Dodaj do ulubionych

Praca z domu

27.08.19, 16:14
Czy macie doświadczenia pracy w zespole, gdzie kilka dni w tygodniu lub całkowicie można było pracować z domu? Czy uważacie że taki "układ" pracy ma wpływ na jakość pracy albo relacje w zespole?
Byłabym wdzięczna za wpisy z "życia wzięte"😉
Obserwuj wątek
    • 45rtg Re: Praca z domu 27.08.19, 16:17
      eliksir_czarodziejski napisał(a):

> Czy macie doświadczenia pracy w zespole, gdzie kilka dni w tygodniu lub całkowi
      > cie można było pracować z domu? Czy uważacie że taki "układ" pracy ma wpływ na
      > jakość pracy albo relacje w zespole?

Zależy od zespołu, zależy od pracy, zależy od domu.
      • eliksir_czarodziejski Re: Praca z domu 27.08.19, 16:19
        Aha, dziękuję 🙂
    • juuuu7 Re: Praca z domu 27.08.19, 16:36
      Tak, mam doswiadczczenie. Praca w korpo, mozna pracowac z domu. Mam zespol i pracuje z domu przynajmniej raz w tygodniu-inni roznie. Nie wplywa to na jakosc pracy, sa maile, telefony, skype i webex. My i tak wspoloracujemybz ludzmi z calego EMEA wiec sila rzeczy nasza obecnosc w biurze nie ma az takiego znaczenia. Kazdy ma swoje rzeczy do zrobienia wiec czy sa zrobione gdy siedzi obok mnie czy gdy pracuje z domu, nie ma znaczenia.
    • kosmos_pierzasty Re: Praca z domu 27.08.19, 16:42
      Jaki zespół masz na myśli?
    • szeera Re: Praca z domu 27.08.19, 17:06
      Dla mnie jest duża różnica jakościowa pomiędzy pracą tylko z domu, a pojawianiem się w biurze choć raz-dwa w tygodniu. Nie ma za to tak dużej różnicy między tym czy ktoś jest 5 dni w tygodniu, czy mniej. Byle był jakiś czas kiedy da się spotkać wszystkich na raz, od czasu do czasu.
      • eliksir_czarodziejski Re: Praca z domu 27.08.19, 17:11
        szeera napisała:

> Dla mnie jest duża różnica jakościowa pomiędzy pracą tylko z domu, a pojawianie
        > m się w biurze choć raz-dwa w tygodniu.

Możesz napisac więcej?
        • szeera Re: Praca z domu 27.08.19, 17:20
          Mam wrażenie, że gdy ludzie spotykają się co tydzień czy dwa osobiście, to poprawia relacje, bo jest miejsce na taki zwykły, niesłużbowy kontakt. Kiedy ludzie mają kontakt tylko przez technologię bo np. pracują w różnych miastach, wydaje mi się, że jest trochę bardziej formalnie i trochę trudniej współpracować.
      • al_sahra Re: Praca z domu 27.08.19, 17:29
        szeera napisała:

> Dla mnie jest duża różnica jakościowa pomiędzy pracą tylko z domu, a pojawianie
        > m się w biurze choć raz-dwa w tygodniu.

Zgadzam się. Nawet przy najwyższej jakości sprzęcie wideo osobisty kontakt to inna jakość - komunikacja niewerbalna, mowa ciała, lepsze wyczucie nastroju itd. Nasza firma stara się też zapewnić osobiste kontakty z klientem, nawet jeśli to nie jest uwzględnione w kontrakcie (wtedy koszt obciąża nas, a nie klienta).

Jest jeszcze kwestia kosztów utrzymania budynków biurowych, do ktorych mało osób zagląda. W przydadku regionalnych centrali, gdzie jest wielu pracowników administracyjnych, to ma mniejsze znacznie, bo wielu z nich i tak musi codziennie być w biurze. Ale mniejsze filie są przede wszystkim bazą specjalistów, którzy teoretycznie mogliby pracować wyłącznie z domu. U nas jest pewna liczba pracowników, którzy z racji odległości swojego miejsca zamieszkania są 100% telecommuters. To daje pewne przywileje (firma opłaca domowy sprzęt, linię telefoniczną, regularne podróże do centrali), ale także niedogodności (wspomniany brak częstych osobistych kontaktów, większy kłopot w przypadku zepsutego sprzętu). Natomiast jeśli jest się przypisanym do fizycznego biura, to trzeba przez jakiś procent dni w miesiącu tam się pojawić, inaczej traci się swój pokój.
    • al_sahra Re: Praca z domu 27.08.19, 17:18
      Pracuję tak przez większość mojego zawodowego życia, obecnie też. Korporacja jest międzynarodowa, biura są rozsiane po całym świecie, a do poszczegolnych projektów i tak dobiera się pracowników pod kątem doświadczenia i możliwości, a nie lokalizacji. Codzienne zebrania zarówno wewnątrz firmy jak i z klientami i tak odbywają się przez web, chociaż jeśli bierze w nich udział większa grupa pracująca w tym samym miejscu, to często zbiera się w jednym pokoju konferencyjnym.

Obecność w biurze nie ma więc dużego znaczenia na krótką metę, ale na dłuższą metę przejście na kontakty w 100% wirtualne nie jest uważane za optymalne. Datego firma zachęca do osobistych kontaktów z kolegami i do podróży pomiędzy filiami. Jest na to budżet, chociaż raczej skromny, czyli dla starszych stażem specjalistów 2-3 podróże w ciągu roku, dla szeregowych pracowników znacznie mniej. Kadra managerska sporo podróżuje między filiami i cenralą (nawet raz na miesiąc i częściej).
    • zielonecurry Re: Praca z domu 27.08.19, 17:41
      Tydzień mam tak zorganizowany że 2 dni jestem w biurze a 3 dni pracuję w domu. Do tego mam elastyczne godziny pracy. Jest to najlepszy układ w całym moim dotychczasowym życiu zawodowym. Nikt nie rozlicza mnie z czasu jaki spędzam przed komputerem tylko z wykonanych zadań. Dzięki temu od 4 lat nie byłam na L4 ani nie brałam opieki na dziecko. Nie muszę się głowić jak ogarnąć pracę i dom. Wszystko jakoś tak naturalnie się układa.
    • ira_08 Re: Praca z domu 27.08.19, 17:50
      Doprecyzuj pytanie, mocno ogólne. Ja lubię czasem pracować z domu, robię to co w biurze tylko w domu, z ludźmi kontaktuję się mailowo lub telefonicznie. Tylko mam dość mocno samodzielne stanowisko i nie potrzebuję konsultować każdej pierdoły.
    • mildenhurst Re: Praca z domu 27.08.19, 18:22
      Pytanie na boku: czy pracodawca parycypuje w opłacie za prąd i czy pracujecie na służbowym komputerze?
      • berdebul Re: Praca z domu 27.08.19, 19:11
        Nie, nie płaci za prąd. Tak, służbowy komputer i na baterii da radę większość dnia, wiec nie czuję szczególnej różnicy w rachunkach za prąd. Plus odbijam sobie, bo ładuje telefon w pracy. :p
      • ira_08 Re: Praca z domu 27.08.19, 19:54
        Ja na służbowym, czasem na prywatnym. Nie, nie płacą mi za prąd i nie dowożą wody, jak gorąco.
        • mildenhurst Re: Praca z domu 27.08.19, 20:08
          Mega układ.
      • juuuu7 Re: Praca z domu 27.08.19, 19:56
        Komp sluzbowy. Za prad nie doplaca.
    • lidek0 Re: Praca z domu 27.08.19, 20:25
      U nas też jest możliwość pracy z domu, ale w biurze są lepsze warunki do pracy: każdy ma po dwa duże monitory co nam bardzo pomaga, ja nigdy nie próbowałam, na relacje może to mieć o tyle wpływ, że po prostu kogoś regularnie nie ma. Co do jakości: trzeba uczciwie siedzieć w domu na d...e i pracować, tego nie sprawdzisz, bo nie widzisz.
    • bialeem Re: Praca z domu 28.08.19, 00:00
      Pracuję z domu 1-2 dni w tygodniu jeżeli nie mam spotkań. Czasami w tym czasie jakieś delikatne lub korytarzowe kwestie są odkładane na poźniej albo przechodzą koło nosa. Nic nie jest w stanie zastąpić konwersacji paszczowej.
      Jeżeli ktoś nie współpracuje ściśle z zespołem to nie ma problemu. Jeżeli jest jego integralną częścią, to np dla mnie jest to mimo wszystko niewielki problem.
    • z_lasu Re: Praca z domu 29.08.19, 08:06
      To zależy od charakteru pracy, zespołu i tego, co się zostawia przenosząc się do domu. Jeśli gdzieś zostaje zespół, który ma ze sobą kontakt na co dzień, to osoba, która stale pracuje z domu traci kontakt z zespołem. Jeśli pracuje z domu 1 dzień w tygodniu to jeszcze pół biedy, jeśli na stałe - będzie problem. Zupełnie inna jest sytuacja jeśli cały zespół pracuje zdalnie, wtedy wypracowuje się inne metody przekazywania informacji i budowania relacji. Kolejna sprawa: jak bardzo praca jest zespołowa? Czy faktycznie działania są wieloosobowe i potrzebny jest stały kontakt czy też każdy ma swój odcinek robót i omawiać trzeba wyłącznie to, co na styku? Tak czy inaczej warto wypracować metody raportowania, bo jest dużo większe ryzyko, że istotne informacje nie dotrą do zainteresowanych.

Nie mam doświadczenia w pracy faktycznie zespołowej (grupa ludzi obrabia wspólnie jeden temat), jedynie w takiej gdzie grupa specjalistów działa kolejno lub równocześnie, ale każdy jest odpowiedzialny za inną działkę (kompetencje w niewielkim stopniu się pokrywają). Zdarzało mi się pracować w ten sposób z ludźmi, których nigdy nie widziałam na oczy, zdarzało się koordynować zdalnie takie prace (każdy pracownik w innej lokalizacji). W takiej sytuacji praktycznie nie ma zespołu, relacje budowane są 1:1. A jakość pracy jest w dużej mierze uzależniona od standardów przepływu informacji i dobrego podziału kompetencji (tzn. moim zdaniem te aspekty mają większe znaczenie w pracy zdalnej niż w lokalnej, gdy zespół widuje się na co dzień to wiele rzeczy można przeorganizować ad hoc).
    • best_bej Re: Praca z domu 29.08.19, 08:16
      Ja pracuje kilka razy w miesiącu z domu. Moje spostrzeżenie jest takie, ze wtedy w ciągu 8h zrobię znacznie więcej niż w biurze. W pracy duża część czasu spędzam na wyjaśnianiu, omawianiu itd. W domu z pozycji emaila jest tego znacznie mniej, wiec mogę skupić się na swoich głównych zadaniach.
      Takie Honme office sprawia ze nadganiam zaległości. I odpoczywam psychicznie od tego ze wszystko jest na już i teraz. W domu tego się tak nie czuje. Nie ma tej spiny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka