Dodaj do ulubionych

Co na talerzu? 1.0

• lumeria Re: Co na talerzu? 1.0 08.09.19, 20:51
      Kolacja dzisiaj - parówki z bekonem smażone, chleb. Parówki maja bekon wmielony do mięsa. Pachna obłędnie przy smażeniu!
      • piataziuta Re: Co na talerzu? 1.0 08.09.19, 21:47
        Wygrałaś.
        Parówki zawsze wygrywają.

Pobiłby cię tylko ktoś mega wysmażoną kaszanką.
        Najlepiej na kaszy jęczmiennej...
        <rozmarzona>
        • bialeem Re: Co na talerzu? 1.0 08.09.19, 21:51
          przedwczoraj miałam dużo, dużo wędzonego boczku z kaszanką (gryczaną), chlebkiem i keczupem;P
          • piataziuta Re: Co na talerzu? 1.0 08.09.19, 21:59
            Kaszanka i boczek to już taka tłuszczowa rozpusta, że chyba bym musiała miętę albo gorzką herbatę popijać, żeby mi źle potem nie było tongue_out.

• bialeem Re: Co na talerzu? 1.0 09.09.19, 13:46
              Herbata tylko gorzkatongue_out Fakt, było to tłuste niebywale.
        • lumeria Re: Co na talerzu? 1.0 09.09.19, 15:09
          Uuuuuu.... kaszanka! smile smile smile Ale mi smaka narobiłaś! Bedzie mi się śniła, bo nie mam dostępu do dobrej.
          • piataziuta Re: Co na talerzu? 1.0 09.09.19, 18:27
            Weź przestań, dobra?
      • elenelda Re: Co na talerzu? 1.0 08.09.19, 22:05
        Gdybym zjadła na kolację smażone parówki z boczkiem to najpewniej byłaby to ostatnia kolacja w moim życiu. Od samego czytania moja wątroba robi fikołka a tętnice się zapychają.
        • boogiecat Re: Co na talerzu? 1.0 08.09.19, 22:23
          Watroba nie ma tu nic do rzeczy, najwyzej zoladek, moze bys przezyla
          • lumeria Re: Co na talerzu? 1.0 11.09.19, 18:27
            Po dużej dawce tłuszczu, to woreczek żółciowy musi wypompować dużo żółci by ten tłuszcz strawić, i wątroba wtedy tez jest zmuszona do nadmiernego wysiłku, wiec może bolec.

I przy bardzo pikantnych daniach podobnie, u niektórych przy danych pokarmach, np. pomidorach. Ale to chyba indywidualne.
        • lumeria Re: Co na talerzu? 1.0 09.09.19, 15:12
          Po jednej lub dwóch byś nie zeszła bo cienkie były, po pięciu, może! big_grin
    • ponis1990 Re: Co na talerzu? 1.0 08.09.19, 21:26
      Wróciłam dziś do domu z roboty o 20.30, więc już nie mam ochoty na żadna kolację... podłubie se słonecznik do Netflixa smile
      • gaga-sie Re: Co na talerzu? 1.0 08.09.19, 21:59
        Taką miseczkę sobie sprawsmile www.allebajery.pl/pl/p/Miska-do-orzeszkow%2C-slonecznika-lub-fistaszkow-z-uchwytem-na-telefon-GRATISOWA-WYSYLKA/636
    • eliszka25 Re: Co na talerzu? 1.0 08.09.19, 21:35
      na kolacje po taniosci, makaron z twarogeim. w ogole wieczor jest twarogowy, bo wlasnie wystygl sernik.
      • konsta-is-me Re: Co na talerzu? 1.0 08.09.19, 22:00
        Kotlety ziemniaczane z porem.
    • mysiulek08 Re: Co na talerzu? 1.0 08.09.19, 22:20
      sniadanie - pasta z jajek, wlasnorecznie pieczone bagietki
      obiad - dziki losos z bialym winem, ryz jasminowy, mix salatowy
      kolacji jeszcze nie bylo
    • jeanny1986 Re: Co na talerzu? 1.0 08.09.19, 22:20
      Pomidorowa. Ze świeżych pomidorów, robiona na cebuli i że śmietaną. Innej nie ruszam smile na
    • edelstein Re: Co na talerzu? 1.0 09.09.19, 07:31
      Zwykla zupa z dyni i zamowiona pizza.A na sniadanie byly jajka na twardo,chleb,ser i szynka.
      • lalkaika Re: Co na talerzu? 1.0 09.09.19, 13:37
        Poniedzialek .Obiad : puree z poczciwych ziemniakow z koperkiem + salatka z ostatnich pomidorow tesciowej.Addio ulubione
    • mona-taran Re: Co na talerzu? 1.0 09.09.19, 13:38
      Na śniadanie było pyszne musli z truskawkach i jogurtowymi kuleczkami zalane jogurtowymi naturalnym ( wiem, wiem, syf i olej palmowy ale jest pyszne:p)
      Na obiad będzie to:
      www.google.com/amp/s/ricette.giallozafferano.it/Gateau-di-patate.html%3fgoogle-amp=1
      I to:
      www.google.com/amp/s/www.buonissimo.it/lericette/8269_Focaccia_con_cipolle_e_olive_nere/amp/
      I zapiekany kalafior iii może jeszcze fasolka szparagową z czosnkiem i miętą:p
      • mona-taran Re: Co na talerzu? 1.0 09.09.19, 13:39
        Sorry za błędy, 15 kg na mnie śpi i trochę niewygodnie się operuje telefonem:p
      • piataziuta Re: Co na talerzu? 1.0 10.09.19, 09:23
        Gateau-di-patate - wreszcie coś inspirującego!
        • mona-taran Re: Co na talerzu? 1.0 11.09.19, 11:53
          Dobre toto wink i w sumie nic skomplikowanego.
          • piataziuta Re: Co na talerzu? 1.0 11.09.19, 18:11
            Miało być dzisiaj, ale nie pojechałam po zakupy.
            Jutro będzie.
            • mona-taran Re: Co na talerzu? 1.0 11.09.19, 19:50
              Daj znać jak podeszło wink
              • piataziuta Re: Co na talerzu? 1.0 12.09.19, 18:28
                Właśnie się piecze.
                Wygląda podejrzanie inaczej niż w przepisie.
                Jakoś za dużo tego prosciutto cotto i salame.

• piataziuta Re: Co na talerzu? 1.0 12.09.19, 19:34
                  Dobre to!
                  Pomimo, dysproporcji składników.
                  • mona-taran Re: Co na talerzu? 1.0 13.09.19, 07:39
                    Cieszę się, że smakowało smile
      • konsta-is-me Re: Co na talerzu? 1.0 10.09.19, 09:44
        Chce przepis na fasolke z czosnkiem , bo nie lubie fasolki ii moze sie przekonam.
        • mona-taran Re: Co na talerzu? 1.0 11.09.19, 11:52
          Gotujesz fasolkę i gorącą mieszasz z oliwą, pokrojonym czosnkiem i listkami mięty, solisz do smaku i tyle wink Bardzo lubię taką fasolkę. Dobra I na zimno i na ciepło.
        • senin1 Re: Co na talerzu? 1.0 13.09.19, 11:29
          zrob fasolke z prazonymi migdalami I olejenm sezamowym, sosem sojowym, moze ci podejdzie
          fasolke sie smazy, dodaje powyzsze(czosnek tez mozna). poziekane migdaly prazy sie osobno I posypuje nimi na koniec.
          • konsta-is-me Re: Co na talerzu? 1.0 16.09.19, 08:52
            Na razie zrobilam te z mieta i czosnkiem.
            Smak oryginalny, nie powiem ale wciaz fanka fasoli nie jestem.
            No ale zawsze jakas odmiana.
            A jakby posypac siemieniem lnianym (ma orzechowy smak a migdalow nie mam) ?
    • 1papryczka.chili Re: Co na talerzu? 1.0 09.09.19, 14:25
      placki z dyni, na to plaster sera camembert i sałatka: czerwone i żółte pomidory( obrane ze skórki), kiwi. pokrojone w plastry i układane na talerzu na przemian. do polania sałatki sos: olej, ząbek czosnku, cukier brązowy, papryczka chili zielona, sól, pieprz, sok z limonki i skórka otarta, peczek mięty posiekanej. Pycha!!
    • lumeria Re: Co na talerzu? 1.0 09.09.19, 15:16
      Śniadanie - pomidor, potem na drugie śniadanie skusiło mnie na ciastko z cukierni i herbatę.
    • gryfna-frelka Re: Co na talerzu? 1.0 09.09.19, 19:44
      Watrobki drobiowe smile Zamarynowane w soku cytrynowym i posiekanej miecie (to inspiracja przepisem libanskim), usmazone z cebula i na to jablko bardziej na parze niz smazone (to moja podstawowa wersja). Smaki sie troche mieszaja ALE watrobka chodzila za mna tak dlugo ze ciesze sie ze ja w koncu zjadlam smile
      • konsta-is-me Re: Co na talerzu? 1.0 09.09.19, 20:19
        Zaintrygowala mnie ta mieta.
        Dobre to ?
        • gryfna-frelka Re: Co na talerzu? 1.0 09.09.19, 22:44
          Dobre, marynata to oliwa + sok z cytryny + mieta (odnosze wrazenie ze suszona mieta byla lepiej wyczuwalna niz swieza, ale moze to kwestia jej ilosci...) plus pieprz i w oryginale sol, ja jednak wole solic po usmazeniu. Radze usmazyc po prostu na patelni, bez cebulki czy innych dodatkow. Mieta sprawia ze smak jest lagodniejszy i bogatszy. Sprobuj wink
          • konsta-is-me Re: Co na talerzu? 1.0 10.09.19, 09:47
            Dzieki!
    • nenia1 Re: Co na talerzu? 1.0 09.09.19, 19:45
      Siedzę już prawie miesiąc we Włoszech i po serii rozczarowań restauracyjną kuchnią włoską, usmażyłam dzisiaj norweskiego łososia, do tego sałatka - z włoskiego targu świeże pomidory, różne oliwki (te akurat świetne), wybitnie mi smakująca mozzarella di bufala, wszystko polane tutejszą oliwą z oliwek i kieliszek chianti. Na deser tarta jabłkowa.
    • potworia116 Re: Co na talerzu? 1.0 09.09.19, 22:58
      Chleb poligonowy z Grzybków, masło, grube plastry pomidorów, pieprz czarny, stłuczony własnoręcznie, roszponka dla dekoracyjnego zielonego wąsa.
      • konsta-is-me Re: Co na talerzu? 1.0 10.09.19, 01:52
        Co to jest chleb poligonowy ?
        Taki w puszce ?
        Czy sucharki?
        • premeda Re: Co na talerzu? 1.0 11.09.19, 18:25
          Chyba tak się nazywa po prostu chleb z piekarni o nazwie Grzybki, pamiętam dawny wątek o dobrym chlebie. O rany jak ja długo na forum jestem 😱
    • lumeria Re: Co na talerzu? 1.0 11.09.19, 17:42
      Moje ulubione tanie letnie danie, gotowe w 15 minut (czas gotowania makaronu) - puszka ostryg wędzonych w oleju, wrzucić na patelnie, dodać kilka pokrojonych pomidorów (czasami jeśli są wodniste, to usuwam gniazda nasienne), i wiecheć bazylii - ja lubię dużo. Sol do smaku, czasami dodam tez papryczki chili lub jakiś ostry sos by dodać pikantności. Makaron i gotowe!
    • lumeria Re: Co na talerzu? 1.0 11.09.19, 17:53
      Przy okazji pytanie - czy oliwę można przechowywać otwarta?

Kopiłam nowa butelkę oliwy z tanim dozownikiem gratis. I teraz nie wiem, czy zainstalować ten dozownik przez który butelka jest właściwie otwarta (nie ma zaworu zamykającego), czy jednak używać zakrętki.
    • mokka39 Re: Co na talerzu? 1.0 11.09.19, 18:04
      niestety - dzisiaj - rano 2 paszteciki z pieczarkami, obiad-kasza kuskus z papryką i ogórkiem, potem 200g paluszków, opakowanie ciastek jeżyków, czekolada i jabłko. Ale próbuję przestawić się na racjonalne odżywiania - jeśli ktoś ma jakieś fajne przepisy bezmięsne na szybkie i mało wymagające dania, to proszę się podzielić.
      • kura17 Re: Co na talerzu? 1.0 12.09.19, 20:33
        > Ale próbuję przestawić się na racjonalne odżywiania - jeśli ktoś ma jakieś fajne przepisy
        > bezmięsne na szybkie i mało wymagające dania, to proszę się podzielić.

ja lubie na kolacje zapiekanki z cukini (na obiad tez moze byc, tylko jakis ryz/kasze/makaron warto dodac). robi sie bardzo prosto i szybko - cukienie kroi sie wzdluz, na 2-4 plastow (w zaleznosci jaka gruba). plastry uklada sie na blaszce z piekarnika i soli/pieprzy/chilluje wink na to jakis ser (co lubisz lub masz) i na to pomidory w plastrach, cebulka, szczypior, ogorki kidzone lub konserwowe - w zasadzie wszystko moze byc, co lubisz. to sie zapieka chwile w goracym piekarniku smile

i jeszcze omlety uwielbiam - moment sie cos podsmaza na patelni (pomidory, cukienia, grzyby, cebula, no co tam masz). dodaje sie jajka rozbeltane z mlekiem i wklada na chwile do rozgrzanego piekarnika (moze pod przykrywka tez usmazyc). ja na wierzch lubi dac lososia wedzonego (lub inna rybe, w dowolnej formie). albo najpierw podpiec jakas kielbaske/boczek i na tym smazyc warzywa. i moje ostatnie odkrycie - do jajek dodac ugotowana kasze gryczana - jej, jakie to pyszne ...
        • mokka39 Re: Co na talerzu? 1.0 12.09.19, 20:39
          dziękuję, kurko! Na pewno wypróbuję, zwłaszcza te zapiekanki z cukinii.
          • kura17 Re: Co na talerzu? 1.0 12.09.19, 21:02
            > dziękuję, kurko! Na pewno wypróbuję, zwłaszcza te zapiekanki z cukinii.

no ja to uwielbiam - a ze staram sie jesc mniej wegli, to jest w sam raz. dodatkowo nie jest to kaloryczne, a mozna sie najesc, jak cukinia duza smile oczywiscie mozna podobne smakolyki zrobic na chlebie, hehe ...

i jeszcze takie lubie: twarog w kawalku (pol lub caly), na to posiekane jajko na twardo, na to troche jogurtu (greckiego!) lub majonezu i sol/pieprz/szczypiorek ...

albo awokado na pol, do kazdej polowki jajko i na opcje "grill" do piekarnika (ja jeszcze sol i chilli dodaje)

a znasz przepis na boczniaki ala sledzie z jadlonomi? jest GENIALNY!!!

www.jadlonomia.com/przepisy/boczniaki-z-zurawina/
            w ogole z jadlonomi mam ulubione zypy - z pieczonego kalafiora, dale, z pietruszki i gruszki ... mniam, musze cos znowu zrobic!
            • mikams75 Re: Co na talerzu? 1.0 13.09.19, 22:23
              do tego twarogu z jajkim itd. dodaj rozdziabdziane widelcem awokado a z zieleniny duzo natki. Pycha!
    • piataziuta Re: Co na talerzu? 1.0 11.09.19, 18:10
      Muszę się poskarżyć.

Zrobiłam dzisiaj na śniadanie placki, znaczy się taki był plan.

Nie jestem fanką placków - ani ich robienia, ani tym bardziej jedzenia, więc musiałam się podeprzeć przepisem.
      Stanęło na tym:
      www.kwestiasmaku.com/przepis/placki-serowe-z-truskawkami

Kto mi powie dlaczego zamiast placków wyszła mi TRAGICZNA W SMAKU I WYGLĄDZIE BREJA?

Dokonałam pewnych modyfikacji - mianowicie poszła mąka żytnia, zamiast pszennej i morele zamiast truskawek. Ale reszta zgodna z przepisem, PRXYSiEGAM!

No i nie mam serca lać całej patelni oleju, tylko trochę nalałam.

Jest tu jakaś specjalistka od placków?

Innym razem robiłam placki naan do curry - też PRAWIE z przepisu. Też katastrofa. big_grin
      • lalkaika Re: Co na talerzu? 1.0 12.09.19, 11:54
        Czwartek.Obiad.Beda spaghetti alla carbonara ,przy okazji moze rozrusza sie taki fajny watas.Ja z frakcji ze smietana smile Pamietam na forum kuchnia ta bitwe na 700 wpisow,oj zazarta byla !
        ps. maka zytnia inaczej pracuje. Tez tak mialam z olejem,bo to ,az sie tyje od samego wlania,wiem.Ale tak byc MUSI,cos za cos,te placki wybieraj szczypcami i na papierowy recznik ,mozna tez i na wierzch dac jeden kawalek i przycisnac.I wtedy na docelowy talerz.
        • mona-taran Re: Co na talerzu? 1.0 12.09.19, 12:43
          Ja dziś na śniadanie zjadłam omlet z zielonym groszkiem, dymką i mortadelą z pistacjami. Na obiad będzie bolognese z wczoraj. Chce mi się ciasta śliwkowego, ale nie chce mi się robić, bo jestem chora 😵 i czekam, zobaczymy czy wygra ciasto czy koszmarny ból głowy i nóg .
          • piataziuta Re: Co na talerzu? 1.0 12.09.19, 15:32
            A ja miałam dzisiaj w planach wycieczkę rowerową do knajpy, ale nakupiłam tyle żarcia, że zastanawiam się, czy to ma sens.
            • mona-taran Re: Co na talerzu? 1.0 12.09.19, 15:56
              Ja jednak zrobiłam to ciasto :p pięknie pachnie, od razu lepiej się czuję wink
        • boogiecat Re: Co na talerzu? 1.0 12.09.19, 16:57
          lalkaika napisała:

>.Ja z frakcji ze smietana smile Pamietam na forum kuchnia ta bitwe n
          > a 700 wpisow,oj zazarta byla !
          > ps. maka zytnia inaczej pracuje. Tez tak mialam z olejem,bo to ,az sie tyje od
          > samego wlania,wiem.Ale tak byc MUSI,cos za cos,te placki wybieraj szczypcami i
          > na papierowy recznik ,mozna tez i na wierzch dac jeden kawalek i przycisnac.I w
          > tedy na docelowy talerz.

Ja sie moge pobic o ten olej, jak chcesz;p nie to, ze sie tyje, tylko smierdzi i siedzi na zoladku takie smazone na glebokim tluszczu od samego rana, MUSI to na Rusi!

Ziuta, nie sluchaj olejowo-smietanowych, nie wiem czy to probowalas:
          static.mojewypieki.com/przepis/ricotta-hotcakes
          Nie da sie spieprzyc, robilam z roznymi makami i z dodatkiem bananow, a smaze zawsze na nalesnikowej patelni tylko posmarowanej olejem- wychodza zawsze puszyste, nie suche, nie gumiane.

Te tez mi zawsze wychodza w tych samych warunkach, ale sa mniej puszyste, bo tutaj sie nie ubija bialek:
          www.mojewypieki.com/przepis/delikatne-cytrynowe-placuszki-z-mascarpone
          ale ich najlepsza wersja i tak mi wychodzi jak wlewam ciasto do gofrownicysmile
          • piataziuta Re: Co na talerzu? 1.0 12.09.19, 17:50
            Dzięki Bugi!
            Spróbuję, jak mi tylko awersja plackowa przejdzie. big_grin
            Nawet już się przeprosiłam z białą mąką i zakupiłam ją - po raz pierwszy od ... wieeeeelu lat.
            • boogiecat Re: Co na talerzu? 1.0 12.09.19, 18:12
              te z ricotta mozesz robic na zytniej i bez cukru, owoce wystarcza, i juz zamiast zalowac miecia, mozesz mu czyms dowalic albo czegos zazadac ;pp
        • piataziuta Re: Co na talerzu? 1.0 12.09.19, 17:25
          Ja tam myślę, że rozwiązanie jest takie, że po prostu nie będę robiła placków, bo smażenie na takiej ilości oleju nie pasuje mi pod żadnym względem. Sama placków nie jadam, tylko robię staremu i szkoda mi go, jak myślę, że będzie żarł białą mąkę, cukier i litr przepalonego oleju.

Odtłuszczone ciasto na żytniej mące mi wychodzi, naleśniki również i na tym poprzestanę. tongue_out

Albo będę sięgać po genialne przepisy, typu:
          www.jadlonomia.com/przepisy/mielone-kalafiorowe/

W tym linku placki są z piekarnika z małą ilością tłuszczu. Zrobiłam, wyszły super, nic nie przywierało i nie rozwalało się.

Ps. Zawsze odsączam placki na papierze - nawet te z piekarnika.

• senin1 Re: Co na talerzu? 1.0 13.09.19, 11:36
        a czy maka zytnia nie ma mniej gluten niz pszenna>
        bo to mogloby byc wyjasnienie zagatki
        • piataziuta Re: Co na talerzu? 1.0 13.09.19, 11:52
          jeśli mąka żytnia ma mniej glutenu, to muszę koniecznie przerzucić się na pszenną
    • kura17 Re: Co na talerzu? 1.0 12.09.19, 20:35
      na sniadanie mialam omlet z pomidorami i podsmazona kielkaska chorizo (olala).
      na obiad rosol z makaronem i kura z rosolu (LOL).
      na kolacje lampke wina oraz mazzarelle burrate (uwielbiam!!)

i jeszcze zrobilam dzieciom na jutro na obiad swietna pomidorowke na resztkach tego rosolu, co jedlismy na obiad ...
      • mona-taran Re: Co na talerzu? 1.0 13.09.19, 08:25
        U mnie na śniadanie jaglanka z duszonymi gruszkami i šliwkami z cynamonem. Na obiad będzie risotto z kremem z pieczonej papryki i gorgonzola, karkówka duszona w sosie cebulowym i tarta szpinakowa. Na deser wczorajsze ciasto śliwkowe :p
        • piataziuta Re: Co na talerzu? 1.0 13.09.19, 09:21
          to trzy obiady masz dzisiaj na obiad tongue_out
          • mona-taran Re: Co na talerzu? 1.0 13.09.19, 09:27
            Będą trzy żarte chłopy do targania gratów + nastolatek jedzący jak koń:p mnie i młodej nie liczę:p
    • mama-ola Re: Co na talerzu? 1.0 13.09.19, 09:20
      U mnie dziś zupa krem z pieczonej papryki smile
    • lumeria Re: Co na talerzu? 1.0 13.09.19, 15:18
      Kopiłam wegetę, specjalnie, żeby spróbować jak smakuje. Bo chyba od dzieciństwa tego nie jadłam. Pokropiłam warzywa (groszek, cebula, marchewka), i całkiem-całkiem wyszło. I żyję.

Czemu uważacie ze jest taka trująca?
      • mona-taran Re: Co na talerzu? 1.0 13.09.19, 15:30
        A wegeta to nie w proszku była?
        • lumeria Re: Co na talerzu? 1.0 13.09.19, 15:41
          Oj, to chyba nie tak kopiłam, bo to była taka buteleczka:

https://selgros24.pl/images/prodImages/Winiary_WINIARY_przyprawa_plyn_210g_20646576_0_350_350.jpg

• mona-taran Re: Co na talerzu? 1.0 13.09.19, 15:47
            To jest maggi:p
            • fornita111 Re: Co na talerzu? 1.0 13.09.19, 15:50
              big_grin
              • lumeria Re: Co na talerzu? 1.0 13.09.19, 16:14
                Nie pisze maggi na butelce... ale ignorancja! 0_0

Ale składniki -woda, sól, wzmacniacze smaku (glutaminian monosodowy, 5′-rybonukleotydy disodowe), ocet, glukoza, aromaty (z selerem) - podobne do wegety
                • mona-taran Re: Co na talerzu? 1.0 13.09.19, 16:26
                  Bo to podróba oryginalnej maggi :p
                  • lumeria Re: Co na talerzu? 1.0 13.09.19, 16:28
                    Do tego podróba??? big_grin
                    • piataziuta Re: Co na talerzu? 1.0 13.09.19, 19:07
                      To jest chemiczny wzmacniacz smaku.
                      Nie zabija, ale wypacza odbiór smaku, uzależnia i sprawia, że normalne jedzenie przestaje smakować bo nie ma "tego czegoś" (syfu).

Dla mnie - od lat nie stosuję gotowych przypraw, więc jestem odzwyczajona - ma obrzydliwy smak, a pachnie jak gó.wno.
    • fornita111 Re: Co na talerzu? 1.0 13.09.19, 15:49
      Kasza z grzybami. Dzis sie trafily kozaki i jeden podgrzybek. Na deser ogorek kiszony smile
    • piataziuta Re: Co na talerzu? 1.0 13.09.19, 20:16
      Cielęcina w sosie kurkowym z kaszą bulgur.
      Dżizys.
      • eat.clitoristwood Fasolka szparagowa, 13.09.19, 22:41
        kartofle i na to jajo. Minimalizm całkiem smaczny. Oczywiście na ostro.
    • lumeria Re: Co na talerzu? 1.0 14.09.19, 20:29
      Dzisiaj zrobiłam sobie surowy dzień - rano były talary kalarepy, herbata, lunch pomidory z sola, papierówka. Potem byłam na meczu, i zamiast popcornu jedliśmy surowe ziarna kukurydzy wydłubane z kolby - smakują jak cukierki.

Na kolacje sałata kapuściana - nowa kapusta, zielona cebula, cytryna, oliwa i troszeńkę cukru.
      • potworia116 Re: Co na talerzu? 1.0 14.09.19, 21:49
        Obiad: krupnik. Pomidory, pożerane jak jabłka (adios, słoneczka)
        Kolacja: cała micha słomy ptysiowej z cukrem Mocna, czarna herbata.
        • lumeria Re: Co na talerzu? 1.0 14.09.19, 22:55
          U mnie tez ostatnie "prawdziwe" pomidorki pachnące słońcem ...buuuuu....
      • mona-taran Re: Co na talerzu? 1.0 15.09.19, 20:35
        U mnie dziś były cannelloni ( część z mięsem, część ze szpinakiem) a na deser kupne kulki ptysiowe z kremem solonokarmelowym.
        • potworia116 Re: Co na talerzu? 1.0 15.09.19, 23:26
          Na obiad wczorajszy krupnik. Za to na deser, który zrobił nam i kolację: domowe śliwkowe crumble z migdałamismile
          • gaga-sie Re: Co na talerzu? 1.0 16.09.19, 00:02
            Dziś błąkałam się po lasach, znalazłam parę grzybów, jutro na śniadanie jajecznica z nimi, cebulką i świeżym lubczykiem. Obiad zjadłam w terenie: pstrąg podany na podpłomyku z surówką, frytkami i ogórkiem konserwowym. Do tego masełko. Potem deser bezowy z bitą śmietaną i owocami.
            • lumeria Re: Co na talerzu? 1.0 16.09.19, 00:36
              Ja znowu trafiłam na kurki smile Znowu kurki w sosie - tym razem śmietanowym, na makaronie. Uwielbiam grzybki!
              • mona-taran Re: Co na talerzu? 1.0 16.09.19, 07:53
                Kurde, ale wam zazdroszczę tych grzybów. Ja tu nawet lasu nie mam 😐

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka