Dodaj do ulubionych

Biebrza płonie

22.04.20, 09:10
I to jest wyjątkowo duży pożar. Zazwyczaj ok 200 ha, a wg doniesień z wczoraj już było 1400. Makabra, i to jeszcze teraz, jak jest mnóstwo młodych, więc dorosłe zwierzęta płoną w obronie. W torfowiskach się może tlić długo po zgaszeniu na powierzchni. A ludzie dalej będą wypalać trawy i cieszyć się, że zima była krótka..
Można wpłacać datki, dalej emateczki, wpłaćcie chociaż połowę tego co na Australię.
www.google.com/amp/s/fakty.interia.pl/polska/newsamp-biebrzanski-park-narodowy-trudna-sytuacja-pozarowa,nId,4454125
Obserwuj wątek
    • piataziuta Re: Biebrza płonie 22.04.20, 09:17
      Rzeka płonie?
      Takie rewelacje z rana tylko na ematce!
      • alicia033 Re: Biebrza płonie 22.04.20, 09:27
        a ta znowu odstawiła leki.
      • vitreous Re: Biebrza płonie 22.04.20, 10:36
        japierodle, o dolinie Biebrzy i Biebrzanskim Parku Narodowym nie słyszałaś?
      • sundace46 Re: Biebrza płonie 22.04.20, 11:39
        piataziuta napisała:

> Rzeka płonie?

Jaką trzeba być ograniczoną ........ żeby taki komentarz wrzucić.
        • morekac Re: Biebrza płonie 22.04.20, 12:48
          W tej rzece jest w tej chwili znacznie mniej wody niż zwykle o tej porze roku. Gdyż normalnie na więksxości obszaru była woda. A teraz są suche badyle.
    • attiya Re: Biebrza płonie 22.04.20, 09:31
      Jak trzeba było, to nasi strażacy jechali na drugi koniec świata, teraz.trudno strażakom z Warszawy czy Łodzi ruszyć dupę i pojechać do biebrzańskiego parku i pomóc miejscowym? Czy może jakiś zakaz z góry płynie?
      • nenia1 Re: Biebrza płonie 22.04.20, 11:00
        Wiesz jak wygląda Biebrzański Park Narodowy? Chyba nie, bo tu nie chodzi o to, że przyjadą strażacy z Warszawy i raz/dwa ugaszą pożar.
      • hanusinamama Re: Biebrza płonie 22.04.20, 11:20
        Jak maja tam wjechać??
    • taniarada Re: Biebrza płonie 22.04.20, 10:40
      Dziś płonie największy polski park narodowy, jedne z najlepiej zachowanych torfowisk w Europie. To ptasi raj. Tysiące gęsi, kaczek, wiele batalionów, rycyków, kulików zatrzymywało się tu na wiosennych migracjach, by się wzmocnić przed dalszą wędrówką" - zaznaczył. I dodał, że mówimy o "przyrodniczej perle".Polacy ruszyli do lasów.Masakra.
      • morekac Re: Biebrza płonie 22.04.20, 11:34
        Ale ocieplenie klimatu, susza i debilne zachowania ludzi (pożar zaczął się od wypalania traw) nie mają z tym nic wspólnego.
        Nie cieszcie się ze zniesienia zakazu wstępu do lasów - zaraz będzie nowy zakaz, z powodu suszy. Już powinien być.
    • janja11 Re: Biebrza płonie 22.04.20, 11:11
      I będą płonąć, lasy, bo mamy wielką suszę, o czym pisie władze mówią niewiele, bo zajęte są obroną koryta.

O tym, że woda staje się dobrem luksusowym, nieoczekiwanie i dotkliwie przekonali się już w zeszłym roku mieszkańcy Skierniewic, gdzie w wyniku suszy, przez kilka dni ludzie nie mieli w kranach wody.

Dzisiaj w związku z Międzynarodowym Dniem Ziemi, kandydaci na prezydenta przedstawią jakie mają pomysły na ochronę środowiska.

next.gazeta.pl/next/7,172392,25887670,czworo-kandydatow-na-prezydenta-w-zielonej-debacie-ogladaj.html#s=BoxMMtImg2
      • taniarada Naprawdę 22.04.20, 16:15
        janja11 napisał(a):

> I będą płonąć, lasy, bo mamy wielką suszę, o czym pisie władze mówią niewiele,
        > bo zajęte są obroną koryta.
        >
        > O tym, że woda staje się dobrem luksusowym, nieoczekiwanie i dotkliwie przekona
        > li się już w zeszłym roku mieszkańcy Skierniewic, gdzie w wyniku suszy, przez
        > kilka dni ludzie nie mieli w kranach wody.
        >
        > Dzisiaj w związku z Międzynarodowym Dniem Ziemi, kandydaci na prezydenta przeds
        > tawią jakie mają pomysły na ochronę środowiska.
        >
        > next.gazeta.pl/next/7,172392,25887670,czworo-kandydatow-na-prezydenta-w-zielonej-debacie-ogladaj.html#s=BoxMMtImg2
        Trza wypalać trawy ,palić papieroski . Do boju.
    • astrologia333 Re: Biebrza płonie 22.04.20, 11:23
      💔.
      Widziałam wczoraj dwie rzeczy. Mapę Polski w związku z zagrożeniem pożarowym. Praktycznie cała czerwona z pomarańczowymi obrzeżami.
      Druga rzecz to matka z 3 dzieci w moim wsio/mieście na tzw portalu z ogłoszeniami/opiniami itp paląca w lesie dla bąbelków ognisko. Nie rozumiem dlaczego osoba, która zrobiła to zdjęcie nie zawiadomiła służb, ale z drugiej strony nie wiem czy ktoś po prostu nie zapożyczył zdjęcia z fb jakiejś osoby.
      Z tego co widziałam osoba ujawniła się i nie zaprzeczyła temu co robiła. Tak czy inaczej coraz gorzej jest.
      • gwiezdnahelena Re: Biebrza płonie 22.04.20, 11:36
        To jest jakiś koszmar! Ale jednocześnie mnie nie dziwi, że wszystkich nas szlag trafi z powodu ludzkiej głupoty
    • annajustyna Re: Biebrza płonie 22.04.20, 11:27
      Chyba za podpalanie traw powinno być bezwzględne więzienie...
      • gwiezdnahelena Re: Biebrza płonie 22.04.20, 11:33
        Ja nigdy na wsi nie mieszkałam, słyszałam, że wypalanie w jakichś kontrolowanych, małych dawkach może być pomocne, ale ile w tym prawdy to nie wiem. Ale na pewno to powinno być monitorowane i każde wykroczenie surowo karane, a forsa z mandatów przeznaczana na walkę z pożarami i suszą
        • paskudek1 Re: Biebrza płonie 22.04.20, 11:45
          Nie ma w tym za grosz prawdy. Wypalanie traw jest durną, szkodliwą i niebezpieczną tradycją. Niszczy ekosystem i grozi pożarami. No ale żeby to zrozumieć to musi dotrzeć do mózgu że mamy dramatycznie mało wody oraz że ekosystem to nie tylko duże organizmy ale także te malutkie, żyjące w trawach. Oraz SAME trawy
        • hanusinamama Re: Biebrza płonie 22.04.20, 11:52
          Nie jest pomocne. To jest mit powtarzany. Poza tym uwaza się, ze znaczne zmniejszanie ilosci trzmieli ziemnych własnie wynika z wypalania łąk. Moj tesc o to sie pokłócił z sasiadem, tamten nagminnie wypala i nie zostawia nawet kawałka miedzy. W efekcie moj tesc okoił własne pola aby było sporo miejsc nie ruszonych maszynami rolniczymi. Teraz dodatkowo jest okres legowy wielu ptaków, ktore skłądaja jajka na ziemi.
          • hanusinamama Re: Biebrza płonie 22.04.20, 11:53
            Dodam ze tesc zgłasza wypalanie na policję...
        • sza.aliczek Re: Biebrza płonie 22.04.20, 12:52
          nie!
          tysiąc lat temu metoda wypaleniskowa była dobra, bo innej nie znano.. : )
          ale nie dziś, kiedy mamy tak dogłębną wiedzę o ekosystemie.
          • homohominilupus Re: Biebrza płonie 22.04.20, 12:55
            Straszne. W Hiszpanii też wypalaja.
            • lispokis1 Re: Biebrza płonie 22.04.20, 15:46
              a w Grecji przed rokiem turysta Polak żeby się ogrzać w nocy rozpalił ognisko na wysuszonym wzgórzu i cała góra z kilkoma miejscowościami poszła z dymem.
              • nenia1 Re: Biebrza płonie 22.04.20, 17:18
                lispokis1 napisała:

> a w Grecji przed rokiem turysta Polak żeby się ogrzać w nocy rozpalił ognisko n
                > a wysuszonym wzgórzu i cała góra z kilkoma miejscowościami poszła z dymem.

a jakiś link?
          • gwiezdnahelena Re: Biebrza płonie 22.04.20, 14:23
            Dzięki, nigdy mi to jakoś nie pasowało, ale uznawałam, że może wiedzą lepiej. Jednak nie wiedzą, a szkoda.
      • coronafela Re: Biebrza płonie 22.04.20, 20:17
        Chyba nie ma roku, żeby ktoś się przy tym nie przeniósł na tamten świat - i to też nie odstrasza.
    • ykke Re: Biebrza płonie 22.04.20, 12:54
      Te pożary i susza to jest PRAWDZIWA tragedia teraz, a nie te histerie z epidemią.
      A w tv praktycznie głucho o tym.
      • inka754 Re: Biebrza płonie 22.04.20, 13:59
        Polsat News cały czas o tym mówi. Tragedia. Zastanawiam się dlaczego do ludzi nie dociera, że jest nas za dużo. Powinniśmy ograniczyć liczbę ludzi na świecie. Wprowadzić nakaz - max. jedno dziecko. Innego wyjścia nie ma. Pani z ministerstwa powiedziała, że na razie nie będą zamykać lasów.
        • 1matka-polka Re: Biebrza płonie 22.04.20, 14:41
          "Wprowadzić nakaz - max. jedno dziecko."

Jeszcze przyjdzie taki czas, taki czas, taki czas...nanananana...
        • lispokis1 Re: Biebrza płonie 22.04.20, 15:44
          w celu ograniczenia ludności możesz przykładowo popełnić samobójstwo. ewentualnie odstrzelić kogoś ze swojej rodziny. Dla przykładu zacznij od siebie.

• marta.graca Re: Biebrza płonie 22.04.20, 22:17
            Serio dla ciebie ograniczenie liczby dzieci jest na równi z zabiciem tych, które już są?
        • snajper55 Re: Biebrza płonie 22.04.20, 16:31
          inka754 napisał(a):

> Polsat News cały czas o tym mówi. Tragedia. Zastanawiam się dlaczego do ludzi n
          > ie dociera, że jest nas za dużo. Powinniśmy ograniczyć liczbę ludzi na świecie.
          > Wprowadzić nakaz - max. jedno dziecko. Innego wyjścia nie ma. Pani z ministers
          > twa powiedziała, że na razie nie będą zamykać lasów.

A to 500+ to za ograniczanie liczby dzieci?

S.
    • woman_in_love Re: Biebrza płonie 22.04.20, 14:42
      Biebrza jest fajna. Można by tam zrobić działki budowlane dla letników. Tylko wcześniej trzeba by założyć jakąś meliorację i osuszyć trochę ten nieużytek.
      • annajustyna Re: Biebrza płonie 22.04.20, 14:57
        Dobre 😜
      • snajper55 Re: Biebrza płonie 22.04.20, 16:33
        woman_in_love napisała:

> Biebrza jest fajna. Można by tam zrobić działki budowlane dla letników. Tylko w
        > cześniej trzeba by założyć jakąś meliorację i osuszyć trochę ten nieużytek.

A teraz to jeszcze by trzeba było jakieś rośliny posadzić. Sosny? Dobrze rosną na suchych terenach.

S.
    • znowu.to.samo Re: Biebrza płonie 22.04.20, 15:00
      Kurde nieciekawie się robi. Wirus plus zmianyklimatu...a ludzie sie obudzą dopiero jak za pietruszke będą musieli jeszcze więcej zapłacić i im woda się wkranie skończy.
      • snajper55 Re: Biebrza płonie 22.04.20, 16:34
        znowu.to.samo napisała:

> Kurde nieciekawie się robi. Wirus plus zmianyklimatu...a ludzie sie obudzą dopi
        > ero jak za pietruszke będą musieli jeszcze więcej zapłacić i im woda się wkrani
        > e skończy.

Wcześniej się obudzą. Wtedy, gdy do Polski przyjdą ci, którym woda już się skończyła.

S.
    • lispokis1 Re: Biebrza płonie 22.04.20, 15:25
      www.facebook.com/100001174939919/videos/2902680826447720/UzpfSTM3Njg5MjA0NjA3OTAxMTo5MjkxMDU3MDc1MjQzMDY/?eid=ARBbgWFEtpJH9m6KLKIw2sNTdO7Lq1wZtBQzJKCAakiP08MMeI5GtbtPncdw0BKoFKY5mPHJoGdN7mZG
      www.facebook.com/ObserwatorBurzPodkarpacie/videos/674555766703596/?__tn__=kCH-R&eid=ARAXW1PwuJfhMK12nefNj1xPp_P9krTqXBADmCMiDjUNdd3OhBE_VdvR9SKm21NTMya-1TAw9jmHfC8b&hc_ref=ARR8zzTZZNFZO-EBQymz23i46mxrRLRrVMIqUT93JEkLSWhV7jSSQU5pn76NUc2TiJE&fref=nf&__xts__[0]=68.ARCfXp0heiK_V8G134yxLzD_jrznaWK4x8xRa28RMBcolK-NzRgA6b0iwGtz6IIztwkyso374-rjAAis5Ie3op6w3hMuOSumlSzXbtFk7ZGQQkmy1wNcV4VS8msSbA8ljsJP51JKxes9jwImRtuPmRVUhuLT-aNglgqgLJ-nHWKiGZk77n5greRNkyVfB3EmbkpwrIgbncBKPuWyCCQBg6KmZVfqRwhufOoacjqfgiladZGCzfR58HrvYJ9V2Jx47eAPYBdt22HDscmlhlOc0NPoiAPFGewsuK5OAWZwj9hV0Z2w-lQabXIU9feKDanUt7n59iJLZkC7FVJ6lUIOg6Kgd1y5-2RxiZ0qsOqkt8zjYO9NDnJvBTB4IHUecoc9ZWmQSj5p8za2B7tyDoxj28hxuyL6q3TMjldwsx7hccu43DbKrqdepSbncdVUjEoPrxFFE5Ez8InxuHOeHUNHJlXBD7Z62u6y-lngH5Wn8-YuuhS_vFQeqzuhvMG2PTNcTwivQSJCuq-R_qJmy4Y_7LNuRWT36A
      U mnie też sucho jak pieprz. W lesie wystarczy że ktoś niedopałek rzuci i może się rozszaleć dużyy pożar.
      • gwiezdnahelena Re: Biebrza płonie 22.04.20, 20:15
        Mam dużo rodziny na Podkarpaciu. To są piękne tereny, mam nadzieję, że nic tam się nie podzieje..
        • gwiezdnahelena Re: Biebrza płonie 22.04.20, 20:17
          Cholera, zrozumiałam, że mieszkasz na Podkarpaciu. Ale generalnie mam nadzieję, że wizje wielu pożarów, jakkolwiek uważam za słuszne, okażą się jednak tylko wizjami
    • hamerykanka Re: Biebrza płonie 22.04.20, 15:37
      Mentalnosci chlopow nie zmienisz.
      Mieszkalam tam przez 20 lat i co roku byly ostrzezenie ze wypalanie jest nielegalne i co roku byloto samo. Bo chlopi wypasaja tam krowy i krowa wiecej da mleka na swiezej trawie niz na suchej z zeszlego roku.
      I Przydlaby sie rotacja w policji, policjanci, ktorzy nie sa stamtad, bo wiadomo, rodzinie mandatu nie wlepi. Z kilku policjantow, ktorych znalam, tylko jeden sie staral. Bo byl przeniesiony z innej czesci Polski. Reszta miala tam rodziny, zreszta wszystko, lacznie ze stanowiskami w szkole bylo obsadzone od pokolen calymi klanami.
      Pomogloby chyba tylko wysiedlenie albo calkowity zakaz wypasania krow na terenie parku. Co sie nie zdarzy bo Mazur zawziety jest i wie lepiej. Nawet male kawalki plaskiego gruntu z trawa kilo pod mostem kolo Lipska byly wypalane, bo krowy...Takiej chciwosci i pazernosci nie widzialam nigdzie indziej.
      Bo po co puszczac kawalek ziemi pod pastwisko, kiedy mozna za darmo na terenie parku wypasc zwierzeta, a na tym kawalku piasku posadzic ziemniaki. I zysk jest!
      Nienawidze tej mentalnosci, dokladnie opisanej w piosence 'chlop zywemu nie popusci".
      • lispokis1 Re: Biebrza płonie 22.04.20, 15:42
        obecnie większośc pożarów wzniecaja znudzone dziubdziusie z miast i mastaeczek, takie typowe "i co mi zrobisz jak mam kasę i ochotę chodzić gdzie mi się podoba?", co sobie na motorach albo quadach wjeżdżają do lasów, palą ogniska, rzucaja pety, zostawiają szkło po popijawie, dla zabawy rzucaja zapałki w suche trawy bo fajnie jak się co fajczy.
        Rolnicy dobrze widzą jaka jest susza. Ale lepiej zwalać na tych co to 20cia lat teeeeemu...
        • hamerykanka Re: Biebrza płonie 22.04.20, 15:49
          Zalezy gdzie. W te dalekie male wioseczki turysci nie trafiaja, bo atrakcji turystycznych nie ma, nie wszedzie mozna doplynac kajakiem czy dojsc (bagna biebrzanskie maja swoja slawe, moj wlasny ojciec malo nie utonal, kiedy szedl wzdluz rzeki szukajac dobrego miejsca, zeby zarzucic wedke. Wstapil w cos co wydawalo sie mala kaluza, a okazalo sie dziura taka ze wpadl caly i uratowala go wedka w poprzek, na ktorej w koncu sie wyciagnal.) Tam co roku tona nawet losie!
          Pety rzucaja tez rolnicy idacy po swoje przypiete krowy, pedzacy je potem cala szerokoscia drogi, bo przeciez nakaz trzymania lancucha w reku to chyba idiota wymyslil, po co, jesli krowina po drodze jeszcze sie pozywi z cudzych pol i rowow melioracyjnych, wiec idzie sobie tak zygzakiem kilka krow.
        • hanusinamama Re: Biebrza płonie 22.04.20, 16:22
          Gwno wiedzą. MOj teśc rolnik. Od lat walczy z wypalaniem. To niszczy cały ekostystem i niektorxzy rolnicy to wiedzą. Ale ma sąsiada ktory co roku pali. Moj tesc ma 70 lat i wie ze to jest szkodliwe, sąsiad rolnik w moim wieku 35+ i debil wypala.
          • lispokis1 Re: Biebrza płonie 22.04.20, 16:24
            wiesz, u mnie las i park narodowy też quadami rozjeżdżają 30+ yebaczki
            • lispokis1 Re: Biebrza płonie 22.04.20, 16:25
              na ten moment to najgorsze szkodniki leśne, ale niestety to synusie lokalnych biznesmenów i władzy, więc jakoś policja i straż na nich ślepoty dostaje.
        • nenia1 Re: Biebrza płonie 22.04.20, 17:21
          lispokis1 napisała:

> obecnie większośc pożarów wzniecaja znudzone dziubdziusie z miast i mastaeczek,
          > takie typowe "i co mi zrobisz jak mam kasę i ochotę chodzić gdzie mi się podo
          > ba?", co sobie na motorach albo quadach

taaaa...szczególnie na Biebrzy, tam w wielu miejscach chodzi się ciężko, bo się noga w bagnie zapada, a co dopiero na motorze jeździć, zresztą to mekka ptasiarzy a nie znudzonych dziubdziusiów.
    • znowu.to.samo Re: Biebrza płonie 22.04.20, 15:40
      Nie wiem czy było ale wklejam

www.facebook.com/Biebrza%C5%84ski-Park-Narodowy-395662660519750/
    • hamerykanka Re: Biebrza płonie 22.04.20, 15:44
      Dodam lokalna wierchuszke, wliczajac komendanta policji, co sie po pijanemu tlukli samochodami po lesnych sciezkach, zeby polowac na dziki, sarny i cokolwiek sie trafi. sezon nie sezon, swoj swojemu krzywdy nie zrobi.
      Czasem strach bylo wyjsc do lasu na spacer, bo strzaly sie niosly.
      • hanusinamama Re: Biebrza płonie 22.04.20, 16:26
        Akurat lokalny policjant wie kto podpala łaki a kto nie. Ale czesto nie ruszają, bo to ziomki. A jak ktoś doniesie, to nagle podpalacz wie kto zgłosił. W ten piękny sposób sasiad opryskał mojemu tesciowi cały zewnętrzny rząd jałoni w sadzie roundapem...
        • lispokis1 Re: Biebrza płonie 22.04.20, 16:30
          tak to niestety działa, Ludzie się boją zgłaszać żeby nie być ofiarą zemsty. I od tego jest właśnie zarząd, władza, policja - czy po cichu przytakuje klimatowi bezkarności.
      • yuka12 Re: Biebrza płonie 22.04.20, 16:59
        Mieszkałam na byłym osiedlu wojskowym na skraju miasta. W okolicznych lasach strzały było słychać niemal codziennie, strach było puścić psy bez smyczy.
        Dzisiaj nie została tam ani jedna sarna czy zając.
    • forumologin Re: Biebrza płonie 22.04.20, 15:58
      kolera, znowu trzeba siegnac do wlasnej kiesy i poratowac to co trzeba gdy nasze panstwo z tektury szasta kasa na tvp rydzyki i inne "wazniejsze" rzeczy😞
      • taniarada Re: Biebrza płonie 22.04.20, 16:18
        forumologin napisała:

> kolera, znowu trzeba siegnac do wlasnej kiesy i poratowac to co trzeba gdy nasz
        > e panstwo z tektury szasta kasa na tvp rydzyki i inne "wazniejsze" rzeczy😞
        Ale chrzanisz .Że przykro czytać.Co to ma do pożaru.
        • forumologin Re: Biebrza płonie 22.04.20, 20:11
          ty za to nie chrzanisz tylko nie myslisz w ogole. to ma, ze fundusze na gaszenie skonczyly sie 2 dni temu i znowu spoleczne zbiorki ostatnia deska ratunku
    • hanusinamama Re: Biebrza płonie 22.04.20, 16:31
      siepomaga zbieraja na sprzęt i ropę do pojazdów...kutwa wstyd zeby na beznyne nie mieli. Panstwo z paździerza.
    • hanusinamama Re: Biebrza płonie 22.04.20, 23:21
      Premier zapowiada pomoc...ciekawe kiedy? Jak juz wszystko spłonie? Ludzie na siepomaga poł miliona juz zebrali. W tym kraju jak sie sami ludzie nie zrzucą to nic nie ma. Nie ma sprzetu do leczenia jak Owsiak nie kupi, nie ma sprzetu ochronnego jak psywatni ludzie zbiórek nie zrobią, nie ma gaszenie puszczy...
      • sniyg Re: Biebrza płonie 23.04.20, 00:21
        hanusinamama napisała:

> Premier zapowiada pomoc...ciekawe kiedy? Jak juz wszystko spłonie? Ludzie na si
        > epomaga poł miliona juz zebrali. W tym kraju jak sie sami ludzie nie zrzucą to
        > nic nie ma. Nie ma sprzetu do leczenia jak Owsiak nie kupi, nie ma sprzetu ochr
        > onnego jak psywatni ludzie zbiórek nie zrobią, nie ma gaszenie puszczy...
        >
        Ale że co? Straż pożarną prywatną mamy, płatne przychodnie i szpitale?
    • maadzik3 Re: Biebrza płonie 23.04.20, 00:27
      Teraz już ok. 6.000 ha sad Koszmar

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka