niktmadry 22.09.19, 17:03 Myjecie czy obieracie przed smazeniem, duszeniem itp? Czasami mam wrazenie, ze tylko ja obieram. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jezdem-mondry Re: Pieczarki 22.09.19, 17:06 niktmadry napisał(a): > Myjecie czy obieracie przed smazeniem, duszeniem itp? Nie myję i nie obieram. Czasem zjadam na surowo. Odpowiedz Link Zgłoś
silenta Re: Pieczarki 22.09.19, 17:07 Opłukuję, nie obieram, najczęściej jem surowe. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Pieczarki 22.09.19, 17:10 Myję i obieram, aczkolwiek to tak bardziej z przyzwyczajenia, bo obieranie nie jest do niczego potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Pieczarki 22.09.19, 17:12 Myję, surowych nie jadam. O mozliwosci obierania dowiedzialam się na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Pieczarki 22.09.19, 17:18 Obieram, ale z przyzwyczajenia. Nawet nie wiem dlaczego, bo z innymi grzybami nie przyszłoby mi to głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
edycja_kopiuj_wklej Re: Pieczarki 22.09.19, 17:22 To tak jak z baklazanami i wylewaniem rosołu. Babcia powiedziała, żeby robić, więc niektórzy robią bez zastanowienia. Tak, obierałam pieczarki jakieś 20 - 30 lat temu zbierane na polu. Prawdziwe pieczarki. Obecnie nie obieram Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Pieczarki 22.09.19, 19:25 Co z tymi bakłażanami i wylewaniem rosołu? Bo nie słyszałam. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Pieczarki 22.09.19, 22:10 Pewnie zeby solic bakłażany. Z rosolem to nie mam pojęcia o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Pieczarki 22.09.19, 22:52 Bakłażany kiedyś były gorzkie, więc należało je nasolić, żeby puściły gorzki sok. Nawet nie mam pojęcia czy to prawda bo od wielu wielu lat nie ma w handlu gorzkich bakłażanów. Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Pieczarki 23.09.19, 18:37 Chyba chodzi o obieranie bakłażanów ze skorki. Kiedyś obierało się wszystko ze skorek - babcia nie zjadła jabłka ze skorka. A wylewanie rosołu - nie wiem, możne chodziło o to, ze jak mięso się w wodzie ugotowało, to ktoś wylewał ten rosół? Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Pieczarki 23.09.19, 04:44 JA do dzisiaj solę bakłażany. Gorzkie już nie sa, ale takie "zwiędłe" przed smażeniam bardziej mi smakują Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Pieczarki 22.09.19, 17:35 Zależy, czy kupiłam je wczoraj czy pięć dni temu. Innymi słowy - od stanu skórki. Myję zawsze, one są z korzonkami sprzedawane, na każdej grudka ziemi (jak się szybko nie zużyje to im ogonki rosną w lodówce) Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: Pieczarki 22.09.19, 20:05 cauliflowerpl napisała: > Zależy, czy kupiłam je wczoraj czy pięć dni temu. Innymi słowy - od stanu skórk > i. > Myję zawsze, one są z korzonkami sprzedawane, na każdej grudka ziemi (jak się s > zybko nie zużyje to im ogonki rosną w lodówce) Ja tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Pieczarki 23.09.19, 13:12 > Myję, obieram kapelusze, oskrobuję nogi. Ja też. Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Pieczarki 22.09.19, 20:17 Obieram, nie myję. Umyte są ble obślizgłe. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Pieczarki 22.09.19, 20:27 Opłukuję zawsze, a obieram w zależności od tego, czy to młodziutkie, zwinięte pieczarki dopiero co kupione czy takie z większymi kapeluszami, które leżały w lodówce 2-3 dni. Najczęściej kieruje się po prostu stanem skórki. Z małych i świeżo kupionych skórkę zdjąć bardzo trudno i tego nie robię. Z większych, które leżały kilka dni w lodówce, skórka odchodzi sama i wtedy zdejmuję. Odpowiedz Link Zgłoś
gaga-sie Re: Pieczarki 22.09.19, 20:35 Ja też. Te młode płuczę i czyszczę taką małą, miękką szczoteczką z Lidla. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Pieczarki 22.09.19, 20:33 Myje, bo ziemia z nóżek dostaje sie na kapelusze. Czasem odkrajam taki kawałek nóżki z ziemia. O obieraniu przeczytałam na forum, nie pociaga mnie to. W życie wprowadzam tylko pomysły oszczedzajace mi pracy, pozostałe ignoruje Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Pieczarki 22.09.19, 20:35 Nie myję. Obieram kapelusz, z nóżki odkrawam tylko samą końcówkę z ziemią. Umytych nie lubię, bo są jakieś takie obślizgłe. Znowuż skórka mi przeszkadza, ale ja ogólnie nie lubię warzyw ze skórą, pomidory i ogórki też obieram. Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Pieczarki 22.09.19, 20:36 Za to ja z forum dowiedziałam się, że niektórzy obierają maślaki Ja grzybów leśnych w ogóle nie obieram. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Pieczarki 22.09.19, 20:46 U mnie w domu zawsze się obierało maślaki. Innych grzybów leśnych nie. Maślaki głównie dlatego, że do tej skórki na kapeluszu przyklejone są wszelkie paprochy, igły, liście, trawa, piach, a jest ona taka klejąca i nie da się tego porządnie doczyścić. Z resztą akurat maślaki obiera się jednym ruchem, bo skórka z kapelusza schodzi bardzo łatwo. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Pieczarki 22.09.19, 22:54 Zawsze obieram maślaki, ta obleśna oślizła lepiąca skóra jest nie do przejścia. Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Pieczarki 22.09.19, 23:22 no właśnie po to ją się zostawia, żeby po zamarynowaniu był śluz Mam nawet przepis na sałatkę z grzybami marynowanymi, a najlepiej maślakami Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Pieczarki 23.09.19, 02:37 przeciez sluz jest z maslakow tak czy tak. zawsze obieramy maslaki i nigdy jeszcze nie zdarzylo sie, zeby po otwarciu sloiczka z nimi zalewa nie miala konsystencji czegos pomiedzy galaretka i smarkami. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Pieczarki 23.09.19, 18:30 Dokładnie tak, skórka nie jest do tego potrzebna nic a nic. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Pieczarki 23.09.19, 10:08 Maślaki to jedyne grzyby ktore sie u mnie obiera ze skórki.... Odpowiedz Link Zgłoś
pastuszka1 Re: Pieczarki 22.09.19, 22:17 Myję. Pierwsze słyszę, że można je ubierać Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Pieczarki 22.09.19, 22:45 Ubierac tez mozna - pieczarki obieramy, a nastepnie robimy je w plaszczykach. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Pieczarki 22.09.19, 22:54 Obieram dorosłe, z rozwiniętym kapeluszem. Młodych nie. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Pieczarki 22.09.19, 23:07 Ładnych czystych świeżych białych nie obieram ani nie mylę. Sporadyczne które maja torf. Obieram tylko takie co postoją chwile. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Pieczarki 23.09.19, 01:57 przed duszeniem to mozna nawet wykapac ale przed smazenem? po jakiego grzyba? napewno sie ladnie, na zloto nie usmaza, bo szybko nasiakaja woda, sa jak gabka. Najlepiej kupowas czyste I smazyc suche, ladnie sie rumienia I sa lekko chrupiace. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Pieczarki 23.09.19, 02:41 zawsze myje pieczarki i nigdy nie zdarzylo mi sie, zebym nie mogla ich pozniej usmazyc na zloto. wystarczy nie trzymac ich w misce tylko oplukac pod biezaca woda. jest jeszcze taki trik, ze do miski z woda wsypuje sie odrobine maki i szybko plucze pieczarki. dzieki mace nie nasiakaja woda i robia sie jeszcze bardziej bialutkie. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Pieczarki 23.09.19, 09:59 obieram, myje. Zazwyczaj kupuje duze pieczarki, skorka sama schodzi. Ale bywa, ze trafia sie malutkie, twarde i tych nie obieram, nawet nie da sie latwo ich obrac. Odpowiedz Link Zgłoś
niu13 Re: Pieczarki 23.09.19, 10:04 Bo bakłażany zostały zmodyfikowane genetycznie tak, żeby nie były gorzkie. Pieczarek nie obieram, bo to odzieranie ich ze smaku. Myję tylko Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: Pieczarki 23.09.19, 10:07 Myję i odkrawam ogonki, bo nie lubię. Bez mycia zdarzyło się, że nawet takie sklepowe zgrzytały trochę piaskiem Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Pieczarki 23.09.19, 10:07 Wycieram papierowym recznikiem bo maja troche ziemi czasami. Pieczarka jak gąbka chłonie wodę nie myje. Odpowiedz Link Zgłoś