Dodaj do ulubionych

Polećcie przekąski

04.03.20, 15:37
Mąż ma jutro urodziny, zamówiłam tort Pavlova na tę okazję i zastanawiam się co jeszcze podać. Gości będzie niewiele, pewnie krótko, bo przyjadą pod wieczór. Sam tort to chyba trochę za mało?
Problem w tym, że wody nie będzie u mnie od rana do 17 i musiałabym to przygotować dzisiaj.
Nic mi nie przychodzi do głowy, doradźcie cośsmile
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Polećcie przekąski 04.03.20, 15:41
      Jajka w majonezie podejdą zawsze i korniszonki i pokrojona wędlina i oliwki na szpadce.
    • alpepe Re: Polećcie przekąski 04.03.20, 15:42
      Też się zastanawiam, jak taki tort wygląda, ale bez przesady, że byłby niedobry.
      • kosmos_pierzasty Re: Polećcie przekąski 04.03.20, 15:44
        A tam... smile Wygląda pysznie.
    • kosmos_pierzasty Re: Polećcie przekąski 04.03.20, 15:43
      Oprócz tortu dałabym jeszcze coś na słodko. I owoce.
      • pade Re: Polećcie przekąski 04.03.20, 15:59
        Nie da rady. Ja po zjedzeniu kawałka nie jestem w stanie spojrzeć na nic słodkiego przez przynajmniej kilka godzinbig_grin I sądzę, że goście mają podobnie.
        • mia_mia Re: Polećcie przekąski 04.03.20, 16:07
          Nie lubię słodyczy, jak grzecznościowo zjem tort czy ciasto, to zaraz szukam czegoś do zagryzienia. Ser, oliwki, resztki z obiadu, sałatka albo choć kiszony ogórek, cokolwiek. Pomyśl o takich ludziachwink
          • pade Re: Polećcie przekąski 04.03.20, 16:19
            Ale "takich" ludzi u mnie nie masmile Zapraszam tych, których znam i wiem, co lubiąsmile
            • mia_mia Re: Polećcie przekąski 04.03.20, 16:39
              A ty myślisz, że mnie zapraszają niznajomi i wrogowie😉
              • pade Re: Polećcie przekąski 04.03.20, 16:48
                Nie, dlaczego?
              • mona-taran Re: Polećcie przekąski 04.03.20, 18:34
                😂
            • madzioreck Re: Polećcie przekąski 04.03.20, 20:07
              pade napisała:

> Ale "takich" ludzi u mnie nie masmile Zapraszam tych, których znam i wiem, co lubi
              > ąsmile

No to jak znasz i wiesz, co lubią, to skąd pytanie? Podaj oprócz tortu to, co lubią smile
              Ja np. w ogóle nie przepadam za ciastami, tortami, słodkościami. Słodką to lubię herbatę, o. Jak jest okazja i tort, to czasem zjem kawałek z grzeczności, ale czuję potrzebę zagryźć to potem czymś słonym.
              • pade Re: Polećcie przekąski 04.03.20, 20:17
                Chodziło mi o to, że nie ma u mnie w rodzinie ludzi, którzy nie lubią słodyczy. Bardzo lubią, a za tortem bezowym przepadają. Czyli jednak "pomyślałam o tych ludziach" i wiem, że nie będą jedli jedynie z grzecznoścismile
                Ale sama mam potrzebę by zaproponować coś jeszcze, coś odmiennego od słodkiego smaku i stąd ten wątek.
                • madzioreck Re: Polećcie przekąski 04.03.20, 21:45
                  No ja też znam ludzi, którzy kochają słodycze, ale po Pavlovej, jeśli coś jeszcze ma być, to każdy chętnie coś zakąsi. Dla ekstremalnie słodkolubnych można jeszcze coś słodkiego wink do kawy, a dla reszty coś bym dorzuciła: jakieś krakersy albo bagietkę i do tego jakieś pesto albo co tam się daje do krakersów/bagietki, może być jakaś deska serów (tu płaczę, bo kocham, a nie mogę i na samą myśl mi smutno), jakaś sałatka - no zależy co kto woli, ja lubię klasyczne sałatki z toną majonezu, ale kiedyś mi znajoma na składkową imprezę przywiozła coś z sałatą czy tam rukolą z grejfrutem, jakimś vinegret i czymś chrupiącym (up[rażona dynia? słonecznik?) też bardzo dobre było. Koreczki zawsze znikają, z czego by ich nie zrobić. U mnie też zawsze śledzik schodzi, ale nie wiem jakie są standardy i co do czego pasuje. Jak zrobię śledzika marynowanego w occie balsamicznym, to się kawałek na kawałku nie ostanie.
                  • panna-wiedzma Re: Polećcie przekąski 04.03.20, 23:54
                    Poprosze przepis na sledzia!
        • majenkir Re: Polećcie przekąski 05.03.20, 15:52
          Pavlove to ja bym sama cala zjadla big_grinwink
    • kozica111 Re: Polećcie przekąski 04.03.20, 15:44
      Tort ok, ale wiesz że to samo powietrze z cukrem? Rzuć coś konkretnego.
      • pade Re: Polećcie przekąski 04.03.20, 16:00
        Mascarpone to nie powietrzebig_grin
        Chcę rzucić coś konkretnego i właśnie o to pytam, a nie o to czy tort bezowy jest smaczny czy niebig_grin
    • daniela34 Re: Polećcie przekąski 04.03.20, 15:44
      W takiej sytuacji sięgam po ciasto francuskie i robię trójkąty/ślimaki/paluchy z rozmaitymi nadzieniami. I robilabym jutro tuż przed przyjściem gości, żeby było letnie. A farsze przygotowałabym dziś. Mogą też być szaszłyki caprese, roladki z tortilli z serkiem i łososiem albo innymi farszami.
      • jak_matrioszka Re: Polećcie przekąski 04.03.20, 18:28
        Głosuje na roladki z łososiem! W sporej cześci dlatego, że je umiem robić big_grin
        Kupujesz tortille, serek typu Filadelfia (może być Almette), rukole i wedzonego łososia. Tortille smarujesz serkiem (cała), kładziesz plastry łososia na 1/3 lub połowie, można pieprzem cytrynowym sypnać, garść rukoli na łososia i rolujesz. Pychota i wiekszości dobrze sie przyjmuje.
        • szmytka1 Re: Polećcie przekąski 04.03.20, 18:54
          miałam na sylwestra, nikt nie ruszył
          • jak_matrioszka Re: Polećcie przekąski 04.03.20, 20:41
            Bali sie? Ja zrobiłam do szkoły, na zakończenie semestru, i dopiero jak spróbowałam co robie, to mi posmakowało smile Wcześniej widywałam, ale nie korciło mnie spróbować.
            • daniela34 Re: Polećcie przekąski 04.03.20, 20:48
              Może się bali. Ja nie przepadam za łososiem, ale w tej wersji mi smakuje. Dobre są też roladki z łososia z serkiem i liśćmi szpinaku w środku.
          • volta2 Re: Polećcie przekąski 04.03.20, 23:20
            u nas podobnie, ktoś to paskudztwo przyniósł i myślał że będą chętni, nikt nie był, finalnie - nawet ten robiący.
        • krwawy.lolo Re: Polećcie przekąski 04.03.20, 20:47
          Dobry pomysł. Ja zawinąłbym z małą papryczką czyli, bądź inną chalapenią. Pieprz owszem, ale nie cytrynowy. Czarny, grubo mielony.
    • profes79 Re: Polećcie przekąski 04.03.20, 15:45
      Bez przesady - beza, bita śmietana i owoce? Fajna rzecz.
    • nenia1 Re: Polećcie przekąski 04.03.20, 15:47
      Ale pleciesz, w mojego klienta który robi dobrze sprzedające się ciasta właśnie Pavlova to hit.
    • doloresa Re: Polećcie przekąski 04.03.20, 15:49
      U nas sprawdzają się koreczki (wykałaczka, kawałki żółtego sera + kabanos + winogrono). Zawsze schodzą i szybko się je robi.
      I kanapeczki z pastą z awokado i dodatkami, też smaczne i szybkie smile
      • daniela34 Re: Polećcie przekąski 04.03.20, 15:50
        Grzanki z pastą z awokado faktycznie są pyszne.
        • aqua48 Re: Polećcie przekąski 04.03.20, 15:59
          Grzanki ze świeżej bagietki z masłem i serem na ciepło, sałatka z sałaty lodowej z oliwkami, suszonymi pomidorami, szynką i fetą, sałatka owocowa z melona, pomarańczy i orzechów włoskich.
    • angazetka Re: Polećcie przekąski 04.03.20, 15:51
      Ty się dobrze czujesz? Ludzkość raczej kocha bezę.
      • daniela34 Re: Polećcie przekąski 04.03.20, 15:57
        To prawda. Dla mnie beza jest za słodka i bez smaku, podobnie bita śmietana, ale nie zmienia to tego, że wielu osobom smakuje i jest to jeden z bardziej popularnych tortów.
        • jak_matrioszka Re: Polećcie przekąski 04.03.20, 18:19
          Dla mnie beza jest za słodka i bez smaku (...)

Daniela, albo - albo big_grin Słodki to bardzo konkretny smak smile
          • daniela34 Re: Polećcie przekąski 04.03.20, 20:16
            Z punktu widzenia poprawności językowej i logicznej masz rację, to jest skrót myślowy używany w mojej mocno "cukierniczej" rodzinie. U nas w odniesieniu do słodyczy "smak" to: kawowy, orzechowy, malinowy itp.itd. Otóż beza dla mnie jest po prostu słodka i mdła (nawet jak jest np. kawowa czy kakaowa).
            • jak_matrioszka Re: Polećcie przekąski 04.03.20, 20:38
              Ja bym powiedziała "mdlaco słodka". Samo słowo "mdła" oznacza dla mnie bez wyrazu/smaku, mało doprawiona (przy czym cukrem sie smaku mdłej potrawy nie podbije). Niektóre rzeczy maja właśnie taki mdlaco słodki smak, kiedy poza słodycza nie ma nic innego. Pavlova ma jeszcze kwaskowe owoce na bezie i to robi cały deser (uwielbiam dobrze zrobiona pavlova!) smile
              • triismegistos Re: Polećcie przekąski 04.03.20, 20:44
                Beza jest tak słodka, jak się ją zrobi 🤷 sama w sobie faktycznie nie ma jakiegoś wyrazistego smaku, ma za to teksturę.
                I owszem, może być upiornie słodka i tyle, a może być nieprzeslodzona, z leciutkim kremem i kwaskowatymi owocami.
                Osobiście uwielbiam dobrze zrobioną bezę, ale do czasu aż taką odkryłam uważałam że to słodkie paskudztwo o konstrukcji styropianu.
              • daniela34 Re: Polećcie przekąski 04.03.20, 20:44
                Wiem, że ma. To ukochany tort mojej koleżanki, jak go podaje to ja najchętniej zjadałabym same owoce smile Ale ja nie lubię też tortów z bitą śmietaną i owocami. Owoce tak. Bita śmietana- nie.
      • krwawy.lolo Re: Polećcie przekąski 04.03.20, 15:57
        angazetka napisała:

> Ty się dobrze czujesz? Ludzkość raczej kocha bezę.

Ludzkość w mojej osobie dostaje odruchu wymiotnego.
        • aqua48 Re: Polećcie przekąski 04.03.20, 16:00
          krwawy.lolo napisał:

> Ludzkość w mojej osobie dostaje odruchu wymiotnego.

Na szczęście nie jesteś zaproszony.
        • triismegistos Re: Polećcie przekąski 04.03.20, 16:01
          Twoja osoba nie została zaproszona na imprezę tak że wyluzuj 🤭
          • pade Re: Polećcie przekąski 04.03.20, 16:04
            big_grin
          • krwawy.lolo Re: Polećcie przekąski 04.03.20, 16:11
            Niepotrzebnie otwierałem ten wątek. Teraz jestem cały roztrzęsiony. Chyba zadzwonię do mamusi.
        • mava Re: Polećcie przekąski 05.03.20, 14:36
          >Ludzkość w mojej osobie dostaje odruchu wymiotnego.

ja za to dostaje "odruchu wymiotnego" na widok (i smak) przesłodzonych tortów, przekładanych wielokrotnie kremem, cieżkich od ilosci wpakowanego tam cukru (chyba) i jeszcze oblanych jakimiś tam polewami, równie wymiotnie przesłodzonymi....
          Od zawsze mam odruch wymiotny na widok "tradycyjnych" tortów, niezmiennie wpychanych przez rodzine, na wszelkich uroczystosciach "a moze jeszcze kawałek?" bleeee....
          Ja sama ostatnio, na uroczystosci wąsko-rodzinne, kupuje tartę z owocami. Lekka i w miare smaczna (generalnie nie lubie słodyczy). Pavlowe chetnie bym zrobila ale nie umiem/nie probowałam a tortów jakos nie widze w pobliskich cukierniach - najwyraźniej wiekszosc gustuje w cieżkich,, od cholery słodkich, tortach z kremem "jakimis tam".
          • krwawy.lolo Re: Polećcie przekąski 05.03.20, 15:17
            Ja zjem bez obrzydzenia kawałek tortu szwarcwaldzkiego. To taki śmietankowy, z wisiękami na pleckach.
            • mia_mia Re: Polećcie przekąski 05.03.20, 15:47
              Jeśli coś ma wysięki na pleckach to się to utylizuje, a nie spożywa.
              • krwawy.lolo Re: Polećcie przekąski 05.03.20, 15:53
                Wysięknikiem oczywiście.
    • mia_mia Re: Polećcie przekąski 04.03.20, 15:57
      Dobre sery, oliwki, prosta sałata zawsze się sprawdzą. Ja jeszcze mam na liście na takie imprezy krewetki w maśle czosnkowym, robi się kilka minut, a znikają szybciej niż się robią.
      • mayaalex Re: Polećcie przekąski 04.03.20, 16:14
        O wlasnie. Dobre sery, salata, oliwki. Do tego moga byc jakies ciekawe wedliny (pasztety jak masz gdzies dobre), swiezy chleb lub bagieta i jest juz calkiem spory wybor. Plus na przyklad jakies gotowe dobre pasty/musy typu humus, guacamole. W moim supermarkecie jest tego od groma i troche, swietnie sie sprawdzaja w takich sytuacjach, ale nie wiem co Ty masz akurat pod reka.
    • pade Re: Polećcie przekąski 04.03.20, 15:57
      krwawy.lolo napisał:

> Wyguglałem tego Pavlova, musisz strasznie nielubić męża albo gości. Jeśli chces
      > z wszystkim te urodziny obrzydzić, nie musisz szukać dodatkowo paskudnych przys
      > tawek.

big_grin
      Jakby tak na to spojrzeć jak mówisz, to znaczy, że bardzo kocham siebie, córę i ... teściową!big_grin
    • nenia1 Re: Polećcie przekąski 04.03.20, 15:59
      Ja bym to tego zrobiła jakieś małe kanapki, albo pieczywo z talerzem sera, wędlin, z jedną sałatkę, albo koreczki typu: pomidorki koktajlowe, listek bazylii, mała kulka mozzarelli, albo wędzony łosoś, feta, czarna oliwka itp. u mnie zawsze też idą jajka faszerowane, klasyka czy pieczarki z cebulką, albo różne wersje z tuńczykiem: z czerwoną paprykę, z chrzanem, z ogórkiem, posypujesz wszystko zieloną cebulką, szybko się robi a zazwyczaj każdemu smakuje.

• pade Re: Polećcie przekąski 04.03.20, 16:02
        O właśnie, talerz wędlin i jajka faszerowane (to lubią i zawsze robią na imprezy), dziękismile
    • krwawy.lolo Re: Polećcie przekąski 04.03.20, 16:03
      A już jak musi być Rusek, niechaj będzie Stroganoff.
    • vitreous Re: Polećcie przekąski 04.03.20, 16:32
      deska serów plus figi iżurawina
      melon i szynka szwarcwaldzka
      sałatka rukola, orzechy włoskie, camembert i żurawina
    • eliszka25 Re: Polećcie przekąski 04.03.20, 17:05
      Jak ma być na szybko i nie masz czasu się bawić, to bagietka, deska serów, winogrona, orzechy, figi i żurawina będą dobrym zakończeniem po słodkim. Można urozmaicić jakąś dobrą szynką i oliwkami.

Jak masz ochotę się trochę pobawić, to u mnie zawsze sprawdzają się takie odzekąski:

- płaski tortilli w kilku idsłonach - 1. twarożek chrzanowy, plaster wędzonego łososia, koperek, 2. masło, natka pietruszki, szybka parmeńska, 3. pesto, 4. twarożek ziołowy. Posmarowane/wyłożone tym tortille zwinąć w ruloniki, zapakować w pudełko czy folię i do lodówki. Tuż przed przyjściem gości pokroić w centymetrowe plastry.

- „szaszłyki” z małych kulek mozzarelli, Brazylii i oliwek, skropione oliwą i balsamico. Oliwę i ocet podaję też na stół.

- pokrojone w słupki papryka, marchewka, ogórek, kalarepka podane z kilkoma różnymi sosami.

- guacamole i chipsy z tortilli.

Wszystko robi się szybko, a tortille mają tę zaletę, że możesz je przygotować dzień wcześniej.
    • black.emma Re: Polećcie przekąski 04.03.20, 17:09
      Śliwki zawijane w boczek i zapiekane. U nas zawsze hit smile Możesz przygotować wcześniej i tylko włożyć do piekarnika.
      • mia_mia Re: Polećcie przekąski 04.03.20, 17:42
        Też nie reguła, ja wiele próbowałam i zawsze dla mnie to koszmar, ale wiadomo każdy ma inny gust. Za pewniaka tego bym nie braławink
    • czekoladazkremem Re: Polećcie przekąski 04.03.20, 17:12
      Deska serów, szynka parmeńska w coś zawijana, wędzony łosoś, jakieś dobre wędliny, kabanosy, prosta sałatka z kilku składników z fetą, koreczki i już. Albo bez koreczków, bo to trochę roboty. W Lidlu mają włoski tydzień, można się zainspirować.
    • sasha_m Re: Polećcie przekąski 04.03.20, 17:30
      Nachosy i sos salsa
      Deska serów i winogrona
      Deska wędlin i dip chrzanowy
      Krakersy posmarowane serkiem typu Almette i kawałek jakiegoś warzywa na wierzch
      Śliwki suszone zawijane w boczku, to możesz przygotować dzisiaj, jutro tylko podpiec.
      Z tego wszystkiego woda potrzebna jest tylko do umycia winogron.
    • pade Re: Polećcie przekąski 04.03.20, 17:35
      Dziękuję za podpowiedzismile
    • wapaha Re: Polećcie przekąski 04.03.20, 17:47
      Kocham bezy, Kocham torty jakbym byla twoim gosciem nie chcialabym nic wiecej. Ale dla innych na przelamanie smaku - orzeszki solone, krakersy solone + serek almette,
    • ms.piggy Re: Polećcie przekąski 04.03.20, 18:20
      ja bym sie poważnie martwiła gdzie umyją ręce i spłukiwaniem toalety smile
    • magazynka Re: Polećcie przekąski 04.03.20, 23:06
      No to mnie zszokowałyście.
      Zawsze byłam uczono, a i wszędzie jadłam, że słodkie na końcu.
      Wy proponujecie najpierw mocno słodki tort bezowy, a po nim łosoś, papryczki, boczek ze śliwką i inne wytrawne rzeczy?
      Zmieniło się coś, bo mało bywała jestem? Nigdy tak nie spotkałam.
      • jak_matrioszka Re: Polećcie przekąski 04.03.20, 23:12
        My proponujemy przekaski, a nie kolejność. Podaje sie zazwyczaj tak jak mówisz, i pade też może tak podać. Przekaski dostepne już od momentu wejścia pierwszego gościa, a tort dopiero po godzinie.
        Dodam, że ja nie mam zahamowań i po słodkim torcie chetnie wróce do korniszonów smile
        • daniela34 Re: Polećcie przekąski 04.03.20, 23:15
          Oczywiście, że najpierw przekąski, a potem tort. Podajemy propozycje przekąsek, a nie kolejność.
          • daniela34 Re: Polećcie przekąski 04.03.20, 23:17
            Za szybko: są ludzie, którzy po słodyczach mają potrzebę przegryzienia czegoś wytrawnego, nie ma przeszkód. Ja zazwyczaj zostawiam na bocznym stoliku półmiski z wytawnymi przekąskamj i goście sobie do nich wracają.
          • magazynka Re: Polećcie przekąski 04.03.20, 23:50
            Ufff! Jaka ulga! Z pierwszego postu zrozumiałam, że te przekąski mają być po torcie 😆
      • iwles Re: Polećcie przekąski 05.03.20, 09:00
        "Nigdy tak nie spotkałam. "

nawet na urodzinach?
        Bo u mnie w domu urodziny zaczynamy od szampana i tortu, czyli toast i dmuchanie świeczek, jako preludium.
        Na stole stoją przekąski, kto ma ochotę, ten po torcie już sobie podjada.
        Potem ciepłe dania.
        I dopiero pod koniec imprezy podawane jest pozostałe ciasto (i nie, nie są to resztki tortu, tylko jakiś sernik, jabłecznik itp.)
        Nie wyobrażam sobie tortu urodzinowego na koniec imprezy.
        • angazetka Re: Polećcie przekąski 05.03.20, 13:27
          To chyba zależy od regionu. Zdaje się, że Śląsk i w ogóle Ziemie Odzyskane mają najpierw słodkie. Ja, dziewczyna z Podlasia, nie umiałabym tak big_grin
          • krwawy.lolo Re: Polećcie przekąski 05.03.20, 13:45
            Tam się właśnie głównie obchodzi urodziny.
          • nenia1 Re: Polećcie przekąski 05.03.20, 14:02
            Tak, na Śląsku się zdarza, jak impreza zaczyna się późniejszym popołudniem, sama nie praktykuję, ale będąc gościem u innych tak właśnie było, chyba że jesteś proszona wcześniej na obiad, wtedy najpierw obiad, potem "maszkety" czyli coś słodkiego a na koniec sałatki, jajka, pieczywo i talerze z serami czy wędlinami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka