Dodaj do ulubionych

Szlachetna Paczka pytanie

18.12.19, 15:26
Podpowiecie jak znaleźć w Szlachetnej Paczce konkretną rodzinę, której została udzielona pomoc ?
Jestem ciekawa co znajoma miała napisane, na ile było tam prawdy.
Pomoc jaką otrzymała wprawiła mnie w wielkie osłupienie i pokazało, że niestety, ale działania takich Instytucji są bez sensu.
Akurat ta znajoma nie jest osobą bardzo potrzebującą😭
Nie mnie to oceniać, chciałam po prostu sprawdzić opis jej sytuacji.
Obserwuj wątek
    • morekac Re: Szlachetna Paczka pytanie 18.12.19, 15:41
      Już nie przeczytasz.Rodzina znika z opisu po wybraniu jej przez darczyńcę
    • lauren6 Re: Szlachetna Paczka pytanie 18.12.19, 15:45
      Możesz się domyślić co było napisane: wszystkie te opisy wyglądają jak z jednego szablonu. Tylko sobie podniesiesz ciśnienie przed świętami: po co ci to?
    • morekac Re: Szlachetna Paczka pytanie 18.12.19, 15:52
      Zgłoś się na następny rok, może się załapiesz.
      • banica_z_arbuzem Re: Szlachetna Paczka pytanie 18.12.19, 23:21
        Nie mam.twkiej potrzeby, wręcz przeciwnie lubię pomagać innym, ale tym NAPRAWDĘ potrzebującym.
        • morekac Re: Szlachetna Paczka pytanie 19.12.19, 05:12
          Hm, jeśli nie złożyłaś się na tę konkretną paczkę, to w czym problem? Przecież przedświąteczna dobroczynność nie jest obowiązkowa.
          • cruella_demon Re: Szlachetna Paczka pytanie 19.12.19, 08:02
            Może w tym, że oszukani zostali ludzie, którzy chcieli pomóc potrzebującym, a zrobili prezent oszustom.
            Identyczna sytuacja gdy ktoś zbiera pieniądze na leczenie raka, ludzie wpłacają, a okazuje się że on żadnego raka nie miał i kupił samochód.
            Chciałabyś robić paczkę dla takiego kombinatora jak znana na forum tol8? Bo ja nie.
            • morekac Re: Szlachetna Paczka pytanie 19.12.19, 09:53
              Zawsze jest takie ryzyko, że twój datek zostanie zużyty w niewłasciwy sposób.
              Ale: kto ci komukolwiek każe pomagać? Masz wątpliwości - to wspomóż kogoś, kto tego - twoim zdaniem - naprawdę potrzebuje. Zawsze kogoś znajdziesz, w ostateczności możesz wspomóc psy czy koty.
              • cruella_demon Re: Szlachetna Paczka pytanie 19.12.19, 10:48
                Ale właśnie o to chodzi, że ludzie zwykle wybierają pomoc przez instytucje, czy fundacje, bo ufają, że te zweryfikują oszustów.
                A w przypadku szlachetnej paczki...nie skomentuję, bo mnie wytną.
                • morekac Re: Szlachetna Paczka pytanie 19.12.19, 11:13
                  No przecież nie musisz brać udziału w SP. Fakt, ich opisy są tak tkliwo-infantylne, że zęby bolą, ale przymusu nie ma.
                • banica_z_arbuzem Re: Szlachetna Paczka pytanie 19.12.19, 17:21
                  Dokładnie tak.
                  A tu zonk, nie ma sprawiedliwości a nieuczciwość jest nagradzana
            • livia.kalina Re: Szlachetna Paczka pytanie 19.12.19, 10:56
              >Może w tym, że oszukani zostali ludzie

ale z czego wysnuwasz taki wniosek? Z tego. że banica_z_arbuzem napisała "Akurat ta znajoma nie jest osobą bardzo potrzebującą". A ktoś inny uznał, ze jest a darczyńca mógł sobie wybrać.
              • cruella_demon Re: Szlachetna Paczka pytanie 19.12.19, 12:21
                Z czytania opisów tych patorodzin.
        • lily_evans11 Re: Szlachetna Paczka pytanie 19.12.19, 05:31
          To nie pomagaj niepotrzebująctm. Proste.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Szlachetna Paczka pytanie 18.12.19, 16:09
      Tam masz potrzebne rzeczy i marzenia, pomagają instytucje.
      My jak organizowaliśmy - kolega zawsze to robił - to zrzucało się 150 osób, rodziny dostawały meble kuchenne i wyposażenie, jedzenie, ciuchy, organizowaliśmy telewizory, telefony, laptopy, wózek inwalidzki, rowery dla dzieci, a ile jeszcze sponsorów potrafiliśmy zorganizować.
      Pomocy było ponad miarę, bo kto nam zabronił
      • mia_mia Re: Szlachetna Paczka pytanie 18.12.19, 22:04
        Byłoby super, gdyby taka pomoc trafiała do naprawdę potrzebujących. SP o to nie dba.
        • mid.week Re: Szlachetna Paczka pytanie 19.12.19, 06:25
          A podejmiesz sie definiowania kto jest tym potrzebujacym a kto nie?
    • tol8 Re: Szlachetna Paczka pytanie 18.12.19, 22:01
      RODO nie pozwala. Jakby to była sprawa życia i śmierci to ja mam dostęp do ogólnopolskiej bazy poprzez system i widzę cały wywiad, adres, dane, potrzeby i relację z otrzymanych rzeczy. Ale nie mogę nic wynosić.
      Tylko po co ci to?
      Zgłoś sytuację na infolinii Wiosny. Jak podasz dane, to zweryfikują.
      • banica_z_arbuzem Re: Szlachetna Paczka pytanie 18.12.19, 23:24
        Po co mi to?
        Po takich akcjach zastanawiam się na jakiej zasadzie działają takie Fundacje.
        O ludzkiej nieuczciwości nie będę się wypowiadała bo to osobny temat.
        Ale przykro bardzo patrzy się na ludzi, którzy tej pomocy potrzebują a często wstydzą się nawet o nią poprosić a naciągacze korzystają bez mrugnięcia okiem.
        I obiera mi to skutecznie chęć pomagania na masową skalę .
        • lily_evans11 Re: Szlachetna Paczka pytanie 19.12.19, 05:33
          Jeszcze raz, nie ma przymusu pomagania.
          Albo pomagaj sama, bez instytucji jakiejś rodzinie/ubogiej emerytce w sąsiedztwie, gdzie znasz sytuację i wiesz, co się przyda.
        • tol8 Re: Szlachetna Paczka pytanie 19.12.19, 07:38
          Już Ci tłumaczę.
          Szlachetna Paczka nigdy nie miała na celu pomagać ludziom biednym.
          Założenia sa5takie, że paczkę dostają osoby, którym powinela się noga i które próbują samodzielnie wyjść z trudnej sytuacji w jakiej się znalazły.
          Stąd paczki dla rodzin, gdzie domy jak z Ikei, z drogimi autami pod domem np.
          Paczka ma być duchowym wsparciem dla tych, co się samodzielnie starają.
          To, że ma wartość materialną, to drugorzędne znaczenie.

To tak mniej więcej jakbyś Olge Tokarczuk zapytała, o czym marzy za to, że dostała nagrodę.
          Jakby powiedziała że o ciepłym kocu, sernik i laptopie, to właśnie to by dostała.
          Nagradzamy postawę bohaterskich rodzin, realizując ich marzenia.
          • lily_evans11 Re: Szlachetna Paczka pytanie 19.12.19, 08:15
            Ta... twe bohaterskie mamusie szóstki dzieci, nigdy pracą nieskalane, ich dorosłe dzieci oczywiście też ani do pracy, ani do opieki nad rodzeństwem, żeby matkę troszkę odciążyć.
            • tol8 Re: Szlachetna Paczka pytanie 19.12.19, 11:54
              Przykład? Czy to twoje urojenia? Bo zazwyczaj jest tak, że jedno z tej szóstki ma MPD np i kobieta pracować nie może
              • thea19 Re: Szlachetna Paczka pytanie 19.12.19, 12:00
                "Stąd paczki dla rodzin, gdzie domy jak z Ikei, z drogimi autami pod domem" - nie ma to jak opinia wyłudzaczki i złodziejki nt pomocy
              • cruella_demon Re: Szlachetna Paczka pytanie 19.12.19, 12:25
                W innym wątku był podany przykład rodziny, gdzie w domu na doopie siedziało 11 osób, a pani nie mogła iść do pracy, bo musi zajmować się dzieckiem zanim pójdzie do przedszkola, tak jakby nikt z pozostałej dziesiątki nie mógł dziecka popilnować. Pan mąż młody byczek przed 30 dorabiał se dorywczo od czasu do czasu, zamiast iść do stałej pracy, bo tak.
          • banica_z_arbuzem Re: Szlachetna Paczka pytanie 19.12.19, 17:20
            Wiem, że nie ma obowiązku pomagania ale bardzo nie fair są zagrania niektórych ludzi.
            Noga każdemu może się powinąć ale nie można przy tym być uczciwym?
            Opisana pani świadomie wprowadziła w błąd kobiety, które były u niej na wywiadzie i nie widzi w swoim zachowaniu nic złego.
            I tracą na tym naprawdę potrzebujący, bo po takich akcjach każdy staje się podejrzany o wyłudzanie i oszustwa.
            Nie potrafię zrozumieć takich postaw u ludzi.
            Ale w sumie i tutaj na forum, np ty tol, piszesz otwarcie o naciąganiu Państwa to co się dziwić kombinatorom? 😭😛
        • morekac Re: Szlachetna Paczka pytanie 19.12.19, 09:55
          >Ale przykro bardzo patrzy się na ludzi, którzy tej pomocy potrzebują a często wstydzą się nawet o nią poprosić a naciągacze korzystają bez mrugnięcia okiem.

A wiesz, że możesz ich zgłosić sama do SP? Albo zorganizować im pomoc?
          • tol8 Re: Szlachetna Paczka pytanie 19.12.19, 11:54
            Dokładnie. Każdy może zgłosić
    • agrypina6 Re: Szlachetna Paczka pytanie 19.12.19, 17:36
      Cóż, szlachetna paczka od dawna budzi mój niesmak. W życiu bym w czymś takim nie wzięła udziału. Szczególnie jak tu tol8, naczelna wyludzaczka i oszustka, pisze że ONA kwalifikuje potrzebujących 😆🤣. To możesz sobie wyobrazić czemu Twoja znajoma uzyskała pomoc. Natomiast w szkole mojego dziecka zrobiliśmy paczkę dla dziewczyny z DD. I to uważam za słuszną akcję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka