tojamarusia 24.02.20, 18:25 Luśka fatalnie toleruje zbyt dużą ilość mięsa w karmie mokrej. Ma biegunkę, mięso ewidentnie jej nie służy. Mokrą karmę lubi. Która ma mało mięsa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
prezent_urodzinowy Re: Jaka karma dla Luśki? 25.02.20, 19:40 A skąd wiesz, że to wysoka zawartość mięsa jej nie służy? To byłoby bardzo dziwne... Napisz jakie karmy testowałaś, może ktoś coś wykombinuje? Małą zawartość miesa mają chyba wszystkie karmy marketowe, pe.di.gree, cha.ppi, Winst.on z rosm.anna etc. Odpowiedz Link Zgłoś
stara-a-naiwna Re: Jaka karma dla Luśki? 25.02.20, 19:53 tak obok wątku jakie mniemanie o sobie trzeba mieć żeby życ w przekonaniu że KAŻDY wie czym jest Luśka? (twoim zwierzeciem jak się domyślam ale to chomik, jaszczurka czy co?) Odpowiedz Link Zgłoś
abecadlowa1 Re: Jaka karma dla Luśki? 25.02.20, 20:03 stara-a-naiwna napisała: > jakie mniemanie o sobie trzeba mieć żeby życ w przekonaniu że KAŻDY wie czym je > st Luśka? Chciałaś chyba spytać, KIM jest Luśka. Nie martw się, ematki wiedzo. Odpowiedz Link Zgłoś
tojamarusia Re: Jaka karma dla Luśki? 25.02.20, 20:46 Kto zainteresowany ten w temacie. Reszta przecież nie musi. Odpowiedz Link Zgłoś
tojamarusia Re: Jaka karma dla Luśki? 25.02.20, 20:47 Ale faktycznie mogłam napisać, że to pies. Urażonych przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Jaka karma dla Luśki? 25.02.20, 20:56 wszyscy wiedzą kim jest Luśka Odpowiedz Link Zgłoś
sundace46 Re: Jaka karma dla Luśki? 26.02.20, 10:02 Jasne i wszyscy żyją życiem Luski bardziej niż swoim Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Jaka karma dla Luśki? 25.02.20, 23:20 Naprawdę nie wiesz?? 😠😠😠😠 Przecież to najpiękniejsza i najsłodsza sunia na naszym forum! Nawet moja Lola nie umywa się do jej pazurków w czterech łapkach ani urodą, ani wdziękiem. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Jaka karma dla Luśki? 25.02.20, 20:12 Nie chodzi o ilość podrobów? One działają przeczyszczająco. I czy musi być na mokrej karmie? Nie wyjdzie Ci taniej gotowanie? Odpowiedz Link Zgłoś
tojamarusia Re: Jaka karma dla Luśki? 25.02.20, 20:45 Nie zawsze mam czas na gotowanie- wtedy mokra karma. Mam wrażenie, że jednak mięso- sraczkę miała po bogatej w mięso animondzie, ma po najmniejszej nawet ilości surowego mięsa. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Jaka karma dla Luśki? 25.02.20, 22:38 Animonda też jest podrobowa, jak Dolina Noteci. Gotuję i zamrażam. A jak mam wolne słoiki to wekuję. Próbowałaś podawać probiotyk? Może ma problemy z flora w jelitach i stąd przeboje, jeżeli zmieniasz tryb karmienia. Są psy, które tolerują tylko niektóre rodzaje mięs, a po innych mają problemy, albo jak białka jest zbyt dużo (mam wariant drugi 🙄). Odpowiedz Link Zgłoś
lama-sama Re: Jaka karma dla Luśki? 26.02.20, 19:44 Może alergia na wołowinę. Jest bardzo silnym alergenem. Animonda to głównie wołowina. Spróbuj Brit Mono Rabbit albo Turkey Odpowiedz Link Zgłoś
joanna05 Re: Jaka karma dla Luśki? 25.02.20, 20:45 To nie mięso. To mokra karma po prostu. Tak ma, że rozrzedza psiokupy. Dawaj rzadko, przejdz na suche. Mam teraz w domu niewychodzacego szczeniaka, co kocha mokre żarcie. Nie mogę go jednak dawac zbyt czesto, bo stan skupienia kup jest jakby, hmmm, istotny a po granulkach wszystko suchutkie. Odpowiedz Link Zgłoś
tojamarusia Re: Jaka karma dla Luśki? 25.02.20, 20:47 Po mokrej z rossmana nie ma biegunek, które z kolei ma po surowym mięsie. Stąd moje przypuszczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna05 Re: Jaka karma dla Luśki? 25.02.20, 20:53 Mój dorosły pies ma ewidentnie kłopoty żoładkowe po wieprzowninie i wołowinie. Nie może ich jeść, bo biegunka. Bez problemów z mięs tylko drób i ryby. Może to to? Zdarza się. Surowego mięsa nie daję psom wcale, małemu się boję, duza nie jest nim zainteresowana wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
tojamarusia Re: Jaka karma dla Luśki? 25.02.20, 20:55 Moja ma po całej surowiźnie i po animondzie, która ma dużo mięsa. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Jaka karma dla Luśki? 25.02.20, 20:58 ale po każdej? bez,wzgledu na gatunek mięsa? Odpowiedz Link Zgłoś
tojamarusia Re: Jaka karma dla Luśki? 25.02.20, 21:00 Po każdej surowiźnie. Gotowane jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Jaka karma dla Luśki? 25.02.20, 21:12 biedny brzuszek to chyba zostaje wam przetestowanie suchej i gotowanie miesa od swięta. Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Jaka karma dla Luśki? 25.02.20, 22:47 Na wyprzedażach kupowałam mięsko (np. po świętach) i hurtowo gotowałam i zamrażałam podzielone na porcje. Do potrawek dodawałam np. gotowana dynie czy kaszki by nie byly 100% mięsne. Moja królewna czasami nawet zamrożone danie wtryniła i była zdrowa, a po mokrej karmie chorowała. Odpowiedz Link Zgłoś
tojamarusia Re: Jaka karma dla Luśki? 25.02.20, 23:03 Ciekawe rozwiązanie. Dziękuję😘 Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Jaka karma dla Luśki? 26.02.20, 01:20 I jeszcze coś - koleżanka kupuje "mięso dla psów" przy rzeźni (sklep firmowy) - gorsze kawałki zmielone i sprzedawane taniej. Niektóre sklepy zoologiczne tez maja takie mięso (mrożone). I ostrzeżegam - po baraninie bąki psa są zabójcze. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Jaka karma dla Luśki? 26.02.20, 10:13 animonda nie ma dużo mięsa tylko podrobów i stąd sraczka Odpowiedz Link Zgłoś
kg.82 Re: Jaka karma dla Luśki? 26.02.20, 19:31 Animonda wcale nie ma dużo mięsa w składzie mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego (czyli kości, pióra kopyta itd) to raczej słaba jakościowo karma Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Jaka karma dla Luśki? 25.02.20, 23:31 Psom ogólnie nie jest zalecana teraz wieprzowina. Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: Jaka karma dla Luśki? 26.02.20, 03:57 prezent_urodzinowy napisała: > Gdyż ponieważ? Jest słabo trawiona przez psy. Odpowiedz Link Zgłoś
ajaksiowa Re: Jaka karma dla Luśki? 26.02.20, 07:30 Z tym zamrażaniem to dobry pomysł,można poporcjować na 3 dni,moja dostaje 10 łyżek mięsa gotowanego plus 2 łyżki pulpy warywnej lub płatków owsianych i kilka chrupek na kolację.Kto nie zna Lu$ki😲😲😲 Odpowiedz Link Zgłoś
prezent_urodzinowy Re: Jaka karma dla Luśki? 26.02.20, 08:06 Aha. Dobrze że mój pies nie umie czytać Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: Jaka karma dla Luśki? 26.02.20, 15:45 prezent_urodzinowy napisała: > Aha. Dobrze że mój pies nie umie czytać Znowu ten argument: dziadek palił całe życie i nie dostał raka. Pewnie dlatego, że nie czytał artykułów medycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Jaka karma dla Luśki? 26.02.20, 16:08 ale dziadek nie czytał, bo nie chciał, czy nie umiał ? Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Jaka karma dla Luśki? 26.02.20, 10:42 Surowa nie jest zalecana. Gotowana jest bezpieczna. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Jaka karma dla Luśki? 25.02.20, 23:30 Ja swojej gotuję mięso, mielone wołowe 1 kg, do tego dokładam warzywa z mrożonek 200 g, odrobinę ryżu 4 łyżki i dodaję części z kurczaka lub indyka 500 g, serc, wątróbki kurzącej też po 500 g, to wszystko mieszam ze sobą, dodaję oleju słonecznikowego ze dwie łyżki stołowe. W ciągu moja psica ma gar żarcia na kilka dni. A jak akurat nie mam możliwości zagotować jej tej mieszaniny, to kupujemy jej puszki Butchers z flaczkami i innymi składnikami, o których wiemy, że nasza Lola lubi. Poza tym mój pies nie znosi suchej karmy. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Jaka karma dla Luśki? 26.02.20, 01:55 rosapulchra-0 napisała: > Ja swojej gotuję mięso, mielone wołowe 1 kg, do tego dokładam warzywa z mrożone > k 200 g, odrobinę ryżu 4 łyżki i dodaję części z kurczaka lub indyka 500 g, ser > c, wątróbki kurzącej też po 500 g, to wszystko mieszam ze sobą, dodaję oleju sł > onecznikowego ze dwie łyżki stołowe. W ciągu moja psica ma gar żarcia na kilka > dni. > A jak akurat nie mam możliwości zagotować jej tej mieszaniny, to kupujemy jej p > uszki Butchers z flaczkami i innymi składnikami, o których wiemy, że nasza Lola > lubi. > Poza tym mój pies nie znosi suchej karmy. > Pies na mięsie i gotowanym domowym jedzeniu powinien dostawać rożnego rodzaju mięso. Warto różnicować dietę, a więc raz ugotować udko z kurczaka, a raz pierś z indyka. Ważne, aby nie podawać stale zwierzęciu jednego rodzaju mięsa, np. tylko piersi kurczaka Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Jaka karma dla Luśki? 26.02.20, 10:14 i gotowane musi być suplementowane obowiązkowo Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Jaka karma dla Luśki? 26.02.20, 10:47 Powiedz to mojemu psu, który ma uczulenie na każdy rodzaj drobiu, niezależnie od ekologiczności i tego czy domowy, czy dziki. Ścisła dieta z jednym źródłem białka to jedyna opcja. 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Jaka karma dla Luśki? 26.02.20, 15:13 berdebul napisała: > Powiedz to mojemu psu, który ma uczulenie na każdy rodzaj drobiu, niezależnie o > d ekologiczności i tego czy domowy, czy dziki. Ścisła dieta z jednym źródłem bi > ałka to jedyna opcja. 🙄 Ryby ,wołowina, kozlina czy królik. Wieprzowinę tez można dawać. Tyle ze ma więcej tłuszczu. Baranina. Nie musi być tylko wołowe. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Jaka karma dla Luśki? 26.02.20, 01:48 tojamarusia napisała: > Po mokrej z rossmana nie ma biegunek, które z kolei ma po surowym mięsie. Stąd > moje przypuszczenia. > Moim zdaniem A bardzo jej mieszasz. Sucha mokra mięso. Układ nie może się przystawać. Mój pies miał biegunki po mokrym a suchym z tej samej firmy ten sam smak i nie miał. Poz styk to ze ma biegunkę po niesie nie znaczy ze po suchym z duża ilością miała będzie miała. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Nie pamiętam, dlaczego nie sucha karma ? 26.02.20, 10:46 Marusia, dlaczego Lusia nie jest na suchej karmie? Pewnie pisałaś, ale nie pamiętam: nie toleruje? nie chce jeść? Nie chce jej się gryźć? nie smakuje ? Bo gdyby jadła suche, to kupiłabym dla alergików. Odpowiedz Link Zgłoś