czarniejszaalineczka 25.05.20, 16:04 Czy można panierować w samych białkach ( bez żółtka ) ? Czy do klusek śląskich wystarczą same białka czy trzeba dać całe jajko? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gulcia77 Re: Pytanie o jajka 25.05.20, 16:09 Do klusek śląskich jajka nie trzeba dodawać w ogóle. Wystarczą kartofle, skrobia i sól. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Pytanie o jajka 25.05.20, 16:09 Panierować w samych białkach można, tylko je roztrzep. Co do klusek, to nie mam pojecia. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Pytanie o jajka 25.05.20, 16:10 Na chłopski rozum tak. Chodzi o to, żeby zapewnić spoistość panierce czy kluskom. Żółtko do tego konieczne nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Pytanie o jajka 25.05.20, 17:01 Same białka spowodują stwardnienie ciasta, do białek do panierki jeśli nie możesz użyć żółtka dodaj trochę mleka. Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Pytanie o jajka 25.05.20, 17:03 Podobno do klusek nie trzeba wcale jajka dodawać ale my zawsze 1 dajemy. Co do panierki z samego białka. Możesz z samych białek ubić pianę i opanierowac w pianie i bułce tartej. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Pytanie o jajka 25.05.20, 17:07 Do panierki tak można dostać troszkę mleka /wody. Do klusek dodaje 1 jajko samo białko może spowodować twardość ale jak roztrzepiesz z mlekiem powinno być ok. Ja do klusek dodaje jajko do kopytek nigdy ,tylko 2 różne maki. Dzięki temu kluski są trwalsze a kopytka mięciutkie, ale delikatne i szybko trzeba gotować od zrobienia. Kluski natomiast mogą poleżeć. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Pytanie o jajka 25.05.20, 18:19 w białku to panieruję od dawna, odkąd właśnie nauczyłam się robić śląskie i leniwe, używam do tego samych żółtek i białko zostaje. idzie do paniery właśnie, dzięki za podpowiedź z mlekiem, wypróbuję do klusek białka nie używam, matula mówili że będzie twarde... Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: Pytanie o jajka 25.05.20, 18:57 a co jeszcze można zrobić z samymi białkami ? poza oczywistosciami typu drink albo beza? Odpowiedz Link Zgłoś
conena Re: Pytanie o jajka 26.05.20, 09:34 czarniejszaalineczka napisała: > poza oczywistosciami typu drink > czy mogę prosić o oświecenie w kwestii oczywistego drinku z białek? Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: Pytanie o jajka 26.05.20, 11:17 www.absolutdrinks.com/pl/drinks/with/egg-white/ Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Pytanie o jajka 25.05.20, 21:13 Ja nie daję żadnych jajek do klusek śląskich. Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: Pytanie o jajka 25.05.20, 21:34 a do czego dodajesz białka? Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Pytanie o jajka 26.05.20, 09:32 Do niczego, jeśli już używam jajek to w całości, więc w tej kwestii nie pomogę... A z ciekawości dlaczego same białka i do czego w takim razie zużywasz same żółtka? Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: Pytanie o jajka 26.05.20, 11:19 www.youtube.com/watch?v=LYW1hHLx14o www.youtube.com/watch?v=kp6F7jW5cmI Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Pytanie o jajka 26.05.20, 11:21 Do śląskich nie daje jajka. Ja jak rozdzielam jajka i w zależności zostają mi białka albo żółtka , to zamrażam. Z białek piekę Pavlova, a żółtka dodaje do sernika, ciasta kruchego itd, itd w zależności od potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś