Dodaj do ulubionych

Kosmetyki made in China

19.04.20, 12:25
Kupiłam chyba w lutym takie płatki zelowe jednorazowe nasączone kwasem hialuronowym i witaminami. Patrzę, a tam made in China. No zesz, szok że takie rzeczy też w Chinach produkują (marka niemiecka rzekomo). Mam z natury since pod oczami, no i witaminy by się przydały, a teraz zagwozdka... Czy w szczelnym opakowaniu z dawka kremu-żelu mógł się zachować patogen? 😬

PS. Gdybym od razu zobaczyła miejsce produkcji, nie kupiłabym z przyczyn ideologicznych. Uważam, że takie rzeczy powinny być produkowane na miejscu. A niechby cena była wyższa.
Obserwuj wątek
    • nuclearwinter Re: Kosmetyki made in China 19.04.20, 12:37
      Ja się staram nie używać chińskich kosmetyków, właśnie z przyczyn ideologicznych (zwłaszcza testowanie na zwierzętach), plus niepewność co do jakości i składu. Jak produkt dopuszczony na rynek niemiecki, to powinno być ok, ale mnie takie produkty odrzucają i tak. Ale koronawirusem raczej na pewno się nie zarazisz w ten sposób 😉
      • annajustyna Re: Kosmetyki made in China 19.04.20, 13:00
        Raczej 😉. Chyba nawet weganskie są...
        • annajustyna Re: Kosmetyki made in China 19.04.20, 13:03
          Weganskie i cruelty free...
      • annajustyna Re: Kosmetyki made in China 19.04.20, 13:04
        I szczerze powiedziawszy, nie wiedziałam, że kosmetyki też się produkuje w Chinach 😲
        • 35wcieniu Re: Kosmetyki made in China 19.04.20, 13:08
          Z jakiego niby powodu kraj, który produkuje wszystko, miałby nie produkować kosmetyków?
          Chiński rynek kosmetyczny jest jednym z największych na świecie, nie mam danych ale strzelam że w pierwszej trójce.
        • ichi51e Re: Kosmetyki made in China 19.04.20, 13:31
          myslalas ze Chinki nie uzywaja? 650mln kobiet?
          • annajustyna Re: Kosmetyki made in China 19.04.20, 13:32
            Kosmetyki marek niechinskich.
            • ichi51e Re: Kosmetyki made in China 19.04.20, 14:40
              naprawde myslalas ze jedna z najstarszych cywilizacji swiata nie wpadla na to ze kobiety lubia dbac o siebie...? wzglednie sciagaja kosmetyki od pobliskich Koreanczykow czy Rosjan?
              • annajustyna Re: Kosmetyki made in China 19.04.20, 15:30
                Już wyjasnilam: nie wpadłam na to, że marki europejskie mogą zlecać produkcję swoich kosmetyków w Chinach, a potem je sprzedawać w Europie. Ze Chinki o siebie dbają, to wiem.
                • simply_z Re: Kosmetyki made in China 19.04.20, 22:32
                  ? serio..? ubrania moga produkować tam, to tym bardziej kosmetyki.
                  • annajustyna Re: Kosmetyki made in China 20.04.20, 07:33
                    Ano mogą...
            • pade Re: Kosmetyki made in China 19.04.20, 15:18
              Nawet polskich używają. Np. Miraculum.
              • annajustyna Re: Kosmetyki made in China 19.04.20, 15:30
                Ja o nie o tym. Miraculum też w Chinach produkuje?
    • bywalec.hoteli Re: Kosmetyki made in China 19.04.20, 13:05
      Annajustuna przestań bo dostaniesz nerwicy! Przez czas kiedy te płatki jechały ewentualny wirus juz dawno by zmarł.
      • annajustyna Re: Kosmetyki made in China 19.04.20, 13:08
        Ale one są szczelnie zamknięte 😝. Może on lubi jak niektóre bakterie beztlenowo?
        • bywalec.hoteli Re: Kosmetyki made in China 19.04.20, 13:12
          Naprawdę nie idź ta droga bo zwariujesz i umrzesz z depresji. Serio
          • annajustyna Re: Kosmetyki made in China 19.04.20, 13:13
            Dobra, nie idę 😁
    • ichi51e Re: Kosmetyki made in China 19.04.20, 13:29
      lol. A slynna kooperatywa Polleny - Pulanna? mamy dluga tradycje....
      • annajustyna Re: Kosmetyki made in China 19.04.20, 13:31
        Patrz, a ja taka nieświadoma...
    • taniarada Re: Kosmetyki made in China 19.04.20, 15:37
      Tu pisze dlaczego nie warto kupować chińskich kosmetyków. www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://dojrzalakobieta.pl/uwazaj-na-kosmetyki-produkowane-w-chinach/&ved=2ahUKEwij87OvzfToAhVis4sKHRJZB64QFjAQegQIBxAB&usg=AOvVaw0WxfD0WKLH0qPRD34pZfDA&cshid=1587303329799
      • annajustyna Re: Kosmetyki made in China 19.04.20, 15:40
        Dzięki, wywalę je jeszcze dziś...
    • pitupitt Re: Kosmetyki made in China 19.04.20, 17:36
      Te twoje płatki to pikuś. Ja na początku lutego kupiłam dwie paczki maseczek chirurgicznych, na zasadzie "niech sobie bedą", bo wtedy o koronawirusie niewiele się mówiło. Chyba nie muszę opisywać, jaką miałam minę, gdy zobaczyłam miejsce produkcji: Wuhan, Hubei... z automatu paczki trafiły na trzy zdowaśki do mikrofali.
      • annajustyna Re: Kosmetyki made in China 19.04.20, 17:53
        Schizy można dostać...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka