18.05.20, 11:04
Obejrzeliśmy przez ostatnie kilka dni pierwsze dwa sezony. Mocne i i wciąga, jak dla mnie wciąga bardziej niż Narcos.
Obserwuj wątek
    • biala_ladecka Re: Fauda 18.05.20, 11:11
      Kompletnie nierealny serial. Takie 6,5/10. Trzeciego sezonu nie zmeczylam. Ciagnie sie jak flaki z olejem.
      • marianna1960 Re: Fauda 18.05.20, 11:20
        Chyba coś innego oglądałaś kompletnie nierealny i ciągnie się jak flaki z olejem to "Dom z papieru" największa Netflixowa chała a Fauda polecam wszystkie trzy sezony i tylko z napisami.
        • niemaznaczenia Re: Fauda 18.05.20, 11:26
          Też tak myślę, Dom z Papieru odpuściliśmy po 3 odcinkach. A tak swoją droga co tam jest "nierealnego"? Wiadomo, że to serial fabularny, nie dokumentalny i pewne przerysowania i i uproszczenia są nie do uniknięcia, ale generalnie chyba dobrze oddaje tamte klimaty.
        • biala_ladecka Re: Fauda 18.05.20, 11:30
          Serio? Koles robi co chce, ma w nosie rozkazy, co druga scene naraza caly oddzial "bo wie lepiej". Nie znosze takich typkow i nie wydaje mi sie, zeby w realnym zyciu ktos taki byl czescia jakichkolwiek powaznych sluzb.
          • niemaznaczenia Re: Fauda 18.05.20, 11:33
            Poczytaj sobie o ściganiu terrorystów z Czarnego Września, odpowiedzialnych za atak na olimpijczyków w Monachium. Tam to dopiero były samowolki, czyżby to nie były "poważne służby"?
            • niemaznaczenia Re: Fauda 18.05.20, 11:37
              George Jonas. "Zemsta". Chyba najlepsza ogólnodostępna publikacja dotycząca tej operacji. Ale i tak większości szczegółów pewnie nigdy nie poznamy.
            • biala_ladecka Re: Fauda 18.05.20, 11:41
              O rany. Na czyms ten serial musi sie opierac. Schemat z niepokornym jest dosc oklepany, ale porownaj jak przedstawiona jest samowolka w Watasze albo Homelandzie, a jak w Faudzie. No nie kupuje tego. W realu nikt z takim kolesiem nie chcialby pracowac, bo za nim nic nie stoi poza przerostem ego. A akcja w dwoch pierwszych sezonach konczy sie niejako przypadkiem. W trzecim nie wiem, moze udalo im sie wreszcie przeprowadzic cos zgodnie z planem, nie obejrzalam do konca.
              • morgen_stern Re: Fauda 18.05.20, 11:46
                A mnie właśnie znudził Homeland, główna bohaterka kompletnie dla mnie niewiarygodna, naciągane to było jak guma w gaciach. A w Faudzie kupuję wszystko. No, może w trzecim sezonie trochę szarżują, ale i tak ogląda się to fantastycznie.
                • biala_ladecka Re: Fauda 18.05.20, 11:50
                  Jeeju to niech mi ktos blagam powie, czemu ciagle spluwy w gaciach nosza? Caly czas sie zastanawiam kiedy komus dupe odstrzeli.
                  • stavros2002 Re: Fauda 18.05.20, 11:57
                    Z odciągniętym zamkiem noszą w tych gaciach? Znasz się na strzelaniu?
                • mona-taran Re: Fauda 18.05.20, 12:01
                  Homeland to straszne flaki z olejem, obejrzałam tylko kilka odcinków i dałam sobie spokój. Nie mam czasu czekać czy się toto rozkręci czy nie :p
              • stavros2002 Re: Fauda 18.05.20, 11:49
                Homeland oparty jest na izraelskim serialu-pierwowzorze "Więźniowie wojny", więc też musi być nierealny smile
        • mid.week Re: Fauda 18.05.20, 11:51
          marianna1960 napisała:

> ciągnie się jak flaki z oleje
          > m to "Dom z papieru" największa Netflixowa chała

Bluźnisz! 😱
      • bi_scotti Re: Fauda 18.05.20, 15:47
        biala_ladecka napisała:

> Kompletnie nierealny serial.
        >

Nie wiem jak caly serial. Obejrzalam 1 odcinek z season, #1, poczulam sie wrabiana w konia i zadzwonilam do przyjaciolki Palestinian-Canadian. Tak jak przeczulam/odebralam, jest to bajka dla naiwnych, podobnie jak wiele tego typu produkcji robionych z zadeciem "calej prawdy i tylko prawdy" - osobiscie, jak mam byc traktowana jak dziecko, to wole by James Bond wink Ale podobno (jak wskazuje chocby ten watek) oglada sie fajnie wiec why not? Pod warunkiem, ze ma sie swiadomosc ogladania dobrze zrobionej propagandy i oglada sie albo krytycznie, albo wylacznie for entertainment - ja, akurat w temacie Palestine, tak nie potrafie, bo mam tzw. point of view wiec do serial nie wracam. Life.
        • bywalec.hoteli Re: Fauda 18.05.20, 18:39
          Biscotti, a jaki jest point of view twojej Palestinian-Canadian friend? Ciekawi mnie to. Bo pierwszy sezon był taki, że Żydzi też robili złe rzeczy Arabom (np. zabili na weselu pana młodego), to drugi był już bardziej na korzyść Żydów. A trzeciego nie oglądam, bo szkoda mi czasu i nie mam już netfliksa.
        • monserrate Re: Fauda 18.05.20, 21:12
          Nie podejmuję się oceniania, ile w tym serialu jest prawdy, ale jego ogromną zaletą jest to, że pokazuje racje i przewiny obu stron konfliktu, a Palestyńczyków jako ludzi z krwi i kości, z uczuciami, marzeniami itd.
        • nangaparbat3 Re: Fauda 21.08.22, 22:59
          Nie wiem czy po jednym odcinku mozna coś sensownego powiedzieć. Mnie sie film podobał, poza jedną sceną, jakby sztucznie doklejoną na życzenie rządzących, nie widziałam tam propagandy. I jedni, i drudzy pokazani są jak prawdziwi, czujący ludzie, Żydzi tam bywają źli, głupi i okrutni, Palestyńczycy czują, kochają, bywają pełni rozterek, Żydom właściwie nic się nie udaje, w ogóle nic się nikomu nie udaje, cały film jest o tragizmie uwikłania w walkę bez wyjscia, rozpaczliwie smutny, pełen bólu. To w ogóle nie jest film dla dzieci.
      • bi_scotti Re: Fauda 21.08.22, 23:05
        biala_ladecka napisała:

> Kompletnie nierealny serial. Takie 6,5/10. Trzeciego sezonu nie zmeczylam. Ciag
        > nie sie jak flaki z olejem.
        >

Agree 10%. Znajomi Palestinian-Canadians upisali sie po pachy do "tworcow" z dziesiatkami sprostowan - of course, odpowiedzi byly "postaramy sie poprawic, zamiescimy sprostowania & discalimers" and nothing happened uncertain Jako entertainment, jesli komus odpowiada, why not ale definitely nie nalezy "Fauda" traktowac zbyt powaznie ... ot, jeszcze jedna TV bajka, eh. Life.
    • morgen_stern Re: Fauda 18.05.20, 11:24
      Oj tak, oglądamy właśnie 3 sezon. Fantastyczny! Troszkę się durzę w Doronie 😍
    • tryggia Re: Fauda 18.05.20, 11:28
      Super serial! Dynamiczny, dość uczciwy, choć robiony przez Izrael. Niestety, co jakiś facet mi się spodoba, to wiem, że zaraz zginie.
      Jestem już po 3 sezonach.
      • morgen_stern Re: Fauda 18.05.20, 11:35
        Doronie nie ginie ♥️ heheheh
        • morgen_stern Re: Fauda 18.05.20, 11:35
          *Doron
        • monserrate Re: Fauda 18.05.20, 21:06
          Do tej pory nie zginął, ale to jego przeznaczenie. Jakoś muszą to skończyć i najpewniej będzie to śmierć głównego bohatera.
        • nangaparbat3 Re: Fauda 21.08.22, 23:00
          Nie ginie, ale z czym zostaje po trzecim sezonie? Gorzej niż jakby zginął.
          • fornita111 Re: Fauda 22.08.22, 15:27
            Nie no, bez przesady. Dzieci ma, kolejna laske sobie przygrucha. Otrzasnie sie po smierci zakladniczki jeszcze szybciej, niz po smierci tej biednej lekarki... I dalej bedzie kozakowal wink
            • nangaparbat3 Re: Fauda 22.08.22, 15:30
              W ogóle nie myślę o zakładniczce (szczerze - nie pamiętam jej nawet), tylko o tym nieszczęsnym chłopaku zmanipulowanym przez Kabilio.
              • fornita111 Re: Fauda 22.08.22, 15:32
                On tego chlopaka chcial zabic na koncu- wlasnie za zabicie zakladniczki. Juz chyba o nim teraz Doron ze wspolczuciem nie mysli.
    • ginger.ale Re: Fauda 18.05.20, 11:44
      Jak dla mnie najbardziej wciągająca produkcja Netflixa.
      • strachliwamama Re: Fauda 18.05.20, 13:05
        Polecam, mega serial
      • marianna1960 Re: Fauda 18.05.20, 13:59
        Ostatnio tak mnie wciągnął serial Banshee o złoczyńcy który został szeryfem w małym amerykańskim miasteczku tyle akcji co w tym serialu dawno nie widziałam www.filmweb.pl/serial/Banshee-2013-644764
    • miriam_73 Re: Fauda 18.05.20, 14:02
      Trzeci IMHO jest najlepszy smile Nie mogliśmy się doczekać po 2 pierwszych.

Niezły jest też Hostages (2 sezony).
      • stavros2002 Re: Fauda 18.05.20, 14:13
        Trzeci niezły, ale to już pójście za ciosem po dwóch pierwszych sezonach, we których było więcej wątków obyczajowych i uczuciowych, w trójce została praktycznie sama napie...dalanka. Poza tym ci głowni terroryści w jedynce i dwójce byli lepiej "napisani", w trójce mamy niedoszłego płaczliwego boksera, który sam nie wie czego chce.
        • morgen_stern Re: Fauda 18.05.20, 14:25
          No ale on tu jest takim terrorystą z przypadku, zwykły chłopak, który wdepnął w g...
          • stavros2002 Re: Fauda 18.05.20, 14:29
            No i dlatego jest jakoś mniej przekonujący. Tylko co chwilę wbiega do tej zakładniczki i celuje w nią z pistoletu, a potem się rozmyśla...
          • biala_ladecka Re: Fauda 18.05.20, 14:48
            Nie ogladalam trzeciego sezonu zbyt dokladnie ale zdaje sie, ze w gowno to go wepchnal Doron.
            • morgen_stern Re: Fauda 18.05.20, 15:45
              Owszem.
      • bywalec.hoteli Re: Fauda 18.05.20, 21:15
        miriam_73 napisała:

> Trzeci IMHO jest najlepszy smile Nie mogliśmy się doczekać po 2 pierwszych.
        > Niezły jest też Hostages (2 sezony).

A jak oceniasz będąc, w pewien sposób, stroną konfliktu?
    • fornita111 Re: Fauda 21.08.22, 22:32
      Wywlekam stary watek, zeby sie dopisac do listy fanek serialu smile Tylko Dorona nie lubie i nie wiem, co te wszystkie baby w nim widza tongue_out
      • inez21 Re: Fauda 21.08.22, 22:36
        Serial świetny Doron też😊 obejrzeliśmy z przyjemnością😁😁
    • gaskama Re: Fauda 21.08.22, 22:40
      Och ... Doron. Fajny serial. Trochę bajka, ale i tak jestem fanką.
      • nangaparbat3 Re: Fauda 21.08.22, 23:04
        Też coś widzisz w Doronie? Nadziwić się nie mogę. Ale serial świetny
        • gaskama Re: Fauda 22.08.22, 15:21
          Lubię łysych. Długowłosych też.
          • nangaparbat3 Re: Fauda 22.08.22, 15:31
            Mnie też się łysi podobają, ale Doron jakoś - no nie.
    • fornita111 Re: Fauda 22.08.22, 07:03
      Ale straszne tam (i w zyciu) jest, jak niewinni ludzie obrywaja. I jak szybko z niewinnych sie w zbrodniarzy zmieniaja. Tam sie chyba nie da normalnie zyc
      • nangaparbat3 Re: Fauda 22.08.22, 15:32
        No i własnie dlatego, że serial to pokazuje, jest naprawdę dobry.
    • mandre_polo Re: Fauda 22.08.22, 07:20
      Ach w tym klimacie polecam nieustannie Shitsel, o niebo lepsze od naburmuszonej Unorthodox
    • volta2 Re: Fauda 22.08.22, 10:57
      niestety, nie dałam rady tego oglądać, choć jakiś potencjał był
      mam problem z rozróżnianiem twarzy u nacji wschodnich, więc nigdy nie wiem, kto jest kto. a tam dużo chłopa, wszyscy się kamuflują, wszystko co ważne dzieje się nocną porą, odpuściłam po 2 czy 3 odcinku.
      a narcosa obejrzałam z zachwytem
      • nangaparbat3 Re: Fauda 22.08.22, 15:15
        A Ty jaka jesteś nacja?
        • volta2 Re: Fauda 22.08.22, 15:58
          chciałabyś zanegować istnienie nacji czy co cię tam w moim wpisie obraziło?
          czyżby samozwańcza omzrk czy jak mu tam?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka