Dodaj do ulubionych

Kim Dzong Un

25.04.20, 23:39
Żyje, nie żyje? Fałszywa plotka?

Czy jego ewentualna śmierć coś zmieni w światowej polityce, w tym kraju?
Kobietabu władzy?

Rok 2020 dziwny rok.
Obserwuj wątek
    • ivanova Re: Kim Dzong Un 25.04.20, 23:51
      Kim był znanym złem (o ile oczywiscie to prawda). Jaka bedzie siostra nie wiemy.
      • panna_lila Re: Kim Dzong Un 26.04.20, 01:14
        jak podają media - "siostra ma być surowsza od brata", ale jak wiadomo media podają różne rzeczy i wiele z nich jest nieprawdziwych, szczególnie te z dramatycznymi tytułami
        • nessy Re: Kim Dzong Un 27.04.20, 11:12
          media mogą mieć rację.
          kobiety mają często mniej skrupułów, niż mężczyźni.
    • pulcino3 Re: Kim Dzong Un 26.04.20, 00:34
      Dziwny ten rok, co nie?
      Freaky to mało powiedziane, wiecie, że dla nich słońce zgasło?
      • heca7 Re: Kim Dzong Un 26.04.20, 07:17
        Podejrzewam, że na razie większość Koreańczyków północnych nie ma zielonego pojęcia czy "Słońce" zgasło a nawet, że jest poważnie chore. Oni są trzymani w niewiedzy tyle ile potrzeba na wyłonienie nowego przywódcy. Ciekawe co z jego żoną i dziećmi (podobno dwójką).
        • droch Re: Kim Dzong Un 26.04.20, 17:22
          Nawet najbardziej nieświadomy Koreańczyk z KRLD zauważy, że od kilku tygodni Wielki Wódz nie pojawia się na uroczystościach, w tym rocznicy urodzin Kim Ir Sena.
          • heca7 Re: Kim Dzong Un 26.04.20, 18:01
            Ale nie zapyta , pary z gęby nie puści bo może sprowadzić nieszczęście na swoją rodzinę.
          • kk345 Re: Kim Dzong Un 26.04.20, 23:59
            A skąd wiesz, co nieświadomy Koreańczyk widzi w tv i czyta w gazetach? Obstawiam, ze dla krajan Wielki Kim był jak najbardziej obecny na wszyskich uroczystościach...
            • droch Re: Kim Dzong Un 27.04.20, 00:28
              Sygnał koreańskiej ludowo-demokratycznej TV dociera poza KRLD, więc to mogłoby nie przejść, bo znaczyłoby, że sprawa jest jeszcze poważniejsza.
              • kk345 Re: Kim Dzong Un 28.04.20, 23:22
                Ale co za problem wstawić sobowtóra np? I co niby mieliby zrobić ci, co oglądają to poza KRLD-zadzwonić do redakcji z reklamacją? Wysłać maila do Koreańczyków, demaskując oszustwo? Oh, wait...
            • majenkir Re: Kim Dzong Un 28.04.20, 19:40
              kk345 napisała:
              > A skąd wiesz, co nieświadomy Koreańczyk widzi w tv i czyta w gazetach?

Fakt tongue_out
    • tanebo001 Re: Kim Dzong Un 26.04.20, 00:41
      Raczej nic nie. Pół Korei żyje w XIX wieku a drugie pół w XXII. Jak wyobrażasz sobie ich połączenie?
      • jowita771 Re: Kim Dzong Un 26.04.20, 01:08
        W dodatku państwom ościennym nie jest na rękę, żeby miliony głodnych i zacofanych Koreańczyków z północy zwaliły im się na głowę, dlatego Kima nikt nie tyka. Stany tsięjątrzą od dziesięcioleci, żeby Koreańczycy się nie kolegowali za bardzo.
        • heca7 Re: Kim Dzong Un 27.04.20, 13:04
          Tak mi się przypomniało wink
          pl.pinterest.com/pin/860328335055489140/
    • leann32 Re: Kim Dzong Un 26.04.20, 01:41
      Biorac pod uwage ich polityke, reżim i propagande jaka tworzą ( tvp to im nawet do pięt nie dorasta) to sens mialoby udawanie, ze ciagle zyje, aniżeli medialne pogrzebanie go za życia, szczegolnie teraz nie wiem co niby mialoby to dać.
    • jasnoklarowna Re: Kim Dzong Un 26.04.20, 17:02
      Nie wiadomo o niej na 100 % nic, bo to co oficjalnie wiadomo niekoniecznie musi być prawdziwe.
      Co do faktu że to kobieta, to historia już nie raz dowiodła że te potrafią być okrutniejsze od mężczyzn, ale jak jest z tą konkretną znów nie wiadomo.
      A że informacje sprzeczne i wraz z informacją że nie żyje przeczytałam też, że Chiny wysłały specjalistów lekarzy do pomocy przy leczeniu.
      I stanął mi przed oczami pierwszy z odcinków serialu Doctor Stranger, gdzie w sposób ściśle tajny i przymusowy zwerbowano południowokoreańskiego kardiochirurga do operacji na otwartym sercu północkokoreańskiego przywódcy. Sama operacja nie jest clou filmu, więc mogę zdradzić że się udała, istotą są dalsze losy lekarza i jego syna, którego ściągnięto na północ jako zakładnika, by czasem lekarzowi nie przyszedł do głowy w czasie operacji niebezpieczny pomysł. Nie chcę spoilerować bo może któraś sobie ten film obejrzy, to takie trochę romansidło, z reżimowymi rozgrywkami w tle.
      Na zachętę trailer z piosenką z filmu, która spodobała mi się, mimo iż stylistycznie trochę oldschoolwa smile
      www.youtube.com/watch?v=ASwRa-NsISU
      • jasnoklarowna Re: Kim Dzong Un 26.04.20, 17:09
        zapomniałam dodać, że serial jest południowokoreański, nie północnokoreański, ma fajną obsadę młodych lekarzy (już kiedyś pisałam, że jestem fanką koreańskich dram), a prezydenta południa gra w nim jeden z moich ulubionych aktorów starszego pokolenia, Cheon Ho-Jin
        jest dostępny z polskimi tłumaczeniem na dramaqueen.pl po zalogowaniu, lub bez logowania za to z przerywnikiem na reklamy na www.viki.com/tv/22343c-doctor-stranger
        Polecam

• kurt.wallander Re: Kim Dzong Un 26.04.20, 23:02
        A oglądałaś hit Netfliksowy "Crash Landing on You"?
        • jasnoklarowna Re: Kim Dzong Un 27.04.20, 00:04
          Przymierzam się, Hyun Bin już by wystarczył by zachęcić 😃.
          Ale czytałam recenzje i jest obiecująco, zwłaszcza że na dq tłumaczą właśnie.
          A jak Twoje wrażenia, warto?
          Polecam negocjatora z nim w roli czarnego charakteru, na dq dostępne na pewno po polsku, czy na netfliksie nie jestem pewna bo nie mam
          • kurt.wallander Re: Kim Dzong Un 27.04.20, 20:16
            jasnoklarowna napisała:

> Przymierzam się, Hyun Bin już by wystarczył by zachęcić 😃.

Oj, tak, świetny tu jest!

> Ale czytałam recenzje i jest obiecująco, zwłaszcza że na dq tłumaczą właśnie.
            > A jak Twoje wrażenia, warto?

Bardzo warto. Od tej pory obejrzałam kilka innych seriali i na ich tle CLOY wypada bardzo na plus.

> Polecam negocjatora z nim w roli czarnego charakteru, na dq dostępne na pewno p
            > o polsku, czy na netfliksie nie jestem pewna bo nie mam

Juz obejrzałam smile Niestety, albo stety, po CLOY wsiąkłam w tego aktora i teraz oglądam po kolei wszystko z nim, co mi wpadnie w łapy. Cudny jest, naprawdę. Bardzo fajny tez w Confidential Assignment, ale mnie sie we wszystkim podoba, nawet w Secret Garden, czy Millionaire's First Love. Bardzo przyjemnie dla oka wygląda w Memories of the Alhambra. A aktualnie jestem w trakcie "Hyde, Jekyll, Me".
            • jasnoklarowna Re: Kim Dzong Un 27.04.20, 23:41
              Millionaire's First Love z tego nie obejrzałam i Confidential. A o aktorze chyba zasłużenie krąży opinia że co nie dogra to dowygląda smile

Jeckyll Hyde dla mnie dużo lepszy od secret garden.
              Polecam Ci w takim razie inny film, kręcony w tym samym czasie, o bardzo podobnej tematyce, tzn. kwestia osobowości wielu, Hyun Bin odrzucił tamtą rolę, zagrał ją inny dość znany i całkiem dobry aktor, Ji Sung, typowe południowokoreańskie klimaty: rodzina bogatych w niej walka o władzę i tzw. trupy w szafie, i znów te podchody damsko męskie które mnie czasem śmieszą (jakby wspólna noc była czymś niewyobrażalnym), ale już się przyzwyczaiłam smile. Nawet się o sąd kwestia plagiatu oparła, choć aż tak podobne nie są

Ja lubię ich sensacyjne filmy, część naprawdę trzyma w napięciu, teraz jestem na etapie Watchera, www.viki.com/videos/1152064v
              świetny, trochę odbiegłam od tematu wątku, ale ja jestem maniaczką dram, więc jak chcesz jakieś typy to pisz co lubisz, jakiś czas temu zakładałam wątek o miłośniczkach dram, tam może też coś znajdziesz. Z kryminalnych Hartless City, Monster, A i mój hit, Voice, aktor, który zagrał mordercę Kim Jae Wook był tam świetny, jego diaboliczne uśmiechy i szalone oczy naprawdę zrobiły na mnie wrażenie, wcześniej w 2 innych filmach był jakiś taki bezpłciowy, po tym filmie zmieniłam o nim zdanie na duży plus, pozostała obsada też świetna.
              Miłego oglądania smile
              • kurt.wallander Re: Kim Dzong Un 28.04.20, 19:38
                jasnoklarowna napisała:

> Millionaire's First Love z tego nie obejrzałam i Confidential. A o aktorze chyb
                > a zasłużenie krąży opinia że co nie dogra to dowygląda smile

Oj, zdecydowanie. smile Bardzo dużo uroku osobistego.
                Ale i aktorem jest niezłym. Na pewno w porównaniu z wieloma innymi gwiazdorami koreańskimi, którzy tylko wyglądają, a ich kamienne twarze pozostają niezmienione przez cały czas "gry".

>
                > Jeckyll Hyde dla mnie dużo lepszy od secret garden.
                > Polecam Ci w takim razie inny film, kręcony w tym samym czasie, o bardzo podobn
                > ej tematyce, tzn. kwestia osobowości wielu, Hyun Bin odrzucił tamtą rolę, zagra
                > ł ją inny dość znany i całkiem dobry aktor, Ji Sung, typowe południowokoreański
                > e klimaty: rodzina bogatych w niej walka o władzę i tzw. trupy w szafie, i znów
                > te podchody damsko męskie które mnie czasem śmieszą (jakby wspólna noc była cz
                > ymś niewyobrażalnym), ale już się przyzwyczaiłam smile. Nawet się o sąd kwestia pl
                > agiatu oparła, choć aż tak podobne nie są

Jaki tytuł?
                >
                > Ja lubię ich sensacyjne filmy, część naprawdę trzyma w napięciu, teraz jestem na etapie Watchera, www.viki.com/videos/1152064v
                > świetny,

Dzięki, dodałam do kolejki do obejrzenia.

Mnie z dostepnych na Netfliksie podobały się jeszcze "Kingdom" i "Mr. Sunshine". Natomiast mega irytujące okazały się "Somethig in the Ran" i "One Spring Night". Bardzo NIE polecam.
                Ciekawy był "Love and Future", akurat japoński. Japończycy mają chyba inne standardy moralności dla seriali, bo sceny erotyczne w porównaniu z serialami koreańskimi wręcz śmiałe wink

• jasnoklarowna Re: Kim Dzong Un 28.04.20, 21:10
                  Sory, teraz się zczaiłam że tytułu nie podałam
                  Kill me heal me, jest na netfliksie z tego co wiem.
                  Do mr sunshine też się ustawiam w kolejce, ma świetną ścieżkę dźwiękową, no i Lee Byung Hyun, jeden z niewielu koreańskich aktorów który jest znany za granicą, z tego co czytałam to w stanach sukcesy odnosił
                  • kurt.wallander Re: Kim Dzong Un 29.04.20, 19:25
                    jasnoklarowna napisała:

> Sory, teraz się zczaiłam że tytułu nie podałam
                    > Kill me heal me, jest na netfliksie z tego co wiem.

Dzięki, niestety na Netfliksie juz chyba nie ma, ale poszukam gdzie indziej.

> Do mr sunshine też się ustawiam w kolejce, ma świetną ścieżkę dźwiękową, no i L
                    > ee Byung Hyun, jeden z niewielu koreańskich aktorów który jest znany za granicą
                    > , z tego co czytałam to w stanach sukcesy odnosił

Przyznam, że w tym serialu aktorzy mnie nie urzekli, podobała mi sie tylko jedna z pobocznych postaci, Koreańczyk żyjący jak Japończyk, więcej nie zdradzę, by nie spojlerowa. Chętnie zobaczyłabym rozwinięcie tego wątku. Natomiast sama fabuła i tło historyczne jest ciekawe.
                    • jasnoklarowna Re: Kim Dzong Un 29.04.20, 21:18
                      ja na dramaonline oglądałam, jeśli się zdecydujesz, to wspomnę, że brata głównej bohaterki gra bardzo obecnie popularny w Korei aktor Park Seo Joon, też go lubię bo jest bardzo odmienny w każdej z ról, potrafi stworzyć inny wizerunek do każdej roli, ostatnio gra w netfliksowej "Itaewon Class", bardzo chwalona, też fajny w The Divine Fury, świetny w komedii Whats wrong with secretary Kim, - to na viki oglądałam, polecam, miał też mały epizod w Parasite- grał studenta kolegę głównego bohatera
                      • kurt.wallander Re: Kim Dzong Un 30.04.20, 00:05
                        jasnoklarowna napisała:

> ja na dramaonline oglądałam, jeśli się zdecydujesz, to wspomnę, że brata główne
                        > j bohaterki gra bardzo obecnie popularny w Korei aktor Park Seo Joon, też go lu
                        > bię bo jest bardzo odmienny w każdej z ról, potrafi stworzyć inny wizerunek do
                        > każdej roli, ostatnio gra w netfliksowej "Itaewon Class",

Znam go, oglądałam właśnie w Itaewon Class. Może być jako aktor, choc wizualnie nie do końca mi pasuje. Córka (która wciągnęła mnie w k-dramy) oglądała go w Hwarang.
                        • jasnoklarowna Re: Kim Dzong Un 30.04.20, 11:33
                          Tak, moja też w Koreę wsiąkła, bardziej k_pop niż dramy ale hwarang oglądała. Już nawet w koreański jest lepsza niż ja 😃😉 Moja ma 15,5 w jakim wieku twoja?
                          A co do aktora, to zobacz go w Secretary Kim, może zmienisz zdanie😃 bo wygląda tam zupełnie inaczej, dużo lepiej niż w Itaewon Class, do tego film lekko komediowy.
                          jeszcze inną kreację zarówno wizualnie jak i charakterologicznie takiego trochę przegrańca życiowego w Fight for my way zagrał
                          • kurt.wallander Re: Kim Dzong Un 30.04.20, 13:41
                            jasnoklarowna napisała:

> Tak, moja też w Koreę wsiąkła, bardziej k_pop niż dramy ale hwarang oglądała. J
                            > uż nawet w koreański jest lepsza niż ja 😃😉 Moja ma 15,5 w jakim wieku twoja?

Ten sam wiek. Tez raczej słucha, jest fanką BTS.

> A co do aktora, to zobacz go w Secretary Kim, może zmienisz zdanie😃 bo wygląda
                            > tam zupełnie inaczej, dużo lepiej niż w Itaewon Class, do tego film lekko kome
                            > diowy.
                            > jeszcze inną kreację zarówno wizualnie jak i charakterologicznie takiego trochę
                            > przegrańca życiowego w Fight for my way zagrał

Zobaczę, chociaż lista filmów do obejrzenia robi sie coraz dłuższa. Chcę też obejrzeć coś z Sung Joonem, bo zaciekawił mnie w Hyde, Jekyll, Me, oraz z Yoo Yeon seok'iem, bo z kolei fajną miał rolę w Mr. Sunshine.

Szkoda, że na viki.com dużo filmów i seriali jest niedostępnych dla Polski.
        • heca7 Re: Kim Dzong Un 27.04.20, 07:12
          Ja oglądałam. Niezły choć... nie wiem jak to opisać... aktorzy zachowują się wobec siebie tak inaczej , tak nie europejsko (i staroświecko) wink Wiem, wiem, to nie Europa ale nie mogłam się przestawić wink No i Korea Północna jednak mocno wygładzona w tym serialu jest.
          • jasnoklarowna Re: Kim Dzong Un 27.04.20, 10:49
            Heca taka specyfika tych seriali, taka kultura, stosunki damsko męskie tak wyglądają oficjalnie, mnie trochę te klimaty wciągnęły, taka odmienność,
            Północ to oddzielny temat, zachaczany w niektórych filmach, zazwyczaj ciężkie kalibry
          • kurt.wallander Re: Kim Dzong Un 27.04.20, 20:12
            heca7 napisała:

> Ja oglądałam. Niezły choć... nie wiem jak to opisać... aktorzy zachowują się wo
            > bec siebie tak inaczej , tak nie europejsko (i staroświecko) wink

Tak, tez na to zwróciłam uwagę, szczególnie, że był to mój pierwszy koreański serial.

Wiem, wiem, to
            > nie Europa ale nie mogłam się przestawić wink No i Korea Północna jednak mocno wy
            > gładzona w tym serialu jest.
            >

I tu sie zgadzam. Mnie dodatkowo wkurza, że bohaterowie często wręcz wrzeszczą o rzeczach, za które zaraz by ich ktos zadenuncjował...
            • heca7 Re: Kim Dzong Un 27.04.20, 20:42
              Tjaaa. Panu bohaterowi łatwo przychodzi spotykanie się z Południową Koreanką wink
      • klaramara33 Re: Kim Dzong Un 27.04.20, 15:59
        A mi się wydaje, że to niektórych percepcja się zmienia, gdy oceniają kobietę, po której spodziewają się więcej dobrego. Mężczyznom niestety bardziej syte wybacza złe uczynki.
      • katecat1 Re: Kim Dzong Un 28.04.20, 01:14
        Brzmi jak fabuła opowiadania Fabera. Tylko tam była pani kardiochirurg wyciągnięta w tym celu z łagru i sprowadzili jej córkę.
        • jasnoklarowna Re: Kim Dzong Un 28.04.20, 21:18
          Nie czytałam, ale zachęcająco brzmi.
          Jaki tytuł konkretnie?
          Tu głównie akcja skupia się na dalszych losach syna, jego ucieczce, jego poszukiwaniach narzeczonej skazanej, potem rozgrywkach w Korei Południowej, próbach ingerencji szpiegów północnych, generalnie romans sensacyjny z reżimem w tle, polecam film, a swoją drogą poczytam, może scenarzysta się inspirował opowiadaniem o którym puszesz
    • woman_in_love Re: Kim Dzong Un 26.04.20, 17:10
      Trump twierdzi, że jest w stałym kontakcie z Kimem, że są przyjaciółmi i Kimowi nic nie jest:

"Prezydent USA Donald Trump jest zdania, że doniesienia o rzekomym pogorszeniu się stanu zdrowia przywódcy Korei Północnej Kim Dzong Una są "fałszywe". Donald Trump uważa, że to "kolejny fake news" CNN.
      - Mamy dobre stosunki z Koreą Północną, mam dobre relacje z Kim Dzong Unem i nic mu nie jest - dodał Donald Trump."
      • jasnoklarowna Re: Kim Dzong Un 27.04.20, 00:08
        Trump wiele rzeczy twierdzi😁
        Vide ostatnie jego teorie o odkażanie dożylnym.
        Tam może być teraz wszystko możliwe, łącznie z tym że umiera i specjalnie go nie ratują jak kiedyś Stalina aż po to, że np w spokoju dochodzi do siebie po np odsysaniu tluszczu
        • woman_in_love Re: Kim Dzong Un 27.04.20, 11:02
          Wiem. Pokazuję tylko miłośniczkom prawactwa i Trumpa jaki to jest debil.
          • taniarada Re: Kim Dzong Un 27.04.20, 20:31
            woman_in_love napisała:

> Wiem. Pokazuję tylko miłośniczkom prawactwa i Trumpa jaki to jest debil.
            Wszyscy debile tylko ty inteligentna .Zmień nastawienie do ludzi .Bo czytać się nie chce ciebie.I odrobinę kultury .Dasz radę .
            • stavros2002 Re: Kim Dzong Un 27.04.20, 20:41
              To niech ksiądz wyniesie się z tego forum. Nie jest przymusowe.
            • tanebo001 Re: Kim Dzong Un 28.04.20, 00:11
              To jak wstrzykujesz sobie już domestos?
    • nessy Re: Kim Dzong Un 27.04.20, 11:08
      no nie wiem...
      on ma jeszcze siostrę, która będzie jego następczynią, gdyby faktycznie coś poszło nie tak z nim. wczoraj na ten temat w polsacie mówili.
      nie wiadomo, czy za jej rządów, byłoby tam lepiej.
      • tanebo001 Re: Kim Dzong Un 27.04.20, 11:11
        Ma też syna.
        • nessy Re: Kim Dzong Un 27.04.20, 11:17
          ale zanim młody zacznie rządzić, trochę wody jeszcze upłynie. siostra podobno ma odgrywać tam znaczącą rolę.
          • heca7 Re: Kim Dzong Un 27.04.20, 11:33
            Regentka. Tylko nie wiadomo czy dzieciak dorosłości dożyje 😜
            • jasnoklarowna Re: Kim Dzong Un 27.04.20, 15:12
              no, brat kima to ofiara "bezczelnego" zamachu na lotnisku.
              2 turystki zostały poproszone przez nieznajomego o pomoc przy wkręceniu kolegi, zgodziły się, podeszły do niego podały co miały podać, po czym okazało się że to była trucizna, a "kolega" to najstarszy z braci kim. to nie tak dawno było, w sensie ze 3 lata może4 temu.
              czy te kobiety jeszcze żyją? Pewnie nie
              • nessy Re: Kim Dzong Un 27.04.20, 15:20
                pamiętam. kiedyś w jednym z reportaży mówili o tym zabitym starszym bracie.
                za dużo wiedział i doszło do tego, ze ukrywał się z rodziną przed bratem, ale ten i tak znalazł sposób, żeby się go pozbyć.
                jest jeszcze jeden brat, ale ten siedzi za granicą i odciął się całkowicie od swojej dynastii.
                jeśli się nie mylę, to on muzykiem jest? gra w jakimś zespole?
                już nie pamiętam dokładnie.
        • taniarada Re: Kim Dzong Un 27.04.20, 20:32
          tanebo001 napisał:

> Ma też syna.
          Wiemy tanebo .Ciekawi czy żyje.Siema.
          • stavros2002 Re: Kim Dzong Un 27.04.20, 20:43
            Niech ksiądz nie podrywa tanebo. Dziewica, ale to nie ministrant.
          • tanebo001 Re: Kim Dzong Un 28.04.20, 00:08
            To pokazuje zalety demokracji. Nie ma problemu z przekazywaniem władzy...
    • astrologia333 Re: Kim Dzong Un 30.04.20, 11:44
      Sprecyzuję o co mi chodziło poruszając kwestie kobieta u władzy.
      Poniżej jest mniej więcej opisana rola kobiety w tym kraju. Ciężko więc uwierzyć, że nie będzie ona słupem bez żadnej mocy sprawczej. Czym innym jest być szefową do spraw propagandy a czym innym jednak głową państwa i to takiego.

"Jest wyjątkiem – z badania "Women of North Korea" z 2014 roku wynika, że lepsze uniwersytety w Korei wciąż utrzymują limit maksymalnie 30 proc. miejsc dla kobiet, większość przedstawicielek drugiej płci wykonuje pracę fizyczną lub prowadzi małe stragany, a na wysokich stanowiskach kobiety zatrudniane są niemal wyłącznie w organizacjach zajmujących się sztuką.

Od późnych lat 70. kobiety nie mogą nosić tam spodni, a kiedy mają okres, bywają automatycznie wykluczone z życia publicznego, bo w sklepach dla miejscowych nie ma dla nich podpasek ani tamponów. Pojawiają się również głosy uciekinierów, że kobietom zabrania się jeździć na rowerze, a większość mieszkańców nie wie, czym jest prezerwatywa, choć te pojawiły się już dawno na czarnym rynku. Brak wiedzy i/lub dostępu oznacza ograniczoną kontrolę urodzeń, a co za tym idzie – w wielu sytuacjach uzależnienie możliwości robienia kariery od czystego przypadku."

Czy będzie wieksxym tyranem, ciężko stwierdzić, szczególnie w kontekście tego jaką ewentualnie będzie mieć władzę. Czy poprawi pozycję kobiet w tym kraju. Wątpliwe.

www.ofeminin.pl/swiat-kobiet/to-dla-nas-wazne/kim-jest-siostra-kim-dzong-una-jak-zyja-kobiety-w-korei/q9xz66l
    • astrologia333 Re: Kim Dzong Un 02.05.20, 10:25
      Kim jednak żyje. Alleluja. Zmartwychstał.
      Wylegiwał się grubasek w swoim spa 🤣😎

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka