Dodaj do ulubionych

IKEA internetowo :)

17.12.19, 22:34
zamówienie z dostawą (ok. 14 km sklep-dom) proponowany termin 23.12 w godzinach 8.00-18.00 tu sklep uprzedza, że dostawa może być po świętach
zamówienie z odbiorem własnym=skompletowane (przygotują 6 paczek - krzesła więc nie jakieś bieganie po magazynie, towar dostępny od ręki, wystarczy wziąć z regału) - 24.12

w niedzielę zamówiłam kilka drobiazgów w e-sklepie, w przysłowiowym Pcimiu Dolnym, dziś odebrałam
Obserwuj wątek
    • mamtrzykotyidwa Re: IKEA internetowo :) 17.12.19, 22:38
      No i?
      O co ci właściwie chodzi?
      • elle_du_jour Re: IKEA internetowo :) 17.12.19, 22:46
        Chodzi o to, że to jest taaaaaakie bezczelne i karygodne, że taki potentat handlowy, ta niby wspaniała IKEA ma czelność opóźnić dostawę, w dodatku czegoś tak banalnego jak kilka krzeseł, w najbardziej upierdliwym czasie w roku. No jak oni śmiom. A taki Januszex dostarcza w trymiga, on dba o klienta, nie to co kapitalistyczny moloch.
        • aankaa Re: IKEA internetowo :) 17.12.19, 22:58
          zauważyłaś " smile " na końcu ?
          • elle_du_jour Re: IKEA internetowo :) 17.12.19, 23:04
            Acha, uśmieszek, ale i tak nie rozumiem po co napisałaś ten post. Piszesz o jakieś oczywistości, każdy w miarę ogarnięty, dorosły człowiek wie jak wygląda handel przedświąteczny w molochach, ile ludzi robi tam zakupy, że tam się odbywa istny armagedon. Porównywanie tego z małym sklepikiem, który ma trzech klientów dziennie na krzyż jest niedorzeczne.
          • kaka-llina Re: IKEA internetowo :) 17.12.19, 23:09
            aankaa napisała:

> zauważyłaś " smile " na końcu ?
            >
            Ja nie...ślepa jestem?
            • elle_du_jour Re: IKEA internetowo :) 17.12.19, 23:10
              w tytule wątku
          • iwles Re: IKEA internetowo :) 18.12.19, 08:08

ale ten "smile" to taki dobroduszny ? wspólczujesz im ostrego przedswiątecznego zapierdzielu ?
            czy raczej taki ironiczny? Że nie dają rady, a inny, powiatowy sklepik daje ?
            Bo nie bardzo rozumiem, co ten usmieszek znaczy ?
    • bei Re: IKEA internetowo :) 17.12.19, 22:44
      Sklep „ guzik” wysyła ekspresowo, a duży sklep jest gorzej zorganizowany- 14 km drogi a termin oczekiwaniu o wiele dłuższy niż z Japoni ( płyta szła cztery dni).
      • jolinka102 Re: IKEA internetowo :) 17.12.19, 22:52
        Sklep guzik ma zupelnie inna ilosc klientow niz ikea online. Odleglosc do sklepu nie ma tu znaczenia bo paczka nie jedzie bezposrenio z magazynu do adresata.
      • mamtrzykotyidwa Re: IKEA internetowo :) 17.12.19, 22:55
        Ja bym tu inną zależność widziała.
        Sklep w Pcimiu, to ma może jedno, a może kilka zamówień dziennie, a Ikea, przed świętami, takich zamówień od pańć, którym się nie chce samej przejechać tych 14 km i samej wziąć te 6 paczek z półki w magazynie, to ma dziesiątki, jeśli nie setki dziennie. Widzisz różnicę?
        • aankaa Re: IKEA internetowo :) 17.12.19, 23:12
          pańcia może mieć 75 lat, ze względu na wiek poruszać się po sklepowiskach "życzliwym krewnym/sąsiadem", mieszkać na 4 piętrze bez windy (tak, takie mieszkania istnieją) i chętnie zapłaci 2-3 x tyle (co sklep z Pcimia) za dostarczenie
          • mamtrzykotyidwa Re: IKEA internetowo :) 17.12.19, 23:21
            I akurat MUSI, NO MUSI, te krzesła kupić teraz, w ostatnim tygodniu przed świętami, prawda?
            Nie mogła kupić miesiąc temu, albo dwa?
            Przez 75 lat powinna się była nauczyć, że przed świętami, to są wszędzie kolejki, a nie dziwować, że teraz, to musi poczekać na dostawę.
            • memphis90 Re: IKEA internetowo :) 18.12.19, 07:03
              No bo trzy pierdolki z Pcimia przyszły niemal od razu!
              • jematkajakichmalo Re: IKEA internetowo :) 18.12.19, 07:14
                A w ogóle to te krzesła na prezent są! Po dwa dla każdej!
    • krwawy.lolo Re: IKEA internetowo :) 18.12.19, 07:06
      To, że zamówiłaś w sklepie odległym o 14 km nie ma żadnego znaczenia. Towar i tak przyjdzie z któregoś z centralnych magazynów.
      • profes79 Re: IKEA internetowo :) 18.12.19, 09:09
        Niekoniecznie. Nie bez powodu zamawiając towar mozna sprawdzić, czy w magazynie danego sklepu jest dostęny.
        • krwawy.lolo Re: IKEA internetowo :) 18.12.19, 09:31
          Sprawdzasz, żeby na próżno do sklepu nie jechać, jeśli chcesz kupić natychmiast.
          • profes79 Re: IKEA internetowo :) 18.12.19, 09:51
            No nie. Jak towaru nie ma na stanie to nie możesz go z danego sklepu zamówić. Nawet w Warszawie masz de facto dwa sklepy (Janki i Targówek - Reduty nie liczę bo to maleństwo) i masz miasto podzielone na strefy dostawy. Możliwe, że jak nie ma towaru na stanie to dowiozą z magazynu centralnego ale zamawiasz z konkretnego sklepu.
            • krwawy.lolo Re: IKEA internetowo :) 18.12.19, 10:07
              www.ikea.com/pl/pl/p/ivar-regal-sosna-s69251345/

Tu mogę (nie muszę) sprawdzić dostępność w konkretnym sklepie. zamawiam z magazynu.
              Zresztą niedawno odnawiałem kuchnię, zamawiałem w sklepie a towar przyszedł z magazynu gdzieś tam na puszczy. Więc nie pyszczę ot tak sobie.
    • lucyjkama Re: IKEA internetowo :) 18.12.19, 07:48
      Dlatego, że Ikea to trzeba poczekać. Ja wczoraj sprzedałam rowerek na olx i od razu wczoraj wysłałam, bo kupującej zależało żeby doszło przed świętami. Ale ja nie jestem sklepowy moloch🤣
      • baatexja Re: IKEA internetowo :) 18.12.19, 11:56
        List priorytet szedł teraz 5 dni.
        • lucyjkama Re: IKEA internetowo :) 18.12.19, 12:29
          Ja dostałam paczkę wysłaną w sobotę już w poniedziałek. Aż w szoku byłam, fakt że priorytet. A sama wysłałam paczkomatem. In post póki co daje radę i wszystko mi dochodzi na drugi dzień.
    • garnek_pieprzu Re: IKEA internetowo :) 18.12.19, 09:19
      Ikea rozwozi swoje zamowienia korzystajac z firmy transportowej. Nie maja wslanych kurierow ani transportu.
      Jesli zlecaja transport firmie zewnetrznej to chyba normane jest, ze ta firma ma jeszcze inne zkecenia, ma ograniczona ilosc aut i kierowcow. Nie wiem, co w tym dziwnego.
      Ja zamowilam komode w zeszly piatek i od tazu byla informacja o dostawie 20go, czyli ponad tydzien. Ale i tak wole poczekac, niz samej sie pchac w ten kolchoz 😊
    • berdebul Re: IKEA internetowo :) 18.12.19, 09:52
      Ikea ma beznadziejny dowóz. Zgubili nam nogę od stołu i stwierdzili, że najpierw sprawdzą czy firma tej nogi nie dostarczyła, tylko my próbujemy drugą wyłudzić. tongue_out Później dowieźli, ale nie uprzedzili o dowozie i odbierała nam ekipa od budowy. 🙄 Nigdy więcej.
      • tairo Re: IKEA internetowo :) 18.12.19, 12:38
        No zobacz, a mi dostarczyli zamiast jednej nogi od stołu cztery pary drzwi do jednej szafki (ten sam rozmiar, tylko oprócz jednych zamówionych przeze mnie trzy w innym wzorze). Zadzwoniłam, od razu wysłali brakującą nogę, a dodatkowe drzwi mi zostały.
      • elle_du_jour Re: IKEA internetowo :) 18.12.19, 12:42
        berdebul napisała:
        >Nigdy więcej.

Naprawdę już nigdy do końca życia, przenigdy, nie zamówisz transportu z Ikei z powodu tej jednej zgubionej nogi? Odważna decyzja ; )

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka