bywalec.hoteli 24.04.20, 15:34 Orientujecie się może, dlaczego dużo ludzi - przynajmniej tu w Wlkp. - mówi, że coś jest "pernamentne"? Zamiast "permanentne". Zresztą - można powiedzieć "stałe" - co jest i krótsze i łatwiejsze do wymówienia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mona-taran Re: Makijaż pernamentny 24.04.20, 15:44 Bo to trudne słowo 😂 Miałam kiedyś kolegę, który nie umiał wymawiać wielu słów, jak np. widokówka, segregator czy rottweiler, nabijaliśmy się z niego zawsze :p Może to jakieś zaburzenie jest? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Makijaż pernamentny 24.04.20, 15:55 Wiele osób mówi "labolatorium", "bibloteka", ale jak ktoś ma wadę wymowy to nie ma co się z niego śmiać. Odpowiedz Link Zgłoś
mona-taran Re: Makijaż pernamentny 24.04.20, 15:59 Ten kolega nie miał jakiejś widocznej wady wymowy, tylko niektóre słowa były dla niego niemożliwe do wymówienia. Nie, że seplenił, czy splaszczał (jak ta biblioteka) tylko np. z widokówki wychodziła mu wykodówka albo coś podobnego:p jakby nie było w stanie pewnych zlepków liter ułożyć w słowo.. nie wiem jak to wyjaśnić... Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Makijaż pernamentny 24.04.20, 21:47 Jedna moja koleżanka też tak mówi. I jeszcze czwiczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Makijaż pernamentny 24.04.20, 20:42 o albo sflustrowany lub senatorium. Odpowiedz Link Zgłoś
nuclearwinter Re: Makijaż pernamentny 25.04.20, 16:39 I jeszcze pizzernia i weteryniarz. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Makijaż pernamentny 25.04.20, 17:14 Pizzernia to znam, ale weteryniarz Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Makijaż pernamentny 25.04.20, 13:41 simply_z napisała: > o albo sflustrowany lub senatorium. Jak ktos mówi tak to mam wrazenie, ze jest po prostu głupi Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Makijaż pernamentny 25.04.20, 03:50 Mój kolega też miał takie zaburzenie. Mówił "bynajmniej" zamiast "przynajmniej". Chyba nie miał żadnej choroby, znał bowiem 4 języki obce. O ojczystym chyba zapomniał Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Makijaż pernamentny 25.04.20, 13:43 marta.graca napisała: > Mój kolega też miał takie zaburzenie. Mówił "bynajmniej" zamiast "przynajmniej" > . Chyba nie miał żadnej choroby, znał bowiem 4 języki obce. O ojczystym chyba z > apomniał Bynajmniej! To jest kolejny hit. Moja koleżanka tak mówi, ale ona ma chyba jakaś wadę wymowy. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Makijaż pernamentny 24.04.20, 15:49 To pewnie dlatego, że jest to łatwiejsze logopedycznie. "MaciArewicz" też łatwiej idzie niż "MaciErewicz". Odpowiedz Link Zgłoś
mona-taran Re: Makijaż pernamentny 24.04.20, 15:54 Najłatwiej to chyba MacierOwicz:p Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Makijaż pernamentny 24.04.20, 16:03 Maciorowicz by było najłatwiejsze i najsensowniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Makijaż pernamentny 25.04.20, 13:41 Ja pierwszy doszedłem, a Wy 2 za mną doszliście Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.foteli Re: Makijaż pernamentny 25.04.20, 16:54 Doszedłem i znów mam plamę na fotelu Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Makijaż pernamentny 24.04.20, 16:00 Też uważam, że niektóre nazwiska są głupie i powinny zostać zmienione. Np. Mackiewicz na Mickiewicz, Gąsienica na Gąsiennica, Bułecka na Bułeczka Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Makijaż pernamentny 25.04.20, 01:18 Może to ci sami ludzie, którzy morfologię krwi robią w labolatorium. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Makijaż pernamentny 25.04.20, 03:52 I ci sami, co adoptują nie dziecko, a jakiś projekt Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Makijaż pernamentny 25.04.20, 17:18 Robią tĄ morfologię swojemu labladorowi. Odpowiedz Link Zgłoś