Dodaj do ulubionych

Mascarpone

05.03.20, 19:59
Macie jakiś pomysł jak wykorzystać? Mam trzy pudełka, nie muszę zużyć wszystkich na raz.
Nie ciasto ani deser.
Obserwuj wątek
    • jak_matrioszka Re: Mascarpone 05.03.20, 20:02
      Na tej albo drugiej stronie forum masz watek M jak Matrioszka a tam sprawdzony i zatwierdzony przez forumki przepis na kurczaka w sosie mascarpone. Zejdzie jedno pudełko, chyba że masz dużo ludzi do wykarmienia wink
      • malia Re: Mascarpone 05.03.20, 20:20
        Eeeeeej , kto daje tak dobrze wyglądające przepisy pod takim tytułem? W życiu bym tam nie zajrzała. Dziękuję.
        Nie mam sosu chili, a jestem uwięziona w domu, jak wyślę jutro córkę, to znowu kupi coś dziwnego.
        • jak_matrioszka Re: Mascarpone 05.03.20, 20:47
          Zrób bez chili, też jest dobre. Ewentualnie możesz odrobinke sproszkowanego dać.

Ematke trzeba czytać od deski do deski, bo tu sie najlepsze kaski czaja tak zakamuflowane, że strach coś ominać wink
          • malia Re: Mascarpone 05.03.20, 20:55
            Sproszkowane chili mam, pomidory w puszce i zamrożoną kurzynę też mam, jutro zaczynam od twojego przepisu. Grzybkowy i szpinakowy sosik czekają aż pójdę do sklepu.
    • akseinga1975 Re: Mascarpone 05.03.20, 20:06
      Piers z kurczaka w kostke przyprawic i przesmazyc. Osobno cebule usmazyc, pieczarki to samo. Przelozyc wszystko do jednego garnka dodac maskarpone podgrzewac do rozpuszczenia sera, doprawic do smaku. Pasuje do ziemnakow, makaronu, kopytek.
      • daniela34 Re: Mascarpone 05.03.20, 20:10
        Też polecam. Mogą być jeszcze kurki zamiast pieczarek, ale o tej porze roku pieczarki lepsze .
        • jak_matrioszka Re: Mascarpone 05.03.20, 20:19
          Pewnie z wiekszościa grzybów byłoby dobre, tylko sezon nie ten. Też o takim wykorzystaniu mascarpone myślałam, ale u mnie to problem, bo tylko ja lubie i moge sad
          • daniela34 Re: Mascarpone 05.03.20, 20:23
            O, uswiadomiłaś mi, że można spróbować z borowikami (mam mrożone) 😀
          • alicia033 Re: Mascarpone 05.03.20, 20:24
            jak_matrioszka napisała:

> Pewnie z wiekszościa grzybów byłoby dobre, tylko sezon nie ten.

w Norwegii nie sprzedają mrożonych?
            • jak_matrioszka Re: Mascarpone 05.03.20, 20:49
              Sprzedaja mrożone, suszone i puszkowane też, co nie zmienia faktu, że ja wole "prosto z drzewa" i poza pieczarkami to sezonowe jedzenie smile
      • malia Re: Mascarpone 05.03.20, 20:13
        Oooo, to chyba już gdzieś widziałam, z kopytkami chyba by mi pasowało
        • pasquda77 Re: Mascarpone 05.03.20, 20:15
          Zdecydowanie zrobić wg.przepisu Matrioszki , trzy dni pod rząd jadłam i jeszcze mi nie zbrzydło 😉
          • malia Re: Mascarpone 05.03.20, 20:24
            Mam cię smile
            to TY dałaś taki tytuł wątkowi o jedzeniu. Jakby nie mozna było nadać tytuł - wątek o cudownym przepisie Matrioszki
            • jak_matrioszka Re: Mascarpone 05.03.20, 20:50
              Zamiast M jak Matrioszka powinno być Mascarpone a la Matrioszka 😂
    • cruella_demon Re: Mascarpone 05.03.20, 20:14
      Ja dodaję do sosów, do zup kremów. Można smarować chleb zamiast masła.
    • beneficia Re: Mascarpone 05.03.20, 20:18
      Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowo-śmietanowym ALE śmietanę zastępujesz mascarpone.
      Ta zamiana...achsmile
      Można podawać z makaronem, ryżem albo kluskami drożdżowymi (różnie się nazywają w zależności od regionu, to są takie białe bułeczki gotowane na parze).
    • slonko1335 Re: Mascarpone 05.03.20, 20:27
      Podsmażyć kuraka w ulubionej przyprawie. Na tej samej patelni podsmażyć czosnek. Dodać szpinak, odparować, wrzucić mascarpone, rozpuścić, dodać kurka. Pyszne.
      • malia Re: Mascarpone 05.03.20, 20:34
        Jaki szpinak dodajesz? mrożony rozciapany, czy zwykłe liście
        • slonko1335 Re: Mascarpone 06.03.20, 08:50
          jaki akurat mam, najłatwiej i najszybciej idzie z mrożonym w brykietach ale świeży w liściach też spoko
    • malia Re: Mascarpone 05.03.20, 20:36
      No dobrze, zakładając, że do jednego dania wystarczy jedno opakowanie ( ???), to mam trzy pomysły na trzy obiady smile
      Dzięki
      • cichadziewuszka Re: Mascarpone 06.03.20, 00:06
        Możesz jeszcze zrobić makaron z wędzonym łososiem i serkiem mascarpone i masz obiad w 15 min. Polecam dodać do sosu kilka rozkruszonych orzechów włoskich.
        • bywszy OT: Dupatam! :P 06.03.20, 10:48
          cichadziewuszka napisała:

> Możesz jeszcze zrobić makaron z wędzonym łososiem i serkiem mascarpone i masz o
          > biad w 15 min. Polecam dodać do sosu kilka rozkruszonych orzechów włoskich.

Jak w tytule - dupatam! tongue_out

Razu pewnego w zaawansowanym stadium produkcji takiego obiadu (makaron na ogniu, ryba rozbabrana) odkryłem, że jednak nie mam mascarpone, który teoretycznie - jeszcze chwilę wcześniej dałbym sobie za to coś uciąć - był w lodówce. I z pewną taką nieśmiałością zastąpiłem go śmietaną.
          I wiecie, co? I nie poczułem różnicy w smaku wyrobu gotowego. tongue_out

Oczywiście nie mówię, że zawsze i wszędzie można z niego zrezygnować. Ale tam, gdzie zachodzi podgrzewanie i łączenie z innymi smakami ("przegryzanie"), sprawa jest otwarta.
    • princesswhitewolf Re: Mascarpone 06.03.20, 00:21
      Lasagne i zamiast bechamelu
      Wypchać nalesniki, podawac z ziemniaczanymi plackami

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka