Dodaj do ulubionych

LO Wrocław

14.04.19, 19:34
Szukam opinii na temat liceów we Wrocławiu - jeśli ktoś wie/zna, może się podzieli smile
Celujemy w 3ke na pierwszy wybór, oprócz tego jakoś nie możemy się zdecydować.
Klasa mat-inf najlepiej.
Odwiedzone na dniach otwartych:
->3ka - malutka, biedniutka, klaustrofobiczna jakaśsad
->PWR- ładny budynek, widać, ze doinwestowana przez politechnikę; niestety syn się zniechęcił do 3ki, po obejrzeniu tego liceum;
-> 7ka- wygląd ok, ale w sumie jedna klasa tylko i niestety z rosyjskim, a celujemy w niemiecki jednak;
Jeszcze 8, 9 może uda sie odwiedzić; 14 ma złą sławę i za daleko.
Podzielcie się opiniami proszę .
Obserwuj wątek
    • beneficia Re: LO Wrocław 14.04.19, 19:42
      Czemu XIV ma zła sławę?! Mój syn tam chodzi.
      Corka mysli o VII, VIII.
      • twarz2 Re: LO Wrocław 14.04.19, 20:43
        Wszyscy straszą XIV- ze tam ciężko bez korków, że hodowla olimpijczyków i ciśnienie strasznie straszne. Ale odległość przeważa na nie smile
        • beneficia Re: LO Wrocław 14.04.19, 20:53
          O korkach nic nie wiem.
          Olimpijczycy hodują się sami, tam idą ambitni i zdolni ludzie.
          Ciśnienie polega na tym, że jest wysoki próg zaliczeń (60%), ale też nauczyciele dają drugie i trzecie szansy na poprawianie ocen.
          Ale problem dojazdów rozumiem smile
        • katriel Re: LO Wrocław 14.04.19, 21:00
          Chodziłam do XIV (co prawda 30 lat temu) i mam tam trochę znajomych dzieci - nikt korków nie bierze. Fakt, że ja raczej zdolne dzieci znam, jeśli ktoś przestrzelił wybierając szkołę, to może i potrzebuje korepetycji.
          Atmosfera na pewno w Trójce lepsza, w ALO PWr raczej też.

Dla kogo wybieramy szkołę? Jeśli dla człowieka, który ma w planie zajmować się matematyką i/lub informatyką na poziomie olimpijskim i/lub akademickim, to w zasadzie w grę wchodzą te trzy szkoły, inne można sobie odpuścić. Jeśli po prostu ogólnie dobry, tyle że z matmy akurat najlepszy, ale jeśzcze nie wiadomo, czy nie zechce zostać lekarzem albo prawnikiem, to można też myśleć np. o VII albo IX, zwłaszcza jeśli dojazd wygodny.
          • twarz2 Re: LO Wrocław 15.04.19, 13:59
            Jedyny jego plan to mat-inf klasa.. Innych planów nie ma. Pozbierałam jakieś foldery z kierunkami z uczelni różnych, dałam do poczytania - może coś błyśnie jeszcze.
        • 45rtg Re: LO Wrocław 15.04.19, 10:18
          twarz2 napisała:

> Wszyscy straszą XIV- ze tam ciężko bez korków, że hodowla olimpijczyków i ciśn

Iiiitam bzdura. Co prawda informacje mam sprzed wielu lat, ale wątpię, żeby się tam pod Łaźniakiem coś zmieniło od czasów Dobrzyckiego. Brojlery były zgrupowane tylko w jednej klasie, pozostała uczyły się zupełnie zwyczajnie, bez żadnego specjalnego nacisku. Nawet powiedziałbym, że Dobrzycki miał nas w pompie.

Natomiast owszem, odkąd zabrali tę szkołę ze Szczytnickiej, to dojazd do niej jest praktycznie żaden.

> ienie strasznie straszne. Ale odległość przeważa na nie smile
          • katriel Re: LO Wrocław 16.04.19, 23:33
            > wątpię, żeby się tam pod Łaźniakiem coś zmieniło od czasów Dobrzyckiego.

Za Dobrzyckiego była jakaś tam presja (faktycznie w różnych klasach w różnym stopniu), ale była też szansa na samodzielność i odpowiedzialność. Łaźniak jest ma znacznie silniejsze tendencje do traktowania ogarniętych osiemnastolatków jak przedszkolaków. Jest to po trosze znak czasów, ale kwestia osobowości dyrektora też - znałam Łaźniaka jako szeregowego nauczyciela pod Dobrzyckim i on już wtedy był control freakiem.
            • kafana Re: LO Wrocław 17.04.23, 23:12
              No łazniak przede wszystkim jest złym nauczycielem. Do dziś ziewać mi się chce na mysl o tej beznadziejnej fizyce jaka prowadził. Dobrzycki za moich czasów był już tylko obleśnym dziadem wykorzystującym seksualnie woźnego i nienawidzącym kobiet.
              Budynek i otoczenie fajne - to duży plus tej szkoły.
          • droch Re: LO Wrocław 17.04.23, 14:25
            Natomiast owszem, odkąd zabrali tę szkołę ze Szczytnickiej, to dojazd do niej jest praktycznie żaden.

Jeśli ktoś mieszka przy kolei, to z przystanku Wrocław Sołtysiowice do XIV jest ok. kilometra. Niektórym pasuje bardziej niż na starych śmieciach smile
    • tol8 Re: LO Wrocław 14.04.19, 19:56
      Na pewno poziom sporo się obniżył. Kończyłam czwórkę, do której dostawali się tylko paskowicze. W tej chwili przyjmują dużo słabszych uczniów.
      • skarolina Re: LO Wrocław 14.04.19, 21:08
        Kiedy do czwórki dostawali się tylko paskowicze? big_grin No chyba, że w latach siedemdziesiątych, w osiemdziesiątych już zdecydowanie nie...
        • tol8 Re: LO Wrocław 15.04.19, 13:52
          96/97/98- na 38 osób w klasie wszyscy mieli paski
      • 45rtg Re: LO Wrocław 15.04.19, 10:16
        tol8 napisała:

> Na pewno poziom sporo się obniżył. Kończyłam czwórkę, do której dostawali się t
        > ylko paskowicze. W tej chwili przyjmują dużo słabszych uczniów.

Czwórka? No tak, powinno być takie liceum, ale nawet mało kto wie, gdzie ono w ogóle jest.

• skarolina Re: LO Wrocław 14.04.19, 21:12
      Jeśli oceniacie na wygląd, to chyba piątka w pierwszej kolejności. Mają klasę mat-fiz-inf.
    • 45rtg Re: LO Wrocław 15.04.19, 10:15
      twarz2 napisała:

> Szukam opinii na temat liceów we Wrocławiu - jeśli ktoś wie/zna, może się podzi
      > eli smile
      > Celujemy w 3ke na pierwszy wybór, oprócz tego jakoś nie możemy się zdecydować.
      > Klasa mat-inf najlepiej.
      > Odwiedzone na dniach otwartych:
      > ->3ka - malutka, biedniutka, klaustrofobiczna jakaśsad

Ale za to jedna z najlepszych.

> ->PWR- ładny budynek, widać, ze doinwestowana przez politechnikę; niestety

Kolega w pracy miał tam dzieci i jakoś nie był zachwycony.

> syn się zniechęcił do 3ki, po obejrzeniu tego liceum;
      > -> 7ka- wygląd ok, ale w sumie jedna klasa tylko i niestety z rosyjskim, a
      > celujemy w niemiecki jednak;

Język to szczegół, a poza tym rosyjski przecież słychać na ulicach.

> Jeszcze 8, 9 może uda sie odwiedzić; 14 ma złą sławę i za daleko.

Ósemka jest humanistyczna raczej. Dziewiątka przyzwoita, Czternastka prawdopodobnie cały czas dobra, no ale kurde na Psim Polu prawie.
      • joasia33 Re: LO Wrocław 15.04.19, 13:38
        To mówicie, że XIV nie taka straszna? Brojlery tylko w jednej klasie? big_grin Moja córka dopiero za rok, ale "czternastka" byłaby dojazdowo idealna, bo my z Kiełczowa, więc po prostu podjeżdża pod szkołę. Ale ja ją notorycznie odstraszam, bo ciągle słyszę złe opinie. Usiłuję namówić na IX, bo też dobry dojazd smile
        Czyli jednak może zweryfikować opinię??
        • 45rtg Re: LO Wrocław 15.04.19, 13:50
          joasia33 napisała:

> To mówicie, że XIV nie taka straszna? Brojlery tylko w jednej klasie? big_grin Moja c
          > órka dopiero za rok, ale "czternastka" byłaby dojazdowo idealna, bo my z Kiełcz
          > owa, więc po prostu podjeżdża pod szkołę. Ale ja ją notorycznie odstraszam, bo

Chce - niech idzie. To była normalna szkoła, a że dyrektor niemal się nie zmienił, to pewnie nie zmieniła się wiele pod tym względem.
        • asia_i_p Re: LO Wrocław 15.04.19, 16:09
          Ja tam chodziłam i bywała niefajna atmosfera, ale to pod Dobrzyckim. Ale za to jaką fajną miałam klasę! W tej chwili moja zeszłoroczna wychowanka poszła i kiedy nas odwiedziła w szkole, twierdziła, że jest do wytrzymania, jej się podoba.
      • twarz2 Re: LO Wrocław 15.04.19, 13:52
        A co sprawiło ze nie byl zachwycony PWr?
        Stawiamy najbardziej na te dwie szkoły właśnie - albo 3ka, albo Pwr.
        • 45rtg Re: LO Wrocław 15.04.19, 13:57
          twarz2 napisała:

> A co sprawiło ze nie byl zachwycony PWr?

Nie pamiętam, już dawno nie pracujemy razem. W każdym razie nie, że jakaś tragedia, ale szału nie było.
          • nangaparbat3 Re: LO Wrocław 16.04.19, 22:57
            Szkoła istnieje od 5 lat, jeśli dawno już z Tobą nie pracuje, miałeś informacje z samego początku jej funkcjonowania. Teraz może być inaczej.
    • skarolina Re: LO Wrocław 15.04.19, 12:39
      A może ktoś wie coś o siedemnastce? Co prawda pierwszy wybór inny, trzeci też młoda ma, ale drugiego nam brakuje, a tam akurat parę profili, które by uszły.
      • tol8 Re: LO Wrocław 15.04.19, 13:54
        Szkoła mocno artystyczna, bardzo duża tolerancja nauczycieli na ,,innych".
      • beneficia Re: LO Wrocław 17.04.19, 15:15
        Pytałam córkę. To raczej taka sobie szkoła, koleżanka tam idzie "bo słabo się uczy".
        Mają klasę aktorską ale jest "tfu".
        A, i się okazało, że jednak nie wybiera się do VII i VIII ale XII i XIII. Nie nadążysz 😁
        • skarolina Re: LO Wrocław 17.04.19, 15:25
          No ja wiem, że nie są to szczyty możliwości, ale umówmy się, moje dziecko jeśli chodzi o naukę jest w stanach średnich i takie też szkoły bierzemy pod uwagę. Czyli w VIII na wywiadówkach jakby co się nie spotkamy?
          Klasa aktorska akurat byłaby brana pod uwagę ze względu na korelację z MAM-em, ale tam rozszerzenia humanistyczne, więc w ogóle nie wchodzi w grę.
          • beneficia Re: LO Wrocław 17.04.19, 16:37
            >Klasa aktorska akurat byłaby brana pod uwagę ze względu na korelację z MAM-em<

Haha, u mnie XII jest brana pod uwagę ze względu na tańce tuż obok 😁
            • beneficia Re: LO Wrocław 17.04.19, 16:41
              Właśnie się dowiedziałam, że córki znajomi z tańców chodzą do MAM-u. Świat jest mały 🌍
              • skarolina Re: LO Wrocław 17.04.19, 18:25
                We wszystkich grupach MAM-u jest ponoć w tej chwili 350 osób, pomyśleć, że jak starsza zaczynała 5 lat temu, to było 80...
    • marisol25 Re: LO Wrocław 15.04.19, 15:58
      twarz2 napisała:

> Szukam opinii na temat liceów we Wrocławiu - jeśli ktoś wie/zna, może się podzi
      > eli smile
      > Celujemy w 3ke na pierwszy wybór, oprócz tego jakoś nie możemy się zdecydować.
      > Klasa mat-inf najlepiej.
      > Odwiedzone na dniach otwartych:
      > ->3ka - malutka, biedniutka, klaustrofobiczna jakaśsad
      > ->PWR- ładny budynek, widać, ze doinwestowana przez politechnikę; niestety
      > syn się zniechęcił do 3ki, po obejrzeniu tego liceum;
      > -> 7ka- wygląd ok, ale w sumie jedna klasa tylko i niestety z rosyjskim, a
      > celujemy w niemiecki jednak;
      > Jeszcze 8, 9 może uda sie odwiedzić; 14 ma złą sławę i za daleko.
      > Podzielcie się opiniami proszę .
      Ja konczylam 13 LO na hauke -bosaka.jedno z lepszych we Wroclawiu.klasa dziennikarska.
      14 -taaa, slyszalam o mitycznej czternastce ,jak zawsze wiele halasu o nic XD
      • 45rtg Re: LO Wrocław 15.04.19, 16:00
        marisol25 napisała:

> > celujemy w niemiecki jednak;
        > > Jeszcze 8, 9 może uda sie odwiedzić; 14 ma złą sławę i za daleko.
        > > Podzielcie się opiniami proszę .
        > Ja konczylam 13 LO na hauke -bosaka.jedno z lepszych we Wroclawiu.klasa dzienni
        > karska.

Trzynastka? Jedno z tych, o których wiadomo, że są.
      • asia_i_p Re: LO Wrocław 15.04.19, 16:10
        Trzynastka podobno się popsuła, mam takie opinie z dwóch niezależnych od siebie źródeł.
        • zona_mi Re: LO Wrocław 17.04.23, 11:43
          asia_i_p napisała:

> Trzynastka podobno się popsuła, mam takie opinie z dwóch niezależnych od siebie
          > źródeł.
          >

Nie wiem, pod jakim względem się popsuła - dwoje moich ukończyło, syn rok temu humanistyczny kierunek, po którym bez trudu dostał się na studia.
          Córka kilka lat temu skończyła ścisły i dostała się na trudny kierunek na politechnice - również bez najmniejszego problemu.
          W 13 podoba mi się podejście do uczniów, zadbanie o nich pod względem psychologicznym w razie potrzeb indywidualnych lub bieżących sytuacji.
          • asia_i_p Re: LO Wrocław 17.04.23, 15:50
            4 lata temu, kiedy to pisałam, opinia była właśnie taka, że nie wspierali uczniów. Że wymagali sporo, a w realizacji tych wymagan mało pomagali.
            • zona_mi Re: LO Wrocław 17.04.23, 18:59
              asia_i_p napisała:

> 4 lata temu, kiedy to pisałam, opinia była właśnie taka, że nie wspierali uczni
              > ów. Że wymagali sporo, a w realizacji tych wymagan mało pomagali.
              >

O, nie zauważyłam daty.

Mój syn skończył rok temu - miał w zasadzie wszystko, czego potrzebował ze strony pedagoga, psychologa, nauczycieli i dyrekcji. Wiem też o innych dobrze traktowanych.
              Teraz dyrektorem jest były vice - po śmierci wieloletniej dyrektorki, pamiętam go jako pozytywnego człowieka.
    • asia_i_p Re: LO Wrocław 15.04.19, 16:06
      Trójka ma bardzo dobre opinie i mały budynek nadrabia atmosferą, tak twierdzą zgodnie nauczyciele i uczniowie. Z tych, co pytasz, moja córka szykuje się do dziewiątki i bardzo się napaliła. Kiedyś słyszałam o nim różne opinie, w tej chwili rzeczywiście same dobre, budynek spory, dużo się dzieje w szkole, sądząc ze strony internetowej. Niezłe opinie z pierwszej ręki mam jeszcze o dwunastce, ale tam nie ma mat-fizu.
      • skarolina Re: LO Wrocław 15.04.19, 21:18
        Ja po doświadczeniach starszej z G10 przy dziewiątce to zdecydowanie się cieszę, że młoda nie ma pomysłu, żeby tam iść, nie zdzierżyłabym kolejnych trzech lat jako rodzic w tej szkole.
        • twarz2 Re: LO Wrocław 16.04.19, 20:34
          O kurcze.. Nauczyciele, dyrekcja czy ogólnie całokształt słaby?
          • skarolina Re: LO Wrocław 16.04.19, 23:49
            Poziom przyzwoity, ale bez szału, głównie bazujący na oczekiwaniach. Wymagania, mało wsparcia. I traktowanie rodziców jak uczniaków. No ja swoją szkołę skończyłam blisko 30 lat temu, nie czuję potrzeby powrotu. Anglistka zwalczająca uczennicę, która rok później zostaje finalistką olimpiady, wychowawczyni stwierdzająca, że klasa jest niezgrana, "ale przecież ja ich nie zmuszę, żeby się lubili" (przy czym nie robiła absolutnie nic w kierunku zintegrowania klasy), na wycieczce stosowanie odpowiedzialności zbiorowej wobec całej klasy za wybryk kilku uczniów, nieznajomość zasad rekrutacji i wprowadzanie uczniów w błąd (wychowawczyni kl.3 gimnazjum, raczej powinna znać zasady). O kuriozalnej sytuacji, w której dyrektorka mi wmawiała, że skoro moje dziecko nie chodzi ani na religię ani na etykę (etyki uczy mąż katechetki, no comments), to powinno w czasie zajęć siedzieć w bibliotece, to nawet nie chcę pamiętać. Przy czym, nie miała na myśli siedzenia między kolejnymi lekcjami. Wg niej dzieciak powinien przyjeżdżać na pierwszą lekcję, którą była religia/etyka i siedzieć w bibliotece i takoż odsiadywać ostatnią lekcję. Argumentem była siatka godzin. Poprosiłam zatem o przedstawienie siatki godzin, w której którykolwiek uczeń miałby "odsiadywanie religii w bibliotece", wtedy ustąpiła, rzekomo w drodze wyjątku. Dodam, że ten schemat był ćwiczony nie tylko na nas, stosowała te numery częściej, a nie wszystkim rodzicom wystarczyło determinacji, żeby się jej postawić. Długo bym tak mogła wymieniać i nie chciałabym powtarzać tych doświadczeń z kolejnym dzieckiem.
        • nangaparbat3 Re: LO Wrocław 16.04.19, 21:25
          Zaskoczona jestem, zawsze sądziłam, że 9 to bardzo przyzwoita szkoła.
      • twarz2 Re: LO Wrocław 16.04.19, 18:49
        Z klasy syna tez kilka osób celuje w 9tke właśnie, chyba postawimy 9tke jako drugi wybór, po 3ce. Chociaż znalazłam gdzieś info z zeszłego roku, że do 9tki było najwięcej kandydatów na jedno miejsce. Tak sobie teraz myślę, że w sumie najlepszym profilem dla syna byłby mat-fiz-ang, ale nie ma takiego chyba smile
        • klamkas Re: LO Wrocław 16.04.19, 19:21
          Córa chodzi do trójki, to jej pierwsze starcie ze szkołą publiczną i świetnie się tam odnalazła. My jesteśmy bardzo zadowoleni.

VII-kę też brała pod uwagę. O 9-ce w ogóle nie myśleliśmy.
      • nangaparbat3 Re: LO Wrocław 16.04.19, 21:28
        A Liceum Akademickiego PW nie rozważacie? Nie mogę ręczyć, ale dochodzą mnie słuchy, że to bardzo dobra szkoła.
        • asia_i_p Re: LO Wrocław 16.04.19, 21:56
          Na razie patrzymy wzdłuż trasy szynobusu.
          • 45rtg Re: LO Wrocław 16.04.19, 22:20
            asia_i_p napisała:

> Na razie patrzymy wzdłuż trasy szynobusu.

A szynobusu skąd?

• asia_i_p Re: LO Wrocław 16.04.19, 23:23
              Z Trzebnicy.
          • nangaparbat3 Re: LO Wrocław 16.04.19, 22:53
            Macie rację smile
            Dobry dojazd nie do przecenienia.
    • maurra Re: LO Wrocław 16.04.19, 21:31
      W którym wrocławskim LO jest dobry biol-chem?
      • 45rtg Re: LO Wrocław 16.04.19, 22:21
        maurra napisała:

> W którym wrocławskim LO jest dobry biol-chem?

Tradycyjnie siódemka.
        • mysiaapysia Re: LO Wrocław 16.04.19, 23:39
          Tradycja to jedno. Ale co oznacza "dobry"? Jacy są nauczyciele przedmiotów wiodących? Uczą czy tylko wymagają?
    • nangaparbat3 Re: LO Wrocław 16.04.19, 21:32
      3 to bardzo dobra szkoła, LO PW też, i 9, z tego co dotąd słyszałam, zawsze była uważana za dobrą i ciepłą, 8 też w porządku.
    • anaskrzynka Re: LO Wrocław 17.04.23, 11:26
      Czy to prawda że 95% uczniów bierze korepetycje PŁATNE (po za szkołą), a maturzyści biorą wolne przed maturą i jadą na korkach, bo szkoła !!! nie uczy tylko wymaga!!! A wysoki wynik szkoły w rankingu to ciężka samodzielna praca uczniów i korepetycji, a nie nauczycieli którzy nie pomagają, ewentualnie mogą beztrosko powiedzieć uczniowi ze się tutaj nie nadaję (a objęciem uczniów tutoringiem to żart). Czy taka jest ta szkoła ?
      • mysiaapysia Re: LO Wrocław 17.04.23, 13:38
        Masz na myśli LO3?
        • anaskrzynka Re: LO Wrocław 24.04.23, 10:53
          To ALO PWR
        • anaskrzynka Re: LO Wrocław 25.04.23, 11:52
          Nie tak wyglada ALO PWr
          • pseudo_stokrotka Re: LO Wrocław 24.02.24, 12:20
            A jak wygląda?
    • mikaaan Re: LO Wrocław 17.04.23, 13:11
      O, ktoś odświeżył fajny wątek. Czy coś się zmieniło i poza 3, 14 i PWR są szkoły z dobrym mat-fiz?
      • anaskrzynka Re: LO Wrocław 24.04.23, 11:00
        PWR to szkoła z dobrym mat-fiz, pod warunkiem ze się sama uczysz i bierzesz korepetycje. A przed maturą robisz sobie wolne by zakuwać w domu. Ta szkoła, jak każda inna tylko chełpią się wynikami na które uczniowie ciężko pracują na korepetycjach bo szkoła tylko wymaga a nie uczy. ( takie nauczanie domowe )
    • yannefer Re: LO Wrocław 17.04.23, 14:51
      O matko i córko, tu większość chodziła do dobrych szkół, a czy ktoś chodził do gorszych?
      • joasia33 Re: LO Wrocław 17.04.23, 15:25
        To, że ktoś chodził do gorszej, nic nie znaczy. Uczyłam w latach 90-tych cztery lata w szkole uważanej za najgorszą czy prawie najgorszą. Uczniowie, którzy, zdawałoby się, w ogóle nie rokowali, pokończyli dobre studia, robią kariery, niektórzy naukowe.
        Dlatego ostatecznie my nie parliśmy na najlepsze liceum, tylko na to z najlepszym dojazdem i fajną atmosferą. Córka w 3 klasie, syn w pierwszej i wszyscy jesteśmy bardzo zadowoleni.
        • panirobak82 Re: LO Wrocław 27.04.24, 22:21
          Możesz napisać co to za szkoła?
          • joasia33 Re: LO Wrocław 28.04.24, 18:00
            ASSA, na Kiełczowskiej 43. Córka za parę dni zdaje maturę. Nadal hucznie polecamy tę szkołę. www.assa.wroc.pl/
            • joasia33 Re: LO Wrocław 28.04.24, 18:06
              Fantastyczna atmosfera, nauczyciele służący pomocą w każdej chwili, ciepli, serdeczni. Owszem, system nauki wymaga samodyscypliny, trochę jak na studiach, ale moim dzieciom się to podoba. Ponieważ nie ma profili, klasy są cztery, nazywane rokiem I, II, III i IV. Rozszerzenia każdy wybiera według własnych upodobań i może wybrać ich dowolną ilość ponad dwa wymagane. Każdy rok ma opiekuna, czyli wychowawcę, lecz oprócz tego uczeń wybiera sobie opiekuna indywidualnego, który pomaga w problemach, motywuje, jeśli trzeba smile i jest zawsze dostępny. Wycieczki organizowane nie klasami, ale według zainteresowań bardziej. Maratony matematyczne i angielskie w Miłocinie co roku, czyli 3 dni matematyki i 3 dni języka angielskiego na łonie przyrody. Kawiarenka literacka. Ech, no uwielbiamy tę szkołę, co tu dużo mówić. smile
            • yenna_m Re: LO Wrocław 08.06.24, 12:37
              A ja nie polecam. Szczegolnie dla mniej zdyscyplinowanych jednostek.
              • joasia33 Re: LO Wrocław 09.06.24, 12:31
                Dlatego napisałam, że wymaga samodyscypliny.
    • asia_i_p Re: LO Wrocław 17.04.23, 15:46
      Córka chodziła do 17-tki i złego słowa nie mogę powiedzieć.

Owszem, stowarzyszenie umarlych statutów miałoby u nich uzywanie (0 za nienapisane sprawdziany po dwóch tygodniach zmieniane na 1, oceny przewidywane wystawiane na dwie godziny przed końcowymi), ale kiedy dziecko miało realny problem, była realna pomoc i mnóstwo wsparcia. Plus jednak w coś im się chce tych uczniów wciągać, fajnie działa radiowęzeł, klub wolontariusza, pedagog zaangażowana i cierpliwa, dyrektorka przystępna, sekretarka w sekretariacie uczniowskim anioł nie kobieta.
    • anaskrzynka Re: LO Wrocław 24.04.23, 11:02
      Czy to prawda że w ALO PWr 95% uczniów bierze korepetycje PŁATNE (po za szkołą), a maturzyści biorą wolne przed maturą i jadą na korkach, bo szkoła !!! nie uczy tylko wymaga!!! A wysoki wynik szkoły w rankingu to ciężka samodzielna praca uczniów i korepetycji, a nie nauczycieli którzy nie pomagają, ewentualnie mogą beztrosko powiedzieć uczniowi ze się tutaj nie nadaję (a objęciem uczniów tutoringiem to żart). Czy taka jest ta szkoła ?
      • droch Re: LO Wrocław 25.04.23, 12:01
        A wysoki wynik szkoły w rankingu to ciężka samodzielna praca uczniów(...)

Właśnie odkryłaś sekret każdego sukcesu...
    • chipek12 Re: LO Wrocław 23.02.24, 22:14
      Podbijam wątek, bo zbliża się czas wyborów smile.
      Szukamy szkoły z dobrym mat-fiz ale przyjaznej wrażliwemu uczniowi.
      Gdzie chodzą Wasze dzieciaki?
    • wkswks Re: LO Wrocław 25.02.24, 19:37
      Do 3. Chodziło troje moich przyjaciół ze studiów. Ich znajomość niemieckiego była wyśmienita, byli zwolnieni na studiach z 1. Roku. Jeśli nic się z nauczaniem języka niemieckiego w tej szkole nie popsuło, to sugeruję iść za pierwsza myślą.
    • mikaaan Re: LO Wrocław 08.06.24, 08:52
      Wrocławianki, pomóżcie w wyborze. Klasa mat-fiz, ewentualnie mat-info.
      3 LO na I wybór i ALO w osobnej rekrutacji.
      Na kolejność pozostałych pozycji na liście pomysłu nie ma.
      Rozważamy:
      - 5 LO (daleko i podobno atmosfera kiepska)
      - 7 LO (chodziła tam kuzynka i podobno kiepskie podejście do ucznia, ale to było wiele lat temu i może coś się zmieniło?)
      - 8 LO (brak złych opinii, ale to szkoła chyba raczej językowa i mat-fiz jest traktowany trochę po macoszemu)
      - 9 LO
      - 14 LO (podobno równia pochyła i mnóstwo złych opinii)
      Czy Wasze dzieci chodzą do którejś z tych szkół?
      • joasia33 Re: LO Wrocław 08.06.24, 11:58
        Syn mojej koleżanki rok temu kończył XIV, bardzo zadowolony, początek 1 klasy tylko był fatalny. Kolega mojej córki zdawał teraz maturę w ALO, bardzo zadowolony, wstęp na PWr już ma po uczestnictwie w wykładach.
      • snaptherooster Re: LO Wrocław 08.06.24, 18:36
        A jakiego progu punktowego się spodziewacie? W zeszłym roku 3 LO miało próg laureat. 14 LO od kilku lat cierpi na wolne wakaty, szczególnie brakuje matematyków. Zdaniem znajomych-rodziców dyrektorka nie ogarnia, co skutkuje tą równią pochyłą. LO 8 zdaniem znajomej uczennicy ogólnie sympatyczne, ale kuźnia przedmiotów ścisłych to faktycznie nie jest. W okolicach centrum z zeszłorocznym progiem ok 170 pkt (to wyżej niż miało LO 14) są LO 13 i LO 16.
        • mikaaan Re: LO Wrocław 09.06.24, 10:52
          180/190 - zależy jak poszedł polski.
          Próg laureat był w klasie mam/mat i biol/chem. Mat/fiz i mat/info jest w zasięgu smile.
          • snaptherooster Re: LO Wrocław 09.06.24, 12:16
            Piękny rezultat. Wydaje mi się, że do tych klas w pierwszym naborze też był próg laureat bo znajoma finalistka obstawiała klasy mat i w lipcu się nie dostała. Równoległy nabór do ALO pozmieniał wyniki sierpniowe. Z podanego zestawu najlepsze opinie słyszałam o 9 LO, ale ostateczną decyzję podjąłbym na podstawie preferencji kandydatki. Tym bardziej, że z tyloma punktami w luźnym roczniku szansa na dostanie się do top dwa jest duża.
    • chipek12 Re: LO Wrocław 21.03.26, 09:57
      Pomału rusza rekrutacja ...
      Wybieramy pomiędzy 3LO a ALO - którą z tych szkół polecacie i dlaczego smile ?
      W tym roku ALO po raz pierwszy dołączyło do miejskiego systemu rekrutacji i już na etapie wniosku trzeba zdecydować, którą z tych szkół dać na pierwszy wybór.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka