Dodaj do ulubionych

pojechałybyście?!

25.04.20, 09:45
Jest taka sytuacja. Ktoś bliski z rodziny (starsza osoba) ma grób swojego współmałżonka w miejscowości oddalonej o 150 km od miejsca zamieszania, bo takie było życzenie osoby zmarłej. Jeździ na ten grób kilka razy do roku samochodem z kimś z rodziny. W tym roku nie była na tym grobie już od września, bo sama najpierw chorowała. Potem zima. Teraz covid. Na Wielkanoc tez nie była, bo wiadomo - zostań w domu.
Ale zbliża się weekend majowy. Ta osoba cierpi z tego powodu, że nie może być na tym grobie, posprzątać, itp.
Co robicie?
Zabieracie seniora na wyjazd? Jedziecie? Cmentarz mały wiejski, auto z rejestracją z innego województwa. Z seniorem nie mieszkacie, ale widujecie się mimo covid, bo mu pomagacie (lekarze, leki, naprawy w domu, zakupy, sprzątanie).
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Re: pojechałybyście?! 25.04.20, 09:49
      fraudes napisała:

> Jest taka sytuacja. Ktoś bliski z rodziny (starsza osoba) ma grób swojego współ
      > małżonka w miejscowości oddalonej o 150 km od miejsca zamieszania, bo takie by
      > ło życzenie osoby zmarłej. Jeździ na ten grób kilka razy do roku samochodem z k
      > imś z rodziny. W tym roku nie była na tym grobie już od września, bo sama najpi
      > erw chorowała. Potem zima. Teraz covid. Na Wielkanoc tez nie była, bo wiadomo -
      > zostań w domu.
      > Ale zbliża się weekend majowy. Ta osoba cierpi z tego powodu, że nie może być n
      > a tym grobie, posprzątać, itp.
      > Co robicie?
      > Zabieracie seniora na wyjazd? Jedziecie? Cmentarz mały wiejski, auto z rejestra
      > cją z innego województwa. Z seniorem nie mieszkacie, ale widujecie się mimo cov
      > id, bo mu pomagacie (lekarze, leki, naprawy w domu, zakupy, sprzątanie).

Jadę.
      • fraudes Re: pojechałybyście?! 25.04.20, 09:51
        A jak tłumaczysz, gdy ktoś nadgorliwy z lokalsów doniesie milicji?
        • iwoniaw Re: pojechałybyście?! 25.04.20, 09:58
          fraudes napisała:

> A jak tłumaczysz, gdy ktoś nadgorliwy z lokalsów doniesie milicji?

Ale co doniesie? Przecież ani się nie gromadzisz, ani nie jesteś bez maski, ani cmentarze nie zamknięte i się tam nie włamujesz. Samochodem można jeździć po kraju, nie ma zamknięcia. Cmentarze też można odwiedzać, na pogrzebach obobecnie może nawet być 50 osób. Zatem nie ma żadnego paragrafu, z którego moglibyście dostać mandat.
          Na wszelki wypadek biorę zapisane w telefonie stosowne rozporządzenia i w razie w szczerze się dziwuję, że o co chodzi.
          Ale nie bój się na zapas, policja w większości przypadków nie zachowuje się jak na filmikach z youtube.
          • fraudes Re: pojechałybyście?! 25.04.20, 10:00
            Ale to nie jest ważna życiowa potrzeba.
            • iwoniaw Re: pojechałybyście?! 25.04.20, 10:05
              fraudes napisała:

> Ale to nie jest ważna życiowa potrzeba.

Co Wy macie z tą ważną potrzebą? I jaka jest ważna, skoro cierpienie (jak piszesz) od miesięcy nie? Na rower rekreacyjnie można, to i na cmentarz też. Rozporządzenie w dłoń i czego nie zabrania, to nie jest karalne.
            • matacznik Re: pojechałybyście?! 25.04.20, 10:09
              fraudes napisała:

> Ale to nie jest ważna życiowa potrzeba.
              >
              I być nie musi, bo jest 25.04, nie 19.04.
              Rozporządzenia i ograniczenia się zmieniają.
            • stephanie_harper2 Re: pojechałybyście?! 25.04.20, 10:12
              Zdaje się, że od 20 kwietnia wyjście z domu nie musi być tłumaczone ważną życiową potrzebą.
            • agonyaunt Re: pojechałybyście?! 25.04.20, 10:14
              Jeśli senior się zadręcza, a wyjazd poprawi jego stan psychiczny, to jest.
            • beata985 Re: pojechałybyście?! 25.04.20, 12:23
              Ludzie w Bieszczady jeżdżą po 500 km...proszę Cię...
              Jeżeli chodzi o pytanie autorki...Tak, 150km pojechałabym...
            • ichi51e Re: pojechałybyście?! 25.04.20, 13:12
              No chyba jest skoro Kaczynski odwiedza groby
        • roks30 Re: pojechałybyście?! 25.04.20, 10:04
          Przestań szaleć. Mogę powiedzieć z wszelkim prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością że nikt na Ciebie nie doniesie. Pojedziecie, wrócicie i koniec,a starsza osoba będzie zadowolona. Policjanci mają huk roboty z kwarantannowymi, a nie śledzenie samochodów pod cmentarzem.
          • iwoniaw Re: pojechałybyście?! 25.04.20, 10:06
            roks30 napisała:

> Przestań szaleć. Mogę powiedzieć z wszelkim prawdopodobieństwem graniczącym z p
            > ewnością że nikt na Ciebie nie doniesie. Pojedziecie, wrócicie i koniec,a stars
            > za osoba będzie zadowolona. Policjanci mają huk roboty z kwarantannowymi, a nie
            > śledzenie samochodów pod cmentarzem.

Uważam identycznie.
            • scarlett74 Re: pojechałybyście?! 25.04.20, 10:10
              Dokładnie, mój samochód ma rejestrację z rodzinnego woj, mieszkam w drugim krańcu Polski. Codziennie pewnie musieliby mnie zaczepiać , co ja tu robię?😜
              A auta firmowe?
              • vasaria Re: pojechałybyście?! 25.04.20, 10:23
                Mam auto na leasingu z rejestracją z innego (sąsiedniego) województwa. Pracuję tam gdzie mieszkam, dzialalność prowadzę w jeszcze innym mieście, nawet w tym najgorszym okresie nibypandemii nikt mnie nie zatrzymał i nie pytał, czemu się poruszam. Wyście już od tej pandemii oczadziały ! Jprdl - ile świrów na tym świecie sad .
                • fraudes Re: pojechałybyście?! 25.04.20, 10:57
                  Chyba oczadziałyśmy smile . Serio, mam wrażenie, że świat oczadział, ale nie uśmiecha mi się mandat.
                  • vasaria Re: pojechałybyście?! 25.04.20, 11:51
                    A mandat to za co ? Lasy otwarte, cmentarze tym bardziej, umożliwiono poruszanie się w celach rekreacyjnych ... wy jesteście (niektóre) świętsze od papieża sad .
    • roks30 Re: pojechałybyście?! 25.04.20, 09:52
      Jeśli i tak się widujecie i wiecie na pewno że cmentarz otwarty to pewnie ze jechać jak to jest takie ważne dla tej osoby. Przecież nie ma zakazu przemieszczania się.
      • antonina.n Re: pojechałybyście?! 25.04.20, 13:24
        Dokładnie. Co innego, gdybys na codzień nie widywała się z seniorem, ale skoro i tak macie kontakt, to co za różnica, czy w domu czy w aucie. Na cmentarzu mijajcie się z ludźmi w bezpiecznej odległości i już.
    • cruella_demon Re: pojechałybyście?! 25.04.20, 09:54
      No właśnie, seniorzy się włóczą do wypęku, a zamknijmy w domu dzieci i młodzież.
      • fraudes Re: pojechałybyście?! 25.04.20, 10:01
        Nie włóczą się. Ten senior siedzi w domu. I cmentarz to nie jego pomysł. Mój, bo widzę jak cierpi.
      • chococaffe Re: pojechałybyście?! 25.04.20, 10:13
        I narciarze i dziubdziusie i medycy i lgbt i korposzczury it itp
    • andaba Re: pojechałybyście?! 25.04.20, 10:07
      Nikt się nie czepia obcych aut, byłam w innym województwie, mijałam kilka patroli policji i SG, pies z kulawą nogą nas nie zatrzymywał.
    • scarlett74 Re: pojechałybyście?! 25.04.20, 10:07
      Pierwsze co , to sprawdź czy cmentarz otwarty. I jak już musisz, to jedź, sama robiąc potem zdjęcia grobu.
      Mam podobną sytuację, ale cmentarz zamknięty.

• roks30 Re: pojechałybyście?! 25.04.20, 10:10
        Dlaczego ma jechać sama? Przecież i tak się spotykają.
        • scarlett74 Re: pojechałybyście?! 25.04.20, 10:13
          Tak, jak senior dobrze się czuje, to go zabierz.
          Po moich rodzicach widzę , ze siedzenie w domu to raz, ale psychika siada...😕
    • leni6 Re: pojechałybyście?! 25.04.20, 10:09
      Pojechalabym, jeśli i tak się widujecie to nie widzę żadnego nowego zagrożenia.
    • matacznik Re: pojechałybyście?! 25.04.20, 10:10
      fraudes napisała:

> widujecie się mimo covid, bo mu pomagacie
      >
      To nie widzę przeciwwskazań.
    • chabry.polne Re: pojechałybyście?! 25.04.20, 10:10
      Jasne, że jadę. Przecież i tak widujecie się od czasu do czasu.
    • agonyaunt Re: pojechałybyście?! 25.04.20, 10:11
      Nie jadę. Cmentarz nie apteka, naprawdę można sobie odpuścić.

Ale jak chcesz jechać, to nie przejmuj się lokalsami, nie ma zakazu poruszania się poza miejscowością zamieszkania. Maseczki na twarz, trzymacie dystans, nie siedzicie godzinę nad grobem, ogarniacie i spadacie.
      • scarlett74 Re: pojechałybyście?! 25.04.20, 10:16
        Tak, ale dla starszej osoby brak obecności przy grobie, siada na psychice, co odbija się na zdrowiu...
        • agonyaunt Re: pojechałybyście?! 25.04.20, 10:23
          Zgadza się, dlatego piszę, że jak chcą jechać, to się mają nie stresować. A biorąc pod uwagę, że to pomysł autorki, nie seniorki, to tylko chwalić za chęci i chęć zadbania o niewypowiedziane potrzeby. Tym bardziej, że mnie by się nie chciało tych 150 km na cmentarz robić nawet w normalnych warunkach.
    • gliminstory Re: pojechałybyście?! 25.04.20, 10:51
      znając politykę tego panstwa - to dzień przed weekendem majowym ogłoszą zakaz przemieszczania się przez 4 dni.
      • lucyjkama Re: pojechałybyście?! 25.04.20, 11:43
        Oby nie, bo mam wyjazd zaplanowany.
    • lot_w_kosmos Re: pojechałybyście?! 25.04.20, 10:52
      Jedziemy.
    • gryzelda71 Re: pojechałybyście?! 25.04.20, 10:53
      Jadę.
    • lucyjkama Re: pojechałybyście?! 25.04.20, 11:42
      Jadę. Przecież można się przemieszczać.
    • welcome_back Re: pojechałybyście?! 25.04.20, 11:49
      Osobiście nie rozumiem fenomenu "muszę jechać na groby", ale rozumiem, że dla kogoś to ważne. Spotykasz się z tą osobą -> więc nie wnosisz dodatkowego ryzyka. Jeździć wolno. Cmentarze odwiedzać wolno - sprawdź, czy nie zamknięty aby. Jeśli masz możliwości czasowe i logistyczne, to bardzo miłe z Twojej strony, że pomyślałaś o potrzebnie innej osoby smile
      • beata985 Re: pojechałybyście?! 25.04.20, 13:04
        Może kiedyś, jak już będziesz starą kobietą i pochowasz kogoś bliskiego to zrozumiesz.
    • malia Re: pojechałybyście?! 25.04.20, 11:50
      Nie rozumiem wcale dlaczego nie. Jadę, jak to ważne dla tej osoby i tyle. Przecież nie jedziesz na festyn połączony z odpustem dla 1000 ludzi tylko na cmentarz.
      Czy wszyscy już zwariowali?
    • asfiksja Re: pojechałybyście?! 25.04.20, 12:30
      Ja bym w ogóle zabiła śmiechem za pomysł palenia paliwa i ryzykowania wypadku drogowego tylko po to, żeby jechać tyle razy w roku tylko na grób, bez odwiedzania żywych. Może niech seniorka zaoszczędzone pieniądze przeznaczy na jakiś dobry cel i się jej zrobi od tego lepiej albo posprząta jakiś lokalny cmentarz weteranów wojennych? Zakładam, że to kobieta, bo mężczyźni rzadko cierpią na kompulsywną potrzebę sprzątania.
      • fraudes Re: pojechałybyście?! 25.04.20, 12:33
        Myślę, że Twoi rodzice i mąż/partner żyją.
      • beaucouptrop Re: pojechałybyście?! 25.04.20, 13:28
        Ty się dobrze czujesz? W jakim celu ta bezinteresowna złośliwość?
        • antonina.n Re: pojechałybyście?! 25.04.20, 13:32
          beaucouptrop napisał(a):

> Ty się dobrze czujesz? W jakim celu ta bezinteresowna złośliwość?

Weź, nawet nie komentuj. Po co zapraszać trolla do bezsensownego rozwijania nieciekawej myśli....
          • scarlett74 Re: pojechałybyście?! 25.04.20, 13:52
            Mam nadzieję, że asfik to tylko samotna, zgorzchniała, przesiąknięta jadem trolica 👎👎👎
            • scarlett74 Re: pojechałybyście?! 25.04.20, 14:04
              zgorzkniała, bo zaraz zlecą się i przyczepią...😜
      • delauras Re: pojechałybyście?! 25.04.20, 16:40
        Mi by pękło serce z żalu jak bym mamusi grobu nie ogarnęła kilka razy w roku . Czuję że to mój obowiązek i jestem jej to winna.
        Pewnie ma tak samo ta kobieta .
    • anorektycznazdzira Re: pojechałybyście?! 25.04.20, 12:39
      Ja bym pojechała.
    • ichi51e Re: pojechałybyście?! 25.04.20, 13:09
      A nie ma w poblizu tego grobu kogos kto by posprzatal kwiaty posadzil etc i wyslal zdjecia? No i ja osobiscie bym chyba zawiozla bo jakiez to ryzyko skoro i tak sie czlowiek widuje...
      • roks30 Re: pojechałybyście?! 25.04.20, 14:12
        Zabierz seniorkę na wycieczkę niech się trochę rozerwie, popatrzy na ludzi, pomodli i posprząta na grobie i poczuje się trochę normalniej. Wszyscy będziecie zadowoleni, ten u góry też 😉.
    • delauras Re: pojechałybyście?! 25.04.20, 16:35
      Pojechałabym.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: pojechałybyście?! 25.04.20, 18:44
      Jadę. Przecież nie jedziecie na szoping. Tylko na spokojny cmentarz. Oecnie jest tam miej osób niż w parku czy lasach przy dużych miastach. Np. u mnie na wsi ludzi po lesie jak na wrocławskim rynku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka