Dodaj do ulubionych

Bez komunii

14.10.19, 09:13
Czy są tu osoby, które nie posyłały/nie poślą dzieci do komunii?
Jak wtedy będzie wyglądał ślub takich dzieci? Kościelny chyba już nie, czy jednak jest jakaś szansa.
Ja rozumiem jak nie wierzący, to mu bóg do ślubu nie potrzeby, ale co jeżeli druga połówka będzie nalegać na kościelny?
Pytam się, bo w sumie sama jestem daleko od kościoła i już nie pamiętam jak te formalności się mają.
I nie posłałam swoich do komunii, ale nie wiem czy nie będą mieć później z tym problemów.
Obserwuj wątek
    • milka_milka Re: Bez komunii 14.10.19, 09:16
      Zawsze można wziąć ślub jednostronny. www.abcslubu.pl/slub-i-wesele/organizacja-slubu-i-wesela/5483/slub-jednostronny-dla-kogo-i-na-jakich-warunkach
      • panna.jezowa Re: Bez komunii 14.10.19, 15:49
        Milka, nie zawsze. Pytanie czy autorka wątku ochrzciła dzieci - jeśli tak to nie mogą wziąć ślubu jednostronnego jako osoba niewierząca.
        • tyggrysio Re: Bez komunii 14.10.19, 18:21
          Moga - chyba ze chrzest bez kolejnych sakramentow to jakis specjalny przypadek; mam znajomego po chrzcie, komunii i bierzmowaniu, bez apostazji a slub wzial jednostrony jako strona niewierzaca. To bylo kilkanascie lat temu.
          • potworia116 Re: Bez komunii 14.10.19, 22:38
            Mój ochrzczony, ale niebierzmowanybi niekomuniowany kuzyn też. Ale były z tym dwuletnie balety u sług bożych.
    • edelstein Re: Bez komunii 14.10.19, 09:17
      Jak zaczna wierzyc to moga pojsc do komunii w kazdym wieku, albo wziac slub jednostronny.
    • lauren6 Re: Bez komunii 14.10.19, 09:19
      Brak komunii czy bierzmowania to nie jest żaden problem. Jeśli dziecko w przyszłości będzie chciało mieć ślub kościelny to sobie te sakramenty łatwo załatwi - kwestia tego ile trzeba posmarować księdzu.

Na tym etapie w ogóle nie przejmowałabym się tymi kwestiami. Może dziecko w ogóle nie będzie chciało brać ślubu, albo weźmie z niewierzącym lub innowiercą?
      • ichi51e Re: Bez komunii 14.10.19, 09:43
        Jak dziecku bedzie zalezalo na koscielnym to chyba do biezmowania moze przystapic tylko musi chec zdeklarowac - wcale placic nie trzeba jedziesz sprawdzasz kiedy daja masowe bierzmowanie, umawiasz sie z ksiedzem jakie wymagania idziesz i sie bierzmujesz i tyle. Do pierwszej komunii i spowiedzi mozesz w kazdej chwili przystapic - nawet na zwyklej mszy w tygodniu przeciez to nie ma zadnych wymagan ze wzgledu teologicznego.
      • kornelia_sowa Re: Bez komunii 14.10.19, 10:12
        Nie podniecaj się.
        Wyobraź sobie, ze mozna bez posmarowania. Mam dwóch kolegów, którzy nadrabiali bierzmowanie (do komunii byli). Są specjalne terminy co jakis czas.

Dla obydwu powodem była chęć ślubu z osobą wierząca (POMIMO, ze możliwy jest slub jednostronny).
        Byli bierzmowani, wzięli śluby, dzieci ochrzcili. W tym roku byliśmy na uroczystości komunii u dziecka jednego z nich.
        Tak, ze widać róznie to bywa w zyciu.

Fakt, ze mieli znacznie więcej zachodu niż gdyby zrobili to w szkole. po pracy jeszcze na katechezy latali.
        • bazia8 Re: Bez komunii 14.10.19, 14:33
          Ale z kasiorką szybciej i sprawniej.
          • kornelia_sowa Re: Bez komunii 14.10.19, 14:45
            Dawałaś kasiorkę, że tak twierdzisz?
            • lauren6 Re: Bez komunii 14.10.19, 15:47
              A tobie co do tego na co kto wydaje swoje pieniądze? Jakos niezdrowo się podnieciłaś.
              • kornelia_sowa Re: Bez komunii 16.10.19, 11:00
                Nie pij tyle.
                Pytanie, które zadałam nijak nie świadczy o podnieceniu.
                Pisze, że z kasiorką łatwiej, to pytam, czy dawała?
                To jest ciekawość nie podniecenie.
                Kup sobie słownik, bo cienko u ciebie ze słownictwem
    • noemi29 Re: Bez komunii 14.10.19, 09:19
      Znam wiele osób, które w dzieciństwie nie miały chrztu, przyjęcia czy bierzmowania, a brały ślub kościelny. Nie jest to chyba problem.
      • triss_merigold6 Re: Bez komunii 14.10.19, 09:23
        Jeśli już, to wyłącznie problem kasy.
        • arwena_11 Re: Bez komunii 14.10.19, 09:33
          Bez przesady. Najczęściej podczas Wigilii Paschalnej odbywają się chrzty dorosłych, połączone z komunią i czasami bierzmowaniem. Piękna uroczystość. Byłam raz, bo koleżanka córki ze scholi razem z mamą przyjmowała taki chrzest. Mama dodatkowo komunię ( bierzmowanie miesiąc później z innymi ) a córka komunię brała rok później z klasą.
          Miały roczne przygotowanie, piękną uroczystość.
        • kornelia_sowa Re: Bez komunii 14.10.19, 10:13
          Doinformuj się.
          Po pierwsze- możliwy jest ślub z osobą niewierzącą
          Po drugie- zupełnie za darmo sa katechezy dla takich osób- i specjalne terminy bierzmowania.
          • starczy_tego Re: Bez komunii 14.10.19, 14:16
            no ale to i tak jest cyrk, kilka spotkań, opłata, i nagle sumienny katolik LOL
            • kornelia_sowa Re: Bez komunii 14.10.19, 14:43
              Jaka opłata?
              • starczy_tego Re: Bez komunii 14.10.19, 15:49
                no za bierzmowanie/kurs, po co tak się głupio pytasz?
                • kornelia_sowa Re: Bez komunii 16.10.19, 11:01
                  Nie pytam sie glupio.
                  U nas za darmo np.
                  Co się tak rzucasz?
    • matacznik Re: Bez komunii 14.10.19, 09:20
      miqotka napisał(a):

> Czy są tu osoby, które nie posyłały/nie poślą dzieci do komunii?
      >
      Tak.

> Jak wtedy będzie wyglądał ślub takich dzieci?
      >
      Tak jak sobie dzieci zaplanują.

> Kościelny chyba już nie, czy jednak jest jakaś szansa.
      >
      Raczej nie, ale zawsze jest taka możliwość, jeśli dziecko zechce.

> Ja rozumiem jak nie wierzący, to mu bóg do ślubu nie potrzeby, ale co jeżeli
      > druga połówka będzie nalegać na kościelny?
      >
      To mają cztery opcje:
      1. Nie brać ślubu;
      2. Wziąć tylko cywilny;
      3. Wziąć kościelny jednostronny;
      4. Wziąć kościelny normalny
      • miqotka Re: Bez komunii 14.10.19, 09:35

> Tak jak sobie dzieci zaplanują.

>
        > > Kościelny chyba już nie, czy jednak jest jakaś szansa.
        > >
        > Raczej nie, ale zawsze jest taka możliwość, jeśli dziecko zechce.

Więc czemu mówisz, że raczej nie, skoro potem piszesz, że tak.
        >
        > > I nie posłałam swoich do komunii, ale nie wiem czy nie będą mieć później
        > z tym
        > > problemów.
        > >
        > Z tym nie. Z matką wymyślającą problemy tam, gdzie ich nie ma
        • triss_merigold6 Re: Bez komunii 14.10.19, 09:38
          A to mamusia by tę komunię dorosłemu wyprawiała?
          • miqotka Re: Bez komunii 14.10.19, 10:16
            Oczywiście, że nie ale robię mu dodatkowy problem. Z tego co widzę, nawet i na katechezy by musiał chodzić.
            • kamin Re: Bez komunii 14.10.19, 13:26
              Mnie rodzice też zrobili dodatkowy problem. Ochrzcili mnie nie pytając o zdanie, a teraz nie mogę się wypisać z Kościoła. Zobacz ile jest zachodu z apostazją.
              • z_lasu Re: Bez komunii 15.10.19, 17:32
                100/100
            • agaagaaga123 Re: Bez komunii 14.10.19, 14:27
              miqotka napisał(a):

> Oczywiście, że nie ale robię mu dodatkowy problem. Z tego co widzę, nawet i na
              > katechezy by musiał chodzić.

No straszne. A jak będzie po wszystkich sakramentach wbrew twoim i swoim przekonaniom a zakocha się w buddystce lub muzułmance lub ateistce i to z nią będzie chciał wziąć ślub? To co powiesz, "a tam, parę sakramentów to nic takiego"? A jak będzie chciał zmienić wyznanie ot tak, dla siebie, to wiesz, jaki kłopot mu już zrobiłaś chrztem a potem dołożysz innymi sakramentami?

A skąd wiesz, czy sakramenty to nie czarnomagiczne obrządki (są takie głosy) i narzucając je dzieciom, sprzedajesz ich dusze nie wiadomo komu? tongue_out Bo czarna magia to bzdury i bajki a niewidzialny przyjaciel z katechizmu to najczystsza prawda?
        • matacznik Re: Bez komunii 14.10.19, 09:41
          miqotka napisał(a):

> > > Kościelny chyba już nie, czy jednak jest jakaś szansa.
          > > >
          > > Raczej nie, ale zawsze jest taka możliwość, jeśli dziecko zechce.
          >
          > Więc czemu mówisz, że raczej nie, skoro potem piszesz, że tak.
          >
          Trochę za bardzo zagęściłem zdanie.
          "Raczej nie" było odpowiedzią na "Kościelny chyba już nie".

> Jeżeli uważasz, że robienie komunii w dorosłym wieku to żaden dodatkowy
          > problem uncertain
          >
          Nie większy niż robienie komunii w dzieciństwie, a raczej mniejszy. W dodatku to zdarzenie przyszłe niepewne
          • alicia033 Re: Bez komunii 14.10.19, 09:47
            matacznik napisał:

> Mając do wyboru pewny kłopot dziś i niepewny, niewiększy problem jutro, wybieram jutro.

Like it!
          • miqotka Re: Bez komunii 14.10.19, 10:17
            Sobie kłopotu nie robię, ale synowi już tak. Przecież wiadomo, że o to mi chodziło.
            • matacznik Re: Bez komunii 14.10.19, 10:40
              miqotka napisał(a):

> Sobie kłopotu nie robię, ale synowi już tak.
              >
              Wysyłąjąc go do komunii teraz dodajesz mu te same obowiązki już teraz i na pewno. Te same obowiązki na potrzeby późnej komunii przed ślubem będą kiedyś albo nie będzie ich w ogóle.
        • alicia033 Re: Bez komunii 14.10.19, 09:44
          miqotka napisał(a):

> Jeżeli uważasz, że robienie komunii w dorosłym wieku to żaden dodatkowy problem uncertain

przestań kobieto wymyślać, to żaden problem.
          • 35wcieniu Re: Bez komunii 14.10.19, 09:51
            Jaki problem? Znam faceta, który się ochrzcił i przyjął komunię przed ślubem, w wieku coś koło 30 lat. Problemów nie napotkał.
            Ale pewnie chodzi o gównoburzę, cóż.
        • ira_08 Re: Bez komunii 14.10.19, 18:23
          >Jeżeli uważasz, że robienie komunii w dorosłym wieku to żaden dodatkowy problemuncertain

A jaki problem, jeśli ktoś CHCE? Taki sam jak kurs chińskiego czy surfingu.

Na wszelki wypadek zaopatrz w inne religijne rytuały.
          • baatexja Re: Bez komunii 15.10.19, 10:25
            Problem jest z chceniem najczęściej przy ateistycznym wychowaniu.
            Trudno się "nawrócić" na siłę.
            • z_lasu Re: Bez komunii 15.10.19, 17:35
              > Problem jest z chceniem

Czyim problemem??? Tego, który nie chce?
        • jowita771 Re: Bez komunii 16.10.19, 09:18
          > Jeżeli uważasz, że robienie komunii w dorosłym wieku to żaden dodatkowy problem
          > uncertain

Miałam znajomego, który zakochał się w muzułmance i się dla niej obrzezał. I mówił, że był to dla niego kłopot i szkoda, że nie był obrzezany jako dziecko. Ja bym na Twoim miejscu przemyślała tez obrzezanie, nigdy nie wiadomo.
      • kornelia_sowa Re: Bez komunii 14.10.19, 10:14
        Ona nie wymyśla problemów. Pyta po prostu.
        • miqotka Re: Bez komunii 14.10.19, 10:17
          Forum już jest tak nastawione na spisek, że zapytać o nic nie można. Ale spoko smile
    • triss_merigold6 Re: Bez komunii 14.10.19, 09:20
      My nie posłaliśmy. Jak druga strona będzie nalegac na ślub kościelny to sobie weźmie jednostronny.
    • szmytka1 Re: Bez komunii 14.10.19, 09:21
      Wiara kloci minsie z inteligencja, takze pozostaje mi nadzieja, ze dzieci zwiaza sie z kims inteligentnym tongue_out
      • miqotka Re: Bez komunii 14.10.19, 09:37
        Kto pyta, nie błądzi. Nie mieszkam w kraju, nie wiem jakie są nastroje w związku z moim pytaniem . O ślubie jednostronnym w ogóle nie słyszałam. Chyba to jakaś nowość.
        • milka_milka Re: Bez komunii 14.10.19, 09:44
          Żadna nowość. Od lat istnieje. I jest dostępny w każdym kraju, gdzie można brać ślub w KK.
        • 35wcieniu Re: Bez komunii 14.10.19, 09:44
          Żadna nowość, od lat są.
          • miqotka Re: Bez komunii 14.10.19, 10:19
            Ok skoro od lat są takie ślubu to dobrze.
        • alicia033 Re: Bez komunii 14.10.19, 09:46
          miqotka napisał(a):

> O ślubie jednostronnym w ogóle nie słyszałam. Chyba to jakaś nowość.

ojp
        • afro.ninja Re: Bez komunii 14.10.19, 09:46
          Jesteś zabawna.
        • little_fish Re: Bez komunii 14.10.19, 09:47
          Moi znajomi 30 lat temu brali taki ślub, więc żadna nowość
      • 45rtg Re: Bez komunii 14.10.19, 09:47
        szmytka1 napisała:

> Wiara kloci minsie z inteligencja, takze pozostaje mi nadzieja, ze dzieci zwiaz
        > a sie z kims inteligentnym tongue_out

Wiara kłóci się z inteligencją tylko ludziom mało inteligentnym. To są całkowicie niezależne kwestie.
        • alicia033 Re: Bez komunii 14.10.19, 20:49
          45rtg napisał:

> Wiara kłóci się z inteligencją tylko ludziom mało inteligentnym.

taaaaa
          Tak to sobie tłumacz. Nic innego ci nie zostaje.
          • 45rtg Re: Bez komunii 15.10.19, 10:27
            alicia033 napisała:

> 45rtg napisał:
            >
            > > Wiara kłóci się z inteligencją tylko ludziom mało inteligentnym.
            >
            > taaaaa
            > Tak to sobie tłumacz. Nic innego ci nie zostaje.

A jednak. To jest przesąd zaciągnięty z USA, gdzie rzeczywiście są jakieś rąbnięte sekty negujące geologię, bo im z Biblii wychodzi inny wiek skał. Albo inne takie. W normalnych, a w szczególności w europejskich realiach, nic takiego nie ma miejsca. Wiara sobie jest, a jak nauka coś tłumaczy inaczej, niż Biblia, to bez większych awantur uznaje się, że w Biblii jest przenośnia, parabola, uproszczenie dla pradziadków itp.

Natomiast, i owszem, zdarzają się w Europie ćwierćinteligenci, którzy zapluwają się, jak to wiara jest sprzeczna z nauką, bo nie da się chodzić po wodzie, a Jezus miał chodzić!!!!!1111ONEONEONE No kurde, toż sama Biblia to przedstawia jako cud. A cud to jest takie coś, co jest sprzeczne z nauką, zatem skoro się wydarzyło, to nastąpiła tu ingerencja jakiegoś boga. Można, oczywiście, w ogóle nie wierzyć, że się to coś wydarzyło, ale to także nie dowodzi żadnej naukowości wątpiącego, bo można spokojnie nie wierzyć w możliwość chodzenia po wodzie na tej podstawie, że utopce zaraz by takiego spacerowicza wciągnęły pod powierzchnię.
            • szalona-matematyczka Re: Bez komunii 15.10.19, 17:25
              Ale te historyjki biblijne, to wlasnie opowiesci one to one pastuchow sprzed 2000 lat. Pastuchy sobie siedzialy i opowiadaly, ze widzialy jakies plonace krzaki z bogiem, albo aniolki, albo inne cuda. Oni byli za prosci, i te opowiesci byly skierowane do prostego niepismiennego ludu (zreszta wladcy tez nie byli lepsi), to byly wlasnie takie bajeczki one-to-one, by lud wierzyl, ze na chmjrkach jest bozia. Troche mi to przypomina jak dzieciaki opowiadaja sobie o duchach na koloniach. Sa dzieciaki naprawde w to wierzace, ze talerzyk sie za chwile poruszy. Mialan kolezanke (8l), ktora sie ze strachu posikala, bo duchy wywolywalysmy. Ona naprawde w to wierzyla. A te 2000 lat temu to pastuchy i lud, a czesto i wladcy mieli poziom wiedzy o swiecie nizszy niz obecny 8-latek. W koncu 8-latek teraz umie czytac, oglada TV,czesto byl z rodzicami w wielu krajach itp. Przecietny , nawet 59-letni, pasruch sprzed 2000 lat nie mial nawet 1/50 wiedzy i swiadomosci obecnego 8l-atka
              • szalona-matematyczka Re: Bez komunii 15.10.19, 17:27
                Zreszta do dzis np. Afrykanczycy z prymitywnych plemion naprawde wierza w te swoje gusla. Jest to nawet wykorzystywane przy prostytutkach z Afryki, by trzymac je "na uwiezi".
                • massinga Re: Bez komunii 16.10.19, 05:34
                  Zasmuce cie. Nawet wysoko wyksztalceni Afrykanczycy wierza w te rzeczy - czarna magia, rzucanie urokow, ingerencja zmarlych w zycie potomkow itp
                  • szalona-matematyczka Re: Bez komunii 16.10.19, 09:03
                    Wierze ci, sama znam dr inz. dewota.
              • 45rtg Re: Bez komunii 15.10.19, 17:51
                szalona-matematyczka napisała:

> Ale te historyjki biblijne, to wlasnie opowiesci one to one pastuchow sprzed 20
                > 00 lat. Pastuchy sobie siedzialy i opowiadaly, ze widzialy jakies plonace krzak
                > i z bogiem, albo aniolki, albo inne cuda. Oni byli za prosci, i te opowiesci by

Możliwe. I nic szczególnego z tego nie wynika.

• szalona-matematyczka Re: Bez komunii 15.10.19, 18:01
                  Dla mnie tez nic szczegolnego nie wynika z bajeczek biblijnych.
                  • 45rtg Re: Bez komunii 15.10.19, 22:12
                    szalona-matematyczka napisała:

> Dla mnie tez nic szczegolnego nie wynika z bajeczek biblijnych.

No i spoko. Tym niemniej nie czyni Cię to jeszcze inteligentną, ani nie oznacza, że kierujesz się w życiu racjonalną nauką.
    • alicia033 Re: Bez komunii 14.10.19, 09:23
      miqotka napisał(a):

owszem.

> Jak wtedy będzie wyglądał ślub takich dzieci?

tak, jak będą tego chciały.

• magata.d Re: Bez komunii 14.10.19, 09:31
      Ja nie posyłam dziecka do komunii. Ślub mojego dziecka będzie wyglądał, tak jak ono będzie chciało. Może wziąć ślub cywilny, a jak będzie chciał kościelny to zawsze może przyjąć wymagane sakramenty przecież (przynajmniej zrobi to świadomie, z rozwaga dorosłego, a nie bezmyślnie klepiąc formułki wyuczone na pamięć na ocenę w szkole).
    • ichi51e Re: Bez komunii 14.10.19, 09:40
      Przeciez slub cywilny bierzesz...
    • chicarica Re: Bez komunii 14.10.19, 09:42
      Zdecydowanie łatwiej jest wziąć ślub kościelny będąc nieochrzczonym, niekomunizowanym, niebierzmowanym niewierzącym, niż będąc niewierzącym, który przeszedł te wszystkie rytuały.
      W tym pierwszym przypadku - po prostu ślub jednostronny. W drugim - trzeba najpierw apostazję, a potem dopiero ślub jednostronny, ewentualnie odpękać udając wszystkie te nauki przedślubne, spowiedzi itp. Cały cyrk.
      • thea19 Re: Bez komunii 14.10.19, 09:56
        nie trzeba apostazji. Biskup tylko wyraża zgodę i tyle. Znajomi tak brali.
        • chicarica Re: Bez komunii 15.10.19, 10:18
          Ja z kolei jak kiedyś chciałam, to dostałam informację, że najpierw apostazja bo na razie to oni mają mnie "zapisaną" jako wierzącą i w związku z tym jednostronnego nie może być. Może od tej pory coś się zmieniło, to było w 2006.
      • arwena_11 Re: Bez komunii 14.10.19, 10:01
        No nie jestem pewna czy robiąc apostazję masz szansę na jednostronny. Apostazja jest objęta ekskomuniką.
    • asfiksja Re: Bez komunii 14.10.19, 09:42
      Spokojnie niewierzący może mieć ślub kościelny, jednostronny. Jedyny minus, że ksiądz jest wtedy ubrany nie w ornat tylko w taki specyficzny strój, jak na pogrzeb.
      • babcia.stefa Re: Bez komunii 14.10.19, 13:08
        Jeśli uwzględnić, że na ślubie moich znajomych (normalnym kościelnym, nie żadnym jednostronnym) ksiądz miał na sobie niezbyt czyste dżinsy i mocno przybrudzone buty typu adidasy, które było widać spod ornatu, to chyba najmniejszy problem.
    • aga_mon_ber Re: Bez komunii 14.10.19, 09:44
      Jak nie pojdzie do komunii, to i slubu koscielnego nie bedzie. Proste.
      • hanusinamama Re: Bez komunii 14.10.19, 10:16
        Albo mozna przyjac komunie jak sie bardzo chce majac lat nawet 40 i slubować koscielnie...
    • frey.a86 Re: Bez komunii 14.10.19, 09:51
      Moja matka miała podobne dylematy i ostatecznie wysłała nas i do komunii i do bierzmowania, właśnie z powodu przyszłego ślubu. A i tak żadne z jej dzieci nie wzięło ślubu kościelnego.
      • majenkir Re: Bez komunii 14.10.19, 17:58
        No to przynajmniej dobrze Was wychowala wink.
    • hanusinamama Re: Bez komunii 14.10.19, 10:15
      To sobie zrobi komunie. Chyba 6 lat temu znajoma brała slub z kolesiem bez komunii i bierzmowania. Mamy tu taki kosciół ktory za odpowiednią opłatą na jednym spotkaniu załatwił i jedno i drugie (w dawnych czasach panny z brzuchem slub tu brały)...
    • 18lipcowa3 Re: Bez komunii 14.10.19, 10:39
      Ja tez nie posyłałam.
      Jak się w dorosłości ''nawrócą'' to bedzie ich problem zorganizować sobie te obrzędy.
    • la_mujer75 Re: Bez komunii 14.10.19, 12:35
      Daj sobie z tym spokój.
      Moje nieochrzczone, nie chodzące na religię, chwalą sobie ten stan.
      Im starsze, tym bardziej doceniają to. A ja bym "nie przeżyła" psychicznie tych wszystkich przygotowań około komunijnych i szlag by mnie trafiał, że muszę w tym brać udział. Te msze, spotkania, itd.- dla osób niewierzących to męka. Zresztą - według mnie zasłużona- to kara za hipokryzję.
      Problem ślubu pojawi się za ileś tam lat. Będą dorośli, to się zadeklarują.
      Jest opcja ślubu jednostronnego.
      • asfiksja Re: Bez komunii 14.10.19, 16:26
        Te msze, spotkania, itd.- dla osób niewierzących to męka. Zresz
        > tą - według mnie zasłużona- to kara za hipokryzję
        smile
      • mrs.solis Re: Bez komunii 15.10.19, 02:07
        👍
      • chicarica Re: Bez komunii 15.10.19, 10:13
        Dokładnie, to jest upierdliwe dla niewierzącego oraz podpada pod molestowanie religijne. Nie wiem w ogóle skąd wzięło się to przekonanie, że ochrzczenie się, komunia i bierzmowanie w wieku dorosłym, przed ślubem, to taaaaki wieeeelki problem. Mój przyjaciel ogarnął to dosłownie migiem przed ślubem i jest to znacznie mniej problematyczne, niż ewentualne wypisywanie się z KK.
    • szalona-matematyczka Re: Bez komunii 14.10.19, 12:58
      Na poczatku nadmienie, ze i tak coraz wiecej osob sie nie zeni. Wiec jest duze prawdopodobienstwo, ze twoje dziecko nie bedzie zylo w malkzenstwie. Coraz wiecej osob bierze tylko slub cywilny. A jesli juz bedzie musial.byc ten slub w kosciele, to jest wiele opcji:
      - Slub jednostronny
      - Nadrobienie papierkow (tylko sie nachodzi)
      - Kupienie papierkow u zaprzyjaznionego ksiedza; pochwale sie , ze mam takiego zaprzyjaznionego ksiedza, ktory za mamone wystawi kazdy papierek o chrzcie, komunii itp. , wiec po sekundzie sprawa zalatwiona😁
      - w Niemczech jest mozliwy slub katolicki, gdy ma sie tylko chrzest.
      • szalona-matematyczka Re: Bez komunii 14.10.19, 13:11
        Poza tym w internecie sa ogloszenia, ze mozna kupic sobie papierki typu chrzest, komunia, bierzmowanie. Tylko tu nie wiem, czy z wpisem? Najlepiej miec zaprzyjaznionego ksiedza lubiacego € lub inne waluty. Ten,ktorego znam, wystawia za pieniazki swiadestwo chrzu z wpisem w ksiegach,na zadne kursy nie trzeba chodzic.
        • szalona-matematyczka Re: Bez komunii 14.10.19, 13:15
          *swiadectwo
        • hanusinamama Re: Bez komunii 14.10.19, 13:19
          W kazdym miesiec sie taki znajdzie. U mnie taka parafia ze załatwia sie ty od dawna wszystkie problematyczne sakramenty ...tyle ze wtedy to kosztuje.
    • julita165 Re: Bez komunii 14.10.19, 13:00
      Mój ex mąż komunia miał ale nie miał bierzmowania. I nie miał ochoty go robić, kurs itp. Powiedział księdzu że nie ma czasu, że cały tydzień jest w rozjazdach, nigdy nie wiadomo kiedy, to nijak nie da rady tego z kursem zgrać. I wtedy ksiądz oświadczył, że do ślubu katechizm KK wymaga tylko chrztu !
      • szalona-matematyczka Re: Bez komunii 14.10.19, 13:13
        To jest najprawdziwsza prawda wg prawa kanonicznego. Do slubu wymagany jest tylko chrzest (jak np. w Niemczech jest). KK w Polsce ma jednak swoje odrebne "prawa" i nie postepuje wg prawa kanonicznego (ciekawe, ze Watykan nie interweniuje?).
    • lili_liliana Re: Bez komunii 14.10.19, 13:39
      miqotka napisał(a):

> Jak wtedy będzie wyglądał ślub takich dzieci? Kościelny chyba już nie, czy jedn
      > ak jest jakaś szansa.
      > Ja rozumiem jak nie wierzący, to mu bóg do ślubu nie potrzeby, ale co jeżeli dr
      > uga połówka będzie nalegać na kościelny?
      > Pytam się, bo w sumie sama jestem daleko od kościoła i już nie pamiętam jak te
      > formalności się mają.
      > I nie posłałam swoich do komunii, ale nie wiem czy nie będą mieć później z tym
      > problemów.

Nie będą. Ślub osoby wierzącej z niewierzącą jest ważny, a osoby niewierzącej nie zmusza się do wypowiadania słów sprzecznych z jej światopoglądem. Osoba niewierząca mówi tylko, że bierze za żonę/męża i ślubuje miłość, wierność, uczciwość małżeńską i że nie opuści aż do śmierci, tyle. Osoba wierząca dodaje "tak mi dopomóż Panie Boże Wszechmogący w Trójcy Jedyny". Tak to wygląda w Kościele Katolickim. Pewną trudnością natomiast może być fakt, iż osoba niewierząca musi zgodzić się na nieutrudnianie praktyk stronie wierzącej (to akurat drobiazg) i na katolickie wychowanie dzieci i to już drobiazgiem nie jest. Bo rodzice mają prawo wychować dzieci zgodnie ze swoimi przekonaniami, a tu przekonania są różne. Mój mąż, niebędący katolikiem też musiał wyrazić na to zgodę, choć jest chrześcijaninem innej denominacji.
    • aerra Re: Bez komunii 14.10.19, 14:06
      Tak, moje dziecko nie poszło do komunii, nie jest też ochrzczone.
      Jakby znalazł sobie dziewczynę wierzącą, która chce ślubu kościelnego, to zawsze mogą wziąć jednostronny. O ile będzie chciał oczywiście. Co za problem?
    • ultimate.strike Re: Bez komunii 14.10.19, 14:18
      Ja komuny nie dostąpiłem, w związku z czym ślub miałem cywilny. Z tego, co wiem, można zapłacić i nadrobić zaległe sakramenty, pewnie nawet eksternistycznie, tylko po co?
      • homohominilupus Re: Bez komunii 14.10.19, 21:12
        ultimate.strike napisał:

> Ja komuny nie dostąpiłem, w związku z czym ślub miałem cywilny. Z tego, co wiem
        > , można zapłacić i nadrobić zaległe sakramenty, pewnie nawet eksternistycznie,
        > tylko po co?
        >
        Byłeś ubrany w kilt na ślubie?
        • ultimate.strike Re: Bez komunii 15.10.19, 01:37
          Tak.
          • czarniejszaalineczka Re: Bez komunii 15.10.19, 11:19
            a majtki miałes ?
            • ultimate.strike Re: Bez komunii 16.10.19, 04:33
              A po co?

A wątek podobno o komunie jest, nie o majtkach.
    • mgla_jedwabna Re: Bez komunii 14.10.19, 14:47
      Odbycie pierwszej komunii nie jest w żaden sposób warunkiem udzielenia ślubu kościelnego. Natomiast konieczny jest chrzest i bierzmowanie. Jak dzieciak będzie chciał brać ślub kościelny, to może się ochrzcic i bierzmować jako dorosły albo wziąć ślub jednostronny.
      • panna.z.wilka Re: Bez komunii 14.10.19, 18:17
        Tylko chrzest. Bierzmowanie nie jest warunkiem koniecznym.
    • princesswhitewolf Re: Bez komunii 14.10.19, 14:50
      jest jakis przymus do brania koscielnego slubu?
      • szalona-matematyczka Re: Bez komunii 15.10.19, 17:29
        Oj tam, oj tam, princesss. Jakbys miala tesciowa, ktora za slub koscielny kupila wam dom, to bys biegla do kosciolka w bialej sukience i wianuszkiem, az by sie kurzylo.😁

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka