Dodaj do ulubionych

Robot kuchenny

17.04.20, 14:14
Siedzę sobie w izolacji i na macierzyńskim i tak się zastanawiam nad robotem kuchennym. W domu mam maszynkę do miesa z szatkownica (uzywam 3-4 razy do roku) i blender (uzywam znacznie częściej, ale wielu rzeczy nie daje rady zmiksowac ze względu na małą moc). Najbardziej by mi zależało na możliwości krojenia warzyw w kostkę. Szukalam roznych urządzeń, te sensowne (o duzej mocy, z przystawka do krojenia warzyw) zaczynają się od 1000 zl. Jest sens tyle inwestowac? Prawie wszystko w kuchni robimy ręcznie, ale tez nie zabieram sie za bardzo za ciasta drozdzowe, ucierane czy chleb, bo nie dam rady porzadnie wyrobic ciasta (taka kwadratura koła). Generalnie zastanawiam się, czy robot kuchenny w mojej sytuacji nie bedzie zalegal na półce? Macie? Używacie? Rzeczywiście ulatwia Wam pracę, czy nie chce się Wam go codziennie wyciagac i uzywacie od wielkiego dzwonu?
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: Robot kuchenny 17.04.20, 14:38
      Ciasto drożdżowe oraz ucierane wyrabiam zupełnie normalnym mikserem z hakami. Tym samym mikserem o tej samej mocy tylko innymi końcówkami ubijam białko na pianę i śmietankę.
    • spirit_of_africa Re: Robot kuchenny 17.04.20, 14:53
      Ja mam kitchenaid i odkąd go mam to faktycznie zaczęłam robic więcej pieczywa, tart, pierogów itp. Mam tez przystawkę malakserowa do krojenia w kostkę. Ogólnie lubię i korzystam. Minusem są ceny w Polsce za akcesoria- jak byś się zdecydowała to warto kupować z USA, bo wychodzą taniej.
      • kira02 Re: Robot kuchenny 17.04.20, 15:40
        Teraz moze byc ciezko cos sciagnac z USA, ale dzieki za info, sprawdze Kitchenaid.
      • gris_gris Re: Robot kuchenny 18.04.20, 20:42
        O, napisz mi więcej proszę o tej przystawce malakserowej, bo szukam info. Zadowolona jestes? Ma jakieś minusy, które uzasadniałyby kupowanie osobnego malaksera (wolałabym nie, bo mi szkoda miejsca)?
    • annpierle Re: Robot kuchenny 17.04.20, 14:53
      Do krojenia w kosteke polecam takie urzadzenie:
      https://static.fnac-static.com/multimedia/Images/FR/MC/27/94/ab/28021799/1540-1/tsp20160504161951/Nicer-dicer-plus-de-14-pieces-kiwi.jpg
      • kira02 Re: Robot kuchenny 17.04.20, 15:27
        Uzywasz? Bo jak widzę takie utensylia do manualnego krojenia, to wydaje mi się, ze szybciej pokroje to recznie.
        • annpierle Re: Robot kuchenny 17.04.20, 16:46
          Uzywam i bardzo sobie gratuluje pomyslu zakupu. Mam to od kilku lat, swietnie mi sluzy i ciagle bardzo ostre.
        • annpierle Re: Robot kuchenny 18.04.20, 09:29
          To teraz pomysl : skoro sadzisz, ze nie bedzie Ci sie chciało wyciagac takiego nic, to będzie Ci sie chciało wyciągnąć cały ROBOT?
    • thea19 Re: Robot kuchenny 17.04.20, 15:02
      w kostkę to nie wiem czy jakiś robot kroi. Wiórki różnego rozmiaru, nitki, plastry, frytki to tak. Do warzyw mam salad maker philips. Nie ma tarczy do miazgi na placki ziemniaczane i nad tym ubolewam. Do tarcia ziemniaków dobrą tarczę ma zelmer fenomen symbio (już go chyba nie robią) ale rozpadł mi się uchwyt do tarcz a nowy to jakaś podróba i tarcza się nie blokuje i nie działa. Placów więc nie robię. Do krojenia w kostkę moja mama używa czegoś takiego https://polka24.pl/16522-thickbox_default/krajarka-do-warzyw-drobna-.jpg
      • joanna_poz Re: Robot kuchenny 17.04.20, 15:21
        Bosche MUM (któreś modele) maja przystawki do krojenia w kostkę.
        mnie to nie interesowało (przystawka do tarcia ziemniaków i owszem).

> ale tez nie zabieram sie za bardzo za ciasta drozdzowe, ucierane czy chleb, bo nie dam rady porzadnie wyrobic ciasta (taka kwadratura koła)

ja, przyznaje, nie piekłam w ogole ciast.
        wraz z zakupem robota (wczesniej miałam jakiegoś starocia, bez haka) zaczełam, takze u mnie sie nie kurzy.
        • mysiulek08 Re: Robot kuchenny 17.04.20, 23:24
          mum9 optimum ma przystawke do krojenia w kostke, starsze modele chyba nie
      • kira02 Re: Robot kuchenny 17.04.20, 15:33
        Właśnie mam to maleństwo do salatki jarzynowej, ale jest nieporeczne...a jesli chodzi o robota, to internety mowia, ze kroi w kostki Bosch mum z przystawka...tylko czy jest sens tyle inwestowac? 🤔
        • madame_edith Re: Robot kuchenny 17.04.20, 17:19
          Ja mam tego bosha z krojeniem w kostke. I robota bardzo często uzywam, zycia sobie bez niego nie wyobrazam (ale ja robie drozdzowe i w ogole pieke ciasta czesto). Natomiast z tego krojenia w kostke to ze 3 razy w zyciu korzystalam (do krojenia rabarbaru, bo twardy jest i nieporeczny).
          A dzis kupilabym pewnie kitchen aida, bo ten bosh dosc delikatny jest i juz pare czesci mi sie w nim zlamalo przez moja nieuwage. Szczesliwie mozna wszystko dokupic. Z koncowki do plackow korzystam ☺️
          • agusiah Re: Robot kuchenny 17.04.20, 18:39
            Ja z kolei używam Bosh Mum do wyrabiania ciasta na chleb, z kilograma wyrabia super, i do krojenia warzyw w kostkę na sałatkę, bo lubimy. Genialne to jest.
            A to do placków jak wyglada? Dokupię sobie
            • claudel6 Re: Robot kuchenny 17.04.20, 23:18
              możesz zalinkować co kroi w kostkę? wlaśnie nabyłam Muma.
              • claudel6 Re: Robot kuchenny 17.04.20, 23:23
                ok, znalazłam smile
            • mysiulek08 Re: Robot kuchenny 17.04.20, 23:29
              do plackow jest tarczka, do frytek tez
          • mysiulek08 Re: Robot kuchenny 17.04.20, 23:28
            zabieraki sie lamia 😀 nawet niby solidny w mum 9 zlamalam
            • skarolina Re: Robot kuchenny 17.04.20, 23:43
              Na szczęście da się bez większych problemów dokupić.
              • mysiulek08 Re: Robot kuchenny 17.04.20, 23:45
                do muma9 nie bylo tak latwo 😀
      • mrs.solis Re: Robot kuchenny 17.04.20, 15:43
        To najbardziej przydatna rzecz jaka mialam i ja zgubilam. Przekopalam cala kuchnie, wysprzatalam wszystkie szafki i szuflady, nawet lodowke wysunelam i przy okazji pod nia posprzatalam i nie znalazlam tego ustojstwa sad Dopoki nie kupie nowego nie bede robic salatki jarzynowej , bo nie cierpie kroic ugotowanych warzyw w kostke.
    • mikams75 Re: Robot kuchenny 17.04.20, 15:29
      niedawno byl duzy watek na ten temat, thank_you zakladala, poszukaj.
      Mam kitchenaida, uzywam bardzo czesto, nie wyciagam codziennie, bo jest ladny i stoi na blacie jako ozdoba, poza tym jest bardzo ciezki.
    • kaka-llina Re: Robot kuchenny 17.04.20, 15:35
      Był niedawno długaśny watek o robotach... Nie dopisywałam sie do niego bo juz było wiele postów. IMO konkurencja jest miedzy Kenwood a KA (ja mam kenwooda, bo lepsza moc) Ka jest piekny ale moc nie ta, cenowo jakis absurd i znacznie mnie dodatków w miarę podstawowym zestawie. Ja kupiłam własnie głównie z powodu ciast i chlebów, które uwielbiam a wyrabiać nie miałam siły... Wyglada niestety jak maszyna do szycia ale działa świetnie, nie musze go wyciagac stoi na blacie na stałe i jest uzywany praktycznie codziennie, nawet jedna cebule wole wrzucic niz znowu ryczec przy krojeniu...
      • mikams75 Re: Robot kuchenny 17.04.20, 16:55
        co do mocy KA to sie nie zgodze - to ze pobiera mniej pradu nie oznacza, ze jest slabszy, to jest po prostu inna konstrukcja silnika. A co do ceny - trzeba sie zaprzec i polowac na jakies okazje, bo normalna cena faktycznie jest przesadzona.
    • magia Re: Robot kuchenny 17.04.20, 15:59
      Do krojenia w kostkę jest przystawka do Zelmera. Znacznie mniej wydasz za całość niż 1000 zł. Moi rodzice mają i od tego czasu sałatka jarzynowa znacznie częściej gości na stole
      • kira02 Re: Robot kuchenny 17.04.20, 17:07
        Tak, wiem, ale podobno ta przystawka nadaje się tylko do warzyw gotowanych, czyli de facto w moim przypadku do salatki jarzynowej. Chodziło mi głownie o krojenie warzyw surowych do zup, dań jednogarnkowych etc.
        • skarolina Re: Robot kuchenny 17.04.20, 17:14
          Mam Bosch MUM w wersji 4...., czyli jednej z najprostszych. Nie ma przystawki do krojenia w kostkę, ale do zup i dań jednogarnkowych używam tarczy do słupków i do frytek (nie ma w standardowym wyposażeniu, można dokupić. Do drożdżowego, kruchego, biszkoptów, ciężkich chlebów razowych na zakwasie jest świetny, zwłaszcza teraz go doceniam, kiedy niespecjalnie mam ochotę latać po świeże pieczywo.
        • zuzi.1 Re: Robot kuchenny 18.04.20, 13:06
          Ja mam ta maszynke Zelmera z przystawka do warzyw z 3 rodzajami bebenkow i jest super do mielenia miesa i krojenia swiezych warzyw, polecam😊
          • kira02 Re: Robot kuchenny 18.04.20, 14:32
            Mam taka sama Zuzi. Tylko ja chce cos, co mi pokroi warzywa do zupy, dania, a nie na surowke. Do surowek w ilosci, jakie robimy, wystarczy zwykla tarka.
    • kropkaa Re: Robot kuchenny 17.04.20, 16:51
      Mamy, używamy. Aktualnie wróciłam do pieczenia chleba, na zakwasie piekę, przepisy Hamelmana.
      Mam KA, ale przystawki do warzyw w kostkę nie mam.
    • norra.a Re: Robot kuchenny 17.04.20, 17:31
      Mam robota - Boscha Muma, mimo, że nie kolekcjonuję gadżetów kuchennych, ale robot mi się przydaje, do pizzy, ciast, w lecie co drugi dzień robimy lody, mam też kostkarkę, bo moje dzieci uwielbiają poczciwą sałatkę jarzynową, aaa i jeszcze mam przystawkę do tarcia ziemniaków na placki, też często jest w użyciu. Generalnie to bałam się, że będzie stał, ale o dziwo jest w użytku naprawdę często. Jedyne co było felerne to kielich do miksowania, po kilku miesiącach popękał, kupiłam kolejny i tak samo skończył sad
    • volta2 Re: Robot kuchenny 18.04.20, 10:57
      mnie się nie chciało wyciągać, 2-3 razy do roku robiłam nim pasztet (bez szału bo mięsa nie mielił tylko bardziej siekał właśnie) i 1-2 rybę po grecku, czyli kroił warzywa do dalszej obróbki.
      za to używalam go często do miksowania zup na kremy(warzywna, buraczkowa, brokułowa, kalfiorowa - dzieci były małe i musiałam im przemycać te zupy na gładko)

po paru latach, kielich rozwaliłam i już nie kupiłam taiego robota, sprzedałam go za grosze, a sobie kupiłam fajny, mocny blender ręczny, który mi i masło zrobi, i pastę do curry, ale na co dzień jest używany głównie do robienia ciasta na naleśniki i przemiksowania zupy/sosu.
      wygoda użytkowania nieporównywalna z niczym innym, co miałam do tej pory

przede wszystkim jest pod ręką w szufladzie, nie muszę się schylać albo włazic na górę żeby wyjąć wielkie pudło
      po drugie wrzucam do zmywarki coś o wielkości wąskiej buteleczki - mycie wielkiego kielicha albo misy z miksera to była masakra, pół kosza zajęte.

ostatnio kupiłam ojcu na prezent maszynkę do mielenia mięsa(bo gadał o tym non stop, że marzy mu się taka) i przez 3 lata nie użył ani razu, a matka dalej mieli męso na pierogi ręczną z prl jeszcze. pożyczyłam tej maszyny, bo chciałam pasztet zrobić, i już nie chcą, żeby im oddawać. owszem, korzystam z niej, ale to skręcanie, potem mycie, potem składowanie w kartonie by go gdzieś jeszcze dopchać pod schodami - cała epoepja z tego wychodzi. raz czy dwa w rok, można się pobawić, częściej to mordęga, dlatego nie planuję zakupu.

co do ciast i chlebów - mając taką maszynę nie mieściłabym się już w drzwi. a tak jak mam zrobić ręcznie to zrobię jak muszę(np. ostatnio w święta), narobię się i kolejne za pół roku a nie pojutrze(tak bym pewnie robiła, jakbym miala sprzęt)
      • skarolina Re: Robot kuchenny 18.04.20, 15:27
        Ale po co wyciągać cokolwiek z szuflady, jak człowiek ma robota stojącego na blacie i zawsze pod ręką? Trzymanie robota w pudle to jakieś grube nieporozumienie big_grin big_grin big_grin
    • larix_decidua77 Re: Robot kuchenny 18.04.20, 12:55
      Taki robot to super sprawa. Jest u mnie w stałym użyciu od wielu lat. Ale jest jeden warunek. Taki robot musi stać na stałe na blacie. Wtedy używa się go przy każdej okazji. Jakbym go miała wyciągać za każdym razem to wolałabym coś szybko na tarce zetrzeć niż wyciągać, potem chować, bez sensu. A tak robię w nim surówki z białej kapusty, siekam cebulę, kroję pieczarki do sosu w plasterki, trę ziemniaki na placki, ogórki do ogórkowej itp. W każdym razie ja nie wyobrażam sobie gotowania bez niego ale pod warunkiem że jest zawsze pod ręką.
    • thank_you Re: Robot kuchenny 18.04.20, 14:41
      Niedawno zakładałam podobny wątek. Robot stoi na blacie, używam codziennie. Wyciskam soki, robię surówki, chleb, musy, Miele mięso na pulpety (rybne, drobiowe, wołowe), pieke ciasta, robię lody z dwa razy w tygodniu.
      Przeznaczyłam szufladę na przystawki i tyle. smile
      • zuzi.1 Re: Robot kuchenny 18.04.20, 17:55
        I jakiej firmy w końcu kupiłaś?
        • thank_you Re: Robot kuchenny 18.04.20, 21:04
          Kitchen Aid
          • kira02 Re: Robot kuchenny 20.04.20, 12:27
            Wzielas jakis konkretny od razu z przystawkami? Cena troche mnie odstrasza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka