Dodaj do ulubionych

Robot planetarny - problem

07.06.22, 21:40
Zaraz mnie krew zaleje. Przez 3 lata miałam plastikowego robota planetarnego silvercrest z lidla. Chodził jak złoto, na gwiazdkę dostałam kenwooda chef xl. I jest dramat. Większości ciast/ mas nie ubija/ nie miesza, tylko rozrzuca po ściankach misy. Miksuje 20% składników, do reszty mieszadło nie dociera, bo te się przyklejają do brzegów misy . Można obniżyć mieszadła, zrobiłam to, niewiele pomogło. Poza tym haka do robienia chleba nie da dię obniżyć. Za każdym razem muszę przerywać miksowanie i mieszać łyżka składniki. Ja rozumiem, że urządzenie może mieć problem ze zmiksowaniem mniejszej ilości składników, ale właśnie robię dużą blachę ciasta ucieranego i nie udało mi się zmiksować 350 g masła i 200 g cukru na gładką masę. Bezę z 6 białek ubijałam 35 minut… Ciasto na chleb z 600 g mąki też trzeba ręcznie wymieszać…
Ja pierdziu, mogłam dopłacić 5 stów i kupić kitchenaid. Słabo mi jak pomyślę o wycieczkach do serwisu…
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Robot planetarny - problem 07.06.22, 21:43
      z kitchenaid mam podobne problemy 🤣😏 mimo obnizenia mieszadel, ostatnio robilam mase grylazowa w malej misie i szlag mnie trafial

a ciasto na chleb ' wylazlo' na haku

ale ok, ja jestemmdo KA uprzedzona 😝
      • aga_sama Re: Robot planetarny - problem 07.06.22, 21:50
        Chcesz się zamienić??
        Najśmieszniej to wyglada jak robię ciasto z mąki migdalowej. Wszystko przyklejone do misy, mieszadło powietrze miksuje
        • mysiulek08 Re: Robot planetarny - problem 07.06.22, 21:56
          za daleko na zamiany 🤣

KA kupilam bo mial akurat dobra promocje i chcialam sprawdzic o co tyle szumu 😝 bo ja to team bosch mum jestem, mum4 ma juz chyba 14 lat i nadal dziala mum9optimum zachwyca niezmiennie od prawie 4lat ( mamy wady ale kto jest idealny 😏)
        • thank_you Re: Robot planetarny - problem 08.06.22, 14:17
          Zwróć do serwisu
    • extereso Re: Robot planetarny - problem 07.06.22, 21:51
      Ja z tym Kenwoodem też się zawiodłam. Po miesiącu silnik padł. Teraz czeka na zawiezienie do punktu ale odechciało mi się i kto wie czy Lidla nie kupię
      • taje Re: Robot planetarny - problem 08.06.22, 15:52
        O rany, ja mojego mam od 13 lat i jak nowy. Może dawniej produkowali solidniej.
    • volta2 Re: Robot planetarny - problem 07.06.22, 21:52
      dlatego ja pilnuję swojego zelmera, ręcznego miksera z lat dwutysięcznych, otrzymanego w ramach wyprawy ślubnej, do tej pory nie był mi potrzebny, bo byłam daleka od słodkiego, ale jak mnie naszła chętka na bezę i tiramisu to zelmer daje radę. do reszty blender żyrafa i wio. jakoś tym cudownym sprzętom za grube setki nie dowierzam, nawet prezentacja TM mnie nie przekonała. jak widzę te misy to jakoś to nie chce mi się wierzyć, że składniki po ściankach się nie rozlecą i kto je będzie zbierał, jak mieszadło jest ulokowane na sztywno?
      drożdżowe i chlebowe robię ręcznie, dzięki temu jeszcze się nie roztyłam, bo mi się za często nie chce gnieść.
      • aga_sama Re: Robot planetarny - problem 07.06.22, 21:56
        Ja potrzebuję dobrego miksera, żywię cztery osoby na diecie bezglutenowej. Jak się wscieklam na tego robota to przestałam piec, ale kurde na tyle ludzi schodzą 3 chlebki po 7-8 zł dziennie, a jak piekę sama to za tą kasę mam swój zdrowszy chleb na 3 dni…
        • mysiulek08 Re: Robot planetarny - problem 07.06.22, 21:59
          ciasto chlebowo/bulkowo zarabia maszyna do chleba, ale ostatnio miala mala awarie i musialam przeniesc ciasto do KA, bosch bialka na beze ubijal
          • aga_sama Re: Robot planetarny - problem 07.06.22, 22:04
            Maszynę do chleba już dawno oddałam… Boscha nie chciałam bo plastik
            • mysiulek08 Re: Robot planetarny - problem 07.06.22, 22:07
              i to byl blad 😉

a w kenwoodzie nie ma plastiku? mum9 jest ciezszy niz KA, czyli cos musi wazyc
        • volta2 Re: Robot planetarny - problem 07.06.22, 22:03
          a wyliczyłaś koszt prądu mniej więcej?
          bo ja ostatnio zaganiatam każdej niedzieli wieczorem, rano wypiekam bułeczki na śniadanie, mniej więcej ciasta mam na trzy poranki. i tak się zastanawiam jaki koszt prądu jest przy 20 minutach pieczenia.
          • eriu Re: Robot planetarny - problem 08.06.22, 14:46
            Jak ktoś nie robił bezglutenowego to nie wie o czym mówi. Dobre mieszadło jest bezcenne a nie rękami.
      • aga_sama Re: Robot planetarny - problem 07.06.22, 22:03
        Super rada. Na pewno nie skorzystam 🤦🏻‍♀️
        Jak się wscieklam na tego robota, to z miesiąc nie piekłam, ale zebrałam rachunki za pieczywo i nie ma zmiłuj, czas wracać. Żywię 4 osoby na diecie bezglutenowej, schodzą 3 chlebki po 7-8 dziennie. Za takie pieniądze upiekę chleb dla wszystkich na 3 dni. I zdrowszy… tylko co się namęcze z tym robotem to moje.
        • mysiulek08 Re: Robot planetarny - problem 07.06.22, 22:05
          przy takiej produkcji bardziej bym kupno maszyny do chleba rozwazyla niz robota
          • aga_sama Re: Robot planetarny - problem 07.06.22, 22:10
            Zbiorczo. Tak wyliczyłam zużycie prądu, pieczenie bezglutenowe w domu jest tańsze i zdrowsze.
            Maszyny do chleba miałam dwie, chleb wybitnie nam nie smakował. Poza tym na 4 osoby (w tym chlopcy jamochłony lat 16 i 10) ta maszyna musiałaby chodzić 2 razy dziennie.
            • mysiulek08 Re: Robot planetarny - problem 07.06.22, 22:15
              'zajezdzam' juz trzeciego moulinexa/tefala xxl( dwa haki, dwie grzalki), zaden robot tak dobrze ciasta chlebowego nie wyrobi
              • thank_you Re: Robot planetarny - problem 08.06.22, 14:29
                Ja piekę w Le Creuset, maszynę wydałam, bo mi nie smakowało. Teraz dostępna jest jakaś dzieża do pieczenia chleba z KA i muszę się jej przyjrzeć.
                • mikams75 Re: Robot planetarny - problem 09.06.22, 10:27
                  mnie tez pieczone w maszynie do chleba nie smakowalo, pozniej przekladalam po wyrobieniu do innej formy i pieklam w piekarniku i takie bylo lepsze. Ale i tak zaczelo mnie draznic wyciaganie tej maszyny jak KA jest zawsze pod reka.
            • yuka12 Re: Robot planetarny - problem 08.06.22, 15:26
              W maszynie do chleba wyrabiam ciasto na chleby, bułki czy rogale, maszyna robi to o wiele lepiej niż robot planetarny.
              Ps. Mam 12-letniego Kenwooda Chef Premier, jest wieli, ciężki i wygląda jak maszyna do szycia, ale wyrabia każde ciasto i ubije pianę nawet z 1 białka. Wystarczyło uregulować mieszadło. Poza tym akurat ten Kenwood ma mocny silnik (1000 W) i nawet kilkugodzinna praca (z przerwami, np. na BN) mu nie straszna. Prawdopodobnie pochodzi jeszcze wiele lst. Dlatego bardzo się dziwię, że nowe Kenwoody to takie badziewie 🤷‍♀️🙄.
              • aga_sama Re: Robot planetarny - problem 08.06.22, 15:32
                Sprobuję wyregulować jeszcze raz mieszadło, na infolinii mi powiedzieli, że może daję za dużą moc.
                • hungaria Re: Robot planetarny - problem 08.06.22, 15:37
                  A to też możliwe. Przy pierwszych podejściach robot rozsmarowywał mi ciasto po bokach misy - bo byłam niecierpliwa i bardzo szybko przechodziłam do najszybszych obrotów. Z czasem doszłam do idealnych proporcji mąka/woda i ustawiam na początku najniższe obroty, powoli dolewam wodę, potem zwiększam do 1/2/3 i wychodzę z kuchni. Jak wracam po jakimś czasie, jest już wyrobione. Potem dopiero podkręcam, żeby się trochę napowietrzyło, bo bardziej mi pasuje taka struktura ciasta.
              • kaka-llina Re: Robot planetarny - problem 08.06.22, 15:37
                Ja mam 9 letniego z mocą 1400 smile. Myślisz, że te nowsze sie "popsuły" bo ja tylko widziałam marudzenie na te wieksze XL...
    • afro.ninja Re: Robot planetarny - problem 08.06.22, 14:12
      U mnie zabawne. Mam kitchenaida i ubijam smietane na masło. XD
      • thank_you Re: Robot planetarny - problem 08.06.22, 14:17
        to chyba dobrze?
        • kk345 Re: Robot planetarny - problem 08.06.22, 14:41
          Pod warunkiem, ze nie chciała bitej śmietany zamiast masła...
          • thank_you Re: Robot planetarny - problem 08.06.22, 14:56
            No tak, ale zanim powstaje masło to ubija się śmietana, trzeba na odpowiedniej prędkości i patrzeć.
            • kaka-llina Re: Robot planetarny - problem 08.06.22, 15:45
              No trzeba uważać, trzeba tez uważać przy ubijaniu białek.
              • thank_you Re: Robot planetarny - problem 08.06.22, 16:17
                No nie ma jeszcze robotów Z AI...
    • hungaria Re: Robot planetarny - problem 08.06.22, 15:32
      Ciekawe, bo mnie kenwood idealnie wyrabia ciasto ze szklanki mąki. ALE używam mieszadła K, bo hak rzeczywiście nie ogarniał.
      • kaka-llina Re: Robot planetarny - problem 08.06.22, 15:44
        A to ciekawe... Chociaz ja raczej nie robie ciasta z jednej szklanki maki. To miszadło K jest dla mnie w sumie zbedne, chyba tylko ziemniaki tym robiłam (ale też używałam tej z silikonowym brzegiem, zeby ze scianek wszystko zeszło).
        • yuka12 Re: Robot planetarny - problem 08.06.22, 16:37
          Ja też używam mieszadła K najrzadziej, głównie silikonowe i ubijacz, ale doceniłam jego istnienie przy wyrabianiu ciasta czekoladowego z pomarańczami z MW 😀👍.
          • leyla76 Re: Robot planetarny - problem 08.06.22, 16:48
            Tym K sie super mieso mielone wyrabia.
            • yuka12 Re: Robot planetarny - problem 08.06.22, 17:15
              Dobrze wiedzieć. Dzięki 😘
            • kaka-llina Re: Robot planetarny - problem 09.06.22, 09:53
              Kurcze ja to mielone ciagle łapą robie, nawet nie pomyslałam, zeby do maszyny wrzucić...
    • kaka-llina Re: Robot planetarny - problem 08.06.22, 15:34
      Ja mam kenwooda w normalnym rozmiarze i ani odrobiny takich problemów, ale właśnie słyszałam, ze te XL to nie jest dobry pomysł do tego podobno "łażą" po blacie... Nie dasz już rady wymienić? Może sprzedaj i kup mniejszego (jakiś kenwood chef titanium czy cos nie wiem jakie teraz są) Mój od 9 lat chodzi jak złoto.
      • yuka12 Re: Robot planetarny - problem 08.06.22, 17:19
        Kaka-llina widziałam kiedyś w JL i w Debenhamsie (przed zamknięciem) nowsze Kenwoody i jakieś takie plastikowe się wydawały. Owszem, o wiele ładniejsze od tych starszych. Ale nie wyglądały na zbyt trwałe, niestety.
        • kaka-llina Re: Robot planetarny - problem 09.06.22, 09:52
          Oni robią jakąs inna wersję (chyba chcieli zeby były podobne do Ka, nie pamietam jak sie tamte nazywaja ale faktycznie plastikowo wygladają) mój z tych brzydkich co wyglada jak maszyna do szycia.. Ale nie oddałabym ani nie zamieniła na nic innego, najlepsza maszyna jaka mam.
    • spirit_of_africa Re: Robot planetarny - problem 08.06.22, 15:52
      A używasz dobrych prędkości? Ja po nabyciu KA miałam podobne problemy ale doczytałam instrukcje i zaczęłam stosować właściwe prędkości
    • evee1 Re: Robot planetarny - problem 09.06.22, 06:27
      Moze trafil Ci sie jakis jednostkowy bubel. Ja mialam dokladnie tego wlasnie Kenwooda i nie mialam problemow z jego praca. Ubicie piany zajmowalo mi w 5 minut. Oddalam go corce, bo stwierdzilam, ze ta wielka micha, ze wzgledu na ktora go zreszta kupilam, jest jednak za duza na wiekszosc ciast, ktore robie. I kupilam sobie inny, ze szklana duza i stalowa mniejsza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka