Gość: Mike IP: 80.51.176.* 05.07.05, 12:57 Mam handlowy po 77 pln...zaczyna spadac...czy warto trzymac do dywidendy czy raczej odpuscic..? Bede wdzieczny za dorade..M Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: vito Re: Handlowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 14:34 z wykresu wychodzi spadek i to zdecydowany musisz sobie policzyć czy dyw pokryje Tobie ewentualny spadek kursu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vito Re: Handlowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 13:40 Byłem w dniu dzisiejszym na nim kupno 74 sprzedaż 75,50 potwierdzam trend spadkowy i widoczne sypanie zdecydowanie nie polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: Handlowy IP: 80.51.176.* 08.07.05, 13:53 Witaj, Ja sprzedalem z wtopa po 74,50 jak poszla informacja o rekomendacji redukuj..i nie zaluje! Doradz do portfela jaki mam WSIP, ING, Amrest..to chce potrzymac dluzej.. M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vito Re: Handlowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 15:57 niczego z tego nie posiadam i nie mam zamiaru posiadac obserwuję jedynie WSiP ale tam raczej rewelacji nie będzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: Handlowy IP: 80.51.176.* 08.07.05, 17:22 No ja trzymam..ale ING mam lekka wtope bo kupilem po 436 i 439...a jest 426,50..ale rekomendacje daja im 520..wiec raczej zostane...WSIP duzy potencjal...mysle ze moze skoczyc nawet do 14pln..a Amrest dzisiaj maximum 26,50....juz sporo do przodu...podaj swoje typy jak mozesz..Pozdrawiam, M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vito Re: Handlowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 17:49 Co do rekomendacji to sobie poczytaj www.parkiet.com/posts/list/6669.page opisany tam przypadek co do spółki i osoby jest całkowicie autentyczny ja osobiście operuje prawie wyłącznie na śmieciach i wyłącznie technicznie MSZ ELX, może ENP pod split TST po korekcie ale ostrzegam to papiery dla osób bardzo opanowanych z doświadczeniem grania na takich grzankach zarobic równie łatwo jak wtopić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gorbi Re: Handlowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 19:14 Jak masz kiepskie nerwy to puść po 77,70 żeby wyjść po kosztach !!! Koledzy mają rację że może jeszcze spadać ale nie wiedzieli do tej pory o jednej sprawie !!! Do 20 lipca czyli dnia w którym akcje po raz ostatni notowane są z megadywidendą kursy będą podlegać jeszcze bardzo dużym wahaniom ale w górę też !!! Kluczowy jest dla nas dzień 20 lipca !!! Tego dnia każdego miesiąca fundusze emerytalne otrzymują środki z ZUSu które natychmiast inwestują !!! Ponieważ są one w stanie inwestować długoterminowo perspektywa natychmiastowego zarobku w wysokości około 16% za dywidendę spowoduje że na koniec dnia cena będzie wyczyniać cuda (nawet około 85 zł)!!! Pomyśl w perspektywie długoterminowej i policz sobie ile dostaniesz za dywidendę !!! To że później akcje spadną nie jest aż tak ważne bo z jakiego poziomu będą one spadać (85 zł)!!! Nikt nie zdaje sobie z tego sprawy oprócz funduszy emerytalnych że przy wielkości obrotów jakie obecnie występują na akcjach Handlowego w najbliższym możliwym terminie Giełda Papierów Wartościowych po kwartalnej analizie wielkości obrotów spółek w najważniejszych indeksach dokona przebudowy ich składu !!! Z WIG 20 zostanie usunięta najsłabsza spółka a na jej miejsce wprowadzony zostanie Bank Handlowy !!! Chyba nie muszę tłumaczyć jak wzrasta kurs akcji spółki która trafia do indeksu WIG 20 !!! Powodzenia P.S - Wtajemniczony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vito Re: Handlowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 20:03 Kolego nie naganiaj:) co do wigu20 i wzrostu to sobie spójrz na polimeks i jego losy w wigu20 co do ofe juz widze jak się ładują w ten badziew zwłaszcza po 86 PLN jak Orlen rosnie Lotos rośnie a to jak się zwali po dyw to z półroku będzie odrabiać niestety tak wysoka dyw uchwala sie nie po to by ozłocić akcjonariat, ale po to by nagonic leszczy pod dystrybucję Handlowy będzie spadać i nic podobne złudzenia tego nie zmienią cud będzie jak w dzień D zaliczy 79 PLn a 86 w ogóle jest nie mozliwe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gorbi Re: Handlowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 00:28 Drogi Kolego vito !!! Takie trzecioligowe spółki, jak podałeś w przykładzie, mnie nie interesują i interesować nie będą !!! Co do OFE to już nie Twój ból głowy !!! Dziwne tylko skąd wiedziałem żeby kupić Handlowy po 69,70 !!! Czekaj wysadzą Ci jakąś rafinerię to Ci będą rosły kwiatki wysoko jak właściciel akcji leży głęboko !!! Zdaje się że jasno się wyraziłem że Fundusze wezmą to w perspektywie długookresowej a do takiej można chyba zaliczyć Twoje pół roku !!! O leszczach to zdaje się już mówiłem !!! Leszcz to ten co kupił po 77 zł a nie za 69,70 zł !!! Wyobraź sobie że mój makler też starał mi się podlizać i sugerował żebym sprzedał za 79 zł !!! Wyobraź sobie że mój makler pracuje w BDM PKO BP SA i w chwili gdy próbował mnie przekonać o swoich racjach doskonale wiedział już jak będzie wyglądał ostateczny raport a szczególnie rekomendacja dla akcji Handlowego wystawiona przez jego dom maklerski !!! Oczywiście nie wiedział tego co ja wiem ale w sumie to nie zastanawiające że wszystkim dookoła zależy teraz żeby przedstawić w jak najgorszym świetle sytuację Handlowego !!! Bo mnie się zdaje że tak się robi jak samemu chce się tanio kupić !!! Prześpij się z tym problemem !!! Na razie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vito Re: Handlowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 14:31 Tylko że te trzecioligoqwe są właśnie w trendzie wzrostowym i rosna po 15% dziennie:) a BHW w wyraźnym spadkowym:) co nie znaczy że nie mozna na nim zarobić bo sam troche zarobiłem do tego 69,70 juz niewiele zostało i kto wie czy nie zaliczy tego przed D Day Twój makler dobrze Ci radził o czym się niedługo przekonasz co swoją drogą jest wyjątkiem od reguły zresztą kto pojawia się w POKach i pyta maklerów o radę?? (to naturalnie pytanie retoryczne, nie musisz na nie odpowiadać bo odpowiedź znamy wszyscy) nie ma nic gorszego od tajemniczego pseudo insidera który mówi że posiada cenne wieści które są tak cenne że nawet zarząd o nich nie wie, ale absolutnie nie może ich wyjawić i radzi wszystkim trzymać lub kupować co do reszty tej kampanii oszczerczej to jak to mówią Parkietowcy krótko a dosadnie zaniżanie przed odpałem:)) jak niewiesz co to takiego to wstaw swój post tam a będziesz miał odpowiedź:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eisenhower11 Re: Handlowy IP: *.jedwabne.sdi.tpnet.pl 09.07.05, 20:04 TAK KOLEGA MA RACJE PUSC PO 77,00 AMOZE LEPIEJ PO 77,80Z/ SPRZEDAJ OPLAC KOSZTY TRANSAKCYJNE,ZAPLAC OD TEGO PODATEK DOLICZ KOSZTY INFLACJI NASTEPNIE ZNOWU SZYBKO KUP I PUSC WTEN SAM SPOSOB,POWTORZ TE CZYNNOSC WIELOKROTNIE A TWOJ RACHUNEK BEDZIE ROSL W TEMPIE EXPRESOWYM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gorbi Re: Handlowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 00:41 Drogi Eisenhowerze !!! Nie rozumiem czemu te sarkazmy pod moim adresem !!! Jeżeli nikt Ci jeszcze nie powiedział, że szybkie, wielokrotne kupowanie i odsprzedawanie po kosztach ma sens to chętnie Cię uświadomię !!! Wyobraź sobie, że klienci domów maklerskich, którzy w określonych okresach osiągają obroty na odpowiednim, określonym przez dom poziomie uzyskują wymierne korzyści z tego powodu !!! Jakie to sam sprawdź jeśli zamiast gderać weźmiesz się ostro do roboty !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polo Re: Handlowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 14:16 Zamiast o jakimś banku niech kolega z Jewdwabnego napisze jak miejscowa ludność wzbogaciła się o majątek po zamordowanych przez nich Zydach w 1941. To na pewno ciekawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gorbi Re: Handlowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 14:23 Dzięki Polo za wsparcie !!! A jakie jest Twoje zdanie na temat Handlowego ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eisenhower11 Re: Handlowy IP: *.jedwabne.sdi.tpnet.pl 10.07.05, 15:41 Kolega ma o tym rownie duzo jak niejaki Gorbi o antykoncepcjii sloni.wiesz chlopcze ile jest wPolsce miejscowosci o takiej nazwie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gorbi Re: Handlowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 17:56 Wróćmy może do rozmowy o Handlowym !!! Chętnie usłyszę Twój scenariusz wydarzeń poczynając od jutrzejszej sesji do 21.07 !!! Tylko proszę o rzetelną ekonomiczną ocenę bez wycieczek do Afryki !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soros Re: Handlowy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.07.05, 19:20 Pomijam spory personalne - piszę o Handlowym. Plany megadywidendy stały się publiczną wiadomością około połowy marca. Od tego czasu kurs Handlowego wzrósł około 14% ( z około 65 zł do 74 zł), czyli bardziej niż inne duże banki (z wyjątkiem BPH ale tu chodziło o fuzję - jak się okazało tego typu informacja jest bardziej w cenie niz dywidenda). Póki co wzrost kursu nie przenosi całej dywidendy a na pewno nie ma jakiegoś wielkiego szturmu na te akcje. Patrząc na fundamenty, ten bank nie jest niczym super, w szczególności martwi spadek kredytów dla przesiębiorstw (ciut lepiej było w I kwartale tego roku ale to jeszcze nie jest trend). Stopa dywidendy "zwykłej" (tej, na którą mozna liczyć co roku) wynosi około 4,3%, czyli sporo jak na duże banki - stopa ta może być utrzymana w średnim terminie pod warunkiem wzrostu akcji kredytowej lub przynajmniej jej utrzymania, więc obecny kurs może być ciekawy dla OFE. Reasumując - Handlowy powinien być zbierany przez OFE w okolicach bieżącego kursu ale ponieważ megadywidenda nie napędza w tej chwili za bardzo popytu i chyba jest od dawna w cenie akcji, nie sądzę, że czeka nas jakiś spektakularny wzrost. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gorbi Re: Handlowy IP: 217.17.35.* 11.07.05, 09:07 Dziękuję soros za bardzo rzetelną ocenę sytuacji !!! Jeżeli czytałeś wszystkie moje wcześniejsze wypowiedzi to będę wdzięczny bo w pracy nie mam za bardzo czasu na powtarzanie się !!! Twój scenariusz potwierdza moje informacje !!! Obecnie Handlowy jest na tyle atrakcyjny dla OFE, że przy wielkośći rynku jaki stanowią jego akcje wykupienie przez te Fundusze całego rynku jest jak najbardziej racjonalnym posunięciem !!! Bo gdy monopolista lub oligopol ma w ręku cały rynek to po wypłacie megadywidendy na pewno nie będzie mu zależało na spuszczaniu kursu akcji a wręcz przeciwnie !!! Przemyśl tą sprawę !!! Odezwę się na koniec pracy !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gorbi Re: Handlowy IP: 217.17.35.* 15.07.05, 14:54 Głupio jest odpowiadać sobie samemu ale czy 200000000 zł obrotu to nie dowód że OFE jednak wchodzą w Handlowego a później wcale nie będzie im zależało na spuszczaniu kursu a mając cały rynek będą nawet bronić kurs przed spadkami !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vito Re: Handlowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.05, 16:18 albo uciekają przed wtopą:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gorbi Re: Handlowy IP: *.stat.gov.pl 18.07.05, 10:16 Skoro ktoś skupił taką ilość to znaczy że komuś zależy na tych papierach !!! A cena po całej operacji natychmiast wróciła do poziomu z przed operacji więc o jakiej wtopie ty mówisz !!! Nie strasz cwaniaczku ludzi bo wiem że chciałbyś je tanio kupić !!! Pośpiesz się bo ja nie rzucałem słów na wiatr i w środę Handlowy momentami będzie chodził po 85 zł !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vito Re: Handlowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 18:16 ło matko 85 zetów:)) rozumiem upał szkodzi ale to juz przekracza wszelkie granice 2 dni zostały jak dojdzie do 79 to to cud będzie looknij sobie dzisiejszy wykres i będziesz miał odp a potem kurs - 12 PLN + technika i 65 zetów w wersji optymistycznej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gorbi Re: Handlowy IP: *.stat.gov.pl 19.07.05, 12:28 Gdybyś potrafił myśleć długookresowo tak jak jutro zrobią to OFE to byś się ze mnie nie naśmiewał tylko ustawił się w kolejce po kupno akcji !!! Za taką dywidendę można spokojnie przesiedzieć z akcjami Handlowego do przyszłorocznej dywidendy a nie wykluczone że gdy Handlowy wejdzie do WIG 20 będzie je można sprzedać dużo wcześniej !!! Powodzenia !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: john Re: Handlowy IP: 212.160.138.* 19.07.05, 12:45 Eh, Gorbi - zaczynasz przesadzać. Patrzysz na Handlowego ze swojej perspektywy zapominając, że są również inne. Typowy błąd gościa, który ma jakiś papier i szuka tylko plusów. Wątpię, że pójdzie teraz ostro w górę bo jest droższym bankiem od innych, o dywidendzie wszyscy wiedża od dawna a jej wpływ został zdyskontowany skokiem kursu z 65 zł do 75 - 78 zł. Myślę, że kurs teraz będzie osylował wokół tej samej wartości a potem rypnie w dół (jak wszystkie spółki po dywidendzie). Spójrz na sprawę z perspektywy (i przede wszystkim bez emocji) bo kiedyś polegniesz na maksa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gorbi Re: Handlowy IP: *.stat.gov.pl 19.07.05, 12:57 Jeżeli fakt że nie zależnie co zrobię, czy wezmę dywidendę czy sprzedam jutro akcje i tak daje mi spore zyski nie przekonuje Cię co do mojej bezstronnośći i racjonalnego podejśćia to już Twój problem !!! Mostostal Płock jest o wiele gorszą spółkę od Handlowego ale akurat w tym roku mają ze sobą pewną wspólną cechę !!! Obydwie wypłacają dywidendę w wysokośći 16% !!! Gdybyś tak łaskawie zerknął na przebieg sesji przed dywidendą w MOSTOSTALU to zauważyłbyś że ostatniego dnia notowań z dywidendą akcje spółki poszły jeszcze o 10% do góry co w przypadku Handlowego daje nam okoló 85 zł !!! Powodzenia !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vito Re: Handlowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 13:06 Kolego ale w tym przypadku nie pójdzie 10% bo to zupełnie inna spółka jest! i co więcej juz od miesiąca ktoś bardzo gruby likwiduje ta pozycję więc będzie sypał na maksa do dywidendy i po dywidendzie aż się nie wysypie bez urazy ale czekanie rok na odrabianie strat to raczej nie dla mnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gorbi Re: Handlowy IP: *.stat.gov.pl 19.07.05, 15:11 Nie wiem czy zauważyłeś ale Twój gruby wysypał się w poniedeziałek a rynek natychmiast wrócił do poprzedniego poziomu !!! Ja wiem że Ty roku nie możesz czekać ale OFE jak najbardziej !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eisenhower11 Re: Handlowy IP: *.jedwabne.sdi.tpnet.pl 19.07.05, 15:32 Mysle ze zpowodzeniem bedziesz mogl trzymac te akcje 2 lata,rok to nie jest dlugi okres. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gorbi Re: Handlowy IP: *.stat.gov.pl 19.07.05, 15:46 Ja przecież nie mówię o sobie tylko o OFE !!! Taki pionek jak ja się przecież nie liczy !!! Korzystam po prostu sobie z dobrodziejstwa losu !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eisenhower11 Re: Handlowy IP: *.jedwabne.sdi.tpnet.pl 19.07.05, 16:44 a ja mowie ,ze jezeli bedziesz realizowal sensowna strategie trzymania dlugoterminow spolek wyplacajacych wysokie dywidendy przestaniesz byc pionkiem wciagu 10 lat.Jest tylko jeden problem-wielkosc kapitalu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A propos Re: Handlowy IP: *.chello.pl 19.07.05, 18:25 Pytanie tak na marginesie głównego wątku: do kiedy trzeba trzymac akcje Handlowego, żeby załapać się na dywidendę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vito Re: Handlowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 19:45 do jutra w czwartek rano PKCem, ale to i tak nie pomoże Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gorbi Re: Handlowy IP: *.stat.gov.pl 20.07.05, 08:42 Mam bardzo dużą skłonność do ryzyka więc kapitał zdobywam gdzie się tylko da biorąc kredyty !!! Nie po to robiłem dwa dyplomy na SGHu żeby jak głupi charować po 16 godzin dziennie !!! Ja śpię a forsa sama dla mnie pracuje !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwiony Re: Handlowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 11:10 A czy na SGH nie uczą ortografii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gorbi Re: Handlowy IP: *.stat.gov.pl 20.07.05, 12:04 Wyobraź sobie że język Polski na maturze zdałem po znajomośći a SGH było jedyną uczelnią która nie ma nic wspólnego z tym przedmiotem !!! Za to cyferkami żągluję jak chcę !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwiny Re: Handlowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 12:20 Niesamowite! Podobny przypadek opisał Stanisław Lem w swoim Szpitalu Przemienienia. Rzecz dzieje się w domu wariatów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vito Re: Handlowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 13:14 Tia, to zacznij żonglować bardziej bo mamy środę i tych 86 PLN nie będzie a odsetki od kredytu bank naliczy i ściągnie z rachunku przez zastaw na akcjach:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gorbi Re: Handlowy IP: *.stat.gov.pl 20.07.05, 14:41 Mówi się trudno i puści się za połowę zysku który się chciało osiągnąć !!! Nauczyłem się już grać odkąd umoczyłem na Dębicy w grudniu 2004 !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laik Re: Handlowy IP: 217.153.180.* 20.07.05, 15:03 Czy na pewno wystarczy mieć akcje w środę i w czwartek sprzedaż by dostać dywidendę. Czy brak ich na koncie 25-tego a tylko rejestr w KGPW wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gorbi Re: Handlowy IP: *.stat.gov.pl 20.07.05, 15:21 Na pewno wystarczy ale ja Cię podziwiam za odwagę bo ja osobiście spękałem i wziąłem połowę dywidendy w postaci wzrostu kursu akcji !!! Jutro rano jak się pośpiszysz to sprzedasz za najwyżej 61,30 zł więc policz czy opłaca Ci się brać dywidendę !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olmek Re: Handlowy IP: *.chello.pl 20.07.05, 19:24 Calych 12 zł z 1 akcji oczywiscie na pewno nie da sie wyciagnac, ale pare zlotych netto raczej tak. Trzeba tylko miec mocniejsze nerwy i nie wyprzedawac sie w panice ze strata. Ci co kupili akcje za 200 mln przeciez w czwartek nie rzuca ich na rynek i spokojnie popatrza jak potem kurs odbije. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gorbi Re: Handlowy IP: *.stat.gov.pl 21.07.05, 08:35 Ja ich nie sprzedawałem w panice ze stratą bo wziąłem za nie 6 zł zysku brutto na akcję !!! Koledzy mieli rację że podchodziłem do tego zbyt emocjonalnie ale na szczęście ostatniego dnia oprzytomniałem !!! Wyliczyłem że mi się za pieniądze z kredytu nie opłaca Handlowego trzymać przez rok do następnej dywidendy !!! To OFE co wzięło za 200 mln to spokojnie sobie może ten roczek przeczekać !!! Niestety to pieniądz robi pieniądz !!! Odpowiedz Link Zgłoś