malgra 22.10.04, 10:55 mam zamiar zmienić miejsce stałego meldunku.Może ktoś się orientuje jakie dokumenty będą mi potrzebne i gdzie najpierw się udać?Będę wzięczna za info. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edzieckomama Re: zmiana meldunku 22.10.04, 11:10 czesc, musisz sie najpierw wymeldowac, wziąśc papierek z meldunkowego i pojechac zameldowac się tam gdzie chcesz z tym dokumentem i po sprawie.Musisz wziąśc ze sobą własciciela mieszkania w którym chcesz się zameldowac bo inaczej nie da rady.Dowód weż ze sobą i własciel tez. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaszyma Re: zmiana meldunku 22.10.04, 11:10 Żeby sie wymeldowac nie musisz mieć żadnych dokumentów (chyba tylko dowów osobisty) a żeby się zamledowac muasisz mieć dokument potwierdzający Twoje prawa do lokalu w którym chcesz sie zameldować (akt własności czy coś) a jesli bedziesz sie meldowac u kogoś, to zameldować musi Cie ta osoba (właściciel) Tak mi sie wydaje przynajmniej. Odpowiedz Link Zgłoś
edzieckomama mamaszyma 22.10.04, 11:15 no nie masz racji, nie pisz i nie wprowadzaj dziewczyny w błąd, musi miec zaświadczenie wymeldowania, bo na takiej podstawie meldują na nowe miejsce zamieszkania.Przecież proste ze nie można miec kilku stałych meldunków.A na takiej zasadzie wiedzą czy i jak. Odpowiedz Link Zgłoś
aniask_mama Re: zmiana meldunku 22.10.04, 11:13 Najpierw sie wymelduj z obecnego miejsca zamieszkania. Potem idziesz do wydziału meldunkowego w nowym miejscu zamieszkania z dowodem osobistym, kartką z urzędu, ze się wymeldowałaś i podstawą meldunku w nowym miejscu (np. aktem notarialnym) - tak na wszelki wypadek zadzwoń do tego nowego UM i dowiedz się szczegółów, bo mimo ogólnych zasad urzędy lubią się rozporządzać wieloma dodatkowymi wewnętrznymi rozporządzeniami. Potem czeka Cię: wymiana dowodu osobistego, prawa jady, dowodu rejestracyjnego, poinformowanie skarbowego (choć teraz to już chyba robi urzad miasta, sprawdź), swojego zakładu pracy, OFE, czasem ZUS-u.... Odpowiedz Link Zgłoś
malgra Re: zmiana meldunku 22.10.04, 12:41 dziękuję za informacje, teraz przynajmniej wiem od czego zacząć. Odpowiedz Link Zgłoś