grey_delphinum 17.10.24, 21:20 Bardzo proszę o polecajki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mysiulek08 Re: Biografie 17.10.24, 21:42 Irving Stone, zbiorowo pl.wikipedia.org/wiki/Irving_Stone Rubinstein Moje mlode lata i MOje dlugie zycie Maria Callas - Primadonna stulecia i Zbyt dumna zbyt krucha Oczarowanie (Audrey Hepburn) i Audrey w domu Brigitte Bardot- To ja Ja Geniusz ( Gombrowicz) Wyspianski-dopoki starczy zycia Pawlikowska Jasnorzewska: Bagienna niezapominajka Zalotnica niebieska Zycie listami pisane Listy Kossaka- Wojciecha Moje zycie z Madzia - jak juz jestemy przy klanie Kossakow po wiecej bym musiala na pieterko isc Odpowiedz Link Zgłoś
briar_rose Re: Biografie 18.10.24, 12:46 O matko. Pawlikowska? Lilka to w moim odczuciu kawał manipulantki, egoistki i terrorystki. Zdaniem jej siostry to z kolei biedactwo otoczone przez nierozumiejące jej geniuszu otoczenie. Absolutnym mistrzostwem jest scena jej ślubu, kiedy jedna z sióstr pana młodego płakała, twierdząc że są niedobrani i jej brat będzie nieszczęśliwy. No jak ona śmiała, przecież to Lilka była biedna i poszkodowana! Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Biografie 20.10.24, 00:58 Zgadzam się: płakać na ślubie brata to rzeczywiście absolutne mistrzostwo - manipulacji. Odpowiedz Link Zgłoś
swiecaca Re: Biografie 18.10.24, 14:17 mysiulek08 napisała: > Pawlikowska Jasnorzewska: > Bagienna niezapominajka > Zalotnica niebieska > Zycie listami pisane > > Listy Kossaka- Wojciecha > > Moje zycie z Madzia - jak juz jestemy przy klanie Kossakow > to i Simona Kossak - autorstwa Anny Kamińskiej Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Biografie 17.10.24, 21:51 Polecam Araela Zurli-biografie Cezara Borgii, Marii Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej, Wojciecha Kossaka, Heleny Modrzejewskiej, Gabrieli Zapolskiej. I Magdaleny Grzebałkowskiej: "Beksińscy. Portret podwójny", "Komeda. Osobiste życie jazzu". Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Biografie 17.10.24, 22:44 Dziękuję, sporo znam, ale zawsze jakaś nowa perełka się znajdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Biografie 17.10.24, 22:56 Wszystkie Moniki Śliwińskiej. Dopiero zaczęłam Książe biografia T. Boya-Żeleńskiego ale Daniela polecała. Poza tym nie zawiodłam się na nie jednej ksiązce tej autorki. Mary Shelley. Narodziny Frankensteina Anne Eekhout Prawdziwie, do szaleństwa. Dzienniki Alan Rickman Natomiast nie polecam biografii Maria Montessori, nie pamiętam autorki Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Biografie 18.10.24, 14:09 Nie przepadam za biografią jako gatunkiem, ale... "Pan raczy żartować, Panie Feynman" (autobiografia) "Shakespeare: The World as Stage" Bill Bryson Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Biografie 18.10.24, 14:19 „Pan od poezji” Siedleckiej o Herbercie „Kapuściński non- fiction” Domosławskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
novembre Re: Biografie 18.10.24, 14:44 Ozzy Osborne! Nie jestem fanka, ale wybornie sie czytalo. Odpowiedz Link Zgłoś
przepio Re: Biografie 20.10.24, 07:23 novembre napisała: > Ozzy Osborne! Nie jestem fanka, ale wybornie sie czytalo. Mój mąż tę książkę czytał, pamiętam, bo nieraz wręcz zaśmiewał się do łez .. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Biografie 18.10.24, 16:42 Moniki Śliwińskiej każda. Anna Bikont - Sendlerowa w ukryciu Stefania Grodzieńska - Urodził go "Niebieski Ptak" Anna Przedpełska Trzeciakowska - Jane Austen i jej racjonalne romanse Anna Przedpełska Trzeciakowska - Na plebanii w Haworth (o siostrach Bronte) Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Biografie 19.10.24, 22:30 Dziękuję za wszystkie polecajki. Zapisane! Odpowiedz Link Zgłoś
dzbanek_bez_ucha Re: Biografie 19.10.24, 22:55 Laura Hillenbrand - Niezłomny Rosemary Sullivan - Córka Stalina Kate Moore - The Woman They Could Not Silence, nie mogę znaleźć polskiego tłumaczenia, może go jeszcze nie ma? Wszystkie trzy na moim Topie Wszechczasów. Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: Biografie 19.10.24, 23:57 Niezmiennie polecam "Córkę pustyni" - to biografia Gertrude Bell, kobiety niezwykłej i niedocenianej. Czyta się z niedowierzaniem i fascynacją. "Eleonora Akwitanska. Królowa Francji i Anglii". Pełne przygód i niezwykłych zwrotów akcji życie jednej z najbogatszych kobiet świata(albo i najbogatszej, jakoś tak😉). "Cesarzowa Cixi" autorstwa Jung Chang ( jeśli nie czytałaś, to polecam jej "Dzikie łabędzie", to historia jej rodziny). Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Biografie 20.10.24, 01:07 Ostatnio bardzo mi się podobały: Stefan Zweig - Magellan Józef Hen (za chwilę skończy 101) - Mój przyjaciel król Krystyna Kurczab -Redlich - Wowa, Wołodia, Władimir. To znaczy o tej ostatniej właściwie trudno powiedzieć, że się podobała - jest bardzo dobra i wstrząsająca. Odpowiedz Link Zgłoś