Dodaj do ulubionych

Toruń - polećcie restaurację

14.06.19, 10:38
gdzie zjeść smacznie? kuchnia każdasmile ale niezbyt ciężka przy tych temperaturach
Obserwuj wątek
    • grazbed Re: Toruń - polećcie restaurację 14.06.19, 10:41
      Jak Toruń to Kujawy. Jak Kujawy to gęsi. Jak gęsi to Gęsia Szyjasmile
      • joaz Re: Toruń - polećcie restaurację 14.06.19, 11:12
        grazbed napisała:

> Jak Toruń to Kujawy. Jak Kujawy to gęsi. Jak gęsi to Gęsia Szyjasmile
        W Toruniu za powiedzenie, że to Kujawy to można piernikiem dostać prosto w nos smile
        A co lubisz? Tradycyjnie to polecam Sznyt na Winklu (ul. Ducha Św. i Kopernika), miejscowe piwo z wyszynkiem to Olbracht na Szczytnej.
        Włoskie klimaty makaronowe - to Pasta & Basta na Rynku naprzeciwko Ratusza.
        Wegańskie - to nie restauracja ale dobre żarełko Krowazywa na Podmurnej.
        Na Starym Rynku przy ul. Marii Panny fajne żarcie kaukaskie w Osetii.
        Ale jak pójdziesz na Stare Miasto to gdzie nie spojrzysz to znajdziesz jakąś miłą knajpkę.

• bombalska Re: Toruń - polećcie restaurację 14.06.19, 11:38
          Bylam w Osetii. Polecam.
        • grazbed Re: Toruń - polećcie restaurację 14.06.19, 12:01
          Aż sprawdziłam w Wiki:
          Toruń …. Drugie co do wielkości miasto w województwie kujawsko-pomorskim.
          Położone jest nad Wisłą i Drwęcą. Jego prawobrzeżna część leży na Pomorzu, zaś lewobrzeżna znajduje się na Kujawach....

Joaz - a jaka jest wersja Torunian na temat przynależności geograficznej ich miasta?

• 35wcieniu Re: Toruń - polećcie restaurację 14.06.19, 12:12
            Bo to tak jak z Sosnowcem, niby w województwie Śląskim, a przecież Zagłębie i odwieczne konflikty i bóle... big_grin wink

Historycznie jest to Ziemia Chełmińska i za bardzo nie ma z czym tu dyskutować, no ale jest jak jest.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/58/Kujawy_-_mapa.JPG
            • grazbed Re: Toruń - polećcie restaurację 14.06.19, 12:27
              Z mapki wynika, że to skraj Kujaw czyli Wiki jak i Ty macie rację smile.
              Ale tak czy inaczej gęsina zarówno na Ziemi Chełmińskiej jak i na Kujawach warta spróbowania.
          • joaz Re: Toruń - polećcie restaurację 14.06.19, 12:33
            grazbed napisała:

> Aż sprawdziłam w Wiki:
            > Toruń …. Drugie co do wielkości miasto w województwie kujawsko-pomorskim.
            > Położone jest nad Wisłą i Drwęcą. Jego prawobrzeżna część leży na Pomorzu, zaś
            > lewobrzeżna znajduje się na Kujawach....
            >
            > Joaz - a jaka jest wersja Torunian na temat przynależności geograficznej ich mi
            > asta?
            Toruń - to Ziemia Chełmińska. Podgórz swoje własne prawa miejskie ostatecznie utracił w 1938 r. i stał się częścią Torunia.
            >
            >
    • 35wcieniu Re: Toruń - polećcie restaurację 14.06.19, 11:00
      naleśnikarnia Manekin
    • caponata75 Re: Toruń - polećcie restaurację 14.06.19, 11:10
      Jeśli zwykła domowa kuchnia, np. pierogi albo kluski ziemniaczane to Piata Klepka na Podmurnej, jeśli cos bardziej wyszukanego to Chleb i Wino na Starym Rynku, ale koniecznie zrób wcześniej rezerwacje.
    • asia.pelasia Re: Toruń - polećcie restaurację 14.06.19, 11:11
      Manekin- naleśniki pyszne i niedrogie oraz Widelec 🙂
      • asia.pelasia Re: Toruń - polećcie restaurację 14.06.19, 11:12
        Aha, no i Chleb i Wino, ale tam trudno o miejsce, można rezerwować telefonicznie
    • ulla_cebulla Re: Toruń - polećcie restaurację 14.06.19, 11:43
      W Toruniu najlepszą kuchnię ma Monka
      • joaz Re: Toruń - polećcie restaurację 14.06.19, 11:50
        ulla_cebulla napisał(a):

> W Toruniu najlepszą kuchnię ma Monka
        Tez dobry wybór
    • heca7 Re: Toruń - polećcie restaurację 14.06.19, 11:51
      Luizjana. Mój mąż z Warszawy by się tam tylko dla niej wybrał wink a wybredny jest jedzeniowo wyjątkowo.
    • thank_you Re: Toruń - polećcie restaurację 14.06.19, 12:24
      Ze wszystkim knajp w Toruniu, tylko Szeroka 9 zapadła mi w pamiec - co wiecej, z checia bym sie wybrała tak po prostu do niej. Naprawdę, jedzenie wyśmienite.
      • thank_you Re: Toruń - polećcie restaurację 14.06.19, 12:25
        Zreszta spójrz na oceny:

pl.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g274854-d4027200-Reviews-Szeroka_No_9-Torun_Kuyavia_Pomerania_Province_Central_Poland.html
        • panna_lila Re: Toruń - polećcie restaurację 14.06.19, 13:38
          wygląda zacniesmile aż zgłodniałam, ale ceny też wykwintnesmile
        • kosmos_pierzasty Re: Toruń - polećcie restaurację 14.06.19, 15:43
          O, widzę, że się powtórzyłam smile
          W każdym razie potwierdzam.
          • thank_you Re: Toruń - polećcie restaurację 14.06.19, 16:07
            My trafiliśmy do niej przypadkiem i już nigdy więcej nie odwiedziliśmy innej będąc w Toruniu. smile))
    • babcia.stefa Re: Toruń - polećcie restaurację 14.06.19, 12:31
      Monka i Szeroka 9, poza tym nie ma nic ciekawego.
    • sacea Re: Toruń - polećcie restaurację 14.06.19, 15:39
      Restauracji nie kojarzę, ale lody tak, u lenkiewicza.
    • kosmos_pierzasty Re: Toruń - polećcie restaurację 14.06.19, 15:42
      Tu jedliśmy, ale to już jakiś czas temu. Było bardzo ok.
      pl.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g274854-d4027200-Reviews-Szeroka_No_9-Torun_Kuyavia_Pomerania_Province_Central_Poland.html
    • cruella_demon Re: Toruń - polećcie restaurację 14.06.19, 16:22
      Co mogę polecić, gdzie sama jadłam.
      Jeżeli chcesz smacznie regionalnie i niedrogo to polecam Gęsią Szyję. Luizjana knajpa kreolska, z wyprzedzeniem dwudniowym można było zamówić stek z krokodyla wink W Olbrachcie piwo, zwłaszcza piernikowe, natomiast jedzenie serdecznie nie polecam IMO niedobre.
      W widelcu (na Sienkiewicza, to istotne bo są 2) są najlepsze burgery i żeberka w mieście. Chleb i Wino, dobre zwłaszcza tatar, ale niewyszukane.
      Podobno dobra jest Szeroka No.9 i Mistrz i Małgorzata, ale osobiście tam nie jadłam.
      Przyzwoicie i miłe otoczenie Spichrz, choć ja wolę Gęsią Szyję.
      Nie rozumiem fenomenu manekina, w sezonie trzeba czekać w kolejce na stolik, a dla mnie to zwykła jadłodajnia z niezbyt smacznymi naleśnikami.
      • cruella_demon Re: Toruń - polećcie restaurację 14.06.19, 16:24
        Aha lody zdecydowanie u Lenkiewicza.
        • panna_lila Re: Toruń - polećcie restaurację 14.06.19, 19:17
          na lody dziś już nie zdążę, otwarte do 19tej😕....w sumie przy takiej pogodzie lody mogłyby być całodobowe
      • heca7 Re: Toruń - polećcie restaurację 14.06.19, 16:59
        Stek z krokodyla smaczny. Ale rzeczywiście dwa dni wcześniej trzeba zamówić wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka