maadzik3 Re: Na mszach znowu tłumy- Zmieniono rozporządzen 02.04.20, 14:46 Wujowo. Tak samo ze swiadomoscia ze za spacer z mezem lub synem moge dostac mandat jak nie bedzie 2 metrow a do parku nie wolno, ale mysliwi moga polowac i strzelaja w lasach do wszystkiego. Tak samo jak z tym ze wojewoda zrywa umowe na badania covid (wymazy) z placowkami medycznymi i teraz maja to robic terytorialsi. Wiadomo ze statystyki sa nieprawdziwe juz. Dooopa! Odpowiedz Link Zgłoś
kornelia_sowa Re: Na mszach znowu tłumy- Zmieniono rozporządzen 02.04.20, 15:33 Straszne to, wkurzające Jestem katoliczką, praktykuje Od czasu kiedy zamknięto szkoły, nie byłam w kościele i w święta tez nie pójdę Bardzo mnie denerwuje, że zamykają wszystko, zeby chronić starych ludzi, a babcie i dziadki hasają sobie- no muszą, bo się uduszą I Martwią mnie też inne przejawy niefrasobliwości Moj ojciec z chorobą onkologiczną- w remisji, miał w tym tyg badania kontrolne w szpitalu. Pielęgniarki wesoło szeptały sobie coś na ucho, lekarz bez maseczki rowniez, a rekawice ściągał w sposób daleki od zalecanego Tylko czekać az gruchnie Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Na mszach znowu tłumy- Zmieniono rozporządzen 03.04.20, 07:25 Lekarz przede wszystkim używa płynu do dezynfekcji... A lekarz bez maseczki, bo - suprise, suprise - NIE MA maseczek dla służby zdrowia! Tadaaaaam! Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Na mszach znowu tłumy- Zmieniono rozporządzen 02.04.20, 15:57 fredzia098 napisał(a): > Jak się czujecie ze świadomością, że wy stosujecie pełną kwarantannę, trwa pełn > y paraliż państwa, świat stanął w miejscu, gospodarka pada, dzieci tracą szkołę > , ludzie pracę, a na mszach właśnie zwiększono ilość uczestników do 50 osób? W A jak się czujesz z tym, że kłamiesz? (Albo udasz, że nie słyszysz, albo wybulgoczesz coś, że "przecież nie mówiłaś, że od dzisiaj") Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Na mszach znowu tłumy- Zmieniono rozporządzen 03.04.20, 16:39 Gwoli ścisłości napisała: "właśnie zmieniono rozporządzenie i od świąt seniorzy będą mogli radośnie rozsiewać wirusa w kościołach". Zatem tak, nie pisała, że od dzisiaj. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Na mszach znowu tłumy- Zmieniono rozporządzen 02.04.20, 16:16 Szukanie sensacji na siłę. Ten zapis jest już w poprzedniej wersji rozporządzenia sprzed około tygodnia? I wynika z tego, że wprowadzone wtedy zasady ograniczające przemieszczanie się na terenie kraju i zawieszenie zajęć w placówkach oświatowych obowiązują do 11 kwietnia. Co zapewne zresztą zostanie przedłużone w przyszłym tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Na mszach znowu tłumy- Zmieniono rozporządzen 02.04.20, 16:19 maniaczytania napisała: > Ten zapis jest już w poprzedniej wersji rozporządzenia ( sprzed około tygodnia?). Tak chyba bardziej czytelnie. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Na mszach znowu tłumy- Zmieniono rozporządzen 02.04.20, 17:03 Przejęłabym się tym- gdyby nie prosty fakt, że to jest dla chętnych. Jak ktoś jest takim debilem, że jest chętny, to ja już na to nic a nic nie poradzę. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Na mszach znowu tłumy- Zmieniono rozporządzen 02.04.20, 19:52 Restauracje tez dla chętnych, baseny, fitness dla chętnych, fryzjer, kosmetyczka dla chętnych, kina teatry dla chętnych, nawet ścieżki rowerowe też dla chętnych! A nie wolno. Ciekawe czy agencja Banasia zamknięta, czy też z ograniczeniem do 50+. Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: Na mszach znowu tłumy- Zmieniono rozporządzen 02.04.20, 17:41 Nijak się czuję, a dokładnie tak samo jak przy czytaniu wątków takich jak te. Dziwią mnie takie wpisy, każdy sam powinien wiedzieć co można a czego nie , nie czekając na rozporządzenia czy zakazy. średnio mnie interesuje dopuszczalna ilość osób w kościele bo mnie tam zwyczajnie nie ma a z seniorami nie ma kontaktu, wychodzenie ograniczam do niezbędnego minimum. Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy Dobra. A jeśli Bóg istnieje?... I wie, co robi?... 02.04.20, 17:41 fredzia098 napisał(a): > ... > Właśnie zmieniono rozporządzenie i od świąt seniorzy będą mogli radośnie rozsie > wać wirusa w kościołach. ... Zaledwie 10 proc. mieszkańców Izraela to Żydzi ultraortodoksyjni, a stanowią oni ponad 50 proc. pacjentów hospitalizowanych z powodu Covid-19. Policja interweniuje w dzielnicach przez nich zamieszkanych, ścigając naruszenia kwarantanny - poinformował izraelski serwis Keszet 12. Ponad połowa zakażonych koronawirusem w Izraelu to ultraortodoksyjni Żydzi Odpowiedz Link Zgłoś
maliniak665 Re: Na mszach znowu tłumy- Zmieniono rozporządzen 02.04.20, 18:08 no to niech mnie ktoś zatrzyma w lesie, jak będę biegała.... Nosz qrwa!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga1350 Re: Na mszach znowu tłumy- Zmieniono rozporządzen 02.04.20, 19:55 fredzia098 napisał(a): > Jak się czujecie ze świadomością, że wy stosujecie pełną kwarantannę, trwa pełn > y paraliż państwa, świat stanął w miejscu, gospodarka pada, dzieci tracą szkołę > , ludzie pracę, a na mszach właśnie zwiększono ilość uczestników do 50 osób? Przecież ematki do kościoła nie chodzą. Jaki problem? Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Na mszach znowu tłumy- Zmieniono rozporządzen 02.04.20, 20:03 jadwiga1350 napisała: > fredzia098 napisał(a): > > > Jak się czujecie ze świadomością, że wy stosujecie pełną kwarantannę, trw > a pełn > > y paraliż państwa, świat stanął w miejscu, gospodarka pada, dzieci tracą > szkołę > > , ludzie pracę, a na mszach właśnie zwiększono ilość uczestników do 50 o > sób? > > > Przecież ematki do kościoła nie chodzą. Jaki problem? Ale zapewne kontakt z tymi, którzy chodzą mają, choćby w sklepie. Odpowiedz Link Zgłoś
vitreous Re: Na mszach znowu tłumy- Zmieniono rozporządzen 02.04.20, 20:26 za to pracują w służbie zdrowia, aptekach, sklepach, stykają się z tymi debilami w sklepie. Naprawdę takie oczywistości trzeba wskazywać? Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga1350 Re: Na mszach znowu tłumy- Zmieniono rozporządzen 03.04.20, 07:12 vitreous napisała: > za to pracują w służbie zdrowia, aptekach, sklepach, stykają się z tymi debilam > i w sklepie. Naprawdę takie oczywistości trzeba wskazywać? Jakie oczywistości? W sklepie można się też zarazić od osoby, która nigdy w kościele nie była(ale jechała wcześniej metrem). Czy z tego powodu nie pójdziesz na zakupy? Ale to kościół ma być rozsadnikiem zarazy. (Szczególnie dla osób, które nigdy w kościele nie były.) Duże pomieszczenie gdzie nawet sporo(zazwyczaj nie) osób nie musi się dotykać czy na siebie kichać. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Na mszach znowu tłumy- Zmieniono rozporządzen 03.04.20, 09:56 Do sklepu trzeba iść. Po żarcie, środki czystości i papier toaletowy. Do kościoła - nie. W tej chwili nie grozi to grzechem nawet, jest dyspensa. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Na mszach znowu tłumy- Zmieniono rozporządzen 03.04.20, 13:44 Kina to też duże pomieszczenia, a jakoś zamknęli całkiem, mimo tego że mogli wprowadzić ograniczenie 50 osób - w dużej sali to tyle co nic. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Na mszach znowu tłumy- Zmieniono rozporządzen 03.04.20, 16:45 jadwiga1350 napisała: > Ale to kościół ma być rozsadnikiem zarazy. (Szczególnie dla osób, które nigdy w > kościele nie były.) Duże pomieszczenie gdzie nawet sporo(zazwyczaj nie) osób n > ie musi się dotykać czy na siebie kichać. Wystarczy usiąść na ławce, na której siedział chory, wystarczy dostać od księdza wafelek z wirusem, wystarczy stać obok śpiewającego chorego. Można też zarazić się po drodze do i z kościoła. S. Odpowiedz Link Zgłoś
coronawirus Re: Na mszach znowu tłumy- Zmieniono rozporządzen 03.04.20, 14:29 jadwiga1350 napisała: > > Przecież ematki do kościoła nie chodzą. Jaki problem? seniorzy nie chodzą też do szkoły, a to w ich interesie jest ich zamknięcie Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Na mszach znowu tłumy- Zmieniono rozporządzen 02.04.20, 19:59 Najwyższa pora, żebyś przewartościowała swoje poglądy, we mszach zdecydowaną większością nie są seniorzy tylko ludzie 40-50 letni. Seniorzy w tej całej szopce to jakiś procent. Ja też do niedawna uważałam, ze wszystkiemu winni są seniorzy, ale na forach poruszających kwestie kościoła i uczestnictwa we mszach podczas zakazu, najwięcej ryja drze zbulwersowana zakazem „młodzież”. By się upewnić posunęłam się nawet do przejrzenia lokalnych mszy świętych z udziałem cudownej 50. Wierz mi, że to nie starcy są w zdecydowanej większości. Ta tępota dotyka młodszych. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Na mszach znowu tłumy- Zmieniono rozporządzen 03.04.20, 13:49 Mam prawie 40 lat i wśród moich znajomych jest tylko jedna osoba, która na msze chodzi regularnie (a teraz nie chodzi, bo ma dzieci i nie jest głupi), natomiast w pokoleniu rodziców (czyli dobrze 60+) chodzi większość (na szczeście spora część teraz się hamuje, ale sporo i takich, którzy nadal chodzą, bo jak to tak, bo ksiądz powiedział, bo ja się nie zarażę, bo u nas na wsi, bo sraty taty). Jasne, to nie jest grupa reprezentatywna, tym niemniej są też oficjalne statystyki (kościelne) średniej wieku wierzących i mówią same za siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Na mszach znowu tłumy- Zmieniono rozporządzen 03.04.20, 16:59 No i mówią to: "Bardziej skomplikowana jest zależność deklaracji religijności od wieku. O ile procent głęboko wierzących wyraźnie rośnie z wiekiem (od 3,6 proc. wśród najmłodszych 16-24 lata, do 31,0 proc. dla najstarszych, powyżej 75 lat). Z kolei wśród wierzących najwięcej ich jest w grupie 45–54 lata – 75,54 proc. W tym przedziale wiekowym najmniej jest niewierzących, bo zaledwie 1,0 proc. Natomiast najwięcej niewierzących – 4,2 proc. – odnotowano w grupie 25–34 lata – młodej, lecz nie najmłodszej." Link do artykułu: wiadomosci-onet-pl.cdn.ampproject.org/v/s/wiadomosci.onet.pl/religia/aktualnosci/raport-za-ludzi-wierzacych-uwaza-sie-ponad-90-proc-polakow/3q06nr9.amp?amp_js_v=a2&_gsa=1&usqp=mq331AQFKAGwASA%3D#aoh=15859255613721&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&_tf=%C5%B9r%C3%B3d%C5%82o%3A%20%251%24s&share=https%3A%2F%2Fwiadomosci.onet.pl%2Freligia%2Faktualnosci%2Fraport-za-ludzi-wierzacych-uwaza-sie-ponad-90-proc-polakow%2F3q06nr9 Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy Tymczasem Szumowski... 03.04.20, 15:19 Stoimy naprawdę na brzytwie. Jeżeli państwo się zapadnie, nie będzie miało pieniędzy na leczenie onkologiczne, hematologiczne, pediatryczne, to umrze przez to więcej osób niż na koronawirusa - powiedział w Polsat News minister zdrowia Łukasz Szumowski, odnosząc się do pytania o ostatnie obostrzenia wprowadzone przez rząd w związku z koronawirusem. Stoimy na brzytwie. Antychrysta jakiegoś na ministra wzięli, czy jak?... Co on tam wie o życiu! Wesołego Alleluja! Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Na mszach znowu tłumy- Zmieniono rozporządzen 03.04.20, 16:54 fredzia098 napisał(a): > Jak się czujecie ze świadomością, że wy stosujecie pełną kwarantannę, trwa pełn > y paraliż państwa, świat stanął w miejscu, gospodarka pada, dzieci tracą szkołę > , ludzie pracę, a na mszach właśnie zwiększono ilość uczestników do 50 osób? Ja już planuję nabożeństwo wiosenne. Rozpalę z wiernymi ogień w specjalnym urządzeniu i będziemy składać ofiary z tłuszczu i piwa (polewane piwem karkówka i kiełbaski). Kolejną częścią nabożeństwa będzie uczta ku czci bogów urodzaju i obfitości. W limicie 50 osób się zmieszczę. S. Odpowiedz Link Zgłoś
biszkopty35 Re: Na mszach znowu tłumy- Zmieniono rozporządzen 04.04.20, 07:38 A ile osób może być w autobusie? Odpowiedz Link Zgłoś