Dodaj do ulubionych

Czyje dzieci same?

19.04.20, 21:12
Ze sporym zaskoczeniem się dowiedziałem od nauczycielki, ile dzieci samodzielnie czyta codzienne wiadomości w Librusie. Kto z Was czyta i przekazuje swoim dzieciom wiadomości od nauczycieli, a czyje dzieci robią to samodzielnie?
Pytam, oczywiście, o młodsze klasy, bo tak w najgorszym razie od szóstej w górę to już, mam nadzieję, wszystkie dzieci robią to same.
Obserwuj wątek
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Czyje dzieci same? 19.04.20, 21:17
      2 klasa sp. Ja czytam albo mąż, mąż chyba częściej bo ma ustawione powiadomienia na maila.
    • szeptucha.z.malucha Re: Czyje dzieci same? 19.04.20, 21:22
      4 klasa sam czyta. Pisze do nauczycieli, pyta o różne rzeczy, typu: kiedy poprawa, popełniła pani błąd, bo powinno być inaczej wink
      Ale 7- klasiście z autyzmem ja czytam, ja odpowiadam.
      • piekna_remedios4 Re: Czyje dzieci same? 19.04.20, 21:57
        o boże, co za upierdliwy dzieciak
        • szeptucha.z.malucha Re: Czyje dzieci same? 19.04.20, 22:20
          Bez przesady, 3 wiadomości wysłał od początku roku. A uwagę dotyczącą błędu w zadanej pracy domowej wskazał grzecznie. Z panią się lubi.
          • manala Re: Czyje dzieci same? 20.04.20, 07:19
            To po co ty tu to przywołałaś? Bo zabrzmiało to na zasadzie, a mój mądry dziubdziuś w 4, poprawia swoich nauczycieli.
            • szeptucha.z.malucha Re: Czyje dzieci same? 20.04.20, 08:11
              Na znak, że korzysta i się komunikuje. Jak przeczytałam jego sympatyczną dyskusję z nauczycielem to mnie rozbawiłotongue_out Nauczyciela też.
            • szeptucha.z.malucha Re: Czyje dzieci same? 20.04.20, 08:12
              A i jeszcze czytaj w kontekście: mam jedno 14- letnie dziecko niesamodzielne, dlatego cieszy mnie, że młodsze samo się ogarnia.
    • bigzaganiacz Re: Czyje dzieci same? 19.04.20, 21:23
      To chyba zalezy od dziecka rozgarniety 9-10 lat powinien dac rade przyswoic wiadomosc
    • lucyjkama Re: Czyje dzieci same? 19.04.20, 21:39
      6 klasistka nie sprawdza dziennika bo nauczyciele kontaktują się z klasą poprzez classroom. To tutaj zamieszczane są zadania, terminy lekcji online, linki do lekcji, sprawdziany które też przez classroom się odsyła. Dziecko samodzielne w 100%.
      • saszanasza Re: Czyje dzieci same? 20.04.20, 08:24
        lucyjkama napisała:

> 6 klasistka nie sprawdza dziennika bo nauczyciele kontaktują się z klasą poprze
        > z classroom. To tutaj zamieszczane są zadania, terminy lekcji online, linki do
        > lekcji, sprawdziany które też przez classroom się odsyła. Dziecko samodzielne w
        > 100%.

U mnie to samo, do tego dodam, że córka jest estetką. W realiach szkolnych jednak trudno jej było jednak zachować estetyke zeszytów czy prac domowych na takim poziomie, na jakim chciała, a teraz po prostu w zeszytach wręcz „lśni” przejrzystością i czytelnością😅
      • szeptucha.z.malucha Re: Czyje dzieci same? 20.04.20, 09:03
        I tak przejrzyście powinno być.
    • bye-bye Re: Czyje dzieci same? 19.04.20, 21:52
      U mnie 5 klasa.
      Przesyłam całe wiadomości na maila syna albo whatsupa. To co jest danego dnia do zrobienia. Wiadomość już sam odczytuje i robi co trzeba.
      Od dwóch tygodni ma swojego maila i czasem sam już wysyła odrobione prace domowe.
      Na wszelki wypadek czytam to jeszcze przed wysłaniem, bo ma skłonność do nadmiernej ekspresji w wypowiedziach pisemnych😜
      • bye-bye Re: Czyje dzieci same? 19.04.20, 21:53
        4 klasa miało byc
      • bominka Re: Czyje dzieci same? 19.04.20, 22:02
        Córka 2 kl, czytam dziecku.
        • curry1 Re: Czyje dzieci same? 19.04.20, 22:26
          Córka - klasa 5 ogarnia sama, czasem wyrywkowo sprawdzę wysłaną wiadomość, czy zbyt poufale nie pisze wiadomości do nauczycieli, synowie - klasa 1 i 3 - sama czytam wiadomości, organizuję front robót, co kto ma zrobić, na kiedy, odsyłam zadania, udostępniam komputer do zadań, które muszą zrobić w komputerze. Potrzebują mojej pomocy głównie dlatego, że część nauczycieli przesyła zadania przez librus (część w wiadomościach, część w zadaniach domowych, część nauczycieli zostawia informacje via classroom, część udostępnia na dysku, jedni informują o tym przez maila, inni nie - jednym słowem - nadal jest bałagan)
    • princy-mincy Re: Czyje dzieci same? 19.04.20, 22:15
      Córka w klasach 1-3 nie miała dostępu do librus, dopiero od 4 klasy ma konto uczniowskie.
      Teraz jest w 5 klasie i odkąd lekcje są na ms teams, ogarnia sama, w sensie sama pilnuje, co ma zadane i na kiedy.
    • iberka Re: Czyje dzieci same? 19.04.20, 22:21
      4 klasa - sama ogarnia Librusa, zadania, wysyła @ z zadaniami. Ja czasami zaglądam i sprawdzam czy wszystko ma na bieżąco. Młoda robi tygodniowy materiał w 2-3 dni, wszystko mają przekazane wcześniej np.w piątek na cały kolejny tydzień.
      • princy-mincy Re: Czyje dzieci same? 19.04.20, 22:25
        U nas podobnie, lekcje wysyłane są w poniedziałek i do zrobienia do piątku lub później.
        Moja córka robi zadania blokami np w 2 dni zrobi matmę z całego tygodnia, jednego dnia machnie plastykę i technike, następnego geografie i biologię a kolejnego historie i polski. Jeden dzień na języki obce. Jej tak pasuje a mnie interesuje tylko czy ma na bieżąco i czy rozumie matmę i języki.
    • welcome_back Re: Czyje dzieci same? 19.04.20, 22:27
      U mnie same. Generalnie się wkurzyłam, bo dzieciom pozakładaliśmy te konta uczniowskie, do tej pory niepotrzebne, polinkowane wszystko etc., a tu zadania przychodzą na konto rodzice i bombelki na rodzicielskich kontach śmigają.
    • kornelia_sowa Re: Czyje dzieci same? 19.04.20, 22:38
      5 klasa-

U nas wiadomości identycznej treści przychodzą na konto rodzica i ucznia.

Logowanie z konta ucznia jest m.in traktowane jako "obecność".

Maja plan lekcji na czas pandemii - zmniejszona ilość godzin, pewnie żeby za długo nie siedzieli przed kompem, co jest idiotyczne, bo dostaja tylko wiadomość co maja zrobić w zeszycie i co opanowac w książce.

Komp służy jedynie do odczytania wiadomości i odesłania prac- jesli ktoś sobie życzy

I to ogarnia sam. Sam sie uczy , sam pisze, sam wysyła, etc

Natomiast część nauczycieli wysyła wiadomość jedną na tydzień- co maja zrobic codziennie a inni kiedy im sie podoba. Musiałby co godzine ibrusa spr.

Ja mam apkę informująca o nowych powiadomieniach w librusie. Jak cos na librusie jest, to mu krzyczę- sprawdż librusa. Tyle
      • hanusinamama Re: Czyje dzieci same? 19.04.20, 23:18
        Ja młodej drukuje taki pusty plan zadan na caly tydzien. Jak cos jest zadane to sobie w niego wpisuje (ja sprawdzam co jakis czas). My ustaliłysmy ze to co wysłane jednego dnia odczytujemy na drugi dzien (rano po śniadaniu sie loguje i sprawdza co dzien wczesniej wpłyneło). Nie widze powodu aby dziecko sprawdzało 10 razy dziennie. Zazwyczaj na zrobienie ma 2-3 dni. Sama sobie wpisuje kiedy ma zrobić (np wt: ćwiczenia str 11-12). Sama sobie to planuje. Jak raz nie zrobiła danego dnia to na drugi musiała siedziec dłużej i juz tak nie robi.
    • katriel Re: Czyje dzieci same? 19.04.20, 23:04
      Piątoklasista czyta sam, ale jak czegoś nie zrobi w terminie, to mu to wpada w czarną dziurę i zapomina, więc co parę dni przeglądam stare wiadomości i sprawdzam, czy nie ma zaległości. Zadania do zrobienia na komputerze ogarnia sam w całości (od przeczytania co trzeba zrobić do odesłania przez google classroom), ale jak coś trzeba wydrukować a potem sfotografować i uploadować, to potrzebuje pomocy.
      Pierwszoklasista w sumie też sam czyta, ale ja mu wyświetlam i palcem pokazuję: tu przeczytaj i zrób co napisane.
    • 1matka-polka Re: Czyje dzieci same? 19.04.20, 23:06
      Moja czyta wiadomości i odrabia sama, korzysta z mojego konta, które ma zapamiętany login i hasło, 2 klasa podstawówki. Licytację czas zacząć!
      • hanusinamama Re: Czyje dzieci same? 19.04.20, 23:12
        Na librusie? A czemu nie ze swojego? Odesłać prace domowa w librusie mozna tylko z konta ucznia.
        • 1matka-polka Re: Czyje dzieci same? 19.04.20, 23:15
          " Odesłać prace domowa w librusie mozna tylko z konta ucznia. "

U nas się odsyła robiąc zdjęcie komórką. A część zadań jest do rozwiązania w jakichś gierkach, gdzie uczeń loguje się pod własnym imieniem i nazwiskiem.
          • hanusinamama Re: Czyje dzieci same? 19.04.20, 23:22
            U nas czasami tez trzeba mailem (wysła wtedy ze swojego konta w office) bo librus niestety łyka jeden plik do jednej zadanej pracy. Ale czesc tez w librusie. I tylko z uczniowskiego konta mozna odesłać.
            • 1matka-polka Re: Czyje dzieci same? 19.04.20, 23:28
              Nigdy jeszcze nie logowałam się na konto uczniowskie, ale może moja córka to sama ogarnia?wink Jutro ją spytam.
    • hanusinamama Re: Czyje dzieci same? 19.04.20, 23:11
      1 klasa. Córka ma librusa u siebie na kompie, wie jak sie zalogować. Sprawdza sobie sama. Ja sprawdzam tez kontrolnie, bo np czasami nie ma pliku o ktorym mowa w pracy albo librus nie działa i praca jest wyłana mailem. Uznałąm ze to dobra okazja zeby uczyć dziecka samodzielnosci w tej kwestii.
    • slonko1335 Re: Czyje dzieci same? 19.04.20, 23:12
      Dzieci nie mają dostępu do wiadomości które są wysyłane do mnie, więc owszem czasami przekazuję bo jakie jest inne wyjście? Nie mamy librusa. Uczniowie nie mają swoich kont. Na Office mają swoje konta pozakladane teraz czego z kolei ja nie czytam bo to ich konta i ja nie widzę tych wiadomości więc oni mi czasami je przekazują.
    • zazou1980 Re: Czyje dzieci same? 19.04.20, 23:13
      Corka w 5tej klasie sama ogarnia teamsy i librusa, ale trzeba ja mobilizowac, bo lubi olewac szkole...
    • aerra Re: Czyje dzieci same? 19.04.20, 23:15
      U nas teraz przez librusa tylko oceny idą, cala reszta przez Classroom. Mi przychodzą powiadomienia, wiec tylko mówię mu, żeby sobie sprawdził pocztę (laptop z którego korzysta jest włączany tylko jak ma lekcje, czy coś konkretnego do zrobienia, więc mógłby przegapić). Odpowiedzi kontrolujemy na razie.
    • livia.kalina Re: Czyje dzieci same? 19.04.20, 23:15
      Czternastolatek czyta sam. Z pierwszoklasistą czytamy wspólnie. Pomagam mu ogarnąć chaos informacyjny- w sprawie jednego testu z angielskiego nauczycielka potrafi wysłać cztery maile, w których zmienia zdanie, gdzie ma zostać odesłany wypełniony test.
    • anika772 Re: Czyje dzieci same? 19.04.20, 23:18
      Samodzielnie to ogarniają, dzięki niebiosom.
      • kosmos_pierzasty_x Re: Czyje dzieci same? 20.04.20, 08:16
        U mnie też.
    • ga-ti Re: Czyje dzieci same? 19.04.20, 23:29
      Dostajemy kopie wiadomości wysłanych dzieciom (klasy 4-8, młodsze chyba tylko wiadomości do rodziców). Moje musi samo rano (przed południem) odpalić kompa, zalogować się, odczytać wiadomości, ogłoszenia, terminarz. Zrobić to, co potrafi. Przeczytać to, co trzeba, zrobić ćwiczenia, obejrzeć filmiki, wysłuchać nagrań, zrobić notatki... Zwykle sobie radzi. Pomagam w logowaniu się na platformy i ogarnięciu pracy tam. Ewentualnie tłumaczę matematykę. Na początku pomagałam odsyłać prace domowe, ale już dziecko radzi sobie samo. Kontroluję, co robi, zerkam w oceny, przypominam o terminach, motywuję do pracy, wysłuchuję, jakie to wszystko jest głupie i jakie to bóle istnienia ma nastolatek wink
      Początki nie były łatwe, bo moje dziecko jakieś wybitnie nietechniczne. Ogarniało filmiki na yt, fotki i sms wink Ale mamy XXI wiek, trzeba się z kompem oswoić.
    • livia.kalina Re: Czyje dzieci same? 19.04.20, 23:33
      Tak na marginesie, coś wam pokażę. To terminarz mojego syna na kwiecień. Zaznaczone są wszystkie lekcje online. Żadnych innych nie ma. z pozostałych przedmiotów wysyłane są strony do zrobienia w ćwiczeniach. z angielskiego testy do zrobienia i odesłania. Nie, to nie jest szkoła katolicka. To nasza zwyczajna rejonówka. U Was też to tak wygląda?
      • aerra Re: Czyje dzieci same? 19.04.20, 23:49
        Mój akurat na religię nie chodzi, ale z tego co wiem, to akurat religia nie jest online (Skype, Classroom) tylko raz w tygodniu mają wysyłane materiały mailem. Podobnie jak z reszty michałków. Polski, matma, języki obce, historia, informatyka, przyroda są online, ale w zmniejszonym wymiarze godzin (polski, matematyka, języki po 3 godziny tygodniowo, reszta po godzinie)
        • livia.kalina Re: Czyje dzieci same? 19.04.20, 23:52
          Żeby było ciekawie mój syn też na religie nie chodzi. Tylko na etykę. Jak widać etyki (jak i polskiego, matematyki, przyrody, informatyki) w terminarzu nie ma.
          • saszanasza Re: Czyje dzieci same? 20.04.20, 08:34
            livia.kalina napisała:

> Żeby było ciekawie mój syn też na religie nie chodzi. Tylko na etykę. Jak widać
            > etyki (jak i polskiego, matematyki, przyrody, informatyki) w terminarzu nie ma
            > .
            >
            U nas jak dotąd również ani jedna lekcja etyki nie została przeprowadzona, za to religia ruszyła☹️ U was to jakaś masakra😡 U nas jeszcze dzieciaki podzielili na grupy, więc na jednej lekcji bywa, że jest ok 10-12 osób. W sumie lepiej.

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/de/cj/pffu/sTZOMa2nqnojCBMQzB.jpg
            • saszanasza Re: Czyje dzieci same? 20.04.20, 08:38
              saszanasza napisała:

> livia.kalina napisała:
              >
              > > Żeby było ciekawie mój syn też na religie nie chodzi. Tylko na etykę. Jak
              > widać
              > > etyki (jak i polskiego, matematyki, przyrody, informatyki) w terminarzu
              > nie ma
              > > .
              > >
              > U nas jak dotąd również ani jedna lekcja etyki nie została przeprowadzona, za t
              > o religia ruszyła☹️ U was to jakaś masakra😡 U nas jeszcze dzieciaki podzielili
              > na grupy, więc na jednej lekcji bywa, że jest ok 10-12 osób. W sumie lepiej.
              >
              > https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/de/cj/pffu/sTZOMa2nqnojCBMQzB.jpg
              >
              >
              >
              Aaa, jeszcze lekcje on-line mamy z polskiego, matematyki, historii, geografii, angielskiego. Reszta w strumieniu na classroomie. Nie mam pojęcia jak z religią, bo córka nie jest zapisana.
          • aerra Re: Czyje dzieci same? 20.04.20, 09:32
            Etyka się odbywa - raz w tygodniu materiały z zagadnieniami do zapoznania się. Prac domowych nie ma.
        • szeptucha.z.malucha Re: Czyje dzieci same? 20.04.20, 07:50
          W 4 klasie po 3-5 godzin dziennie. Michałki na e-maila, ostatnio dodano wf online. Licealista z kolei ma 2-3 lekcje on- line. Dziecko z orzeczeniem ma kilka lekcji od bardziej zorganizowanych nauczycieli.
      • manala Re: Czyje dzieci same? 20.04.20, 07:22
        Hmm, tylko katecheta się doszkolił informatycznie? ; )
        U mojej córki lecje online ruszają od tego tygonia i też tylko pare w tygodniu. Wolałabym matematykę zamiast np. techniki, ale jest jak jest wink
      • princy-mincy Re: Czyje dzieci same? 20.04.20, 08:38
        Nie, u nas w librusie sa tylko sprawdziany i kartkowki wpisane.
        Lekcje online odbywaja sie wg planu, nauczyciel loguje sie w momencie, gdy w planie jest jego lekcja
      • 45rtg Re: Czyje dzieci same? 20.04.20, 09:23
        livia.kalina napisała:

> Tak na marginesie, coś wam pokażę. To terminarz mojego syna na kwiecień. Zaznac
        > zone są wszystkie lekcje online. Żadnych innych nie ma. z pozostałych przedmiot

No ale to chyba nie jest kwestia zkruchtowacenia szkoły, tylko operatywności akurat katechety. Problemem nie jest to, że on jest aktywny (bo skoro już w ogóle jest, to niech się przykłada), tylko to, że reszta nauczycieli nie jest.
    • pierwszykot Re: Czyje dzieci same? 20.04.20, 01:20
      Pani pisze do nas - rodziców obszerne maile z instrukcjami co należy wyłożyć w danym dniusmile nawet nie zakłada że jakieś dziecko samo ogarnie naukę z całego dnia - klasa 1... może zrobi przelew na konto rodzica za wykonanie pracy za niasmileehh
    • jehanette Re: Czyje dzieci same? 20.04.20, 06:10
      Dziecko w 2 klasie, juz od jakiegoś czasu samo to ogarnia, co nie znaczy ze nie musimy przypominac o tym obowiazku.
    • bulzemba Re: Czyje dzieci same? 20.04.20, 06:53
      U nas ten e dziennik jest od początku roku szkolnego. Jak do grudnia nie założyli jeszcze dzieciakom kont to się upomniałam na wywiadówce przed Wigilią. Wychowawczyni zaskoczona a reszta rodziców w czoło się puka czemu dziecka (6 klasa) nie wpuszczę na swój login: bo nauczyciele/ dyrekcja puszczają czasem list których dziecko ma nie widzieć.
      Co do pytania: młoda odczytuje, ale muszę patrzeć na ręce czy raczy robić uncertain
    • manala Re: Czyje dzieci same? 20.04.20, 07:17
      Pierwszak sam nie czyta. 6-klasistka ogarnia w większości sama. Czasem z matmą przyjdzie.
      • manala Re: Czyje dzieci same? 20.04.20, 07:24
        Nie chyta wiadomości (nie ma na czym wink, bo oczywiście wszystko inne czyta sam wink
    • m_incubo Re: Czyje dzieci same? 20.04.20, 08:06
      Chłopaki 13 i 10 odczytują i wysyłają sami, nie kontroluję, nawet nie wiem, co przychodzi, co zadane, dodatkowe zajęcia z angielskiego online też ogarniają sami, nie przypominam o godzinach itp.
      Najmłodszy jeszcze czasem prosi o jakąś pomoc w lekcjach, albo żeby go sprawdzić, nie za często.
      Ze swojej strony pytam czy zerkam czasem co robią, żeby wiedzieć gdzie są z materiałem, ale generalnie w lekcje się nie wtrącam, miałam ich na oku max do początku 4 klasy, ale ogólnie 10 latki w normie rozwojowej muszą już sami potrafić pracować, nie widzę powodu, żebym trzykrotnie ja miała przechodzić całą podstawówkę z dziecmi, ani podczas pandemii, ani wcześniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka