etata 12.05.20, 18:23 Czy możecie polecić coś ciekawego do czytania? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mysiulek08 Re: Biografie 12.05.20, 18:34 kilka watkow juz w temacie bylo np forum.gazeta.pl/forum/w,567,169044716,169044716,Polecicie_jakas_biografie_.html Odpowiedz Link Zgłoś
etata Re: Biografie 12.05.20, 19:26 "kilka watkow juz w temacie bylo smile" Ale nie tak dużo, jak np. o koronawirusie Odpowiedz Link Zgłoś
fil.lo Re: Biografie 12.05.20, 18:38 "Żuławski. Szaman" Aleksandry Szarłat, "Beksińscy. Portret podwójny" M. Grzebałkowska, R. Safranski: "Nietzsche. Biografia myśli", też książka Safranskiego o Schopenhauerze, "Kobro. Skok w przestrzeń" M. Czyńskiej, "Simona. Opowieść o niezwyczajnym życiu Simony Kossak" A. Kamińskiej Autobiografie: "Pokonać mur" Mariny Abramovic, "Proszę bardzo" Anda Rottenberg, "Stając się sobą. Pamiętnik psychiatry" I. Yalom Historia autobiograficzna o pewnym okresie życia: "Pasażerka ciszy. Dziesięć lat w Chinach" F. Verdier Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Biografie 12.05.20, 19:03 „Stryjeńska. Diabli nadali” Angeliki Kuźniak. Fenomen Odpowiedz Link Zgłoś
danaide Re: Biografie 12.05.20, 20:50 Najmocniejsze fragmenty pochodzą z samego pamiętnika Stryjeńskiej "Chleb prawie że powszedni". Odpowiedz Link Zgłoś
dvdva Re: Biografie 13.05.20, 15:16 Wlasnie czytam i strasznie mnie razi stosunek Zofii do swojej corki. Synow za to uwaza za swe najdoskonalsze dziela. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide Re: Biografie 13.05.20, 18:49 Dla mnie w ogóle stosunek kobiet z polskiej inteligencji do rodzenia dzieci (Berezowska nie miała ich wcale), wychowania (Samozwaniec podrzuca córkę jak kukułka rodzinie), do wyższości chłopców nad dziewczynkami (ponoć popowstaniowa trauma, która przetrwała w twierdzeniach niektórych ematek, że ematki mające córki zazdroszczą ematkom mającym synów) to temat na osobną książkę Odpowiedz Link Zgłoś
dvdva Re: Biografie 13.05.20, 22:58 Pamietam, ze czytalam z autobiograficzna ksiazke Samozwaniec i zdziwilam sie, ze nie bylo w niej najmniejszej wzmianki o urodzeniu corki... Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Biografie 14.05.20, 08:32 Albo taka Colette, pisarka która stworzyła jeden z najpiękniejszych w literaturze hołdów dla matki, więcej miejsca w twórczości ( i w życiu) poświęciła swojemu buldożkowi niż córce. Odpowiedz Link Zgłoś
doubledoublejoyandtrouble Re: Biografie 16.05.20, 16:18 potworia116 napisała: > Albo taka Colette, pisarka która stworzyła jeden z najpiękniejszych w literatur > ze hołdów dla matki, więcej miejsca w twórczości ( i w życiu) poświęciła swojem > u buldożkowi niż córce. To bardzo trafne, co napisałaś Niestety, tak było, zaskakujące. Odpowiedz Link Zgłoś
etata Re: Biografie 12.05.20, 19:21 "Żuławski. Szaman" Aleksandry Szarłat, "Beksińscy. Portret podwójny" M. Grzebałkowska, R. Safranski: "Nietzsche. Biografia myśli", też książka Safranskiego o Schopenhauerze, "Kobro. Skok w przestrzeń" M. Czyńskiej, "Simona. Opowieść o niezwyczajnym życiu Simony Kossak" A. Kamińskiej Autobiografie: "Pokonać mur" Mariny Abramovic, "Proszę bardzo" Anda Rottenberg, "Stając się sobą. Pamiętnik psychiatry" I. Yalom Historia autobiograficzna o pewnym okresie życia: "Pasażerka ciszy. Dziesięć lat w Chinach" F. Verdier Coś mi się zdaje, że znasz mnie lepiej niż moja teściowa Teraz to ja mogę mieć kwarantannę przez kolejne dwa miesiące Odpowiedz Link Zgłoś
etata Re: Biografie 12.05.20, 19:46 Oprócz biografii Dzierżyńskiego polecam: Ostatni Salon PRL – Rzecz o Franciszku Xawerym hrabim Pusłowskim – Andrzej Chwalba Dostojewski – Stanisław Cat-Mackiewicz Talleyrand – Zdrajica i Zabawca Francji – Robin Harris Żony – W cieniu mistrzów literatury rosyjskiej – Alexandra Popoff Broniewski – Miłość, wódka, polityka Polecam również biografię Mieczysława Grydzewskiego zawartą w Silva rerum. Muszę jednak zaznaczyć, że ja przygodę z biografiami dopiero zaczynam Odpowiedz Link Zgłoś
niu13 Re: Biografie 12.05.20, 21:02 Do kompletu Urbanka dołożyłabym jeszcze Tuwima i "Genialnych" o lwowskiej szkole matematycznej. A do Grzebałkowskiej "Komedę" Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: Biografie 12.05.20, 19:51 Grzevałkowska na jeszcze fajną "1945.Wojna i pokój" A z biografii polecę Oskarżoną Wierę Gran Tuszyńskiej. www.empik.com/oskarzona-wiera-gran-tuszynska-agata,prod58820226,ksiazka-p Odpowiedz Link Zgłoś
etata Re: Biografie 12.05.20, 21:29 "A z biografii polecę Oskarżoną Wierę Gran Tuszyńskiej." Przeczytam, jak mi życia starczy Odpowiedz Link Zgłoś
etata Re: Biografie 12.05.20, 19:38 Ja natomiast polecam – Dzierżyński – Miłość i rewolucja – Sylwia Frołow Bardzo dobrze napisana, z jakimś demonicznym urokiem, bo Żelazny Feliks na kartach tej książki niemalże da się lubić Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Biografie 12.05.20, 19:46 "Wowa, Wołodia, Władimir. Tajemnice Rosji Putina" Kurczab-Redlich czytales? Odpowiedz Link Zgłoś
etata Re: Biografie 12.05.20, 19:58 "Wowa, Wołodia, Władimir. Tajemnice Rosji Putina" Kurczab-Redlich czytales?" Nie. Ciekawa? W tych klimatach mam "Wszyscy ludzie Kremla" – Michaił Zygar. Czeka na swoją kolej. Mam wrażenie, że to ciekawa książka Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Biografie 12.05.20, 20:30 nie moje klimaty, ale osoba, ktora ja czytala stwierdzila, ze o ile temat ciekawy tak jezyk okropny, infantylny, dlatego pytam, inna opinia bylaby przydatna Odpowiedz Link Zgłoś
etata Re: Biografie 12.05.20, 20:43 "ile temat ciekawy tak jezyk okropny, infantylny" To potrafi rozłożyć nawet najbardziej fascynującą biografię. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Biografie 13.05.20, 10:00 Ale Bywalcu, "Wszyscy ludzie Kremla" to nie biografia, w polskim przekładzie język nie jest infantylny, tylko sztywny i nudny. Cieżko sie też czyta ze względu na zmasowanie nazwisk i niuansów, które poza Rosja są niezbyt czytelne, a Wydawca nie zamieszcza odpowiednich przypisów, które choć ogólnie rozświetliłyby niektóre kwestie...Ważny jest kod kluturowy, aby zrozumieć nagromadzone smaczki, inaczej jest to nieczytelne i publikacja traci...Poza tym, książka bardzo nierówna przez zastosowany sposób narracji. Odpowiedz Link Zgłoś
etata Re: Biografie 13.05.20, 16:08 "Ale Bywalcu, "Wszyscy ludzie Kremla" to nie biografia, w polskim przekładzie język nie jest infantylny, tylko sztywny i nudny." Prawda, zapędziłem się, to nie jest biografia Przeczytałem tylko kilka stron. Język jest – nie obrażając nikogo – dziennikarski, ale w tym przypadku mi to nie wadziło. Ostatecznie ideolog Aleksander Wołoszyn to nie Leonardo czy Czechow Twoje uwagi są cenne, mam wrażenie, że dobrze znasz rosyjskie realia Skoro już mowa o Rosji, mam biografię... Rasputina Ale to na deser Słyszałem, że bardzo dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Biografie 13.05.20, 18:14 To jeśli język dziennikarski lubisz, to polecam książki Maćka Jastrzębskiego, który jest aktualnie korespondentem polskiego radia z Moskwy. Ma świetny warsztat i zna Rosję, jak mało kto Bardzo polecam...i ksiązki i relacje reporterskie. Odpowiedz Link Zgłoś
etata Re: Biografie 13.05.20, 18:38 "To jeśli język dziennikarski lubisz, to polecam książki(...) To nie jest tak, że ja lubię język dziennikarski. Ale też mnie nie drażni. To jak z alkoholem – w upalny dzień wolę zimne piwo, jednak na co dzień delektuję się winem Dzięki, obadam książki M.Jastrzębskiego Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Biografie 16.05.20, 16:15 szafireczek napisała: > Ale Bywalcu, "Wszyscy ludzie Kremla" to nie biografia, w polskim przekładzie ję Szafireczku, Etata to nie Bywalec, Etata to miła jak Ty Szafireczku dziewczyna, która dla beki postanowiła udawać ojczulka Odpowiedz Link Zgłoś
etata Re: Biografie 16.05.20, 17:47 "Etata to miła jak Ty Szafireczku dziewczyna, która dla beki postanowiła udawać ojczulka smile" Pamiętaj, Bywalcu, że kobiety najłatwiej powaśnić komplementami A jakie biografie polecasz? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Biografie 16.05.20, 18:26 etata napisał: > Pamiętaj, Bywalcu, że kobiety najłatwiej powaśnić komplementami > A jakie biografie polecasz? XD Polecam biografię "Życie to mecz" P. Zagumny oraz Giba "W punkt" Odpowiedz Link Zgłoś
etata Re: Biografie 16.05.20, 18:57 "Polecam biografię "Życie to mecz" P. Zagumny oraz Giba "W punkt" big_grin" O sportowcach też lubię poczytać, więc chętnie się kiedyś zapoznam Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Biografie 16.05.20, 18:30 Przebieranki mi nie przeszkadzają, byle z inwencją i smakiem Aha, ja bardziej interesuję się Kresami. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Biografie 16.05.20, 18:33 Albo fascynująca biografia Tony Halika, która napisał M. Wlazły, oczywiście pod tytułem "Tu byłem " Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Biografie 17.05.20, 00:35 Wlekły a nie Wlazły, Wlazły to jeden z najlepszych polskich siatkarzy w historii Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: Biografie 12.05.20, 19:52 etata napisał: > Ja natomiast polecam – Dzierżyński – Miłość i rewolucja – Sylwia Frołow > > Bardzo dobrze napisana, z jakimś demonicznym urokiem, bo Żelazny Feliks na kart > ach tej książki niemalże da się lubić Zapisuję do kolejki Odpowiedz Link Zgłoś
danaide Re: Biografie 12.05.20, 20:54 Cudownie się czyta pamiętniki Duca de Lauzun, w tłumaczeniu Stefana Mellera. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide Re: Biografie 12.05.20, 21:02 Jak mogłam zapomnieć - "Zanim zapadnie noc" Reinaldo Arenas. Kubański pisarz, dysydent, homoseksualista. Niesamowity portret Kuby czasów Castro. Odpowiedz Link Zgłoś
etata Re: Biografie 12.05.20, 21:21 "Cudownie się czyta pamiętniki Duca de Lauzun, w tłumaczeniu Stefana Mellera." Zaczęło mi coś dzwonić, ale nie wiedziałem, w którym kościele. Zszedłem więc do piwnicy i znalazłem tę książkę w odmętach mojego księgozbioru Dzięki Jestem jak ten cham z gminu Lebiediew, którego interesuje świat arystokratycznych salonów Odpowiedz Link Zgłoś
etata Re: Biografie 12.05.20, 22:18 "Znowu jesteś facetem?" A co to za róźnica? Liczy się umysł Odpowiedz Link Zgłoś
rinoa_woman Re: Biografie 12.05.20, 20:57 Zależy co Cię interesuje, ja lubię to co poniżej, dlatego podzielę się tym co mam w swojej biblioteczce. Nicholson, Życie Clinta Eastwooda - obie Marca Eliota, Queen nieznana historia Petera Hince'a, Cezary Pazura Byłbym zapomniał, Leonard Pietraszak Ucho od śledzia Katarzyny Madey, Kilar geniusz o dwóch twarzach Marii Wilczek-Krupy, Wodecki tak mi wyszło, David Attenborough Przygody młodego przyrodnika, David Bowie Paula Trynki. Odpowiedz Link Zgłoś
etata Re: Biografie 12.05.20, 21:27 "Leonard Pietraszak Ucho od śledzia Katarzyny Madey" Z Twojej listy to mnie najbardziej zainteresowało. Bardzo lubię tego aktora Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
sundace46 Re: Biografie 13.05.20, 09:32 Boznańska. Non finito, Angeliki Kuźniak. I w ogóle inne tej autorki także, Stryjeńska, Papusza. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Biografie 13.05.20, 10:18 Zależy co się interesuje, ja lubię biografie polskich artystów, aktorów, pisarzy, malarzy, mogę polecić Sławomira Kopra, pisze w barwny sposób i przybliża życiorysy tych bardzo znanych i mniej znanych w serii Skandaliści PRL-u, Życie artystek w PRL-u, Stracone pokolenie PRL-u, pisze również o znanych postaciach z wcześniejszych okresów, nieźle się czyta np. książkę jego pióra o Eugeniuszu Bodo. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: Biografie 13.05.20, 11:30 Polecam biografię Paula Diraca geniusza podobno miał aspargera "Przedziwny człowiek. Sekretne życie Paula Diraca, geniusza mechaniki kwantowej" lubimyczytac.pl/ksiazka/3715112/Przedziwny-człowiek-sekretne-życie-Paula-Diraca-geniusza-mechaniki-kwantowej, a także biografię twórcy reaktora jądrowego i bomby atomowej "Enrico Fermi. Ostatni człowiek, który wiedział wszystko. Życie i czasy ojca ery atomowej" lubimyczytac.pl/ksiazka/4875139/enrico-fermi-ostatni-czlowiek-ktory-wiedzial-wszystko-zycie-i-czasy-ojca-ery-atomowej Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Biografie 13.05.20, 20:43 Teresa Steve Sem-Sabdberga. O Urlike Meinhof. Odpowiedz Link Zgłoś
doubledoublejoyandtrouble Re: Biografie 16.05.20, 18:59 potworia116 napisała: > Teresa Steve Sem-Sabdberga. O Urlike Meinhof. Wspaniały jest ten wątek, mam listę potencjalnych lektur długą na łokieć Odpowiedz Link Zgłoś
atanazja0 Re: Biografie 16.05.20, 23:36 Dom z dwoma wieżami M. Zaremba-Bielawski to taka opowieść rodzinna ciągnięta przez cały wiek XX. Z kwestią żydowską i fascynującymi losami , szczególnie podczas II wojny. np oflag przedstawiony troszkę jak sanatorium Odpowiedz Link Zgłoś