08.05.19, 18:46
Kobiety drogie, nie mam czasu na przeglądanie prasy fachowej i specjalistycznej - czy to imię ma jakąś królewsko-celebrycką historię? Orientuje się ktoś może? Na początku myślałam, że to skrót - ale chyba nie, skoro oficjalnie napisali...
Obserwuj wątek
    • krowa_morska Re: Archie 08.05.19, 18:54
      Chyba Archibald?
      • mildred.pierce Re: Archie 08.05.19, 19:15
        W oświadczeniu dali Archie. Nie wiem, czy oni pokażą akt urodzenia tak jak William i Kate pokazywali przy każdym swoim dziecku.Wtedy by było wiadomo, czy to skrót od Archibalda, czy ma normalnie po prostu takie skrócone. Widziałam gdzieś informację, że w jakimś mieście Archie był na 7 miejscu w zeszłym roku wśród nadawanych imion, więc w Wielkiej Brytanii to chyba funkcjonuje nie tylko jako zdrobnienie.
      • boo-boo Re: Archie 08.05.19, 20:19
        Nie- Archie.
    • tairo Re: Archie 08.05.19, 18:54
      To jest skrót od Archibalda, który od pewnego czasu jest nadawany jako pełnoprawne imię i dość popularny (aktualnie w pierwszej 20), coś jak w Polsce Kuba, Pola albo Lena.
      Nie ma królewskiej historii, czy celebrycką - nie mam pojęcia.
    • al_sahra Re: Archie 08.05.19, 19:34
      > - czy to imię ma jakąś królewsko-celebrycką historię?

Królewską nie, ale celebrycką odrobinę.

Archie Leach:
      https://3.bp.blogspot.com/-XMq6vWGwBu4/TarTxsy_TsI/AAAAAAAABCA/ON0kluWYNIc/s320/Cary+Grant.jpg
      • ginger.ale Re: Archie 08.05.19, 19:46

Ten Archibald vel Cary Grant był gwiazdą filmową, a nie celebrytą..
        • al_sahra Re: Archie 08.05.19, 19:51
          ginger.ale napisała:

>
          > Ten Archibald vel Cary Grant był gwiazdą filmową, a nie celebrytą..

Znane gwiazdy filmowe to właśnie przykład celebrytów. Oczywiście są też osoby znane wyłącznie z tego, że są znane, ale to nie wyczerpuje definicji słowa celebryta.
      • kadfael Re: Archie 08.05.19, 19:54
        A mnie się kojarzy z Archibaldem Cravenem z "Tajemniczego ogrodu"
        • dziennik-niecodziennik Re: Archie 08.05.19, 20:11
          A mi z Archiem z komiksow big_grin
        • monia.i Re: Archie 08.05.19, 21:25
          kadfael napisała:

> A mnie się kojarzy z Archibaldem Cravenem z "Tajemniczego ogrodu"
          Też mi się tak od razu skojarzyło smile
      • joanna266 Re: Archie 08.05.19, 20:16
        Boziu jak piękny... zapomniałam o nim wink
    • saskia44 Re: Archie 08.05.19, 19:51
      Archie Harrison Mountbatten-Windsor, tak nazywa sie oficjalnie dziecko wiec nie jest to skrot. Imie nie ma krolewskich konotacji, jest ostatnio popularne wsrod ludu. Bardzo mi sie wybor podoba i wlasnie brak tytulu takze.
      • karme-lowa Re: Archie 08.05.19, 20:18
        Pytam bo nie wiem. Skąd Mountbatten?
        • ira_08 Re: Archie 08.05.19, 20:26
          To nazwisko, jakie przyjął książę Filip, bo jego rodowe (Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg) się w Anglii po wojnie niezbyt podobało tongue_out A, że dzieci królowej nie odziedziczyły nazwiska po ojcu, a po matce (co z kolei nie podobało się jemu), dodali im człon Mountbatten.
        • baltycki Re: Archie 08.05.19, 20:33
          "Przed rokiem 1917 brytyjska rodzina królewska w ogóle nie miała, czy też nie posługiwała się nazwiskiem. Dopiero król Jerzy V podjął decyzję o tym, by jego najbliżsi przyjęli za swoje oficjalne nazwisko Windsor, zaczerpnięte z nazwy rodzinnego zamku Windsor. Królowa Elżbieta II dokonała drobnej zmiany w zasadzie ustalonej przez swojego pradziadka. Zdecydowała, że jej rodzina będzie nosić nazwisko Mountbatten-Windsor, odpowiadające połączeniu nazwisk jej i jej męża."

• karme-lowa Re: Archie 08.05.19, 22:11
            Dziękuję za wyjaśnienie😘
    • forumologin Re: Archie 08.05.19, 20:20
      lepszy od Archiego jest Harry's son na drugiesmile po poczatkowym zdziwieniu stwierdzam ze fajnie.
      • damartyn Re: Archie 08.05.19, 20:43
        Pierwsze skojarzenie z kotem mojej sąsiadki big_grin, a drugie z Archie Mitchellem z opery mydlanej EastEnders.
        • boo-boo Re: Archie 08.05.19, 21:04
          Ulubiona zabawka- pies mojego syna ma na imię Archie. Sam go tak nazwał smile
    • 18lipcowa3 Re: Archie 08.05.19, 20:57
      Brzydkie imię, dla mnie jakies takie zdrobione... ? ale ich sprawa.
      • ania_2000 Re: Archie 08.05.19, 22:25
        czy ja wiem...Archie. takie pulchne imie.
        cos jak Georgie.
        Georgie-Porgie

• vessss Re: Archie 08.05.19, 22:28
        Dla mnie też okropnie, jak Józio Windsor..nie lubię też po prostu tego imienia. No ale to nie moje dziecko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka