Dodaj do ulubionych

Piękny wieczór

16.06.20, 22:17
Ciepło, ale nie za ciepło. Już widać pierwsze gwiazdy. Siedzę na balkonie z kieliszkiem białego wina (pyszne, przywiezione z Zamojszczyzny) i rozkoszuje się ciszą. Mąż i syn oglądają jakiś serial.
Pozdrawiam wszystkie emama, jak spędzacie ten wieczór?
Obserwuj wątek
    • lukrecja46 Re: Piękny wieczór 16.06.20, 22:23
      W łóżku. Jestem zmęczona i śpiąca i chyba zaraz przytulę się do poduszki.
      • gaskama Re: Piękny wieczór 16.06.20, 22:25
        Ciężki dzień?
        • lukrecja46 Re: Piękny wieczór 16.06.20, 22:37
          Trochę tak a poza tym o tej porze chodzę spać.
          • gaskama Re: Piękny wieczór 16.06.20, 22:40
            Ja normalnie też. No ale covid, więc nie gnam na 8.00.
      • ursydia Re: Piękny wieczór 16.06.20, 22:50
        Uczę się niderlandzkiego.
        • mona-taran Re: Piękny wieczór 16.06.20, 23:05
          Jak idzie? Mi przez ten zakichany covid zamknęli szkołę i otworzą dopiero we wrześniuuncertain brakuje mi tych 6h w tygodniu spędzonych z samymi dorosłymi :p
          • ursydia Re: Piękny wieczór 17.06.20, 00:12
            Całkiem nieźle, a co to za szkoła? Bi ja płacę kobiecie tutaj. Szkoły nie ogarnęłam.
            • mona-taran Re: Piękny wieczór 17.06.20, 06:40
              Szkoła w Belgii, 5 razy tańsza niż w NL a ja mam rzut beretem :p
    • berdebul Re: Piękny wieczór 16.06.20, 22:27
      Siedze w krzakach i wyłapuję ślimaki. Cudowny wieczór. suspicious
      • gaskama Re: Piękny wieczór 16.06.20, 22:31
        Na kolację?
        • berdebul Re: Piękny wieczór 16.06.20, 22:35
          Żeby im przerwać kolację. Zżerają mi szałwię.
          • gaskama Re: Piękny wieczór 16.06.20, 22:41
            I co z nimi robisz? Bo, ja lubię ślimaki. Wrzucasz sąsiadowi w kwiatki?
            • berdebul Re: Piękny wieczór 16.06.20, 23:29
              Topię w alkoholu.
              • gaskama Re: Piękny wieczór 16.06.20, 23:31
                Przynajmniej szczęśliwa śmierć. Ale czy to jest humanitarne?
                • jak_matrioszka Re: Piękny wieczór 16.06.20, 23:35
                  Posypywanie sola jest niehumanitarne, smierc w znieczuleniu nie jest.
              • lellapolella Re: Piękny wieczór 16.06.20, 23:46
                Naleweczka?big_grin
    • daniela34 Re: Piękny wieczór 16.06.20, 22:30
      U mnie pochmurno i dość chłodno. Marzą mi się ciepłe letnie wieczory z kieliszkiem wina na balkonie, ale w tym roku bylo ich jak na lekarstwo. Czytam książkę w łóżku
      • gaskama Re: Piękny wieczór 16.06.20, 22:34
        Mąż odgruzowal olbrzymi balkon po latach. Uznał, że 18 latka już nie będzie bawiła podświetlana choinka, dwa olbrzymie renifery i girlandy bożonarodzeniowe. Mamy różne i stolik i krzesła. Siedzę na balkonie nawet jak jest burza i 10 stopni. Tak okazuje radość ze zmian.
    • nenia1 Re: Piękny wieczór 16.06.20, 22:42
      Teraz już w środku, w domku nad Narwią, bo komary na zewnątrz wieczorem gryzą niemiłosiernie.
      Bezalkoholowo, raczę się regionalną Pigwoniadą, posmakowałam wczoraj w tutejszej restauracji, mają tu mnóstwo ciekawych rzeczy do picia i jedzenia, miesza się kuchnia polska, żydowska, tatarska, litewska, nie znałam wcześniej i muszę przyznać, że dobre bardzo toto. A wieczór faktycznie dzisiaj bardzo fajny, zasiedzieliśmy się korzystając z pogody we wsi bocianiej, ciepło, ale już nie parno, słońce zachodziło i jak to mówi mój partner "światło było mistic" a bociany mają teraz młode w gniazdach, zlatywały się ze wszystkich stron, klekotały w gniazdach, i te maluchy które starały się naśladować klekotanie dorosłych, zdjęcia i filmy mamy z dzisiaj bajkowe.
      • gaskama Re: Piękny wieczór 16.06.20, 22:44
        To wrzuć jakiś filmik. My wróciliśmy z Warmii, też pełno boćków. Ciekawe, czy rzeczywiście jedzą je w Afryce.
        • nenia1 Re: Piękny wieczór 16.06.20, 22:56
          nagrywam kamerą, nie telefonem, więc to trochę roboty żeby wrzucić, tu jest cała tzw. wioska bociania, w ludzie tu właściwie nie mieszkają, tylko głównie bociany, konie, psy i przynajmniej jeden kot smile piękny teren, nad rozlewiskiem, mają tu bociani raj. Sporo ginie przy przelotach, bo strzelają do nich na trasach przelotowych, Liban, Malta, Syria - właściciel wioski twierdzi, że przylatuje coraz mniej.
          • nickbezznaczenia Re: Piękny wieczór 16.06.20, 23:08
            W Pentowie jesteś?
            • nenia1 Re: Piękny wieczór 16.06.20, 23:24
              Nie, zwiedzałam tylko i zasiedzieliśmy się do wieczora bo bardzo ładna pogoda dzisiaj była. Od jutra ma być podobno gorzej, tak z prognozy wynika, burze idą, zobaczymy. Wcześniej byliśmy na rozlewiskach Narwi kładką od Waniewa, fajne to jest bo przeprawiasz się korzystając z pomostów pływających, które przeciągasz po kołowrotku liny używając własnych rąk i stwierdziliśmy, że trzeba wycisnąć dzień do końca z powodu fajnej pogody więc pojechaliśmy do Pentowa, kto nie był polecam, również z dziećmi, bardzo fajne miejsce.
              • morgen_stern Re: Piękny wieczór 17.06.20, 05:35
                Pigwoniada jest super!
      • ursydia Re: Piękny wieczór 16.06.20, 22:51
        Bardzo Ci teraz zazdroszczę. Gdzie jesteś dokładnie?
    • mona-taran Re: Piękny wieczór 16.06.20, 22:53
      Miała być burza a tylko pokropiło, jestem rozczarowana..
      Poszłam wczoraj za radą chłopa i spróbowałam nie położyć młodej na drzemkę w dzień. W rezultacie wczoraj padła o 18, wstała o 4 rano, potem zasnęła na 20 min o 8, następnie na siedząco o 15... Próbowałam obudzić po 40 minutach, ale była tak rozwyta, że zostawiłam w spokoju i spała do 17. A teraz wszyscy śpią tylko nie ja i nie ona... Co mnie kufa pdokusiło chłopa słuchać 🙄
      • gaskama Re: Piękny wieczór 16.06.20, 22:56
        A ile ma mloda?
        • mona-taran Re: Piękny wieczór 16.06.20, 22:59
          2,5. Nie umiem jej wyregulować :p jak śpi w dzień, to potem hasa do 22. Jak nie śpi, to j.w. 🥴
          • gaskama Re: Piękny wieczór 16.06.20, 23:15
            Tja, mój ma 18 lat i się jeszcze nie wyregulował. Aktualnie w nocy żyje a w dzień śpi. Tyle że japy już nie drze. A w zasadzie drze ale można poprosić o ciszę i niekiedy zalapuje.
            • jak_matrioszka Re: Piękny wieczór 16.06.20, 23:21
              Jakie "nie wyregulowal"? Chodzi jak szwajcarski zegarek w strefie czasowej nastolatkow!
            • mona-taran Re: Piękny wieczór 16.06.20, 23:25
              Mój starszy ma 14 lat i jest dziwadłem, bo wcześnie zasypia i wcześnie wstaje . To takie nieodpowiednie w tym wieku...
              • jak_matrioszka Re: Piękny wieczór 16.06.20, 23:31
                Poznodojrzewajacy? Moja Mlodsza tez tak dlugo miala, ale wkroczyla w nastolectwo i troche jej zaczyna przechodzic wink
      • asia_i_p Re: Piękny wieczór 16.06.20, 23:01
        Pamiętam te przejściowe etapy, kiedy z drzemką się nie da i bez też nie. Moja kiedyś jak ją przetrzymywałam, zasnęła na stająco oparta o kanapę, mam zdjęcie.
        • mona-taran Re: Piękny wieczór 16.06.20, 23:31
          Moja zasnęła siedząc w krzesełku z twarzą w kukurydzy 🤦
          • yuka12 Re: Piękny wieczór 17.06.20, 11:25
            Moja córka zasnęła na reklamówce za drzwiami 😁. Też miała z 2.5 roku.
            • mona-taran Re: Piękny wieczór 17.06.20, 11:29
              😅
      • mona-taran Re: Piękny wieczór 17.06.20, 07:45
        Chyba jesteśmy na dobrej drodze do powrotu do normalności :p zasnęła wczoraj przed północą i obudziła się jak nowa o 6:30 :p
    • jak_matrioszka Re: Piękny wieczór 16.06.20, 22:54
      Siedze i ociekam potem, usilujac sobie przypomniec czy cos dzis pralam i musze to wyjac z pralki, czy mam calkiem wolne. Jest tak goraco, ze nawet myslenie o zrobieniu czegos wywoluje zadyszke tongue_out
      • gaskama Re: Piękny wieczór 16.06.20, 22:56
        W PL? Gdzie tak gorąco?
        • jak_matrioszka Re: Piękny wieczór 16.06.20, 23:07
          Nie w PL, na moim zadupiu w NO. Mamy to, co Wy w PL mieliscie w zeszlym roku tongue_out
        • chicarica Re: Piękny wieczór 16.06.20, 23:08
          Chyba niedaleko mnie bo tu dziś to samo. Na szczęście ostatecznie się rozpadało i już jest 17 stopni. Siedzę w deszczu na oszklonym balkonie i napawam się chłodkiem wlatującym przez rozsunięte częściowo szyby balkonowe.
          • jak_matrioszka Re: Piękny wieczór 16.06.20, 23:19
            Gdzies im mignela mapa polwyspu Skandynawskiego calego na pomaranczowo-czerwono, wiec z tym "niedaleko" to nie bylabym taka pewna. Deszcz tez mielismy, i fajnie, bo nie musialam dzieki temu dzis podlewac. Jutro musze jezowi wystawic miseczke z woda, bo mu obiecalam, ze jak przyjda upaly to wystawie. Mialm mu wystawic taka, ktora kot wzgardzil, ale kot uslyszal i zaczal z niej pic, wiec musze poszukac innej. I tak sie zastanawiam - czy powinnam jeza dokarmiac?
            • panna.nasturcja Re: Piękny wieczór 17.06.20, 00:15
              Nie powinnaś, jeż da radę, tylko woda mu potrzebna jeśli macie suszę.
    • lellapolella Re: Piękny wieczór 16.06.20, 23:11
      Cały wieczór pracowałam przy pomidorach- czekałam, aż w tunelu będzie chłodniej i, ostatecznie, kończyłam z czołówkąwink Teraz włożyłam chleb do piekarnika, spojrzałam na zegarek, żeby sprawdzić, o której wyciągnąć i zdziwiłam się, że jest tak późno. Ale wieczór cudowny i taksmile
      • gaskama Re: Piękny wieczór 16.06.20, 23:17
        Moj Boże ... własne pomidory z tunelu ... własny chleb z pieca ... bajka.
        • lellapolella Re: Piękny wieczór 16.06.20, 23:26
          Pomidorów(owoców) jeszcze nie ma, ale mam nadzieję, że będą - na razie sprawy idą dobrzesmile
    • iwles Re: Piękny wieczór 16.06.20, 23:29

Poszlismy z chlopakami i psem pograc w pilke.
      I byloby super, gdyby nie przelecial przed nami szczur 😄
      • lellapolella Re: Piękny wieczór 16.06.20, 23:34
        Oesu, współczuję.
    • kosmos_pierzasty_x Re: Piękny wieczór 16.06.20, 23:33
      Frantica obejrzeliśmy rodzinnie. Tak, pogoda się zrobiła idealna, nie za gorąco i nie zimno. Ciekawe, ile się tak utrzyma.
    • redwineiswhatilike Re: Piękny wieczór 16.06.20, 23:46
      Oglądałam z mężem 3 sezon Marcelli.
      U mnie zimno, może z 10 stopni wieczorem, jeśli siedzę na tarasie to przykryta kołdrą smile
      • lukrecja46 Re: Piękny wieczór 17.06.20, 06:59
        I jak? W sensie Marcella?
    • ga-ti Re: Piękny wieczór 16.06.20, 23:57
      Nie, wieczór zdecydowanie za zimny na balkon. Siedziałam sobie po południu, łapałam słonko i czytałam, popijając zmiksowane truskawki z kefirem smile
      Dziecko mi zastrajkowało i poszło spać po 22, więc mało tego wieczoru tylko dla mnie. Nadrabiam zaległości forumowe i oglądam powtórki na tvn24.
    • mysiulek08 Re: Piękny wieczór 17.06.20, 00:54
      cudnie jest, 10stp, wieje, leje, leze na kanapie oblozona kotami i czytam ematke 😀
    • morgen_stern Re: Piękny wieczór 17.06.20, 05:38
      Rzeczywiście piękny był wieczór, to samo powiedziałam jak kładliśmy się spać uszczęśliwieni, że udało się położyć spać dzieci przed 20. Przedwczesna radość niestety, nie pamiętam ile razy stykaliśmy synowi smoczek, co mu wypadł, to był ryk, wściekł się chyba w nocy. Miało być tak pięknie i znów się nie wyspałam 😭
    • marianna1960 Re: Piękny wieczór 17.06.20, 06:47
      Usnęłam o 18.
    • anika772 Re: Piękny wieczór 17.06.20, 07:34
      Byłam na treningu, potem czytałam na leżaku (faktycznie był ciepły wieczór), a potem przeniosłam się z książką do łóżka.
    • yuka12 Re: Piękny wieczór 17.06.20, 11:31
      Długo było jasno - jeszcze o 22:30. Posiedziałam chwilę w ogrodzie, było niesamowicie cicho, tylko mewy się darły. I było też bardzo duszno - powietrze stało. Ogólnie jakoś tak dziwnie, więc poszłam spać 😀.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka