10.06.19, 13:49
Nawet nie próbuję zrozumieć. Człowiek miał rodzinę, dzieci i nagle jest sam, ze świadomością, jaką straszną śmiercią zginęli jego najbliżsi.
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,24882893,wypadek-pod-szczecinem-na-a6-wsrod-ofiar-smiertelnych-rodzina.html#s=BoxOpLink
Nie wiem, czy można się podnieść.
Obserwuj wątek
    • milva24 Re: Koszmar 10.06.19, 13:52
      Straszna sytuacja sad
      • tiszantul Re: Koszmar 10.06.19, 13:57
        > Straszna sytuacja sad

straszniejsza niż śmierć 10 osób pojedynczo w oddzielnych wypadkach?
        • dzikka Re: Koszmar 10.06.19, 14:01
          Zwolennik pisu to jednak stan, miałam napisać umysłu, ale umysłu brak. jakim trzeba być baranem aby pod takim postem bawić się w durne dywagacje. Piszesz aby zaistnieć?
        • slonko1335 Re: Koszmar 10.06.19, 14:02
          tak, utrata całej rodziny na raz ze świadomością, że zginęła w męczarniach owszem straszniejsza niz 10 pojedynczych wypadków ...
    • myfaith Re: Koszmar 10.06.19, 13:55
      Większość ludzi podnosi się po tragediach jakie je spotykają. Mam nadzieję, że jemu też się to uda - dla Jego dobra. Choć zapewne miną lata.

P.S Ja nie nie mogę zrozumieć jak mógł wybuchnąć pożar, karambole się zdarzają a jednak rzadko kiedy jest pożar.
      • tiszantul Re: Koszmar 10.06.19, 13:57
        > P.S Ja nie nie mogę zrozumieć jak mógł wybuchnąć pożar, karambole się zdarzają
        > a jednak rzadko kiedy jest pożar

"rzadko kiedy" to znaczy od czasu do czasu jest i właśnie wczoraj był
      • bigzaganiacz Re: Koszmar 10.06.19, 15:26
        P.S Ja nie nie mogę zrozumieć jak mógł wybuchnąć pożar, karambole się zdarzają a jednak rzadko kiedy jest pożar.

nowy EKOLOGICZNy czynnik chodniczy w klimatyzacji
        • katja.katja Re: Koszmar 10.06.19, 15:28
          Poważnie? Nie znam się na samochodach.
        • milka_milka Re: Koszmar 10.06.19, 15:34
          Niestety podejrzewam, że tak.
        • 1matka-polka Re: Koszmar 10.06.19, 16:13
          "nowy EKOLOGICZNy czynnik chodniczy w klimatyzacji"
          Czyli od dzis samochody naprawde beda sie palic, jak na amerykanskich filmach...
        • myfaith Re: Koszmar 10.06.19, 18:09
          To już nie r134a ???
          • milka_milka Re: Koszmar 10.06.19, 18:19
            Nie. Jest coś takiego: www.google.pl/amp/s/autokult.pl/11721,nowy-czynnik-do-klimatyzacji-cichy-zabojca%3famp=1
            • myfaith Re: Koszmar 10.06.19, 19:33
              No to to jest q...o to teraz skład w gaśnicach powinni zmienić i jak to gasić??

milka_milka napisała:

> Nie. Jest coś takiego: www.google.pl/amp/s/autokult.pl/11721,nowy-czynnik-do-klimatyzacji-cichy-zabojca%3famp=1
              >
              • milka_milka Re: Koszmar 10.06.19, 19:46
                Nie wiem. Ja planuję przeróbkę układu klimatyzacji w samochodzie i wpuszczenie starego czynnika.
                • milka_milka Re: Koszmar 10.06.19, 19:47
                  Bo też mam to ... pod maską.
                • myfaith Re: Koszmar 10.06.19, 20:10
                  No ale z tego co zalinkowałaś wygląda na to, że legalne (wlanie starego czynnika) nie będzie ....z drugiej strony jak masz samochód po-gwarancji to ci mogą ...

Tylko z uzupełnianiem będzie problem skoro trzeba bo będzie sprowadzać dajmy na to z Ameryki Płd sad

milka_milka napisała:

> Nie wiem. Ja planuję przeróbkę układu klimatyzacji w samochodzie i wpuszczenie
                  > starego czynnika.
                  >
                  • milka_milka Re: Koszmar 10.06.19, 20:16
                    U nas jeszcze jest legalne. A samochód mam już po gwarancji.
              • barattolina Re: Koszmar 10.06.19, 20:00
                Strażacy już mieli na ten temat szkolenia ze 3-4 lata temu.
                • myfaith Re: Koszmar 10.06.19, 20:12
                  Strażacy tak a co ze zwykłymi kierowcami ? Przecież przeciętny właściciel samochodu kupionego po 2016 nie ma zielonego pojęcia z czym jeździ

barattolina napisała:

> Strażacy już mieli na ten temat szkolenia ze 3-4 lata temu.
                  • barattolina Re: Koszmar 10.06.19, 20:29
                    To prawda niestety.
      • 35wcieniu Re: Koszmar 10.06.19, 15:52
        W takim upale i po zderzeniu, gdzie nie wiadomo co sie tam pouszkadzalo, co powyciekalo itd. naprawde o pozar nietrudno.
    • tiszantul Re: Koszmar 10.06.19, 13:56
      Wypadki samochodowe to nie ewenement, a codzienność. I tak jest znacznie lepiej niż kiedyś
      • hummorek Re: Koszmar 10.06.19, 14:00
        Powiedz sobie to w chwili, gdy dotknie Cię taka tragedia (nie życzę!).
      • astomi25 Re: Koszmar 10.06.19, 14:05
        Jechalam wczoraj ta droga nad morze, jakies pol godziny przed tym wypadkiem. Przyjaciolka do mnie pozniej zadzwonila i pytala czy zostajemy czy wracamy, bo autostrada zablokowana w 2 kierunkach. Na przeciwleglym pasie tez byl wypadek, ktory spowodowali gapie. Wracalismy wiec pozniej niz to bylo zamierzone, dopiero po tym jak odblokowali droge w strone Szczecina. Miejsce wypadku, te spalone wraki aut...przerazajacy widok. Mialam gule w gardle i jakos nie moge sie otrzasnac. To moglismy byc my...
        Straszna tragedia, bardzo wspolczuje rodzinom ofiar.
    • slonko1335 Re: Koszmar 10.06.19, 14:01
      Niestety. Wczoraj podawali, że wśród ofiar nie ma dzieci, dzisiaj takie wieścisad Tragedia.
      • barattolina Re: Koszmar 10.06.19, 17:12
        Dzieci bardziej szkoda, czy o co chodzi?
        • ck2 Re: Koszmar 10.06.19, 21:34
          Prawda?
        • slonko1335 Re: Koszmar 11.06.19, 07:28
          Tak, dzieci mi bardziej szkoda i tak dla mnie niewyobrażalną i największą tragedią jest utrata dziecka.
    • 45rtg Re: Koszmar 10.06.19, 15:43
      Hm. Ciekawe, że samochód pod kabiną tej spalonej ciężarówki stoi równo bokiem.
    • 21mada Re: Koszmar 10.06.19, 15:55
      Kosz!
      W jakim celu ludzie umieszczają takie wątki?
      • milka_milka Re: Koszmar 10.06.19, 15:59
        Bo mają w głowach coś więcej niż zastanawianie się nad poderwaniem faceta, własną urodą i sprzątaniem mieszkania w lecie.
        • 45rtg Re: Koszmar 10.06.19, 16:06
          milka_milka napisała:

> Bo mają w głowach coś więcej niż zastanawianie się nad poderwaniem faceta, włas
          > ną urodą i sprzątaniem mieszkania w lecie.

Ten wątek nie jest jakoś specjalnie głębszy intelektualnie od takiego o urodzie lub sprzątaniu. Ale jak kto ma potrzebę okazania emocji, to czemu nie.
          • milka_milka Re: Koszmar 10.06.19, 16:11
            Może. Ale mada jest monotematyczna. I nudna.
        • 21mada Re: Koszmar 10.06.19, 17:14
          I co - lepiej się poczułaś ze to nie ciebie spotkała tragedia? Nie cierpię takich hien, co każda zła wiadomością jako pierwsze lecą się podzielić.
          • milka_milka Re: Koszmar 10.06.19, 17:52
            Nic nie zrozumiałaś. Nie dziwi mnie to.
    • tryggia Re: Koszmar 10.06.19, 16:20
      Koszmar. Kilka lat temu w Gdyni w wypadku zginęło 3 braci, matka już też nie żyje...
      Koszmar, koszmar.
    • barattolina Re: Koszmar 10.06.19, 18:41
      Dziś prokurator postawił zarzuty kierowcy tira.
      A ja jestem ciekawa czy ktoś odpowie za fatalne oznakowanie tej części autostrady.

W tym miejscu są roboty drogowe. Wypadek był tuż za wzniesieniem. Przed wniesieniem są tylko lakoniczne znaki o robotach - żadnego ostrzeżenia przed korkami. Jest tak ze wjeżdża się na most/wiadukt i dopiero jak się na niego wjedzie człowiek zaczyna hamować bo widzi stojące samochody. Tam powinnienem migać cały zestaw żółtych świateł na wzór niemieckiego ostrzeżenia „stau”. Ten tir nie wyhamował. Po prostu. Nie pierwszy zreszta. Ja jechałam tamtędy dzień wcześniej i musieliśmy zjechać na pas rezerwowy bo jechał na nas tir który nie mógł wyhamować. Dokładnie w tym samym miejscu !!!!!! Gdyby nie to ze on tez mogl zmienić pas na lewy, wpierniczyłby by się w nas na sto procent.
      O czym to świadczy ? Coś tam jest nie halo.

Jestem ze Szczecina i znam ta drogę na wylot. To nie jest jakaś tam wąska dróżka tylko miejsce gdzie A6 zmienia się na S3. Całe południe Polski tamtędy jeździ i połowa Szczecina w drodze nad morze.

• 45rtg Re: Koszmar 10.06.19, 19:31
        barattolina napisała:

> Dziś prokurator postawił zarzuty kierowcy tira.
        > A ja jestem ciekawa czy ktoś odpowie za fatalne oznakowanie tej części autostra
        > dy.

Obawiam się, że to może nie być kwestia oznakowania. Ten wypadek zdarzył się zaraz za wjazdem, dobrze widzę? Samochód przed ciężarówką jest niemal nie zgnieciony, więc nie było silnego uderzenia. Z tego, co widać na zdjęciach, wynikałoby, że ta osobówka wjeżdżała na A6 przed ciężarówką i zabrakło jej dosłownie kilku metrów. Ciężarówka zgarnęła ją prawym rogiem za lewy tylny błotnik i "położyła" sobie na masce, a rozszczelnienie czegoś wrażliwego w pchanym w ten sposób samochodzie, tudzież iskry od czegokolwiek to już żaden problem.

Oczywiście mogę się mylić, no ale tak to wygląda.

• barattolina Re: Koszmar 10.06.19, 19:58
          Nie, nie za wjazdem, to było tuż za wiaduktem kolejowym.
          Tam nie ma żadnego węzła. Nikt się nie włączał, ani nie zjeżdżał.
          Dopoki nie dojedziesz do wiaduktu na wzniesieniu to nie widzisz drogi przed sobą i co się na niej dzieje.

• aware Re: Koszmar 10.06.19, 20:06
            Jakiej płci były dzieci?
            • milka_milka Re: Koszmar 10.06.19, 20:10
              A jakie to ma znaczenie???
            • aquella Re: Koszmar 10.06.19, 21:04
              Dwie dziewczynki ( 2ga i 7ma klasa) i chłopczyk z zerówki
          • 45rtg Re: Koszmar 10.06.19, 21:07
            barattolina napisała:

> Nie, nie za wjazdem, to było tuż za wiaduktem kolejowym.

Rzeczywiście, po sprawdzeniu widać, że właściwie przy samym drogowskazie z odległościami dla przeciwnego kierunku. Nie aż tak blisko od tego wjazdu, około półtora kilometra. Tym niemniej nadal żaden ze spalonych samochodów nie jest poważnie uderzony, no i ten w poprzek przed ciężarówką. Przepchanie tirem półtorej tony, której przecież nie widać z miejsca kierowcy (w wygłuszonej kabinie, więc i nie słychać za dużo), a jeszcze pod górę, kiedy kierowca spodziewa się, że będzie ciężej, to nie jest wielka trudność. Półtora kilometra zajęłoby minutę. Do zdjęcia opon z felg, zaiskrzenia i podpalenia rozerwanych przewodów paliwowych może wystarczyć.
      • zosia_1 Re: Koszmar 10.06.19, 21:39
        Ten tir w ogóle nie powinien wczoraj jechać. Były zielone świątki, święto, w które samochody ciężarowe mają zakaz poruszania się między 8a 22
        • astomi25 Re: Koszmar 10.06.19, 22:05
          Niektore tiry maja specjalnie pozwolenie na jazde w dni wolne.
        • barattolina Re: Koszmar 10.06.19, 22:09
          Nie powinien, ale jechał.
          To nie było przyczyną wypadku przecież.
        • slonko1335 Re: Koszmar 11.06.19, 07:31
          "Wyłączone od zakazu są również pojazdy m.in. używane przy budowie dróg, przewozie żywych zwierząt, obsługi imprez masowych, przewożące przesyłki pocztowe, przewożące artykuły szybko psujące się i artykuły spożywcze."
          • zosia_1 Re: Koszmar 11.06.19, 21:50
            Tak, ale te wyłączenia nie dotyczyły tego kierowcy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka