Dodaj do ulubionych

Chef's table!

07.04.19, 12:05
Dlaczego ja to dopiero teraz zaczelam ogladac?! Jestem na odcinku nr 1 i cos czuje, ze mnie wciagnie i zacheci do kulinarnych ekseprymentow. Muzyka, zdjecia, potrawy! Potrawy jak dziela sztuki! Cudo! Chcialabym wygrac lub odziedziczyc mnostwo forsy i pojechac w kulinarna podroz dookola swiata.Mmmm...
Obserwuj wątek
    • maaria33 Re: Chef's table! 07.04.19, 12:09
      Kiedyś też chciałam, ale potem zrobił się tłok na tej trasie wink

p.s. nie ogladam, nie znam - za dużo tego rodzaju programów
      • chocolatemonster Re: Chef's table! 07.04.19, 12:15
        To dokument. W kazdym odcinku jest opisana 'droga' jednego ze slynnych kucharzy. Ja tylko slyszalam o Massimo Botturze. To cos zupelnie innego niz Masterchef itd. Ale rzeczywiscie o jedzeniu robia wiele programow.
        • maaria33 Re: Chef's table! 07.04.19, 12:22
          Wierzę, że fajny. Po prostu kiedyś oglądałam dużo różnych kulinarnych, kulinarno-podróżniczych i mam przesyt.

A na marginesie, moim problemem jest to, że tam gdzie są moje ulubione kuchnie, zupełnie nie odpowiada mi klimat. I odwrotnie trochę też (chociaż ja zawsze coś dobrego sobie znajdę)
          • chocolatemonster Re: Chef's table! 07.04.19, 12:27
            Mi sie marza kulinarnie Japonia i Chiny, Tajlandia, kultowe foodtrucki USA i delta Mississippi tamze (tak na szybko).
            • maaria33 Re: Chef's table! 07.04.19, 12:30
              Uwielbiam kuchnię Włoch, Tajlandii, Chin, Indii (w uproszczeniu) - niestety , nie mój klimat. Tam gdzie mój klimat, to renifery chyba jedzą wink

Mały off top - weszłam kiedyś na stronę kuchni Samów (Laponia) i wśród różnych potraw znalazła się ryba (chyba pstrąg ale nie pamiętam) a la ... Walewska. big_grin
              • chocolatemonster Re: Chef's table! 07.04.19, 19:18
                Musi byc jakis polski odlam w Laponii😁
        • chocolatemonster Re: Chef's table! 07.04.19, 12:23
          I oczywiscie ten moj pomysl jest malo oryginalny. Co ciekawe i troche creepy...to ostatnio wzielo nas na 'Milczenie owiec' i inne czesci o Hannibalu😁
    • cauliflowerpl Re: Chef's table! 07.04.19, 12:25
      O, dzięki za polecenie. Podróże + żarcie to moja ulubiona tematyka.
      • chocolatemonster Re: Chef's table! 07.04.19, 12:28
        Na razie jestem na pierwszym i fajnie sie oglada.
    • jak_matrioszka Re: Chef's table! 07.04.19, 12:45
      Mi po przeczytaniu twojego wpisu BMI skoczyło o kolejne 0,5 punktu w góre, jak bym zaczeła te programy ogladać, to predzej osiagne BMI=50 niż 50 lat wink
      Niecheć do gotowania to moja ostatnia linia obrony przed kolejnymi kilogramami tongue_out
      • chocolatemonster Re: Chef's table! 07.04.19, 13:28
        Etam. Jedz i ruszaj sie. A do tego tam takie porcje serwuja (choc nie wiem co bedzie dalej), ze dziecko by sie tym nie najadlo.
      • chocolatemonster Re: Chef's table! 07.04.19, 13:31
        Zrobilam eksperyment i posluchalam emam z mojego watku o liczeniu kcal i...jem o wiele wiecej, dolozylam silownie. Przytylam 2 kg ale np w pasie mam mniej (nie mierzylam ale spodnie sa luzne). Najgorzej jest sie glodzic i wszystkiego sobie odmawiac . Taki offtop i dziekuje np Sfornie i innym emamom z tamtego watku.
        • jak_matrioszka Re: Chef's table! 07.04.19, 15:14
          Też sie nie umiem głodzić, niestety mało sie ruszam i z tym musze poważnie zwalczyć. Dziennie pochłaniam z 3-3,5 tysiaca kcal, wiec teoretycznie to nawet jedzenie połowy by głodówka nie było, tylko najpierw trzeba sie za liczenie zabrać porzadnie i dopiero zrobić ciecia. Nigdy sie nie odchudzałam, kiedyś musi być pierwszy raz tongue_out
          • chocolatemonster Re: Chef's table! 07.04.19, 16:42
            A wlasciwie to musisz? Chcesz? Z jedzeniem to nie poradze bo tez lubie jesc ale z ruchem to tylko moge napisac, ze najlepiej znalezc cos, co sprawia przyjemnosc (rower, plywanie, spacery) i robic w miare systematycznie.
            • jak_matrioszka Re: Chef's table! 07.04.19, 17:13
              Lubie jeść dobre rzeczy, plus mam duży pociag do czekolady. No i nie umiem jeść mało sad Lubie spacery, ale po kilku latach spacerów z meżem mam tak dość, że płakać mi sie chce na sama myśl o wyjściu. Moje nogi i kregosłup nie wytrzymuja jego tempa sad Próbowałam już chodzić na obcasach, przez jakiś czas było znośnie, ale sie nauczyłam i teraz nawet obcasy mnie nie spowalniaja wystarczajaco. Ostatnio kilka razy byłam sama, tzn wychodzimy razem, ja ide na 5km rundke, on na 2km i wraca 10minut po mnie. Nie musze chodzić z kimś, ale jak mówie że ide, to on też chce ale najpierw cośtam-cośtam, a potem to jego tempo i w sumie przestałam sama wychodzić. Siedzenie na kanapie i ogladanie filmów mniej mnie denerwuje niż spacer tongue_out A kilogramy sie do mnie na tej kanapie przysiadaja, oj przysiadaja...
              • chocolatemonster Re: Chef's table! 07.04.19, 19:23
                To wychodz sama. Moj maz zaczal biegac ale on biegnie b.szybko i krotszy dystans, ja zas na odwrot i rzadko biegamy razem bo kazde z nas sie wkurza (on oczywiscie je, co chce i kiedy chce,przebiegnie sie 4 x w tygodniu i juz ma spodnie luzniejsze;sprawiedliwosci nie ma!). Ja tez lubie sobie zalec: poogladac, poczytac itd. Fajne to jest chociaz ruch tez jest super. Najlepiej jest zalapac rownowage.
    • sfornarina Re: Chef's table! 07.04.19, 13:20
      Uwielbiam. Jeden z najlepszych programów dokumentalnych na Netflixie, jeśli nie najlepszy. Mistrzostwo po prostu.
    • chatgris01 Re: Chef's table! 07.04.19, 15:18
      chocolatemonster napisała:

> Chcialabym wygrac lub odziedziczyc mnostwo
      > forsy i pojechac w kulinarna podroz dookola swiata.Mmmm...

Wpisz sobie w plan Périgord wink

Bugey i Bresse też możesz tongue_out
      • chocolatemonster Re: Chef's table! 07.04.19, 16:43
        O Francji i Wloszech to nawet nie mysle. To musialaby byc osobna podroz😁

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka