Dodaj do ulubionych

No bez JAJ!

27.03.20, 18:29
Już niedługo może nas dopaść brak jajek w sklepach.

Już brakuje drożdży. Ze spirytusem też są ponoć problemy.

Marnie wyglądać będą święta.
Obserwuj wątek
    • ewa_2009 Re: No bez JAJ! 27.03.20, 18:37
      pieką pączki?
      • bulzemba Re: No bez JAJ! 27.03.20, 18:56
        Właśnie się zastanawiałam gdzie ja widziałam ten zestaw!
    • szafireczek Re: No bez JAJ! 27.03.20, 18:40
      To co można zrobić? Kupione teraz chyba nie dotrwają w dobrej kondycji sad
      • andaba Re: No bez JAJ! 27.03.20, 18:42
        Dotrwają.

Poza tym kury mają wywalone na koronawirusa, nieść się będą. No chyba, że dosypywacze jedzenia padną.
        • szafireczek Re: No bez JAJ! 27.03.20, 18:49
          Bałam się, że wyschna...Dzięki, w takim razie jutro kupimy, bo też słyszałam, że jakieś deficyty mają być...na jakimś portalu widziałam nagłówek, ale nie chciało mi się doczytać dlaczegosmile

• bulzemba Re: No bez JAJ! 27.03.20, 19:07
            Wiesz, ja to wyczytałam na tlenie.
        • panna.nasturcja Re: No bez JAJ! 27.03.20, 19:16
          Andaba, Ty się znasz?
          Jak mam kupne jajka i one mają datę ważności na pudełku to jak jest po tej dacie? Jak wygląda ok, nie śmierdzi, konsystencja właściwa to jest dobre czy jednak tej daty przestrzegać? Wolałabym rodziny nie potruć.
          • panna.nasturcja Re: No bez JAJ! 27.03.20, 19:17
            Ile w ogóle jajko jest dobre?
            • szafireczek Re: No bez JAJ! 27.03.20, 19:19
              To chyba widać na teście z wodą - jak jajko leży na dnie to świeże, a im bardziej się unosi, to wyschnietesmile
              • panna.nasturcja Re: No bez JAJ! 27.03.20, 19:23
                Ale wyschnięte to jest zepsute? Co się stanie jak je nieświadomie ugotuję?
                • szafireczek Re: No bez JAJ! 27.03.20, 19:29
                  Nie - z reguly- wyschniete tzn. że nie ma pełnej skorupki... mniej białka. Zepsute się robi, jak jest pekniete, albo jest bardzo, bardzo stare.
                • andaba Re: No bez JAJ! 27.03.20, 19:30
                  Nic sie nie stanie, po prostu będzie więcej powietrza pod skorupką.
                  Przy rozbijaniu surowych jajek żótko sie łatwiej rozwala w nieświeżych, ale to tak po upływie miesiąca - i nie rozwala się tak całkiem, tylko trudno zrobić na przykład ładne sadzone.
                  W smaku różnicy brak.
                • mava Re: No bez JAJ! 27.03.20, 20:34
                  >Ale wyschnięte to jest zepsute?

zepsute to raczej na pewno poczujesz. I na pewno nie bedziesz miała wątpliwosci, że nie powinnaś go jeść.
                  • panna.nasturcja Re: No bez JAJ! 27.03.20, 21:20
                    To to wiem, miałam okazję się zetknąć wink
                    Bardziej mi chodziło czy jak jest niby po terminie ważności na pudełku a wygląda i pachnie ok to czy można jeść bezpiecznie czy lepiej nie.
                    • majenkir Re: No bez JAJ! 27.03.20, 22:13
                      Mozna. Tak samo jak wszystko inne.
                  • heca7 Re: No bez JAJ! 28.03.20, 08:39
                    Kiedyś mój ojciec biegł do drzwi z gorącą patelnia, na którą wbił śmierdzące jajo 😀
            • cosmetic.wipes Re: No bez JAJ! 27.03.20, 19:35
              panna.nasturcja napisał(a):

> Ile w ogóle jajko jest dobre?

28 dni od zniesienia.
              • mava Re: No bez JAJ! 27.03.20, 20:34
                >8 dni od zniesienia.

bo??? kura i tak powiedziala?
                • cosmetic.wipes Re: No bez JAJ! 27.03.20, 22:20
                  Bo takie są wytyczne bezpieczeństwa żywności.
                  Przy czym nikt ci nie broni jesc trzymiesięcznego jajka i półrocznej kielbasy na własną odpowiedzialność.
                  • mava Re: No bez JAJ! 28.03.20, 00:01
                    ale kiełbacha sucha? podsuszana? swieża? mrożona?
                    Takie "wytyczne" (skąd) to można sobie "między bajki wsadzić", czyli w doope.
          • arim28 Re: No bez JAJ! 27.03.20, 19:25
            zamrozic?
          • andaba Re: No bez JAJ! 27.03.20, 19:27
            Dopóki nie jest zielone i nie zajeżdza siarkowodorem to mozna jeść. Tak serio serio. Pewnie, jajka po miesiącu nie są juz takie dobre jak świeże, jajka w koszulce czy kogla-mogla może lepiej nie robić (co nie znaczy, że jak zjesz to się otrujesz), ale na twardo i do wypieków to spokojnie dwumiesięczne jajo można zjeść (a co dopiero trzytygodniowe). Sugeruję rozejrzenie się za hurtownią - tam jest nadzieja że będą świeższe niż w sklepie.
            Data ważności, phi, jak kupujesz u chłopa, to daty ważności nie ma i żadnej pewności, że mu leżały w spiżarni od Bożego Narodzenia smile

• szafireczek Re: No bez JAJ! 27.03.20, 19:31
              Można wykorzystać wtedy na pisanki/kraszanki - chyba nie zawsze robi się je z wydmuszeksmile
            • panna.nasturcja Re: No bez JAJ! 27.03.20, 19:33
              Rzecz w tym, że jak kupuję to nie wiem ile to jajko już ma, mogę tylko wierzyć dacie przydatności na opakowaniu. Podobno, właśnie doczytałam, że to am być 28 dni.
              Teraz to i z hurtownią słabo.
              Ale dzięki za rady!
              Ja nigdy nie miałam tego problemu, bo jajka kocham miłością wielką i żadne u mnie nie poleżało. A teraz nie mogę ze względów zdrowotnych, je tylko mąż, ja bardzo rzadko i muszę uważać ile te jajka już u nas przebywają.
          • double-facepalm Re: No bez JAJ! 27.03.20, 22:19
            Andaba chyba swoje własne hoduje i króliki tez
      • afro.ninja Re: No bez JAJ! 27.03.20, 18:43
        Jakim cudem w tym kraju marnuja sie setki tysiace ton zarcia??
    • lot_w_kosmos Re: No bez JAJ! 27.03.20, 18:47
      Ale why?
      • bulzemba Re: No bez JAJ! 27.03.20, 18:59
        Ograniczenia zatrudnienia. Przy hodowli i transportowców.
        • beneficia Re: No bez JAJ! 27.03.20, 19:03
          No ale kury normalnie dalej znoszą te jajka. To co z nimi się robi, nie zmarnują się?
          • szafireczek Re: No bez JAJ! 27.03.20, 19:06
            Oby nie były przerabiane na jakąś pasze, bo to chyba jest degenerujace... Może robią maczke jajeczna - taki proszek....?
        • snajper55 Re: No bez JAJ! 27.03.20, 19:21
          bulzemba napisała:

> Ograniczenia zatrudnienia. Przy hodowli i transportowców.

To znaczy, że mniej kur będą zatrudniać do znoszenia jajec? Możne na śmieciówki je wezmą? Kura na umowę o dzieło - to by nawet pasowało.

S.
          • solejrolia Re: No bez JAJ! 27.03.20, 21:37
            Kury właśnie teraz lepiej noszą się: zimą zimno, krótki dzień i brak słońca.
            A od jakiś dwoch- trzech tygodni nie poznaje moich niosek, produkcja ruszyła na całego (jajek zbieram codziennie dwukrotnie więcej w porównaniu z tym co 2-3tyg temu).
            🤗
            • panna.nasturcja Re: No bez JAJ! 27.03.20, 21:39
              To dlaczego w sklepach nie ma jajek?
              • bywszy Re: No bez JAJ! 27.03.20, 22:43
                panna.nasturcja napisał(a):

> To dlaczego w sklepach nie ma jajek?

• majenkir Re: No bez JAJ! 27.03.20, 22:16
              solejrolia napisała:
              A od jakiś dwoch- trzech tygodni nie poznaje moich niosek, produkcja ruszyła n
              > a całego (jajek zbieram codziennie dwukrotnie więcej w porównaniu z tym co 2-3tyg temu).

U mnie tez kleska urodzaju. Dzisiaj zrobilam kurom jajecznice z 12 jajek big_grinwink.
              • ginger.ale Re: No bez JAJ! 28.03.20, 08:06
                Kurzy kanibalizm.
      • stavros2002 Re: No bez JAJ! 27.03.20, 19:03
        Co to jest why?
        • lot_w_kosmos Re: No bez JAJ! 27.03.20, 19:15
          Takie cuś.
          • stavros2002 Re: No bez JAJ! 27.03.20, 19:17
            W domu też tak mówisz od rodziny?
            • lot_w_kosmos Re: No bez JAJ! 27.03.20, 19:22
              Noooo
              • stavros2002 Re: No bez JAJ! 27.03.20, 19:24
                Super, powiało njujorkiem, prawie jak kardaszjan...
                • lot_w_kosmos Re: No bez JAJ! 27.03.20, 19:30
                  No widzisz, jak fajnie.
    • panna_lila Re: No bez JAJ! 27.03.20, 18:57
      drożdże były dzisiaj w kilku sklepach w mojej dzielnicy, wiem bo akurat byłą dyskusja na forum, wiec nie jest to prawdą co piszesz.
      A o co chodzi z jajkami, kury na kwaranntanie?
      • bulzemba Re: No bez JAJ! 27.03.20, 19:02
        Niestety drożdży nie udało mi się kupić wczoraj i przedwczoraj. Sprzedawcy twierdzili że od dwóch tygodni nie mieli dostaw.

• andaba Re: No bez JAJ! 27.03.20, 19:06
          Potwierdzam, w biedronce nie bylo, pierwszy raz od początku jej istnienia - ja kupuje regularnie, bo pieke i chleb i drożdżowe ciasta kilka razy w tygodniu, więc jestem na bieżąco, kupuję drożdże co tydzień i dotychczas zawsze były.
          • panna_lila Re: No bez JAJ! 27.03.20, 19:16
            ktoś gdzieś piwne polecał, że tez się da upiec, więc może te łatwiej dostępne
        • ginger.ale Re: No bez JAJ! 27.03.20, 19:40
          Ja byłam w warzywniaku, przy kasie leżało całe pudło drożdzy rodzimej produkcji. W markecie pewnie ludzie biorą wszystko,co się pod rękę nawinie. Zwłaszcza jak muszą swoje odstać, żeby w ogóle wejść...
          • kub-ma Re: No bez JAJ! 27.03.20, 21:40
            Ale drożdże? To ma datę ważności.
            • ginger.ale Re: No bez JAJ! 28.03.20, 08:10
              Tak, drożdże leżały w pudle przy kasie, bo z nowej dostawy. Kilka pudeł różnych rzeczy tak sobie leżało.
              I tak gość ma tam zimno jak w psiarni, zwłaszcza rano - buda z otwartymi drzwiami.
              Drożdże ważne do 24.04, nie mam obaw
              • ginger.ale Re: No bez JAJ! 28.03.20, 08:12
                Chociaż jakby tak zostawił - w pudle przy kasie, to pewnie szybciej by mu zeszły, skoro piszecie, że jest na nie taki popyt..
        • morekac Re: No bez JAJ! 28.03.20, 06:48
          U mnie w okolicy od 2 tygodni nie ma drożdży. Ale u siostry bywają.
    • noemi29 Re: No bez JAJ! 27.03.20, 19:04
      bulzemba napisała:
      >
      > Marnie wyglądać będą święta.

Faktycznie, taki priorytet....
      Lekarzom brakuje środków ochrony, chorym tlenu...a w świętach najważniejsze są jajka.
      • szafireczek Re: No bez JAJ! 27.03.20, 19:07
        Ale w fermach kurzych, czy u rolników się tego nie wyprodukuje...
      • bulzemba Re: No bez JAJ! 27.03.20, 19:13
        Tak oczywiście, najlepiej od razu idźmy sami sobie groby wykopać. Kobieto!
      • andaba Re: No bez JAJ! 27.03.20, 19:15
        Jak rozumiem, w związku z głodem w Afryce i brakiem wody tamże zadowalasz się miską ryżu dziennie i myjesz dwoma garściami wody? Tylko nie wiem, co z tym tlenem, który zużywasz, powinnas to przemyśleć, to takie nieetyczne...
    • agnieszka2008 Re: No bez JAJ! 27.03.20, 19:35
      Jajka mam od własnych kur a drożdże w pobliskim sklepie są, dzisiaj pierwszy raz w życiu upiekłam bułki i są przepyszne.
      • kub-ma Re: No bez JAJ! 27.03.20, 21:41
        Ja też chcę własne kury!
        • majenkir Re: No bez JAJ! 27.03.20, 22:17
          A ilez to roboty? smile
          • mrs.solis Re: No bez JAJ! 28.03.20, 01:59
            Jak by co to masz na tyle jajek zeby sprzedac?
    • ginger.ale Re: No bez JAJ! 27.03.20, 19:45
      bulzemba napisała:

>
      > Marnie wyglądać będą święta.

Będą wyglądać marnie, bynajmniej nie przez jajka czy ich (póki co) wyimaginowany brak.
      Akurat to, że będzie skromniej to najmniejszy problem. Z pewnością zmarnuje się mniej jedzenia.
      • kokosowy15 Re: No bez JAJ! 27.03.20, 19:54
        W razie czego Adrian załatwi u Chińczyków stuletnie jaja. Pyszności!
    • solejrolia Re: No bez JAJ! 27.03.20, 21:32
      U nas i drożdże.
      I spirytus.
      Spirytus wystawiony przy kasach!,
      żeby w biedronce stojąc w kolejce do kasy, wziąć jedną, a co tam jedna- nawet ze trzy buteleczki😉 male są, przydadzą się 😉
    • panna_lila Re: No bez JAJ! 27.03.20, 22:41
      tu można kupić drożdże, fakt że paka duża ale można napiec pyszności i zamrozić

www.spizarnia.schroniskosmakow.pl/drozdze-swieze-1-kg.html?gclid=Cj0KCQjwyPbzBRDsARIsAFh15JaM5R8bP0ASC1L5sSdk9gqBLKDbapywQTec8sxhnLfHSZhd6n3dvLkaArgtEALw_wcB

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka