tifa_lockhart 20.03.20, 09:39 Jak rząd w przypadku wprowadzenia zdalnego nauczania chce zapłacić za prąd zużyty na ten cel przez uczniów i nauczycieli. Nie wyobrażam sobie żeby płacić za nieudolność rządu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dyzurny_troll_forum Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 09:42 tifa_lockhart napisał(a): > Jak rząd w przypadku wprowadzenia zdalnego nauczania chce zapłacić za prąd zuży > ty na ten cel przez uczniów i nauczycieli. Przecież to są pomijalne grosze! Od pracodawcy też domagasz się zwrotu za prąd gdy masz hom ofiss? Odpowiedz Link Zgłoś
tifa_lockhart Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 09:59 Nawet jeden grosz nie jest pomijalny. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyjkama Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 09:47 Niektórym koronawirus padł na mózg. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 09:52 lucyjkama napisała: > Niektórym koronawirus padł na mózg. Niektórym?! Ogromnym ilościom! U mnie rząd planuje uruchomienie psychologicznego wsparcia (telefonicznego) dla tych, którzy najciężej znoszą sytuację. I w ogóle zaczęła się dyskusja także o szkodach socjologicznych całego zamknięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
beaucouptrop Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 09:51 😂 Dzięki za podsunięcie pomysłu. Muszę zapytac mojego pracodawce kiedy i ile mi zapłaci za prąd i ogrzewanie, bo praca z domu na jakieś 3 tygodnie się zanosi. A i jeszcze abonament za Internet. Może też woda. W końcu korzystam z WC i ręce myje co chwila zgodnie z wytycznymi WHO. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 09:54 beaucouptrop napisał(a): > 😂 > Dzięki za podsunięcie pomysłu. Muszę zapytac mojego pracodawce kiedy i ile mi z > apłaci za prąd i ogrzewanie, bo praca z domu na jakieś 3 tygodnie się zanosi. A > i jeszcze abonament za Internet. Może też woda. W końcu korzystam z WC i ręce > myje co chwila zgodnie z wytycznymi WHO. Ja właśnie napisałem o dofinansowania na kawę i herbatę, której zostałem pozbawiony gdy wywalono mnie z offissu.... Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 10:05 moj ofis juz dawno temu wyliczyl, ze HO jest bardzo oplacalny, przy wiekszej skali koszty pradu spadaja a jak sie wprowadzi jeszcze dowolnosc wyboru biurka, to spadek jest ogrony, bo wowczas redukuja powierzchnie biurowe, w dobrych lokalizacjach oszczednosc jest ogromna. Ja juz dawno temu zauwazylam, jak mi podskoczyl rachunek za prad przy HO. I moze nie tyle przez wlaczony prad ale kilka herbat dziennie (taki czajnik elektryczny jest pradozerny) i wlaczanie pralki i piekarnika tez w czasie, kiedy prad jest wyraznie drozszy. Ale mam za to inne oszczednosci - nie wydaje na dojazdy, jem taniej w domu, ciuchy wyjsciowe sie mniej zuzywaja, oszczedzam czas na dojazdy a czas to pieniadz. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 10:52 mikams75 napisała: > moj ofis juz dawno temu wyliczyl, ze HO jest bardzo oplacalny, przy wiekszej sk > ali koszty pradu spadaja a jak sie wprowadzi jeszcze dowolnosc wyboru biurka, t > o spadek jest ogrony, bo wowczas redukuja powierzchnie biurowe, w dobrych lokal > izacjach oszczednosc jest ogromna. Tak, takie właśnie argumentacji używano w początkach wdrażania HO w Ameryce, jakoś na początku lat 201* Zamiast wynajmować powierzchnię na 300 osób możesz wynająć na 30. Były firmy w których w zasadzie wszyscy siedzieli permanentnie na HO. Ale zaraz się okazało, że to jednak nie działa, że wydajność nie ta, że ludzie oszukują....I wrócono do starych sprawdzonych metod. Teraz większość firm jeden dzień w tygodniu HO, tylko po to, żeby mieć gotowość pracownika i systemów na czas kataklizmu. Który właśnie nastał..... Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 09:54 Nie zapomnij o zwrocie kosztów zużytego papieru toaletowego. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 09:59 Rzad Ci pewnie nie zwroci, ale ostatecznie mozesz kazać zaplacic dziecku, jak skonczy 18 lat 😉 Byl.kiedys taki skecz - cudowny! Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 10:00 Jako ze rzeczony papier to teraz towar deficytowy, pracodawca powinien dokonać zwrotu w postaci deputatu (tak to się nazywa?). Odpowiedz Link Zgłoś
beaucouptrop Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 10:11 No właśnie. Jesli chodzi o papier to wolałabym zwrot w naturze. Nie chcę rekompensaty finansowej. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 09:58 A ty oddasz pracodawcy koszty uzyskania przychodu za ten czas, kiedy do pracy nie bedziesz przychodzic? Odpowiedz Link Zgłoś
tifa_lockhart Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 10:02 Przecież poniosę też inne koszty. Choćby zużycie biurka i fotela. Utrudnienia komunikacyjne. Zapychanie przepustowości prywatnego łącza internetowego. Szybsze zuzycie paneli/parkietu pod krzesłem. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 10:31 Ale obcasikow przy bucikach nie zedrzesz, plaszczyka nie pobrudzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 10:32 A na panele pod fotelem polecam specjalna podkladke. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 10:46 iwles napisała: > A na panele pod fotelem polecam specjalna podkladke. Podkładka na panele nie jest za darmo. A poza tym IKEA zamknięta! Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 10:53 gryzelda71 napisała: > On line tez? Przy online koszt dostawy przekracza koszt podkładki. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 11:40 Przekracza, bo Ikea zrobiła promocję na te podkładki. Normalnie czytają w myślach ematek! Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 10:52 Ale ta podkladka moze, a nawet powinna, lezec takze poza godzinami obecnej kwarantanny. Wiec czysty zysk. A zamowic mozna przez internet, poki kurierzy jeszcze pracuja 😋 Odpowiedz Link Zgłoś
niktmadry Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 10:20 O prad się nie obawiam ale laptopa musiałam kupić. Jeden laptop dla 4 osób - dwie zdalnie pracujące + dwoje nastolatków to zdecydowanie za mało. A tak się zapieralam, że nie kupię młodym do pokoju, że mogą korzystać z naszego ale internet w telefonie ma im starczać by nie siedziały za dlugo w sieci. Nie dało się. Pierwszego dnia pracując na jednym lapku ( + kazdy miał swój telefon ) skończyliśmy o 1 w nocy. Następnego dnia się poddałam i pojechałam dokupić laptopa oraz doposazylismy i odkurzylismy komputer. Takim trafem jedna pensja poszła się .... kochać.... A że ja jestem antysieciowa i tego uczę moje dzieci to pewnie po tej całej kwarantannie i tak schowam ten sprzęt. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 10:45 niktmadry napisał(a): > O prad się nie obawiam ale laptopa musiałam kupić. Jeden laptop dla 4 osób - dw > ie zdalnie pracujące + dwoje nastolatków to zdecydowanie za mało. A pracodawca nie zapewnił laptopa czy chociażby zwykłego kompa!? Odpowiedz Link Zgłoś
mika71 Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 10:51 A podobno tylko nauczyciele nie mają a wszyscy pozostali mają jak w bajce. Ja korzystam z netu (którego pewnie nie starczy, gdy córka siedzi w domu a ja pracuję z domu), z prywatnej drukarki (papieru i tuszy też To nie narzekanie tylko stwierdzenie faktu dyzurny_troll_forum napisała: > niktmadry napisał(a): > > > O prad się nie obawiam ale laptopa musiałam kupić. Jeden laptop dla 4 osó > b - dw > > ie zdalnie pracujące + dwoje nastolatków to zdecydowanie za mało. > > A pracodawca nie zapewnił laptopa czy chociażby zwykłego kompa!? > Odpowiedz Link Zgłoś
ira_08 Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 13:33 >A podobno tylko nauczyciele nie mają a wszyscy pozostali mają jak w bajce. Jeśli ktoś ma pracę biurową, to na jakimś sprzęcie ją chyba wykonuje w tym biurze? Nauczyciel nie pracuje przy laptopie, to może służbowego nie mieć. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 14:16 to już raczej rzadkość, jeżeli w ogóle takie sytuacje gdzieś jeszcze są. W dobie dzienników elektronicznych, służbowy laptop, to chyba nawet obowiązek. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 10:50 Na litość boską, przy dwójce nastolatków mieliście w domu jednego laptopa?! Dzieci nie mają komputera czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 10:54 No wiesz, ona jest "antysieciowa", dotychczas w głowie się nie mieściło, że komputer w domu może być narzędziem pracy, a nie tylko zabawką. Odpowiedz Link Zgłoś
niktmadry Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 11:17 W praktyce, poza tym okresem kwarantanny niestety jest tylko zabawka. Nadal uważam, że internet w telefonie - w normalnych warunkach- powinien dzieciom.wystarczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
mika71 Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 11:25 Nie macie prac domowych jak projekty, prezentacje? niktmadry napisał(a): > W praktyce, poza tym okresem kwarantanny niestety jest tylko zabawka. Nadal uwa > żam, że internet w telefonie - w normalnych warunkach- powinien dzieciom.wystar > czyc. Odpowiedz Link Zgłoś
niktmadry Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 12:11 Gdzieś napisałam, że odcięłam dzieciakom całkowicie internet? Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 12:39 niktmadry napisał(a): > Nadal uwa > żam, że internet w telefonie - w normalnych warunkach- powinien dzieciom.wystar > czyc. Internet w telefonie to jest bardziej niż do dooopy! Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 11:37 No to teraz komputery trafią pod strzechy. Kolejny plus koronawirusa. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 21:37 triss_merigold6 napisała: > Na litość boską, przy dwójce nastolatków mieliście w domu jednego laptopa?! > Dzieci nie mają komputera czy jak? Toz to nawet moi rodzice po 70-ce maja swoje osobiste la ptoki . Myslalam, ze to teraz standard jest... Odpowiedz Link Zgłoś
niktmadry Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 21:41 A mój Tato nie ma internetu i co mu zrobisz? Nigdy nie korzystał, nigdy nie widział... A młodszy jest od Twojego. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 11:39 Podziwiam... a długo tak zamierzasz ich trzymać w ciemności internetowej? Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 11:40 Tak, SIEĆ TO ZŁO a komputer to narzędzie szatana, teraz już przestaję się dziwić czemu taki problem jest w zwykłym wysłaniu załącznika przez ósmoklasistów Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 12:31 ale wszystkie prace dzieciaki mają do zrobienia on line? Bo mój syn, oprócz tych on line, ma sporo poleceń do zrobienia w zeszycie, z podręcznikiem, albo z lekturą. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 12:33 U mnie mnóstwo. Quizy, testy, lekcje on line- te nie bardzo się ogarnia na telefonie Odpowiedz Link Zgłoś
niktmadry Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 12:44 Przecież napisałam, że w obecnym czasie wiem, że jest im potrzebny to zapewniłam. Do siedzenia całymi wieczorami i nocami na portalach społecznościowych i w memach nie potrzebują. Do robienia prezentacji, która to zadawane mieli nie częściej niż raz na pół roku laptop wystarczył. Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 13:33 Na komórce też można siedzieć na portalach społecznościowych , a wzrok się niszczy bardziej. Chyba że telefon też reglamentujesz Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 15:17 A internet w telefonach to do czego im jest potrzebny, jak nie do "siedzenia całymi wieczorami i nocami na portalach społecznościowych i w memach"? Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 23:08 tairo napisała: > A internet w telefonach to do czego im jest potrzebny, jak nie do "siedzenia ca > łymi wieczorami i nocami na portalach społecznościowych i w memach"? Chyba tylko do tego, no i może do gier. Nic poważnego się na tym zrobić nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
tol8 Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 10:35 No rzeczywiście dużo stracisz... Odpowiedz Link Zgłoś
heniek.8 Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 10:40 to słuszna uwaga, do tego dochodzi jeszcze papier toaletowy i czajnik można udać się do szkoły i stamtąd emitować lekcje Odpowiedz Link Zgłoś
mika71 Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 10:48 Wody też więcej się zużywa jak się siedzi w domu Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 10:56 Najbardziej poszkodowany jest mój mąż. W pracy ma wypasiony ekspres do kawy (i kawę kupowaną przez firmę), w domu musi się zadowolić rozpuszczalną Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 12:40 mdro napisała: > Najbardziej poszkodowany jest mój mąż. W pracy ma wypasiony ekspres do kawy (i > kawę kupowaną przez firmę), w domu musi się zadowolić rozpuszczalną Przetrwa to!? Ja przynajmniej mam w domu kawiarkę.... Odpowiedz Link Zgłoś
nimaletko Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 13:30 Ja dlatego rok temu kupiłam super hiper ekspres do kawy W pracy mamy też taki wypasiony plus dobrą kawę i jak pracowałam z domu (dość często, bo lubię), cierpiałam, pijąc kiepską kawę. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 11:01 Pomyśl, że nie płacisz za dojazdy do pracy. Wyrównuje się. Chyba że miałaś na piechotę - to masz problem że rząd Cię wyzyskuje. Współczuję. Odpowiedz Link Zgłoś
beaucouptrop Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 11:46 Ja mam abonament całoroczny nna komunikacją miejską czyli tu się nie wyrównuje. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 12:09 A czas? to też pieniądz, podobno. Odpowiedz Link Zgłoś
ira_08 Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 11:54 Na piechotę to buty zdziera. Odpowiedz Link Zgłoś
trut_u Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 11:10 Skoro dziecko nie wychodzi, to niech się myje i przebiera co drugi dzień- będzie oszczędniej 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 11:37 W ogóle niech chodzi w piżamie Wtedy inne ubrania dzienne się nie zniszczą. Odpowiedz Link Zgłoś
mika71 Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 11:49 I chodzą Wczoraj chyba w TVN24 był wywiad z nauczycielką przeprowadzającą lekcje on-line. I przyznała, że na wywiad to się odpicowali, ale zwykle to w piżamach i szlafrokach heca7 napisała: > W ogóle niech chodzi w piżamie Wtedy inne ubrania dzienne się nie zniszczą. > Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 12:04 Mój też ubiera się dopiero jak wychodzi do ogrodu albo jak ma lekcje online z angielskiego i hiszpańskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 18:41 Bluzki piżam wyglądają przeważnie jak zwykłe T-shirty, nie byłabym w stanie on-line stwierdzić, czy ktoś jest ubrany w koszulkę czy piżamę. Odpowiedz Link Zgłoś
pitupitt Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 11:43 Koszt zużytego prądu zastępuje koszt dojazdu do szkoły, jaki trzeba było ponosić w normalnych czasach. Niepotrzebnie próbujesz wywołać kolejną g...noburzę, ale rozumiem - musisz, bo się udusisz! Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 11:54 Powinnaś jeszcze postulować, żeby ci oddali kasę za wyżywienie - w końcu w szkołach jest dofinansowywane, a teraz dzieci bezczelnie jedzą tylko na koszt rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 12:27 O patrz! Zdążyłam dziecku opłacić obiady szkolne do końca miesiąca. I teraz dzieciak siedzi w domu, futruje się żarciem z lodówki a pieniądze wpłacone szkoła przetrzymuje! Skandal! Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 12:09 To jest zwyczajnie małostkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 13:35 Serio założyłyście , że ona pisze poważnie? Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 13:41 Wczoraj koleżanka z pracy mówiła mi o tym prywatnym prądzie, co to zużywamy na uczenie zdalne. Serio mówiła, na szczeście przyznała mi rację, że nie czas na takie akcje. Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 14:05 Gdyby nie internet człowiek by nie wiedział, że jest tylu..... tak to jakoś było Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 14:32 Spytałabym taką koleżankę, czy zamierza oddać koszty uzyskania przychodu (czyli odliczenia kosztów, związanych z dotarciem do pracy). Jest to 250 zł/miesięcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 13:39 Zaoszczędzisz na zelówkach, to ci się wyrówna Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 14:10 Ależ ona pisze poważnie. Przecież to Tifa! Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 14:14 mniej czesto rob herbate (czajnik elektryczny to najwiekszy pożeracz energii elektrycznej w domu) wyrówna sie Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 16:11 Albo niech zrobi sobie więcej do termosu Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 14:35 Zapomniałaś o mydle, wodzie i papierze toaletowym, które uczeń zużywa w domu zamiast w szkole. Szykuj pozew. 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 20:18 tifa_lockhart napisał(a): > Jak rząd w przypadku wprowadzenia zdalnego nauczania chce zapłacić za prąd zuży > ty na ten cel przez uczniów i nauczycieli. > Nie wyobrażam sobie żeby płacić za nieudolność rządu. A na czym polega właściwie ta nieudolność w tym przypadku? Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 20:44 tifa_lockhart napisał(a): > Jak rząd w przypadku wprowadzenia zdalnego nauczania chce zapłacić za prąd zuży > ty na ten cel przez uczniów i nauczycieli. > Nie wyobrażam sobie żeby płacić za nieudolność rządu. Ja zaoszczędzę na paliwie bo nie muszę rzuci do szkoły dowozić. Raczej będę do przodu bo paliwo jest droższe. Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 20:45 fibi00 napisała: > > Ja zaoszczędzę na paliwie bo nie muszę rzuci* do szkoły dowozić. Raczej będę do > przodu bo paliwo jest droższe. * dzieci Nie sprawdziłam przed wysłaniem... Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 21:30 eh, przeczytałam "rzuci" zrozumiałam "rzyci" do szkoły podwozić Twoja poprawka zniszczyła mi świat Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Zdalne nauczanie - prąd. 20.03.20, 23:25 aankaa napisała: > eh, przeczytałam "rzuci" zrozumiałam "rzyci" do szkoły podwozić > Twoja poprawka zniszczyła mi świat > 😂 Odpowiedz Link Zgłoś