka Re: Co nauczyciel robi? 01.04.19, 22:01
      No i ok rozumiem dzieki.
    • 123zielona123 Re: Co nauczyciel robi? 01.04.19, 22:02
      Niestety nauczycielem nie jestem, za to daję korki z biologii. Dziś poprawiłam 2 matury- piszę duzo wyjaśnień i komentarzy i zajmuje mi to od 45 minut do 1,5 godziny. Upolowałam dwie dżdżownice smile i usiłowałam znaleźć rybika cukrowego. Jak trzeba to żadnego nie widać. Jutro szukam watrobowców i glewików.
    • grru Re: Co nauczyciel robi? 01.04.19, 22:44
      Byłam kiedyś partnerką nauczyciela. Uczył w liceum. Co roku miał około 5 klas. W każdej minimum dwa sprawdziany na semestr + pomniejsze kartkówki, kiedyś to trzeba sprawdzić. Poza tym robił różne prezentacje itp. I nie codziennie, bo po co? Jak wolał codziennie po trochu sprawdzać to sprawdzał, jak wolał usiąść cały weekend to siedział weekend.
      do tego raz w miesiącu zebranie, dla klas maturalnych dodatkowe kółka i konsultacje, z klasą wychowawczą co roku wycieczka na kilka dni.
      Żeby nie było - nie narzekał, lubi swoją pracę. I nie klepie tego samego, bo by się zanudził - te same zagadnienia można na bardzo różnych treściach omawiać.
      • moadek Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 18:05
        w żadnym lo nie ma co miesiąc zebrań chyba że prywatnym nie wymyślajcie
        • iwles Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 23:28
          moadek napisała:

> w żadnym lo nie ma co miesiąc zebrań chyba że prywatnym nie wymyślajcie

W gimnazjum : co drugi miesiac zebrania.
          A w miesiace bez zebran- dni otwarte.
        • mamaaspiama Re: Co nauczyciel robi? 03.04.19, 09:40
          "w żadnym lo nie ma co miesiąc zebrań chyba że prywatnym nie wymyślajcie "

U mnie były. Zebrania Rady Pedagogicznej co , zebrania zespołów przedmiotowych, zebrania z rodzicami co 2 miesiące, co 2 miesiące konsultacje z rodzicami, tak czy inaczej trzeba było siedzieć co miesiąc minimum 2 godziny w szkole między 17 a 19 żeby rodzice mieli możliwość przyjść. W sumie co miesiąc ok 5-6 godzin poświęcałam na zebrania.
        • asia_i_p Re: Co nauczyciel robi? 03.04.19, 15:34
          Od początku roku specjalnie zwróciłam uwagę. Na każde cztery tygodnie w trzech jest coś popołudniu - zebranie, rada, szkolenie, a w czwartym jest wolne. Marzec się wyłamał, bo było coś co tydzień.
    • skumbrie Re: Co nauczyciel robi? 01.04.19, 23:21
      Cedzi herbatę i pluje fusami.
    • ga-ti Re: Co nauczyciel robi? 01.04.19, 23:30
      Może ma na biurku kompa i na emamie sobie siedzi przez te kilka godzin? Albo koloruje antystresowe kolorowanki big_grin
    • kub-ma Re: Co nauczyciel robi? 01.04.19, 23:43
      Jako matematyczka melduję, że właśnie sprawdzam poprawy. Może być?
      • kyrelime Re: Co nauczyciel robi? 01.04.19, 23:49
        Nieee, powinnaś cedzic herbatę i pluć fusami😉 i pachnieć, koniecznie!
    • paskudek1 Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 10:28
      myślałam, że forum raz na zawsze ustaliło,że nauczyciele NIC nie robią. Nie rozumiem pytania smile
    • daniela34 Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 12:01
      Znam dosyć blisko nauczycielkę historii i WOS: wstaje o 6.00 rano, o 7.00 wychodzi z domu i jedzie godzinę do szkoły przez całe miasto 2 autobusami. Daleko? No daleko, ale akurat w takiej szkole był etat, nie da rady się przeprowadzić bliżej, bo mieszka w mieszkaniu po dziadkach, na wynajęcie na wolnym rynku nie byłoby jej stać, a tu pokrywa tylko opłaty za media i czynsz do spółdzielni. Ma kilka lekcji, potem idzie pracować do świetlicy, dzięki czemu zarabia na tyle, że stać ją na samodzielne utrzymanie w mieście (męża nie ma), wychodzi ze szkoły między 15.00 a 16.00 i znów godzinę jedzie do domu. Chyba że akurat jest to dzień konferencji pedagogicznej lub zebrań albo konsultacji z rodzicami (no, ale to tylko kilka razy w semestrze), wtedy siedzi do wieczora. Coś zjada, odpoczywa, poprawia kartkówki albo sprawdziany, sprawdza wypracowania (tak, zadaje wypracowania z historii), przygotowuje sprawdziany (nie korzysta z gotowców), odpowiada na maile od rodziców, przygotowuje się do lekcji (jest zmiana podstawy zdaje się teraz w związku z likwidacją gimnazjów, doszły jej klasy VII i VIII i chyba IV mają teraz inny program, więc to nie jest tak, że uczy cały czas tego samego w kolejnych klasach). Soboty? Na ogół ma wolne, chyba że akurat szkoła wyśle ją na szkolenie, albo musi pilnować zawodów sportowych, bo nauczyciel ma się "angażować w życie społeczności". Aha, wcześniej miała mniej godzin, ale wtedy pracowała w 2 szkołach, żeby się utrzymać albo dorabiała korepetycjami wieczorami.
      • daniela34 Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 12:03
        Herbatę pije bez fusów, bo woli taką w torebkach, jak ją spotykam to pachnie smile
      • daniela34 Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 12:05
        Aha, chętnie siedzialaby w szkole 8 godzin pracowała, ale szkoła uczy na trzy zmiany (w tym wynajmuhe dodatkowe pomieszczenia) nie ma wolnych sal a pokój nauczycielski jest mniejszy niż mój salon, więc po prostu nie ma gdzie
    • kropkaa17 Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 14:26
      A taki nauczyciel edukacji wczesnoszkolnej w klasie w której nie ma dziecka z żadnym orzeczeniem itp?
      Patrząc na nauczycielkę mojego dziecka: odwala te 3-5 lekcje dziennie i już jej w szkole nie ma ( czyli wychodzi ze szkoly 10.30-12.30), rodzic nie ma nawet jak osobiście z nią porozmawiać gdy potrzebuje. Dyżur na korytarzu- 1 dzień w tygodniu w godzinach pracy. Dyżur na świetlicy-1 dzień do 17 ( dodatkowo płatny?). Większy sprawdzian raz w miesiącu- skserowany gotowiec. Przejrzenie zeszytów też nie częściej niż 1-2 razy w miesiącu. Jakiekolwiek dłuższe wolne(ferie czy tak jak zapowiada sie teraz) - 20 albo i wiecej stron w ćwiczeniach które samemu trzeba zrobić z dzieckiem.
      • julita165 Re: Co nauczyciel robi? 03.04.19, 15:35
        Dokładnie. Nauczycielka w klasie I mojego syna poza zwykłymi lekcjami ma jeszcze godzinę jakoś zajęć wyrównawczych, nawet w świetlicy nie siedzi. Klasówek nie ma, do domu niewiele zadaje, sądząc z parafek jakby sprawdzała co piszą/ liczą na lekcjach ale robi to byle jak bo na każdej stronie po jej "sprawdzeniu" jest pełno byków. W zasadzie nie jestem pewna jaka jest przyczyna, że zostawia te byki bez poprawki skoro w mailach do rodziców pisze o sprawach bieRZacych i odmieZaniu czegoś tam. Ostatnio wszystkie te byki po niej w zeszycie dziecku poprawiłam, dla odróżnienia na zielono. I jeszcze napisałam żeby błędy poprawiala. A gdzie tam, kolejne dwa dni kolejne pseudosprawdzenia. No więc wzięłam te zeszyty i publicznie na zebraniu narobilam jej wstydu. O tym żeby wyszła choć o linijkę poza to co ma w podręczniku to już w ogóle mowy nie ma, odwala "tydzień 9,dzień 3", cześć, czapka, wybiła 11.30 i już jej nie ma. Były już na nią skargi do dyrektora ale on biedaczek powiedział, że " nie ma kiedy z nią porozmawiać". W ćwiczeniach do matematyki zostało 80 stron, w polskim coś z 50 a już połowa kwietnia. Pani ma za to na Facebooku sweet focie z wielkim napisem protest. Jej się przecież za tą harówkę należy. 1000 to malo. Dać jej 100000.
    • nuugat Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 14:46
      Uczy?
      • little_fish Re: Co nauczyciel robi? 02.04.19, 16:16
        Znaczy korepetycji udziela?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka