Dodaj do ulubionych

Węglowodany winne. Kropka.

06.07.20, 09:15
Przytyłam. Dużo za dużo, wg mnie. W poprzednim roku spektakularnie zeszczuplałam, fajnie sobie ustawiłam IF, które mi służyło, i jedzenie- rodzaj.
Potem się podziało: menopauza i HTZ, a potem pandemia, którą wykorzystałam na testowanie różnych przepisów na ciasta i inne wypieki i słodkości, pieczenie i jedzenie....
I tak od półtora miesiąca próbuję cos zredukować, zawsze efekty widziałam od razu- a tu nie, nic nie szło.... uncertain
W przypływie rozpaczy postanowiłam zdecydowanie zredukować węgle na kilka dni (do tej pory w to nie wierzyłam), łacznie z moją ukochana poranną owsianką- i bingo!! od razu idzie (pewnie woda na razie, ale tu już coś) i czuje się znacznie lepiej.
na keto się (chyba) nie piszę, ale low carb high fat może jest dla mnie?
macie doświadczenia?
Owsiankę bym chętnie zostawiła uncertain
Obserwuj wątek
    • fitfood1664 Re: Węglowodany winne. Kropka. 06.07.20, 09:36
      Mam podobne spostrzeżenia i podobne doświadczenia. Obecnie właśnie na diecie low carb i low IG. Fajnie się chudnie, głód słaby, a teraz lato i tyyyyle fajnych rzeczy do jedzenia.
      Po latach przerwy ponownie odstawiłam gluten, a potem wszystkie skrobiowe. Kocham orzechy, niestety wysoko kaloryczne, więc jak już mam z czegoś rezygnować, to wolę z tego, co lubię najmniej.

Papatki dla zwyczajowo przy&dalających się. Tak, lubię eksperymentować z dietą.
      • treo.tralve Re: Węglowodany winne. Kropka. 06.07.20, 09:37
        Low IG- czyli daj jakieś produkty
        • ola_fatyga Re: Węglowodany winne. Kropka. 06.07.20, 12:19
          montignac.it/pl wystarczy wpisać w wyszukiwarkę jakikolwiek produkt i wyjdzie IG.
    • ola_fatyga Re: Węglowodany winne. Kropka. 06.07.20, 09:48
      To styl odżywiania, na który się przestawiasz. Nie powinnaś tego traktować jako czasowej diety...to tak na początek. Jeżeli fajny darmowy kalkutor to podstawa. Tworzysz swój profil. Kalkulator oblicza twoje zapotrzebowanie na macro i mikro składniki. Codziennie wpisujesz wszystko to, co jadlas oraz aktywność fizyczną. Świetna darmowa strona.
      • katriel Re: Węglowodany winne. Kropka. 06.07.20, 10:00
        > Codziennie wpisujesz wszystko to, co jadlas oraz aktywność fizyczną.

A jeśli ktoś nie jest gotów płacić prywatnością za schudnięcie?
        • ola_fatyga Re: Węglowodany winne. Kropka. 06.07.20, 10:04
          To nie płaci. Proste.
      • mikams75 Re: Węglowodany winne. Kropka. 06.07.20, 11:04
        nie znam tego kalkulatora ale waznym kryterium jest to, zeby byly lokalne produkty czyli np. wpisuje ser/jogurt, konkretny typ pieczywa czy inny produkt konkretnej marki i ten produkt juz jest w systemie ze wszystkimi informacjami. Roznice pomiedzy produktami bywaja znaczace, nie wystarczy wpisac ogolnie - jogurt, ser, chleb itp.
        • ola_fatyga Re: Węglowodany winne. Kropka. 06.07.20, 11:12
          Tak, to też jest ważne. Na keto czy tez low karb trzeba uważać też z białkiem...to nie tylko ograniczenie węgli. Np. moje dzienne zapotrzebowanie na białko to 52 g, a na węgle 20 g, a tłuszcz, gdybym nie uprawiala aktywności fizycznej to 94 g.
    • mikams75 Re: Węglowodany winne. Kropka. 06.07.20, 10:56
      na mnie najgorzej dzialaja wszelkie owsianki, müsli (nawet bezcukowe) i pieczywo - rosnie mi po nich brzuch. Po ryzu, makaronie, kaszach nie ma tego efektu. Nie wiem czym sie roznia, i to i to weglowodany. Moze na ciebie tez tylko niektore zle dzialaja?
      • lauren6 Re: Węglowodany winne. Kropka. 06.07.20, 11:17
        U mnie brzuch widocznie się zmniejszył po tym jak zastąpiłam mleko krowie roślinnym. Więc może to nie kwestia musli, tylko tego, z czym się je spożywa.
        • mikams75 Re: Węglowodany winne. Kropka. 06.07.20, 21:06
          nie, pije kawe z mlekiem i czasem jem jogurt czy kefir.
    • leann32 Re: Węglowodany winne. Kropka. 06.07.20, 11:06
      zgadzam się. byłam na wielu dietach ale pierwszy raz w życiu jestem na takiej która ogranicza węglowodany i to dość mocno i na razie w tydzień zeszło -2,5 kg podczas gdy zawsze to było max pół. Pewnie woda itd, szok - ale wierzę ze teraz bedzie inaczej.
      Weglowodany jem tylko rano.
      Samopoczucie kiepskawe - bo węgle dają kopa ale trzymam się dzielnie smile
      powodzenia.
      • ola_fatyga Re: Węglowodany winne. Kropka. 06.07.20, 11:13
        Kiepskie samopoczucie jest na początku...później nie ma tego problemu smile
    • ana119 Re: Węglowodany winne. Kropka. 06.07.20, 11:25
      A ile łyżek płatków sypalas i jakie dodatki? Robię z 5 łyżek plus mleko, czasami sama woda i tylko lekko sole. Z dodatków wybieram wiórki kokosowe ale też z 1 łyżkę bo sypie na oko. Nie mam odczucia pełności. Na drugie śniadanie kawałek papryki surowej albo pomidor bo jest już całkiem smaczny.
      Banany odstawiłam już dawno bo mają dużo węgli
      Kalkulator jest dobry przez piewien czas bo pokazuje złe proporcje a później jest już nawyk i nie trzeba używać
      • treo.tralve Re: Węglowodany winne. Kropka. 06.07.20, 14:10
        4 łyżki + mleko sojowe
        • ana119 Re: Węglowodany winne. Kropka. 06.07.20, 14:51
          A czym zostala zastąpiona? Bo wiesz to zależy jak wygląda twoje menu, można winić owsiankę a co z pozostałymi 2 posiłkami na talerzu? Ile kalorii wychodzi dziennie i czy naprawdę nie tracisz głowy w weekend
    • swiecaca Re: Węglowodany winne. Kropka. 06.07.20, 11:57
      mam mnóstwo doświadczeń. faktycznie na low carb chudnie się szybko, ale dla mnie jest to bardzo trudne do wytrzymania: zawroty głowy, czarno przed oczami itp. teraz już nie stosuję takiej diety, nawet psychicznie bym tego nie wytrzymała i się złamała. raczej ograniczam wszystko po trochu, a w każdym posiłku jest trochę węgli żebym bya w stanie normalnie żyć.
    • odnawialna Re: Węglowodany winne. Kropka. 06.07.20, 14:21
      no ale przecież węglowodany to też warzywa, to jecie? samo białko?
      • treo.tralve Re: Węglowodany winne. Kropka. 06.07.20, 14:40
        jem warzywa liściaste, kalafiora, brokuła, pomidory etc- czyli te warzywa rosnące ponad ziemią. dużo tego jest
        ja raczej low carb high fat- nie bawię się w pełne keto. fat to raczej nie z golonki- bo nie przełknę takiego tłustego mięsa.
        ale dopiero zaczynam, jeszcze nie ustaliłam co będe jeść smile teraz jem pomidorową- czystą. Potem warzywa duszone z makaronem konjak mam zamiar. coś musze sobie poukładac.
        • rosapulchra-0 Re: Węglowodany winne. Kropka. 07.07.20, 07:56
          Chyba nigdy nie widziałaś golonki, a co dopiero próbowałaś.
          • treo.tralve Re: Węglowodany winne. Kropka. 07.07.20, 08:46
            Próbowałam, widziałam- nie znoszę, podobnie jak żeberek etc. Mogę? Mogę
    • chicarica Re: Węglowodany winne. Kropka. 06.07.20, 14:21
      Węgle zredukowałaś tak naprawdę naprawdę?
      Może i ja tak powinnam.
      Boli mnie rozstanie z poranną owsianką, bo mam po niej ładne włosy.
      • treo.tralve Re: Węglowodany winne. Kropka. 06.07.20, 14:36
        ja? w 100% nie, ale bardzo poważnie ograniczyłam.
        • grey_delphinum Re: Węglowodany winne. Kropka. 06.07.20, 16:44
          A mozecie podać jakies konkretne jadłospisy? Brzmi ciekawie, ale piszwcie dosc enigmatycznie.
          • just_shelly Re: Węglowodany winne. Kropka. 06.07.20, 19:00
            Ja kiedy ograniczam węgle najczęściej jem:
            - awokado z serkiem wiejskim bez laktozy, rukola i cayenne.
            - Serek wiejski z rukola, oliwa i cayenne.
            - jajecznica na maśle i czasami boczku
            - łosoś z grilla albo pieca,
            - tatar
            - steki
            - jajka w rożnej postaci
            - szaszłyki drobiowe

Z warzyw: pomidory hurtowo (najlepiej mocno popieprzone), ogórki małosolne, rukolę i mix młodych listków albo roszponke, seler naciowy, bakłażany.

A! W biurku mam surowe ziarna kakaowca jako szybka przegryzke dla smaku.
            • swiecaca Re: Węglowodany winne. Kropka. 06.07.20, 20:11
              Pomidora w diecie low carb wolno Max 1 dziennie a niektórych warzyw wcale typu ziemniaki buraki gotowane marchewka
              • just_shelly Re: Węglowodany winne. Kropka. 06.07.20, 20:24
                O burakach, ziemniakach i marchwi to wiem, ale pomidor składający się praktycznie z samej wody?
                Low carbs to nie no carbs.
                Obstawiam ze więcej węgli na serek wiejski niż pomidor.
      • czerwonylucjan Re: Węglowodany winne. Kropka. 06.07.20, 16:54
        Moze uzyj otrebow owsianych i rob z nich gofry bez cukru?
    • 18lipcowa3 Re: Węglowodany winne. Kropka. 06.07.20, 16:52
      Co za bzdura. winne kalorie A nie węgle.
      • treo.tralve Re: Węglowodany winne. Kropka. 06.07.20, 18:12
        ok, może tak big_grin
        ale lepiej się czuję, wystarczy?
      • just_shelly Re: Węglowodany winne. Kropka. 06.07.20, 20:41
        W dudzie byłaś, prezesa widziałaś
      • lucyjkama Re: Węglowodany winne. Kropka. 06.07.20, 21:44
        Odstawiłam niemal całkiem węglowodany i po 3 miesiącach -15 kg. Wszystko inne mogę jeść w ilościach mega i nie tyję. To nie od kalorii waga rośnie ale właśnie od węglowodanów.
        • manala Re: Węglowodany winne. Kropka. 06.07.20, 21:50
          No ale co jesz? Myślę, że mi też by pomogło odstawienie węgli ale nie mam pomysłów na to czym to zastąpić. Sałatkami się nie najadam uncertain
          • just_shelly Re: Węglowodany winne. Kropka. 06.07.20, 21:59
            Tłuszcz i białko - nie dasz rady zjeść dużo, a syci na długo
          • just_shelly Re: Węglowodany winne. Kropka. 06.07.20, 22:00
            Jak tak czytam o tych owsiankach na śniadanie to mi słabo. Dokładnie 30 minut po owsiance (która kocham, zwłaszcza na wodzie, lekko posoloną, albo z jabłkiem) mam napad wilczego apetytu.
            • treo.tralve Re: Węglowodany winne. Kropka. 06.07.20, 22:36
              Uwielbiam moja owsianka- z mlekiem sojowym, owocami i cynamonem😭😭😭
          • treo.tralve Re: Węglowodany winne. Kropka. 06.07.20, 22:34
            Napiszę co ja dziś jadłam
            Śniadanie awokado pomidory cebulka papryka sałata z dużą ilością oscypka i olejem lnianym- najadlam się jak bąk
            Lunch- zupa pomidorowa czysta (No ja robię z selerem naciowym) i zielony warzywne smothie.
            Dinner- potrawka z kurczaka papryki cukinia pieczarek- dużo. Do tego micha sałaty z oliwą. Zjadłam jeszce kawałek twarogu.
            Teraz jestem głodna- ale pójdę po prostu spać🤪
            Jutro- pasta serowo- Z tuńczykiem i jajkami z sałatą.
            Lunch to będzie salatka w restauracji.
            Dinner- zupa z cukinii i fasolki- właśnie ugotowałam
            • grey_delphinum Re: Węglowodany winne. Kropka. 06.07.20, 22:39
              Dziękuję, brzmi bardzo smacznie smile

Spróbuję od przyszłego tygodnia, ale chyba nie dam rady jeść tak ortodoksyjnie bez pieczywka sad
            • manala Re: Węglowodany winne. Kropka. 06.07.20, 22:43
              Muszę coś z sobą zrobić, ale mam tak kiepską silną wolę...Poza tym przygotowuję posiłki dla dzieci i męża (a oni mają inne preferencje jedzeniowe...). Nie chce mi się dodatkowo gotować dla mnie. Wiem, że jajkami się najadam na długo. Nie lubię jednak twarogu, a widzę, że jest to dość popularny składnik diety low-carb.
              • just_shelly Re: Węglowodany winne. Kropka. 07.07.20, 06:29
                Ale o jakim dodatkowym gotowaniu mówisz? Zdaje się ze gotujesz to tylko obiad. Na początku nie musisz przecież gotowac dla siebie zup. Umerdanie awokado z serkiem (może w tej wersji polubisz serek wiejski), albo tuńczyka z twarożkiem, czy ugotowanie jajka, albo nałożenie sałaty do miski i polanie jej oliwa trwa naprawdę krótko.
                • ola_fatyga Re: Węglowodany winne. Kropka. 07.07.20, 09:19
                  Tuńczyka można umerdać z oliwą i jajkiem lub dobrym naturalnym majonezem Z twarozkami z tunczykiem na low carb bym uwazala. Zbyt wiele bialka. Wyroby mleczne tez maja sporo weglowodanow.. jedynie maslo ewentualnie smietana 30% jest ok. Lub bardzo tluste sery, ale trzeba uwazac na bialko.
            • manala Re: Węglowodany winne. Kropka. 06.07.20, 22:45
              też dziękuję za przykład jadłospisu smile Zazdroszczę : )
        • azjazameryki Re: Węglowodany winne. Kropka. 07.07.20, 00:46
          Moja córka ma tak samo. Dwie drożdżówki, kawałek chałki i rośnie jej brzuch pod pępkiem, że spodni nie może zapiąć. Pół kilo wołowiny, schab smażony bez dodatków do tego micha sałaty i ma brzuch niczym deska. Przyzwyczaiła się do jedzenia kabanosów, jajek i sera nie tylko białego. Jedynie lodów jej brakuje.
        • 18lipcowa3 Re: Węglowodany winne. Kropka. 07.07.20, 05:57
          Po prostu ucielas kalorie .
          • 18lipcowa3 Re: Węglowodany winne. Kropka. 07.07.20, 05:59
            Zarlas za dużo. Ucielas węgle= ucielas kalorie. Nie pisz bzdur ok?
            • just_shelly Re: Węglowodany winne. Kropka. 07.07.20, 06:32
              Oczywiście o tym ze białko pobudza przemianę materii nie wiesz prawda? O tym, ze organizm żeby spalić kalorie dostarczone z jajka musi zużyć więcej kalorii niż to jajko miało tez nie?
              O ketozę to Cię już nawet nie pytam bo to akurat to już wyzsza szkoła jazdy i osobiście nie umiem.
              • 18lipcowa3 Re: Węglowodany winne. Kropka. 07.07.20, 06:43
                Jak jesz o 500 kalorii więcej nieważne z czego to i tak przytyjesz i tak samo jak obetniesz to schudniesz. Skoro Panie obciely niemal cale węgle to można zakladac że mają deficyt kcal więc chudna. Tak czy siak by chudly Ale niczym wiejskie baby szamanowi wierzą że to od obciecia wegli. Takie madre ksztalcone A takie naiwne.
                • treo.tralve Re: Węglowodany winne. Kropka. 07.07.20, 07:45
                  Nie obciely kalorii. Jedzą ich więcej niż wczesnej, z tłuszczu- u mnie oliwą i olej lniany
                  • ana119 Re: Węglowodany winne. Kropka. 07.07.20, 09:24
                    Utrata kg zależy od wielu elementów.
                    Kiedy cię pytałam o owsiankę to nie napisałaś o tym że jadłaś ja z owocami, później pisałaś o owocach w niej i to one mogły być przyczyną fermentacji a więc powiększonego brzucha. Owoce to też węglowodany! Nie dorabiaj ideologii do jedzenia tylko patrz całościowo co i jakie porcje jesz ( ilość kalorii)
                    A przede wszystkim nie wiemy ile ważysz, ile jadłaś dotychczas i o ile zmnieniasz posiłki bo zaraz się okaże że o czymś nie wspomnisz bo tak uważasz za stosowne a potem lament bo nic na wadze nie ubywa albo nastąpi atak głodu i wbijasz żeby w cokolwiek co jest węglami. Takich wątków czy opowieści w realu że chce zmiany żywienia ale bez wysiłku i planu to już znam na pęczki
                    • treo.tralve Re: Węglowodany winne. Kropka. 07.07.20, 10:01
                      Ale czemu taki ton? Czy ja prosiłam o poradę? Tak po prostu dzieliłam się swoimi spostrzeżeniami. I napisałam na początku- kilka dni, próbuje, i że to moje doświadczenie. I napisałam, że ograniczam A nie eliminuje.
                      A dlaczego mam pisać ile waże?🤔
                      Czy ja proszę o Twoją poradę?
                      Zachęcam do dzielenia się doświadczeniami, thats it.
                      Wyluzuj.
                      • ana119 Re: Węglowodany winne. Kropka. 07.07.20, 10:19
                        To jak trwałe chcesz schudnąć czy zmienić nawyki zależy od wielu elementów. Tu na forum jedzenie kg owoców dziennie jakoś nie jest wiązane z węglami, wręcz uchodzi za przejaw zdrowego stylu życia
                        • treo.tralve Re: Węglowodany winne. Kropka. 07.07.20, 10:26
                          Wyluzuj, odpusc, jakaś agenda, norma do wyrobienia tym gadaniem ?🤔
                          • ana119 Re: Węglowodany winne. Kropka. 07.07.20, 10:37
                            Taaa
        • 18lipcowa3 Re: Węglowodany winne. Kropka. 07.07.20, 06:44
          Masz -15 bo masz deficyt kalorii a nie węglowodanów.
          • just_shelly Re: Węglowodany winne. Kropka. 07.07.20, 09:43
            To wytłumacz mi dlaczego jedząc 1500 kcal w tym owsiankę, makaron, bułkę itp - puchne w oczach, a jedząc 2 tys kcal z bardzo ograniczonymi węglowodanami za to z duża ilością masła, jaj, mięsa, tłustych ryb chudne, zmniejszają się obrzęki, cellulit i mam więcej energii?
            • ana119 Re: Węglowodany winne. Kropka. 07.07.20, 09:55
              Bądźmy uczciwi - przy 1500 kal to jednego dnia nie zmieścisz tych wszystkich produktów "szkodzących" do dziennego menu. Polecam kalkulator kalorii ale tam będziesz mieć informacje o złych proporcach tłuszczu węgli białka. Najtrudniej zjeść dziennie odpowiednią porcję tych ostatnich
              • just_shelly Re: Węglowodany winne. Kropka. 07.07.20, 10:27
                Korzystam z fat secret od kiedy nazywała się jeszcze grubasy.pl 😁
                • ana119 Re: Węglowodany winne. Kropka. 07.07.20, 10:33
                  Też znam, miałam okazję testować. Ja muszę ujmować z talerza bo zawsze mam apetyt😁
            • auksencja15 Re: Węglowodany winne. Kropka. 07.07.20, 10:46
              A ile gramów jesz makaronu czy płatków owsianych? Puchnięcie może być związane z jakaś nietolerancja?
              • just_shelly Re: Węglowodany winne. Kropka. 07.07.20, 10:54
                Sęk w tym ze nawet jeśli mam nietolerancję na gluten, to powinno być ok po ryżu. A zjedzenie ryżu nawet w ilości 2-3 łyżek powoduje ze puchną mi nawet palce od rak o brzuchu nie mówiąc.
                • ana119 Re: Węglowodany winne. Kropka. 07.07.20, 11:40
                  Mnie pomogło zastosowanie diety Fodmap. Od dziecka miałam bolesny i pełny brzuch po posiłkach. Podejrzewalam celiakię bo taka diagnozę w dzieciństwie postawiono mojej siostrze ciotecznej. Z czasem po rozmowach z lekarzami i badaniach wyszło że powinnam spróbować Fodmap. Jelita się regenerują i cokolwiek to było jest lepiej. Stosowałam ok 2 mies. Przyczyną może być praca wątroby, jelit, żołądka. Piję też zioła żółciopędne ale z nimi trzeba uważać żeby nie przedawkować. Generalnie trzeba jeść różnorodne i sezonowo ale z uwagą na dziennie zapotrzebowanie. U nas brak kultury kulinarnej jak mają Francuzi, jest za to zajadanie kłopotów jedzeniem
                • auksencja15 Re: Węglowodany winne. Kropka. 07.07.20, 11:50
                  Niekoniecznie gluten, mogą być tez zboża różne, jakieś reakcje krzyżowe. Puchnięcie rak po malej ilości ryżu nie jest chyba naturalne surprised brzmi jak jakiś objaw chorobowy
                  • just_shelly Re: Węglowodany winne. Kropka. 07.07.20, 11:53
                    To jestem na to chora od 25 lat 😎
                    • ana119 Re: Węglowodany winne. Kropka. 07.07.20, 12:26
                      Być może to składowa jakiejś przypadłości. Na celiakię choruje tylko 2 procent ludności a ludzie maja pochodne objawów i stąd tak chętnie odstawiany jest gluten. Może z czasem medycyna pójdzie naprzód. Mam znajomą która po orkiszu źle się czuje, wprost go nienawidzi. Kiedy zwróciła na to uwagę ja po zastanowieniu też dostrzegałam ból brzucha po zjedzeniu potraw z jego dodatkiem, obecnie już nie kupuję mąki orkiszowej. Inni znajoma po kaszy ma ból brzucha, ma odtłuszczoną wątrobę ale nie potrafi zawalczyć o zmianę posiłków bo jak mówi wielu produktów nie lubi np jedzą tylko drób bo inne mięsa obiadowe m nie pasują
          • just_shelly Re: Węglowodany winne. Kropka. 07.07.20, 09:43
            Ps sadzac po twoich fotkach, specjalista od kalorii nie jesteś ... 🤔

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka