Dodaj do ulubionych

Czarny punkt - Netflix

11.07.20, 06:31
Ktoś ogląda - poza mną wink ?
Dziwny serial, wciagnelam się głównie dlatego, że jest po francusku i miło posłuchać ładnej wymowy. Podoba mi się gra Suliane Brahim, która w przeciwieństwie do wielu aktorów serialowych nie tylko jest na ekranie, i jestem w stanie uwierzyć w jej kreację. No ale to aktorka Comédie Française.
Nie myślałam też, że gdziekolwiek w zachodniej Europie są takie imponujące puszcze, w Wogezach nigdy nie byłam.
Obserwuj wątek
    • miruka Re: Czarny punkt - Netflix 11.07.20, 07:06
      Też mi się podobał, choć oglądałam, żeby słuchać francuskiego. Przyroda niesamowita, ale ja szczególnie lubię w serialach życie codzienne bohaterów, wnętrza mieszkań, szczególnie nieuporządkowane. Bohaterowie przekonywujący. Mam nadzieję, że nie pomyliłam seriali, ale to tutaj jest wątek prokuratora i pani inspektor środowiska? Fajna chemia była między nimi. Rzadko się ostatnio spotyka.
      • lily_evans11 Re: Czarny punkt - Netflix 11.07.20, 07:33
        Tak, między innymi. Tyle, że pani inspektor jest chyba też przekupiona przez Steinerów wink.
        • grey_delphinum Re: Czarny punkt - Netflix 11.07.20, 13:14
          Bardzo fajny serial!
          • lily_evans11 Re: Czarny punkt - Netflix 11.07.20, 13:47
            Dla mnie ciut za dosłowny - wolałabym, żeby ten bożek lasu pozostał w sferze zagadki i niedopowiedzenia, tak żeby nie było wiadomo, czy te różne rzeczy robi jakiś psychol, czy jakiś fantastyczny stwór.
            Sama koncepcja miasteczka, w którym jest niby spokojnie i nudno, a trup wypada z każdej szafy, bardzo mi się podoba. Niektóre tematy mnie wyczerpują emocjonalnie, np. motyw Marion, zawsze się też stresuję, kiedy Cora Weiss łazi sama po nocy.
            No i aktorzy bardzo dobrze grają, zwłaszcza właśnie Suliane Brahim. Hermann też jest złożoną postacią, dobrze zagraną - jestem po odcinku, w którym nieomal nie zatłukł rzekomego mordercy i rozmawiał z nieżyjącą już Camille. A prokurator Siriani... jak ten aktor świetnie gra mimiką, modulacją głosu.
            Będzie mi ogromnie żal, kiedy już obejrzę do końca drugi sezon.
    • la_mujer75 Re: Czarny punkt - Netflix 11.07.20, 14:19
      Oglądałam. Nie był zły. Ja lubię "naprzyrodzone" elementy . Mogą być nawet w kryminałach.
    • kadfael Re: Czarny punkt - Netflix 11.07.20, 15:06
      W czasie jak siedziałam w chacie w marcu/ kwietniu ogladałam także ze względu na niesamowite krajobrazy.
      I drugi z niesamowitymi wal8kskimi krajobrazami - Hinterland
      • enigma81 Re: Czarny punkt - Netflix 11.07.20, 18:03
        Prawda, mega krajobrazy. I w ogóle ciekawa główna intryga.
    • miruka Re: Czarny punkt - Netflix 11.07.20, 17:07
      Las i Intruz są podobne, też bardzo fajne, polskiego W głębi lasu nie oglądałam
      • enigma81 Re: Czarny punkt - Netflix 11.07.20, 18:03
        Las jest bardzo fajny!
    • enigma81 Re: Czarny punkt - Netflix 11.07.20, 18:02
      Mnie się podobał smile
      Piękne krajobrazy, dość wciągający ale mający jakieś tam mankamenty. Ale prok. Siriani super smile

Jak to ci się podobało to spróbuj (bodajże belgijski) Wróg publiczny. Nie ma na Netflix, trzeba oglądać online, ale warto.
      • lily_evans11 Re: Czarny punkt - Netflix 11.07.20, 18:06
        Ok, popatrzę, dzięki.
        Siriani to mistrzostwo. Miałam kiedyś takiego wykładowcę, też niby sierota, ale tak samo oczami strzelał i wbijał ciche szpileczki, jak ktoś mu się naraził, takim jedwabistym, niby bardzo ugrzecznionym tonem. Bardzo mnie bawią te jego pojedynki słowne ze wszystkimi.
        No i uwielbiam major Weiss !
    • tryggia Re: Czarny punkt - Netflix 11.07.20, 19:06
      Pierwszą część jeszcze jakoś zmęczyłam, drugiej nie dałam rady, a to nie zdarza się kiedy oglądam kryminał. Ciekawe pomysły ujęte w takie dlużyzny i dziwactwa, że ja, fanka Twin Peaks, wymiekłam.
    • a23a23 Re: Czarny punkt - Netflix 11.07.20, 19:11
      Trochę z innej beczki, a jakiś inny serial po francusku mogłabyś polecić? Tylko raczej obyczajowy/lekko komediowy, bez nadprzyrodzonych elementów smile
      • miruka Re: Czarny punkt - Netflix 11.07.20, 20:50
        Może to nie do mnie, ale na netflixie wybieram tylko takie, do nauki, poleciłabym Zakładnik, Gdzie jest mój agent, a poza tym fajne filmy We are family, Ma nawet twoje oczy, Wśród chwastów, posprawdzam jeszcze tytuły
        • miruka Re: Czarny punkt - Netflix 11.07.20, 20:55
          I the African Doctor jest super, to film, i serial Modliszka
          • a23a23 Re: Czarny punkt - Netflix 11.07.20, 22:37
            miruka napisała:

> I the African Doctor jest super, to film, i serial Modliszka

Dziękuję, popróbuję smile
      • cimabue Re: Czarny punkt - Netflix 12.07.20, 00:30
        Z obyczajowych bardzo fajny jest "Gdzie jest mój agent ?" oraz "Mitomanka"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka