Dodaj do ulubionych

Mazisty sernik

08.11.24, 09:19
Mazisty, ale w miarę zwięzły (dający się pokroić na kawałki) z sera z wiaderka do się zrobić?

Normalnie to takie wychodzą z serków typu philadelphia.
A mam to zutylizowania przypadkowo kupiony wiaderkowy ser President (nie uznaję tego typu wyrobów do sernika wink )
Mam jeszcze mascarpone, jeden serek śmietankowy (typ philadelphia), śmietanę 36%, masło - to ewentualnie by zwiększyć tłustość tego sera wiaderkowego, który zasadniczo jest serem półtłustym.

Ostatecznie mogę iść do sklepu (ostateczność, nie chce mi się wychodzić).

Znacie odpowiedni przepis? Podzielicie się ?
Z góry dziękuję smile
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: Mazisty sernik 08.11.24, 09:22
      Znamysmile
      Proporcje na tortownicę o średnicy 26 cm

Składniki na spód:

-110 g ciastek typu Digestive
      -55 g rozpuszczonego masła
      -1 łyżka cukru-opcjonalnie bo ja nie dodałam i było ok

Ciastka rozdrobnić najlepiej w malakserze i wymieszać z masłem i cukrem.Wysypać
      masę do tortownicy lekko wysmarowanej masłem i ugnieść dnem szerokiej szklanki
      w równy spód.Piec ok.12 minut w 160 stopniach C

Składniki masy:

-1 kg sera kremowego czyli cream cheese (ale może być zwykły na sernik, taki mielony w wiaderku)-szczypta soli
      -1 3/4 szklanki cukru
      -3 płaskie łyżki mąki(maizena lub ziemniaczana wg mnie najlepiej)
      -2 łyżeczki soku z cytryny
      -cukier waniliowy lub ziarenka z 1 laski wanilii
      -1/2 szklanki śmietanki kremowej
      -2 duże żółtka
      -6 dużych jajek

Włączyć piekarnik na 250 stopni C.
      Ser zmiksować na gładką masę,dodać sól i cukier na 3 razy,dodać mąkę,sok
      cytrynowy i wanilię,wlać śmietankę,zebrać masę ze ścianek miski,miksować
      dalej,dodać żółtka,następnie dodać 3 jajka,zmiksować zbierając masę ze ścianek
      miski i dodać następne 3 jajka i raz jeszcze dobrze zmiksować.Wylać masę na
      podpieczony spód,podnieść formę na ok.3 cm w górę i upuścić na blat po to żeby
      pozbyć się ewentualnych bąbelków powietrza ze środka.
      Wstawić ciasto do piekarnika na 10 minut,po tym czasie obniżyć temperaturę do
      ok.93 stopni(nie wyjmując ciasta i nie otwierając piekarnika,temperatura ma
      sama opaść)i piec ok.1 godziny i 40 minut aż masa się zetnie,posiadacze
      termometru mogą zmierzyć temperaturę masy w środku-jesli osiągnie 65 stopni to
      jest gotowa.
      Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić do ostygnięcia,jeśli brzegi tortownicy nie
      były wyłozone papierem do pieczenia to po 10 minutach delikatnie oddzielić
      brzeg ciasta nożem.Po ok.3 godzinach ciasto zawinąć w folię i wstawić na 5
      godzin do lodówki-dopiero wtedy osiąga prawidłową konsystencję.
      Przed podaniem wyjąć ok.1/2 godziny wcześniej z lodówki,kroić nożem opłukanym
      gorącą wodą.
      • kotejka Re: Mazisty sernik 08.11.24, 09:26
        masz zdjecie? zmeczylam sie od samego czytania smile
        • kk345 Re: Mazisty sernik 08.11.24, 09:28
          Czego zdjęcie? sernika?
          • kotejka Re: Mazisty sernik 08.11.24, 11:56
            kk345 napisała:

> Czego zdjęcie? sernika?

tak, z ciekawosci, jak wyglada serniczek, ktory wymaga tylu zabiegow wink
            • kk345 Re: Mazisty sernik 08.11.24, 14:11
              Jest ciężki, mazisty. I nie wiem, o jakich zabiegach piszesz, mieszasz składniki, pieczesz raz zmieniając temperaturę, studzisz, jesz.
      • taje Re: Mazisty sernik 10.11.24, 01:42
        O, całkiem podobny przepis do mojego ukochanego sernika z Ottolenghiego. Tylko w moim przepisie trochę mniej jajek i śmietanka zakwaszana a nie słodka. Uwielbiam ten typ sernika. I wychodzi doskonale kremowy bez kąpieli wodnej.
        • kk345 Re: Mazisty sernik 10.11.24, 21:00
          To stary przepis Nigelli chyba. Doskonały jest
    • kotejka Re: Mazisty sernik 08.11.24, 09:25
      mam, tez takie lubię
      i zasadniczo ten jest na reczna robote i zwykly twarog, ale ja krece maszyna i daje z wiadra
      zawsze wychodzi perfekcyjny - to taki z gatunku tych trzyminutowych deserow - zakrecila i do pieca
      ostra-na-slodko.pl/2016/09/04/sernik-castingowy-najlepszy-sernik-na-swiecie/
      czasem nawet jak mam serki wiejskie blisko terminu to i z nich wychodzi
      • przepio Re: Mazisty sernik 08.11.24, 12:22
        kotejka napisała:

- to taki z gatunku tych trzyminutowych deserow - z
        > akrecila i do pieca

Nie otwiera mi się link. Wrzucisz przepis?
        • kotejka Re: Mazisty sernik 08.11.24, 12:24
          jasne, prosze

SKŁADNIKI:

* ser biały tłusty 3 x mielony – 1 kg

* masło min. 82% – 100 g

* drobny cukier – 200 g

* wiejskie jajka – 6 szt

* mąka ziemniaczana – 1 czubata łyżka

* wanilia – 1 laska

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Rozgrzewamy piekarnik do 170C z termoobiegiem.

Natłuszczamy tortownicę ( 23 cm ) i obsypujemy mąkę ziemniaczaną.

Masło ucieramy drewnianą łyżką z 0,5 szklanki cukru, a następnie do gładkiej kremowej masy dodajemy po jednym żółtku – ucieramy cały czas.

Do masy wsypujemy mąkę ziemniaczaną i ziarenka wanilii – mieszamy.

Białka ubijamy na sztywno, a następnie do ubitych dodajemy resztę cukru i dokładnie mieszamy.

Na masy z żółtkami dodajemy łyżka po łyżce twaróg i mieszamy na gładką masę – robimy to również drewnianą łyżką.

Kiedy masa będzie gładka dodajemy ubite białka i delikatnie ale dokładnie mieszamy.

Wylewamy na blachę i wkładamy do nagrzanego piekarnika – pieczemy ok. 10 minut w 170C a następnie zmniejszamy do 150C ( bez termoobiegu ) i dopiekamy ok. 50-55 minut.

Pieczemy w kąpieli wodnej.

Zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia!

Posypujemy cukrem pudrem.

To z bloga Sylwii Ładygi, bardzo lubie jej przepisy
          opisuje tam, jak tym sernikiem wygrala casting do masterchefa
          powienien sie otworzyc
          • ib_k Re: Mazisty sernik 08.11.24, 13:20
            "robimy to również drewnianą łyżką."

A jak będę mieszać silikonową łopatką to co się stanie? Wybuchnie, czy z żalu opadnie?

Coraz głupsze te wpisy
            • kotejka Re: Mazisty sernik 09.11.24, 02:38
              Zawsze tak było
              Tylko w makutrze i tylko drewniana pałka inaczej nie smakuje 😂
        • kk345 Re: Mazisty sernik 08.11.24, 14:11
          przepio napisała:

> kotejka napisała:
          >
          > - to taki z gatunku tych trzyminutowych deserow - z
          > > akrecila i do pieca
          >
          > Nie otwiera mi się link. Wrzucisz przepis?
          Nie otwiera się, bo strona niebezpieczna.
          • kotejka Re: Mazisty sernik 08.11.24, 19:21
            Serio? U mnie się otwiera
            Miałby blog, już ładnych parę lat dziala
            • kk345 Re: Mazisty sernik 08.11.24, 21:52
              Serio. Strona jest niezabezpieczona, bez połączenia prywatnego i otwarta na ataki hakerskie. Dziwne, że twój komputer o tym nie krzyczy.
            • przepio Re: Mazisty sernik 09.11.24, 00:19
              kotejka napisała:

> Serio?

Serio, serio. Dzięki za przepis
      • mamamisi2005 Re: Mazisty sernik 11.11.24, 09:26
        Też korzystam z sukcesami z tego przepisu
    • daniela34 Re: Mazisty sernik 08.11.24, 09:26
      Da się, właśnie z dodatkiem mascarpone.
      A przyjrzyj się temu serowi President, czy aby masz sernikowy, bo ostatnio pojawiły się w wiaderkach też serki smakowe (waniliowy na przykład) - bleeeee.
      Było to zaskoczenie na miarę smakowego mascarpone.
      • kotejka Re: Mazisty sernik 08.11.24, 09:29
        ostatnio dala sie nabrac na smakowe mascarpone
        waniliowe, caly kg
        dla mnie fujka, ale oszukalam ludzi, bo ubilam na puszyto i przelozylam ciasto dyniowe
        chwaliiiliiiii big_grinbig_grin
        • daniela34 Re: Mazisty sernik 08.11.24, 09:31
          No u mnie się to mascarpone pojawiło w Wielkanoc. Na szczęście do sernika - w połączeniu ze zwykłym serem jakoś się ten smak "rozszedł."
          Ale tak - fujka.
        • asiairma Re: Mazisty sernik 08.11.24, 12:19
          Ciesz się że nie dodałaś karmelowego do kurczaka (ja tez nie dodałam, bo kolor mnie zastanowił po otwarciu, ale musiałam inaczej jednak sos zrobić smile)
      • kochamruskieileniwe Re: Mazisty sernik 08.11.24, 09:36
        nie no - nie strasz!

normalne niebieskie wiaderko - zwykły

https://res.cloudinary.com/dj484tw6k/f_auto,q_auto,c_pad,b_white,w_524,h_524/v1665096551/14760_5.png

waniliowy to chyba żółty.
        O smakowych nie miałam pojęcia - tez się nabrałam na smakowe mascarpone. No nie.... (zutylizowałam do rolady bezowej, ale nie... jednak wole sama dodawać smak)

• daniela34 Re: Mazisty sernik 08.11.24, 09:38
          No to jak masz taki to ok.
          U nas właśnie zaszła niedawno straszliwa pomyłka 🤣
          A chciałam sobie raz życie uprościć w obluczu gonitwnt przed 1 listopada. Mam za swoje.
          • ga-ti Re: Mazisty sernik 09.11.24, 08:50
            Żółte, waniliowe w wiaderkach byłymarki biedronkowej, robiłam z nich sernik na zimno, były pyszne. Były i się zmyły, nie robią już takich w wiaderkach, są w małych pudełkach.
            Może te prezydenta będą się do sernika na zimno nadawały, ale pewnie cenę będą miały odpowiednią.
            • daniela34 Re: Mazisty sernik 09.11.24, 22:51
              Tak. Do sernika na zimno będą ok. Nawet mają to napisane na opakowaniu.
    • rosie Re: Mazisty sernik 08.11.24, 09:44
      Zrobiłam ostatnio sernik z twarogu w trójkątnych opakowaniach. Miałam takie 3 ( skusiła mnie promocja). Zmiksowalam je w termomiksie, dałam cały duży jogurt grecki, pół kostki masła, dwa budynie, cukier, trzy żółtka i pianę z sześciu białek ( pozostałe żółtka wykorzystałam do kruchego kakaowego spodu). Wyszedł tak dobry, że będę robić jeszcze raz.
      • danaide2.0 Re: Mazisty sernik 08.11.24, 11:03
        Raz w życiu zrobiłam sernik z budyniem, ale rozumiem, że ludzie różnie odbierają znaczenie słowa "dobry".
    • rita83rita Re: Mazisty sernik 08.11.24, 09:45
      Z Presidenta mazisty sernik ci nie wyjdzie, on się nadaje jedynie do serników na zimno, absolutnie nie do pieczonych.
      • claudel6 Re: Mazisty sernik 08.11.24, 09:59
        bzdura
        • rita83rita Re: Mazisty sernik 08.11.24, 10:28
          No cóż, nie każdy ma smak 😅
          • claudel6 Re: Mazisty sernik 08.11.24, 11:06
            mówimy o konsystencji sernika, nie o smaku. sernik upieczony z tego samego sera może miec kompletnie różną konsystencję zależnie od przepisu i sposobu pieczenia. mówię z własnego doświadczenia, bo piekłam różne serniki rownież z tego Presidenta. ale dla możesz sobie wierzyc w to, co chcesz, kompletnie mi to zwisa.
    • aagnes Re: Mazisty sernik 08.11.24, 09:47
      Chyba wiem o co ci chodzi, ja tez lubie serniki o takiej konsystencji i poza oczywiscie proporcjami i skladnikami wazne jest dlugie pieczenie w niewielkiej temperaturze i, niestety, najlepiej jak taki sernik wystudzony zostanie na cala noc, trzeba sie opanowac, odczekac dopiero nastepnego dnia nabiera doskonałej konsystencji. wazne zeby nie zamieniac mąki ziemniaczanej na budyń, jak tak zrobilam to ewidentnie wyczuwalam chemiczny smak waniliowy czy smietankowy, nie warto powtarzac mojego błędu.
      • kochamruskieileniwe Re: Mazisty sernik 08.11.24, 09:58
        spokojnie - mam czas smile ma być na niedzielę...
    • claudel6 Re: Mazisty sernik 08.11.24, 09:56
      tajemnica mazistego sernika jest pieczenie w kąpieli wodnej. no i oczywiście nie ubijanie białek, tylko wmieszanie całych jajek.
      • claudel6 Re: Mazisty sernik 08.11.24, 09:59
        te serniki wychodzą maziste, ale nie wiem, czy pasują Ci dyniowe:
        mojewypieki.com/przepis/sernik-dyniowy-z-syropem-klonowym-i-orzechami-pekan
        mojewypieki.com/przepis/sernik-dyniowy
        ja zrobiłam ten z orzechami i dla mnie był wybitny.
        • kochamruskieileniwe Re: Mazisty sernik 08.11.24, 10:08
          nie mam dyni, bo u mnie nie kochamy się z dynią...mleka skondensowanego tez brak (mam tylko jedną awaryjna tubkę słodzonego kakaowego, ale to na czarna godzinę dla syna, jak go na słodkości przyciśnie smile )
          Ale może następnym razem zaryzykuję. Na zdjęciu podoba mi siż konsystencja tego z orzechami.
          Bardzo dynią smakuje?
          • claudel6 Re: Mazisty sernik 08.11.24, 10:59
            tak, ale to hokkaido, więc słodka dynia. dla mnie byl pyszny, ale ja lubię dynię.
            poszukaj innych serników pieczonych w kąpieli wodnej.
            • claudel6 Re: Mazisty sernik 08.11.24, 11:08
              masz pierwsze z brzegu:
              mojewypieki.com/przepis/sernik-dacquoise-daklas
              mojewypieki.com/przepis/sernik-bounty-2
              mojewypieki.com/przepis/sernik-z-biala-czekolada-i-marakuja
              mojewypieki.com/przepis/sernik-z-musem-karmelowym
              • kochamruskieileniwe Re: Mazisty sernik 08.11.24, 11:15
                dzięki smile
    • arwena_111 Re: Mazisty sernik 08.11.24, 10:04
      SERNIK WIEDEŃSKI mam przepis na 1 kg sera - ale mieszanego.
      600 g sera białego potrójnie mielonego ( może spokojnie być president )
      400 g sera waniliowego ( ja daję też president )
      ok 250 g ( jedna szklanka ) cukru pudru
      10 jajek
      1 masło
      cukier waniliowy ( ja akurat nie daję )

Żółtka ucierasz z cukrem na taki kogel-mogel, dodajesz masło. Jak masa bęzie jednolita - dodajesz ser, cukier waniliowy.
      Z białek ubijasz pianę ( ja daję mniej białek niż przepis - nie z 10 ale z 7 jajek ). Masę łączysz z pianą lekko mieszając łyżką - NIE MIKSEREM/ROBOTEM.
      Można dodać namoczone rodzynki - my nie lubimy.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Masę wyłożyć na blachę ( lepsza mniejsza i wyższa ), wstawić do piekarnika.
      Piec ok 60 min i wyłączyć piekarnik. Kolejne 40 min trzymać w piekarniku - nie otwierać piekarnika - jest szansa, że nie opadnie za bardzo.
      Tyle przepis. Ja piekę trochę dłużej - jakieś 1,5h i potem trzymam w piekarniku aż zejdzie temperatura - dopiero wyjmuję.
      Podstawowy minus - znika bardzo szybko.
      A często potem na wierzch daję galaretkę.
      • claudel6 Re: Mazisty sernik 08.11.24, 11:00
        sernik z pianą nigdy nie będzie mazisty
        • alicia033 Re: Mazisty sernik 09.11.24, 06:08
          claudel6 napisała:

> sernik z pianą nigdy nie będzie mazisty

skąd ten kuriozalny pomysł?
          • claudel6 Re: Mazisty sernik 10.11.24, 01:26
            z fizyki
            • alicia033 Re: Mazisty sernik 10.11.24, 05:23
              claudel6 napisała:

> z fizyki

przykro mi, oszukali cię.
    • mysiulek08 Re: Mazisty sernik 08.11.24, 11:43
      nie dodawaj mąki/proszku budyniowego/ skrobi kukurydzianej, cale jajka i piecz w 'kapieli parowej' NIE wodnej

najprosciej
      na 1kg serka 6 duzych jajek, wszystko od razu ucierasz w misie robota, krotko, tylko do polaczenia skladnikow i pieczesz
    • memphis90 Re: Mazisty sernik 08.11.24, 11:45
      Mango z la ruiny (jest przepis na wypiekach) jest z wiaderka, a maziasty wink
      • alexis1121 Re: Mazisty sernik 08.11.24, 13:09
        Najlepszy z najlepszych, jak coś autorko to przepis jest na Moje Wypieki i bardziej mi smakował niż ten w Poznaniu.
    • koronka2012 Re: Mazisty sernik 08.11.24, 13:02
      No przecież nasze matki serniki robiły wyłącznie z tego typu sera… oczywiście że się ściśnie, nawet bez dodawania gotowanych ziemniaków czy budyniu.
      Przepisu nie podam bo matka go strzeże 😜. Ale robi się szybko.
      • kochamruskieileniwe Re: Mazisty sernik 08.11.24, 13:48
        no u mnie matka robiła z innego - mieliła go w maszynce. Tych juz zmielonych oraz wiaderkowych nie było jeszcze w ofercie wink
      • danaide2.0 Re: Mazisty sernik 08.11.24, 19:14
        Nasze matki robiły serniki wyłącznie z sera President z wiaderka? To moja chyba nie, bo obraziła się na sery i przestała robić serniki.

A strzeżenie przepisów nieustannie mnie fascynuje. Kobiety tak mało mogły się wykazać, że przepis na jakieś ciasto, przekazywany z pokolenia na pokolenie, w ścisłym gronie albo i nie, niech wiedza odejdzie ze mną, był powodem do dumy? To takie smutne...
        • koronka2012 Re: Mazisty sernik 10.11.24, 21:39
          Skrót myślowy 😉 chodziło o konsystencję - kiedyś mieliło w maszynce twaróg, potem przeszło na wiaderka.

Trochę żartujemy w rodzinie z tą tajemnicą bo jak moja córka miała jej pomóc to została już wszystko wstępnie wymieszane i
          przygotowane 😜 ale mam matkę sfilmowaną w akcji. Sernik jest tak niedościgniony że jakoś się nie garniemy do tego żeby piec same
    • pffpffpff Re: Mazisty sernik 09.11.24, 06:40
      Wiedeński z termomixa. Bez spodu.
      Zawsze wychodzi.
    • ga-ti Re: Mazisty sernik 09.11.24, 08:56
      Do sera z wiaderkach dajemy ubitą śmietanę, ubite białka, żółtka z cukrem utarte, trochę mąki. Najpierw żółtka z cukrem, później z nimi twaróg, na koniec delikatnie mieszamy x ubitymi śmietaną I białkami i mąką. Baaardzo rośnie, trzeba ustawić papier do pieczenia wysoko. Później opada, powoli stygnie i jest pyszny. 😄
      • claudel6 Re: Mazisty sernik 10.11.24, 01:28
        to jest przepis na zwykly polski sernik, a chyba nie o taki chodziło wątkodajce.
    • lisa_56 Re: Mazisty sernik 10.11.24, 20:07
      Nie wiem czy mazisty ale dobry wyszedl, no i przede wszystkim bardzo prosty.

aniagotuje.pl/przepis/najprostszy-sernik-na-swiecie
    • kochamruskieileniwe Re: Mazisty sernik 11.11.24, 12:15
      Zrobiłam linkowany sernik dacquoise.
      Wyszedł taki, o jaki pytałam. Co najważniejsze, ten ser prezydent, nie wyszedł kaszkowaty. To dla mnie istotne, bo głównie z powodu kaszkowatowasci serników z serow mało tłustych, nie używam serów z wiaderka, które z reguły są półtłuste.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka