Dodaj do ulubionych

dowód czy paszport dla dziecka

07.02.20, 22:00
Dziecko na wycieczkę jedzie, do Berlina.
Ponadto, dość mgliście, ale jednak - majaczy na horyzoncie wyjazd do Chorwacji latem.
Na jedno i drugie wystarczy tymczasowy dowód, ale zastanawiam się, czy - skoro i tak mam mu robić jakiś dokument, nie zrobić mu paszportu. Jakby bardziej uniwersalny jest chyba.
emama doradzi?
Obserwuj wątek
    • valtho Re: dowód czy paszport dla dziecka 07.02.20, 22:03
      Paszport, nie kosztuje zbyt dużo, a ważny jest wszędzie.
    • jeziorowa Re: dowód czy paszport dla dziecka 07.02.20, 22:04
      Moje dzieci mają paszporty i chwalę to sobie, np. podczas ostatnich wakacji zdecydowaliśmy się na dodatkowy wyjazd (Turcja) tydzień przed wylotem. Gdyby miały dowody to nie polecielibyśmy.
      • 7katipo Re: dowód czy paszport dla dziecka 07.02.20, 22:07
        no właśnie tak sobie myślę.
        A poza tym - na razie ojca mam pod bokiem, ale jak się ułoży jak się ma ułożyć, to kto wie, czy nie zechce mi np. bruździć i zgody na paszport dla Dziecka nie da... uncertain jak nagle okaże się potrzebny. Nie jestem w stanie tego przewidzieć.
        • bei Re: dowód czy paszport dla dziecka 08.02.20, 00:42
          Tata dziecka może nie wyrażać zgody na wyrobienie paszportu, ale z tego nic nie wynika, ten paszport i tak będzie można wyrobić ( zgoda zastępcza sądu rodzinnego)
          • 7katipo Re: dowód czy paszport dla dziecka 08.02.20, 22:27
            A to nie wiedziałam.
            Zawsze to jednak dodatkowa komplikacja...
    • gaskama Re: dowód czy paszport dla dziecka 07.02.20, 22:04
      Mój od 7 r ż. Miał dowód, bo szybciej się go robi i jeździliśmy z dowodem (mały, poreczny). Paszport wyrobilismy dopiero jak mieliśmy jechać do stanów. Młody miał już ze 13 lat.
    • eowen Re: dowód czy paszport dla dziecka 07.02.20, 22:05
      My mamy paszporty, ale jeździmy w rożne części świata. Za to u nas łatwiej dowód wyrobić, rok temu spędziliśmy z dziećmi w kolejce 4 godziny.
    • iwles Re: dowód czy paszport dla dziecka 07.02.20, 22:05
      Dowod wygodniejszy, wlozy sobie do portfela i bedzie nosil przy sobie.
    • mia_mia Re: dowód czy paszport dla dziecka 07.02.20, 22:08
      Moim zdaniem każdy człowiek powinien mieć paszport i to z wielu powodów.
      • thea19 Re: dowód czy paszport dla dziecka 08.02.20, 12:03
        w przypadku dzieci paszport nie jest ważny zbyt długo
    • kotejka Re: dowód czy paszport dla dziecka 07.02.20, 22:13
      jak jestes pewna, ze tylko berlin, to dowod wystarczy
      moje od urodzenia mialy paszporty do podrozowania
      teraz kiedy potrzebuja normalnie dowodu tozsamosci, na codzien w kraju, sami bez rodzicow maja dowody, bo to wygodniejsze
      paszport tez, ale ten tylko za granica
    • kkalipso Re: dowód czy paszport dla dziecka 07.02.20, 22:17
      Moje dziewczyny mają i to i to ...
    • slonko1335 Re: dowód czy paszport dla dziecka 07.02.20, 22:29
      Chyba zależy gdzie chcesz jeździć. Moje mają jedno i drugie. Paszport bezpłatny i zdecydowanie łatwiejszy i szybszy w wyrobieniu.
      • slonko1335 Re: dowód czy paszport dla dziecka 07.02.20, 22:30
        Dowód nie paszport oczywiście...
      • slonko1335 Re: dowód czy paszport dla dziecka 08.02.20, 22:36
        No i podstawowa zaleta wyrobienia dowodu można to zrobić przez net. Trzeba tylko odebrać że starszym dzieckiem. Paszport z tym że musi być oboje rodziców i dziecko jest strasznie upierdliwy. W zeszłym roku w kolejce staliśmy 4 godziny. Potem dwie do odbioru. Na paszport czekałam ponad miesiąc. Dowód zamówiony przez net był po tygodniu do odbioru. Odbiór 5 minut.
    • ela.dzi Re: dowód czy paszport dla dziecka 07.02.20, 22:30
      I jedno i drugie.
    • szeptucha.z.malucha Re: dowód czy paszport dla dziecka 07.02.20, 22:35
      Nie ma już dowodów tymczasowych. Moi mają od razu na 10 lat. I posiadają i to, i to.
      Jeżdżą po Unii, do GB (tu: sytuacja się zmienia chyba lepiej paszport mieć) i ma wschód poza Unię - skąd wiesz, czy za rok jakaś szansa się nie otworzy?
    • alicia033 Re: dowód czy paszport dla dziecka 07.02.20, 22:52
      jak nie planujesz opuszczać krajów cywilizowanych, to wystarczy dowód.
      Na resztę świata potrzebny jest paszport.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: dowód czy paszport dla dziecka 07.02.20, 23:10
      Dowód, bo mam go ze sobą zawsze. Paszport jest za duży.
      • kosmos_pierzasty Re: dowód czy paszport dla dziecka 08.02.20, 11:33
        Też noszę. Pesel zawsze pod ręką.
        • berber_rock Re: dowód czy paszport dla dziecka 08.02.20, 18:38
          Pesel przecież jest w paszporcie.
        • 7katipo Re: dowód czy paszport dla dziecka 08.02.20, 22:30
          Pesel Młodego to ja mam w głowie.
          A nosić i tak ja będę, on to dziwię się czasem, że jeszcze głowy nie zgubił.
    • czarna_kita Re: dowód czy paszport dla dziecka 07.02.20, 23:17
      A nie możesz za jednym razem zrobić obu ? Moje mają jedno i drugie i zrobilam w jednym czasie oba dokumenty.
      • 7katipo Re: dowód czy paszport dla dziecka 08.02.20, 22:31
        A w sumie czemu nie. Nie pomyślałam o takiej opcji.
    • aurinko Re: dowód czy paszport dla dziecka 07.02.20, 23:23
      Paszport i nie trzeba zastanawiać się czy wystarczy dowód.
      • stavros2002 Re: dowód czy paszport dla dziecka 07.02.20, 23:28
        Paszport, można wyskoczyć na weekend do NY albo na tydzień do Singapuru, jak to emamy mają w zwyczaju...
        • aurinko Re: dowód czy paszport dla dziecka 07.02.20, 23:41
          A różnie to w życiu bywa, ja dostałam zaproszenie na ślub do RPA, jeszcze trzy miesiące temu przez myśl by mi to nie przeszło a teraz nawet biorę pod uwagę swoją obecność.
          • stavros2002 Re: dowód czy paszport dla dziecka 07.02.20, 23:46
            Drobne na waciki i można lecieć do RPA.
        • szeptucha.z.malucha Re: dowód czy paszport dla dziecka 07.02.20, 23:49
          Albo do Lwowatongue_out
          • cruella_demon Re: dowód czy paszport dla dziecka 08.02.20, 06:06
            szeptucha.z.malucha napisała:

> Albo do Lwowatongue_out

Bardzo polecam smile
        • 7katipo Re: dowód czy paszport dla dziecka 08.02.20, 22:34
          big_grin big_grin big_grin
          jak dotąd moje Dziecko z zagranicznych przygód to wystawiło nogę za słupek graniczny na wczasach w Szelmencie big_grin
    • katiemorag Re: dowód czy paszport dla dziecka 08.02.20, 00:11
      Chorwacja jest w UE, można podróżować na dowod osobisty
    • profes79 Re: dowód czy paszport dla dziecka 08.02.20, 00:40
      Ujmę to tak. Na dowód osobisty w ramach UE można podróżować. W razie jakichkolwiek problemów dokumentem tożsamości jest paszport bo polskiego dowodu nie uznają praktyczne nigdzie. Przerabiałem to wiele lat temu w UK gdzie do wszelkich formalności był wymagany paszport a polskim dowodem mógłbym sie podetrzeć gdyby nie to, że był z plastiku tongue_out Jedyne miejsce gdzie honorowano dowód to Working Registration Scheme ( na szczęście bo myśl o wysyłaniu paszportu pocztą budziła dreszcze; z dowodem było łatwiej się rozstać zwłaszcza, że i tak nigdzie do niczego nie był potrzebny). Alternatywą jest prawo jazdy.
      • agnieszka_kak Re: dowód czy paszport dla dziecka 08.02.20, 07:54
        W krajach europejskich (czyli nie uk) w kazdym urzedzie honoruja dowody osobiste.
        • profes79 Re: dowód czy paszport dla dziecka 08.02.20, 08:13
          Jak byłem w UK które jeszcze wówczas było krajem europejskim to mogłem go sobie w buty wsadzić, żeby być wyższym.
          • agnieszka_kak Re: dowód czy paszport dla dziecka 08.02.20, 11:47
            Przeciez napisalam: nie UK. UK mentalnie nigdy nie bylo krajem europejskim. Przeciez Brytyjczycy jesli mowia "Europe" to maja na mysli kraje kontynentalne, a nie swoje panstwo.
      • 7katipo Re: dowód czy paszport dla dziecka 08.02.20, 22:36
        O, dzięki, właśnie o takie, wypraktykowane aspekty mnie chodziło... wink
    • lot_w_kosmos Re: dowód czy paszport dla dziecka 08.02.20, 05:52
      Moje dzieci raz w życiu miały dowody.
      Ale teraz mają paszporty właśnie, bo są uniwersalne.
    • cruella_demon Re: dowód czy paszport dla dziecka 08.02.20, 06:03
      Moi mają paszporty, ale wyjeżdżamy też poza UE. Ale i tak bym wyrabiała, bo jest bardziej uniwersalny.
      Przy składaniu wniosku oboje rodzice muszą podpisać zgodę przy urzędniku. Dziecko do 4 lat nie musi być obecne.
    • princy-mincy Re: dowód czy paszport dla dziecka 08.02.20, 08:16
      Kiedyś wyrabialiśmy dzieciom dowód, ale jak skończyła się ich ważność to nie wystąpiliśmy o nowe.
      Oboje mają paszporty i to wystarcza. Córka na wyjazdy w PŁ ma legitymację szkolną
    • kosmos_pierzasty Re: dowód czy paszport dla dziecka 08.02.20, 11:32
      Wolałam zrobić dowód, blisko, bez kolejek, krócej się czeka i zdaje się nie płaci.
      • szeptucha.z.malucha Re: dowód czy paszport dla dziecka 08.02.20, 11:51
        U mnie d.o. i paszport w tym samym urzędzie, tylko przy innych stanowiskach.
        • czarna_kita Re: dowód czy paszport dla dziecka 08.02.20, 11:55
          U nas tak samo. Po prostu inne pokoje w tym samym budynku.
    • asfiksja Re: dowód czy paszport dla dziecka 08.02.20, 16:28
      Paszport jest w formie książeczki, to jest wada jeśli masz kilkoro dzieci i musiałabyś do głupiego Berlina wozić całą bibliotekę. Druga wada jest taka, że jest droższy, czeka się dłużej i (u nas) wyrabia bardziej upierdliwie. Poza tym serio takie duże dziecko nie ma jeszcze dowodu? Wiem, że są osoby jeżdżące do urzędów z aktem urodzenia, ale to jest dopiero nieporęczne. Nie słyszałam natomiast o dowodach tymczasowych (tzn. oczywiście są do upływu terminu ważności/wymiany z powodu zgubienia/zmiany danych).
      • slonko1335 Re: dowód czy paszport dla dziecka 08.02.20, 17:01
        A poza wyjazdami za granicę po co dziecku dowód lub paszport? Nie kojarzę zupełnie żebym gdzieś jechala z aktem urodzenia albo dowodem dziecka cokolwiek załatwiać.
    • chococaffe Re: dowód czy paszport dla dziecka 08.02.20, 16:34
      Oba
      • chococaffe Re: dowód czy paszport dla dziecka 08.02.20, 16:35
        p.s. i najlepiej z różnym terminem ważności

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka