hanusinamama 28.05.19, 21:56 Oglądacie...ja własnie wyszłam jak do zwierzkaów strzelali...i ci ludzie wysiedlani z domów...niby wiedziałam ze tragedia była ale dopiero jak sie ogląda widać jak wielka... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bardzo-dobry-kochanek Re: Czarnobyl serial. CD 28.05.19, 22:04 Wystarczy poczytać i mieć trochę wyobraźni. Bez filmów wojennych też byś nie wiedziała, że wojna to jednak wielka tragedia a nie taka sobie tragedia? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Czarnobyl serial. CD 28.05.19, 22:20 Akurat tym sie nie interesowałam. Jak był wybuch miałam 3 lata. Nie wiedziałam co spotkało strażaków. Co sie stało z gornikami kopiącymi pod elektrownią. O żołnierzach, ktory zrzucali napromieniowany grafit z dachów. Tak wiedziałam, ze ludzi ewakuowano...ale jak widzisz scene kiedy wywożą siłą 80 babcie (ktora na tej wsi całe zycie spedziła). NO tak robi wrażenie...widać moje horyzonty są bardzo wąskie. A wyobraźni nie mam...też tak bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
bardzo-dobry-kochanek Re: Czarnobyl serial. CD 28.05.19, 22:42 hanusinamama napisała: ale jak widzisz scene kiedy wywożą siłą 80 babcie (ktora na t > ej wsi całe zycie spedziła). NO tak robi wrażenie Ciekawe czy większe wrażenie zrobiłby film dokumentalny, czy fabularny? Bo w fabularnym dużo zależy od gry aktorów, scenarzysty, dekoracji, efektów specjalnych itp. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Czarnobyl serial. CD 28.05.19, 22:45 Dobra rozumiem ze dyskutujesz a nie widziałes?? Odpowiedz Link Zgłoś
bardzo-dobry-kochanek Re: Czarnobyl serial. CD 28.05.19, 23:17 hanusinamama napisała: > Dobra rozumiem ze dyskutujesz a nie widziałes?? Nie widziałem i nie mam zamiaru oglądać filmu fabularnego brytyjsko-amerykańskiego o Czarnobylu. W filmie fabularnym zawsze coś uwypuklą a coś innego zmarginalizują, dla gospodyń domowych wplotą jakiś wątek miłosny, dla kanapowych maczo jakieś krwawe sceny itp, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
manon.lescaut4 Re: Czarnobyl serial. CD 28.05.19, 23:22 Nie gadaj głupot. Nie chcesz oglądać, to nikt Cię do tego nie zmusza, ale nie wyrabiaj sobie opinii na temat czegoś, czego nie widziałeś. W dodatku bzdurnych. Odpowiedz Link Zgłoś
bardzo-dobry-kochanek Re: Czarnobyl serial. CD 28.05.19, 23:33 manon.lescaut4 napisał(a): > Nie chcesz oglądać, to nikt Cię do tego nie zmusza, ale nie w > yrabiaj sobie opinii na temat czegoś, czego nie widziałeś. W dodatku bzdurnych. Czytałem pełne zachwytu opinie na temat gry o tron. Pooglądałem trochę i te opinie okazały się bzdurne Odpowiedz Link Zgłoś
manon.lescaut4 Re: Czarnobyl serial. CD 28.05.19, 23:36 To faktycznie porównanie Choć Gry o tron nie widziałam ani fragmentu i nie mam zamiaru. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Czarnobyl serial. CD 28.05.19, 23:36 Tak, tak, oczywiście masz rację. To całkowicie identyczny przypadek. Kilka sezonów serialu Fantasy mini - serial.oparty na autentycznej historii Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Czarnobyl serial. CD 28.05.19, 23:38 Manon, widzę, że mamy podobne przemyślenia. Ja obejrzałam kilka (2 może 3) odcinki 1.sezonu Gry o tron i faktycznie mnie nie zachwyciła. Nie mój klimat Odpowiedz Link Zgłoś
manon.lescaut4 Re: Czarnobyl serial. CD 28.05.19, 23:46 Na to wychodzi Ja czasem sobie myśle, ze może by spróbować i dać szanse, ale... eee jest wiele ciekawszych rzeczy do obejrzenia. Ja po prostu nie lubię fantasy, nawet Władca Pierścieni mnie wynudził i uśpił Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Czarnobyl serial. CD 28.05.19, 23:53 manon.lescaut4 napisał(a): > Ja po prostu nie lubię fant > asy, nawet Władca Pierścieni mnie wynudził i uśpił Siostro! Uśpić może mnie nie uśpił (widziałam tylko I część), ale jedyne wspomnienie z kina to obolałe od długiego siedzenia pośladki Odpowiedz Link Zgłoś
manon.lescaut4 Re: Czarnobyl serial. CD 29.05.19, 00:01 Haha, tak właśnie, w kinie! Troszkę sobie pospalam Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Czarnobyl serial. CD 29.05.19, 00:33 Aleś popłynął porównaniem... Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Czarnobyl serial. CD 28.05.19, 23:27 Zwłaszcza ten wątek miłosny- już 4 odcinki wyemitowane a tu jedyny wątek "miłosny" to opieka żony nad umierającym strażakiem - akurat ściśle oparty na jej wspomnieniach. Krwawa scena? To chyba strzelanie do zwierząt domowych Odpowiedz Link Zgłoś
bardzo-dobry-kochanek Re: Czarnobyl serial. CD 28.05.19, 23:43 daniela34 napisała: > Zwłaszcza ten wątek miłosny- już 4 odcinki wyemitowane a tu jedyny wątek "mił > osny" to opieka żony nad umierającym strażakiem - akurat ściśle oparty na jej w > spomnieniach. Wspomnienia się zacierają a ludziom zdarza się idealizować swoje przeżycia. W filmie odgrywa to aktor na podstawie scenariusza i zaleceń reżysera. Rosja a USA czy Anglia, to różne cywilizacje i zachodnim aktorom nigdy nie uda zagrać tego dobrze. A że wielu osobom się podoba ten serial? No cóż, wielu innym się pewnie nie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Czarnobyl serial. CD 28.05.19, 23:49 Pewnie, ale pisanie o wyimaginowanych wątkach romansowych i krwawych scenach to nie jest przejaw zdrowego krytycyzmu tylko argumenty z palca wyssane. Natomiast rozumiem argument, że zachodni aktorzy nie zagrają dobrze "ludzi Wschodu". Rozumiem, co nie znaczy, że się z nim zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Czarnobyl serial. CD 29.05.19, 00:34 Nie widziałeś nie pisz. Piszesz bzdury. Nie ośmieszaj się dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Czarnobyl serial. CD 29.05.19, 00:36 I jeszcze wielu sie wypowie mimo ze nie widziało....te wypowiedzi bedą najcenniejsze... Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Czarnobyl serial. CD 29.05.19, 00:33 Ale nikt ci nie karze...ale tu dyskusja o tym serialu. Halo tu Ziemia!!! I nie nie ma wątku miłosnego. Mało oglądasz seriali brytyjskich skoro tak piszesz... Odpowiedz Link Zgłoś
bardzo-dobry-kochanek Re: Czarnobyl serial. CD 29.05.19, 02:30 hanusinamama napisała: > Ale nikt ci nie karze O zbrodni i karze też był film >Mało oglądasz seriali brytyjskich skoro tak piszesz... Prawda. Ale brytyjsko-amerykańskich jeszcze mniej oglądam Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Czarnobyl serial. CD 29.05.19, 09:24 Proponuje mimo wszystko zobaczyc a potem sie wypowiadać. Jak zaczynałam oglądać, uwazałam ze bez sensu bo: krecony przez Brytyjczyków, bo mówią po angielsku...po 10 minutach filmu juz mi nie przeszkadzał język wcale. Film zrobiony z wielkim smakiem. Nie ma żadnych wątków miłosnych. Ja sie nie nastawiałm ze bedzie dobrze a to jest jeden z lepszych seriali jaki widziałam. Powiem ze nie jest wcale "amerykański". Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Czarnobyl serial. CD 29.05.19, 07:28 Tak się składa, że zdecydowanie częściej oglądam dokumenty niż fabuły. O Czarnobylu również. A jednak potwierdzam - serial jest świetny. Więc może najpierw jednak zobacz, a później krytykuj. BTW, też byłam sceptycznie nastawiona. Odpowiedz Link Zgłoś
bardzo-dobry-kochanek Re: Czarnobyl serial. CD 29.05.19, 15:02 gulcia77 napisała: Więc może najpierw je > dnak zobacz, a później krytykuj. > BTW, też byłam sceptycznie nastawiona. No i wychodzi na to że nie chcę ale i tak muszę zobaczyć ten serial Przed chwilą sprawdziłem i są dostępne 4 odcinki na HBO. Muszę się chyba pospieszyć zanim znikną, bo nie wiadomo dlaczego, nie ma możliwości nagrania ich (UPC, dekoder horizon). Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Czarnobyl serial. CD 29.05.19, 15:06 Kurcze, nie wiem dlaczego. Też mam UPC i horizona, ale ostatni raz to finał snookera w Shefield nagrywałam. 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
bardzo-dobry-kochanek Re: Czarnobyl serial. CD 29.05.19, 15:58 gulcia77 napisała: > Kurcze, nie wiem dlaczego. Też mam UPC i horizona, ale ostatni raz to finał sno > okera w Shefield nagrywałam. 😁 Czarnobyl znalazłem używając wyszukiwarki, za pomocą klawiatury po drugiej strony pilota. Programy lecące na bieżąco w HBO da się nagrywać a Czarnobyla dostępnego z archiwum nie da się. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Czarnobyl serial. CD 28.05.19, 22:12 O widzę, że ten odcinek będzie chyba o biorobotach- ich historia zawsze budziła we mnie podziw o grozę jednocześnie Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Czarnobyl serial. CD 28.05.19, 22:17 Tak ale wiesz juz w drugim chyba była taka scena jak ten specjalista prosi Gorbaczowa o zgodę na "zabicie 3 osób"- chodziło o wysłanie 3 techników do wypompowni....I włąsnie Gorbaczow pyta "ale o co mnie prosicie" a on odpowiada "o zgodę na zabicie 3 ludzi"... Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Czarnobyl serial. CD 28.05.19, 22:33 Znałam wcześniej historię 3 z Czarnobyla i nawet różne teorie co do tego. Ale oni ponoć wiedzieli, co im grozi. Natomiast dla mnie historia strażaków z Czarnobyla i pierwszych ofiar jest chyba najbardziej przerażająca. Przeszczepy szpiku, śmierć w męczarniach, zaskakujące przypadki wyzdrowienia niektórych... Ale Krzyk Czarnobyla przeczytałam tylko we fragmentach Odpowiedz Link Zgłoś
barattolina Re: Czarnobyl serial. CD 28.05.19, 22:45 Czwarty odcinek był dla mnie trudny do zniesienia. Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Czarnobyl serial. CD 29.05.19, 09:36 Pamiętam jak w liceum robiłam rozeznanie w tych tematach na warsztaty o promieniowaniu i jego skutkach. Jakoś tak całą młodość bałam się tego mitycznego promieniowania panicznie i dopiero jak szukałam materiałów to okazało się, że nawet w Czarnobylu promieniowanie jako bezpośrednią przyczynę zgonu podano w przypadku zaledwie kilku osób. Był oczywiście opis dawek i późniejszych skutków, statystyki raka itd, ale na chorobę popromienną nie licząc bomb atomowych tylko wypadki w labolatoriach, jeden bardzo tragiczny na rosyjskiej łodzi podwodnej i dwa wypadki w Czarnobylu i na 5 mile island umarło kilkunastu ludzi. Szczerze mówiąc nie wiem czy te statystyki wzrosły przy Fukushimie. Oglądałam kilka dokumentów o Czarnobylu i żaden nie był tak dramatyczny jak to opisują w serialu. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Czarnobyl serial. CD 29.05.19, 09:47 Według źródeł na chorobę popromienną po wybuchu w Czarnobylu zmarło 28 osób, zachorowało - 134. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Czarnobyl serial. CD 29.05.19, 09:52 Ale tutaj pokazani byli tylko strażacy (oni umierali w meczarniach, bo ich ciałos ie rozpadało a nie mozna było podac morfiny, bo żyły pękały). Natomiast reszta nie. Było pytanie czy ktoś potem pomoże górnikom (umarło ich około 80 na raka), była pokazana prowizroka w ochronie żołnierzy, ktorzy usuwali skutki awarii. Dziecko, ktore umarło 3 dni po pordzie (matka była we wczesnej ciazy jak siedziała przy męzu strazaku w strażaku). Poza tym pokazana tragedia tysiecy ludzi nagle wysiedlonych. Czy 80letniej babci, ktora całe zycie spedziła w jednej wsi i musi wyjechać. To były tragedie... Odpowiedz Link Zgłoś
janja11 Re: Czarnobyl serial. CD 29.05.19, 10:18 Od lat żaden serial tak mnie nie wciągnął. Czekam na każdy kolejny odcinek. Historia katastrofy, która wstrząsnęła światem i była wielką nauką pokory dla człowieka. Katastrofa znana z oficjalnych medialnych wiadomości, tutaj została pokazana jako dramat konkretnych ludzi. Nawet jeśli autorzy wprowadzają wątki fabularne, to są to autentyczne tragedie. Tam naprawdę narażano ludzie życie ( z czasem już bardzo świadomie), aby ograniczać skutki katastrofy. Pamiętam film dokumentalny o katastrofie, w którym pokazano te dzieciaki ze szkoły, które przywieziono, aby zrzucały grafit z dachu. Takich historii nie da się zapomnieć. Awaria w Czarnobylu i tak trafiła na sprzyjający czas i ludzi, którzy mimo wszystko mieli na tyle otwarte umysły, aby w odpowiednim czasie zareagować. Takie wydarzenie za czasów wcześniejszych sekretarzy-dyktatorów zakończyłoby się globalną katastrofą. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Czarnobyl serial. CD 29.05.19, 16:31 Bardzo dobry serial. Dość dosłowny i jak na razie odpowiada temu co o awarii już wiadomo. Z tego co kojarzę to nawet postać tej żony strażaka jest oparta na realnej kobiecie. Należy jednak pamiętać, że to nie dokument. PS. Stellana Skarsgårda nie poznałam w ogóle. Tak się zmienił, czy charakteryzacja? Odpowiedz Link Zgłoś
bardzo-dobry-kochanek Re: Czarnobyl serial. CD 29.05.19, 16:45 kropkacom napisała: Z tego co kojarzę to nawet postać tej żony strażaka jest oparta na r > ealnej kobiecie. Aktorka nawet podobna. Ale fryzura za ładna. Odpowiedz Link Zgłoś
zlota.ptaszyna Re: Czarnobyl serial. CD 29.05.19, 16:51 ale ta aktorka w ogole nie zrobiona, ani krzty makijazu, ta zona na zdjeciu niezle napacykowana, jak kazda Rosjanka zreszta, brzydko ze nie zadbali w filmie o takie oczywistosci! Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Czarnobyl serial. CD 29.05.19, 16:57 Argument miałby sens tylko że: aktorka w tej scenie obudzona w środku nocy dotarła do szpitala do męża- ofiary wybuchu. Postać rzeczywistą jest na zdjęciu z jakiejś akademii bądź uroczystości (o czym swiadczy kostium i kwiaty w rece) Odpowiedz Link Zgłoś
zlota.ptaszyna Re: Czarnobyl serial. CD 29.05.19, 17:09 Nie zapominaj ze to nie dokument a film, nigdy nie widzialas Sandry Bullock czy Danuty Stenki, bedacej na ekranie w jakiejs kryzysowej sytuacji badz budzacej sie rano w nieskazitelnym makijazu? Poza tym, portfel, dokumenty, ciuchy na zmiane miala a zapomniala by akurat szczoteczki do zebow i pudru? Bez sensu, wielka wpadka tworcow serialu... Odpowiedz Link Zgłoś
zlota.ptaszyna Re: Czarnobyl serial. CD 29.05.19, 17:22 A ta druga aktorka z serialu tak biega z rozwianym wlosem po calej Rosji, ratuje swiat, a jakos miala czas tapete nalozyc ? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Czarnobyl serial. CD 29.05.19, 21:22 Serio do meza poparzonego, w szpitalu zabierałabyś puder. Ja portfel bym brała wiadomo. Szczoteczke moze tez (w przebłysku świadomosci) bo nie wiadomo ile w tym szpitalu spedze...ale puder? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Czarnobyl serial. CD 29.05.19, 21:40 Hanusina, daj sobie spokój, nie warto Odpowiedz Link Zgłoś
zlota.ptaszyna Re: Czarnobyl serial. CD 30.05.19, 08:53 Problem w tym ze ona nie ma poparzonego meza tylko gra w wysokobudzetowym filmie gdzie wszyscy sa odpicowani i odstrojeni Jako Rosjanka obowiazkowo musi miec rozowe policzki a tu co...wtopa Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Czarnobyl serial. CD 29.05.19, 16:37 Oglądalam dokument, zapadł mi w pamięć, aż za dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
elle-hivernale Re: Czarnobyl serial. CD 29.05.19, 17:04 Po każdym odcinku mam wrażenie, że mnie napromieniowało od samego oglądania. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Czarnobyl serial. CD 29.05.19, 18:25 Kurcze, wstyd się przyznać, ale ja też. Obejrzenie "Godziny zero", czy " Tuż przed tragedią" tego wrażenia nie dawało. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Czarnobyl serial. CD 29.05.19, 22:32 Mam to samo. Przed chwilą oglądałam 4 odcinek i czuję się lekko chora. Odpowiedz Link Zgłoś
zlota.ptaszyna Re: Czarnobyl serial. CD 30.05.19, 08:54 Po seansie Kaszpirowskiego tez tak mialas? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Czarnobyl serial. CD 30.05.19, 09:00 Siła tego serialu to, że oglądamy coś o czym słyszeliśmy i czytaliśmy, a nie umieliśmy sobie tego wyobrazić. Wybicie iluś set zwierząt domowych? No cóż, trzeba było to zrobić. Kiedy jednak zobaczymy jak to mogło wyglądać to w pewnym momencie przychodzi zwątpienie. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Czarnobyl serial. CD 30.05.19, 09:13 Ja mam niewyraźne wspomnienia z dzieciństwa. Pamiętam, że to był piękny, słoneczny maj, a rodzice zabrali mnie do przychodni bym wypiła jakieś paskudztwo (płyn Lugola). Wydawało się to wtedy tak szalenie ważne, że do dzisiaj mam w pamięci tamte chwile, choć miałam wtedy mniej niż 5 lat. Choć mam pamięć tamtych wydarzeń nigdy nie zastanawiałam się jak katastrofa Czarnobyla wyglądała od strony Ukraińskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
bardzo-dobry-kochanek Re: Czarnobyl serial. CD 30.05.19, 21:51 kropkacom napisała: Wybicie iluś set zwierząt domowych? No cóż, trzeba było to zrobić. A u nas nie trzeba tego robić a chcą wybić 185 krów. fakty.tvn24.pl/ogladaj-online,60/minister-chce-wybicia-poldzikiego-stada-krow-aktywisci-protestuja,938878.html Odpowiedz Link Zgłoś
tryggia Re: Czarnobyl serial. CD 29.05.19, 22:49 Mam to samo. Bezdechy i ból głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
vre-sna Re: Czarnobyl serial. CD 30.06.19, 08:42 No to mam inne odczucia Np przeszkadza mi angielski, przez to jednak odbieram to jako wizualizacje a nie prawde w czasie rzeczywistym Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Czarnobyl serial. CD 30.05.19, 20:28 jestem psychofanką tego serialu. uważam go za najlepszy serial tego roku. z niedosytu słucham sobie podcastu o tym serialu - godzinne rozmowy z jego twórcą - nagrywane po każdym odcinku. jest na Spotify'u. Odpowiedz Link Zgłoś
bardzo-dobry-kochanek Re: Czarnobyl serial. CD 30.05.19, 21:44 claudel6 napisała: > jestem psychofanką Był taki film "Psychofanka". Odpowiedz Link Zgłoś
janja11 Re: Czarnobyl serial. CD 31.05.19, 15:04 Ciekawy wywiad w nawiązaniu do serialu. natemat.pl/273779,serial-czarnobyl-online-hbo-jak-z-awaria-radzono-sobie-w-polsce-wywiad Rozmowa z prof. dr hab. Stanisławem Chibowskim z UMCS w Lublinie "Kiedy pojawiliśmy się w poniedziałek w pracy, nasz sprzęt zaczął pokazywać bardzo wysokie promieniowanie tła. (...)promieniowanie z przestrzeni kosmicznej zawsze do nas dociera i poziom jego w naszych warunkach był zwykle na poziomie około 30 impulsów na minutę. Wtedy to tło wzrosło do kilku tysięcy. " "Jednak po dwóch dobach ten płyn Lugola bardziej zaszkodził, niż pomagał." i dalej "Po pochodzie przyszli do nas rodzice z dziewczynką, która miała bujne, kręcone włosy. Chcieli żebyśmy ją zmierzyli naszymi przyrządami, a mieliśmy je wtedy lepsze niż Sanepid. Okazało się, że w głowie ma źródełko promieniotwórcze. Aż tyle jej głowa wchłonęła kurzu z pierwiastkami promieniotwórczymi. " Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Czarnobyl serial. CD 29.06.19, 18:57 Mam nadzieję, że po pomiarach dokładnie dziewczynkę ogolono do zera. Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Czarnobyl serial. CD 29.06.19, 18:58 Nie wiedziałam, że pozbywano się też zwierząt. Będzie drugi sezon? Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Czarnobyl serial. CD 30.06.19, 08:34 Dla zainteresowanych polecam "Czarnobylską modlitwę" -reportaż S. Aleksiejewicz. Tam jest cały serial plus o wiele więcej na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
vre-sna Re: Czarnobyl serial. CD 30.06.19, 08:39 No ale pewne dzialamia maja logiczne wytlumaczenie, choc tez nie zgadzam sie z nimi Odpowiedz Link Zgłoś