Dodaj do ulubionych

obowiązkowe maseczki

14.04.20, 12:45
Tak się zastanawiam, czy będzie obowiązek noszenia maseczki
- na samotnym spacerze w polu
- we własnym aucie
- na swoim podwórku
- u dentysty (w końcu część gabinetów działa)
- w szpitalu jak się jest chorym z np zawałem, udarem itp
- jak się jest astmatykiem i się dusi od byle czego, albo w trakcie ataku (w końcu astmtyk też musi czasem zakupy zrobić)
- u larnygologa jak zagląda do gardła
- w trakcie operacji w szpitalu (pacjent)
- osoba nienormalna, która sobie maskę zdziera z twarzy i każda inna chora z takim objawem?

Obserwuj wątek
    • pani-nick Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 12:46
      Mnie najbardziej ciekawi samochód...
      • andaba Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 12:50
        Mnie też, bo inne pytania są bez sensu, w polu maseczkę zdejmujesz, jak widzisz, że ktoś lezie to wkładasz, na podwórku to mnie mogą w maseczkę pocałować.
        • taniarada Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 12:54
          andaba napisała:

> Mnie też, bo inne pytania są bez sensu, w polu maseczkę zdejmujesz, jak widzisz
          > , że ktoś lezie to wkładasz, na podwórku to mnie mogą w maseczkę pocałować.
          Głupota ludzka nie ma granic.Nie ma sensu tej samej maski zdejmować i zakładać drugim razem.Wystarczy wbić w wujka Google dlaczego. Pozdrawiam.
          • andaba Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 12:58
            Maseczki w ogóle nie mają sensu.

Jeżeli ktoś sądzi, że wiecej niż 2% ludzi będzie używać maseczek jednorazowo, to chyba ma nierówno pod sufitem.

• anika772 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 13:46
              Zgadzam się z andabą- większość ludzi będzie zasłaniać twarz tylko w celu uniknięcia mandatu.
              Stan prawny na dziś jest taki, że twarz ma być zasłonięta poza miejscem zamieszkania, czyli w samochodzie też.
              Jutro ma nastąpić DOPRECYZOWANIE.
              • yva-na Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 15:39
                prawne?
                • anika772 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 15:44
                  Tak, mają nastąpić zmiany w rozporządzeniu z 10.04.20.
                  Nawet nie zdążyło biedne wejść w życie, a już będzie zmieniane, ha ha.
            • madami Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 13:50
              Wie o tym dokładnie WHO i dlatego nigdy nie zalecała noszenia masek osobom zdrowym.

Natomiast nakaz noszenia czegoś co zasłania noc i usta to nic więcej jak efekt krzyków oszołomów, tylko i wyłącznie dlatego.

I nieśmiertelny argument - bo Azjaci noszą maseczki....
            • joanna05 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 15:28
              andaba napisała:

> Maseczki w ogóle nie mają sensu.
              >
              > Jeżeli ktoś sądzi, że wiecej niż 2% ludzi będzie używać maseczek jednorazowo, t
              > o chyba ma nierówno pod sufitem.
              Boszsz... Czemu jednorazowo? Sie bierze 3 ze soba, po zdjeciu wkłada nowa. I pierze w domu. akurat to jest jedno z niewielu bardzo sensownych zaleceń - jak wszyscy założymy, zarażalność spadnie, mam nadzieję.
              • ulla_cebulla Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 15:41
                Oczywiście, że noszenie masę zek w przestrzeni publicznej ma sens, jeśli jest masywnie przestrzegane. Uważasz, że Azję zamieszkuje kilka miliardów oszołomów, czy jak rozumieć ten wpis? Owszem noszą maseczki do ochrony przed smogiem, a w sytuacjach takich jak ta, także aby osłabić rozprzestrzenie się wirusów. Kraje azjatyckie mają dużo większe doświadczenie niż Europejczycy w walce z wybuchającymi co jakiś czas epidemiami.jakie masz podstawy, żeby negować ich doświadczenia i publikacje tamtejszych naukowców?
            • memphis90 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 18:36
              Ale maseczki są tylko po to, żeby Kowalski nie dłubał w nosie, jak jedzie do biedry i nie kaszlal w tym czasie w rękawiczkę.
              • joanna_poz Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 18:41
                Memphis, widziałam Kowalskiego właśnie przed Biedra dłubiącego w nosie palcem w rękawiczce, z maseczka zasłaniającą tylko usta, nos na wierzchu.
                Nie doceniasz narodu..
                • konsta-is-me Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 18:50
                  A dlubanie w nosie bez maseczki jest ok ?
          • yva-na Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 15:39
            maseczka to przebranie a nie ochrona więc jak najbardziej można ją tak traktować.
            Czekam na obowiązkowe kombinezony.
            Reality show.
        • little_fish Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 13:01
          Podwórko nie jest przestrzenią publiczną, więc nawet nie ma o co pytać. W samochodzie podobni nie trzeba będzie, gdzieś mi mignęło w jakiejś rozmowie z Szumowskim, ale to zobaczymy. Mnie szkoły i przedszkola interesują...
          • bib24 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 13:02
            w szkole, przedszkolu dzieci jedzą (nawet kanapki jak stołówka nieczynna), piją wodę. stąd pytanie o restauracje mialo też podtekst co z jedzeniem w szkole, przedszkolu.
          • kosmos_pierzasty Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 13:58
            Też już padły odpowiedzi w prasie. Nie, w samochodzie nie trzeba, bo to nie jest przestrzeń publiczna.
            • bib24 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 14:02
              doczytaj przepis. wypowiedz w prasie nie stanowi prawa, a przepis brzmi inaczej.
              • joanna_poz Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 14:30
                trąbią wszedzie (rząd znaczy się), że doprecyzują to rozporządzenie najpóźniej do srody i w samochodzie nie trzeba bedzie.
                • snajper55 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 14:35
                  joanna_poz napisała:

> trąbią wszedzie (rząd znaczy się), że doprecyzują to rozporządzenie najpóźniej
                  > do srody i w samochodzie nie trzeba bedzie.

Oni każdy przepis muszą w kółko doprecyzowywać. Zrobić raz a dobrze nie potrafią.

S.
                • mizantropka Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 20:12
                  W sytuacji gdy w samochodzie będą domownicy, w przypadku "obcych" jak najbardziej należy się zamaskować.
              • memphis90 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 18:32
                Przestrzeń mówi "przestrzeń publiczna", samochód nie jest przestrzenią publiczną.
            • slonko1335 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 14:55
              Przepis brzmi że masz obowiązek zakrywac usta i nie będąc poza miejscem zamieszkania a nie że będąc w przestrzeni publicznej...
      • bib24 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 12:50
        mnie też ciekawi. i biuro, jak np na caly wielki pokój są 2 osoby, bo reszta jest na home office.
        • vasaria Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 13:00
          ja siedzę sama w biurze - mam swój pokój, niniejszym wam oświadczam, że nie ma opcji, żebym siedziała jak debil sama w pokoju w maseczce na twarzy. dodam, że urząd zamknięty na cztery spusty.
      • magnolia78 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 12:51
        pani-nick napisała:

> Mnie najbardziej ciekawi samochód...
        >
        Toć rano mowili, ze we wlasnym samochodzie nie trzeba nosic. Tylko w przestrzeni publicznej.
        • bib24 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 12:52
          ustawa tak nie brzmi wogole. w ustawie jest poza domem. ale mają robić nowelizajcę. rozumiesz, przepis z piatku, jeszcze nie wszedl w życie i jest tak dennie napisany, że już robią nowelizację. państwo kurde prawa.
        • araceli Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 12:58
          magnolia78 napisała:
          > Toć rano mowili, ze we wlasnym samochodzie nie trzeba nosic. Tylko w przestrzen
          > i publicznej.

Mówić sobie mogą - w rozporządzeniu jest inaczej.
          • joanna_poz Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 13:01
            maja to doprecyzowac do środy i wg tego co mowia na dziś to nie trzeba bedzie w samochodzie.

- To będzie doprecyzowane: tam, gdzie spędzamy czas z rodziną, jedziemy wspólnie samochodem, to tej maseczki czy zasłaniania twarzy nie trzeba będzie stosować. W miejscu pracy, jeżeli pracodawca wprowadza wszelkie wymogi bezpieczeństwa, jest zapewniony odstęp między pracownikami, są zapewnione płyny dezynfekcyjne, tam nie ma i nie będzie wymogu, żeby też stosować maseczkę. Oczywiście tam, gdzie kontakt między osobami jest bliski, zawsze można te maseczki wprowadzić - mówił Andrusiewicz.
            • araceli Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 14:14
              joanna_poz napisała:
              > maja to doprecyzowac do środy i wg tego co mowia na dziś to nie trzeba bedzie w
              > samochodzie.

Mam nadzieję bo to kolejny przepis pisany na kolanie powodujący np. że maseczki powinni nosić prezenterzy radiowi czy telewizyjni big_grin
              • memphis90 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 18:34
                W zasadzie to im wiele ulatwi - ustawi się makiety z kartonu, a nadawać będą z własnego wucetu.
              • nikki30 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 20:21
                >Mam nadzieję bo to kolejny przepis pisany na kolanie powodujący np. że maseczki powinni nosić >prezenterzy radiowi czy telewizyjni big_grin

Nie będą nosić bo pracują w zakładzie pracy i wystarczy, że zachowają bezpieczną odległość. Poza tym nie przebywają oni moim zdaniem podczas nagrania w przestrzeni publicznej.
        • snajper55 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 14:13
          magnolia78 napisała:

> pani-nick napisała:
          >
          > > Mnie najbardziej ciekawi samochód...
          > >
          > Toć rano mowili, ze we wlasnym samochodzie nie trzeba nosic. Tylko w przestrzen
          > i publicznej.

W przepisie jest napisane "poza miejscem zamieszkania". Przeciez wiesz że to pislamiści przepis fwofzyli to czego oczekujesz? Sensu? Logiki? Uni nie umiejom.

S.
          • mizantropka Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 20:19
            A jeśli miejscem zamieszkania jest miasto Warszawa, to można sobie po niej śmigać saute?
      • taniarada Na stronach rządowych nie ma takich informacji 14.04.20, 13:01
        pani-nick napisała:

> Mnie najbardziej ciekawi samochód...
        >
        ma sens – szczególnie w trakcie jazdy po zakupy. Ściąganie maseczki tuż po wejściu do samochodu, gdy właśnie wyszliśmy ze sklepu, a następnie nakładanie jej przed wyjściem z samochodu, zapewne zakłóca sens ochrony twarzy i pożytek płynący z każdorazowego mycia rąk po powrocie do domu, skoro i tak już dotykaliśmy twarzy potencjalnie zarażonymi rękami.Drugie nie ma sensu gdy jedziemy daleko w podróż.Ale kto teraz tak wyrusza .Jedynie kierowcy tirów.Siema.
        • pani-nick Re: Na stronach rządowych nie ma takich informacj 14.04.20, 13:18
          Niekoniecznie. W aucie mam żel dezynfekujący, zakupy robię w rękawiczkach. Po zapakowaniu zakupow do bagażnika, ściągam rękawiczki w odpowiedni sposób, przemywam dłonie środkiem dezynfekującym i ściągam maseczkę. Jednorazowa wyrzucam do specjalnego worka, wielorazową wsadzam do innego worka (celem ubrania).
        • kai_30 Re: Na stronach rządowych nie ma takich informacj 14.04.20, 19:43
          Yhy. Przymus noszenia maseczki w samochodzie skończy się dla mnie na najbliższym drzewie. Noszę okulary, w maseczce parują jak wściekłe i gunwo widzę.
          • nikki30 Re: Na stronach rządowych nie ma takich informacj 14.04.20, 20:18
            Nie masz tak jak pisałam przymusu zakrywania twarzy w samochodzie, chyba że jedziesz z osobą, która nie pozostaje z tobą razem w gospodarstwie domowym (to akurat wynika z wcześniejszych przepisów).
            Swoja drogą będzie to raj dla wszelkiej maści piratów drogowychsmile No nie masz obowiązku samoskarżenia się jak złapie fotoradarsmile
    • woman_in_love Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 12:50
      We własnym samochodzie powinna być obowiązkowa. Przecież może się tak zdarzyć, że nie wyrobisz na rondzie, wjedziesz w nie, wybije cię 7 metrów w powietrze a potem straż pożarna cię będzie wycinać z wraku, to chyba powinnaś mieć maseczkę by chronić siebie i innych.
      • bib24 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 12:53
        a jak ci w trakcie wypadku spadnie? tego nie zapezpieczysz niczym.
        i teraz ktoś jedzie godzinę do pracy 2 razy dziennie (tam i spowrotem), sam i ma się pocić w masce?
        • woman_in_love Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 12:56
          a jak ci w trakcie wypadku spadnie? tego nie zapezpieczysz niczym
          Jak spadnie! Jak spadnie!
          Do samochodów powinny być takie wiązane na szyi - należy szybko zgłosić poprawkę.

teraz ktoś jedzie godzinę do pracy 2 razy dziennie
          wszyscy musimy ponosić wyrzeczenia w tych trudnych chwilach!
          • bib24 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 13:03
            ale bzdury, chyba że to sarkazm.
          • mid.week Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 13:29
            tasmą klejąca dwustronną trzeba zabezpieczyc
            • madami Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 13:51
              Przykleić do twarzy na super glue!

Wtedy podczas wypadku będzie na miejscu
      • taniarada Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 13:11
        woman_in_love napisała:

> We własnym samochodzie powinna być obowiązkowa. Przecież może się tak zdarzyć,
        > że nie wyrobisz na rondzie, wjedziesz w nie, wybije cię 7 metrów w powietrze a
        > potem straż pożarna cię będzie wycinać z wraku, to chyba powinnaś mieć maseczkę
        > by chronić siebie i innych.
        Teorie spiskowe . Jeszcze raz .Wychodzisz z domu w masce.Nie zdejmujesz jej póki nie umyjesz rąk .Czy to takie trudne.I nic nie ma tu do rzeczy wypadek ,który ty komuś tworzysz .Dla mnie noszenie teraz masek to paranoja.Ale gdy nie chcemy się narazić na mandat to lepiej to zrobić zgodnie z higieną.Nie ma sensu jej zakładać brudnymi lub zakażonymi rękami .Siema.
        • anika772 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 13:51
          Nie zdejmujesz jej póki nie umyjesz rąk

Chyba że minie 20-30 minut. Wtedy, zgodnie z zaleceniami, powinno się maskę zmienić.
    • bib24 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 12:51
      Zapomnialam o ważnym pytaniu!!!
      A w restauracji? Wolno bzie jesć? Czy trzeba będzie maseczkę na bok odchylać?
      • andaba Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 12:59
        W jakiej restauracji? Chyba nielegalnej?
        • bib24 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 13:01
          no przecież w końcu otworzą.
          a pacjent w szpitalu też ma jeść w masce?
          • andaba Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 13:07
            Pacjent w szpitalu ma nie jeść. I tak za dużo kosztuje.
            • milva24 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 13:41
              Andaba big_grin
          • taniarada Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 13:12
            bib24 napisała:

> no przecież w końcu otworzą.
            > a pacjent w szpitalu też ma jeść w masce?
            Pitolisz już człowieku.
          • nikki30 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 20:12
            >a pacjent w szpitalu też ma jeść w masce?

Tak przez rurkę. Każdemu będą fundować żywienie pozajelitowe od razu albo kroplówkę...
    • gryzelda71 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 12:53
      Ja tam mogę nawet u dentysty, jak dentysta da radę. Uszyłam śliczne kolorowe z kieszonką na wkładkę także .....
    • lot_w_kosmos Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 13:01
      Napiszę na wstępie nie boję się korony, bo uważam, ze i tak uniknąć się nie da.
      Chodzę do pracy i na zakupy i duda blada.
      Ale oczywiści będę nosić te maseczki, mam już nakupione, nawet dzisiaj w jednej wysątpiłam, żeby stosować się do obowiązującego prawa i z szacunku do strachu innych i w obawie, ze mogę rozsiać na nich przechodząc bezobjawowo.

W samochodzie nie zamierzam nosić żadnych masek i rękawiczek . Samochód jest dla mnie jak dom. Wchodzę, zdejmuję wszystkie nośniki wirusa, które da się zdjąć, składam do pudełka na podłodze ( rękawiczki, maska ) lub na tylne siedzenie na koc ( kurtka, torebka ) i siadam za kierownicą jak we własnym łóziu. Gdzież nbym brudnymi rękawicami po kierownicy jezdziła! w aucie mam spirytus do dezynfekcji oraz żel dezynfekujący.
      Starczy.

Z maską na dworze to trzeba rozpatrywać w zależności od sytuacji - idziesz gołymi polami i stepami, tolkogiczne -po co ci?
      Ale idziesz parkingiem pod robotą i mijasz 20 osób, to zakładaj.

• bib24 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 13:05
        tu się zgadzam. tylko chodzi o przepis, który jak wiadomo u nas jest zazwyczaj debilny i źle napisany. no i kary do tego przepisu. cyknie ci ktoś fotkę bez maski i masz mandacik.
        • memphis90 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 18:37
          Można zrobić makeup w maseczkę...
    • ultimate.strike Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 13:02
      9x tak
    • nikki30 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 13:05
      Masz obowiązek noszenia masek w przestrzeni publicznej. To jest kryterium podstawowe.
      Auto, twoje podwórko,balkon, twoje pole, twój las to nie przestrzeń publiczna...Szpital, sklep, poczekalnia u stomatologa to jak najbardziej przestrzeń publiczna.
      • bib24 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 13:06
        przepis tak nie brzmi.mają zmienić, ale nie wiadomo jak.
        stomatolog poczekalnia jest publiczny. ale gabinet też. w teorii przy takim brzmieniu masz nie zdejmować. sorry, ale mandacik za zdjęcie maski u dentysty się należy.
        • nikki30 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 13:59
          Wiesz nie ucz mnie czytania przepisówsmile Jestem prawnikiem. To jest wszystko przestrzeń publiczna...
          Jak dentysta ma wykonać usługę skoro masz zasłoniętą buzię? Jak anestezjolog ma cię zaintubować z maską na twarzy? Pomyśl ok zanim coś napiszesz.
          • bib24 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 14:04
            po pierwsze w rozporządeniu nie ma nic o przestrzeni publicznej, jest "poza miejscem zamieszkania"
            u dentysty się nie mieszka. co z tego, że to jest konieczność, żeby u dentysty zdjąć maskę. Przecież można po prostu nie chodzić do dentysty, nie? Tak jak z tą myjnią samochodową co za nia kary bylo. Myjnia otwarta, wejść wolno a tu mandat! Bo tak.

Niech konieczność zdjęcia maski u dentysty wynika po prostu z dobrze napisanego rozporządzenia.
            • nikki30 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 14:20
              Widzisz bo przepisy się czyta w analogii do innych przepisów już obowiązujących (tu na pierwszy rzut oka kłania się znajomość Kodeksu cywilnego, ustawa o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennymsmile Prawnik ma też w głowie wykładnie sądową. Prawie nigdy w przepisach nie wylicza się enumeratywnie przypadków, kiedy przepis obowiązują, a kiedy nie. Podaje się ogólną zasadę. Nikt ci nie napisze w rozporządzeniu, że u stomatologa w poczekalni masz mieć maskę a na fotelu już nie, a w toalecie u tegoż samego juz masz mieć. Kiedy ją masz mieć wynika chociażby z twojego doświadczenia życiowego i zakresu usługi. Zawsze też możesz nie przyjąć mandatu. Rację oceni sąd.
          • panna.nasturcja Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 14:14
            Może i jesteś prawnikiem, ale przepisu na oczy nie widziałaś, opierasz się na telewizji, bo w przepisach słowa nie ma o przestrzeni publicznej.
            I bib24 ma rację, jak nie zmienią przepisu to owszem, w samochodzie tez.
            Tu przepis:

§ 18. Od dnia 16 kwietnia 2020 r. do odwołania nakłada się obowiązek zakrywania, przy pomocy części odzieży, ma-ski albo maseczki, ust i nosa podczas przebywania poza adresem miejsca zamieszkania lub stałego pobytu.
            • nikki30 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 14:25
              Pozwól, że dalej będę stać przy swoim stanowisku.
              • panna.nasturcja Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 14:28
                Znaczy zabrakło argumentów a przepisu nie czytałaś.
                Było widać od początku, gdy pisałaś o "przestrzeni publicznej". O tym mówili na konferencji prasowej, przepis brzmi zupełnie inaczej.
                • nikki30 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 14:42
                  Nie nie zabrakło mi argumentów. Wyjaśniłam wszystko powyżej, dużo wcześniej niż odpowiedziałam tobie. Prawo się interpretuje i interpretacja jest równie ważna jak samo prawo. Jak oczekujesz, że ustawodawca Ci enumeratywnie opisze wszystkie przypadki używania maski to sie nie doczekasz, bo nie ma takich aktów prawnych.Jak ci policjant zinterpretuje, że w gabinecie dentystycznym masz mieć maskę na twarzy podczas zabiegu to zawsze masz możliwość nieprzyjęcia mandatu.
                  • panna.nasturcja Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 14:47
                    Ale Ty interpretujesz "przestrzeń publiczną" o której w przepisach nie ma mowy.
                    Ja interpretuję to, co w tym rozporządzeniu faktycznie jest, a nie o czym mówili na konferencji prasowej.
                    Tobie się nawet przeczytać nie chciało.
                    • droch Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 15:14
                      > Ale Ty interpretujesz "przestrzeń publiczną" o której w przepisach nie ma mowy.

Skądże. On sobie dopowiada nieistniejące przepisy.
                    • nikki30 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 15:52
                      Nie nadinterpretuje opieram się na przepisach. Jak nazwiesz wszystko poza twoim miejscem stałego pobytu oraz miejscem zamieszkania (czyli gdzie przebywasz z zamiarem stałego pobytu). Czym będzie dla Ciebie las, chodnik, klatka schodowa (która nie przynależy do Twojego mieszkania, przychodnia, szpital, podziemny garaż? Będzie miejscem publicznym dostępnym dla ogółu bez ograniczeń i restrykcji wynikających z prawa posiadania/ własności.
                      • panna.nasturcja Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 15:56
                        Dyskusja dotyczyła samochodu.
                        To nie jest przestrzeń publiczna. Ani miejsce zamieszkania.
                        • nikki30 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 16:13
                          Dyskusja nie dotyczyła tylko samochodu.
                          Samochód jest też Twoją przestrzenią prywatną. Podaj kontrargument na poparcie swojej tezy?Gdyby samochód był przestrzenią publiczną to nie miałabyś kradzieży w Polsce... Czasami przepis szczególny pozawala na jego zabranie przez np. wojsko.

Niejasności mogą się pojawiać przy samochodach służbowych.
                          • panna.nasturcja Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 18:04
                            Czy Ty umiesz czytać?
                            W tym przepisie NIE MA ani słowa o przestrzeni publicznej.
                            WSZĘDZIE poza miejscem zamieszkania.
                            • joanna05 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 18:27
                              panna.nasturcja napisał(a):

> Czy Ty umiesz czytać?
                              > W tym przepisie NIE MA ani słowa o przestrzeni publicznej.
                              > WSZĘDZIE poza miejscem zamieszkania.
                              jak rany, od rana w mediach tłumacza, ze będa modyfikacje - jutro podadza.
                              Ktoś już niżej linkował oficjalna wersje: bez samochodu, własnego podwórka, miejsca pracy. Ze zwolnieniem dzieci do 2 lat i osób, które nie moga nosic maseczek (np. niepełnosprawnych intelektualnie).
                              • panna.nasturcja Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 18:32
                                Projekt modyfikacji już jest i brzmi kompletnie inaczej niż pierwotny.
                                Tyle tylko, że dyskusja dotyczy(ła) istniejącego rozporządzenia a nie nowego projektu, którego jeszcze wtedy nie było.
                                Z nowego wynika, między innymi, że nie trzeba nosić maseczek w zakładach pracy a to dość poważna zmiana.
                                • little_fish Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 18:40
                                  Ale w tych zakładach pracy chyba tylko pod pewnymi warunkami - m.in zapewnienie odległości.
                                • nikki30 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 19:52
                                  Dyskusja dotyczyła wykładni przepisów, z którą masz niestety problem.
                            • nikki30 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 19:50
                              A ty wiesz co to jest wykładnia prawa? Potrafisz analizować przepisy w kontekście innych wcześniej wydanych przepisów? No nie.
                  • panna.nasturcja Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 14:47
                    A! I ja o żadnych gabinetach i zabiegach nic nie pisałam, patrz komu odpisujesz.
            • kamin Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 15:23
              Według tego zapisu to masz zakrywać za pomocą maski, maseczki, odzieży, ust i nosa.

Jak się zakrywa za pomicą ust i nosa?
              • bib24 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 15:29
                kładziesz nos na ustach. proste.
            • snajper55 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 15:42
              panna.nasturcja napisał(a):

> Może i jesteś prawnikiem, ale przepisu na oczy nie widziałaś, opierasz się na t
              > elewizji, bo w przepisach słowa nie ma o przestrzeni publicznej.
              > I bib24 ma rację, jak nie zmienią przepisu to owszem, w samochodzie tez.
              > Tu przepis:
              >
              > § 18. Od dnia 16 kwietnia 2020 r. do odwołania nakłada się obowiązek zakrywania
              > , przy pomocy części odzieży, ma-ski albo maseczki, ust i nosa podczas przebywa
              > nia poza adresem miejsca zamieszkania lub stałego pobytu.

Ale co mamy przy pomocy odzieży, maseczki, ust i nosa zakrywać?

S.
              • panna.nasturcja Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 15:57
                Pytaj autora przepisu.
      • araceli Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 13:57
        nikki30 napisała:
        > Masz obowiązek noszenia masek w przestrzeni publicznej.

Może zapoznaj się z rozporządzeniem.
        • nikki30 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 20:06
          Może sie zapoznasz nie tylko z rozporządzeniem ale tez z zasadami wykładni prawa?
      • ultimate.strike Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 14:09
        Nie, przepis nakłąda obowiązek noszenia majtek na głowie poza adresem zamieszkania/stałego pobytu. Jeżeli jesteś zameldowana w swoim Olpu, możesz tam przebywać bez majtek.
      • snajper55 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 14:21
        nikki30 napisała:

> Masz obowiązek noszenia masek w przestrzeni publicznej. To jest kryterium podst
        > awowe.
        > Auto, twoje podwórko,balkon, twoje pole, twój las to nie przestrzeń publiczna.
        > ..Szpital, sklep, poczekalnia u stomatologa to jak najbardziej przestrzeń publi
        > czna.

Nieprawda. Masz zasłaniać nos i usta poza miejscem zamieszkania. Tak mówi przepis upichcony przez pislamistów.

S.
        • ultimate.strike Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 14:40
          Nie krytykuj PISlamistów skoro sam lejesz wode na ich młyn. Robisz się coraz bardziej sprzeczny wewnętrznie. Jaka jest tego przyczyna?
          • nikki30 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 20:10
            >Nie krytykuj PISlamistów skoro sam lejesz wode na ich młyn

A skąd przekonanie, że jestem PIslamistą? No strasznie mnie to zastanowiło.
        • nikki30 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 20:09
          >
          Masz zasłaniać nos i usta poza miejscem zamieszkania
          Tak ubierz sobie szalik przy 30 stopniach na plusiesmile Uszyjesz sobie szybko bawełnianą maskę. No jeszcze można sobie zrobić w domu przyłbicę.
    • helka.pentelka Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 13:14
      To będę mieć pierwszy mandat. Moje niepełnosprawne dziecko nie założy maseczki bez farmakologicznego uśpienia. W okno życia się nie zmieści, szkoła nie działa a zakupy muszę zrobić. Jakieś pomysły?
      • joanna05 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 18:27
        helka.pentelka napisała:

> To będę mieć pierwszy mandat. Moje niepełnosprawne dziecko nie założy maseczki
        > bez farmakologicznego uśpienia. W okno życia się nie zmieści, szkoła nie działa
        > a zakupy muszę zrobić. Jakieś pomysły?
        Tak. Jest zwolnione z tego obowiazku. Nic się nie martw.
      • memphis90 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 18:39
        Mozna zamówić zakupy do domu, wolontariusze przynoszą.
    • malia Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 13:15
      W samochodzie można bez maski.
      Reszta pyta bezsensowna
      • mava Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 14:18
        >W samochodzie można bez maski.

póki co, nie mozna.
        Zgodnie z ustawą, maseczke musisz nosic wszedzie, poza miejscem zameldowania/stałego pobytu.
        • konsta-is-me Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 15:35
          Ok, wiec ustalilismy, ze w kazdym gabinecie stomatologicznym bedzie dyzurowalo 2 policjantow , pilnujacych czy plombujesz zeba przez maseczke.
        • katriel Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 16:01
          > póki co, nie mozna.

Póki co, wszędzie można. Przepis ma wejść w czwartek.
    • inga66 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 13:27
      w TAXI, a palacze podczas palenia?
      • madami Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 13:53
        Powinno się zakazać palenia papierosów.
        Przecież w ten sposób mozna sie zarazic wirusem ( nie zapominajmy, ze jest w powietrzu i czyha)
      • memphis90 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 18:41
        Proste:
        1.odpalasz papierosa (nie wyciągasz z ust)
        2. Zakładasz maseczkę
      • konsta-is-me Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 18:52
        A ja wiem jak !
        Pobyt w Indiach i obserwacja muzulmanek mi sie przydala XD
        Z jedzeniem tez sie da rade.
      • nikki30 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 19:57
        >a palacze podczas palenia?

Widzisz i tak powstają nowe biznesysmile Stwórz projekt maski dla palaczawink
    • iza232 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 13:48
      Tytuł wątku powinien brzmieć: Obowiązkowe zasłanianie ust i nosa. Nie mam maski i nie zamierzam wydawać niepotrzebnie pieniędzy. Wystarczy mi apaszka.
    • bib24 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 14:01
      ja to bym wogóle chciała, żeby ten zestaw wspanialych ekspertów i doradcow piszących ustawy i pracujących teraz 24h/dobę napisał to rozporządzenie tak, żeby było jasne, sensnowne i nie zakładalo od razu, że musimy łamać prawo. Żeby było wiadomo za co jest mandat i żeby o tym nie decydowal policjant.

Przykładowo jak z tym dentystą. To oczywiste, że na fotelu nie masz maski. Ale jak tego w ustawie nie będzie to założenia u dentysty łamiesz prawo. Więc przepis, który tego nie opisze w wyjątkach jest z zalożenia glupi i zachęcający do łamania oraz karania.
      • nikki30 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 14:34

>Przykładowo jak z tym dentystą. To oczywiste, że na fotelu nie masz maski. Ale jak tego w ustawie nie będzie to >założenia u dentysty łamiesz prawo. Więc przepis, który tego nie opisze w wyjątkach jest z zalożenia glupi i >zachęcający do łamania oraz karania.

Miłośniczką obecnie panujących i tworzonego przez nich prawa nie jestem ale czy ty naprawdę oczekujesz że w rozporządzeniu napiszą, że u kosmetyczki przy zabiegu uzupełniania rzęs będziesz mieć maskę a przy peelingu chemicznym już nie? to samo się dotyczy dentysty, lekarza pierwszego kontaktu itp. Sytuacji, w których musisz mieć maskę będą tysiące. Nie wymagaj od ustawodawcy, aby każdą z tych sytuacji Ci opisał. Jeśli jedziesz swoim prywatnym samochodem nie będziesz mieć maski jeśli jedziesz z rodziną, z którą przebywasz razem na kwarantannie ( w analogii do innych przepisów specustawy). W intencji ustawodawcy chodzi o ochronę innych osób przed zakażeniem.
        • bib24 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 14:42
          do licha a co to za problem napisać dobre dlugie rozporządzenie? niech ono ma i 50 stron. na boga zawsze to musi być dziadostwo interpretowane przez policjanta?

to niech napiszą "zachęcamy" do noszenia masek a nie każdemy, skoro i tak będzie trzeba każde indywidualne miejsce sobie interpretować.
          • joanna_poz Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 14:44
            bib24 napisała:

> do licha a co to za problem napisać dobre dlugie rozporządzenie? niech ono ma i
            > 50 stron. na boga zawsze to musi być dziadostwo interpretowane przez policjant
            > a?

tak się dziwisz, jakby PIS rządził od wczoraj....
            oni w ogole napisali jakiekolwiek dobre rozporządzenie??smilesmile
            • bib24 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 14:48
              dlatego mi się marzy, żeby napisali jedno dobre smile
              • joanna_poz Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 14:49
                marzycielka!
              • joanna_poz Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 15:08
                masz tu projekt z doprecyzowaniem (trwają jeszcze konsultacje)

www.politykazdrowotna.com/57272,obowiazek-zakrywania-ust-i-nosa-projekt-doprecyzowujacy-do-konsultacji
                • bib24 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 15:14
                  dzięki!
                  widzę, że stuknęli się z mózgi i wylączyli chorych i dzieci do 2 lat.
                  ale na cholerę maseczka w pustym lesie... ktoś tam musi bardzo nienawidzieć lasów.
                  • joanna_poz Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 15:19
                    zauważ pozytyw: najwyraźniej zamierzają je otworzycsmile
                    • bib24 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 15:21
                      właśnie zauważyłam. i te parki, zieleńce też. teraz sobie analizuję, czy biurowiec, fabryka to miejsce ogólnodostępne czy nie? niby każdy wejdzie, jak się umówi i go ochrona w puści.

a co z restauracją? to jest miejsce ogólnodostępne i nie jest w wyjątkach.

a przychodnia i szpital to miejsce ogólnodostępne czy nie? co to w ogóle jest miejsce ogolnodostępne?
                      • bib24 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 15:23
                        i jeszcze jedno, pojawiają się super kapelusze z wbudowaną przylbicą. to będzie dużo lepsze rozwiązanie niż maska, szczególnie na lato.
                      • joanna_poz Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 15:29
                        Szumowski tłumaczyl, że w firmie nie trzeba maseczek - o ile jest mozliwe zachowanie bezpiecznej odległosci i sa dostepne srodki dezynfekcyjne.
                      • nikki30 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 16:00
                        Generalnie miejscem publicznym (w twojej terminologii ogólnodostępnym) zgodnie z wykładnią jest miejsce, które służy zaspokajaniu potrzeb użytkujących je osób, m.in. w zakresie rekreacji, wypoczynku, komunikacji, edukacji, zatrudnienia, ochrony zdrowia, transportu itp. Decydujące jest tu zaspokajanie potrzeb. Miejsca te mogą być w posiadaniu/stanowić własność samorządu terytorialnego, podmiotów prywatnych albo Skarbu Państwa.
          • nikki30 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 14:51
            A co z przypadkami, które w rozporządzeniu nie zostaną wymienione? Są ich dziesiątki tysięcy! Myślałaś o tym? Proszę wskaż mi jakiekolwiek rozporządzenie wydane od 1989 roku obejmujące enumeratywne wyliczenie wszystkich przypadków jakie mogą zdarzyć się w życiu do jakich rozporządzenie się odnosi. Czekamsmile
            Jak masz wątpliwość czy mandat Ci się należy, zawsze możesz go nie przyjąć. Sąd oceni po zbadaniu sprawy, kierując się przepisami prawa (przepisami a nie przepisem!), swoim doświadczeniem życiowym , przedstawionymi dowodami czy mandat ci się należał.
            • bib24 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 14:55
              nie jestem po prawie, ale wiem, że przepis może byc napisany lepiej albo gorzej. a im gorzej tym większe pole do popisu dla potencjalnych kar.

wystarczy np dodać "nie obowiązuje podczas procedur medycznych, gdzie zdjęcie maski jest koniecznością" i już będzie nieco lepiej niż "masz nosić maskę wszędzie poza domem, bez wyjątków".

malo to jest ekspertów po prawie piszących przepisy? niech się trochę wysilą.
              • nikki30 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 15:42
                >wystarczy np dodać "nie obowiązuje podczas procedur medycznych, gdzie zdjęcie maski jest >koniecznością"
                Widzisz nie wystarczy z punktu widzenia prawa dopisać do procedur medycznych bo procedura medyczna dotyczy np. też wyrzucania odpadów medycznych, czy dezynfekcji , bo procedury medyczne to jest szerokie pojęcie i znów kolejne pole do nadużyć, nadinterpretacjismile Podaje się też ogólny opis procedur medycznych i dla każdego zawodu jest inny. Znów nie spełnia to Twoich oczekiwańsmile Ja mam w firmie 35 procedur medycznych. Każdy przepis to jest pole do wykładni, nadinterpretacji i musisz się z tym pogodzić. Tak jak musisz się z tym pogodzisz że trafisz na cymbała funkcjonariusza państwowego, który będzie się na Tobie chciał wyżyć, bo tak! Świadczy o tym wiele filmów w internecie. Zobacz chociażby na prawo podatkowe - każdy podmiot może mieć inną wykładnie przepisów wydaną przez dany Urząd Skarbowy i tą wykładnią powinien się kierować.
                Ciesz się, że nie funkcjonujesz w standardzie prawnym anglosaskim, gdzie mogliby Ci wyciągnąć precedens dotyczący epidemii sprzed 400 latsmile I co z tego, że nieaktualny?...
                >malo to jest ekspertów po prawie piszących przepisy? niech się trochę wysilą.

Mało, bo musisz mieć aplikację legislacyjną. Musisz też chcieć pracować z określoną władzą za niewielkie pieniądze. Jednak bez względu na władzę w Polsce nie oczekuj, że w przepisach będziesz mieć odpowiedź na każdy przypadek z życia wzięty. Nie ma takiego kraju na świecie, w którym tak funkcjonowałoby prawo.
    • mava Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 14:05
      przecież nawet fachowcy (lekarze, dzis słyszałam) twierdzą, że maseczki wielorazowe chałupnicze, są o kant doopy potluc i niczemu nie służą. No, moze dobremu samopoczuciu szyjacych i noszacych. A takich maseczek jest wiekszosc bo kogo stać, a nawet jak stać to kto chce wyrzucać w błoto, kilkaset zł/mies na maseczki jednorazowe, jakos chroniące, które nalezy zmieniac najdalej po poł godzinie.
      Ja, jadac do sklepów raz na tydzień, powinnam zuzyc pewnie z 6 maseczek jednorazowych co najmniej (czyli na 3 godz). Fakt, raz na tydzień jeżdże ale już po pieczywo do pobliskiego sklepiku chodze co 2-3 dni a wiec dodatkowe 4 maseczki powiedzmy. No i wyjscia do śmietnika to kolejne 4 maseczki. Razem wychodzi 14 maseczek na tydzień x 10 zł każda, czyli 140 zł na tydzień = ponad 500 zł/mies.
      I dodatkowe wyjscia męża (do pracy) i syna (do pracy). Co prawda nie codziennie bo firmy też sie zreorganizowały ale jednak kilka razy w tygodniu musza wyjsc. A w duzym miescie każde wyjście to ponad pół godziny a na tyle, co najwyzej, wystarcza maseczka jednorazowa.
      Wychodzi, ze na maseczki, po obecnej cenie, musielibysmy wydac do 1000 zł/mies na rodzinę.
      Oczywiscie wiec, że maseczki jednorazowe będe prać i jakos dezynfekować a w samochodzie będe miec jakies motadło na szyi i, w razie zatrzymania, szybko je podciagne wyzej.
      Jednym słowem - będe stwarzać pozory bo nie stac mnie na wyrzucanie w błoto 1000 zł/mies.
      • araceli Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 14:17
        mava napisała:
        > przecież nawet fachowcy (lekarze, dzis słyszałam) twierdzą, że maseczki wielora
        > zowe chałupnicze, są o kant doopy potluc i niczemu nie służą.

Służą. Nie zabezpieczają w 100% ale zmniejszają rozprzestrzenianie się kropel a covid rozprzestrzenia się właśnie drogą kropelkową.
        • mava Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 14:41
          akurat baaardzo mało chronią...
          niżej masz eksperyment z róznymi materiałami
          Maska, ale jaka? Szybki test z aerozolem w ręku
          • zasiedziala Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 15:07
            No ale ktoś tu już pisał, że człowiek to nie dezodorant i nie wydycha wirusa z taką mocą.

Ja to rozumiem tak, że chodzi o to, żeby zmniejszyć ilość tych potencjalnych wirusów wydychanych /wypluwanych (?) na zewnątrz, a nie wykluczyć taką możliwość . Może się mylę, ale to chyba nie działa tak, że jak dziś dostaniesz jednym wirusem w oko, to jutro jesteś chora. Albo przeważnie tak nie działa i ekspozycja musi być jednak większa.
            • droch Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 15:17
              > No ale ktoś tu już pisał, że człowiek to nie dezodorant i nie wydycha wirusa z taką mocą.

Ale człowiek kicha. I wtedy elegancko rozpyli elegancko wszystko, co przez godziny używania wyhodował na wilgotnej masce.
              • zasiedziala Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 15:27
                No to powiedzmy, że ten co kichnie z siłą dezodorantu rozpyli wszystkie swoje zarazki. Ale cała reszta zawlecze je jednak ze sobą do domu. A to też chyba jakiś sukces, czy nie?
                • yva-na Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 15:52
                  raczej wciągnie z powrotem nosem albo połknie.
                  Skutek?
            • mava Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 15:26
              >Ja to rozumiem tak, że chodzi o to, żeby zmniejszyć ilość tych potencjalnych wirusów wydychanych /wypluwanych (?) na zewnątrz, a nie wykluczyć taką możliwość

no ale właśnie na eksperymencie z filmu powyżej, którego nie obejrzalas w ogóle, albo niezbyt dokladnie, widać jak taki areozol przenika przez kolejne materiały. Czy jesli eksperyment pokazuje jednorazowe silniejsze działanie dezodorantu (choc akurat to nie jest dezodorant) to jest to silniejsze dzialanie od twojego delikatniejszego "dezodorantu"ale za to długotrwałego, jesli stoisz w kolejce do sklepu przez kilkadziesiąt minut z tymi samymi osobami? czy w pracy? i na siebie odziałujecie?
              albo jest to silniejsze działanie niz kichniecie czy kaszel sąsiada/twój?
              Na filmie widac dokladnie, ze materiał byle jaki, byle jak chroni. I to wystarczy dla mojej wyobraźni. Czy raczej dla tego, że takie obostrzenia to dzialania pozorne.
            • nikki30 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 19:59
              Nie wiem z jaka szybkością wyrzuca dezodorant aerozol ale człowiek kicha z szybkością ok. 160 km/h...
              • madami Re: obowiązkowe maseczki 15.04.20, 09:28
                Mam wrażenie, że czasem faktycznie potrafię kichnąć z taką prędkością
                najgorszy jest kurz

jak jestem chora to raczej kicham krótkozasięgowo
          • hanusinamama Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 16:05
            A ty jak dezodorant oddychasz?? Strach stać obok nawet jak nie ma pandemii
          • araceli Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 18:38
            mava napisała:
            > akurat baaardzo mało chronią...
            > niżej masz eksperyment z róznymi materiałami
            > Maska, ale jaka? Szybki test z aerozo
            > lem w ręku

Nie jesteś wstanie zrobić wydechu pod takim ciśnieniem jak z puszki ze sprayem big_grin
      • iza232 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 14:45
        mava napisała:

> Jednym słowem - będe stwarzać pozory bo nie stac mnie na wyrzucanie w błoto 100
        > 0 zł/mies.

Bez cytowania całego twojego posta, jednym słowem napisałaś w dłuższej wersji dokładnie to samo co ja myślę smile
      • konsta-is-me Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 14:51
        Ale jednorazowe tez cie nie chronia jakos nadzwyczajnie !!
        Musialabys miec medyczna maske i nie mowie o takich "chirurgicznych" .
        Aw ogole to ochronny kombinezon dezynfekowany przed wejsciem do domu.
        A dom powinien byc ozonowany kilka razy dziennie.
        I w ogole otoczony sluza.

No ludzie, doedukujcie sie !
        Nie jestesmy az tak narazeni na wirusa, zeby potrzebowac nie wiadomo jjakich masek.
        Zreszta wirus rownie dobrze moze byc na ubraniu/wlosach/butach.
        I nie wiem skad przekonanie, ze wasze domy sa czysciutkie i bezpieczne i zgola jalowe.

• mava Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 15:14
          maseczki jednorazowe sa wykonane, jednak, przez profesjonalne firmy i w konkretnym celu - nie jest to radosna twórczosć amatorskiej krawcowej. I z innych materiałów niż te, które własnie zalegaja nam w domu.
          To raz. Dwa, maseczki jednorazowe powinno sie wyrzucać po kilkunastu minutach, do poł godziny (kiedy stana sie wilgotne). Te wielorazowe nosi sie od do (od wyjscia z domu, do powrotu do niego|). Pomimo tego, co sie z nimi dzieje w tym czasie.
          Sama sie "doedukuj"! założe sie, że nie obejrzałaś wklejonego wyżej linka bo inaczej nie gadałabys takich głupot.
          Zresztą...skoro przynosisz wirusa na ubraniu/wlosach/butach to co sie nagle tak upierasz przy noszeniu maseczek?
          i może jednak przeczytaj:
          M.Ch.: Od przyszłego czwartku będzie obowiązek noszenia maseczek. Czy należy prać maseczki wielokrotnego użytku czy należy je odkażać?

P.G.: Maski noszone przez osoby bezobjawowe muszą być traktowane jako element psychologiczny, niż jako ochrona medyczna. Maski bawełniane praktycznie nie zatrzymują wirusa. Zakładane przez osoby w kontaktach międzyludzkich zmniejszają ilość wydychanego aerozolu, niemniej jednak nie są to maski filtrujące. Gdybyśmy przyjęli, że maski z filtrem HEPA dają 100 proc. ochrony, to maska z bawełny daje 1 proc. Maski mają swój czas użytkowania. Jeśli będziemy oddychać przez maskę przez godzinę, to stanie się wilgotna, nasiąknie parą wodną i śliną, którą wydychamy. Maska powinna być wyprana w temperaturze 60 stopni , inaczej będzie stanowiła źródło zakażeń i dodatkowe zagrożenie. ... Maski jednorazowe powinny być wyrzucane po kilkunastu minutach noszenia. Problem polega na tym, że ludzie chodzą w nich przez 8–10 godzin. Takie maski stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia.
          • konsta-is-me Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 15:23
            Ale ja nie mowie o maskach HEPA!!!
            Ja mowie o jednorazowkach !
            Doczytaj dokladnie co pisze najpierw , zanim zaczniesz sie rzucac, moze ? !

• mava Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 15:44
              ja tez nie mówie o maskach HEPA.Cytat wyżej to zaledwie 1 zdanie, porównujace skutecznosc maseczek. Czytaj dokladnie, zanim zaczniesz sie rzucac.
              • konsta-is-me Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 18:31
                To o czym mowisz ?
                Wszelkie inne maseczki praktycznie nic nie daja.
                Tylko w jakims tam malym procencie chronia, na zasadzie lepszy rydz niz nic.
                Zarowno bawelniana jak i jednorazowa nasiakaja wilgocia podczas oddychania.
                I obydwie nie sa specjalnie higeniczne, czy ja twierdze cos innego ?
                Zreszta prawidlowo skonstruowana /zalozona powinna miec mozliwosc odparowywania-w jakims stopniu, czyli dol powinien byc luzniejszy niz gora.
                W ktorym momencie ja twierdze ze maseczki w 100 procentach chronia i w ogole sa idealnym wyjsciem ?
                To jest na poly uspokojenie sumienia, psychologiczny efekt, na poly w jakims tam minimalnym stopniu chronia, na zasadzie ze jak ktos na ciebie nakaszle, to chociaz czesc kropelek bedzie zatrzymana.
                Rzecz jasna ,gdyby ktos nakaslal , to taka maseczke nalezaloby od razu zdjac i odkazic .
                Wobec czego trzeba by nosic ze 2 przy sobie, na zapas.
                Generalnie upierdliwe, ale masz jakies lepsze rozwiazanie na teraz ?
                • joanna05 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 18:39
                  konsta-is-me napisała:

> To jest na poly uspokojenie sumienia, psychologiczny efekt, na poly w jakims ta
                  > m minimalnym stopniu chronia, na zasadzie ze jak ktos na ciebie nakaszle, to ch
                  > ociaz czesc kropelek bedzie zatrzymana.
                  > Rzecz jasna ,gdyby ktos nakaslal , to taka maseczke nalezaloby od razu zdjac i
                  > odkazic .
                  > Wobec czego trzeba by nosic ze 2 przy sobie, na zapas.
                  > Generalnie upierdliwe, aleasz jakies lepsze rozwiazanie na teraz ?
                  Nie. Zupełnie nie o to chodzi, że ktoś. Nie chronia noszacego wcale, chronia jego otoczenie. Od środka smile I starczy, jeśli wszyscy założymy. Przed Twoim kaszlem chronia. Bawełna wolniej nasiaka niż papier. No i można ja prać/ gotować/ prasować. Pewnie, że warto mieć kilka na zmianę.
                  • konsta-is-me Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 18:57
                    No i m.in dlatego nosze maseczke.
                    Mam astme i zdarza mi sie kaszlec.
                    To jest takie uspokojenie ludzi "mam maseczke , wiec az tak bezposrednio na ciebie nie nakaszle".I oczywiscie kaszle w rekaw , no czasami, odruchowo sie zaslaniam reka.
                    Ale i tak odskakuja/patrza na mnie z przerazeniem XD
                  • madami Re: obowiązkowe maseczki 15.04.20, 09:27
                    chronią otoczenie jeżeli nosząca osoba jest świadoma i zdyscyplinowana, nie grzebie pod maseczką, nie przesuwa jej na brodę, nie dotyka

ja nigdy nie mam pewnością z jaką osobą mam do czynienia, zbyt wiele razy widziałam jak maski były dość swobodnie traktowane, co więcej np. widziałam wywiad z prof. Simonem - miał maskę ściągniętą na brodę - w jaki sposób ta maska ma go czy innych chronić jak on nią jeździ po twarzy?
      • joanna05 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 18:30
        mava napisała:

> przecież nawet fachowcy (lekarze, dzis słyszałam) twierdzą, że maseczki wielora
        > zowe chałupnicze, są o kant doopy potluc i niczemu nie służą.
        Źle słyszalaś. Jest dokładnie odwrotnie. Te z hepa nie chronia otoczenia. Churugiczne sa odradzane, bo moga zaszkodzić - szybko robia sie mokre. TYLKO te bawełniane, szyte sa do tego celu, w którym mamy je nosić. Nie chronia Ciebie - tylko otoczenie. I o to chodzi.
      • madami Re: obowiązkowe maseczki 15.04.20, 00:11
        Maski służą jeżeli uzywa się je prawidłowo i często wymienia, używa prawidłowo to znaczy, ze się jej nie dotyka, myje twarz i ręce przed założeniem i przed każdą zmianą. Mokra maska a szybko będzie mokra od oddechu, może zwiększać ryzyko zarażenia bo łatwiej osadzają się na niech zarazki i powinna być szybko zmieniona oczywiście umytymi i zdezynfekowanymi rękoma, a zuzyta maska powinna być zabezpieczona ( nie pach do kieszeni czy torebki). Zakaz dotykania twarzy obowiązuje . Poza tym ludzie często traca czujność przekonani, że maska ich chroni i np. nie kontrolują co i jak dotykają.
        Jest dużo rzeczy do pamietania i przeciętny człowiek bez przeszkolenia, nawet ci z, nie jest w stanie cały czas być w gotowości, cały czas o wszystkim pamietac, szczególnie gdy ma się silny nawyk dotykania twarzy. Wiedzą o tym specjaliści i wie WHO dlatego nie zaleca noszenia masek osobom zdrowym
        • joanna05 Re: obowiązkowe maseczki 15.04.20, 00:29
          madami napisała:

Wiedzą o tym specjaliśc
          > i i wie WHO dlatego nie zaleca noszenia masek osobom zdrowym

Już zmieniaja zdanie, bo się okazuje, że epidemia wygasa szybciej tam, gdzie wszyscy grzecznie nosza (np.Chiny, Singapur, Korea, Czechy). Doczytaj. I okazuje się, że kropelki kaszlu/ kataru przenosza sie na 6-8 metrów, wiec dystans 2 m nie starcza, musi być maseczka.
          "- Być może noszenie maseczki jest równie skuteczne lub bardziej skuteczne niż zachowywanie dystansu - powiedział przewodniczący zespołu badaczy z MIT, prof. David Heymann. Zaznaczył, że badania mogą doprowadzić do zmiany odgórnych zaleceń." Badaja, znaczy i już nie mówia, żeby nie nosić.
          • madami Re: obowiązkowe maseczki 15.04.20, 08:46
            W Chinach, Korei i SIngapurze noszono maseczki zanim wybuchła epidemia i wcale im to nie pomogło jej zapobiec,
            crazy nauka ( blog pisany przez dwóch naukowców) tłumaczy dlaczego maska nie do końca

www.crazynauka.pl/cdc-zmienia-zalecenia-noszenie-masek-przez-wszystkich-na-tym-etapie-epidemii-ma-sens/
            • madami Re: obowiązkowe maseczki 15.04.20, 08:48
              www.crazynauka.pl/ten-wykres-to-manipulacja-czy-maseczki-naprawde-wyhamowaly-epidemie-w-azji/

tu dowodzą, że niekoniecznie maseczki przyczyniły się do wyhamowania epidemii w Azji tylko inne czynniki
          • madami Re: obowiązkowe maseczki 15.04.20, 09:22
            i nie chodzi o sam fakt maseczki tylko w jaki sposób ta maseczka będzie traktowana
            nie zapobiegniemy bo osoba noszące dotykania jej, przesuwania tip. to jest niemożliwe

podobnie z rękawiczkami noszonymi ostatnio na ulicach, też dają złudne poczucie bezpieczeństwa, nie raz i nie dwa widziałam jak ręce w rękawiczce macały twarz, grzebały w nosie a potem dotykały poręczy wózka...
    • helka.pentelka Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 14:11
      Tekst linku
      Maseczka jednorazowa - origami - dzieciom zamiast prac ręcznych
      • grey_delphinum Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 14:23
        A jest jakiś inny link niż do fb? Nie mam konta, a chcialabym zobaczyć to origami.
        • helka.pentelka Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 14:32
          Powinno się otwierać bez fb
      • yva-na Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 15:55
        skomplikowana, można podczepić recepturki do ręcznika i bedzie to samo.
        Ale kilka składanych zrobię sobie na wielkie wyjście big_grin
    • zasiedziala Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 15:01
      Według mnie słabo się takie rzeczy reguluje prawnie. W idealnym świecie powinna być po prostu rekomendacja zasłaniania ust i nosa w miejscach, w których istnieje podwyższone ryzyko zarażenia się /narażenia innych na zarażenie. A resztę powinien regulować zdrowy rozsądek. A ubranie tego w przepisy to będzie jakiś koszmar i wyjdą z tego kwiatki właśnie takie jak w tym pierwszym rozporządzeniu.
      • madami Re: obowiązkowe maseczki 15.04.20, 00:18
        Tak, takie nakazy zawsze rodzą patologię, o wiele lepiej działa edukacja ale efektu nie otrzymamy już zaraz, zakaz czy nakaz wydaje się być idealnym rozwiązaniem. Nakazujemy - i jest prawda?

oczywiście, że wyjdą kwiatki, społeczeństwo nie będzie w stanie nosić masek poprawnie - nie jest to możliwe, szczególnie że wcześniej nikt ich nie nosił ( w Azji maska to standard i to bez epidemii)

mam znajomych z Chin ( z felernej prowincji), jesteśmy w ciągłym kontakcie, u nich zakazy i obostrzenia są surowsze niż u nas, od poczatku był nakaz noszenia masek, np. bez maski nie było wstępu do sklepu. I co w związku z tym? Ludzie ciagle nosili tę samą maskę, mało kto ją mył i dezynfekował, czasem tę samą uzywały inni członkowie rodzin. Jaki tego sens - nie wiem. Ale maska była na twarzy kiedy wymagano? Była.
    • joanna05 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 15:26
      Jutro podadza szczegóły, ciagle zmieniaja. Na dziś: nie we własnym aucie, no przecież nie podczas badania twarzy. astmatycy maja nosic (ja nosze, ale wiem, że różnie ludzie z astma reaguja). W szpitalu koniecznie, wg mnie. Ci, co zdzieraja, powinni jednak zostać w domu, no trudno. Na własnym terenie - oczywiście nie, po co?
      • bib24 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 15:31
        wg rozporządzenia astmatycy są w wyjątkach. szpital to chyba raczej nie jest miejsce ogólnodostępne, więc nie. przychodnia raczej tak. ci co zdzierają są w wyjątkach - przynajmniej ja tak czytam.
        • nikki30 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 16:15
          Jak szpital nie jest miejscem ogólnodostępnym?smileNawet prywatny służy do zaspokajania potrzeb ogółusmile
    • miruka Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 16:10
      Mnie interesuje jak w maseczce wydmucham nos, mam katar chroniczny od wielu lat
      • konsta-is-me Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 18:23
        Normalnie, podnosisz dolna czesc i wysmarkujesz XD.
        Ja tak robie bo tez mam ciagle zapchany nos.
        • madami Re: obowiązkowe maseczki 15.04.20, 00:18
          tylko że wtedy maska już nadaje się do wymiany
          • konsta-is-me Re: obowiązkowe maseczki 15.04.20, 16:28
            Czyli co, nie wolno smarkac, kaszlec i niemalze oddychac?
            Caly czas sie nadaje do wymiany, bo wydmuchujesz mnostwo bakterii przez jame nosowa czy usta.
            Nawet jak jestes zdrowa, tak , nosimy na sobie mnostwo bakterii caly czas.
            • madami Re: obowiązkowe maseczki 15.04.20, 17:14
              Wolno smarkać ale po zsunięciu maseczki i wysmarkaniu powinno sie maskę wymienić.

maskę powinno sie wymienić jak będzie zawilgocona

gis.gov.pl/aktualnosci/jak-prawidlowo-nalozyc-i-zdjac-maseczke/
    • bib24 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 18:11
      swoją drogą w projekcie rozporządzenia nie ma wyjątku od noszenia maski dla księdza w kościele ani dla osoby u komunii smile
      • konsta-is-me Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 18:22
        A dlaczego mialaby byc ?
        • bib24 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 18:25
          bo naszym krajem rządzi kościół? bo jak się kapną to dopiero będzie ujadanie? jak to iść do kościola i komunii nie przyjąć?
          • joanna05 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 18:28
            bib24 napisała:

> bo naszym krajem rządzi kościół? bo jak się kapną to dopiero będzie ujadanie? j
            > ak to iść do kościola i komunii nie przyjąć?
            Zamknięte sa wink Oby nie za szybko otworzyli.
            • bib24 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 18:36
              no przecież 5 osob może wejść. nic nie jest zamknięte, tylko ograniczone.
          • konsta-is-me Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 19:19
            To przeciez wierni przyjmuja komunie...
            Przymusu nie ma chyba ?
            Czy jest taki nakaz ?
            Kosciol to ludzie, nie kler, skoro staruszkowie MUSZA bo sie udusza, to ich problem.
            Caly czas powtarzam ze ta ochrona "biednych starowinek" jest o kant tylka...
            Zreszta komunie mozna przyjac na reke (w rekawiczce) i sobie umiescic w gebie , jakos pod maseczka XD
      • nikki30 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 19:56
        Już tłumaczyłam, że w projekcie nie będziesz mieć wyjątków na wszystkosmile Znajdziesz w kolejnych dniach wiele przykładów.
    • potworia116 Re: obowiązkowe maseczki 14.04.20, 20:15
      W kręgach rodziców dzieci z zaburzeniami ze spektrum autyzmu od paru dni panuje wyraźne poruszenie. Podobno coś się udało wylobbować w tej kwestii.
      Dla niezorientowanych - w wypadku bardzo wielu autystów maseczka nie wchodzi w grę. Moją gwiazdę też tu można zaliczyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka