Dodaj do ulubionych

Witamina D - nietolerancja???

29.11.19, 06:59
Czy to w ogóle możliwe? Ematka wie takie rzeczy więc pytam.
I na pewno nie chodzi o przedawkowanie, bo problemy zaczynają się już na 2-3 dzień brania. Obojętnie jaki preparat, kombinacja, problemy są zawsze, głównie wzdęcia, brzuch jak balon, dziwny posmak w ustach.

Czy jest szansa, że ta sama witamina w postaci kropli/olejku będzie lepsza?
Obserwuj wątek
    • ela.dzi Re: Witamina D - nietolerancja??? 29.11.19, 07:07
      Tak bywa w przy niemowląt, stawiam, że u dorosłych jest podobnie. Preparat w kroplach ma mniej konserwantów.
    • bib24 Re: Witamina D - nietolerancja??? 29.11.19, 07:55
      wit d rozpuszczalna jest w oleju. może być uczulenie właśnie na ten olej.
      poszukaj czegos z mega prostym składem, ja używam dr Jacobs, tam jest tylko olej słonecznikowy + witaminad + e (jako przeciwutleniacz). są 2 rodzaje, mocniejsza i słabsza.
      co więcej mam dziecko uczulone na len, więc musze omijać wszelkie preparaty na oleju lnianym, a d3 często jest sprzedawana na oleju lnianym. długo szukałam dużej dawki bez oleju lnianego.
    • leni6 Re: Witamina D - nietolerancja??? 29.11.19, 08:05
      Wit d w kroplach zawiera najmniej substancji dodatkowych więc warto spróbować. Ja też miałam problemu na początku z witaminą d, chociaż inne niż u ciebie, po kilku próbach objawy zaczęły słabnąć aż w końcu ustąpiły zupełnie.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Witamina D - nietolerancja??? 29.11.19, 08:07
      Możesz mieć uczulenie na dodatki. Ja nigdy nie zjadam tych "plastikowych kapsułek" i dziecku też wyciskam. Najbardziej lubię z dozownikiem typu pompka.
      My mamy d3 + oliwa z oliwek.
      • bib24 Re: Witamina D - nietolerancja??? 29.11.19, 10:50
        kryzys_wieku_sredniego napisał(a):

> Możesz mieć uczulenie na dodatki. Ja nigdy nie zjadam tych "plastikowych kapsuł
        > ek" i dziecku też wyciskam. Najbardziej lubię z dozownikiem typu pompka.
        > My mamy d3 + oliwa z oliwek.

podrzuć nazwę plis.
        • kryzys_wieku_sredniego Re: Witamina D - nietolerancja??? 30.11.19, 16:16
          vitadiet.pl/pl/witamina-d3-1000-iu-krople-60.html
    • urtikus Re: Witamina D - nietolerancja??? 29.11.19, 08:17
      krople i olej to raczej standard dla wit. D

u mnie vigantol dla wszystkich,

dla tych co nie tolerują jest devikap, na receptę chyba
      • jematkajakichmalo Re: Witamina D - nietolerancja??? 29.11.19, 08:29
        Ja brałam m.in. vigantoletten, po tym mi było najgorzej, bo dodatkowo miałam nudności.
        • pani_tau Re: Witamina D - nietolerancja??? 29.11.19, 10:42
          A inne pudrowe też tak działają? Vigantoletten ma status leku, nie wiem, możemy siła działania jest inna.
          • jematkajakichmalo Re: Witamina D - nietolerancja??? 29.11.19, 11:08
            Póki co wszystko co próbowałam było w postaci tabletek, przeróżnych. Od takich do kupienia w aptece do npm rossmanowskich.
            Dlatego może spróbuję kropli.
            • pani_tau Re: Witamina D - nietolerancja??? 30.11.19, 16:47
              Zaintrygowało mnie to i zaniepokoiło, bo sama przyjmuję wit D okrągły rok i jak na razie nic mi się nie dzieje, jednak czort wiele czy się to nie zmieni. A suplementowac muszę.
          • ela.dzi Re: Witamina D - nietolerancja??? 29.11.19, 11:10
            Tylko w dawce 1000 j.m., 2000 j.m. jest suplementem.
    • jematkajakichmalo Re: Witamina D - nietolerancja??? 29.11.19, 08:31
      Dzięki za odpowiedzi, serio nie sądziłam, że po witaminie mogą być takie problemy (pomijając przedawkowanie).
      Spróbuję kropli, może będzie lepiej.
      • bib24 Re: Witamina D - nietolerancja??? 29.11.19, 08:38
        przy dużej dawce mi od razu wchodzą skutki uboczne, ale inne niż u ciebie (duża dawka to więcej niż 10.000 jednostek): przyspieszone bicie serca i kłopoty z zaśnięciem.
      • snakelilith Re: Witamina D - nietolerancja??? 30.11.19, 22:26
        A dlaczego nie bierzesz preparatu na receptę w kapsułkach? Dekristol 20.000 I.E albo Colecalciferol Aristo 20.000 I.E ? Mnie przepisuje lekarz rodzinny w De, biorą jedną w tygodniu. Tabletki zawierają często laktozę i na tą możesz źle reagować.
        • kamin Re: Witamina D - nietolerancja??? 30.11.19, 22:39
          Większość ludzi w naszej strefie klimatycznej spożywa laktozę codziennie w znacznie większej ilości niż to co jest wypełniaczem tabletki.
          • snakelilith Re: Witamina D - nietolerancja??? 30.11.19, 22:49
            Nietolerancja laktozy występuje także w Polsce. Jak podają statystyki, około 20-25% w kraju ma z tym problemy. Czy akurat ta jedna tabeltka gra u tych ludzi aż tak decydującą rolę, może być kwestią sumy spożytej laktozy w ciągu dnia. Nie upieram się jednak, że chodzi o laktozę, to tylko jedna z możliwości.
        • jematkajakichmalo Re: Witamina D - nietolerancja??? 01.12.19, 00:14
          Póki co brałam te do kupienia np. w Rossmanie. Najwyższa dawka to chyba 5600 jednostek. Inne słabsze też próbowałam i po wszystkich tak mam. Po żadnych innych witaminach/suplementach nic mi nie jest, więc to raczej nie "dodatki" są przyczyną problemów.
          • snakelilith Re: Witamina D - nietolerancja??? 01.12.19, 00:27
            A robiłaś badanie krwi i znasz swoje wartości wit. D?
          • snakelilith Re: Witamina D - nietolerancja??? 01.12.19, 00:35
            jematkajakichmalo napisała:

> Póki co brałam te do kupienia np. w Rossmanie. Najwyższa dawka to chyba 5600 je
            > dnostek. Inne słabsze też próbowałam i po wszystkich tak mam. Po żadnych innych
            > witaminach/suplementach nic mi nie jest, więc to raczej nie "dodatki" są przyc
            > zyną problemów.
            >

Swoją drogą, te perełki 5600 I.E z Rossmanna nie zawierają laktozy, a olej słonecznikowy, glicerynę i żelatynę. Te kapsułki, które ja biorę 20000 I.E mają podobny skład, tylko zamiast oleju słonecznikowego są triglicerydy. Reakcja będzie więc podobna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka