Dodaj do ulubionych

Ortodonta się waha

27.04.20, 11:31
Tłumacze panu z recepcji przychodni orto jak głupia, ze dzieci są odizolowane od 2 miesięcy, nie maja fizycznego kontaktu z rówieśnikami ( spacer z koleżanka w maskach się chyba nie liczy? wink bo starszemu się drucik z aparatu wysunął. Pan w gabinecie się obawia, bo wie pani mamy bliski kontakt z pacjentem, ale skonsultuje się z szefowa czy dadzą radę go przyjąć. Przyznał, ze jego przypadek wymaga pilnej interwencji bo inaczej efekty leczenia i mnóstwo kasy pójdzie na marne. Decyzji jeszcze nie znam. A jak wasi ortodonci, przyjmują choć pilne przypadki? Niech ten koszmar się skończy.
Obserwuj wątek
    • princy-mincy Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 11:34
      Moj tylko pilne przypadki, ale naprawde pilne.
    • notatki Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 11:42
      Tuż przed świętami mój syn był u ortodonty, wizyta poprzedzona szczegółowym wywiadem z zachowaniem wszelkich środków ostrożności. Niestety, po dwóch tygodniach drut znowu się wysunął. To już czwarty raz od założenia dolnego łuku, czyli od końca grudnia. I też mam problem, co robić.
    • zasiedziala Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 11:47
      Cała klinika zamknięta. Trochę już się niecierpliwie, bo do obcego ortodonty na kontrolę przecież nie pójdę, a mija już półtora miesiąca od planowanej wizytyuncertain
      • bergamotka77 Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 12:04
        My mieliśmy mieć w marcu. Drut go ranił w dziąsło wiec go sobie wyjął i to niedobrze ponoć. Niby nie działają ale jednak czasem są wizyty wynikało z rozmowy. Ciekawe czy go przyjmą.
    • mia_mia Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 11:52
      Prawie wszyscy lekarze zaglądający w buzię, nos przyjmują tylko pilne przypadki i wcale się im nie dziwię, a w zapewnienia o izolacji nikt nie wierzy, bo niby dlaczego.
      • nickbezznaczenia Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 13:04
        A jaką mają pewność przyjmując te pilne przypadki?
        • mia_mia Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 13:09
          Żadnej, dlatego używają specjalnych zabezpieczeń, dezynfekują gabinet po każdym pacjencie.
          • nickbezznaczenia Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 13:14
            Czyli w sumie nie ma przeszkód aby chłopaka przyjąć.
            • aandzia43 Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 20:43
              Żadnej pewności nie mają, najlepiej jest wychodzić z tego samego co dr Haus założenia: wszyscy pacjenci kłamią. A jak nie kłamią to pewności ze nie są chorzy też nie ma bo mogą być bezobjawowi. W związku z tym trzeba się zabezpieczać tak samo do każdego pacjenta, bez względu na to co gada.
              Dentyści, w tym ortodonci, nie będą wiecznie bezczynni i trzęsący się ze strachu - większość nie może sobie na to pozwolić finansowo. Nie da się wziąć na przeczekanie syfa co będzie nas zarażał przez najbliższe dwa lata. Tyle odpoczynku to sobie mogą zrobić pańcie utrzymywane przez męża i dorabiające na waciki. Reszta niedługo ruszy do roboty przyparta rachunkami do zapłacenia. Ci co nie ruszą stracą pacjentów. Będą zmiany: mniej pacjentów przyjmowanych dziennie bo przestrzeganie nowych obyczajów higieniczno-epidemicznych jest kure….ko pracochłonne i energochłonne, mniejsze zarobki w związku z tym, wyższe rachunki dla pacjentów bo te nowe procedury są drogie.
              • nickbezznaczenia Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 21:15
                O! I to jest rozsądna odpowiedź.
        • pulcino3 Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 20:40
          I vice versa. Jaką pacjent ma gwarancję, że od lekarza, czy w gabinecie się nie zarazi?
          Ale to o lekarza zdrowie trzeba okazywać trwogę, pacjent nie ma wyjścia i jeszcze konkretną kasę musi za to zapłacić.
          • aandzia43 Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 20:47
            Dobrze piszesz, nie tylko personel jest narażony. Jeśli w gabinecie nie przestrzega się nowych zabezpieczeń i procedur (tych oficjalnych jeszcze nie ma, każdy stara się jak może), to jak najbardziej pacjent może zarazić się do poprzednich pacjentów i od personelu.
          • little_fish Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 20:58
            Ale to chce/ musi pójść do lekarza, więc sam decyduje o podjęciu ryzyka.
            • little_fish Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 21:00
              To pacjent chce - zjadło mi wyraz
    • little_fish Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 11:52
      Rozumiem nerwy, ale akurat zapewnienie przez telefon, że dziecko nie miało kontaktu z rówieśnikami nie daje gwarancji, że nie ma wirusa.
      • bergamotka77 Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 12:02
        To fakt ale on nie chodzi jak inni nastolatkowie na spotkania z kumplami i nie włóczy sie Big wie gdzie. Serio był izolowany dotąd, podobnie jak młodszy. Gdzie miał się zarazić?
        • swinki_trzy Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 12:10
          Zdecyduj się na jedną wersję, albo nie widuje się z rówieśnikami, albo chodzi na spacery z koleżanką.
          • bergamotka77 Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 12:15
            Nie chodzi na spotkania z kumplami jak robią dzueci niektórych ematek ale w weekend był na spacerze z koleżanka na zewnątrz i to był jedyny osobisty kontakt od kilku tygodni. Koleżanka tez izolowana.
            • little_fish Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 12:41
              Nikt z waszego domu i z domu koleżanki nie wychodzi od miesiąca? Tak, wiem jest bardzo niskie prawdopodobieństwo spotkania osoby z wirusem, ale po pierwsze lekarz musiałby mieć pewność, że mówisz prawdę, a po drugie wystarczy jedna osoba z wirusem...
              • bergamotka77 Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 14:05
                No nie, ale kolegów nie widują, do sklepów nie łażą, nie ma takiej potrzeby - co da się to zamawiamy przez internet. No i mieszkamy na zadupiu i moje dzieci wychodzą do lasu, na rowery, pograć w piłkę przed domem, na deskę, na spacer starszy poszedł pieszy raz od dawna w towarzystwie, bo już mieli dosyć tylko kontaktów towarzyskich online. Ale to nie jego dziewczyna więc nie było bliskich kontaktów. W maskach idąc koło siebie raczej nic nie złapali. Moje dzieci teraz do sklepów nie chodzą, może kilka razy był starszy po jakieś pieczywo w lokalnym sklepiku, pustym zazwyczaj. Robimy duże zakupy raz w tygodniu i przywozimy je autem. Wszystko zamknięte więc nie mają gdzie chodzić i od kogo się zarażać. My oboje pracujemy zdalnie więc tylko w sklepie bywamy raz w tygodniu czasem dwa i tyle. Spotykamy czasem dziadków ale na odległość i w maskach.
                • little_fish Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 15:45
                  Po pierwsze lekarz musiałby w to uwierzyć. A po drugie wy bywacie w sklepach, więc mogliście (oczywiście teoretycznie )zarazić siebie i dzieci. Podobnie jak rodzice koleżanki
                  • nickbezznaczenia Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 15:58
                    I podobnie jak lekarz.
        • mia_mia Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 12:21
          Od Ciebie, a Ty na zakupach? Na spacerze z koleżanką, o którym pewnie nie wspomniałaś zapewniając o pełnej izolacji?
        • grrruu Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 21:58
          A dlaczego lekarz ma Ci wierzyć, że Twoje dziecko jest wyjątkowe i inne niż te wszystkie, co się włóczą? To jest zbyt poważna sprawa, żeby polegać na zapewnieniach rodzica.
          • bergamotka77 Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 22:09
            Zdaje sobie sprawę ze nie musi. A twoje sie włóczą?
      • bergamotka77 Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 12:06
        Raczej obawiam się żeby nie złapał czegoś w placówce medycznej.
        • gryzelda71 Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 12:17
          No to jak sie obawiasz to niech czeka , tylko na co? Jak twój ortodonta nie chce przyjąć, znajdż innego jak to tylko kwestia naprawy.
          • agrypina6 Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 13:02
            Chyba nie jest łatwo znaleźć innego ortodonte, oni sobie nie wchodzą w paradę.
            • gryzelda71 Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 13:06
              Zebyś się nie zdziwiła. To tylko naprawa, a nie przejęcie leczenia.
              • agrypina6 Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 13:09
                Ja się nie zdziwię, mojego dziubka na razie nie dotyczy.Ale znam środowisko od środka, więc coś tam słyszałam..
    • lauren6 Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 11:56
      Gabinet zamknięty na cztery spusty. Wizytę kontrolną mieliśmy mieć w maju.
    • gryzelda71 Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 12:00
      Przyjmują. Dentysta też.
    • ivanova Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 12:03
      Pilne przypadki sa przyjmowane. U nas na razie tylko konsultacja telefoniczna wystarczyła. W maju syn ma miec zdejmowany aparat, mam nadzieję ze ta wizyta pod koniec maja/w czerwcu sie odbędzie.
    • aguar Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 12:20
      Gabinet syna zamknięty na czas nieokreślony. Naszukałam się w Poznaniu, ale znalazłam kogoś na początek maja. Też dlatego, aby efekty leczenia nie poszły się je.ać.
    • asfiksja Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 12:40
      Nasza ortodontka odwołała (na NFZ). Moje córki były umówione tylko na coroczną kontrolę, żeby nie wypaść z kolejki po ewentualny aparat kiedyś-kiedyś. Zęby mają OK i na razie niewymagające interwencji. Być może pilne przypadki są przyjmowane.
      Faktycznie jak się sprawę zaniedba we wczesnym dzieciństwie to potem czasem trzeba na gwałt za ciężkie pieniądze leczyć odpłatnie i jest ból portfela, jak z przyczyn obiektywnych jest przerwa w leczeniu.
      • joanna_poz Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 12:53
        asfiksja napisał:

> Faktycznie jak się sprawę zaniedba we wczesnym dzieciństwie to potem czasem trz
        > eba na gwałt za ciężkie pieniądze leczyć odpłatnie i jest ból portfela, jak z p
        > rzyczyn obiektywnych jest przerwa w leczeniu.

zaniedba we wczesnym dzieciństwie?

leczenie ortodontyczne na NFZ przysługuje wyłącznie na korekty z zastosowaniem aparatu ruchomego i do 12 roku zycia.

• asfiksja Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 14:44
          >leczenie ortodontyczne na NFZ przysługuje wyłącznie na korekty z zastosowaniem aparatu ruchomego
          Nie do końca jest to prawda. Ortodonta u 6-7-latka może przewidzieć przyszłe problemy, np. właśnie brak zalążków, u trochę starszego zauważyć przetrwały ząb mleczny, który blokuje miejsce i zlecić jego usunięcie. Ortodonta kładzie też nacisk na złe nawyki, np. wysuwanie języka, nieprawidłowe przełykanie. Takie leczenie nie wymaga jeszcze aparatu. Jeśli dziecko jest pacjentem od młodszego wieku to jest "w kolejce" i w razie potrzeby zastosowania aparatu dostaje go wtedy, kiedy potrzebuje. Do ukończenia 13. roku życia wszystko (korekty, naprawy, wizyty) jest wtedy za darmo. U nas "kolejka" do aparatu wynosi ok. 4 lata.
          • joanna_poz Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 14:58
            ....i dostaje aparat ruchomy.
            ktorym wszystkich wad nie skorygujesz.
            • asfiksja Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 15:42
              Dostaje albo nie dostaje, bo leczenie/profilaktyka wad zgryzu nie wymaga aparatu.
      • agrypina6 Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 13:05
        Naiwnie myślisz, że jak chodzisz z dzieckiem raz w roku do ortodonty na NFZ to w razie czego zaoszczędzisz kupę kasy? He he he.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 13:30
        Nie rozumiem. Dzieci nie mają problemów wymagających interwencji ortodonty, ale ty i tak do niego chodzisz? Przecież do tego wystarczy stomatolog, żeby zajrzeć w paszczę i stwierdzić, czy zęby prawidłowo rosną uncertain
      • bergamotka77 Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 13:53
        asfiksja napisał:

> Nasza ortodontka odwołała (na NFZ). Moje córki były umówione tylko na coroczną
        > kontrolę, żeby nie wypaść z kolejki po ewentualny aparat kiedyś-kiedyś. Zęby ma
        > ją OK i na razie niewymagające interwencji. Być może pilne przypadki są przyjmo
        > wane.
        > Faktycznie jak się sprawę zaniedba we wczesnym dzieciństwie to potem czasem trz
        > eba na gwałt za ciężkie pieniądze leczyć odpłatnie i jest ból portfela, jak z p
        > rzyczyn obiektywnych jest przerwa w leczeniu.

Niczego nie zaniedbaliśmy. Syn ma prawidłowy zgryz i zęby zdrowe jak koń a aparat nosi wyłącznie dlatego, że nie ma zalążka stałej dwójki i musimy aparatem zrobić na nią miejsce. Nie oceniaj zatem jak nie znasz sprawy. Mogliśmy olać i zostawić mu szparę. Od tego się wszak nie umiera...
        • asfiksja Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 14:36
          >nie ma zalążka stałej dwójki i musimy aparatem zrobić na nią miejsce.
          To zdanie nie ma sensu. Chyba że chcecie wstawiać mu sztuczną dwójkę w miejscu brakującego zalążka.
          Osoby z prawidłowym zgryzem nie wymagają leczenia ortodontycznego, więc niemożliwe, żeby twój syn miał prawidłowy zgryz, skoro jest leczony ortodontycznie.
          Ale do kontroli u ortodonty warto chodzić z młodszymi dziećmi, nawet jeśli nam-laikom się wydaje, że wszystko jest pięknie. Znam takich, u których "nagle" się okazało, że zgryz robi się bardzo nieprawidłowy, a ortodonta mógł już działać wcześniej, bo np. zleciłby panoramę, na której przyszłe problemy byłyby widoczne. Brak zalążka należy akurat do grupy problemów widocznych wcześnie na rtg. Takie podejście prezentuje przynajmniej nasza ortodontka i ja się do tego stosuję (a uczy studentów, więc tacy będą też przyszli polscy ortodonci).
          • bergamotka77 Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 14:42
            asfiksja napisał:

> >nie ma zalążka stałej dwójki i musimy aparatem zrobić na nią miejsce.
            > To zdanie nie ma sensu. Chyba że chcecie wstawiać mu sztuczną dwójkę w miejscu
            > brakującego zalążka.

Otoz ma sens, zgryz ma prawidłowy a ty masz słabe pojęcie o temacie dyskusji. Wydawało mi się oczywiste, ze własnie po to nosi aparat aby mu wstawić implant. Bo jak inaczej skoro nie wyrośnie? Czego nie rozumiesz?
            • bergamotka77 Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 14:47
              Rozumiesz, bez aparatu nie będzie można mu tej dwójki wstawić bo zęby się przesuwają, gdy mają miejsce więc jedynka i trójka się zbliżyły i tylko aparat może to skorygować. Nie jest to kwestia zgryzu bo gdyby nie implant planowany na przyszły rok to nie nosiłby aparatu, gdyż nie ma takiej potrzeby. Akurat zęby ma piękne, białe i mocne, więc musimy skorygować tę pomyłkę natury aby czuł się bardziej komfortowo.
            • asfiksja Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 14:49
              Aaaa, dziecko z całkowicie prawidłowym zgryzem wymaga pilnej i kosztownej interwencji ortodonty i to koniecznie w czasie epidemii. I przecież jakże prawidłowe i naturalne jest, że trzeba dziecku wstawić sztuczny ząbbig_grin
              • kolibeer2 Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 15:25
                zgryz jest nieprawidłowy, bo niekompletny,
                nie dziwię się, że dzieciak chce mieć symetryczny zgryz, przecież jak mu się jedynka z trojką zjadą to będzie słabo troczę wyglądało, zwłaszcza jak trójka jest charakterystyczna
                ja zrozumiałam, że na chwilę obecną jest potrzebna interwencja "pilna drucikowa", a nie zakładanie aparatu
                • bergamotka77 Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 21:55
                  tak dokładnie. Niestety o ile do dentysty można iść dowolnego, ktory przyjmuje, to z ortodonta gorzej. Bo on bierze odpowiedzialność za aparat i ew. naprawy i potem powie, ze inny ortodonta cos zepsuł jeśli będzie problem. To porządny gabinet w centrum Warszawy, żadny pokątny gabinet ale się boja. Dziś nie oddzwonili.
              • bergamotka77 Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 15:25
                asfiksja napisał:

> Aaaa, dziecko z całkowicie prawidłowym zgryzem wymaga pilnej i kosztownej inter
                > wencji ortodonty i to koniecznie w czasie epidemii. I przecież jakże prawidłowe
                > i naturalne jest, że trzeba dziecku wstawić sztuczny ząbbig_grin

Akurat on od roku chodzi z aparatem więc to nie fanaberia okresu epidemii. Jezu, tacy ludzie mnie zawsze zaskakują i zarazem załamują. Tak, będzie miał sztuczny ząb, gdyż na naturalny nie ma szans. Jak nie wyrośnie ci ręka to nosisz protezę, tu podobnie. Tylko nikt nawet nie wie, że jest sztuczna, bo to nie do odróżnienia.
                • bergamotka77 Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 15:26
                  Przy tym to nie dziecko już. On w tym roku będzie pełnoletni.
          • pulcino3 Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 20:49
            Tak, jest, ja poszlam z 9 latka, to mi powiedział że szkoda że nie przyszłam z niay, jak miała 5lat, bo szybciej korekcja podniebienia by trwała. Nie chodziło o zęby stałe, ale za wąskie podbiebienie.
      • m_incubo Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 14:54
        Nie masz kompletnie pojęcia o czym mówisz, a twoje wizyty "na zapas" są stratą czasu 😀
        • joanna_poz Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 14:59
          ale przynajmniej ma dobre samopoczucie, ze zadbała...
          • asfiksja Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 15:47
            Wcale nie uważam, że matka, która nie wiedziała, że warto do ortodonty pójść wcześniej, profilaktycznie, jak do dentysty zaniedbała dziecko (ba, uważam, że system leczenia ortodontycznego dzieci jest u nas skandaliczny). Ale bergamotka jest osobą tak szalenie z siebie zadowoloną, że nie mogłam się powstrzymaćwink
            • bergamotka77 Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 15:55
              asfiksja napisał:

> Wcale nie uważam, że matka, która nie wiedziała, że warto do ortodonty pójść wc
              > ześniej, profilaktycznie, jak do dentysty zaniedbała dziecko (ba, uważam, że sy
              > stem leczenia ortodontycznego dzieci jest u nas skandaliczny). Ale bergamotka j
              > est osobą tak szalenie z siebie zadowoloną, że nie mogłam się powstrzymaćwink

Tak się składa, ze wiem i moje dzieci są pod opieką orto, jak również stomatologiczna od młodych lat. Problemów na tym tle mają - z próchnicą czy zgryzem jako takim. TY niestety jesteś totalna dyletantka, która się wymądrza a te wizyty na NFZ to są o kant doopy potłuc. Nie ze chcę ci pogorszyć samopoczucia ale jest prawie pewne, ze twoje dzieci wylądują ze stałym aparatem jeśli mają coś ze zgryzem nie tak a takich nie ma na NFZ. Potwornie jesteś irytująca. Te twoje wpisy jak zawsze bez ładu i składu. Typowa nawiedzona.
    • anika772 Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 12:46
      "Niech ten koszmar się skończy."

Czy mi się wydaje, czy całkiem niedawno byłaś zadowolona ze zdalnego życia?
      Ps. Moja nie przyjmuje, niestety.
      • bergamotka77 Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 13:57
        anika772 napisała:

> "Niech ten koszmar się skończy."
        >
        > Czy mi się wydaje, czy całkiem niedawno byłaś zadowolona ze zdalnego życia?
        > Ps. Moja nie przyjmuje, niestety.

Ze zdalnej pracy nadal jestem zadowolona i tylko o tym pisałam. Chyba niedokładnie czytasz moje wątki i wypowiedzi.
        • little_fish Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 22:03
          Ortodonta też widocznie zadowolony z pracy zdalnej 😉
          • bergamotka77 Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 22:11
            little_fish napisała:

> Ortodonta też widocznie zadowolony z pracy zdalnej 😉

No nie do końca bo nie zarabia. A ludzie podczas pracy zdalnej zarabiają tak samo jak wcześniej w siedzibie firmy - no zazwyczaj bo teraz zdarzają się obniżki pensji.
    • szmytka1 Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 12:55
      zamknięte
    • joanna_poz Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 12:58
      u nas klinika przyjmuje tylko pilne przypadki bolowe - stomatologiczne.
      ortodonta nie.
      na cale szczescie synowi zdjeli aparat w grudniu, teraz mamy do kontroli raz na pol roku retainer, tez powinniśmy isc w maju, ale nawet nie dopytuje, bo to maly problem.

ps. u mnie syn z niektorymi wylażącymi drutami umial poradzić (jakoś) sobie samsmile
      • bergamotka77 Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 13:55
        joanna_poz napisała:

> u nas klinika przyjmuje tylko pilne przypadki bolowe - stomatologiczne.
        > ortodonta nie.
        > na cale szczescie synowi zdjeli aparat w grudniu, teraz mamy do kontroli raz na
        > pol roku retainer, tez powinniśmy isc w maju, ale nawet nie dopytuje, bo to ma
        > ly problem.
        >
        > ps. u mnie syn z niektorymi wylażącymi drutami umial poradzić (jakoś) sobie sam
        > smile

U mnie też poradził sobie. Wyjął go big_grin
    • paniusia.aniusia Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 13:12
      Dziecko było ostatnio w lutym, w marcu lekarz na kwarantannie, w kwietniu odwołali. Zobaczymy co w maju.
    • agrypina6 Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 13:14
      A pani z recepcji wie, że pacjenci kłamią i może Ci nie wierzyć że nastolatek nigdzie nie chodzi.
      • paniusia.aniusia Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 13:23
        agrypina6 napisała:

> A pani z recepcji wie, że pacjenci kłamią i może Ci nie wierzyć że nastolatek n
        > igdzie nie chodzi.

I z tym tez się zgadzam.
    • problemkind Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 13:35
      Moj syn ma dziś kontrolną wizytę. Dzwonilam i zapytałam, w zeszłym tygodniu, czy przyjmują nie pilne przypadki. Bez problemu.
    • mecenaspirania Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 13:43
      To niedopuszczalne. Czy mam szykować pozew?
      • bergamotka77 Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 13:53
        mecenaspirania napisał(a):

> To niedopuszczalne. Czy mam szykować pozew?

Mecenasie przygotuj pismo procesowe jeśli nie dojdzie do ugody big_grin
    • ultimate.strike Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 14:13
      Podziękuj histerykom "zaraz wszyscy umrzemy" ze Snajperem na czele.
      • droch Re: Ortodonta się waha 17.09.20, 12:36
        Koronohisterycy są wniebowzięci, bo "uniknęliśmy tego, co było we Włoszech".
    • m_incubo Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 14:56
      Ale akurat twoje tłumaczenia o izolacji panu z recepcji są całkowicie zbędne. Każdy może sobie zapewniać o czymkolwiek, nic to nie ma do rzeczy i nikogo nie obchodzi, bo nie można tego zweryfikować.
      • little_fish Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 15:48
        Często życie samo weryfikuje takie zapewnienia.. niestety
    • liberica1 Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 20:52
      Współczuję. My właśnie dzisiaj byliśmy zakładać jedną stronę bo drugą ma od jakiegoś czasu. Zero problemu. Ale fakt, że nasza orto (najlepsza w regionie) działa jak działała bez żadnych komplikacji.
    • astrologia333 Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 21:24
      Początkiem kwietnia dostałam SMS od ortodonty, że odwołują wizyty. Oczywiście nie wiadomo na kiedy. Nie przejęłam się wtedy, bo wizytę miałam mieć po 20. Myślałam, że do tego czasu coś się zmieni. Niestety nie tylko się nie zmieniło, ale też pomylialm daty. Wizytę miałam mieć dużo wcześniej. Wtedy się trochę zirytowałam.
      Dziś siedząc na balkonie dostałam SMS, że od 5 maja ruszają z wizytami i zapraszają, niestety koszt 30 zeta więcej. Niby dobra wiadomość, ale po chwili patrzę, to nie mój gabinet się otwiera. Liczę jednak, że u mnie będzie mniej więcej ten sam czas.
    • bang_bang30 Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 21:24
      Ja 1,5 tygodnia temu założyłam sobie u ortodonty aparat smile
    • agus-ka Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 21:41
      Nasz przyjmuje. Starsze dzieci, więc prawie wszystkie, wchodzą same w okularach itd. Rodzice czekają poza przychodnią. Ortodonta i asystent ubrani w kombinezony, przyubice i rękawiczki plus maseczki ale to zawsze.
      • bergamotka77 Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 21:57
        Może problemem jest wiek bo taki silny, młody mężczyzna może być bezobjawowy i łazić Bóg wie gdzie? Wszak natolatki lubią łamać reguły.
    • black_magic_women Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 22:22
      Ja drucik mam już tylko na górze, ciagle jestem na 1 etapie, bo kontrola miała być w marcu. Gabinet zamknięty na głucho sad
      • black_magic_women Re: Ortodonta się waha 27.04.20, 22:30
        Tzn. z dolnych zębów drucik wypadł, nie że mam zdjęty aparat sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka