Dodaj do ulubionych

Ekspres do kawy

15.04.20, 10:53
Mój Tchibo po 8 latach wyzionął ducha. Potrzebuję nowy ekspres. Markę wybrałam - bo mają chyba najłatwiejszy system mycia pojemnika na mleko. Interesuje mnie Phillips. I teraz który radzicie?

PHILIPS LatteGo EP5330/10
Philips LatteGo Premium EP3243/50
Philips LatteGo Premium EP3241/50

Doradźcie, bo muszę to ogarnąć do jutra, żeby do piątku do mnie dotarł.
Obserwuj wątek
    • mary_lu Re: Ekspres do kawy 15.04.20, 11:00
      W żadnym ekspresie nie korzystam z pojemników na mleko, wolę rurki zaciągające je bezpośrednio z kartonu, po zrobieniu kawy karton od razu trafia do lodówki i nie ma żadnego mycia.

Ostatnio po boschach i philipsach kupiłam Jurę i jestem zadowolona.
      • arwena_11 Re: Ekspres do kawy 15.04.20, 11:19
        No ale tej rurki nie myjesz? Przecież tam zostają resztki?
        • berdebul Re: Ekspres do kawy 15.04.20, 11:38
          Rurka się sama płuczę, razem z ekspresem przy wyłączaniu, wystarczy podstawić szklankę z wodą.
      • redwineiswhatilike Re: Ekspres do kawy 15.04.20, 12:38
        mary_lu napisała:

> W żadnym ekspresie nie korzystam z pojemników na mleko, wolę rurki zaciągające
        > je bezpośrednio z kartonu, po zrobieniu kawy karton od razu trafia do lodówki i
        > nie ma żadnego mycia.
        >
        > Ostatnio po boschach i philipsach kupiłam Jurę i jestem zadowolona.

Ja podobnie. Od dwóch lat mam jurę i to jest najlepszy ekspres na świecie smile
    • cherry_lady007 Re: Ekspres do kawy 15.04.20, 11:05
      Ja od ponad roku mam ten Philips LatteGo EP5345/10 i polecam, robi pyszną kawę, dobrze spienia mleko.
    • mikams75 Re: Ekspres do kawy 15.04.20, 11:29
      zerknelam na zdjecia i ten pierwszy jest najladniejszy, przynajmniej na zdjeciu, nie wiem jak w realu. I nie wiem czy ja dobrze widze, ale te dwa pozstale maja otwarty pojemnik na mleko? Srednio to praktyczne. Lepsze sa zamkniete, takie, w ktorych mozesz przechwywac mleko w lodowce. Wazne jeszcze jak sie myje, idealnie, jak mozna wszystkie elementy wrzucic do zmywarki. Ja mam kapsulkowy Latissima, mnie pasuje, ale wiem, ze nie kazdy chce taki. Ale system mleczny jest swietnie zaplanowany - po kazdym uzyciu przeplukuje sie goraca woda a na koniec dnia wrzucam wszystko do zmywarki i rurka jest idealnie czysta.
      • arwena_11 Re: Ekspres do kawy 15.04.20, 11:40
        Kapsułek mam już dość - eksploatacja coraz droższa.
        • mikams75 Re: Ekspres do kawy 15.04.20, 11:48
          spoko, tylko zwracam uwage na system mycia ukladu mlecznego, nie wiem jak maja inne ekspresy, dlatego moj zachwalam. Nam kapsulki pasuja ze wzgledu na bardzo rozne upodobania i potrzeby. Ale jesli masz wybor i mozliwosc mycia rurek i innych elementow w zmywarce, to wybor jest prosty. Nie zdecydowalabym sie na ekspres wymagajacy duzo zachodu i z dlugimi rurkami, ktore po krotkim czasie wygladaja obrzydliwie.
          • arwena_11 Re: Ekspres do kawy 15.04.20, 12:14
            No właśnie o to chodzi, żeby łatwo było myć. Bo zdecydowanie obrzydzają mnie rurki w których gdzieś mogą się ostać resztki mleka
            • mary_lu Re: Ekspres do kawy 15.04.20, 12:28
              Nawet jak ekspres nie ma systemu samoczyszczacego, to umycie rurki po wstawieniu kartonu z mlekiem do lodówki to 5 sekund pod kranem, nawet płynu do naczyń na co dzień do tego nie używasz.
    • sabek81 Re: Ekspres do kawy 15.04.20, 11:34
      Który Ci sie bardziej podoba, ja mam ten pierwszy tylko ze „starszym” pojemnikiem na mleko, ale ja i tak rzadko używam, express jet ok ten pierwszy wizualnie mniejszy i zgrabniejszy, ilość kaw mi odpowiada i tak pije dwa rodzaje, czyszczenie proste, ja polecam
      • arwena_11 Re: Ekspres do kawy 15.04.20, 11:42
        Głównie chodzi mi o ten pojemnik z mlekiem. Ja piję tylko z mlekiem - w większości ekspresów ten system jest taki, że na samą myśl o myciu mam dreszcze. Tu wygląda na łatwy do mycia. Tylko pytanie czy w rzeczywistości też jest łatwo czy tylko wygląda.
        • milka_milka Re: Ekspres do kawy 15.04.20, 11:45
          DeLonghi też łatwo się myje.
          • arwena_11 Re: Ekspres do kawy 15.04.20, 11:47
            a jakiś model polecisz?
            • milka_milka Re: Ekspres do kawy 15.04.20, 12:33
              Poszukam. Ja nie mam (choć marzę o nim), ale widziałam u koleżanki i twierdziła, że bardzo prosty w obsłudze.
              • arwena_11 Re: Ekspres do kawy 15.04.20, 12:35
                dzięki
                • milka_milka Re: Ekspres do kawy 15.04.20, 13:39
                  Już wiem. Taki: DELONGHI ESAM 6750 PRIMADONNA AVANT
          • jakasik0 Re: Ekspres do kawy 15.04.20, 12:45
            Potwierdzam, łatwe mycie i można pojemnik z mlekiem przechowywać w lodówce. Mam ten:
            Ekspres do kawy DeLonghi ECAM 22.360.B Magnifica S cappuccino
        • mikams75 Re: Ekspres do kawy 15.04.20, 11:49
          poszukaj filmow na yt i poczytaj opinie na amazonie - zazwyczaj sa bardzo rzeczowe i krytyczne.
    • myfaith Re: Ekspres do kawy 15.04.20, 11:46
      A moze Krups Evidence EA89...? Jest dość kompaktowy i nic nie wystaje z góry ( młynek) co dla mnie było akurat istotne ( bo mam wiszące szafki)

Ja go mam od ponad roku i dla 2-3 pijących kawe osob lub małej firmy jest jak najbardziej ok - pod warunkiem ze zachowa sie tzw higienę czyszczenia ( co dla niektórych moze byc upierdliwe )

Owszem ma swoje wady ( pojemnik na wodę na 2-3 kubki kawy/ trzeba pilnować zeby rurka była drożna bo ma bardzo małe dziurki które przy tłustym mleku moze sie zatkać jak sie jej nie płucze po zrobieniu kawy ) ale mnie one za bardzo nie przeszkadzają (Koszt takiej rurki to naście złotych )

Tak jak każdy ekspres trzeba odkamieniac/ czyścić za pomocą tabletek czyszczących do systemu kawy/ czyścić system do mleka - ale to raz na jakiś czas - zalezy od tego ile pije sie kawy
      • myfaith Re: Ekspres do kawy 15.04.20, 11:50
        Proces czyszczenia systemu do mleka jest banalnie prosty ( rozkładasz i składasz jak puzzle; w zmywarce mozna tez myć ; rurkę przeplukujesz pod bieżąca woda) tylko trzeba to robic a nie zostawiać np na pół dnia nie umyte/ przepłukane części
        • kanna Re: Ekspres do kawy 15.04.20, 11:56
          Zdecydowanie lepsze są modele z rurką i kartonem.
          • grey_delphinum Re: Ekspres do kawy 15.04.20, 11:58
            Jest BARDZO głośny ( Latte Go ma koleżanka). Przemyśl to jeszcze.
            Ja mam De Longhi, duzo cichszy od Phillipsa, a i tak zagłusza tv wink
            • arwena_11 Re: Ekspres do kawy 15.04.20, 12:12
              Moje Tchibo ciche nie było. Jestem w stanie znieść głośność 1-2 razy dziennie. Byleby się łatwo myło to do mleka i nie było kapsułek.

Jaki masz model De Longhi?
              • mikams75 Re: Ekspres do kawy 15.04.20, 12:40
                uwierz, tchibo jest ciche w porownaniu z innymi, tez mialam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka