30.04.19, 20:10
Kto ma prawo ją zabic ?
Obserwuj wątek
    • czarniejszaalineczka Re: Cersei 30.04.19, 20:10
      Kto ma w ogóle i kto ma największe prawo ją zabic ?
    • mrs.solis Re: Cersei 30.04.19, 20:22
      Mam nadzieje, ze bedzie to Aria smile
      • czarniejszaalineczka Re: Cersei 30.04.19, 20:35
        a ja nie tongue_out
        • mrs.solis Re: Cersei 30.04.19, 21:47
          Dlaczego nie? Ona ta zemsta zyje. A ty kogo bys widziala w roli kata? Tylko nie mow, ze bezjajeczna Sanse.
          • czarniejszaalineczka Re: Cersei 30.04.19, 21:56
            Cześka zabiła kogos kto ma żyjąca siostrzyczkę i braciszka, więc albo jedno z nich albo w duecie.
      • nowaczek1 Re: Cersei 30.04.19, 20:48
        Arya, jak już. Aria to w operze smile
    • aerra Re: Cersei 30.04.19, 21:01
      Przepowiednia mówiła, że braciszek.
      • czarniejszaalineczka Re: Cersei 30.04.19, 21:08
        przepowiednia mowila braciszek albo siostrzyczka
        nie mowila czyj/czyja

ale pytanie brzmi: kto ma prawo to zrobic?
        • aerra Re: Cersei 30.04.19, 21:10
          No wiesz, prawa to nie ma nikt.
          • czarniejszaalineczka Re: Cersei 30.04.19, 21:14
            dlaczego ?
            • aerra Re: Cersei 30.04.19, 21:30
              Bo mówisz o prawie do zabicia.
              No, nikt nie ma. Nawet w zdegenerowanym, wymyślonym Westeros.
              • czarniejszaalineczka Re: Cersei 30.04.19, 21:39
                no w tym westeros sa jakies prawa
                np Ned Stark skazal na smierc i ucial glowe zbiegowi z nocnej strazy
                • 45rtg Re: Cersei 07.05.19, 13:40
                  czarniejszaalineczka napisała:

> no w tym westeros sa jakies prawa
                  > np Ned Stark skazal na smierc i ucial glowe zbiegowi z nocnej strazy

Jako że ostatnio mi YT pokazało ten kawałek, to przypadkiem wiem, o co chodzi smile No więc to jest jakiś pomysł kompletnie z rzyci. Przecież ten facet to był jakiś król, czy coś, nie? Od kiedy to królowie oddawali się osobiście hańbiącemu zajęciu wykonywania egzekucji? Przecież to była robota kata. Nawet biorąc pod uwagę, że to nie jest nasza rzeczywistość.
                  • mama-ola Re: Cersei 07.05.19, 13:49
                    45rtg napisał:

> No więc to jest jakiś pomysł kompletnie z rzyci. Przecież ten facet to był j
                    > akiś król, czy coś, nie? Od kiedy to królowie oddawali się osobiście hańbiącemu
                    > zajęciu wykonywania egzekucji? Przecież to była robota kata. Nawet biorąc pod
                    > uwagę, że to nie jest nasza rzeczywistość.

Gra o tron, tom 1 - i wszystko wyłuszczone:

"Czy rozumiesz, dlaczego to zrobiłem? [...] Nie pytałem cie, dlaczego on zginał, lecz dlaczego ja musze robic to osobiscie.
                    Bran nie potrafił odpowiedziec na to pytanie. - Król Robert ma kata - odpowiedział niepewnie.
                    - Tak - przyznał ojciec. - Podobnie jak jego poprzednicy, Targaryenowie. Lecz my
                    postepujemy według starszych zwyczajów. W yłach Starków wcia płynie krew Pierwszych
                    Ludzi. Wierzymy, e ten, kto wydaje wyrok, sam powinien go wykonac. Jesli chcesz odebrac
                    komus ycie, powinienes spojrzec mu w oczy i wysłuchac jego ostatnich słów. Jestes mu to
                    winien. Kiedy nie masz odwagi tego uczynic, skad moesz wiedziec, e ten człowiek
                    zasługuje na smierc?"

W kolejnych tomach motyw się powtarza. Syn Eddarda Robert też wykonał na Karstarku egzekucję osobiście, bo tak go uczył ojciec.
                    • mama-ola Re: Cersei 07.05.19, 13:50
                      Polskie znaki się nie przekopiowały + zamieniło mi imię Robb na Robert.
                    • 45rtg Re: Cersei 07.05.19, 13:52
                      mama-ola napisała:

> 45rtg napisał:
                      >
                      > > No więc to jest jakiś pomysł kompletnie z rzyci. Przecież ten facet to by
                      > ł j
                      > > akiś król, czy coś, nie? Od kiedy to królowie oddawali się osobiście hańb
                      > iącemu
                      > > zajęciu wykonywania egzekucji? Przecież to była robota kata. Nawet biorą
                      > c pod
                      > > uwagę, że to nie jest nasza rzeczywistość.
                      >
                      > Gra o tron, tom 1 - i wszystko wyłuszczone:
                      >
                      > "Czy rozumiesz, dlaczego to zrobiłem? [...] Nie pytałem cie, dlaczego on zginał
                      > , lecz dlaczego ja musze robic to osobiscie.

Wytłumaczenie to sobie zawsze można napisać, nie zmienia to jego bezsensowności.
                      • mama-ola Re: Cersei 07.05.19, 14:00
                        45rtg napisał:

> Wytłumaczenie to sobie zawsze można napisać, nie zmienia to jego bezsensowności.

Twoje podejście można by streścić tak: Autor głupio wymyślił zasady świata, który wymyślił.

Mnie na przykład bezsensowne wydaje się zignorowanie efektu Westermarcka, ale przyjmuję, że w tamtym świecie tak jest, i już.
                        • 45rtg Re: Cersei 07.05.19, 14:13
                          mama-ola napisała:

> 45rtg napisał:
                          >
                          > > Wytłumaczenie to sobie zawsze można napisać, nie zmienia to jego bezsenso
                          > wności.
                          >
                          > Twoje podejście można by streścić tak: Autor głupio wymyślił zasady świata, któ
                          > ry wymyślił.

Istotnie. Nie jest w tym odosobniony, bo i Tolkien, i Rowling, i wielu innych tak robiło, ale istotnie. Autorowi wolno, ale odbiorcom wolno również. Skoro jest feudalizm jak u nas, to i innych cech społeczeństwa też można oczekiwać jak u nas. A jak jest inaczej, to solidnego uzasadnienia, dlaczego w tym akurat przypadku tak się stało.

> Mnie na przykład bezsensowne wydaje się zignorowanie efektu Westermarcka, ale p
                          > rzyjmuję, że w tamtym świecie tak jest, i już.

Autor ma, oczywiście, prawo wymyślić sobie świat, jaki chce. Ale jak ten świat nie jest spójny, to to po prostu źle wygląda. OIMW oni się istotnie dupczą wszyscy w jednym kółku, brat z siostrą, matka z babcią, mąż z żoną i to też powinno być jakoś w tym świecie osadzone, a jeżeli nie jest, to jest niedoróbką.

• czarniejszaalineczka Re: Cersei 07.05.19, 15:06
                            jacy wszyscy ???

Cersei i Jamie to jedyna kazirodzcza para w serialu
                            • mama-ola Re: Cersei 07.05.19, 15:42

> jacy wszyscy ???
                              >
                              > Cersei i Jamie to jedyna kazirodzcza para w serialu

W książce jest tego więcej. Przede wszystkim Targaryenowie żenili się między sobą. Cersei ma też romans z kuzynem, konkretnie bratankiem ojca. Lysa chce wydać Sansę za Roberta, czyli jej kuzyna. Theon ma wielką ochotę przespać się z Ashą (dopóki nie wie, że to jego siostra), no ale oni akurat nie mieszkali ze sobą ok. 10 lat, więc efekt Wastermarcka w tym przypadku nie występuje.
                              • czarniejszaalineczka Re: Cersei 07.05.19, 15:54
                                Targaryenowie hajtaki sie ze soba z powodow polityczno smokowych - żeby zachować władze i magiczne moce, nic tam nie bylo o kochaniu sie ani byciu dla siebie pociagajacym. Podobnie było u wladcow egipskich.
                                Cersei ma romans z jakims mlodszym chloptasiem luzno spokrewnionym, żeby nim manipulować. Ani razem nie dorastali ani Czeska nie uwaza go za pociagajacego .
                                Robin i Sansa to znowu polityka, a nie milośc czy pociąg.
                                • panna.z.wilka Re: Cersei 08.05.19, 10:51
                                  Ależ oczywiście, że była miłość i pożądanie - Aegon Zdobywca ożenił się z Visenyą i Rhaenys. Z Visenyą z obowiązku, a z Rhaenys z pożądania. Martin pisał, że na każdą noc z Visenyą król spędzał dziesięć z Rhaenys.
                                  Brynden Rivers i Shiera Morska Gwiazda - co prawda przyrodnie, ale rodzeństwo z jednego ojca, Aegona IV. Kochankowie.
                                  Jaeherys i Shaera (rodzice Szalonego Króla) - pobrali się z miłości, w tajemnicy przed panującym wówczas Aegonem V (Egg), który był przeciwny tej targaryeńskiej tradycji.
                                  • dziennik-niecodziennik Re: Cersei 08.05.19, 10:57
                                    To jeden ród. Wsrod reszty te koligacje targarienowskie byly traktowane raczej jako dziwactwo.
                                    • panna.z.wilka Re: Cersei 08.05.19, 11:06
                                      A to się zgadza.
                                      Ja odniosłam się wyłącznie do "Targaryenowie hajtaki sie ze soba z powodow polityczno smokowych - żeby zachować władze i magiczne moce, nic tam nie bylo o kochaniu sie ani byciu dla siebie pociagajacym."
                                      • dziennik-niecodziennik Re: Cersei 08.05.19, 11:55
                                        No przewaznie tak bylo. To ze tam sie kilka wyjątków trafilo to wiesz...
                                  • czarniejszaalineczka Re: Cersei 08.05.19, 11:15
                                    ale w serialu ! jedyna para jest Jamie i Cersei

A co do par które wymieniłas to tylko 3 wyjątki z prawie 300 letniej dynastii
                                    • 45rtg Re: Cersei 08.05.19, 11:20

> ale w serialu ! jedyna para jest Jamie i Cersei
                                      >
                                      > A co do par które wymieniłas to tylko 3 wyjątki z prawie 300 letniej dynastii

Coś jeszcze słyszałem o jakiejś ciotce.

• czarniejszaalineczka Re: Cersei 08.05.19, 11:28
                                        ???
                                    • panna.z.wilka Re: Cersei 08.05.19, 12:58
                                      To trzy wyjątki, które potrafiłam przywołać z głowy. Jakbym przekartkowała "Świat lodu i ognia" byłoby tego więcej, jestem pewna wink Jeśli weźmie się pod uwagę, że nawet Targaryenowie nie zawsze żenili się z siostrami/bliskimi kuzynkami to stosunek małżeństw kazirodczych zawartych wyłącznie z przyczyn polityczno-magicznych do kazirodczych ale zawartych także z miłości i pożądania, mógłby zaskoczyć.
                                      No ale racja, w serialu tylko J+C mają takie zapędy.
                            • mama-ola Re: Cersei 08.05.19, 08:28

> Cersei i Jamie to jedyna kazirodzcza para w serialu

I jeszcze Crasterowie
                              • czarniejszaalineczka Re: Cersei 08.05.19, 10:50
                                Crester to psychol, ktory gwałci córki
                                tam nie ma żadnej pary nie było
                        • czarniejszaalineczka Re: Cersei 07.05.19, 15:02
                          Mnie na przykład bezsensowne wydaje się zignorowanie efektu Westermarcka, ale przyjmuję, że w tamtym świecie tak jest, i już.

bo w naszym swiecie kazirodztwo oczywiscie nie wystepuje ....
                          • mama-ola Re: Cersei 07.05.19, 15:28
                            Kazirodztwo w sensie wykorzystania seksualnego istnieje, ale płomienne romanse rodzeństwa?
                            • czarniejszaalineczka Re: Cersei 07.05.19, 15:56
                              tak , szczegolnie w dysfunkcyjnych rodzinach, u dzieci odebranych rodzicom itd
      • jolie Re: Cersei 30.04.19, 21:13
        I pewnie zabije ją Jaime. Takie mają rodzinne klimaty. Tyrion jest chyba zbyt oczywisty.
        • aerra Re: Cersei 30.04.19, 21:27
          Też tak obstawiam.
          Ale z drugiej strony obstawia tak pół świata, więc nie wiem czy Tyrion nie będzie jednak mniej oczywisty niż Jaimie wink
          • jolie Re: Cersei 30.04.19, 21:29
            Tyrion jest za niski. Nie trafi.
            • aerra Re: Cersei 30.04.19, 21:31
              Cersei też musi chadzać do toalety, a w tym Tyrion ma już doświadczenie wink
            • chatgris01 Re: Cersei 30.04.19, 21:32
              Ojca trafił...
              • mrs.solis Re: Cersei 30.04.19, 21:49
                chatgris01 napisała:

> Ojca trafił...

Ale on sie nawet nie mial szansy ruszyc, bo wlasnie sr...l tongue_out
                • chatgris01 Re: Cersei 30.04.19, 22:03
                  Patrz post aerry wyżej tongue_out
                • eliszka25 Re: Cersei 30.04.19, 22:24
                  Myślę, że Cersei też od czasu do czasu musi iść na dłuższe posiedzenie 😉
    • eliszka25 Re: Cersei 30.04.19, 21:10
      Od dawna jest na liście Aryi, więc z pewnością Arya będzie chciała spróbować szczęścia. Przepowiednia natomiast mówi, że zginie z ręki brata. Tylko ja myślę, że nie będzie to ten brat, którego ona o to podejrzewa.
      • chatgris01 Re: Cersei 30.04.19, 21:19
        Ha! A czy Arya przed zabiciem Cersei nie może przybrać twarzy Jaimego? Mieliby dwa wątki w jednym wink
        • czarniejszaalineczka Re: Cersei 30.04.19, 21:23
          zbyt duzo osob to obstawia
          nie ma mowy zeby producenci tak zrobili
          • aerra Re: Cersei 30.04.19, 21:35
            Masa fanów obstawiała też opcję, że Jon jest synem Lyanny i Rhaegara, a jednak tak zrobili.
            (Przyznaję, że do końca miałam nadzieję, że jednak wymyślą coś ciekawszego, tym bardziej, że w książkach tych wątków było nieco więcej)
            • czarniejszaalineczka Re: Cersei 30.04.19, 21:37
              ale to bylo oczywiste , napisane przez martina i celowe
              w przeciwienstwie do teorii czysto fanowskich
              • aerra Re: Cersei 30.04.19, 22:26
                No, tak jakby - nie. To była teoria fanowska, w żadnej książce jasno to nie jest napisane, stąd też teorie. Zresztą ta nie była jedyna, więcej tego jest.
                • chatgris01 Re: Cersei 30.04.19, 22:31
                  Było w książce (w serialu jeszcze nie skończyłam 5 sezonu, książki przeczytałam wszystkie dotychczas wydane).
                  • asu1981waw Re: Cersei 30.04.19, 22:49
                    Gdzie?
                  • aerra Re: Cersei 01.05.19, 02:24
                    Nie było.
                    • chatgris01 Re: Cersei 01.05.19, 09:24
                      Otwartym tekstem nie było, ale było wyraźnie dane do zrozumienia, w związku z kryptą Winterfell i snami Jona.
    • krowa_morska Re: Cersei 30.04.19, 21:28
      Mam nadzieję że Arya ubrana w twarz Jamiego, który wcześniej zginie. Muszą jakoś jeszcze wykorzystać skilla Aryii, skoro przy Nocnym Królu zabawiła się w jawną szarżę.
      • dziennik-niecodziennik Re: Cersei 01.05.19, 10:30
        Arya zabije Gore. Ktory wczesniej w Cleganbowl zabije Ogara. smile
        • aerra Re: Cersei 01.05.19, 13:45
          Ee, Arya zabiła Nocnego Króla, wystarczy. Górę powinien zabić Ogar.
    • asu1981waw Re: Cersei 30.04.19, 22:48
      Aktorka mówiła, że w swojej ostatniej scenie schodziła ze schodów. Albo zwodziła fanów, albo jednak nie zginie dosłownie z ręki młodszego brata. Może któryś z braci (prawdopodobnie Jamie) złamie jej serce/ducha i Cersei sama odejdzie na śmierć? Gdy usłyszałam o tej scenie schodzenia za schodów, to wymyśliłam sobie, że Cersei zejdzie w płomienie, albo wejdzie "w paszczę smoka" dość dobrowolnie, bo poczuje, że już nic jej w życiu nie czeka. W tle będzie muzyka, a w okół szalejące płomienie lub bitwa. Ale po ostatnim odcinku, chyba nie liczę na tak dramatyczne wydarzenia. Umrze raz dwa przebita sztyletem tongue_out

Każdy Stark miałby moralne prawo ją zabić, Tyrion też, za wszelkie krzywdy, które mu uczyniła, ale myślę, że gdyby chciał, to Tyrion już by ją zabił.
      • czarniejszaalineczka Re: Cersei 30.04.19, 22:56
        >Każdy Stark miałby moralne prawo ją zabić, Tyrion też, za wszelkie krzywdy, które mu uczyniła

a możesz rozwinąc ?
        konkrety
        • dziennik-niecodziennik Re: Cersei 01.05.19, 10:32
          Ale co rozwinac, krzywdy Tyriona spowodowane przez Cersei? Przeciez ona sie cale zycie mscila za śmierć matki przy porodzie Tyriona...
        • asu1981waw Re: Cersei 01.05.19, 13:39
          Ale że chodzi o Starków? Pośrednio doprowadziła do śmierci Nedda, nie powstrzymała Goeffreya aby nie wyzywal się na Sansie (a dokładnie to dość mało oponowała gdy ją krzywdził, choć dużo ją nauczyła).
          Jeśli chodzi o Tyriona to od małego go dręczyła (Oberyn opowiadał jak im pokazywała Tyriona i ciągnęła go za przyrodzenie), była dla niego wredna przez cale życie, kazała pobić Ross bo myślała, że to ją kocha Tyrion, rzuciła oskarżenie, że to on zabił Geoffreya i uparcie dążyła do jego śmierci. To mało?
          • czarniejszaalineczka Re: Cersei 01.05.19, 13:46
            mało
          • czarniejszaalineczka Re: Cersei 01.05.19, 13:49
            Neda do smierci doprowadzila jego wlasna glupota
            niby jak miala powstrzymac Joffreya ?
            Byla wredna dla Tyriona( ale byla dzieckiem) a on byl wredny da niej
            To z Rose okropne, ale czy wystarczy na kare smierci ?
            Już bardziej Tyrionowi czapa sie należy za zamordowanie Shae
            • aerra Re: Cersei 01.05.19, 14:04
              Shae to sobie zasłużyła. No i nie bardzo miała kogoś, komu chciałoby się za nią szukać zemsty.
              • triismegistos Re: Cersei 07.05.19, 05:04
                Serialowa shae? No bez jaj...
            • asu1981waw Re: Cersei 01.05.19, 16:23
              Ona dla Tyriona była okropna nie tylko kiedy był dzieckiem.
              Nedda do śmierci doprowadziła głupota? Masz racje, powinien pokornie patrzeć na to, ze Cersei osadza na tronie kogoś, kto nie ma do tego prawa. I to na tronie, który niejako on zdobył.
              Jak Cersei miała powstrzymać Goffreya? Nie wiem, w końcu to ona była jego matką. Mogła go po prostu inaczej wychowywać, a ona raczej go rozpuszczała. Poza tym Tywin jakoś sobie radził z Goffem, choc rozumiem, że kobieta a mężczyzna w tym świecie to co innego. Mogła też po prostu Sansę gdzieś odesłać.

To nie jest tak, że ja Cersei nie lubię, choć ten romans z Euronem jest poniżej jej godności, ale nie wybielajmy jej, że jest taka niewinna i super. Była, jak chyba każdy w tym serialu, ciężko przez los doświadczona, niedoceniana i traktowana podle przez ojca i męża, jednak nie każdy popada w taki właściwie obłęd jak ona.
              • czarniejszaalineczka Re: Cersei 01.05.19, 16:34
                nie mówie ze jest niewinna i super
                jest zdrowo rabnieta, ale robiłą raczej rzeczy głupie( głownie z powodu paranoi) niż wprost złe
                • dziennik-niecodziennik Re: Cersei 01.05.19, 16:44
                  Wysadzenie septu Baelora to też efekt paranoi czy starannie zaplanowane masowe morderstwo?...
                  • jolie Re: Cersei 01.05.19, 16:56
                    Wysadzenie septu to zaplanowany akt zemsty. Ale, szczerze, odetchnęłam wtedy z ulgą. I właśnie dlatego Cersei to ciekawa postać, choć raczej niezbyt pozytywna.
                    • czarniejszaalineczka Re: Cersei 01.05.19, 16:58
                      samoobrona - gdyby ona nie zabila ich oni zabiliby ja
                      • jolie Re: Cersei 01.05.19, 17:08
                        Owszem, a przy okazji pozbyła się nielubianej synowie i jej brata.
                        • jolie Re: Cersei 01.05.19, 17:08
                          *synowej
                  • czarniejszaalineczka Re: Cersei 01.05.19, 16:57
                    samoobrona
                    • dziennik-niecodziennik Re: Cersei 01.05.19, 17:08
                      Samoobrona byloby gdyby kazala zamordowac tych ktorzy jej zagrazali realnie. A nie wszystkich ktorzy akurat byli w srodku, z ktorych polowa nic by jej nigdy nie zrobila.
                      • czarniejszaalineczka Re: Cersei 01.05.19, 17:18
                        i niby kto mialby po kolei ich zamordowac ?
                        nie dalo sie inaczej
                        ona miala doslowanie 2 ludzi w tym jeden to w zasadzie zombie
                        • dziennik-niecodziennik Re: Cersei 01.05.19, 17:40
                          I to jest usprawiedliwienie, Twoim zdaniem?... smile
                          Zeby nie bylo - nie klocimy sie, nie? smile
                          • czarniejszaalineczka Re: Cersei 01.05.19, 17:48

imo usprawiedliwione
                            zreszta tam każdy jej życzył śmierci i dobrych ludzi tam raczej nie bylo
                            banda dewotow przyszla zobaczyc jak sądzą (torturują) geja

dyskutujemy o fikcyjnych postaciach smile
                          • czarniejszaalineczka ot 01.05.19, 17:52
                            na allegro jest tania wersja naszyjnika Melisandre big_grin
            • dziennik-niecodziennik Re: Cersei 01.05.19, 16:25
              No prosze Cie. Shae sobie zasluzyla, a Tyrion ja udusil w afekcie.
    • smoczy_plomien Re: Cersei 30.04.19, 23:49
      Moim zdaniem to zależy od tego, co się jeszcze wydarzy i w dużej mierze mam na myśli wątek rzekomego dziecka. Wyobrażam sobie scenariusz, w którym Brienne ma już-już zabić Cersei i Jaimie, kierując się tym, że ocali swoje przyszłe dziecko i ród, wbije Brienne miecz w żebra. Wiadomo, że Brienne lubi i szanuje, może nawet ciut coś do niej czuje. Jeśli się okaże, że zabił ją dla sprawy, w której Cersei go oszukała, może się wkurzyć.

Teoria o Aryi przebranej za Jaimiego jest kusząca, ale ona jest przecież od niego znacznie niższa. Maska nie dodaje chyba wzrostu wink Niemniej zapewne przepowiednia się spełni, tylko ciekawe jak.

A propos przepowiedni, bardzo mnie ciekawi, czy i w jaki sposób spełni się przepowiednia dotycząca dziecka Dany [że urodzi, gdy słońce wzejdzie na zachodzie i zajdzie na wschodzie itd.].
      • smoczy_plomien Re: Cersei 30.04.19, 23:54
        Jeszcze a propos tych masek. Czy to nie było przypadkiem tak, że maski zdejmuje się z trupów? Jeśli tak, Jaimie musiałby dla tej teorii najpierw zginąć.
        • dziennik-niecodziennik Re: Cersei 01.05.19, 10:34
          Take, najpierw ktos musi "oddac twarz", zeby mozna bylo ja przybrac smile
      • aerra Re: Cersei 01.05.19, 02:29
        Są spekulacje, że nie chodzi o Słońce, a o któryś z rodów ze Słońcem w herbie.
        I że np. śmierć Oberyna Martella to - Słońce zaszło na wschodzie wink
        • smoczy_plomien Re: Cersei 01.05.19, 11:16
          To już dawno powinna była urodzić tongue_out A co tam dalej było w tej przepowiedni? Cos o górach, ogniu?
          • czarniejszaalineczka Re: Cersei 01.05.19, 11:47
            – Kiedy będzie taki jak przedtem? – spytała ją Dany.
            – Kiedy słońce wzejdzie na zachodzie i zajdzie na wschodzie – odpowiedziała Mirri Maz Duur. – Kiedy wyschną morza, a wiatr będzie przenosił góry jak liście. Kiedy twoje łono znowu się poruszy i urodzisz żywe dziecko. Dopiero wtedy on powróci, nie wcześniej.
            —Gra o tron—
        • triismegistos Re: Cersei 07.05.19, 15:58
          Raczej chodziło o Quentyna, ale ten się chyba pechowo nie pojawił w serialu.
    • smoczy_plomien Re: Cersei 30.04.19, 23:52
      Denerwuje mnie, że po obcięciu włosów, już jej nigdy nie odrosły wink Była przepiękna w długich włosach.
      • czarniejszaalineczka Re: Cersei 30.04.19, 23:59
        a mi sie to podoba
        • smoczy_plomien Re: Cersei 01.05.19, 00:07
          Ja wiem, że to podkreśla jej biczowaty charakter, ale raz, że to nielogiczne, przez taki czas włosy by już dawno odrosły, a dwa po prostu tamten wizerunek robił na mnie piorunujące wrażenie!
          • kura17 Re: Cersei 01.05.19, 07:40
            > Ja wiem, że to podkreśla jej biczowaty charakter, ale raz, że to nielogiczne, przez taki czas
            > włosy by już dawno odrosły,

ja jestem niemal pewna, ze jest gdzies powiedziane (film lub ksiazka), ze ona te wlosy zostawia krotkie specjalnie - "na pamiatke" i ku przestrodze.

> a dwa po prostu tamten wizerunek robił na mnie piorunujące wrażenie!

na mnie duzo wieksze wrazenie robi z krotkimi wlosami! piekna kobieta.
          • czarniejszaalineczka Re: Cersei 01.05.19, 08:34
            przeciez wlosy mozna obcinac
            zauwaz ze nawet jej najblizsza słuzaca nosi taka sama fryzurke
          • dziennik-niecodziennik Re: Cersei 01.05.19, 10:36
            Nie ze nie odrosly, ale je podcina. Ta krotka fryzura to symbol.
      • jolie Re: Cersei 01.05.19, 11:46
        W krótkich włosach też jest bardzo atrakcyjna. Ma piękne rysy twarzy. Ale w ciemnych włosach wygląda imo zjawiskowo, ten blond jest dziwny.
        • dziennik-niecodziennik Re: Cersei 01.05.19, 13:21
          Ten blond przede wszystkim nie jest zloty...
    • dziennik-niecodziennik Re: Cersei 01.05.19, 10:27
      Tylko Jaimie.
      • dziennik-niecodziennik Re: Cersei 01.05.19, 10:53
        Nie na darmo jest KingSlayer smile zabil jednego Mad Kinga, to moze zabic i drugiego smile
    • anorektycznazdzira Re: Cersei 01.05.19, 10:45
      ona sama ma prawo
    • elle-hivernale Re: Cersei 01.05.19, 18:09
      Sansa.
      • zeldaf Re: Cersei 01.05.19, 19:03
        Sansa nie jest morderczynia i nie życzę jej, by nią została. To moja ulubiona postać. Myślę że Tyrion lub Jaimie. Albo właśnie Cersei jako jedyna przeżyje i pozostanie na żelaznym tronie 😛
        • elle-hivernale Re: Cersei 01.05.19, 19:28
          Littlefingera też nie zabiła osobiście.
          • mondovi Re: Cersei 01.05.19, 20:20
            Ale to siostry Stark rozpracowały bez udziału Cersei?
    • asu1981waw Re: Cersei 06.05.19, 21:21
      Po ostatnim odcinku - ktokolwiek, tylko niech to się już skończy...
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Cersei 06.05.19, 21:29
      Nudne to strasznie!
      A niech ich wszystkich Cersei wybije.
      • boogiecat Re: Cersei 07.05.19, 13:51
        Ja tez jestem za ta opcja, Cersei jest najmniej wkurzajaca/ moja ulubiona postacia z calego serialu
    • tryggia Re: Cersei 06.05.19, 21:32
      Skąd w niej tyle nienawiści od samego początku? Śmierć jej dzieci uwolniła calkowicie jej złość, ale to było wcześniej.
      Brak matki czy odrzucenie że strony Rhaegara?
      Co z nią jest nie tak?
      • asu1981waw Re: Cersei 06.05.19, 21:49
        Wszystko. A niech Euron ją spali w furii jak ogarnie, że to nie jego dziecko. On też był młodszym braciszkiem...
        • panna.z.wilka Re: Cersei 07.05.19, 00:09
          W serialu chyba nie skorzystali z przepowiedni o valonqarze. Tam była mowa tylko o tym, że wyjdzie za króla a nie księcia, że będzie królową do czasu gdy przyjdzie młodsza i piękniejsza, że będzie miała troje dzieci (a król 20) i złote będą ich głowy i całuny. I na tym koniec, przynajmniej w tym fragmencie, który pamiętam.
          Nie wiem kto ją sprzątnie, ale niech to zrobi jak najszybciej 😶.
          • smoczy_plomien Re: Cersei 07.05.19, 13:12
            Doczytałam, że brzmiało to tak: A kiedy już utoniesz we łzach, valonqar zaciśnie dłonie na twojej białej szyi i wyciśnie z ciebie życie.

Więc moim zdaniem:
            a) nie będzie to Arya, ona walczy specyficznym rodzajem broni i nie walczy wręcz
            b) nie będzie to Jaimie, bo nie ma dłoni wink
            c) moim zdaniem okaże się, że w rzadkim i mało znanym dialekcie lewego dorzecza Warty, skąd akurat pochodziła owa wiedźma, valonqar oznacza brata zakonnego albo 4. kuzyna od strony macierzystej babki.
            • czarniejszaalineczka Re: Cersei 07.05.19, 13:15
              tylko ze w serialu ta częśc przepowiedni została całkowicie pominięta bo twórcy som gupkami
              wiec sie bym raczej nie nastawiala
              • smoczy_plomien Re: Cersei 07.05.19, 13:34
                Być może mają inny pomysł na rozwiązanie tego wątku, ale wtedy nie mamy żadnych danych wejściowych, na podstawie których można by snuć jakieś teorie.
            • mama-ola Re: Cersei 07.05.19, 14:22
              smoczy_plomien napisała:

> c) moim zdaniem okaże się, że w rzadkim i mało znanym dialekcie lewego dorzecza
              > Warty, skąd akurat pochodziła owa wiedźma, valonqar oznacza brata zakonnego al
              > bo 4. kuzyna od strony macierzystej babki.

Valonqar oznacza podobno młodszego brata. Wydaje mi się, że Cersei od razu pomyślała o Tyrionie, a skoro tak, to ja o Jaimiem - w końcu bliźniak też może być trochę młodszy.
              • smoczy_plomien Re: Cersei 07.05.19, 15:01
                Valonqar ponoć oznacza "little brother", żeby być precyzyjnym, co nie tylko może oznaczać młodszego, ale szczególnie mniejszego, co jest zmyłką dla skierowania tropu na Tyriona. Głosowałabym na Jaimiego, ale on nie ma ręki. Zastanawia mnie, czy precyzyjne określenie szyi Cersei może mieć jakieś znaczenie co do okoliczności? Moim zdaniem, gdyby miało chodzić po prostu o tego młodszego brata, to przepowiednia powiedziałaby to wprost. Użycie obcego słowa aż się prosi o całkiem odmienną interpretację.
                • mama-ola Re: Cersei 08.05.19, 08:25
                  smoczy_plomien napisała:

> Głosowałabym na Jaimiego, ale on nie ma ręki.

Nie wiem jak w filmie (nie oglądałam), ale w książce ma sztuczną rękę ze złota. Mógłby od biedy złotą przytrzymywać, a lewą dusić.
                  • dziennik-niecodziennik Re: Cersei 08.05.19, 10:34
                    Ale czemu? Skuteczniej bedzie dusil ta zlota. Chyba ze Cersei bedzie miala na szyi lancuszek po Shae, to Tyrion to zalatwi, ma wprawe big_grin
                  • 45rtg Re: Cersei 08.05.19, 10:43
                    mama-ola napisała:

> smoczy_plomien napisała:
                    >
                    > > Głosowałabym na Jaimiego, ale on nie ma ręki.
                    >
                    > Nie wiem jak w filmie (nie oglądałam), ale w książce ma sztuczną rękę ze złota.
                    > Mógłby od biedy złotą przytrzymywać, a lewą dusić.

Glizdogona sztuczna ręka spoko udusiła.
      • czarniejszaalineczka Re: Cersei 07.05.19, 01:19
        a nie ma powodow wg ciebie ?
      • czarniejszaalineczka Re: Cersei 07.05.19, 01:22
        ps Rhaegar jej nie odrzucil tylko szalony krol nie zgadzal sie na to malzenstwo
        • triismegistos Re: Cersei 07.05.19, 05:15
          No, i na Rheagara jakoś tak bardzo nie leciała, natomiast jeszcze przed ślubem był szczerze zakochana w Robercie.
          • mama-ola Re: Cersei 07.05.19, 14:24
            triismegistos napisała:

> No, i na Rheagara jakoś tak bardzo nie leciała,

W książce bardzo. Sypiając z Robertem, wyobrażała sobie, że to Rhaegar, a po latach (5. tom), patrząc na Aurane Watersa, rozważała, jaki od podobny do Rhaegara, że włosy ma podobne itp.
      • triismegistos Re: Cersei 07.05.19, 05:10
        Obejrzyj serial od początku, i powiedz szczerze, że żyjąc w tak cudownym małżeństwie byłabys uosobieniem dobroci po latach wink
      • mama-ola Re: Cersei 08.05.19, 08:26
        tryggia napisała:

> Skąd w niej tyle nienawiści od samego początku? Śmierć jej dzieci uwolniła calk
        > owicie jej złość, ale to było wcześniej.
        > Brak matki czy odrzucenie że strony Rhaegara?
        > Co z nią jest nie tak?

Tywin Lannister był mściwym psychopatą. Niedaleko pada jabłko od jabłoni.
        • czarniejszaalineczka Re: Cersei 08.05.19, 10:48
          Cersei nie jest psychopatką
          Tywin też nie był ( był okropty i bezwzgledny, ale psychopata nie był )
          • dziennik-niecodziennik Re: Cersei 08.05.19, 10:55
            Tywin moze nie, ale Cersei w duzej mierze wyczerpuje znamiona psychopatii.
            • czarniejszaalineczka Re: Cersei 08.05.19, 11:15
              nie
              • dziennik-niecodziennik Re: Cersei 08.05.19, 11:53
                Bo?
                Zero empatii. Swietnie manipuluje ludzmi. Ma nieprzystajace do osiagniec poczucie wlasnej wyjatkowosci. Egoistka. Ma wysoki poziom odczuwania leku. Nie liczy sie z innymi po drodze do celu. Czego Ci jeszcze potrzeba?
                • czarniejszaalineczka Re: Cersei 08.05.19, 12:46
                  nie jest pozbawiona empatii ani nie odczuwa przyjemnosci z zadawania cierpienia
                  byla zszokowana smiercia Neda
                  nie ma poczucia wyjątkowiści innego niż to, że należy do Lannisterów i tak jak stary ma obsesje na punkcie rodzinnego nazwiska
                • czarniejszaalineczka Re: Cersei 08.05.19, 14:07
                  i absolutnie nie zgadzam sie co do manipulacji
                  ona ni kija nie umie manipulowac nikim ( bo bzykanie sie z nastolatkiem to nie jakas wyzsza szkola manipulacji tongue_out )
                  Gdyby umiała nie ladowalaby co chwila w gownie, ona nawet udawac nie umie i kazda emacji po niej widac.
    • profes79 Re: Cersei 07.05.19, 14:36
      Jak to stwierdziłem oglądając ostatni odcinek, lista osób chętnych/mających powody do zabicia Cersei wydłuża sie tak, że można zorganizowac biletowaną kolejkę smile
      • boogiecat Re: Cersei 08.05.19, 11:33
        Loterie moze? To jest jakis trop- zrobia jak w Orient Expressie
    • cruella_demon Re: Cersei 08.05.19, 13:00
      Czytam wasze spekulacje i chętnych faktycznie nie brakuje smile ale jej chyba przepowiedziano, że zginie z ręki młodszego brata?
      Przepowiednie co do dzieci jej się sprawdziły.
      • panna.z.wilka Re: Cersei 08.05.19, 14:51
        W serialu tę część przepowiedni, która mówiła o śmierci z rąk młodszego brata, pominięto.
      • chatgris01 Re: Cersei 08.05.19, 14:57
        Nie jestem na bieżąco w serialu, wszystkie dzieci Cersei już nie żyją?
        • cruella_demon Re: Cersei 08.05.19, 15:03
          Tak. Jeffreya otruto na weselu, Myrcelle otruły bękarcice z macochą, a Tommen zabił się sam po tym, jak mu matula wysadziła żonkę w powietrze smile
          • chatgris01 Re: Cersei 08.05.19, 15:26
            Dzięki. Wiedziałam tylko o Jeffreyu (w książkach też było).
        • dziennik-niecodziennik Re: Cersei 08.05.19, 15:07
          Tak. Poza tym ktore rzekomo nosi w brzuchu.
        • profes79 Re: Cersei 08.05.19, 15:10
          Tommen rzucił się z okna po tym, jak jego matka wysadziła w powietrze Sept Baleor; Myrcella została otruta przez Ellarię Sand w zemście za udział Lannisterów w śmierci Oberyna Martella; Joffrey został otruty przez Olennę Tyrell i Petera Baelisha (swoja drogą chyba jedyny z tej trójki, który na taki los zasłużył).
          • 45rtg Re: Cersei 08.05.19, 15:17
            profes79 napisał:

> Tommen rzucił się z okna po tym, jak jego matka wysadziła w powietrze Sept Bale
            > or; Myrcella została otruta przez Ellarię Sand w zemście za udział Lannisterów
            > w śmierci Oberyna Martella;

Jakoś tak to brzmi: Friedmann ma weksel Szapira z żyrem Glassa, rewindykator jest Barmsztajn... On daje dwadzieścia procent, franko loco towar jest u Lutmana, tylko ten towar jest zajęty przez Honigmanna z powodu weksel Reuberga
            • dziennik-niecodziennik Re: Cersei 08.05.19, 15:38
              Z takim podejsciem to nawet wieczorynka bedzie zagmatwana smile
            • profes79 Re: Cersei 08.05.19, 15:56
              Podobno ojciec roztrząsał to na jakichś zajęciach; można było na tym niezły interes zbić smile
    • niennte Re: Cersei 13.05.19, 13:14
      Ha! I cóż?
      Nikt nie zabił Cersei tongue_out
      • 45rtg Re: Cersei 13.05.19, 13:28
        niennte napisała:

> Ha! I cóż?
        > Nikt nie zabił Cersei tongue_out

Pewnie po prostu ona na koniec zostanie tą królową, a cała reszta wymrze, albo coś.
        • niennte Re: Cersei 13.05.19, 13:35
          A nie nie, zginęła.
        • czarniejszaalineczka Re: Cersei 13.05.19, 13:45
          zginela
          cegla jej na glowe spadla
          • 45rtg Re: Cersei 13.05.19, 16:02

> zginela
            > cegla jej na glowe spadla

A, czyli jakaś seria głównych bohaterów ginących w wypadkach przy pracy. Ten Darth Maul też jakoś tak bez sensu.
      • mrs.solis Re: Cersei 13.05.19, 18:37
        Ja mysle, ze Cersei wykopie sie spod tych cegiel, zeby Tyrion mogl ja dobic.
        • czarniejszaalineczka Re: Cersei 13.05.19, 20:32
          big_grin
        • 45rtg Re: Cersei 14.05.19, 09:57
          mrs.solis napisała:

> Ja mysle, ze Cersei wykopie sie spod tych cegiel, zeby Tyrion mogl ja dobic.

Dopóki nie ma ciała...
        • profes79 Re: Cersei 14.05.19, 10:13
          Ja twierdzę, że przezyje Greyjoy bo też nie było widac momentu śmierci (co prawda z bebechami na wierzchu może mieć problem ale nie takie cuda ten serial widział...)
    • yennefer.00 Re: Cersei 14.05.19, 10:32
      Szkoda, że Cersei nie rozwaliła tej bandy gupkow, byłoby przynajmniej ciekawiejwink Po ostatnich odcinkach już tylko jej mogłam kibicować, bo serio nie ma komu
    • cruella_demon Re: Cersei 14.05.19, 10:36
      Zmarnowali potencjał na taką fajną śmierć.
      Na tych schodach, jak Góra już zabił maestra a ona schodziła, wystarczyłoby żeby ogar tylko wyciągnął rękę i przeszył ją mieczem, nie odwracając się, tylko patrząc zimno i z pogardą na Górę <gace to face>.
      Kurtynabig_grin
      • 45rtg Re: Cersei 14.05.19, 10:47
        cruella_demon napisała:

> Na tych schodach, jak Góra już zabił maestra a ona schodziła, wystarczyłoby żeb
        > y ogar tylko wyciągnął rękę i przeszył ją mieczem, nie odwracając się, tylko pa

Widać to był nieogar.
      • kanna Re: Cersei 14.05.19, 12:20
        Cersei miała dobrą śmierć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka