Dodaj do ulubionych

Rower dla seniorki.

19.04.20, 11:06
W kwestii rowera dla 70kilkulatki.
Chcę kupić mamie rower z dostawą do domu. Mama mieszka daleko od nas poza tym, z wiadomych względów nie ma możliwości wyboru, przymierzenia się do rowera stacjonarnie.
Ma ktoś jakąś wiedzę w temacie? Podpowiecie model itp.. (wiem w internecie sporo informacji..)
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Rower dla seniorki. 19.04.20, 11:10
      Kupilabym elektryczny najlepiej 3 kolowy
      • ichi51e Re: Rower dla seniorki. 19.04.20, 11:13
        Tzn zeby mial skrzynke. Dlaczego trzykolowy? Bedzie bardziej stabilny (tylko uwaga trzeba sie troche od poczatku nauczyc)
      • georgia.guidestones Re: Rower dla seniorki. 19.04.20, 11:17
        moze stacjonarny, nie kazdy posiada kilkusetmetrowe rezydencje żeby po mieszkaniu popitalac na elektryku.
        • 1matka-polka Re: Rower dla seniorki. 19.04.20, 12:47
          😂 Niby tak ale w sumie ciężko wywnioskować o jaki rower się watkodajce rozchodzi🤔
      • mikams75 Re: Rower dla seniorki. 19.04.20, 12:26
        nie kazda seniorka ma problemy ruchowe, ja na takim elektrycznym trojkolowym bardzo czesto widze w okolicy niepelnosprawna kobiete.
      • eliszka25 Re: Rower dla seniorki. 19.04.20, 12:51
        70-latek, to niekoniecznie niedołężny staruszek. Moj ojciec jest po 80-tce i jeździ normalnym, dużym rowerem, który sam serwisuje i robi drobne naprawy. Chyba by się popukał w czoło, gdybym mu zaproponowała rower trójkołowy.
        • ichi51e Re: Rower dla seniorki. 19.04.20, 15:03
          Coz mozesz kupowac rower co 5 lat co ci szkodzi? A mozna tez kupic raz i miec gdzie wozic zakupy
          • berdebul Re: Rower dla seniorki. 19.04.20, 16:08
            Do dwukołowego można doczepić przyczepkę i mieć gdzie wozić zakupy. Matka by mnie wepchnęła do okna życia, gdybym jej kupiła rower na trzech kołach. big_grin
          • mikams75 Re: Rower dla seniorki. 19.04.20, 21:38
            a co ile mozna? moze juz teraz powinnam kupic rower dla seniorki?
            Zmieniaja sie potrzeby, zmienia sie sprzet. Mozna sprzedac, mozna kupic uzywany, to tylko rower.
    • georgia.guidestones Re: Rower dla seniorki. 19.04.20, 11:16
      do jeżdżenia po ulicy czy na razie trenowania na sucho w domu?
    • kanna Re: Rower dla seniorki. 19.04.20, 11:20
      A mamy pytałaś, co sądzi o Twoim pomyśle?

To ma być stacjonarny, czy normalny? jeśli normalny - kiedy ostatnio jeździła?
      • wlazkotnaplot Re: Rower dla seniorki. 19.04.20, 11:33
        Oczywiście, pytałam. Chce mieć rower, przymierzała się do zakupu od dawna. Rower do jazdy miejskiej, park. Raczej nie elektryczny, na ten moment zdecydowanie tańszy.
        • kanna Re: Rower dla seniorki. 19.04.20, 12:30
          Niska rama, czyli typ miejski (rower typu holenderskiego)
          Jak najlżejszy, co podniesie cenę.

Wygodne siodełko.

+ oczywiście linka zabezpieczająca i kask w komplecie.
        • mikams75 Re: Rower dla seniorki. 19.04.20, 12:31
          a rozmawialas z nia o rozmiarze kol? bo moja mi kiedys powiedziala, ze te obecne rowery maja olbrzymie kola i ona by sie bala na czyms takim jezdzic, ze jedyne na co odwazyaby sie wsiasc to cos jak dawne skladaki.
          Dla starszych pan sa rowery z bardzo niskim wejsciem, albo i z bardzo niskim. Ustal jednak z mama te kwestie, bo jak to wysportowana babka to moze sie obrazic za taki bardzo seniorski rower wink

• lumeria Re: Rower dla seniorki. 19.04.20, 12:57
      Polecam rowery typu Electra, ktore maja niska rame (nie ma tej poprzeczki miedzy kierownica a siodelkiem), oraz siedzac mozna postawic noge na ziemi. Z duzym, wygodnym siodelkiem.

Kupilam taki uzywany (nowe sa drogie) - i jest bomba! Takiego wygodnego roweru nigdy nie mialam. Jest szczegolnie latwo stawac lub schodzic z tego rowera.

Jest wiele tanszych marek ale wygladaja bardzo wygodne

https://www.electrabicycle.pl/wp-content/uploads/2020/01/flat-foot-technology.jpg
      • 1matka-polka Re: Rower dla seniorki. 19.04.20, 13:00
        A ile waży? Bo wygląda na ciężki grzmot.
        • lumeria Re: Rower dla seniorki. 19.04.20, 13:25
          Jakies kilkanaście kilo? To nie jest karbonowy rower szosowy, ktorego na jednym palcu mozna podniesc! smile Ale tez grzmotem bym go nie nazwala.

Inne marki damskich rowerów moze sa lzejsze, wiec moze będziesz musiała isc do twojego lokalnego sklepu z rowerami (o ile taki jest otwarty) - i po prostu porównać.

Jesli mama bedzie musiala wnosic ten rower na pietro to moze faktycznie mniejszy skladany bedzie dla niej lepszy - to nadal jest dosyc ciezkie, ale nie tak jak duzy rower. Jesli mama jest drobnej budowy, to taki rower moze byc wygodny - ja jestem wysoka i dla mnie nie byl zbyt fajny - tzn. fajny na wycieczki i na jazde po plaskim, ale nie specjalnie wygodny.
      • mikams75 Re: Rower dla seniorki. 19.04.20, 14:55
        w kazdym rowerze jak sie ustawi nisko siodelko to mozna stanac, kwestia preferencji, niewydognie sie pedaluje siedzac tak nisko. Kolejny minus to brak przerzutek, absolutnie nie zdecydowalabym sie na rower bez przerzutek.
        • lumeria Re: Rower dla seniorki. 19.04.20, 15:14
          O to chodzi, ze w tym rowerze siodełko jest ustawione tak, ze i stopa dosięga ziemi i jest wygodnie pedałować.

I można ustawić kierownice tak, by jeździć z wyprostowanym lub z pochylonym ciałem, jak kto lubi.

To pierwszy rower, ktory jest dla mnie super wygodny - smieje sie, ze siodelko jest takie wygodne jak fotel przed telewizorem smile

Sa opcje z przerzutkami.

Jestem pewna, ze rowery innych marek sa tez równie wygodne. Zwracam tylko uwagę na opcje, które spowodowały, ze ten typ rowera jest wyjątkowo przyjemny w użytkowaniu dla mnie, zwykłej kobiety.

• ichi51e Re: Rower dla seniorki. 19.04.20, 15:08
        to jest tak zwana rama damska - zeby mozna bylo jezdzic w spodnicy. Wiekszosc rowerow robi sie w dwoch wersjach.
        • lumeria Re: Rower dla seniorki. 19.04.20, 15:25
          Racja smile

Damki bywaja takie jak ponizej - i o ile dla sprawnej osoby i dobrej kolarzystki sa swietne, to dla kogos kto nie jest w stanie nogi podniesc jednak dosyc wysoko, lub kto nie jest specjalnie dobrym kolarzem (jak ja - nie czuje sie super pewnie i zbalansowana na rowerze) to taki jest jednak trudniejszy do uzytkowania.

https://best-bike.pl/502-large_default/rower-damski-ctm-targa.jpg
    • silenta Re: Rower dla seniorki. 19.04.20, 15:09
      Jeszcze upewnij się , że dostarczą skręcony, bo wysyłkowo to zazwyczaj w częściach wysyłają, do samodzielnego montażu.
    • australijka Re: Rower dla seniorki. 19.04.20, 15:51
      Mam 67 lat. Czyli seniorka. Mam rower trójkołowy. Duży kosz z tyłu na zakupy, średni koszyk z przodu. W żadnym razie nie czuję się jak inwalidka czy zgrzybiała staruszeczka . W Danii, Niemczech, Holandii widziałam te rowery jako czysto miejskie . Jeździły na nich i młode osoby. Trzeba nauczyć się jeździć. Jeśli nie ma napędu na 4 koła, nieco ściąga podczas jazdy. No i manewrowanie bardziej ciężkie. Wydaje się, że zaraz się przewróci. Ale to stabilny rower. Nie na ścieżki leśne, pagórki, nierówności ale raczej stabilne podłoże. Ale i nic nie piszesz, że Mama to wyczynowiec. Czy nie jest ładny?
      • lumeria Re: Rower dla seniorki. 19.04.20, 15:59
        Rower cudo smile
    • australijka Re: Rower dla seniorki. 19.04.20, 15:55
      Aha i nie kupuj na odległość. Mama musi usiąść, przejechać się, dopasować odległość siodełka od kierownicy. Wysokość można wyregulować ale ta odległość jest ważna. Dobre firmy podają wszystkie wymiary ale to raczej dla porządku, bo dopóki nie usiądziesz to niewiele dają. Trzeba dobrać, inaczej będzie stał w garażu. To ma być relaks, przyjemność a nie katorga.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka