Dodaj do ulubionych

Postulaty strajkowe

09.04.19, 11:48
Jako osoba, dla której strajk istnieje w formie: "dziecię nie ma szkoły trzeba się dzieciem zająć nihil novi" postanowiłam się jednak bliżej przyjrzeć postulatom strajkowym. O pensjach wiem. Liczyłam na ładny spis na wzór tych z sierpnia 80 i to dostępnych w sieci od ręki, ale właściwie pierwsze trzy trafienia w google, w tym na stronie znp, są nietrafione. Tylko jakiś apel do uczniów, że żeby lepiej uczyć trzeba mieć lepszą pensję (choć wątpię szczerze czy od kasy przybędzie oleju w głowie niektórym nauczycielkom mojego dziecka) - ale co z innymi problemami? Przeładowanym i niedostosowanym do epoki programem. Co z głupimi lekturami, powrotem do ośmiolatki, bajzlem okołoegzaminacyjnym, ograniczaniem prawa do edukacji. Co z resztą?

Zostało to uwzględnione czy najpierw kasa a potem długo długo nic? Żeby coś popierać, to chyba trzeba wiedzieć co?...
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 11:50
      Gee... ustawa o rozwiązywaniu sporów zbiorowych wskazuje, jakie roszczenia mogą być wysunięte tj. finansowe i dotyczące naruszania praw pracowniczych, a nie systemowe.
      Postulaty gdańskie dotyczyły mieszkań, kiełbasy, urlopów, kasiory za wakacje w sierpniu etc.
      • danaide Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 12:03
        Gee... naprawdę nieznajomość ustawy o rozwiązywaniu sporów zbiorowych przez innych uprawnia Cię do pogardy? Gee... gee...

Czyli się zgadza. Jedyny postulat to kasa. Problemy systemowe pozostaną.

A czy jeśli po podwyżce nauczyciele będą dalej uczyć źle i trzeba będzie obstawiać dziecko korkami to jakieś roszczenie wobec nauczycieli będą nam przysługiwać? big_grin
        • triss_merigold6 Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 12:06
          W zasadzie tak. Bo czepiasz się, nie wiedząc, że akurat treść postulatów strajkowych nie może być inna. Tym samym wpisujesz się w narrację wpolityce, niezależnej, dorzeczy i psychiatryk24, tyle, że tam tę narrację wprowadzającą w błąd stosują świadomie.
          Postulaty nie mogą być inne, nie w sporze zbiorowym.
          • danaide Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 12:24
            Nie czepiam się a PYTAM.
            Fakt, tu pytam, bo w zasadzie wyoutowałam się i gazet i telewizji nie tykamwink

A jeśli tak, jak pisze dalej matacznik, że pomijanie informacji, iż jest to spór zbiorowy, którego ramy nakreśla ustawa pozwala na nakręcanie młynu to jakby - cóż, sami widzicie do czego prowadzi kiepska komunikacja, w której szkoła jest prymusem.
          • zetkaad Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 13:26
            Ale wypowiadanie się na temat zmian systemowych jest zakazane przy okazji strajku??
            • zetkaad Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 13:29
              No nie jest, ale nauczyciele się nie wypowiadają. No to skoro im ogólnie jest dobrze, tylko kasy mało to co mnie ten strajk obchodzi. Cieszę się na wolne
        • matacznik Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 12:08
          danaide napisała:

> Czyli się zgadza. Jedyny postulat to kasa. Problemy systemowe pozostaną.
          >
          Ale zrozumiałaś chociaż, że wynika to z ustawy? Że postulaty są takie, jakie być mogą, a systemowe być nie mogą? Że od zaproponowania sensownego rozwiązania systemowego jest rząd, a konkretnie MEN, ale oczywiście nie ten rząd i stanowczo nie to MEN.
          • triss_merigold6 Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 12:12
            Przecież właśnie w ten bębenek biją media prorządowe - że nauczyciele chcą tylko kasę, więcej kasy, że żaden postulat nie dotyczy dzieci, systemu, programów i żeby słońce zawsze świeciło i sprzedają tę story elektoratowi propagandowo.
            • matacznik Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 12:14
              triss_merigold6 napisała:

> Przecież właśnie w ten bębenek biją media prorządowe
              >
              I to jest zrozumiałe, bo to dobry spin.
              Ale niezrozumiałe jest łykanie tego jak pelikan i powtarzanie. I to na ematce!
            • mama.nygusa Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 17:55
              Jakie media prorzadowe, mam zdjecia palkatow ze szkoly cory(szkola nie strajkuje), zwiazkowcy pisza ttylko o pnieniadzach!
        • lena2222 Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 12:11
          danaide napisała:

> Gee... naprawdę nieznajomość ustawy o rozwiązywaniu sporów zbiorowych przez inn
          > ych uprawnia Cię do pogardy? Gee... gee...
          >
          >
          > A czy jeśli po podwyżce nauczyciele będą dalej uczyć źle i trzeba będzie obstaw
          > iać dziecko korkami to jakieś roszczenie wobec nauczycieli będą nam przysługiwa
          > ć? big_grin

Dokładnie tak.
          • lellapolella Re: Postulaty strajkowe 11.04.19, 17:36
            To ja może zacytuję Orlińskiego, żeby wszyscy przestali w końcu rżnąć głupa i powtarzać, że chodzi tylko o kasę."Pytanie "a dlaczego tam nie ma innych postulatów niż pracowo-płacowe" słyszę nawet od ludzi, zdawałoby się, inteligentnych i wykształconych. Wyjaśnijmy to sobie raz na zawsze: ustawa o rozwiązywaniu sporów zbiorowych enumeratywnie wymienia, o jakie sprawy można toczyć taki spór (czyli strajk).
            Spór zbiorowy "może dotyczyć warunków pracy, płac lub świadczeń socjalnych". Koniec. Nie ma innych tematów. Po prostu taką ustawę przyjęto w 1991.
            Wszyscy ludzie, którzy mieli coś wspólnego z kształtowaniem ustroju III RP mogą sobie serdecznie pogratulować tego, co ukształtowali. Niech sobie uscisną prawicę, przeciągle spojrzą w oczy, a może i nawet poklepią po plecach. Szkoda, że nie macie mnie w pobliżu, już ja bym was poklepał.
            W każdym razie, nie miejcie pretensji do nauczycieli, że strajkują w takich ramach, jakie im wyznacza ustawa. To nie oni ją pisali, tylko posłowie."
        • 45rtg Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 12:11
          danaide napisała:

Bo to jest kluczowy postulat. System jest całkiem znośny, natomiast brakuje w nim dopływu dobrej jakości ludzi. Jak będą dobre pieniądze, to będą dobrej jakości kandydaci na nauczycieli, a wtedy będą i dobrej jakości nauczyciele. I będzie się można pozbywać tych gorszej jakości. Kasa to jak najbardziej systemowy postulat.

• triss_merigold6 Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 12:14
            System jest zły, a podstawy programowe fatalne.
            • 45rtg Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 12:16
              triss_merigold6 napisała:

> System jest zły, a podstawy programowe fatalne.

I tory, tory też są złe. P*erdololo. Poprawki w systemie są do zrobienia (chociaż podstawowa, likwidacja patologii gimnazjów, już za nami suspicious ), ale bez forsy na przyzwoitych pracowników żadne zmiany systemu nic nie dadzą.
              • saszanasza Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 17:17
                45rtg napisał:

> triss_merigold6 napisała:
                >
                > > System jest zły, a podstawy programowe fatalne.
                >
                > I tory, tory też są złe. P*erdololo. Poprawki w systemie są do zrobienia (choci
                > aż podstawowa, likwidacja patologii gimnazjów, już za nami suspicious ), ale bez f
                > orsy na przyzwoitych pracowników żadne zmiany systemu nic nie dadzą.

Poprawki w systemie były do zrobienia w poprzedniej reformie. Po co więc nowa reforma by znowu ją poprawiać? Ta miała byc idealna!

Co do patologii gimnazjów, to te przeniosły się do podstawówek😁
                www.wp.pl/?s=wiadomosci.wp.pl%2Fsgwpsgfirst-6334122373527169a
          • sasanka4321 Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 13:05
            >Bo to jest kluczowy postulat. System jest całkiem znośny, natomiast brakuje w nim dopływu dobrej jakości ludzi.<

I nauczyciele strajkuja, bo uwazaja, ze ich jakosc jest marna, i jak pensje beda lepsze, to zostana wymienieni na takich bardziej jakosciowych?
            • 45rtg Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 13:08
              sasanka4321 napisała:

> >Bo to jest kluczowy postulat. System jest całkiem znośny, natomiast brakuj
              > e w nim dopływu dobrej jakości ludzi.<
              >
              > I nauczyciele strajkuja, bo uwazaja, ze ich jakosc jest marna, i jak pensje bed
              > a lepsze, to zostana wymienieni na takich bardziej jakosciowych?

Nie.
          • grru Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 13:16
            A jaką masz gwarancję, że dyrekcja nie wybierze znajomka zamiast kandydata dobrej jakości? Im większa kasa tym większa pokusa wsadzania swoich.
            • 45rtg Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 14:20
              grru napisał(a):

> A jaką masz gwarancję, że dyrekcja nie wybierze znajomka zamiast kandydata dob
              > rej jakości? Im większa kasa tym większa pokusa wsadzania swoich.

Jeżu Marian, następny z tymi znajomkami... Cała, kurde, Polska znajomków, cały fikcyjne przemysł rekrutowania a wszystko po to, żeby przyjąć siostrzeńca...
            • szeera Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 16:42
              "A jaką masz gwarancję, że dyrekcja nie wybierze znajomka zamiast kandydata dobrej jakości? Im większa kasa tym większa pokusa wsadzania swoich."

To przecież nie jest żaden argument. Rozumiem, że lekarzom też należy obniżyć pensje żeby nie opłacało się promować swoich? W naszej kulturze nepotyzm przy zatrudnianiu jest oficjalnie potępiany. Nieoficjalnie cały czas jest dość mocno akceptowany. Widać to w jakimś stopniu w służbie zdrowia, w szkolnictwie wyższym, w zawodach prawniczych (kiedyś skrajnie, teraz ciut lepiej) czy urzędach. Tak samo jest zresztą w sektorze prywatnym. Rozwiązaniem jest tworzenie procedur które takie działania będą utrudniały i jakieś próby zmiany kultury aby nie było przyzwolenia na takie działania.
        • claudel6 Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 12:19
          nie, nie zgadza się. nie dotarło, że nauczyciele mogą oficjalnie wysuwać tylko postulaty w ramach tematów dozwolonych w ustawie o rozwiązywaniu sporów? ale mają mnóstwo innych postulatów i pretensji do rządu wykraczających poza płace i chyba trzeba siedzieć w bunkrze bez dostępu do prasy i internetu, żeby o tym nie wiedzieć.
          • danaide Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 12:27
            Lubię swój bunkierwink
          • lena2222 Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 12:43
            A do Ciebie nie dociera że strajk może również dotyczyć warunków pracy. Dlaczego nauczyciele nie buntują się że nie starcza im czasu na zrealizowanie podstawy programowej?
            • matacznik Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 12:49
              lena2222 napisał(a):

> A do Ciebie nie dociera że strajk może również dotyczyć warunków pracy.
              >
              Może. Oraz - z niewymienionych tu jeszcze - wolności związkowych.

> Dlaczego nauczyciele nie buntują się że nie starcza im czasu na zrealizowanie podstawy
              > programowej?
              >
              Bo to nie są warunki pracy.
              • danaide Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 14:49
                A jak wyzywa Cię, nauczyciela, uczeń, a Ty nic z tym zrobić nie możesz - to mamy do czynienia ze złymi warunkami pracy czy nie?
                Czyli spór z gatunku: "za taką kasę nie będę się męczył... ale za taką to od biedy mogę"?
                • matacznik Re: Postulaty strajkowe 10.04.19, 11:26
                  danaide napisała:

> A jak wyzywa Cię, nauczyciela, uczeń, a Ty nic z tym zrobić nie możesz - to mam
                  > y do czynienia ze złymi warunkami pracy czy nie?
                  >
                  Nie, mamy wtedy do czynienia z błędnym założeniem (tu: "nic z tym zrobić nie możesz").

> Czyli spór z gatunku: "za taką kasę nie będę się męczył... ale za taką to od bi
                  > edy mogę"?
                  >
                  Przybliż proces myślowy, który doprowadził do tego "czyli".
                  • danaide Re: Postulaty strajkowe 10.04.19, 11:47
                    Piszesz tylko o kasie. Wniosek jest jaki jest.
                    • matacznik Re: Postulaty strajkowe 10.04.19, 11:59
                      danaide napisała:

> Piszesz tylko o kasie.
                      >
                      Gdzie ja piszę o kasie?

> Wniosek jest jaki jest.
                      >
                      Istotnie. Po tylu wyjaśnieniach nadal nic nie rozumiesz. To poniekąd tłumaczy dlaczego nauczyciele nie komunikują, że postulaty są, jakie są, bo zgodnie z ustawą tylko takie mogą być - do ludzi, którzy nie potrafią tego ustalić we własnym zakresie, nawet podane na tacy nie dotrze.
                      • danaide Re: Postulaty strajkowe 10.04.19, 12:23
                        Daj linka do tej tacy.
                        • matacznik Re: Postulaty strajkowe 10.04.19, 12:47
                          danaide napisała:

> Daj linka do tej tacy.
                          >
                          Tu, w tym wątku, wpis triss_merigold6 z 09.04.2019 godz. 11:50, na który zresztą odpowiadałaś, więc można nieśmiało przyjąć, że czytałaś. Wprost podana jest tam nazwa ustawy, która to reguluje. W tej ustawie to jest dosłownie pierwszy artykuł, zero szukania.
                          • danaide Re: Postulaty strajkowe 10.04.19, 13:49
                            Skoro Ty wracasz do podstawy prawnej, to wracam do łopatologicznego, udupiającego i niewiele mającego wspólnego z faktami oświadczenia ZNP wystosowanego pod adresem dzieci - będzie więcej kasy, będziemy Was uczyć lepiej.

Ja zrozumiałam jakie są podstawy (prawne) strajku. Czy Ty zrozumiałaś na czym polega kiepska komunikacja ZNP?

A ponieważ Twój nick widzę po raz pierwszy w moich wątkach to mniemam, że jakąś opcję nauczycielską reprezentujesz. Możecie się dalej tak komunikować z nami, rodzicami, i z naszymi dziećmi. Jesper Juul pięknie o tym pisał - szkoła nie jest przygotowana na komunikację z uczniami i rodzicami. Nie tylko ta w Polsce.
                            • matacznik Re: Postulaty strajkowe 10.04.19, 14:09
                              danaide napisała:

> Ja zrozumiałam jakie są podstawy (prawne) strajku.
                              >
                              Wątpię. Chyba, że świadomie lecisz w kulki powtarzając, oburzając się na to, że chodzi tylko o pieniądze.

> Czy Ty zrozumiałaś na czym polega kiepska komunikacja ZNP?
                              >
                              Nie śledzę komunikacji ZNP, więc nie analizuję czy jest kiepska, na czym to polega i z czego to wynika.

> A ponieważ Twój nick widzę po raz pierwszy w moich wątkach to mniemam, że jakąś
                              > opcję nauczycielską reprezentujesz.
                              >
                              Nie dziwi mnie to. Całe Twoje wnioskowanie ma podobne podstawy i jakość.
                              • danaide Re: Postulaty strajkowe 11.04.19, 18:33
                                Nie matacz, matacznik. Nie oburzam się, żę chodzi tylko o pieniądze. Powinno iść o pieniądze dużo wcześniej i nie tylko nauczycielom.

Nie przykryjesz jednak żadnym ze swoich wyższościowych twierdzeń smutnej prawdy - żadne pieniądze nie sprawią, że ci nauczyciele, którzy są będą uczyć lepiej. I skąd niby nagle mają się wziąć lepsi nauczyciele? Odpłynąć ze szkół prywatnych? Przyjechać ze wschodu? Wrócić z korpo? Przybiec ze świeżym dyplomem?
                                No, może z czasem. Nie wiem czy obejmie to lata nauki mojego dziecka. Na pewno nie w podstawówce. To ja muszę wyrównywać braki kadry.

A Ty się tylko dopierdzielasz do mnie o to, że miałam czelność spytać. Znam to - wszyscy się tego uczą w polskiej szkole. Nie pytaj za wiele.

I nie, nie mam żadnej przyjemności z gadania z dopierdzielającymi się do mnie obcymi nickami. Pytam ematki, Ciebie nie znam. Na ulicy byś do mnie nie podszedł/podeszła, to tu też się odstosunkuj.
                            • bo_ob Re: Postulaty strajkowe 10.04.19, 14:18
                              danaide napisała:

> będzie więcej kasy, będziemy Was uczyć lepiej.

Powiedział bardzo delikatnie. Właściwie powinien był powiedzieć: jeśli nie będzie wyższych pensji, to niedługo nie będzie miał kto uczyć, bo nie będzie chętnych.

• alicia033 Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 12:27
          danaide napisała:

> Gee... naprawdę nieznajomość ustawy o rozwiązywaniu sporów zbiorowych przez inn
          > ych uprawnia Cię do pogardy?

pogardy jak pogardy...
          U osoby zajmującej się ponoć prawem taki brak elementarnej wiedzy jest co najmniej zadziwiający. Nie idzie o jakieś szczególiki ustawy, tylko jedno z najbardziej podstawowych praw pracownika.
          Tak, danaide - wstyd tego nie znać.
          • danaide Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 12:31
            Nie zajmuję się prawem. Studiowałam je, więc znam zasady. Dajecie podstawę prawną strajku i ograniczenia, to nie mam więcej pytań. Co nie znaczy, że nie uważam, że naprawianie problemu oświaty jedną ustawą to myślenie życzeniowe.
          • danaide Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 12:31
            PS. Nie każdego pracownika.
    • araceli Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 12:20
      danaide napisała:
      > ale co z innymi
      > problemami? Przeładowanym i niedostosowanym do epoki programem. Co z głupimi l
      > ekturami, powrotem do ośmiolatki, bajzlem okołoegzaminacyjnym, ograniczaniem pr
      > awa do edukacji. Co z resztą?

Było już dziesiątki razy pisane, że zgodnie z prawem strajk może się odbywać tylko i wyłącznie w kwestii płacy i warunków pracy. Przeładowany program i niedostosowany program nie może być podstawą do strajku.

A i tak kolejna mundra się znalazła...
      • danaide Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 12:34
        To czemu nie jest to literami jak wół napisane na stronie ZNP? Wszystkich dopada choroba fejsbukowa.- najważniejsza informacja to ta ostatnia. Nie: first things first. A informacja dla uczniów: będą nam płacić lepiej - będziemy was uczyć lepiej to obietnica bez pokrycia.
        • claudel6 Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 12:49
          Tomasz Topoka, strajkujący nauczyciel na sowim profilu (publicznym):

List do moich Uczniów (obecnych, ale i byłych, a może i przyszłych)

Piszę do Was, choć, jak dobrze wiecie, wolę kontakt bezpośredni, żywy. Możecie jednak wykonać ćwiczenie i wyobrazić sobie, że mówię te słowa do Was, jak zwykle chodząc po klasie, stojąc przy tablicy, biurku.

Dziś zaczynamy strajk. Do końca miałem nadzieję, że spór z rządem jednak rozwiąże się pozytywnie (zawsze trzeba wierzyć w drugą stronę i jej dobre intencje siadając do rozmowy, tego Was uczyłem).
          Chcę powiedzieć, dlaczego strajkuję i prosić o zrozumienie oraz wsparcie. To nie jest dla mnie łatwa decyzja. To jest też sytuacja nienaturalna.

Nienaturalnym jest to,że jutro przyjdę do szkoły,ale nie podejmę pracy, Was tam nie będzie. Przecież nawet w ferie czy w czasie nocnych maratonów filmowych ta szkoła tętniła życiem, bo Wy tam byliście. Czuję się "niepełny".

Nietypowe jest również to, że niedługo matury, czas na powtórki i domykanie wszystkiego, a zajęć nie będzie, również tych dodatkowych. Wiem, że to, co zrobiłem z Wami przez te trzy lata aż do tej pory, wystarczy, ale jednak "pańskie oko konia tuczy" i znowu czuję się jakoś wybrakowany.

Nienaturalne jest również to, że dopiero co wróciliśmy z kolejnej olimpiady, że teraz jest dobry czas na refleksje i podsumowania, pomysły, co dalej " z tym fantem robić". Ale musimy to odłożyć.

Nietypowe jest to, że właśnie przed chwilą wróciłem ze studiów, mam głowę napchaną pomysłami, ćwiczeniami, scenami, którymi chciałbym się z Wami podzielić, ale nie mogę, bo jak wiecie o teatrze lepiej rozmawia się twarzą w twarz. Niepokojące jest to, że choć planujemy duży projekt na końcówkę maja, naszą "przeprowadzkę", to nie będziemy mogli nad nim pracować. Wiem, jak ważne jest to dla niektórych z Was, ale nie będziemy mogli, dopóki trwa strajk, prowadzić żadnych prób.

Wiem,że rozumiecie wiele, ale i tak chcę to powiedzieć:
          1. Strajkuję, bo chcę lepiej zarabiać. Mam rodzinę, dziecko i chciałbym, za to co robię, być godnie wynagradzany. To chyba naturalne.
          2. Strajkuję bo, jak głosi napis na przypince, którą noszę, "zależy mi na edukacji". Nie tylko na tym, co tu i teraz, ale na przyszłości tego kraju, mojego dziecka.
          Trochę matematyki, choć jestem polonistą:
          mam 40 lat, a jestem jednym z najmłodszych nauczycieli w naszym gronie. Za 25 lat, według obecnych przepisów, będę się udawał na emeryturę. Ci z Was, którzy są między 15 a 25 rokiem życia, kiedyś (choć pewnie o tym nie myślą) będą mieli dzieci. Za 25 lat większość z nich będzie szła do szkoły średniej. Kto będzie ich uczył, skoro Polska jako kraj europejski ma najniższy odsetek nauczycieli - stażystów? Chcecie, żeby to byli ludzie z przypadku, z "łapanki", jak będzie to miało prawdopodobnie miejsce w przypadku tych, którzy będą nadzorowali tegoroczne egzaminy gimnazjalne (a może i maturalne)?
          Wiem, że jak teraz czegoś nie zrobię, to nie będę mógł za kilka lat spojrzeć mojej córce w oczy, gdy zapyta mnie, dlaczego ta szkoła jest taka, a nie inna.
          3. Strajkuję, bo zależy mi na szkole. Wiem, że ten system jest daleki od doskonałości, ale kto ma go zmieniać? Urzędnicy? Minister edukacji, która już siedzi na walizkach? Niekompetentni, ideologicznie pobudzeni majstrowie? Poświęciłem temu zawodowi 15 lat swojego krótkiego życia: dużo czasu, emocji, siły, uwagi ( a czasem i pieniędzy ). Już w liceum stwierdziłem, że chcę być nauczycielem. Mniejsza z tym, czy polskiego, czy historii, ale nauczycielem. I to tym dobrym. Wierzę ciągle w szkołę jako miejsce ciekawych spotkań człowieka z człowiekiem.
          4. Strajkuję, bo mam nadzieję, że jednak zostanę w tym zawodzie. Poważnie myślę o odejściu ze szkoły, o tym, żeby działać poza systemem, zająć się edukacją nieformalną. Nie tylko nie stać mnie na bycie nauczycielem,ale i wobec zmian wprowadzanych muszę wybierać,z czego zrezygnuję, bo na wszystko nie mam wpływu i czasu. Poziom frustracji narasta, a przecież reforma jeszcze nie weszła do liceum, w którym uczę. Dlatego też studia z pedagogiki teatru, które miały być formą wzbogacenia doświadczeń i warsztatu nauczyciela, stają się powoli alternatywą dla pracy w szkole.
          5. Strajkuję, bo chcę, żeby w końcu ktoś to usłyszał. Godność, o której tyle mówiliśmy na lekcjach, nie jest dana raz na zawsze. Trzeba o nią zabiegać, czasem walczyć i jest ona silnie związana z wolnością, jak pisał Wasz ukochany Giovanni Pico della Mirandola smile Dlatego wystukuję nerwowo te słowa i pewnie nie raz jeszcze swoje niezadowolenie wyrażę: bo mogę, bo potrafię używać słów i znam ich siłę.

Wiem, że i Wy ją przeczuwacie bądź znacie, dlatego proszę Was, abyście o tym strajku mówili, przedstawiali nasze stanowisko kogokolwiek spotkacie. My, nauczyciele strajkujący, mamy przeciw sobie sprawną maszynę agitacyjną, którą władza posługuje się już od jakiegoś czasu i pewnie teraz będzie jej używać znacznie częściej i w bardziej bezwzględny sposób. Dlatego Wy musicie o tym mówić, dementować, protestować przeciwko nowomowie partyjnej, bo od tego zależy bardzo wiele. Jeśli jest coś, za co jesteście nam wdzięczni, uczącym Was teraz bądź w przeszłości, to obecnie jest najlepszy moment, żeby dać coś o wiele ważniejszego i cenniejszego niż kwiaty i czekoladki z okazji święta edukacji czy zakończenia roku - Wasze wsparcie.
          Udostępniajcie teksty, relacje ze strajku, przedstawiajcie nasz punkt widzenia i sytuację, a przede wszystkim sprawdzajcie, docierajcie do źródeł.
          Jeśli jesteśmy dla Was ważni, bądźcie naszym wsparciem. Natomiast jeśli jest odwrotnie, to nie róbcie nic. To będzie najlepszy dowód na to, że nie mamy racji. Ale ja w to nie wierzę.

Wasz Stępniak vel Topos vel Tomek Topoka

• triss_merigold6 Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 13:21
            Proszenie o wsparcie uzależnionych od nauczycieli maturzystów jest niemoralne.
            • danaide Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 15:02
              W strajkach chyba zawsze chodziło o to, żeby wszyscy poszli razem. Rok 80ty był możliwy bo i robotnicy i intelektualiści poszli razem - czy też z głębi swojego bunkra znów coś pokiełbasiłam?

Czyli jesienią maszerowali uczniowie i rodzice oraz trochę nauczyciele w sprawie zmiany szkoły (czytaj systemowej). Teraz maszerują (czy raczej wymaszerowują) nauczyciele oraz trochę uczniowie i rodzice w sprawie zmiany szkoły (czytaj siatki płac)?
              Tak to jest? I to ma zadziałać?
          • danaide Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 14:59
            No i?
            Każda akcja ma swoje Twarze. Za twarzami kryje się rzesza szaraków. Nauczycielka, która na lekcji swojego tematu nie będącego plastyką ocenia dzieci głównie za rysunki. Nauczycielka, która wprowadza na jednych zajęciach tryb oznajmujący i przeczący Present Simple, po czym zadaje od razu osiem ćwiczeń do domu na jutro, "bo to takie proste". Albo - pamiętam wątek z ematki - nauczycielka, która postanawia zadać całej klasie przepisanie setki razy wzoru.

Ty machasz mi Twarzą. Ja nie mam złudzeń, że wyższe pensje nie pomogą zmienić szkoły, bo problem jest dużo głębszy i systemowy, a wiem o tym od chwili, gdy odprowadziłam dziecko do przedszkola i zrozumiałam, żę to przedszkole niczym się nie różni od mojego. Kolory i plazmy tego nie zmienią.
        • araceli Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 12:50
          danaide napisała:
          > To czemu nie jest to literami jak wół napisane na stronie ZNP?

Bo ZNP nie zajmuje się edukacją Danaide w kwestii przepisów prawa oraz nie kieruje się w swoich komunikatach ty, co Danaide uważa za 'najważniejsze'.
          • danaide Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 15:00
            Polska szkoła, wypisz wymaluj. Komunikacja level nora.
            • araceli Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 15:37
              danaide napisała:
              > Polska szkoła, wypisz wymaluj. Komunikacja level nora.

Polskie dziubisie wypisz wymaluj. Myślenie level nora - oczekiwania level kosmos.
              • danaide Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 17:18
                Komunikacja to kosmos? Aaa... to przepraszam.
      • iberka Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 20:56
        A to przeładowany program nie rzutuje na warunki pracy nauczycieli? Marudzą, że czasu brak na przekazanie wiedzy, na dużą liczbę uczniów w klasach/ szkołach itp. To nie są warunki ich pracy? Czyli tylko kasa i wygodny fotel przy biurku....heh
    • julita165 Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 15:23
      Ja rozumiem że z uwagi na zapisy o rozwiązywaniu sporów zbiorowych nauczyciele nie mogą strajkować np o treści programowe ale nie rozumiem jednego. Jak słyszę nauczyciele bardzo dużo pracują, grubo ponad 40h na tydzień, pensum to tylko drobny wycinek ich pracy a ludzie tego nie widzą, zarzucają im że mało pracują. W związku z tym dziwię się czemu wśród postulatów strajkowych brak zadań aby całość obowiązków pracowniczych nauczyciel wykonywał w szkole w ramach 8-godzinnego dnia pracy. Wszystkie te klasówki, przygotowania, biurokracja ale też zebrania, konsultacje itp tylko w szkole do 16.
      • alicia033 Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 15:41
        julita165 napisała:

> W związku z tym dziwię się czemu wśród postulatów strajkowych brak zadań aby ca
        > łość obowiązków pracowniczych nauczyciel wykonywał w szkole w ramach 8-godzinne
        > go dnia pracy. Wszystkie te klasówki, przygotowania, biurokracja ale też zebran
        > ia, konsultacje itp tylko w szkole do 16.

bo widzisz, jest bardzo mocno za mało miejsca w szkołach (zwłaszcza w miastach), żeby każdemu nauczycielowi zapewnić miejsce do pracy. A już zwłaszcza do 16. Wiele szkół pracuje na dwie zmiany, lekcje kończą się w nich mocno po 16. Jak myślisz, że to dlatego, że nauczyciele tak lubią (a klasy rano stoją puste), to źle myślisz. Żeby to, o co postulujesz było realne, to trzeba sypnąć grubą kasę na remonty i wyposażenie. A matołuszek powiedział, że kasy nie ma.

• julita165 Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 15:51
          alicia033 napisała:

> julita165 napisała:
          >
          > > W związku z tym dziwię się czemu wśród postulatów strajkowych brak zadań
          > aby ca
          > > łość obowiązków pracowniczych nauczyciel wykonywał w szkole w ramach 8-go
          > dzinne
          > > go dnia pracy. Wszystkie te klasówki, przygotowania, biurokracja ale też
          > zebran
          > > ia, konsultacje itp tylko w szkole do 16.
          >
          > bo widzisz, jest bardzo mocno za mało miejsca w szkołach (zwłaszcza w miastach)
          > , żeby każdemu nauczycielowi zapewnić miejsce do pracy. A już zwłaszcza do 16.
          > Wiele szkół pracuje na dwie zmiany, lekcje kończą się w nich mocno po 16. Jak m
          > yślisz, że to dlatego, że nauczyciele tak lubią (a klasy rano stoją puste), to
          > źle myślisz. Żeby to, o co postulujesz było realne, to trzeba sypnąć grubą kasę
          > na remonty i wyposażenie. A matołuszek powiedział, że kasy nie ma.
          >

Ale co to pracownika obchodzi. Pracodawca powinien stworzyć warunki do pracy. Tylko widzisz, znam co najmniej kilka szkół w których warunki są ale nadal niczego to nie zmienia.
          • alicia033 Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 16:06
            julita165 napisała:

>Tylko widzisz, znam co najmniej kilka szkół w których warunki są ale nadal niczego to nie zmienia.

Kilka szkół! Nie-sa-mo-wite!
            Poprosimy o nazwy tych cudownych placówek. Ponieważ internet to takie cudowne narzędzie, dzięki któremu takie rzeczy da się błyskawicznie zweryfikować, to na pewno nie skłamiesz.
            • zetkaad Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 17:08
              U mnie są, ale jak podam gdzie, to tak , jakbym się podpisała. Szkoła pracuje na jedną zmianę, klasy poniżej 20 osób. Idealne warunki i co z tego
              • saszanasza Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 17:22
                zetkaad napisał(a):

> U mnie są, ale jak podam gdzie, to tak , jakbym się podpisała. Szkoła pracuje n
                > a jedną zmianę, klasy poniżej 20 osób. Idealne warunki i co z tego

Dobra wymówka, a wystarczyło żebyś nie pisała, że to szkoły u ciebie i już nikt by cię z nimi nie powiązał. Poza tym naprawdę malo nas interesuje kim jesteś i w jakim mieszkasz mieście.
                • zetkaad Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 17:23
                  Jak miałabym znać realia szkoły, gdyby moje dzieci do niej nie chodziły?
                  • saszanasza Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 17:53
                    zetkaad napisał(a):

> Jak miałabym znać realia szkoły, gdyby moje dzieci do niej nie chodziły?

Pisałaś o kilku szkołach
                    • zetkaad Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 17:54
                      Ja???
                      • zetkaad Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 18:03
                        Mieszkam na Podkarpaciu, tu klasy są nieduże, ale wśród nauczycieli panuje marazm i tumiwisizm. Ulubioną formą pracy jest rozdanie kserówek, które dzieci mają same uzupełniać. Nauczycielki to zwykle krewni i znajomi królika.
                        • mama.nygusa Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 18:56
                          Skad ja to znam smile jeszcze dopisze, ze obsluga szkoly to polowa rodzina, druga czesc to mieszkanki jednej ulicy big_grin wiadomo kogo.
                          • zetkaad Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 19:00
                            Ale i tak Ci nie uwierząwink
              • mama.nygusa Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 18:02
                U mnie tak samo, szkola wielka, swietne wyposazenie, klasy male max 18uczniow.Szkola na wsi.na swietlicy przybory artystyczne ogolnie dostepne, pokoj zabaw dla mlodszych klas-starsi tez korzystaja.
              • alicia033 Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 18:37
                zetkaad napisał(a):

> U mnie są, ale jak podam gdzie, to tak , jakbym się podpisała.

więc w twojej szkole jest ponad 100 dzieci, a ty jesteś jedną z ok. 100 matek.
                To niezła megalomania uważać, że da się z tej setki, po samym podaniu nazwy szkoły
                zidentyfikować właśnie ciebie.
                • zetkaad Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 18:46
                  W małomiasteczkowo-wiejskiej rzeczywistości znam tu dosłownie wszystkich 😬
                  • alicia033 Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 18:50
                    zetkaad napisał(a):

> W małomiasteczkowo-wiejskiej rzeczywistości znam tu dosłownie wszystkich 😬

no i co z tego, że wszyscy się tam znacie?
                    Jak na podstawie (i) tego da się właśnie ciebie wskazać?
                    Pomijając, że nie chodzi o szukanie właśnie ciebie wśród innych na tej twojej wsi, a li i jedynie zweryfikowanie warunków pracy nauczycieli.

• kryzys_wieku_sredniego Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 16:09
      Postulować to mogłeś idąc do urny wyborczej!
      • danaide Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 17:20
        Twój kryzys wieku średniego powoduje, że baby od chłopa nie odróżniasz?
    • szeera Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 16:52
      "Zostało to uwzględnione czy najpierw kasa a potem długo długo nic? Żeby coś popierać, to chyba trzeba wiedzieć co?... "

Oprócz tego wszystkiego co zostało powiedziame o stronie formalnej, to jest jeszcze dużo wątpliwosci merytorycznych co do takiego postawienia sprawy. Przypadkowi nauczyciele to nie są osoby mające kompetencje do reformowania systemu edukacji. Tak samo jak zwykli lekarze nie mają kompetencji do reformowania służby zdrowia. Tworzeniem polityki edukacyjnej powinny zajmować się osoby znające się na systemie edukacji. Oczywiście to musi przebiegać we współpracy z nauczycielami, ale nauczyciel uczący przy tablicy nie zajmują się analizowaniem polityki edukacyjnej państwa, to nie ich rola.

Czy związki zawodowe powinny takie programy układać? Wg mie nie polskie związki nie mają na to środków ani warunków. Czyli te apele to warto kierować we właściwe miejsce - do polityków.
    • kyrelime Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 19:07
      Nie mogą strajkować z innych przyczyn.

W obronie gimnazjów oraz przeciw pisaniu podstaw programowych na kolanie w czasie deformy były nauczycielskie protesty, m.in.pikiety. Nikogo to wtedy nie obeszlo.
      • danaide Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 20:44
        A na czas strajku zaplanowano jakieś pikiety zawiązane z tematami nie mieszczącymi się w postulatach strajkowych?
        • saszanasza Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 20:49
          danaide napisała:

> A na czas strajku zaplanowano jakieś pikiety zawiązane z tematami nie mieszcząc
          > ymi się w postulatach strajkowych?

Pikiety?
          Przecież na te też trzeba miec pozwolenie, poza tym jak mieliby sie rozdwoić i jednocześnie przebywać i w szkole i na pikiecie?😂😂😂
          • danaide Re: Postulaty strajkowe 09.04.19, 20:51
            chyba NIE przybywać w szkole i przebywać na pikiecie...
            • 1elka26 Re: Postulaty strajkowe 10.04.19, 11:44
              ZNP zwraca się do uczniów z takim to oto apelem:

"APEL DO UCZNIÓW: Protestujemy w trosce o Waszą przyszłość! Macie prawo, by uczył Was dobrze wykształcony nauczyciel, człowiek z pasją, który ma dla Was czas, a nie musi dorabiać po godzinach. Drogie Uczennice, drodzy Uczniowie! Prosimy, zrozumcie nas!"

Mam wobec tego dwa pytania;
              1. Czy jeśli nauczyciele otrzymają żądane przez Broniarza podwyżki, to od razu staną się ''dobrze wykształceni''?
              2. Jak zapatruje się Urząd Skarbowy na ''dorabianie po godzinach'', bo za korepetycje nauczyciele nie wystawiają faktur VAT?
              • 45rtg Re: Postulaty strajkowe 10.04.19, 11:48
                1elka26 napisał(a):

> Mam wobec tego dwa pytania;
                > 1. Czy jeśli nauczyciele otrzymają żądane przez Broniarza podwyżki, to od razu
                > staną się ''dobrze wykształceni''?

Nie, ale dobre płace przyciągną do zawodu rzeczywistych fachowców, a nie tylko niedojdy wierzące w zamach w Smoleńsku. Dzięki temu będzie się można stopniowo pozbyć tych nieudacznych i głupich, którzy już się zatrudnili, bo będzie wybór.
                • danaide Re: Postulaty strajkowe 10.04.19, 11:51
                  Dobre płace przyciągają też ludzi, dla których liczą się przede wszystkim dobre płace. Nie każdy lubi dzieci i nadaje się do uczenia. To nie jest zawód dla każdego. Na kasie posadzisz każdego, na katedrze już niekoniecznie.
                  • 45rtg Re: Postulaty strajkowe 10.04.19, 11:54
                    danaide napisała:

> Dobre płace przyciągają też ludzi, dla których liczą się przede wszystkim dobre
                    > płace. Nie każdy lubi dzieci i nadaje się do uczenia. To nie jest zawód dla ka
                    > żdego. Na kasie posadzisz każdego, na katedrze już niekoniecznie.

No tak, masz rację. Nauczycielom powinni w ogóle obniżyć zarobki, żeby już na pewno nie zatrudnił się w szkole nikt pazerny na dutki.
                    • danaide Re: Postulaty strajkowe 10.04.19, 11:56
                      Ten typ rozumowania to tzw. równia pochyła. Dyskutuj sam z sobą.
                      • 45rtg Re: Postulaty strajkowe 10.04.19, 12:05
                        danaide napisała:

> Ten typ rozumowania to tzw. równia pochyła. Dyskutuj sam z sobą.

No i było głupoty pisać? Teraz musisz robić śmieszne ruchy, a i tak nie zredukujesz swojej żenady.
                        • danaide Re: Postulaty strajkowe 10.04.19, 12:22
                          Głupoty piszesz Ty. Ja nigdzie nie posługiwałam się argumentem o obniżaniu zarobków czy o tym, że nauczyciele nie powinni zarabiać więcej. Moja matka była nauczycielką (ale za komuny nauczycielom nie było aż tak źlewink. Po prostu byłam ciekawa co z innymi postulatami.
              • danaide Re: Postulaty strajkowe 10.04.19, 11:49
                No żebym się musiała pod pistrolem wpisywać - o to to... Właśnie o tym apelu pisałam. W uproszczony sposób (a bo to pierwszy raz) przekazano dzieciom pewną informację, a informacja ta zawiera poważny błąd w rozumowaniu.
        • kyrelime Re: Postulaty strajkowe 11.04.19, 17:12
          danaide napisała:

> A na czas strajku zaplanowano jakieś pikiety zawiązane z tematami nie mieszcząc
          > ymi się w postulatach strajkowych?

Nie wiem, jak oni to planowali, nie jestem nauczycielką, całe szczęście. Podejrzewam, że oni liczyli na to, że do strajku nie dojdzie i nie planowali, co wtedy beda robić. Swoje plany strajkowe przedstawili z dużym wyprzedzeniem i zapewne większość środowiska była przekonana, że do tego czasu dogadają się z rządem. Stało się jednak inaczej i teraz obie strony trwają w zawieszeniu, czekając aż to sie skończy. Natomiast nie dziwilabym się niechęci organizowania pikiet- koleżanka opowiadała mi, jak to wyglądało, gdy pikietowala przeciw deformie (akcja ZNP: "Nie dla chaosu w szkole"). Stali pól dnia w deszczu pod urzędem marszalkowskim, nikt do nich nie wyszedł, media zamiescily na ten temat ledwie wzmiankę. Rząd i tak zrobil swoje nie komentując w ogóle postulatów środowiska.
    • saszanasza Re: Postulaty strajkowe 10.04.19, 13:01
      A ja mam jedno zasadnicze pytanie....rozważacie tutaj kwestie postulatów strajkowych i niektóre osoby zarzucają nauczycielom, ze walczą jedynie o własne podwyżki, pomijając zupełnie kwestie źle przeprowadzonej reformy.
      Trzeba być naprawdę ślepym, żeby nie zauważyć, że retoryka wypowiedzi nauczycieli w mediach nie ogranicza sie wyłącznie do kwestii zwiazanych z samymi podwyżkami, to raz. Dwa, czy uważacie, że postulaty zmian w systemie edukacji muszą mieć charakter strajku i muszą być wymuszane strajkiem? Nauczyciele już od dłuższego czasu wskazywali błędy w reformie, niestety PIS i MEN są głuche na jakąkolwiek krytykę i zamknięte na rozmowy o reformie. Nawet jeśli mogliby poszerzyć strajk o postulaty związane z reformą to wnioskowanie o konkretne działanie powinno się wiązać z konkretnymi propozycjami zmian systemowych. Aby z kolei zaproponować konkretne zmiany należy przeprowadzić konsultacje i badania, posiadać tzw „statystyki”, ustalić budżet na realizację, a to są narzedzia, których ZNP nie ma, bo wykracza to poza zakres ich kompetencji. Oczywiście można było cokolwiek wsadzić w postulaty, kolejny nieprzemyślany, nieskonsultowany pomysł i co by to dało.....byłby to kolejny bubel tworzony na szybko pod strajk i pod oczekiwania rodziców, żeby tylko ladnie wyglądało na papierze, tylko że tym razem byłby to bubel stworzony przez ZNP.
      • matacznik Re: Postulaty strajkowe 10.04.19, 13:28
        saszanasza napisała:

> Oczywiście można było cokolwiek wsadzić w postulaty, kolejny nieprzemyślany,
        > nieskonsultowany pomysł i co by to dało...
        >
        Jak to co? Strajk byłby nielegalny (bo postulaty wykraczające poza zakres określony art. 1 ustawy o rozwiązywaniu sporów zbiorowych), co dałoby podstawę do ukarania kierujących nielegalnym strajkiem karą grzywny lub więzienia zgodnie z art. 26 tej ustawy.
      • danaide Re: Postulaty strajkowe 10.04.19, 13:55
        Można być ślepym, można nie śledzić tego co jest w mediachwink Szczerze mówiąc, nawet wpisy w librusie omiotłam pod kątem tego czy jest szkoła czy nie. Może powinnam zacząć od ich uważnej lekturybig_grin

Wszystkie zmiany mają charakter albo ewolucji albo rewolucji. Ewolucja w sprawie zmian systemowych - niedasie, ale w sprawie płac od biedy można przeprowadzić małą rewolucję. Co się dzieje.

Dlaczego niedasie? Matacznika spytaj, ona chyba tu jest po aby odpowiedzieć na nasze pytaniasmile
      • kyrelime Re: Postulaty strajkowe 11.04.19, 17:16
        Podpisuję się, dobrze to wszystko ujęłas. Dodam tyle, że do ustalania podstaw programowych po reformie byly powolane grupy ekspertów i z tego, co slyszalam zaproszeni tam nauczyciele byli traktowani bardzo niepoważnie- nikt ich w ogóle nie słuchał, z ramienia MEN na większości spotkań nie było przedstawicieli. Tak jakby pod publike zwolano te konsultacje, a i tak zrobiono swoje. W efekcie mamy np.przeladowana 7kl.i podręczniki,które powstaly w błyskawicznym tempie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka