02.02.20, 17:38
Co ciekawego tu robicie? Czy warto wyruszyć do Drezna? Wiem miasto piękne, ale trochę daleko smile w planach na pewno szklarska Poręba, harahov, co jeszcze?
Obserwuj wątek
    • dyzurny_troll_forum Re: Karpacz 02.02.20, 17:43
      asia261 napisała:

> Co ciekawego tu robicie?

Wchodzimy na Śnieżkę...

> Czy warto wyruszyć do Drezna? Wiem miasto piękne, ale
      > trochę daleko smile

A co w nim jest konkretnie pięknego?
    • bib24 Re: Karpacz 02.02.20, 17:45
      sam karpacz to najbrzydsza miejscowość turystyczna w jakiej byłam.
      • asia261 Re: Karpacz 02.02.20, 17:53
        No właśnie jakoś szału nie robi ten Karpacz...
        • asia261 Re: Karpacz 02.02.20, 17:53
          Na sniezke chcemy wjechać bo dziecko małe na stanie. Na razie wieje za bardzo i gondola nie działa...
          • marta.graca Re: Karpacz 02.02.20, 17:58
            Zamek Chojnik super, trochę dalej zamek Książ.
            • bib24 Re: Karpacz 02.02.20, 18:06
              tylko jedna bardzo ważna informacja. nie wiem jak zimą, pewnie gorzej niż latem ale tam się standardowo jeździ 20 kilometrów 30 minut. drogi wąskie, non stop zwężenia, jedzie się dużo wolniej niż 60 km/h, jak się rozpędzisz do 40 to się cieszysz. do Książa obiektywnie długo jechaliśmy.

są fajne mapy zamki w okolicy, jest dużo zamków przerobionych na hotele, które przynajmniej z zewnątrz można pozwiedzać, a jak pójdziesz na kawę to i trochę w środku. bajecznie zrobione i dużo bliżej niż książ.

i nie wiem skąd jesteś ale jak wracając da się przejechać kolo zamku moszna to koniecznie tak zróbcie i zwiedźcie. to jest polski hogwart.
              • chloe30 Re: Karpacz 03.02.20, 10:24
                A nie Czocha jest Hogwartem?
                • bib24 Re: Karpacz 03.02.20, 11:15
                  to sobie wygooglaj ten zamek w mosznie. wiem że o Czocha tak mówia, może ze względu na ukryte przejścia. Widziałam oba te zamki i wg mnie moszna nieporównywalnie bardziej przypomina hogwart. tyle, że jest w polu a Czocha na górce nad jeziorem.

moszna ma szklarnie, wieżyczki...

torun.wyborcza.pl/torun/56,48723,23573167,opolskie-zamek-moszna,,7.html
                  • chloe30 Re: Karpacz 03.02.20, 12:20
                    znam oba zamki, mam rodzine w Mosznej, w Czochu spałam (polecam)
                    Chodziło mi o to, że w Czocha swego czasu odbywały sie zloty i zabawy fanów HP, za ciężką kase zresztą, a dostać bilet było cudem tongue_out
                    w Mosznej tego chyba nie grali.
                    • bib24 Re: Karpacz 03.02.20, 12:26
                      całkowicie się zgadzam. mimo to jak się stanie przed czochem i przed moszną to w tym drugim wrażenie, że to jest zamek z harrego pottera było dla mnie o wiele większe. i tyle.
          • bib24 Re: Karpacz 02.02.20, 17:59
            ja tam byłam latem i z autem i zwiedzania było na 2 tygodnie, ale się uplanowalm zdrowo. zwiedziliśmy poza górami wszystkie wodospady, zamki (a tych to jest tam całkiem sporo), 2 huty w szklarskiej porębie (super, polecam i julię i takie małe coś w szklarskiej). ale zimą to nie wiem co bym tam miała robić, chyba tylko te huty zobaczyć. samo miasto karpacz tragiczne, wydaje mi się, że papugarnia była fajna. nawet na spacer nie dalo się wyjśc za bardzo, na szczęscie spaliśmy dość wysoko (koło golębiowskiego) to chodziliśmy patrzeć jak się ludzie wydurniali na anomalii grawitacyjnej.
            • cichadziewuszka Re: Karpacz 02.02.20, 18:22
              Mam podobne zdanie, Śnieżka tak, ale sam Karpacz brzydki. Wolę Szklarska Porębę. Dużo tras spacerowych i spokojniej. Z okolic bardzo podobał nam się wymieniony już zamek Chojnik, a także sztolnie w Kowarach i czeskie Skalne Miasto.
              • bib24 Re: Karpacz 02.02.20, 18:28
                skalne miasto jest super ale daleko. myśmy sobie dali limit do godziny w jedną stronę samochodem. książ chyba był na granicy tego czasu i zamek czocha. tak to staraliśmy się jeździć bliżej.

skalne miasto jest bliżej gór stołowych, Kudowy chociażby, a tam spokojnie można 2/3 tygodnie zapełnić.
                • asia261 Re: Karpacz 02.02.20, 18:56
                  Dzięki.cos wybierzemy smile w Szklarskiej byliśmy kilka lat temu, w hucie Julia też, super było. Karpacz aż zdziwiona jestem ale na razie słaby jest. Zobaczymy te zamki
      • pani-nick Re: Karpacz 02.02.20, 19:23
        Chciałam napisać to samo smile
        • bib24 Re: Karpacz 02.02.20, 19:26
          no nie? tragiczny. jedna ulica, nic do zobaczenia, żadnych miejsc do parkowania.
          • pani-nick Re: Karpacz 02.02.20, 19:42
            I smog
          • malia Re: Karpacz 02.02.20, 20:59
            Aż mi ulżyło, że nie tylko ja tak myślę, koszmarne, przereklamowane miasto. Z parkingami problem.
            • asia261 Re: Karpacz 02.02.20, 21:05
              Zgadza się, dziś placilicmy 20 zł za 3 godz, bo zalapalismy się na całodobowy sad
              • bib24 Re: Karpacz 02.02.20, 21:27
                jeszcze mnie się trafiło kilku niewiarygodnie niekulturalnych sprzedawców. kilka niezłych anegdot mogłabym przytoczyć. smile
    • klaviatoorka Re: Karpacz 02.02.20, 18:12
      Wyjaśnij jeszcze raz- po co chcesz jechac do Drezna, będąc w sercu Sudetów?
      Jak jesteś z dziećmi w Karpaczu - to Tropicana w H.Gołębiewski lub Sandra, śnieżka, Sowia Dolina, muzeum liczyrzepy, rynna zjazdowa na Stoku Kolorowa.
      Świątynia Wang w Borowicach, dalej Fińska Wioska z reniferami, japoński ogród Siruwia oraz wodospad w Przesiece.
      Westernowe miasteczko w Ścięgnach.
      Szklarska Poręba to Chata Walońska i przejście na wodospad Szklarki, potem wzdłuż rzeki do muzeum Ziemi Juno. Muzeum Mineralogiczne. Urokliwe okolice Złotego Widoku, Chybotka, albo dalej- Wysoki Kamień!
      I koniecznie Huta Julia w Piechowicach, robi wrażenie i na dzieciach i na dorosłych. Można wykupić warsztaty zdobienia kryształu, dzieci uwielbiają.
      Średniowieczne ruiny zamku Chojnik w Jagniątkowie, a niedaleko jest jeszcze zamek Bolków ze swoim mroczno-gotyckim klimatem.
      Sztolnie uranowe i Park Miniatur w Kowarach.
      Zamek Czocha, wyciąg w Świeradowie, Chatka Górzystów to Izery, rzut beretem.
      Cieplice- Teatr i pełen wiewiórek i kaczek Park Zdrojowy, muzeum, Termy Cieplickie
      Pławna magiczna dla młodszych dzieci.
      Folwark Łomnica, Pałac Wojanów, Zamek Karpniki, cudne Sokoliki ze Szwajcarką, ruiny zamku Bolczów i mnóstwo łatwych szlaków to Rudawy Janowickie, kilkanaście min drogi od Karpacza.
      Spływ pontonami lub kajakami po Bobrze, z dowolnego miejsca, z ogniskiem i powrotem na parking.
      Opactwo cystersów w Krzeszowie, mauzoleum Piastów.
      Zamek Książ w Wałbrzychu, kopalnia w Nowej Rudzie, Lądek Zdrój, Szczawna Zdrój- Kotlina Kłodzka to temat na osobną wyprawę.

To tak na szybko, nawet do sieci ani przewodnika nie zaglądałam.
      To mało?
      • bib24 Re: Karpacz 02.02.20, 18:17
        niezła jesteś, jak pisałam zwiedzałam dość intensywnie 2 tygodnie i minimum 1/3 z tego co wypisalaś nie widziałam.

jedyne co bym skreśliła od ręki to chatka górzystów, chyba że rowerem albo na biegówkach. daleko jak diabli i nudna wycieczka to była.
        • kotejka Re: Karpacz 02.02.20, 19:28
          catka grzystow - teraz to na biegowkach
          cudowna trasa i boskie nalesniki z jagodami
          kultowe
          biszkoptowe wielkie
          ale od karpacza to jednak kawal drogi
          w kapaczu polecam estauracje mamma mia - najlepsze wloskie jedzenie w polsce
          serio serio
          jesli lokalne jedzenie - to dwor liczyrzepy
          swietny klimat i naprawde pyszne
      • mysiulek08 Re: Karpacz 02.02.20, 19:48
        Jak kierunek Walbrzych to Walim, kompleks Riese, ale Szczawno?? owszem ladny park z wieza i teatr remontowany chyba ze 30lat tongue_out, miasteczko smutne, sypiace sie, szczegolnie po pozarze zakladu przyrodoleczniczego

moje rodzinne strony...

a i Wambierzyce przy okazji, kosciol pokoju w Swidnicy
    • barattolina Re: Karpacz 02.02.20, 18:13
      Drezno dużo lepsze latem niż zimą. Z uwagi na otaczające tereny.
      Niemniej jednak, można też zimą. Jeśli się nie było tam wcześniej to się nie ma co zastanawiać i jechać.
      Muzeum Higieny (www.dhmd.de) to absolutny hicior.
    • daisy Re: Karpacz 02.02.20, 22:54
      jeździmy na nartach...
    • argentea Re: Karpacz 03.02.20, 10:20
      Możecie jeszcze pojechać do muzeum Lego - bardzo fajne, interaktywne i do chaty na głowie. Przejechać na czeską stronę na Ścieżkę w koronach drzew.
    • argentea Re: Karpacz 03.02.20, 10:48
      I podobno można kolejką izerską się przejechać, ale tego nie próbowałam, więc nie wiem czy warto.
      Na zaporę na Łomnicy można też pójść.
    • bei Re: Karpacz 03.02.20, 11:27
      Manufaktura- huta szkła kryształowego Julia, przy zwiedzaniu przechodzisz przez linię produkcyjną- bardzo polecam
      • bib24 Re: Karpacz 03.02.20, 11:49
        szczególnie zimą, ja to zwiedzałam latem i w takim gorącu nie byłam nigdy wcześniej w życiu, bo upały na dworze dodatkowo zwiększyły temperatury w środku.
        • pole_koniczyny Re: Karpacz 03.02.20, 12:35
          Też polecam, zwiedzanie ciekawe i dla dorosłych i dla dzieci moim zdaniem.

Karpacz jest naprawdę okropny (porównywalnie brzydki chyba tylko Szczyrk) ale Karkonosze i Dolny Śląsk są piękne.

Jeśli nie chcesz wchodzić na samą Śnieżkę bo dzieci, to można od świątyni Wang zrobić krótki spacer w górę szlakiem na Śnieżkę i kiedy towarzystwo się zmęczy to zawrócić - przy dobrej pogodzie to fajny spacer.

W samym Karpaczu jest muzeum zabawek, ale nie byłam - słyszałam dobre opinie.
          Cieplice naprawdę warto odwiedzić - centrum i park.

• beverlyja90210 Re: Karpacz 03.02.20, 12:43
      Co za dziwne pytanie,co robić w górach zima? No jeździć na nartach albo chodzić po górach. A co ma do tego miasto w jakim jesteś? Możesz zjeść dobrze Mam Mia,Liczyrzepa kawę dobra pijesz Obok Rosmanna i chodzicie po górach na narty bo nie wiem co innego się robi w górach i po co do tego ładne miasto ???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka