Dodaj do ulubionych

Oznaczenia koloru podkładu

22.04.20, 14:53
Czy numerki na podkładach działają podobnie do oznaczeń farb do włosów? Jest jakiś numer-klucz pozwalający określić czy podkład idzie w różowe czy żółte tony?
Nigdy nie kupowałam online, kończy mi się a był tak pozaklejany i zaczipowany, że przy otwieraniu zdarłam wszystko do gołego i nie wiem teraz co mam kupić...
Obserwuj wątek
    • araceli Re: Oznaczenia koloru podkładu 22.04.20, 14:56
      W niektórych markach numery coś znaczą. Nie ma uniwersalnych oznaczeń.

Co to za podkład?
      • mona-taran Re: Oznaczenia koloru podkładu 22.04.20, 15:42
        NARS Sheer Glow.
        • araceli Re: Oznaczenia koloru podkładu 22.04.20, 15:49
          mona-taran napisała:
          > NARS Sheer Glow.

To nie ma. Na stronie amerykańskiej Sephory są opisy podtownów:
          www.sephora.com/product/sheer-glow-foundation-P247355?skuId=1202167
          • mona-taran Re: Oznaczenia koloru podkładu 22.04.20, 15:52
            O, to już jest jakaś podpowiedź przynajmniej :p
            • joanna05 Re: Oznaczenia koloru podkładu 22.04.20, 20:22
              mona-taran napisała:

> O, to już jest jakaś podpowiedź przynajmniej :p
              Tu sobie sprawdź, dasz radę, jeśli masz w domu jakikolwiek popularny podkład:
              www.temptalia.com/foundation-matrix/
              Dość dobrze to działa, Sheer Glow też jest.
              Ja zwykle odnoszę do macowych, choć niespecjalnie ich używam. Np. NC25 to średniojasny, żółtawy beż. NC15.- jasny, żółtawy beż. NW 20 - jasny, o różowawym odcieniu. NC40 - opalony, brzoskwiniowy beż.
              • snakelilith Re: Oznaczenia koloru podkładu 22.04.20, 22:19
                Super aplikacja. Sprawdziłam swój kolor z Lily Lolo i wyrzuca mi faktycznie kolory, które pasowały mi u Diora i Clinique. Do pierwszej orientacji się nada. Niestety, wyrzuca też kolory alternatywne, o których wiem, że nie pasowały np. z L'Oréala, więc w ciemno polegać na tym nie można.
    • joanna05 Re: Oznaczenia koloru podkładu 22.04.20, 15:00
      W Macu - tak. W innych firmach raczej nie nie. Jest pełno tabel z odpowiednikami odcieni w necie, sprawdź np. Temptalię. albo tu pisz, doradzimy smile
    • asfiksja Re: Oznaczenia koloru podkładu 22.04.20, 15:34
      Nie używam farb do włosów.
      Ale moim zdaniem numery nadaje się podkładom w taki sam sposób, jak jednostkom wojskowym (np. 123. brygada pancerna). Żeby się wróg nie zorientował ile ich naprawdę jest i jak są zorganizowanewink
      • paniusiapobuleczki Re: Oznaczenia koloru podkładu 22.04.20, 15:45
        No dokładnie, jak mi Clarins zlikwidował mój numer to zupełnie zgłupiałam. Okazało sie ze 108 w jednej serii jest zupełnie innym kolorem w drugiej a jeszcze dodatkowo wprowadzili odcienie 108,3 oraz 108,5. I tylko te sto ósemki mają odcienie po przecinku.
    • nikita1906 Re: Oznaczenia koloru podkładu 22.04.20, 15:49
      W- warm ciepły C - cold zimny N - neutral
    • snakelilith Re: Oznaczenia koloru podkładu 22.04.20, 16:10
      Ciężka sprawa. Czasem jest nawet tak, że ten samo kolor np. ivory tej samej marki może różnić się w zależności od rodzaju podkładu. U Diora tak było. Genralnie miałam lepiej, bo testowałam zawsze najjaśniejsze kolory, a jeżeli ktoś już miał tak jasne jak potrzebuję, bo były one z reguły neutralnie beżowe, czyli ani żółte, ani różowe.
    • pani_tau Re: Oznaczenia koloru podkładu 22.04.20, 16:20
      Pamiętam moje zaskoczenie, kiedy odkryłam, że Corostay Revlonu 180 dla cery suchej wygląda zdecydowanie inaczej niż ten dla cery tłustej.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Oznaczenia koloru podkładu 22.04.20, 16:26
      Niektóre tak, że te z 7 z przodu to w odcieniach x a każda następna cyfrą oznacza jasnosć/ciemność.
      Ale najczęściej to nawet ta sama firma pod nazwą 701 ma kolory bardzo różne w różnych seriach
      Juz nie wspominając o nazwach pomiędzy firmami typu: karmel, róża, brzoskwinia ... nie cierpię tego.

• anika772 Re: Oznaczenia koloru podkładu 22.04.20, 17:55
      Coraz więcej podkładów ma w opisie undertone, czy zimny, czy ciepły, żółty, różowy.
      Na allegro pod "cool", "warm", na przykład.
      allegro.pl/kategoria/twarz-podklady-45668?string=cool&bmatch=baseline-product-eyesa2-dict43-bea-1-4-0421
    • 18lipcowa3 Re: Oznaczenia koloru podkładu 22.04.20, 19:48
      Każda firma ma inaczej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka