Dodaj do ulubionych

Wesele bez alkoholu

20.06.19, 20:38
Byliście na takim? Właśnie otrzymaliśmy zaproszenie, para religijna w jakimś obrządku Adwentystów czy coś w tym stylu, obchodzą szabas i takie tam, no i nie piją alkoholu. Więc na weselu z ich kieszeni wódki nie będzie, natomiast jeśli ktoś zapragnie się napić to może. Ale musi przynieść własne.
No i tak sobie myśle, czy to się w ogóle uda. Tzn mi zwisa bo karmię piersią ale na bank znajdą się jakieś wujki Janusze, którzy nie wytrzymają. Pewnie początkowo będą wszyscy trzymać fason a potem hulaj dusza. Więc czy w ogóle ma to sens, to, że młodzi nie kupują tej wódki?
Obserwuj wątek
    • tifa_lockhart Re: Wesele bez alkoholu 20.06.19, 20:42
      Wesele czy z wódką czy bez nie ma sensu. Droga impreza i co najgorsze zmarnowany weekend.
      • jehanette Re: Wesele bez alkoholu 24.06.19, 14:18
        100/100
    • jematkajakichmalo Re: Wesele bez alkoholu 20.06.19, 21:04
      Ja takie wyprawialam. Kto chciał mógł sobie kupic, ale u mnie nie było Januszow i może dlatego nie było problemu. Kilka osób kupiło sobie piwko czy winko i super.
      • piekna_remedios4 Re: Wesele bez alkoholu 20.06.19, 21:56
        A można wiedzieć skąd taka decyzja?
        • jematkajakichmalo Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 10:35
          Jesteśmy niepijacy i już,. Nic specjalnego się za tym nie kryje. Jeżeli ktoś musi bo się udusi to proszę, ale my nie będziemy przykładać do tego ręki.
          • arkanna Re: Wesele bez alkoholu 22.06.19, 15:48
            Dlaczego zalożylaś z góry że ktoś musi bo się udusi. Są osoby między innymi ja które lubią alkohol. Nigdy na weselach się nie kupiłam Ale kieliszek wina do obiadu lub później kilka drinków. Ale to było twoje wesele i twoje zasady. Tak jak i mój wybór czy iść na takie wesele czy zwyczajnie odmówić i złożyć życzenia na ślubie.
            • arkanna Re: Wesele bez alkoholu 22.06.19, 15:50
              Upiłam miało być. I te pogardliwe słowo Janusze. Czyli ktoś nie pasuje to do twoich "ramek" i juz jest Januszem. Słabe.
      • jematkajakichmalo Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 10:43
        A najmocniej przepraszam, myśmy wtedy płacili za ten alkohol, co sobie ktoś zamówił, ale idea była, że nie będzie alkoholu na stole, ciągle do polewania.
        Naprawdę tylko kilka osób zamówiło jakieś pojedyncze trunki, nagle okazało sie, że naprawdę nie trzeba nie wiadomo ile pić. Jak alkohol stoi to wszyscy ciągle polewają i wychodzą z nich potem Janusze.

To inna imprezę wyprawialismy, gdzie każdy sam sobie kupował alko.
      • arabelax Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 12:13
        czyli jednak nie miałaś wesela bez alkoholu, bo ludzie kupili sobie piwo i wino.
        dla mnie mega dziwny pomysł. albo jest alkohol, albo go nie ma w ogole
      • hanusinamama Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 13:33
        TRoche nie rozumiem. Sama nie piję wiec innym nie dam. Rozumiem ze jak panna płoda nie je miesa to nie ma na stole miesa...ale gośc kupić sobie może. Rozumiem ze ktos nie chce wcale alko na weselu...ale wersja jak chce niech sobie kupi wychodzi smiesznie. Alko drogi wiadomo wiec moze to taki sposob na tanie wesele....tyle ze nikt wesela nie musi robić. No ale tez kasy sie tyle od goscie nie uzbiera...
        • jematkajakichmalo Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 16:28
          Akurat kasa to ostatnia rzecz na którą patrzyliśmy.
          Porównanie alkoholu i mięsa trochę od czapy. Poza tym dopisałam, że na weselu my płaciliśmy jak sobie ktoś zamówił. To na innej imprezie każdy zamawiał sobie sam.
          • hanusinamama Re: Wesele bez alkoholu 22.06.19, 12:11
            A ja mowie o opisanym tutaj weselu. Jak ktos chce ić ma sobie przynieść. Dla mnie nie ma problemu zazwyczaj na takich imprezach nie pije, jak juz lampkę wina. I rozumiem ze ze względów np religijnych ktos moze organizować wesele bez alko. Ale wtedy nie ma alko i juz. A nie jak chcesz to sobie weź z domu...
    • daisy Re: Wesele bez alkoholu 20.06.19, 21:05
      Kurde, nie poszłabym. wink
      • katja.katja Re: Wesele bez alkoholu 20.06.19, 23:55
        Ja też nie.
    • 21mada Re: Wesele bez alkoholu 20.06.19, 21:06
      W Anglii to standard że na weselu goście sami kupują sobie alkohol w barze.
      • bardzo-dobry-kochanek Re: Wesele bez alkoholu 20.06.19, 21:09
        21mada napisała:
        > W Anglii to standard że na weselu goście sami kupują sobie alkohol w barze.

Ale to nie jest idea bezalkoholowa ze strony organizatorów, tylko zwykłe skąpstwo.
        • rosapulchra-0 Re: Wesele bez alkoholu 20.06.19, 21:36
          Wesele w Anglii wyglądają zupełnie inaczej niż w Polsce i na pewno nie są powodowane skąpstwem.
          • nickbezznaczenia Re: Wesele bez alkoholu 20.06.19, 21:44
            Zaprzeczaj ile chcesz, ale Anglicy bardzo dokładnie oglądają każdy funt zanim go wydadzą.
            A śmieją się ze Szkotów...
          • sylwus34 Re: Wesele bez alkoholu 20.06.19, 22:36
            A czym, jeśli można wiedzieć.?
          • hanusinamama Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 13:34
            Tak...widziałam gosci z GB na naszym polskim weselu. Najpierw jedli bardzo mało. Jak sie dowiedzieli ze nie muszą płacic za jedzenie to na talerzach im sie nie miesciło a na koniec zapytali czy moga sobie do domu zapakować...
            • bigzaganiacz Re: Wesele bez alkoholu 19.08.19, 11:44
              ą płacic za jedzenie to na talerzach im sie nie miesciło a na koniec zapytali czy moga sobie do domu zapakować...

chcieli umemlanego schabowego wiezc do UK ?
        • 21mada Re: Wesele bez alkoholu 20.06.19, 21:39
          Zgadza się.
      • milka_milka Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 12:33
        Za to u nas na weselach i innych imprezach piją do utraty przytomności. Pewnie nie wszyscy, ale wielu.
        • hanusinamama Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 13:35
          BYłas ostatnio na weselu. Ja w ciag ostatnich 6-7 lat mam za sobą około 10. Ani jednej pijanej osoby nie wiedziałam...
          • semihora Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 16:01
            W Polsce to było? To się chyba przejęzyczyłaś i ani jednego trzeźwego nie widziałaś?
            • hanusinamama Re: Wesele bez alkoholu 22.06.19, 12:12
              Jakie ty towrzystwo masz. Tak w Polsce. Wszystkie w Polsce. Mało tego sama w PL miałam wesele zostało nam ponad połowa wódki bo ludzie dzisiaj mało piją na takich imprezach.
              • filga Re: Wesele bez alkoholu 22.06.19, 19:39
                Po weselu syna miałam zapasy wódki i wina na dwa lata, tyle zostało, choć ilość "wyjściowa" nie była duża.
                • hanusinamama Re: Wesele bez alkoholu 24.06.19, 12:58
                  U nas zostało tyle ze nadal u tesciów na strychu stoi (10 lat po fakcie) a jest uzywana na wszelkie inne okazje...Wina po swoim weselu 2 lata spijaliśmy...
            • ponis1990 Re: Wesele bez alkoholu 19.08.19, 13:27
              No, ja też w ciagu ostatnich 10 lat zaliczyłam z 6 wesel, i nikt nie był pijany w sztok...ale my mamy normalne towarzystwo
        • nickbezznaczenia Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 20:24
          Na weselu w Polsce pewien Anglik zaliczył tzw. zgon w przeciągu trzech godzin od początku wesela. Aż mi było żal jego dziewczyny.
          • katja.katja Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 20:34
            Mieszkam w Krakowie.
            Za każdym razem gdy przechodzę przez Rynek w Krakowie widzę "zgony" angielskich turystów.
            Nierzadko jeszcze przed 13.00, czyli raczej nie ofiary "polskiego wesela".
            Kto z Krakowa ten potwierdzi.
          • piekna_remedios4 Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 20:45
            ja obsługiwałam irlandzkie wesela za młodu - oni po prostu nie znali umiaru w chlaniu, leżeli potem na podłodze zarzygani
    • mgla_jedwabna Re: Wesele bez alkoholu 20.06.19, 21:21
      Ma sens, bo zamiast ogólnego picia i rytualnego przymuszania do toastów, będzie picie pokątne i ograniczone do tych, którzy naprawdę muszą.
      • piekna_remedios4 Re: Wesele bez alkoholu 20.06.19, 22:04
        Ale gdyby np był sobie a’la barek ( na jednym weselu był właśnie taki „szwedzki stół” z alkoholami) to także kto chce mógłby sobie podejść i winka do kieliszka nalać. Wtedy obyłoby się bez durnych toastów i wódkopicia.
        To nie rozumiem do końca czy chodzi o to aby wesele było bezalkoholowe czy o to, że oni nie chcą za te alkohole płacić. Bo albo rybka albo pi.p.ka chyba, nie?
    • tairo Re: Wesele bez alkoholu 20.06.19, 21:23
      Dlaczego miałoby się nie udać?
      Byłam na bezalkoholowym weselu, a nawet na bezalkoholowym i wegańskim jednocześnie - niebo nam na głowy nie spadło, wszyscy uczestnicy przeżyli i mile wspominają.
      • piekna_remedios4 Re: Wesele bez alkoholu 20.06.19, 21:59
        Weganskie jedzenie akurat jest smaczniejsze i dużo zdrowsze od tego co zwykle serwują na takich imprezach.
        • tairo Re: Wesele bez alkoholu 20.06.19, 22:45
          Czy smaczniejsze i dużo zdrowsze to kwestia mocno dyskusyjna, nie zmienia to jednak faktu, że żadna krzywda nikomu się nie stała.
          • kropka_kom Re: Wesele bez alkoholu 22.06.19, 12:30
            brak alkoholu też zdrowszy
        • babcia.stefa Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 08:08
          Oesu, nie.

Raz byliśmy na takim, gdzie były wegańskie słodkości. Smaczne, ale wszystkie na jedno kopyto (w typie fasolowego brownie).
          • piekna_remedios4 Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 09:58
            No cóż, widać kucharz nie miał polotu.
            A zdradź mi sekret, które nieweganskie słodycze są nie na jedno kopyto? Takie serowowane na weselach.
            • katja.katja Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 20:35
              Tort, sernik, lody, makowiec, szarlotka, babeczki, czekoladowe ciasto. Mam dalej wymieniać?
              • piekna_remedios4 Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 20:46
                i to nie jest na jedno kopyto? Wszyściutko to przyrządza się w wersji wegańskiej
                • katja.katja Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 20:53
                  Może jestem dziwna, ale dla mnie makowiec inaczej smakuje niż lody, a lody inaczej niż czekoladowe ciasto.
                  Wegańskie "smakołyki" za to na jedno kopyto - wszystko smakuje jak g..wno.
                  • 45rtg Re: Wesele bez alkoholu 19.08.19, 12:23
                    katja.katja napisała:

> Może jestem dziwna, ale dla mnie makowiec inaczej smakuje niż lody, a lody inac
                    > zej niż czekoladowe ciasto.
                    > Wegańskie "smakołyki" za to na jedno kopyto - wszystko smakuje jak g..wno.

Ja to na przykład nie wiem, jak smakuje g*wno. Ale skoro robisz takie porównania, to widocznie masz pogłąbioną wiedzę.
      • katja.katja Re: Wesele bez alkoholu 20.06.19, 23:56
        I rozeszli się przed północą do domów.
    • rosapulchra-0 Re: Wesele bez alkoholu 20.06.19, 21:38
      Byłam. Też para religijna. Wesele odbyło się w Kiszyniowie, Mołdawia. Wszyscy się świetnie bawili.
    • tryggia Re: Wesele bez alkoholu 20.06.19, 21:45
      Byłam na takim u pary, która była zaangażowana w duszpasterstwo akademickie. Bardzo miłe wesele, z tańcami. Wujkowie, którzy w innych okolicznościach narozrabialby siedzieli sztywno.
      I byłam a kilku, na których ja nie piłam i tez było super.
      • piekna_remedios4 Re: Wesele bez alkoholu 20.06.19, 21:58
        No ba, ja tez. Jakoś tak zawsze trafiają się wesela kiedy karmię niemowlęta, od 12 lat.
        • tryggia Re: Wesele bez alkoholu 20.06.19, 22:41
          No, kochana, piękny wynik! 😉
    • maslova Re: Wesele bez alkoholu 20.06.19, 22:34
      > Właśnie otrzymaliśmy zaproszenie, para religijna w jakimś obrządku Adwentystów czy coś w tym stylu, obchodzą szabas i takie tam, no i nie piją alkoholu. Więc na weselu z ich kieszeni wódki nie będzie, natomiast jeśli ktoś zapragnie się napić to może. Ale musi przynieść własne.

Trochę dziwne to jak dla mnie. Moim zdaniem jeśli para młoda rzeczywiście chce wesele bez alkoholu, to nie powinna sugerować konieczności przyniesienia własnych trunków przez gości. Jeśli natomiast nie ma nic przeciwko piciu przez gości alkoholu, a sama nie chce tego robić, to powinna ten alkohol zapewnić we własnym zakresie.
      • 35wcieniu Re: Wesele bez alkoholu 20.06.19, 22:38
        Nie sugeruje KONIECZNOSCI. Informuje ze ona nie zapewnia.
        • maslova Re: Wesele bez alkoholu 20.06.19, 22:48
          Pisałam o konieczności w domyśle, jeśli ktoś będzie chciał.się napić. No dla mnie to dziwne. Albo chcę wesele bez alkoholu i wtedy po prostu ma go nie być w ogóle, albo jeśli wiem, że goście będą chcieli pić i nie przeszkadza mi to, wówczas zapewniam im alkohol we własnym zakresie.
          • piekna_remedios4 Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 10:01
            Tak, tez tak uważam, co zreszta wyżej napisałam.
            • hanusinamama Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 13:41
              Dla mnie to tak jakby młodzi chieli na alko zaoszczędzic. I dla jasnosci nie uwazam ze trzeba robic wesele albo bibe nie wiem jak wielką. Byłam na bezalkoholowym weselu (tez religia) ale tam nie było nic alkoholu.
      • bi_scotti Re: Wesele bez alkoholu 20.06.19, 22:39
        Brak alcohol to zaden problem, jak dla mnie - bylam gosciem na godknows ilu Muslim & Hindu weddings, na ktorych nie bylo %%%. Zdecydowanie mniej mi sie podoba to, ze np. u orthodox Jews i wlasnie Muslims tance nie sa mieszane, panie bawia sie z paniami, panowie z panami - mnie osoboscie to nie za bardzo odpowiada ale da sie przezyc wink Najwazniejsze zeby para mloda byla happy, reszta to detale smile Cheers.
    • ga-ti Re: Wesele bez alkoholu 20.06.19, 22:50
      Byłam na jednym bezalkoholowym. Był zespół i wodzireje specjalizujący się w prowadzeniu takich imprez, rozbawianiu towarzystwa. Fajnie było. Ale byłam młoda, teraz nie wiem, czy tak dużo zabaw weselnych by mnie nie zmęczyło wink
      Ja jestem w stanie uszanować decyzję młodych, mogę się bawić bez alkoholu.
      Ale też jakoś mało widziałam przypadków upicia się na weselach, zdarzał się ktoś młody, poszedł grzecznie się przespać i zwykle wracał do zabawy. Na jednym z wesel było dużo młodych ludzi, patrzyłam z podziwem ile oni pili, głownie bimber (był na wiejskim stole, niedaleko naszego stolika wink ) i trzymali fason. Co prawda 'umierali' następnego dnia smile
      A i jakoś nie widzę tego, idziemy i co, mąż w kieszeni butelkę niesie, czy ja w reklamówce, bo do torebuni się nie zmieści? wink a może będzie otwarty bar z alkoholem? Tylko ile taki alkohol w lokalu kosztuje?
      • 21mada Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 08:44
        >może będzie otwarty bar z alkoholem? Tylko ile taki alkohol w lokalu kosztuje?
        Drogo. W Anglii 5 funtów za kieliszek wina. Do jedzenia goście dostają jeden talerz z drugim daniem i deser. I tyle. O północy koniec zabawy.
        • kalina_lin Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 09:01
          Dla mnie impreza idealna. W Polsce na weselach jest za dużo jedzenia i za długo trwają.
          • sirella Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 10:44
            ja tak do 2 w nocy bym przedłużyła, wódki może nie być wcale, jakies lekkie wino wystarczy
            i jedzenia zawsze na weselu trzeba o połowę mniej niż jest podane. Jest nie-do-przejedzenia a szkoda jak się marnuje.
          • nenia1 Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 11:02
            A co za problem mało jeść i wcześniej wyjść?
            • kalina_lin Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 15:29
              Tak właśnie robię, ale o północy jest często kulminacyjny moment imprezy, więc staram się do tego czasu wytrzymać.
    • lot_w_kosmos Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 06:05
      Nie byłam na takim i mam nadzieję nie być.
      • bergamotka77 Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 20:44
        lot_w_kosmos napisała:

> Nie byłam na takim i mam nadzieję nie być.

Hahaha ja też nie. Mam normalnych znajomych i rodzinę na szczęście.
    • milva24 Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 08:59
      Ja nie, szwagierka była na weselu adwentystów i podobno bardzo fajnie było.
    • maly_fiolek Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 09:49
      Byłam, niestety było dość drętwo i szybko się skończyło sad
    • kochamruskieileniwe Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 10:23
      Byłam na kilku bezalkoholowych - związanych z wyznawanymi wiarami i bawiłam się świetnie. W przeciwieństwie do dwóch innych z alkoholem, gdzie niektórzy pijący no cóż... wyglądało na to, że przyszli się nawalić tylko sad

Przyznaję, że jestem bezalkoholowa więc nawaleni goście nudzą mnie śmiertelnie, zwłaszcza gdy wydaje im się, że są dowcipni, wyluzowani..
      Nie oznacza to, oczywiście, że jestem wrogiem alkoholu. Jeżeli ktoś ma ochotę - czemu nie. Problemem może być tylko zachowanie umiaru i nieznajomość swoich możliwości.
      Według mnie alkohol wcale nie jest równoznaczny z dobrą zabawą, a jego brak to brak zabawy i nudy. Ale fakt, wszystko zależy od towarzystwa. smile
      • sirella Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 10:42
        tak, jak większośc towarzystwa chlejąca to może być problem, bo przecież taki ktoś bez wyduldania ćwiartki wódki do tańca się nie ruszy.
        natomiast jak towarzystwo takie, że bawić się lubi bo lubi się bawić, to ten alkohol ani ziębi ani grzeje.
      • hanusinamama Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 13:43
        BYłam na kilkunastu weselach jako osoba juz dorosła i nie pamietam aby ktos sie upił...nawet na ostatnim gadalismy ze nie ma juz "atrakcji" typu wujek zasnął w sałatce czy ktos pod stołem.
        • maslova Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 15:29
          Mam podobne doświadczenia. Przez ostatnie kilka lat mam wysyp wesel, wszędzie są różne rodzaje alkoholu, nigdy nie zdarzyło się, aby ktoś upił się do nieprzytomności albo wyprawiał hece pod wpływem alko. Fajna, kulturalna zabawa.
          • sirella Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 15:35
            wesela chyba bardziej kameralne, to już nie czasy że całą wieś się zaprasza. Choć byłam na jednym gdzie jakieś 300osób było i też podpite osobniki były sprawnie usuwane z oczu innych przez swoich partnerów.
            • maslova Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 21:24
              Wesela od 50 do 100 osób. Nie wiem, czy to kameralne liczby, na weselu na 300 osób nigdy nie byłam.
              • hanusinamama Re: Wesele bez alkoholu 22.06.19, 12:15
                Ja byłam na takim 240 !!!! I fakt moglam nie ogranąc wzrokiem wszystkich gosci ale tez pijanych nie pamiętam...
            • hanusinamama Re: Wesele bez alkoholu 22.06.19, 12:15
              Wiesz i takie po 40 osób i takie po 160. I nigdzie nikt sie nie upił. Tzn 2 panów zasnało na parapecie ale to byli Włosi. Inie zebym twierdziła ze oni piją duzo. Panowie sie chyba zachłysneli darmowym jedzeniem i alko na weselu (jak mi mowili u nich taka rozrzutność sie nie zdarza)...i troche przecholowali. Otstanio na weselu na ktorym byłam jedna otwarta butelka wódki była na stole do konca imprezy...
        • sirella Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 15:32
          obyczaje upadają. W czasach moich rodziców to obowiązkowe były bijatyki na ślubach, zazwyczaj po pijaku chłopy się robiły wyrywne i któryś zaczynał a potem to bijatyka ogólna, o dziewczynę że inny zatańczył, o to ze ktoś z innego konkurencyjnego osiedla, o cokolwiek. łapy, butelki, krzesła w ruch - i wesele należycie odprawione. Jak nie było bijatyki że cała okolica przez lata wspominała co to się działo - to słabe wesele było. Ach, tradycja w narodzie umiera. A tu jeszcze bezczelnie wódy nie stawiają na stół... jak żyć!?
          • hanusinamama Re: Wesele bez alkoholu 22.06.19, 12:17
            NIe chodzi o to ze bezczelnie. Ok wesele bez alko ok. Tylko troche smieszne jest: nie stawiamy alko jak chcesz sie napic to sobie kup...to juz słabe. Jak dopuszczam picie na moim niealkoholowym weseleu to stawiam alko na stole i kto chce te pije. Jestesmy dorośli...
    • ira_08 Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 10:37
      Adwentyści to chyba nawet nie tańczą (może zależy od rodziny...?). Byłam kiedyś na takim weselu, wesele jak wesele, byłam na lepszych - może dlatego, że w moim otoczeniu raczej nie ma ludzi, którzy się muszą narąbać.
      • solejrolia Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 10:55
        Pierwsze słyszę, ze nie tańczą! Tych co ja znam tańczą, i to chętnie.
    • thaures Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 10:38
      Nie byłam na takim, ale w ogóle nie przerażalaby wizja takiego wesela. Gdy ktoś mnie zaprasza, to nie oczekuję konkretnych napojów czy potraw. Mam nie umrzeć z pragnienia czy głodu i się dobrze bawić.
      I jeżeli miałoby to być wesele bezalkoholowe to również bym się dostosowała i nie kupowała na miejscu alkoholu.
    • sirella Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 10:39
      Dziwię się, że masz z tym jakiś problem. Co ma się nie udać? Bo wesele się zapewne uda, co najwyżej nie uda się popijawa tych co maja problem alkoholowy. Więc o co ty właściwie jesteś zatroskana?
      • piekna_remedios4 Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 13:59
        Ty umiesz czytać w ogóle??? Kompletnie nie mam problemu ponieważ i tak nie piję.
        Reszty nie mam zamiaru ci tłumaczyć bo wszystko zostało napisane wyżej.
        • sirella Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 14:51
          Jak widać masz problem i to spory, no bo jak oni śmieli nie postawić wódki na stole a powiedzieć że jak kto chce to może się zaopatrzyć. Pani niepijąca i tyle troski o tą wódkę jej brak i przeżywanie czy aby ci pijący nie będą mieć problemu niosąc swoją flaszkę. Po prostu tragedia straszna, jakżeż tak z flaszką w torebce iść. Może weź kilka piersiówek i odsprzedaż po cichu w kiblu tak żeby nikt nie widział, żeby ten swój dysonans jakoś zniwelować.
    • solejrolia Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 10:54
      Nie byłam !!! I nigdy nie spotkałam się z czymś podobnym.

Jeśli bliska rodzina, to może faktycznie wzięłabym wino, żeby było do posiłku.
      Chyba jednak optymalnie byłoby móc zamówić sobie w barze, właśnie lampkę wina, czy drinka.
    • arabelax Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 12:10
      totalnie dziwne, albo nie ma alkoholu w ogóle, albo jest.
      ja ma być wesele bez alkoholu, to też niech nie będzie opcji, że goście sami kupują sobie.
      • 35wcieniu Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 12:38
        To dorośli ludzie, można im nie podać alkoholu, ale zabronić samodzielnej jego organizacji się nie da.
        • hanusinamama Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 13:44
          NO to sie stawia na stole i pije kto chce...inni tez dorośli. Jak im nie pozwala: zdrowie, religia czy co tam innego nie pija.
    • jak_matrioszka Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 12:27
      Mi by brak alkoholu nie przeszkadzał, ale już "my nie zapewniamy, chcecie to załatwcie sami" już tak. Chyba nie jestem gotowa na wesele w formie imprezy składkowej. Chyba bym sie przyszłych nowożeńców zapytała dla pewności co bedzie do jedzenia, bo może oprócz alkoholu powinnam sobie coś jeszcze zapewnić (kto takich wie czy tort bedzie, i czy zjadliwy?).
      A w kwestii praktycznej, to trzeba sie dowiedzieć czy alkohol przynieść ze soba, czy przewidywane jest zaopatrzenie na miejscu, tylko za opłata. Koszta alkoholu i innych cześci składkowych wesela wliczam w prezent.
      • thaures Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 13:28
        jak_matrioszka napisała:

> Mi by brak alkoholu nie przeszkadzał, ale już "my nie zapewniamy, chcecie to za
        > łatwcie sami"

Ta formułka zapewne dla osób, które imprezy bez alkoholu sobie nie wyobrażają. I dzięki niej wiedzą, że alkoholu nie będą musieli pić po kryjomu. Przynajmniej tak mi się wydaje.
        O jedzenie i napoje bym się nie martwiła. Wzmianka była tylko o alkoholu.
        • hanusinamama Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 13:46
          Albo wersje oszczędnosci na weselu. Alkohol jest drogi jakby nie patrzeć. Ja np nie jem słodyczy, od małego nie lubie...moze wesele bez ciasta i tortu ale jak goscie chcą moga sobie kupić we własnym zakresie...
          • riki_i Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 15:10
            hanusinamama napisała:

> Albo wersje oszczędnosci na weselu. Alkohol jest drogi jakby nie patrzeć.

W Polsce alkohol nie jest drogi. Pół litra wódki kupisz poniżej 20 zł.
            • sirella Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 15:27
              strach pomyśleć jak wystawne prezenty panie młodym dają, że 20zł uważają za "drogi".
              • jak_matrioszka Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 17:19
                O prezentach pisałam ja, a wódke za 20zł pija riki. Ja nawet nie wiedziałam, że takie sa wink Nie łacz mnie w pare z rikim, bo bzdury Ci wychodza tongue_out
                • riki_i Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 17:32
                  Na weselach serwuje się tzw. wódkę weselną, czyli właśnie najtańszą czyściochę, kupowaną w hurcie. Jeśli znasz niekameralne wesela, na których po stołach rozstawiano Jacka Danielsa i wódkę Grey Goose, to chętnie posłucham (tylko bez przykładów typu syn milionera Zenka Martynika).
                  • jak_matrioszka Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 18:55
                    Prawde mówiac od strony cen to znam tylko własne wesele, ale ono kameralne było, wiec niereprezentatywne. Wódki od strony cen też za dobrze nie znam, ale wydaje mi sie że ponad 40zł za butelke płaciłam w sklepie. Sadzisz że Państwo Młodzi zamówia w hurcie ta za 20zł/butelka i beda gościom po kosztach sprzedawać??? Takiej opcji nie przewidziałam...
                  • thaures Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 18:58
                    riki_i napisał:

> Na weselach serwuje się tzw. wódkę weselną, czyli właśnie najtańszą czyściochę,
                    > kupowaną w hurcie.

Serio? Ja wprawdzie tylko dwa wesela ostatnio oblecialam ( jedno przeze mnie organizowane) - ale w obu przypadkach na stole stała Finlandia. A u barmanów był zestaw najprzeróżniejszych alkoholi.

• riki_i Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 21:35
                      No ale ile osób tam było? Na weselach gdzie masz 200 luda finlandii raczej nie będzie (choć to i tak dość tania wódka, Grey Goose kosztuje ok. 110 zł w makro)
                      • hanusinamama Re: Wesele bez alkoholu 22.06.19, 12:23
                        Ja miałam równo 124 osoby i Finlandie na stole. Nie ejstem córką Martyniuka smile Ostatnio byłam na weselu tez ponad 100 osób była wyborowa, różne alko u barmana i dobre wina na stole.
                    • bigzaganiacz Re: Wesele bez alkoholu 24.06.19, 13:11
                      > Na weselach serwuje się tzw. wódkę weselną, czyli właśnie najtańszą czyściochę,
                      > kupowaną w hurcie.

chyba sie rysiu zatrzymalaes na wczesnych latach 90tych i rozrabianym royalu
                  • hanusinamama Re: Wesele bez alkoholu 22.06.19, 12:22
                    Ja nie miałam taniej wódki. Tak samo jak tanich win. A na weselu mieliśmy 120 osób. Nie pamietam wesela na ktorym byłaby tania wódka, moze była ja wódki raczej nie piję. I nie trzeba być milionerem zeby nie kupować cienkiej wódki na uroczystość. Nie trzeba robic wesela na 100 osób jak cie nie stać.
            • hanusinamama Re: Wesele bez alkoholu 22.06.19, 12:18
              Ale nie kupuje sie na wesele taniej wódki. Poza tym nie tylko wódke sie pije. Ja np nie pije. Wole wino. NO nie kupuje sie wina za 15 zeta na wesele...
              • riki_i Re: Wesele bez alkoholu 22.06.19, 12:27
                hanusinamama napisała:

> Ale nie kupuje sie na wesele taniej wódki.

Sorry, ale chyba wyżej srasz niż dupę masz. Goście weselni chcą aby ich sponiewierało i mają centralnie gdzieś czy wódka jest tania czy droga.

> Poza tym nie tylko wódke sie pije. J
                > a np nie pije. Wole wino. NO nie kupuje sie wina za 15 zeta na wesele...

A za ile się kupuje? Drogie wina, zazwyczaj wytrawne lub półwytrawne, są całkowicie obok gustu Polaków. Jeśli chcesz aby goście faktycznie posmakowali tego wina i byli zadowoleni, to właśnie najlepsze będzie takie za 15 zł półsłodkie (Liebfraumilch czy Fresco).

• hanusinamama Re: Wesele bez alkoholu 22.06.19, 12:31
                  Riki nie mierz wszystkich swoją miarą "Goście weselni chcą aby ich sponiewierało i mają centralnie gdzieś czy wódka jest tania czy droga.". Ja mam w de...bo wódki nie pijam. Wina taniego tez sie napije jak bedzie wytrawne...co nie zminia faktu ze sama takiego na stoł weselny nie stawiałam.
                • bigzaganiacz Re: Wesele bez alkoholu 24.06.19, 13:07
                  Sorry, ale chyba wyżej srasz niż dupę masz. Goście weselni chcą aby ich sponiewierało i mają centralnie gdzieś czy wódka jest tania czy droga.

zabrzmialo jak zwierzenia alkoholika
                  • riki_i Re: Wesele bez alkoholu 24.06.19, 17:03
                    Opisz swoje zwierzenia taniej siły roboczej że wschodu
      • babcia.stefa Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 13:45
        > Mi by brak alkoholu nie przeszkadzał, ale już "my nie zapewniamy, chcecie to załatwcie sami" już tak.

Dla mnie też. Formuła "z dowolnego powodu bez alkoholu” jest OK (i należy ją uszanować albo nie przychodzić, jak się ma z tym problem). Natomiast "można pić, ale przynieście sobie sami" to zwykłe dziadowanie, bo jeżeli ktoś sam nie pije, a nie ma nic przeciwko piciu gości, to powinien alkohol zapewnić, nie obliguje go to przecież do picia.

Generalnie nie przepadam za formułą bezalkoholową, bo uważam, że nie ma uroczystego posiłku bez wina, ale jeśli są jakieś istotne powody (religia, niepijący alkoholicy), to szanuję. Na wesele z przynoszeniem własnego alko zapewne bym po prostu nie poszła.
        • piekna_remedios4 Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 14:34
          Prawda, że to trochę zgrzyta? Jest kolosalna różnica pomiędzy postawieniem wagonu wódki na stołach a podaniu jako opcji wina do posiłku.
          Jestem bardzo ciekawa czy ktokolwiek przyniesie ze sobą ten alkohol, ja na pewno nie, bo dla nas przekaz „bez alkoholu” oznacza dosłownie to i przynoszenie swojego byłoby brakiem szacunku dla młodych. Ale tez nie do końca rozumiem tą zasadę „my nie kupujemy ale wy jak chcecie to se przynieście”
          • mmoni Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 20:05
            Ale z drugiej strony pozwala to uniknąć klimatów jak na studniówce, pokątnych wyjazdów po alko do najbliższego całodobowego i popijania w konspiracji po kątach. Może znają swoich gości i wiedzą, że nawet gdyby większość potrafiła bawić się z alkoholu, to wujek Mietek ze szwagrem Władkiem nie.

Nawiasem mówiąc, kiedyś słuchałam wywiadu z panią etnografką, która opowiadała, że wbrew pozorom na wiejskich weselach nie zawsze było tak, że alkohol stał na stołach. Alkohol był drogi, trzeba było za niego zapłacić gotówką, o którą w większości gospodarstw przejadających w większości to, co wyprodukowały, było trudno. Flaszkę trzymał starosta weselny, ewentualnie jeszcze drużbowie i oni decydowali, komu nalać i ile, na ogół w jakichś obrzędowych momentach (powitanie albo oczepiny). Więcej alkoholu pojawiło się na weselu po odzyskaniu niepodległości, kiedy sytuacja ekonomiczna się trochę poprawiła, a zdecydowanie więcej w czasie II WŚ i po niej, kiedy na wsi zaczęto masowo pędzić bimber (nawet ludzie pijący bardzo mało, jak mój dziadek, jako środek płatniczy).
            • mmoni Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 20:07
              mmoni napisała:

> Może znają swoich gości i wiedzą, że nawet gdyby większość potrafiła bawić s
              > ię z alkoholu, to wujek Mietek ze szwagrem Władkiem nie.

oczywiście miało być "bez alkoholu"
            • hanusinamama Re: Wesele bez alkoholu 22.06.19, 12:25
              NO to zeby nie było jak na studiówce to sie zwyczajnie stawia alko na stole. Skoro jest dozwolony to stawiam, ja ze wzgledu na religie czy zdrowie nie pije, goscie tez sami decydują...
              • mmoni Re: Wesele bez alkoholu 22.06.19, 15:23
                Ale jak para młoda kupi ten alkohol, to sfinansuje gorzelnię, czyli działalność gospodarczą z ich punktu widzenia niemoralną. Oni nie chcą narzucać gościom, co mają robić ze swoimi pieniędzmi, ale nie chcą dawać zarobić hurtowni alkoholu.
                • hanusinamama Re: Wesele bez alkoholu 24.06.19, 13:00
                  Wiesz co?? Cienkie to. Byłam na wesleu bez alko (własnie ze wzgledu na religie) i ok. Ale alko nie bylo i koniec. A takie jak chcesz to sobie kup jednak smierdzi skąpstwem.
    • riki_i Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 15:16
      Byłem na paru weselach z mocno ograniczonym alkoholem z powodu choroby alkoholowej kluczowych gości. Więc ćwiczone było wino, zamawiane piwo, a i tak co poniektórzy szarpali kelnera szepcac konfidencjonalnie "Pan mnie przyniesie setkę". Dość żałosne to było, podobnie jak pewien proszony obiad bezalkoholowy na którym mąż pani domu był deliryczno-wczorajszy i gospodyni "leczyła" go kieliszkami wódeczki, dyskretnie nalewanymi pod stołem.
      • sirella Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 15:25
        a wyobraź sobie jak by wyglądało z nieograniczonym dostępem wódki przy mocno trunkowych gościach. połowa gości już przed północa bełkoce pod stołem, potykając się o wlasne nogi wisi na wkurzonych partnerkach albo szuka zaczepki bo się mu agresor po pijaku uruchamia tongue_out i do rana to już jakaś obraza rodzinna bo teściu z zięciem sobie po pysku dali big_grin sam miód taka impreza big_grin
        • riki_i Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 17:35
          No niestety w naszym klimacie część ludzi po prostu nie może zobaczyć alkoholu na stole, a jak już jest darmowy i w nieograniczonych ilościach, to chlanie na umór aż do zaliczenia zgonu jest wręcz obowiązkowe.
          • thaures Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 19:01
            riki_i napisał:

> No niestety w naszym klimacie część ludzi po prostu nie może zobaczyć alkoholu
            > na stole

I właśnie z tego powodu powinno się zrozumieć, że ktoś może chcieć wesele bez alkoholu
            • riki_i Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 21:39
              thaures napisała:

> riki_i napisał:
              >
              > > No niestety w naszym klimacie część ludzi po prostu nie może zobaczyć al
              > koholu
              > > na stole
              >
              > I właśnie z tego powodu powinno się zrozumieć, że ktoś może chcieć wesele bez a
              > lkoholu

OK, ale wtedy niech mówi otwartym tekstem o co kaman, a nie sili się na teksty z dupy. Na tych weselach gdzie ja byłem wszyscy wiedzieli, że wódy być nie może ze względu na osobę X i osobę Y.
            • hanusinamama Re: Wesele bez alkoholu 22.06.19, 12:39
              Ale to wesele nie jest bez alkoholu. MOzna pic ale trzeba sobie przynieść...duza róznica.
          • miruka Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 19:02
            Poszłabym bardzo chętnie, ale wóz albo przewóz, najchętniej na takie, żeby alkoholu nie było w ogóle, marzę o takim
        • rosapulchra-0 Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 22:14
          Wszystko zależy od ludzi, a nie ilości alkoholu.
          Na weselu mojej najstarszej było dużo alkoholu różnego rodzaju, a nikt się nie upił. Dwie ciotki się wstawiły, ale były tak urocze, że zdecydowanie nikomu nie przeszkadzały.
        • hanusinamama Re: Wesele bez alkoholu 22.06.19, 12:28
          To jak sie ma takie problemy w rodzinie to sie robi obiad zamiast wesela...u mnie wódka stała na stole tak samo jak wino. U barmana mozna było sobie zamówić drinka. Nikt sie nie upił. MOj tata i moj tesc wypili chyba po jednym kieliszku. Wesele miałam równo 10 lat temu. Od tej pory byłam na wielu i raz jeden widziałam dwóch ululanych panów spiących w objeciach na parapecie...ale to byli Włosi zafascynowani weselem z darmowym jedzniem i alko. Mysle ze ich chwilowo poniosło i zazwyczaj tak sie nie zachowują...
          • riki_i Re: Wesele bez alkoholu 22.06.19, 14:52
            Tiaaa, e-matka nie ma żadnych problemów z wujkiem gorzałką, ciocią wódeczną, bratem browarkiem i teściem spirytem, skądże znowu! Wszyscy siedzą grzecznie na weselu popijając białe wino i racząc się kwartetem smyczkowym.

Uwielbiam takie typowo ematkowe pierdzielenie.
            • hanusinamama Re: Wesele bez alkoholu 24.06.19, 13:02
              Riki juz psiałam ze nie wiem w jakim ty sie towarzystwie kręcisz ale ci współczuje. Gdybym napisała tylko o swoim weseleu ok...ale ja byłam od tego czasu na kilkunastu z czego 9 wesel to były wesela znajomych (wiec nie moja rodzina). I nikt sie nie schał. Piszesz ze goscie weselni chca sie sponiewierać tanią wódką...no o czyms to świadczy. Ja czegos takiego nie wiedziałam. Sama wódki nie piję, ale na moim weselu wódka była. Nawet śliwowica. Zespól miałam zwyczajny, nie kwartet.
              • riki_i Re: Wesele bez alkoholu 24.06.19, 17:15
                Obracam się w towarzystwie, gdzie ludzie nie mają kija w dupie, ani nie silą się na pozerstwo. Owszem, byłem również na weselu pewnego hooja (niestety to też moja rodzina), który był ważnym bubkiem w kancelarii b. prezydenta Komorowskiego. I tam była owszem snobistyczna knajpa, ąąą ęęę i drętwa atmosfera. Jednak normalni ludzie idą na wesele, aby się - uwaga - zabawić. I mają centralnie w rowie, czy ktoś będzie oburzony ich widokiem w stanie nachlania. Oczywiście, mi się nie tylko nie podobają widoki pijanych wujenek i wyrywnych do bitki śwagrów, ale wręcz organicznie nie trawię takich imprez. Nie chodzę, nie organizuję. Co nie znaczy, że perfumuję rzeczywistość i udaję że ich nie ma. Rozmawiamy o realu, a nie o wziętych z dupy wyobrażeniach e-matki.
    • boo-boo Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 21:38
      Nie byłam na takim ale para dalszych znajomych takie miała. Katolicy- dziewczyna tak sprawę postawiła bo wierzy, że jej nie picie alkoholu ratuje życie jakiemuś alkoholikowi gdzieś w świecie.
    • kalina_lin Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 22:26
      Ciekawa jestem, czy w takiej sytuacji nakrycie stołu zawiera kieliszki, czy goście też muszą sobie sami zorganizować.
      • maslova Re: Wesele bez alkoholu 22.06.19, 08:32
        😀😀😀
        • hanusinamama Re: Wesele bez alkoholu 22.06.19, 12:26
          Dostałam kiedy od tesciowej piękny koszyk piknikowy z takimi łądnymi kieliszkami tez. MOge pożyczyć smile
    • drinkit Re: Wesele bez alkoholu 21.06.19, 22:32
      Jakie wujki janusze? Jakby ktoś mnie zaprosił na taką imprezę - zakładając że byłaby to na tyle ważna osoba, że bym się pofatygowała - i zaznaczył że "jeżeli ktoś zapragnie to napić się może swojego" to rzecz jasna przyniosłabym swoje. Lubię wino, nie znoszę siedzieć o suchym pysku przy imprezach tego kalibru i nie mam 10 lat, żeby ktoś mi mówił kiedy mam pić, a kiedy nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka