mamamisi2005 23.04.20, 16:32 Co robicie z wodą z suszarki do ubrań? Bo ja póki co wylewam. Nie są to duże ilości, ale jest to dla mnie przykry moment świadomości marnowania wody. Do podlewania roślin się nada? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
thea19 Re: woda z suszarki 23.04.20, 16:57 nie nadaje się do podlewania bo jest odmineralizowana Odpowiedz Link Zgłoś
przepio Re: woda z suszarki 23.04.20, 16:57 Myślisz? Ja nie dowierzam, że po płukaniu wszystko jest już bez detergentów. Zresztą płyn do zmiękczania idzie z ostatnim wlewem wody. Na pewno nie zostaje wypłukany. Odpowiedz Link Zgłoś
doubledoublejoyandtrouble Re: woda z suszarki 23.04.20, 17:02 Nie. Woda z suszarki zawiera detergenty jednak. Na przykład moja pachnie płynem do płukania. Ale fachowiec od suszarek poradził, żeby używać jej jako wody do prasowania (wlewanej do żelazka), wody do myjki parowej, do odkurzacza wodnego. Nie zawiera olejków, jest zmiękczona, ładnie pachnie. Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: woda z suszarki 23.04.20, 18:48 Ja z kolei słyszałam, że woda z detergentem ładnie odgrzybia rośliny Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: woda z suszarki 23.04.20, 18:49 Bardzo dobrze sie sprawdza jak ktoś ma ciemne kafle. Jak napisałas woda jest miekka nie zostawia osadu z kamienia. Odpowiedz Link Zgłoś
nikki30 Re: woda z suszarki 23.04.20, 17:07 Idzie do kanalizacji bo u nas woda z suszarki nie zbiera się w zbiorniku. Z poprzedniej suszarki oddałam do badania do stacji wodociągowej i była wielka kupa (czego tam nie było - pozostałości barwników z tkanin, płyn do płukania itp.). Woda nie nadawała się do niczego. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: woda z suszarki 23.04.20, 17:14 Przecież gdybyś zamiast wkładać ciuchy do suszarki rozwiesiła je na lince, to ta woda i tak by po prostu wyparowała, tylko byś jej nie widziała. Ja używam płynu do płukania tkanin, więc woda z suszarki jest z tym płynem i moim zdaniem do niczego się już nie nadaje. Nawet, jeśli nie stosujesz płynu do ostatniego płukania, to pranie wyjęte z pralki i tak pachnie proszkiem/płynem do prania, więc woda z suszenia na 100% jakieś detergenty jeszcze zawiera. Nie podlewałabym jednak kwiatów wodą z proszkiem do prania. Ewentualnie, jak już ci bardzo zależy, to możesz tę wodę zbierać i wykorzystywać np. do spłukiwania w toalecie. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: woda z suszarki 23.04.20, 17:18 Myje nią podłogę. Świeżo po zakończeniu pracy suszarki jest jeszcze ciepła Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: woda z suszarki 23.04.20, 18:17 Ja tez. W sobotę chodzi kilka pralek i suszarek, więc pół wiadra się zbierze do umycia podłogi. Wlewam ja też do spryskiwacza, którym spryskuje pranie przy prasowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: woda z suszarki 23.04.20, 18:50 U mnie tez mycie podłóg po "dniu morza" Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: woda z suszarki 23.04.20, 18:52 kanna napisała: > Myje nią podłogę. > Świeżo po zakończeniu pracy suszarki jest jeszcze ciepła > Również myję nią podłogę. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: woda z suszarki 23.04.20, 18:10 Serio? Wyciągasz ciuchy z suszarki, czyli prądożernego i srednio w polskim klimacie potrzebnego urządzenia, ale żal Ci tej odrobiny wody z detergentem? Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: woda z suszarki 23.04.20, 18:26 Człowiek wydała z oddechem przeciętnie 0, 6 litra wody dziennie. Przy czteroosobowe rodzinie to 2, 5 litra. Sprobyu może ograniczyć oddychanie, jeżeli szkoda ci wody? Odpowiedz Link Zgłoś
doubledoublejoyandtrouble Re: woda z suszarki 23.04.20, 19:46 Powodzenia z suszeniem normalnego prania dziennego czteroosobowej rodziny na suszarce stojącej. Zakładając nawet, że ktoś ma miejsce na dwie suszarki. Ale jak ktoś lubi smród pleśni na ubraniach - to oczywiście polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: woda z suszarki 23.04.20, 20:03 w sumie po co prać, można wietrzyć Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: woda z suszarki 23.04.20, 21:27 uważasz, że pranie pleśnieje na suszarce stojącej? Mam suszarkę kondensacyjną i 3 stojące - nie zauważyłam by cokolwiek, kiedykolwiek pleśniało czy w ogóle zaśmiardło a 4 osoby w tym 2 dzieci z tego korzystają. Odpowiedz Link Zgłoś
doubledoublejoyandtrouble Re: woda z suszarki 23.04.20, 22:08 Ale nie kazdy ma miejsce na 3 suszarki stojące. I tak, uważam, że na jednej stojącej nie rozwiesisz prania czteroosobowej rodziny tak, żeby wyschło prawidłowo. Chyba, że masz możliwość postawienia tej suszarki w bardzo ciepłym, a jednocześnie przewiewnym pomieszczeniu. Ja na przykład bardzo nie lubię mocno nagrzanych pomieszczeń w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: woda z suszarki 23.04.20, 22:17 na suszarce rozwiesisz jeden wkład z pralki zupełnie normalnie, dodatkowo lubię kompaktowość i używam ośmiornic do skarpetek. W mieszkaniu suszarka stała na balkonie a druga sufitowa była nad wanną. Jak było zimno i deszczowo to na balkonie nie schło i stawiałam w mieszkaniu, cóż, elementem dekoracyjnym nie była ale nie stała przecież codziennie na środku pokoju. Miałam 21,5 stopnia ciepła i nie zauważyłam problemu z wysychaniem, bo powietrze miałam tam bardzo suche mimo tego prania. Teraz mam pralnię i sobie stoją porozkładane. Odpowiedz Link Zgłoś
doubledoublejoyandtrouble Re: woda z suszarki 23.04.20, 22:26 Ja na pewno nie używałabym suszarki, gdybym miała pomieszczenie, w której moga stać 3. Wolę jak pranie schnie "na sznurku", zapach mi odpowiada, no i wiele rzeczy do suszarki się zwyczajnie nie nadaje. Ale przy 4 osobach w domu (plus ew. zwierzęta) jedno pranie dziennie to dla mnie nieosiągalne, dwa minimum lecą. A że nie chcę mieć suszarki w prawie każdym pokoju to stawiam ją w jednym pomieszczeniu, w miarę rzadko użytkowanym i tam nagrzewam. Druga się nie zmieści. A co mogę - suszę w elektrycznej. Ręczniki, pościel, narzuty, rzeczy, co do których mam pewność, że sie nie zbiegną. Ale muszę pilnować temperatury w tym jednym pokoju, żeby pranie się nie ukisiło, nienawidzę tego zapaszku i wyczuję nawet jego cień. Odpowiedz Link Zgłoś
doubledoublejoyandtrouble Re: woda z suszarki 23.04.20, 22:27 No a balkon nawet latem nie jest opcją, chyba że na moment - tam mam kwiaty, meble, to jest miejsce do picia wina wieczorem, a nie oglądania mojej powiewającej bielizny! Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: woda z suszarki 23.04.20, 22:31 z mojego balkonu nikt gaci nie widział bo balkon miał nieprzezroczystą barierkę i była to loggia. Kwiaty, stół, krzesła, meble i inne graty też się spokojnie mieściły. Suszarki przez większość lat były tam 2. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: woda z suszarki 24.04.20, 00:03 W końcu loggie 20-30 m2 to standardowe wyposażenie kazdego mieszkania... Odpowiedz Link Zgłoś
doubledoublejoyandtrouble Re: woda z suszarki 24.04.20, 11:42 No ba, ale ja widzę, siedząc w tym! I sobie bielizną powiewam, ładna jest, ale czy muszę przy kawie? Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: woda z suszarki 23.04.20, 22:34 4 osoby i dwa wkłady dziennie do pralki jak wy to robicie? Serio pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
mona-taran Re: woda z suszarki 24.04.20, 07:05 Hmm, też mam 4 osoby w domu i nie mam potrzeby prania dwóch wkładów codziennie... Odpowiedz Link Zgłoś
doubledoublejoyandtrouble Re: woda z suszarki 24.04.20, 11:43 Przy dwójce małych dzieci to szczególnie łatwo te dwa wkłady. A jak dorosną - też lubią czyste A ja nie lubię, jak mi się z kosza na pranie wylewa Odpowiedz Link Zgłoś
mona-taran Re: woda z suszarki 24.04.20, 11:46 Ja mam jedno małe i jedno większe (dwulatka i nastolatek) i jakoś mimo wszystko nie zbiera się tyle, żeby prać dwa wkłady codziennie.. Tzn. czasem tak robię, że piorę w jeden dzień wszystko, to się czasem i trzy uzbierają, ale potem mam ze dwa czy trzy dni spokoju :p Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: woda z suszarki 24.04.20, 18:57 Ja tam piore biale czarne niebiesko/zielone czerwono/zolte i za Chiny mi sie 2 nie zbieraja. Raczej po porostu mam 4 prania na tydzien Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: woda z suszarki 23.04.20, 22:32 Bez najmniejszego problemu robię to od 12 lat, w dodatku w wilgotniejszym klimacie niż PL. Odpowiedz Link Zgłoś
pitupitt Re: woda z suszarki 23.04.20, 20:03 Fakt, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym jest średnio potrzebna jak cholera... Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: woda z suszarki 23.04.20, 20:38 W sezonie grzewczym powietrze jest dramatycznie suche. Pranie schnie błyskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: woda z suszarki 23.04.20, 21:24 to chyba zależy, u mnie w sezonie grzewczym jest 60%, w sezonie letnim 40% max Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: woda z suszarki 23.04.20, 18:26 Jaka woda? Przeciez woda w postaci pary jest odprowadzana na zewnatrz... Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: woda z suszarki 23.04.20, 18:28 Myję podłogi. Wiaderko od mopa stoi obok suszarki. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: woda z suszarki 23.04.20, 18:42 Wlewam do pralki, do następnego prania. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: woda z suszarki 23.04.20, 19:28 Dziękuję za sugestie. Zastosuję do mopa 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
pitupitt Re: woda z suszarki 23.04.20, 20:02 Nie, bo to w sumie woda destylowana i dla roślin się nie nadaje. Można używać do żelazka. Odpowiedz Link Zgłoś
sonia-3 Re: woda z suszarki 23.04.20, 20:47 A woda ,która skrapla się z klimatyzatora, nadaje się do podlewania roślin?. Latem mam jej całe baniaki, mogłabym dawać sąsiadce do podlewania ogródka, tylko czy taka woda jest dobra do podlewania? Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: woda z suszarki 23.04.20, 21:52 Ja używam wody z suszarki do żelazka i mopa parowego. Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: woda z suszarki 23.04.20, 22:30 Co to jest suszarka do ubrań? Takie druty na balkonie? Odpowiedz Link Zgłoś
pulcino3 Re: woda z suszarki 23.04.20, 23:52 Nie, takie sznurki w łazience Wylewam. Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett74 Re: woda z suszarki 24.04.20, 08:48 Wylewam.W wodzie są detergenty, co kwiaty mam nią podlewać? A potem mi jeszcze padną. Do podłóg mam inne płyny i nie można ich mieszać z innymi detergentami. Odpowiedz Link Zgłoś